dcp100168 Posted August 3, 2018 Share Posted August 3, 2018 Tânăra româncă Daria Alexandra Matei, campioană națională în Italia! Visul de aur al unui fete din Tecuci Daria Alexandra Matei s-a născut pe 15 ianuarie 2003 în România, la Tecuci, iar de mulți ani trăiește împreună cu familia sa la Loreggia, provincia Padova, în Veneto. Zilele trecute, tânăra Daria Matei, care are dublă cetățenie, a câștigat medalia de aur și a devenit campiona națională a Italiei la patinajul pe role, în cadrul Campionatului Național Italian de la Folgaria (Trentino). Patinajul pe role este un sport tânăr dar care e evoluat foarte repede de la origini. Este o activitate care oferă multe opțiuni practicantului: patinajul de viteză, hockey pe role, patinajul în skateparcuri, patinajul urban, slalom, dans pe role, etc. Sportul unește și integrează! Luminița Chebac-Matei, mama tinerei campioane, ne povestește: „Suntem o familie de oameni simpli, din Tecuci, județul Galați. Acum 14 ani de zile am venit în Italia, împreună cu soțul meu, Petru Matei, pentru a oferi fiicei noastre, Daria, un trai mai bun, o stradă nouă, diferită de cea pe care am străbătut-o noi. Avem locuri de muncă umile, dar ne putem mândri că am reușit să transmitem Dariei cele mai importante valori.” Daria a început să practice acest sport la vârsta de 3 ani, o vârstă precoce dar plină de curiozități pentru copii iar Daria era o fetiță activă, dorind mereu să descopere lucruri noi. „De altfel, sportul era mediul propice integrării și comunicării cu ceilalți copii.”, este de părere Luminița, mama Dariei. „Totul a început ca o joacă, de la primul antrenament a fost fascinată de această lume magică a patinajului pe role, cum spune ea.” Prima competiție a micuței sportive românce a fost la vârsta de 6 ani și de atunci, prin multă muncă și sacrificiu, rezultatele au început să apară. Iată care sunt cele mai recente titluri pe care Daria le-a obținut în bogatul ei palmares: Anul 2017 Vice campioană italiană; Vice campioană la competiția internațională CUPA GERMANIEI – Friburgo (Germania); clasificată pe locul 1 la Trofeul internațional Fillipini (Misano Adriatico-Italia); clasificată pe locul 3, medalia de bronz, la CAMPIONATUL EUROPEAN (Roana-Italia). Anul 2018 Vice campioană CUPA GERMANIEI; clasificată pe locul 1 la Trofeul Fillipini (Misano Adriatico-Italia); clasificată pe locul 2 la Trofeul internațional Sedmak -Bressan (Opicina-Italia) la această competiție fiind premiată de către președintele juriului cu marele Trofeu „Speranza” („La scommessa sul campione di domani”); Campioană ialiană-campionatul italian de la Folgaria-Italia. „Având dublă cetățenie, atât cea italiană cât și pe cea română, am decis să aducem onoare ambelor țări, atât României, țara în care ne-am născut, cât și Italiei, țara în care suntem oaspeți. Am ajuns la decizia de a reprezenta Italia și regiunea Veneto în competițiile interne, iar în competițiile internaționale Daria reprezintă România.”, ne mărturisește mama campioanei. Următoarea competiție la care va participa Daria Alexandra Matei va avea loc în Portugalia, insulele Azzore, unde se va organiza Campionatul European la patinaj pe role, între 31 august și 8 septembrie. Daria studiază limbi străine la Liceul Newton Pertini din Camposampiero (Padova). Luminița, mama care îi cunoaște cel mai bine obiectivele ne destăinuie: „Visul ei de când era mică este să devină campioană mondială și să poată împărtăși din experiența ei și celorlalți copii, de ce nu chiar și în România. Adoră foarte mult să călătorească, iubește animalele și are un cățel care se numește Axel (poartă numele unui salt din patinaj). Dacă ne-am dori să ne întoarcem în România? De ce nu, noi ne iubim țara, dar nu știm ce ne rezervă viitorul.” Un viitor pe care i-l dorim Darie cât mai strălucitor și mai plin de succese. Pentru că odată cu ea, odată cu acești tineri de aur pe care România îi are împrăștiați prin lume, urcăm cu toții o treaptă mai sus în imaginea pe care ne-o construim în ochii străinilor din jurul nostru. rotalianul.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted August 7, 2018 Author Share Posted August 7, 2018 Născută în Tecuci, campioana Italiei la patinaj artistic pe role La doar 15 ani, Daria Alexandra Matei a devenit campioana Italiei la patinaj artistic pe role, după ce, anul trecut, a fost vicecampioană naţională. Pentru că are dublă cetăţenie, română şi italiană, sportiva născută în Tecuci a ales să reprezinte România în competiţiile internaţionale. Prin urmare, la Campionatele Europene de patinaj artistic pe role, care vor avea loc în perioada 31 august - 8 septembrie, în Insulele Azore, Portugalia, va concura pentru România, aşa cum a făcut-o şi la Trofeul Internaţional "Filippini" (Misano Adriatico, Italia), unde a ridicat tricolorul românesc pe prima treaptă a podiumului. "Am descoperit patinajul pe role pe la vârsta de trei ani, dar pot spune că îl practic dintotdeauna. Aveam şase ani când am participat la primul meu concurs, de la care am şi venit cu o medalie de aur", ne-a mărturisit Daria Alexandra Matei. Sportiva este elevă la Liceul "Linguistic" (de limbi străine) "Newton Pertini", din Camposampiero (Padova), unde studiază germana, engleza, spaniola şi italiana, pe lângă toate celelalte materii care se învaţă într-un liceu normal. Cu modestie, Daria spune că este o adolescentă ca toate celelalte: "Îmi place să călătoresc şi patinajul îmi oferă această posibilitate. Iubesc foarte mult animalele - am un căţel care poartă numele unui salt din patinaj, Axel. Nu-mi place cuvântul război şi mi-aş dori să aud doar cuvântul pace şi toţi copiii din această lume să aibă o şansă la fericire", ne-a mărturisit sportiva, atunci când am întrebat-o ce-i place şi ce nu. Sport şi integrare Daria s-a născut la Tecuci, judeţul Galaţi, într-o familie de oameni simpli, după cum ne-au spus părinţii ei, Luminiţa Laura Chebac şi Petru Matei: "Am venit în Italia când Daria avea un an, pentru a-i oferi fiicei noastre nu un trai mai bun, ci o stradă nouă, un drum în viaţă diferit de cel pe care l-am străbătut noi". Pentru că, încă de când era mică, Daria era o fetiţă foarte activă şi dornică de a descoperi lucruri noi, au îndrumat-o să practice un sport: "Patinajul pe role este un sport nou în România, dar în Italia are o vechime de peste 70 de ani şi este foarte popular. La vârsta de trei ani a început să practice acest sport şi putem spune că încă de la primul antrenament a fost fascinată de această lume magică a patinajului pe role. Sportul, de altfel, era mijlocul propice pentru a putea comunica cu ceilalţi copii şi a se integra mai uşor", ne-au povestit părinţii. Balerină şi patinatoare "Desigur, am încercat şi alte sporturi în paralel cu patinajul: tenisul - unde am obţinut câteva trofee, înotul, gimnastica artistică şi baletul (danza classica). Această disciplină pot spune că este, pe lângă patinaj, una din marile mele pasiuni. Mă pot mândri şi în balet cu un frumos palmares, participând şi aici la concursuri internaţionale şi câştigând trofee. Pot spune că am avut onoarea să fiu jurizată de către faimoasa balerină italiană internaţională Carla Fracci. Baletul m-a ajutat foarte mult în patinaj", ne-a povestit Daria. "Toate medaliile şi trofeele sunt importante" "Pentru mine, toate medaliile şi trofeele sunt importante, fiecare are semnificaţia lui, fiecare are un loc special în inima mea", ne-a răspuns Daria, atunci când am întrebat-o care sunt cele mai importante trofee din palmaresul său sportiv, nominalizându-le pe cele mai recente. În 2017 a fost vicecampioană naţională a Italiei, apoi a urcat pe a doua treaptă a podiumului la competiţia internaţională "Cupa Germaniei", de la Freiburg, unde a reprezentat România. A urmat primul loc la Trofeul Internaţional "Filippini" (Misano Adriatico, Italia) şi bronzul la Campionatul European (Roana - Italia). În 2018 a obţinut din nou locul secund la "Cupa Germaniei", repetând clasarea pe prima poziţie şi la Trofeul Internaţional "Filippini", cărora li s-a adăugat locul al doilea la Trofeul Internaţional "Sedmak Bressan" (Opicina - Italia). "La această competiţie, unde am reprezentat România, am fost premiată de către preşedintele juriului cu marele Trofeu "Speranţa" ("La scommessa sul campione di domani" - Cel mai bun campion de mâine)", ne-a mărturisit Daria. Şi a urmat, ca o confirmare a talentului său, titlul de campioană naţională a Italiei, la categoria cadeţi, câştigat luna trecută, la Folgaria. O sută de kilometri zilnic, pentru antrenamente Pentru a atinge performanţe înalte e nevoie nu doar de talent, ci şi de foarte mult sacrificiu, efort susţinut atât din partea sportivului, a antrenorilor şi, deopotrivă, a părinţilor. "Daria face zilnic o sută de kilometri pentru a se putea antrena. Iese de la şcoală la ora două, pleacă de acasă şi ne întoarcem seara, la ora nouă-zece. Eu, ca mamă, o însoţesc peste tot unde este necesar. Până noaptea târziu, îşi face temele pentru a doua zi, la şcoală. Noi, ca părinţi, având locuri de muncă umile, facem eforturi foarte mari pentru a o susţine din punct de vedere financiar. În momentul în care un sportiv are competiţii la nivel aşa de înalt, antrenamentele devin din ce în ce mai susţinute, iar deplasările sunt pe distanţe mai mari. Daria stă săptămâni întregi în cantonament, iar când se întoarce trebuie să susţină examene şcolare, pentru perioada în care a lipsit. Este, pot spune, o viaţă de sportiv cu sacrificii, dar în acelaşi timp cu foarte mari satisfacţii", ne-a spus mama Dariei. "Într-adevăr, în spatele execuţiilor mele există o muncă susţinută, efort şi rezistenţă. Sunt ore întregi de antrenament, pe role şi fără. Ore întregi de pregătire fizică şi coregrafie. Mă antrenez într-un orăşel mic, numit Bovolenta, cu antrenoarea mea, Elisa Facciotti. Parcurg zilnic o sută de kilometri pentru a mă putea antrena şi studiez în maşină în tot acest timp. Sunt antrenamente şi la Ponte di Legno, pentru care parcurg 600 de kilometri, unde mă antrenez cu faimoasa antrenoare Sara Locandro şi cu antrenorul Andrea Aracu. Acolo fac şi testările pentru pregătirea fizică, cu Luca Agliardi. Sunt antrenori şi preparatori cărora le mulţumesc că m-au ajutat să cresc din punct de vedere profesional sportiv şi au crezut întotdeauna în capacităţile mele!", ne-a declarat sportiva. Sprijinul Federaţiei Române Chiar dacă primele medalii ale Dariei Matei au fost obţinute departe de ţara natală, ele nu au trecut neobservate de Federaţia Română de specialitate, care i-a oferit sprijinul. "Desigur, după primele rezultate deosebite ale Dariei, am fost contactaţi de către Federaţia Româna de specialitate, şi datorită acestui fapt Daria a fost înscrisă la CSU Braşov. Pentru aceasta, ţinem să mulţumim din suflet Federaţiei Române, dar în special doamnei antrenoare Luminiţa Delia Ancuţa şi domnului Costin Gheorghe, de la CSU Braşov, pentru că fac tot posibilul pentru a o susţine pe Daria în competiţiile internaţionale", ne-a spus mama sportivei. Care a argumentat decizia ca, la competiţiile internaţionale, fiica ei să concureze sub tricolorul românesc: "Am ales ca Daria să reprezinte România în competiţiile internaţionale şi Italia în competiţiile naţionale pentru a aduce onoare ambelor ţări, atât României, ţara în care ne-am născut, cât şi Italiei, ţara în care suntem oaspeţi. Am putut lua această decizie datorită faptului că avem dublă cetăţenie, atât română, cât şi italiană". Ce visează Daria "Fiind româncă, ambii părinţi fiind români, în familia noastră întotdeauna au fost importante tradiţiile şi valorile româneşti. Văzând că am posibilitatea de a reprezenta atât România cât şi Italia, datorită faptului că am dublă cetăţenie, am decis împreună cu părinţii şi antrenorii mei să fac acest lucru şi aşa s-a ajuns la decizia finală. Sunt foarte mândră că pot reprezenta aceste două ţări, este în acelaşi timp o mare onoare pentru mine", ne-a spus Daria. Când am întrebat-o care este visul său cel mai de preţ, unde şi cum se vede peste zece ani, sportiva ne-a răspuns cu simplitate: "Nu ştiu ce îmi rezervă viitorul, dar visul meu, de când eram mică, este să devin campioană mondială, şi mi-aş dori, într-o bună zi, să pot împărtăşi ca antrenoare din experienţa mea celorlalţi copii, de ce nu, chiar în România. Aş dori să mulţumesc din suflet tuturor - antrenori, părinţi, familie, preparatori, fizioterapist, coreograf, prieteni, şi nu în ultimul rând câtorva persoane care pentru mine au o importanţă deosebita: Elisa, Stefano, Francesca! Vă mulţumesc tuturor!", a transmis Daria. Ce înseamnă să fii părintele unei campioane "Să fii părintele unei campioane naţionale a Italiei pentru noi este o mare onoare ştiind deja anvergura acestei competiţii. Daria a concurat cu 40 de sportive, cele mai puternice din Italia, care fuseseră deja selectate prin campionate regionale, din toate zonele Italiei. Atunci când un părinte îşi vede fiica plutind graţioasă pe role, în inima lui nu poate fi decât bucurie şi emoţie până la lacrimi, senzaţii pe care cuvintele sunt prea mici pentru a le descrie. În momentul în care Daria urcă pe podiumul de premiere şi auzim imnul ţării de care ne despart mii de kilometri - aşa cum s-a întâmplat şi anul acesta la Trofeul Internaţional "Filippini" (Misano Adriatico - Italia) - ne simţim mândri că suntem români şi putem demonstra tuturor că diaspora din Italia are şi valori. Pentru viitor, nu ne dorim decât să fim sănătoşi, cu putere de muncă pentru a putea contribui la realizarea viselor Dariei. Într-adevăr este un copil excepţional... am avut marea şansă să primim de la Dumnezeu acest dar, şi pentru aceasta îi mulţumim zi de zi", ne-au mărturisit părinţii Dariei, Luminiţa Laura Chebac şi Petru Matei. Sufletul le-a rămas acasă Chiar dacă s-a născut, pe 15 ianuarie 2003, la Tecuci, Daria Alexandra Matei trăieşte alături de părinţii ei, de 14 ani, în Italia. Şi cu toate acestea, încă se simte legată de ţara natală, dar şi de oraşul părinţilor ei: "În Tecuci, am bunici pe care-i iubesc foarte mult şi care întotdeauna au câte o vorbă încurajatoare pentru mine, acolo am unchi, mătuşi şi verişori. În România, am amintirile din cele mai frumoase vacanţe petrecute alături de ei". Şi părinţii Dariei se simt ancoraţi de Galaţi şi de România: "De Galaţi ne leagă după atâţia ani foarte multe amintiri plăcute. Eu şi soţul meu acolo am învăţat, am făcut Liceul de Ştiinţe ale Naturii "Emil Racoviţă", am învăţat la Şcoala Postliceală de Tehnică Dentară, în Galaţi ne-am petrecut cei mai frumoşi ani ai adolescenţei noastre. De România ne leagă sufletul care ne-a rămas acolo, lângă părinţii şi fraţii noştri". viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted September 11, 2018 Author Share Posted September 11, 2018 Trăieşte în Italia, dar reprezintă România. O tecuceancă este campioana Europei la patinaj artistic pe role Daria Alexandra Matei este noua campioană a Europei la patinaj artistic pe role, categoria cadeţi, câştigând titlul continental la competiţia desfăşurată în Insulele Azore. Deşi este campioană naţională a Italiei, ţară în care trăieşte şi se antrenează, Daria, născută la Tecuci, în judeţul Galaţi, a ales să reprezinte România la Campionatul European. Ba mai mult, a învins, în lupta pentru medalia de aur, două sportive italiene! "Născută în Tecuci, campioana Italiei la patinaj artistic pe role", scriam, pe 8 august 2018, tot în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă", despre Daria Alexandra Matei. La doar 15 ani, Daria tocmai devenise campioană a Italiei, după ce, anul trecut, fusese vicecampioană naţională. Pentru că are dublă cetăţenie, română şi italiană, Daria a ales ca la competiţiile internaţionale să reprezinte ţara în care s-a născut. Şi tot atunci anunţam că, la Campionatele Europene de patinaj artistic pe role - European Artistic Roller Skating Championships 2018, programate în perioada 31 august - 8 septembrie 2018, în Insulele Azore, Portugalia, va concura pentru România. Ei bine, la Europenele din Portugalia, Daria a reuşit să ridice tricolorul românesc pe prima treaptă a podiumului şi a făcut să răsune Imnul României, "Deşteaptă-te, române"! "Sunt prea puţine cuvintele pentru a exprima bucuria obţinerii acestei medalii de aur şi a titlului de campioană europeană! Un vis devenit realitate. Steagul României ridicat la un Campionat European şi mândria de a fi româncă sunt mai presus de orice!", ne-a mărturisit, emoţionată, Daria Alexandra Matei. "Pasărea de foc" După cum ne-a povestit mama tinerei sportive, Luminiţa Laura Chebac, competiţia a fost una de mare anvergură, cu o concurenţă pe măsură: "Daria a concurat cu sportive foarte puternice. Au fost 21 de participante din ţări ca Italia, Spania, Portugalia, Germania, Israel, Slovenia, Suedia, Marea Britanie, Danemarca şi România". Vineri, 7 septembrie, Daria a oferit un program scurt foarte frumos şi bine executat din punct de vedere tehnic şi artistic, fiind văzută ca lider, însă din partea juriului nu a primit notele aşteptate. În clasamentul provizoriu de după programul scurt, Daria ocupa doar locul al doilea. Însă a reuşit să intre în ultima grupă, a celor mai bune sportive. "Sâmbătă, 8 septembrie, când s-a disputat finala, Daria, cu un program lung de o perfecţiune extraordinară, cu salturi triple pe muzica din baletul rusesc "Pasărea de foc", a reuşit să urce în fruntea clasamentului, obţinând astfel medalia de aur şi devenind campioana Europei. După o vară de antrenamente asidue, visul ei a devenit realitate", ne-a mărturisit mama Dariei. A fost o adevărată cursă până la ultima suflare! Şi un succes care i se datorează Dariei, antrenoarei Elisa Facciotti şi, în egală măsură, părinţilor, Luminiţa Laura Chebac şi Petru Matei, care o susţin pe Daria în tot ceea ce face. Următoarea competiţie la care va participa Daria Alexandra Matei este Campionatul Mondial, care va avea loc în Franţa. Noi îi ţinem deja pumnii strânşi! Ce trofee a mai câştigat până acum În 2017 a fost vicecampioană naţională a Italiei, apoi a urcat pe a doua treaptă a podiumului la "Cupa Germaniei". A urmat primul loc la Trofeul Internaţional "Filippini" şi bronzul la Campionatul European (Roana - Italia). În 2018 a obţinut din nou locul secund la "Cupa Germaniei", repetând clasarea pe prima poziţie la Trofeul Internaţional "Filippini", locul al doilea la Trofeul Internaţional "Sedmak Bressan" (Opicina - Italia) şi titlul de campioană a Italiei, la categoria cadeţi. Cine este Daria Alexandra Matei Daria s-a născut, pe 15 ianuarie 2003, la Tecuci, în judeţul Galaţi, iar de 14 ani trăieşte, alături de părinţii ei, Luminiţa Laura Chebac şi Petru Matei, în Italia. De la vârsta de trei ani a început să practice patinajul artistic pe role, un sport foarte popular în Italia, dar, în paralel, a încercat şi alte sporturi: tenis - unde a obţinut câteva trofee, înot, gimnastică artistică şi balet clasic, o pasiune care i-a adus, de asemenea, trofee! Este elevă la Liceul "Linguistic" (de limbi străine) "Newton Pertini", din Camposampiero (Padova), unde studiază germana, engleza, spaniola şi italiana, pe lângă toate celelalte materii care se învaţă într-un liceu normal. Pentru a se antrena cu Elisa Facciotti, parcurge zilnic o sută de kilometri şi studiază în maşină, în tot acest timp. Are antrenamente şi la Ponte di Legno, pentru care parcurge 600 de kilometri, unde se antrenează cu faimoasa antrenoare Sara Locandro şi cu antrenorul Andrea Aracu. Acolo face şi testările pentru pregătirea fizică, cu Luca Agliardi. Visul Dariei este să devină campioană mondială şi, într-o bună zi, să poată împărtăşi, ca antrenoare, din experienţa ei şi celorlalţi copii, de ce nu, chiar în România! viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted October 11, 2018 Author Share Posted October 11, 2018 O tecuceancă a devenit vicecampioană mondială. Palmares impresionant, la doar 15 ani Campioană naţională a Italiei, campioană a Europei şi, mai nou, vicecampioană mondială la patinaj artistic pe role, acesta este uimitorul palmares al sportivei de doar 15 ani Daria Alexandra Matei, din iulie şi până acum. Născută la Tecuci şi stabilită de la vârsta de un an în Italia, unde se şi antrenează, Daria a ales să reprezinte România în competiţiile internaţionale, aşa că, datorită ei, ţara noastră tocmai a câştigat o medalie de argint la Artistic Skating World Championships 2018, din Franţa. Un adevărat maraton al competiţiilor încununate de succes, aşa au fost ultimele luni ale acestui an pentru Daria Alexandra Matei, despre care aţi mai putut citi în paginile ziarului "Viaţa liberă". În luna iulie, a devenit campioană a Italiei, în septembrie a câştigat, pentru România, medalia de aur la Europenele de patinaj artistic pe role, iar acum, în octombrie, a reprezentat din nou ţara noastră la competiţia mondială care a avut loc la Vedèspace, Mouilleron-Le-Captif, în Franţa. Competiţie dificilă După cum am aflat de la mama Dariei, Luminiţa Laura Chebac, a fost o competiţie de mare anvergură, nu numai pentru că au concurat 28 de sportive din 20 de ţări, de pe întreg mapamondul. Daria era singura patinatoare din competiţie de doar 15 ani, concurând cu sportive mai mari cu trei-patru ani decât ea. De aceea, câştigarea medaliei de argint i-a adus o bucurie enormă. "Duminică, 7 octombrie, Daria a executat programul scurt şi, din cauza unei greşeli, a ajuns în clasamentul provizoriu pe locul al patrulea. Însă marţi, 9 octombrie, cu un balet executat perfect din punct de vedere tehnic şi cu o expresivitate nemaipomenită a reuşit să impresioneze nu numai juriul, ci şi publicul din Franţa, care a considerat-o campioană mondială. Daria a reuşit să câştige, astfel, argintul mondial. Daria reprezintă România în toate competiţiile internaţionale. Suntem mândri şi fericiţi că suntem părinţii acestui minunat copil! Scuzaţi-mi lipsa de modestie, dar simt că inima îmi plesneşte de fericire", ne-a mărturisit Luminiţa Laura Chebac. A dormit cu medalia la gât "Daria este foarte emoţionată şi fericită în acelaşi timp. Cred că nu sunt destule cuvinte pentru a descrie emoţia ce ne-a inundat sufletele tuturor. Aseară a adormit cu medalia la gât! O medalie atât de râvnită, atât de visată! Un copil umil, care întotdeauna a muncit şi a sacrificat totul pentru visul ei. Daria vrea sa dedice aceasta medalie tuturor celor care au crezut în ea, care au luptat alături de ea, care au scris sau au vorbit despre ea şi, nu în ultimul rând, tuturor românilor de acasă şi de pretutindeni. Daria le mulţumeşte tuturor cu lacrimile de bucurie ale unei vicecampioane mondiale", ne-au mărturisit părinţii sportivei, Luminiţa Laura Chebac şi Petru Matei. Cine este Daria Alexandra Matei Daria s-a născut, pe 15 ianuarie 2003, la Tecuci, în judeţul Galaţi, iar de 14 ani trăieşte, alături de părinţii ei, Luminiţa Laura Chebac şi Petru Matei, în Italia. De la vârsta de trei ani a început să practice patinajul artistic pe role, un sport foarte popular în Italia, dar, în paralel, a încercat şi alte sporturi: tenis - unde a obţinut câteva trofee, înot, gimnastică artistică şi balet clasic, o pasiune care i-a adus, de asemenea, trofee! Este elevă la Liceul Linguistic (de limbi străine) "Newton Pertini", din Camposampiero (Padova), unde studiază germana, engleza, spaniola şi italiana, pe lângă toate celelalte materii care se învaţă într-un liceu normal. Pentru a se antrena cu Elisa Facciotti, parcurge zilnic o sută de kilometri şi studiază în maşină în timpul drumului. Are antrenamente şi la Ponte di Legno, pentru care parcurge 600 de kilometri, unde se antrenează cu faimoasa antrenoare Sara Locandro şi cu antrenorul Andrea Aracu. Acolo face şi testările pentru pregătirea fizică, cu Luca Agliardi. Visul Dariei este să devină campioană mondială şi, într-o bună zi, să poată împărtăşi, ca antrenoare, din experienţa ei şi celorlalţi copii, de ce nu, chiar în România! viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted October 25, 2018 Author Share Posted October 25, 2018 Recunoaştere din partea ţării natale. Trofeu de excelenţă pentru tecuceanca Daria Alexandra Matei, vicecampioană mondială În ultimele două luni, Daria Alexandra Matei, la doar 15 ani, a câştigat două medalii pentru România, un aur european şi un argint mondial, la patinaj artistic pe role. Cu toate că, de la vârsta de un an trăieşte în Italia, ţară în care se antrenează şi în care a devenit campioană naţională, Daria, născută în Tecuci, a ales să reprezinte România în competiţiile internaţionale. Pe 21 octombrie, Daria a primit recunoaştere din partea ţării natale: premiul de excelenţă în cadrul "Festivalului internaţional Propatria - tinere talente româneşti", care i-a fost înmânat chiar de ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan. Ajuns la a VIII-a ediţie, găzduit de Cetatea Eternă, acesta este unul dintre cele mai importante festivaluri ale românilor din diaspora, în cadrul căruia sunt premiaţi tineri şi adolescenţi români talentaţi, cu rezultate remarcabile în muzică, arte vizuale, ştiinţe aplicate, sport sau alte domenii. Alegerea Dariei este o normalitate, în condiţiile în care sportiva şi-a început ascensiunea încă din 2017, când a fost vicecampioană naţională a Italiei, apoi a urcat pe a doua treaptă a podiumului la "Cupa Germaniei", de la Freiburg. Au urmat primul loc la Trofeul Internaţional "Filippini" şi bronz la Campionatul European. În 2018 a obţinut din nou locul secund la "Cupa Germaniei", repetând clasarea pe prima poziţie la Trofeul Internaţional "Filippini", cărora li s-a adăugat locul al doilea la Trofeul Internaţional "Sedmak Bressan" (Italia). La această competiţie, unde a reprezentat România, a fost premiată de către preşedintele juriului cu marele Trofeu "Speranţa" ("La scommessa sul campione di domani" - Cel mai bun campion de mâine)". Cine este Daria Alexandra Matei Daria s-a născut, pe 15 ianuarie 2003, la Tecuci, în judeţul Galaţi, iar de 14 ani trăieşte, alături de părinţii ei, Luminiţa Laura Chebac şi Petru Matei, în Italia. De la vârsta de trei ani a început să practice patinajul artistic pe role, un sport foarte popular în Italia, dar, în paralel, a încercat şi alte sporturi: tenis - unde a obţinut câteva titluri, înot, gimnastică artistică şi balet clasic, o pasiune care i-a adus, de asemenea, trofee! Este elevă la Liceul Linguistic (de limbi străine) "Newton Pertini", din Camposampiero (Padova), unde studiază germana, engleza, spaniola şi italiana, pe lângă toate celelalte materii care se învaţă într-un liceu normal. Pentru a se antrena cu Elisa Facciotti, parcurge zilnic o sută de kilometri şi studiază în maşină în timpul drumului. Are antrenamente şi la Ponte di Legno, pentru care parcurge 600 de kilometri, unde se antrenează cu faimoasa antrenoare Sara Locandro şi cu antrenorul Andrea Aracu. Acolo face şi testările pentru pregătirea fizică, cu Luca Agliardi. Visul Dariei este să devină campioană mondială şi, într-o bună zi, să poată împărtăşi, ca antrenoare, din experienţa ei şi celorlalţi copii, de ce nu, chiar în România! viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted July 15, 2019 Author Share Posted July 15, 2019 Bronz mondial şi argint italian pentru tecuceanca Daria Matei Datorită patinatoarei pe role Daria Alexandra Matei, România tocmai a câştigat o medalie de bronz la Campionatul Mondial de la Barcelona. Daria este şi vicecampioana Italiei la patinaj artistic pe role, dar în competiţiile internaţionale a ales să reprezinte România, patria natală, nu Italia, ţara în care trăieşte de la vârsta de un an şi în care se antrenează. O medalie de argint şi titlul de vicecampioană naţională a Italiei la patinaj artistic pe role şi o medalie de bronz câştigată la World Roller Games 2019 Barcelona reprezintă performanţele din ultimele două luni ale sportivei Daria Alexandra Matei. Medaliile sunt cu mult mai preţioase pentru că au fost câştigate după luni de chin, tratament şi recuperare, în urma unei accidentări la gleznă, sportiva nefiind pe deplin recuperată. Poveste pe role Daria, despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă” s-a născut pe 15 ianuarie 2003 la Tecuci, în judeţul Galaţi. De la vârsta de un an trăieşte alături de părinţii ei, Luminiţa Laura Chebac şi Petru Matei, în Italia. De la vârsta de trei ani a început să practice patinajul artistic pe role, un sport foarte popular în Italia, dar, în paralel, a încercat şi alte sporturi: tenis - unde a obţinut câteva trofee, înot, gimnastică artistică şi balet clasic, o pasiune care i-a adus, de asemenea, trofee! În aprilie anul acesta, pe Daria aţi putut-o vedea la emisiunea „Românii au talent”, de la Pro Tv. Adolescenta a venit special din Italia pentru a oferi o adevărată feerie pe role şi cea mai sinceră şi mai frumoasă declaraţie de dragoste pentru România. La acel moment, România îi datora tinerei sportive o medalie europeană de aur şi una mondială de argint la patinaj artistic pe role, cucerite în anul 2018, la categoria cadeţi. Din nou pe podium Intrată în categoria juniori, Daria a făcut din nou performanţă! Şi asta cu preţul unor luni de chin, de tratamente şi reabilitare, din cauza unei accidentări la gleznă suferite în luna decembrie a anului trecut. Chiar dacă nu este pe deplin recuperată, după cum ne-a mărturisit mama ei, Daria reuşit să obţină titlul de vicecampioană a Italiei şi un preţios bronz mondial. „Suntem mândri de ea pentru că a demonstrat aşa ca întotdeauna că este o luptătoare şi a rămas în elita mondială. Într-adevăr, bronzul are o foarte mare importanţă pentru Daria dat fiind faptul că nu este uşor să concurezi în competiţii atât de mari, cu o problemă atât de serioasă la gleznă”, ne-a declarat Luminiţa Laura Chebac, mama Dariei. Performanţele Dariei, văzute prin ochii italienilor „Emoţiile şi palpitaţiile continuă... Daria noastră, frumoasă, elegantă şi determinată! După un program scurt bun, Daria a reuşit să execute impecabil programul lung şi aduce acasă titlul de vicecampioană naţională a Italiei, categoria juniori”, consemna, în iunie, pe Facebook Team Verde Pattinaggio ASD. “Super Daria noastră, frumoasă, elegantă și hotărâtă! Cu o tehnică fără cusur şi o determinare pe măsură, Daria aduce acasă locul al treilea mondial” - „Încă un podium mondial pentru Daria! Grande bronzo, Grande Daria!”, sunt doar câteva dintre mesajele postate pe Facebook de cei care au susţinut-o. Un mesaj de felicitare a venit şi din partea primarului din Bovolenta, Anna Pittarello. Felicitată de Ambasada României în Italia „Daria Alexandra Matei a obținut recent medalia de bronz pentru patinaj artistic pe role, la Campionatul Mondial de la Barcelona, unde a reprezentat România. În vârstă de 16 ani, Daria s-a născut în România, dar trăiește de la vârsta de un an în Italia, având dublă cetățenie. Felicitări, Daria, pentru această performanță!”, este mesajul postat pe Facebook de Ambasada României în Italia. Toată admiraţia noastră pentru Daria! O felicităm pentru noile performanţe şi îi dorim să fie puternică şi sănătoasă şi să urce pe cele mai importante podiumuri ale lumii! viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted July 5, 2021 Author Share Posted July 5, 2021 Vicecampioană a Italiei, se pregăteşte să reprezinte iar România. Performanţele gălăţencei Daria Alexandra Matei Daria Alexandra Matei - născută în Tecuci, judeţul Galaţi - este noua vicecampioană a Italiei la patinaj artistic pe role, categoria juniori. Performanţa sportivei este cu atât mai importantă cu cât vine după o lungă perioadă de restricţii impuse de pandemie. Nu trebuie să uităm că România îi datorează deja Dariei o medalie mondială de bronz, cucerită în 2019, la categoria juniori, dar şi o medalie europeană de aur şi una mondială de argint, câştigate în 2018, la categoria cadeţi. Pe 1 iulie 2021, Daria Alexandra Matei a devenit vicecampioana Italiei la patinaj artistic pe role, categoria juniori, la finalul unei competiţii dificile şi solicitante. Potrivit rezultatelor finale, diferenţa de punctaj dintre Daria şi prima sportivă clasată a fost infimă: 170,22 - 171,81 de puncte. Patinatoarea clasată pe cea de-a treia treaptă a podiumului a obţinut doar 129,94 de puncte. Despre performanţele Dariei Alexandra Matei, născută pe 15 ianuarie 2003, în România, la Tecuci, dar care trăieşte, împreună cu familia sa, în Italia, aţi mai putut citi în paginile de Diaspora şi de Sport ale ziarului "Viaţa liberă". Pentru că are dublă cetăţenie, patinatoarea, care studiază şi se antrenează în Italia, a ales să reprezinte România în competiţiile internaţionale. Pandemia, care ne-a dat tuturor existenţa peste cap, a afectat şi viaţa sportivă. Tocmai de aceea, noua medalie de argint a Dariei este cu atât mai preţioasă. "După o perioadă dificilă pentru sportivi şi nu numai, cu antrenamente sporadice din cauza pandemiei, în sfârşit, Daria a putut concura la Campionatul Italian, care este o competiţie foarte importantă. Campionatul a avut loc la Riccione. Daria a concurat în 29 iunie cu programul scurt, obţinând locul 2, care a propulsat-o în ultimul grup al celor mai bune sportive", ne-a mărturisit mama Dariei, Luminiţa Laura Chebac Matei. Trebuie să ştiţi că, la programul scurt, Daria a avut o costumaţie inspirată după muzica pe care a evoluat - a celebrului film "Crimson Peak", un program cu salturi triple şi dificultăţi pe măsură. "În data de 30 iunie, Daria a prezentat în concurs programul lung, obţinând locul 1. În clasamentul final a obţinut locul 2, dintre 37 atlete. O competiţie foarte strânsă, de un nivel foarte înalt, unde Daria a demonstrat concentrare, maturitate şi eleganţă. Suntem mândri peste măsură de Daria şi fericiţi. Mulţumim întregii echipe de antrenori Elisa Facciotti, Sara Locandro şi Andrea Aracu, coreografilor Sandro Guerra (programul lung) şi Andrea Bassi (programul scurt), fără de care nimic nu ar fi fost posibil”, ne-a povestit mama sportivei. Într-o postare publică pe Facebook, Daria le-a mulţumit tuturor celor care au motivat-o și i-au fost mereu aproape în drumul către performanţă şi mai ales părinţilor, Luminiţa Laura Chebac Matei și Petru Matei, care o susțin în permanență. Şi o mărturisire de preţ: "È sempre un'emozione indescrivibile scendere in pista!" ("Este întotdeauna o emoție de nedescris să patinezi!"). Însă activitatea competiţională a junioarei abia începe. După cum am aflat de la mama ei, Daria se pregăteşte să reprezinte România la competiţiile internaţionale ce vor urma. Prima va fi Cupa Germaniei, programată în perioada 13-18 iulie, la Freiburg. Apoi o aşteaptă Campionatul European, în perioada 26 august - 4 septembrie, la Riccione, în Italia. Şi, în toamnă, Campionatul Mondial, programat în perioada 29 septembrie - 9 octombrie, la Asunciòn, Paraguay. O felicităm din toată inima pe Daria Alexandra Matei şi abia aşteptăm să ne bucurăm de noile ei performanţe! viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted August 8, 2021 Author Share Posted August 8, 2021 Aur pentru România, cucerit de tecuceanca Daria Alexandra Matei După ce tocmai a devenit vicecampioana Italiei la patinaj artistic pe role, Daria Alexandra Matei a câştigat o nouă medalie de aur, de data aceasta pentru România. Performanţa a fost obţinută în Freiburg, la Deutschlandpokal - Cupa Germaniei, free skating, categoria juniori. „Vicecampioană naţională a Italiei, se pregăteşte să reprezinte iar România”, scriam, în ediţia din 6 iulie 2021 a ziarului „Viaţa liberă”, despre Daria Alexandra Matei. Ei bine, sâmbătă seară, Imnul României a răsunat la Cupa Germaniei de la Freiburg, datorită patinatoarei născute în Tecuci, dar care trăieşte şi se antrenează în Italia. Pentru că are dublă cetăţenie, Daria a ales să reprezinte România în competiţiile internaţionale, fiind legitimată la Clubul Sportiv Universitatea Braşov. La competiţiile interne, reprezintă clubul sportiv italian unde se antrenează, club care a salutat noua ei performanţă, bucurându-se pentru cele două medalii de aur obţinute de sportivii săi la competiţia desfăşurată în perioada 13-17 iulie 2021: „Daria Alexandra Matei şi Davide De Marchi au plecat marți pentru a participa la Cupa Germaniei, care a avut loc la Freiburg. Daria, reprezentând echipa națională a României şi Davide, reprezentând echipa națională a Italiei, au realizat performanțe excelente, ambii clasându-se pe primul loc. A fost un an greu, în care s-au depășit multe dificultăți... și aceste spectacole strălucitoare ne dau emoții și mai mari! Felicitări lui Davide și Dariei și întregului personal tehnic pentru determinarea cu care s-au luptat în aceste competiții și pentru rezultatele constante obținute!”, scrie într-un mesaj postat pe Facebook Team Verde Pattinaggio ASD. Mărturisiri Daria nu a mai fost în România de câţiva ani, dar vorbeşte în fiecare zi la telefon cu bunicii şi verişorii ei de aici. Îşi ascultă Imnul de pe cea mai înaltă treaptă a podiumului: „Am ales să reprezint România pentru că este ţara mea, ţara unde m-am născut şi pe care o iubesc foarte-foarte mult. Pentru mine este o plăcere şi o onoare să reprezint România şi să aduc şi nişte medalii”, mărturisea Daria, recent, într-un interviu acordat emisiunii „Realitatea între două lumi” la AsKro Tv. Născută pe 15 ianuarie 2003, la Tecuci, Daria avea aproape un an şi jumătate când a ajuns în Italia cu părinţii. La vârsta de trei ani a încălţat patinele cu rotile şi a fost de-ajuns să se învârtească de câteva ori cu ele, pe stradă, pentru a se îndrăgosti pentru totdeauna de patinaj. Atunci a început, după cum mărturiseşte, „viaţa mea pe patine”. Daria învaţă la un liceu de limbi străine şi reuşeşte să se împartă cu succes între cursuri, antrenamente, teme și competiții, datorită părinţilor care o susţin. „Cupa Germaniei terminată pe un frumos loc I si Imnul României! Mândri ca suntem români! Ne bucurăm că Daria a reuşit să aducă o performanţă României şi clubului CSU Braşov, la care este înscrisă”, ne-a mărturisit mama Dariei, Luminiţa Laura Chebac Matei. Pentru Daria, sezonul marilor competiţii abia a început. O aşteaptă Campionatul European, în perioada 26 august - 4 septembrie, la Riccione, în Italia. Şi, în toamnă, Campionatul Mondial, programat în perioada 29 septembrie - 9 octombrie, la Asunciòn, Paraguay. Sunt concursuri la care Daria are deja experienţa unor mari reuşite: medalie mondială de bronz, cucerită în 2019, la categoria juniori, şi o medalie europeană de aur şi una mondială de argint, câştigate în 2018, la categoria cadeţi. Toate, pentru România! viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts