Jump to content

Biblioteca "V. A. Urechia" va intra în reabilitare


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Președintele CJ Galați, Costel Fotea: ”Vrem să reabilităm Biblioteca V.A. Urechia, un edificiu foarte important pentru Galaţi”

CJ Galaţi a identificat surse de finaţare europeană pentru reastaurarea sediului Comisiei Europeană a Dunării. Este vorba despre clădirea în care funcţionează Biblioteca Judeţeană „V.A.Urechia Galaţi” încă din anul 1968.

În cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean Galaţi, a fost aprobat acordul dintre Biblioteca Judeţeană „V.A.Urechia Galaţi” şi Consiliul Judeţean Galaţi, pentru derularea investiţiei „Restaurare şi amenajare sediu Comisia Europeană a Dunării”, acesta fiind primul pas necesar în vederea accesării fondurilor europene.

“Am identificat surse de finanţare pentru restaurarea clădirii în care functionează Biblioteca Judeţeană «V.A.Urechia», clădire în care a funcţionat Comisia Europenă a Dunării. Putem accesa aproximativ două milioane de euro pentru a reabilita complet acest edificiu cultural. În principiu este vorba despre fonduri norvegiene, cu care vrem să reabilităm şi să consolidăm Biblioteca V.A. Urechia, un edificiu foarte important pentru Galaţi, pentru cultura gălăţeană”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Bani europeni pentru o clădire monument. Cine face proiectul de restaurare a Bibliotecii V.A. Urechia

Nu mai puţin de 109.480 de lei cu TVA, adică aproape 24.000 de euro va plăti Consiliul Judeţean Galaţi pentru documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie necesare pentru „Restaurarea şi amenajarea sediului Comisiei Europene a Dunării”, impozanta clădire monument istoric de pe strada Mihai Bravu nr. 16, a Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia”.

După cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, în iulie anul acesta a fost aprobat Acordului între Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia Galaţi” şi Consiliul Judeţean Galaţi privind derularea investiţiei „Restaurare şi amenajare sediu Comisia Europeană a Dunării”. Prin acest acord, Biblioteca a solicitat sprijinul pentru elaborarea şi obţinerea unei finanţări nerambursabile pentru restaurarea clădirii monument istoric, care a fost sediul Comisiei Europene a Dunării, iar preşedintele judeţului, Costel Fotea, s-a angajat că va pregăti şi derula investiţia.

Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, Consiliul Judeţean tocmai a atribuit direct contractul pentru serviciile de proiectare firmei gălăţene Arhidesign GS SRL. Misiunea societăţii va fi de a realiza, într-o lună, documentaţia necesară lucrărilor de intervenţii, inclusiv studii de teren, studiu topografic, studii de specialitate, studiu istoric şi macheta financiară. Se doreşte reabilitarea planşeelor din lemn şi restaurarea stucaturilor la plafoane, înlocuirea pardoselilor, consolidarea şarpantei, reparaţia finisajelor interioare şi exterioare, reabilitarea şi restaurarea elementelor decorative de faţadă şi a tâmplăriei interioare şi exterioare.

Clădirea de pe strada Mihai Bravu nr. 16 este înscrisă pe lista Monumentelor Istorice ale Galaţiului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

(23 martie)

Fostul sediu al Comisiei Europene a Dunării, reabilitat de CJ

Consiliul Judeţean Galaţi informează, pe site-ul propriu, că a depus solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Restaurare şi amenajare sediu Comisia Europeană a Dunării”. Este încă un pas făcut de CJ pentru reabilitarea clădirii istorice din str. Mihai Bravu nr.16, care găzduieşte în momentul de faţă sediul central al Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”.

Restaurarea şi amenajarea de către CJ Galaţi a actualului sediu al bibliotecii nu înseamnă că instituţia va fi nevoită să se mute în altă parte. Proiectul în sine vizează doar clădirea, partea arhitecturală. Conform reprezentanţilor CJ, proiectul este în stadiul de pregătire, apropiindu-se de faza aprobării indicatorilor tehnico-economici din Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI), lucru care, cel mai probabil, se va întâmpla în următoarea şedinţă a consilierilor judeţeni.
Suma totală estimată pentru realizarea proiectului este de 7.205.911 lei, inclusiv TVA. S-a identificat deja o posibilitate de finanţare din fonduri europene, dar se aşteaptă lansarea apelului de proiecte respectiv pentru a vedea toate condiţiile impuse.
Lucrările care se vor face la fostul sediu al Comisiei Europene a Dunării vor fi de restaurare, amenajare şi conservare arhitecturală. Se va lucra şi la acoperiş, şi la o parte a instalaţiilor, va fi amenajată curtea, iar întreaga clădire va fi digitizată (scanată 3D, pentru a se obţine o copie fidelă a sa în format electronic). Vor fi create, de asemenea, vitrine de expunere pentru colecţiile speciale ale bibliotecii şi pentru păstrarea lor, acestea fiind eligibile în proiect pentru că fac parte din patrimoniul mobil.
Palatul Comisiei Europene a Dunării, de pe strada Mihai Bravu nr. 16, monument istoric al Galaţiului, este o elegantă construcţie cu două etaje, în stil neoclasic. Clădirea a fost construită în perioada 1893 – 1896, a fost distrusă în Primul Război Mondial, apoi reconstruită în 1923. Comisia Europeană a Dunării a fost înfiinţată în 1856, prin Tratatul de la Paris, care a pus capăt Războiului Crimeii, iar primul său sediu a fost stabilit la Galaţi. Până la construirea clădirii de pe strada Mihai Bravu, sediul Comisiei a fost în casa lui Antoni Negroponte, consul onorific al SUA la acea vreme.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Investiţie de peste 1,2 milioane lei la Biblioteca "V.A. Urechia" Galaţi

Biblioteca "V.A. Urechia" Galaţi implementează un sistem modern de automatizare a activităţii instituţiei şi de securizare a fondului de carte, informează Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi.

Valoarea totală a investiţiei este de peste 1,2 milioane lei, din care mai bine de jumătate înseamnă costuri cu noile etichete pentru documente şi permise pentru cititori. Este o investiţie multianuală, fondurile fiind asigurate de CJ Galați. Primele etape ale sistemului vor deveni funcţionale în a doua jumătate a acestui an.

„Odată cu implementarea acestor tehnologii, cititorii vor putea să împrumute cărţi sau să le returneze fără a mai interacţiona cu bibliotecarii. Mai mult, cu noul sistem restituirea cărţilor se va putea face la orice oră din zi şi din noapte. În plus, munca repetitivă va fi preluată de tehnologie, va scădea foarte mult timpul de procesare a activităţilor de împrumut, restituire sau inventariere a cărţilor, va creşte gradul de securitate a documentelor, se vor identifica repede documentele amplasate greşit la raft, iar întreaga activitate a bibliotecii va fi eficientizată la maximum“, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Sistemul va cuprinde echipamente fixe şi mobile de citire/scriere, sisteme de transmitere rapidă a datelor, terminale mobile pentru identificarea rapidă a cărţilor, poartă de acces şi sistem automat de împrumut sau de returnare a publicaţiilor.

În acest moment, o parte dintre echipamente au fost deja instalate, iar bibliotecarii lucrează deja la noul sistem de etichetare a cărţilor. Biblioteca "V.A. Urechia" Galaţi deţine un fond de carte de peste 900.000 de volume, precizează CJ Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Eficientizare energetică la Biblioteca "V.A. Urechia"

Consiliul Județean Galați își propune accesarea de fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru creșterea eficienței energetice a Bibliotecii Județene "V.A. Urechia", a propriei clădiri din strada Eroilor nr. 13A, dar și în cazul Unității Medico-Sociale de la Gănești.

Mai exact, cele trei proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi a viitoarei ședințe ordinare a instituției au în vedere axa 2 de finanțare - schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice.

Valoarea totală a celor trei proiecte se ridică la 23,48 milioane de lei, inclusiv TVA, din care ponderea revine preconizatelor lucrări de la bibliotecă, monument istoric al orașului, în cuantum de aproape 15,96 milioane de lei. Alte 5,76 milioane de lei sunt pentru investiția de la Gănești, iar diferența - pentru sediul CJ.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Proiect de modernizare a clădirii Bibliotecii “V.A Urechia”

Consiliul Județean a aprobat, în cadrul ultimei ședințe, un proiect de modernizare a actualului sediu al bibliotecii, o clădire de patrimoniu construită acum peste 120 de ani. Investiția, în valoare de  7.616.119 lei, presupune ample lucrări de reabilitare și eficientizare energetică.

“Fostul sediu al Comisiei Europene a Dunării este un reper cultural al întregii nații, nu doar al Galațiului. Este o clădire care respiră istorie și în jurul căreia s-au scris pagini întregi din poveștile de altădată ale portului Galați. De mai bine de jumătate de secol, această bijuterie arhitecturală este sediul Bibliotecii <V.A Urechia>.

Am pregătit, împreună cu echipa Consiliului Județean și cu cei de la bibliotecă, o amplă investiție de reabilitare, modernizare și eficientizare energetică a clădirii, în cadrul unui proiect de peste 1,5 milioane de euro, totul cu respectarea regulilor impuse de către Direcția Județeană de Cultură Galați. Pe lângă lucrările de reabilitare, de înlocuire a instalațiilor degradate și de montare a unor sisteme moderne de climatizare, vom instala centrale de tratare a aerului pentru zona colecțiilor speciale, sisteme inteligente de gestionare a consumului de energie, recuperatoare de căldură cu performanță ridicată și sisteme de producere a energiei verzi, inclusiv pompe de căldură aer–apă pentru primăvară şi toamnă, astfel încât să fie redus consumul de gaz natural”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

De asemenea, au fost aprobate proiecte de investiții și pentru două clădiri administrative care aparțin Consiliului Județean, în valoare de 5.925.028 de lei. Proiectele au fost depuse deja spre finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Recepția definitivă a actualei clădiri a Bibliotecii “V.A Urechia” a avut loc în 1896. În Palatul Comisiei Europene a Dunării funcţionau Secretariatul General, biblioteca şi se ţineau şedinţele plenare. De asemenea, tot aici era păstrată și arhiva instituției. În timpul primului război mondial, Palatul Comisiei Europene a Dunării a fost puternic bombardat, astfel că în perioada iunie 1922 - mai 1923 a fost proiectată reconstrucția din temelii a acestui edificiu. Comisia Europeană a Dunării a funcţionat în acest spaţiu până la desfiinţarea sa, din 1948. Din 1968, în această clădire funcționează Biblioteca „V.A. Urechia”. De aproape două decenii, această clădire se află pe lista monumentelor istorice.

Consiliul Județean Galaţi

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

De ziua sa, Biblioteca „V. A. Urechia" primește fonduri pentru renovare

Vineri, 11 noiembrie, la chiar 132 de ani de la inaugurarea Bibliotecii Județene "V. A. Urechia", la nivelul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLDPA) a fost semnat contractul pentru renovarea energetică a corpului A al imobilului din strada Mihai Bravu nr. 16. Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, cu ocazia semnării unui nou calup de 23 de contracte selectate pentru finanțare, în zece județe ale țării.

Valoarea investiției de la "V.A. Urechia" este de peste 7,1 milioane de lei și va fi finanțată prin Componenta 5 - Valul Renovării, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dedicată reabilitării și renovării energetice a unor instituții sociale, culturale și de învățământ, precum și a unor clădiri publice și multirezidențiale.

Biblioteca a fost fondată prin decret regal în anul 1890, cu ajutorul donaţiilor făcute de generosul om de cultură, politician, profesor universitar, istoric, bibliofil şi academician Vasile Alexandrescu Urechia. La momentul inaugurării, biblioteca deținea "peste 6.000 de volume, stampe și tablouri", potrivit presei de la acea vreme. În plus, pe vremea când orașul nostru avea statut de Porto Franco, clădirea a fost sediul Palatului Comisiei Europene.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Fonduri europene pentru modernizarea sediului Bibliotecii “V.A. Urechia”

Fonduri europene pentru modernizarea sediului Bibliotecii “V.A. Urechia”. Contractul de finanțare, în valoare de 7.616.119 de lei, a fost semnatde către președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. Fondurile sunt asigurate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

“Este o investiție extrem de importantă, deoarece vizează una dintre cele mai frumoase și mai distinse clădiri ale Galațiului – fostul Palat al Comisiei Europene a Dunării, actualul sediu al Bibliotecii <V.A.Urechia>. De altfel, monumentul istoric a primit anul acesta titlul de Marcă a Patrimoniului European.

Clădirea, în care vreme de mai bine de jumătate de secol s-au luat decizii importante pentru întreaga Europă, va fi renovată termic integral. Se vor moderniza inclusiv instalațiile de climatizare, de iluminat, de încălzire, precum și echipamentele tehnice ale clădirii. De asemenea, vor fi montate și sisteme de producere a energiei din surse regenerabile. În plus, vor fi instalate sisteme de management energetic și stații de încărcare pentru mașinile electrice”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În perioada următoare, Consiliul Județean Galați va demara procedurile de achiziție publică pentru implementarea acestei investiții.

Consiliul Județean Galați

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Palatul Comisiei Europene a Dunării, în era digitală. Clădirea poate fi vizitată virtual, de acasă

Palatul Comisiei Europene a Dunării, în care se află în prezent sediul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” din Galaţi, poate fi vizitat virtual. Instituţia a primit titlul de Marca Patrimoniului European.

Palatul Comisiei Europene a Dunării este un brand cultural al județului Galați. De altfel, anul trecut, Comisia Europeană a acordat acestui monument istoric titlul de <Marcă a Patrimoniului European>, iar recent au fost obținute fonduri nerambursabile pentru renovarea fostului Palat al Comisiei Europene a Dunării.

„Veți descoperi virtual poveștile de altădată ale Palatului Comisiei Europene a Dunării, care a funcționat decenii la rând în această frumoasă clădire de patrimoniu a Galațiului, precum și tezaurul Bibliotecii, cu zeci de manuscrise valoroase. Acest tur va oferi o experiență interactivă și educațională pentru toți cei care vor să descopere această importantă pagină de istorie locală, națională și internațională”, susține Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Turul virtual este integrat pe Google Maps & Google Street View & Google Earth, are info-pointuri interactive, iar contractul a prevăzut și realizarea unui material video de prezentare, a releveului în format 2D și 3D, a unui pachet de fotografii, precum și a materialelor tehnice care pot fi utilizate de arhitecți. Acest tur virtual poate fi upgradat în permanență, inclusiv cu imagini noi de după renovarea monumentului istoric.

Proiectul a fost realizat de către Consiliul Județean Galați, prin Centrul Europe Direct, cu finanțare de la Comisia Europeană.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.