Jump to content

"Show-room" cu maşini de lux la Frontieră


Recommended Posts

Posted

«Show-room» cu masini de lux in curtea Politiei de Frontiera Galati

Inca o masina furata din Italia a fost descoperita, in noaptea de duminica spre luni, de politistii galateni de frontiera. Ea intregeste “parcul confiscarilor” de la frontiera galateana, unde s-au strans de la inceputul anului nu mai putin de 36 de autoturisme, majoritatea de lux. Valoarea totala a masinilor “de furat” confiscate se ridica la peste 600.000 de euro. Politistii galateni de frontiera se plang ca ii costa o avere intretinerea “parcului auto din confiscari”, mai ales ca proprietarii le iau cam la un an si jumatate–doi dupa ce sunt descoperite. Masinile confiscate erau furate din Europa si urmau sa ajunga in tarile Comunitatii Statelor Independente (CSI). Este vorba de masini furate mai ales din Italia, Spania, Germania si mai nou Ungaria, autovehicule destinate pietei negre din Comunitatea Statelor Independente, mai ales Rusiei sau Ucrainei. Autoutilitara Mercedes descoperita in noaptea de duminica spre luni este cea mai ieftina masina aflata in show-room-ul cu autovehicule confiscate care se afla in curtea IJPF Galati. Mercedesul de culoare alba a ajuns in Punctul de Trecere a Frontierei Oancea in jurul orei 23.00, pe sensul de iesire din tara, si era condus de un galatean de 39 de ani care avea dubla cetatenie, moldoveneasca si romana. “In urma verificarilor efectuate la autoritatile din Italia prin Centrul de Contact Oradea s-a comunicat ca autovehiculul figura ca fiind furat de la o firma din Italia din 18 iulie 2008”, a precizat purtatorul de cuvant al IJPF Galati, cms Vasile Nastasa. Barbatul s-a ales cu dosar penal pentru furt, complicitate la fals, uz de fals si conducere a unui autovehicul ce are numere false de inmatriculare. Masina in valoare de aproape 20.000 de euro a fost confiscata si va astepta in “parcul de auto confiscate” de la frontiera galateana pana cand o vor recupera proprietarii. Este deocamdata cea mai ieftina masina din show-room-ul confiscatelor, unde se mai afla autoturisme gen Audi A 8, Toyota Land Cruiser Prado, BMW X5. Acestea sunt doar cateva dintre marcile celor 35 de masini, majoritatea de lux, care isi asteapta stapanii in curtea Inspectoratului Judetean de Frontiera Galati.

http://www.gardianul.ro/2008/07/22/lini ... 17562.html

  • 5 months later...
Posted

Retrospectivă 2008

În anul 2008, poliţiştii de frontieră au descoperit peste 110 autoturisme de lux, ce figurau furate din străinatate. Au fost constatate 89 infracţiuni, persoanele implicate fiind atât cetăţeni români, cât şi bulgari, ruşi, albanezi, moldoveni, germani, sârbi şi italieni. De asemenea, în zonele de competenţă, poliţiştii de frontieră au depistat peste 670 autovehicule neînmatriculate, radiate sau cu numere false de înmatriculare, 345 persoane care conduceau autovehiculele fără a poseda permis de conducere si 118 persoane, care detineau carti verzi false ori falsificate. În anul 2008 (11 luni), poliţiştii de frontieră au descoperit 116 autoturisme de lux, declarate furate în străinătate, faţă de 92 autovehicule depistate în perioada similară a anului trecut. Cele mai multe au fost descoperite în zonele de competenţă ale Direcţiilor PF Iasi (frontiera cu R. Moldova) şi Constanţa, precum şi la frontiera cu Republica Ungaria.De asemenea, au fost constatate 89 infracţiuni, persoanele implicate fiind atât cetăţeni români, cât şi bulgari, ruşi, albanezi, moldoveni, germani, sârbi şi italieni.

În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bunăcredinţă”. Alţii au susţinut că au primit o sumă de bani (în general, de până la 500 euro) pentru a transporta maşina în România şi, la fel, nu cunoşteau că aceasta e furată. În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi în traficul cu maşini furate, au fost întocmite dosare penale.

Rutele folosite de către traficanţi sunt, în general, orientate dinspre ţările vest europene cu finalitate în ţările est-europene şi foste membre CSI (Italia – Austria – Ungaria – România; Germania – Austria – Ungaria – România – Moldova şi Ucraina; Italia –Serbia – România - R.Moldova- Transnistria – Ucraina sau Federatia Rusa). Ca mod de operare, s-a constatat faptul că, alături de celelalte metode de traficare a autovehiculelor (frauda la asigurări, furtul la comandă sau deturnarea), în anul 2008, o mare amploare a luat şi metoda fraudării firmelor de închirieri. De asemenea, analiza realizată pe tipologia autovehiculelor capturate de Poliţia de Frontieră arată că autovehiculele „preferate” de traficanţi şi cumpărătorii acestora sunt din gama marcilor BMW, Opel, Audi şi Renault.

Dintre cazurile semnificative înregistrate în anul 2008, unul a aparţinut Galaţiului. „Audi A8” in valoare de 60.000 Euro, declarat furat in Germania, gasit de politistii de frontiera galateni. În luna februarie a.c., poliţiştii de frontieră gălăţeni au întocmit lucrare penală pe numele unui bărbat pentru complicitate la furt, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, deoarece se afla la volanul unui autoturism declarat furat în Germania. Cel în cauză - Gavrilovich B., în vârstă de 48 ani, cu dublă cetăţenie bulgară şi moldovenească – se prezentase pe sensul de ieşire din ţară, la PTF Oancea – jud. Galaţi, la volanul unui autoturism marca Audi A8, an de fabricaţie 2007. Cu ocazia controlului specific, poliţiştii de frontieră au constatat că seria de sasiu a autoturismului era aplicată, prin lipire pe o tabliţă, peste seria originală. În urma verificărilor în bazele de date Interpol, precum şi prin intermediul Punctului de contact de la Oradea, s-a stabilit că autoturismul figurează furat din Germania şi, de asemenea, certificatul şi numerele de înmatriculare erau furate din Italia. La cercetari, bărbatul a declarat că a cumpărat autoturismul de la un cetăţean italian, în municipiul Galaţi, şi nu avea cunoştinţă că acesta este furat. Conform prevederilor legale, celui în cauza i s-a întocmit dosar penal, iar autoturismul, în valoare de 218.616 RON (60.000 EURO), a fost indisponibilizat la sediul I.J.P.F Galati pentru continuarea cercetărilor.

Pe lângă prevenirea şi combaterea traficului cu autoturisme furate, poliţiştii de frontieră au acţionat, în zonele de competenţă şi pentru respectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu aprobările şi modificările ulterioare. Urmare a acţiunilor întreprinse, au fost depistate:

677 autovehicule neînmatriculate, radiate sau cu numere false de înmatriculare; 345 persoane care conduceau autovehiculele fără a poseda permis de conducere; 118 persoane, care deţineau cărţi verzi falsă sau falsificată; 101 transportatori, care nu deţineau licenţă de transport; 21 persoane care conduceau sub influenţa băuturilor alcoolice.

http://www.amosnews.ro/RETROSPECTIVA_20 ... ate-264462

  • 2 years later...
Posted

Salon auto cu maşini din confiscări, la Vama Giurgiuleşti

* De la Dacia şi Lada până la BMW şi Mercedes, autoturisme scoase la vânzare de DGFP Galaţi * Numai în acest an au fost vândute 29 de maşini, de pe urma cărora statul a încasat 307.000 lei * în Vamă, peste 100 de maşini confiscate de la contrabandiştii de ţigări îşi aşteaptă rândul pentru a fi scoase la mezat * în topul preţurilor se află o Mazda, un Volkswagen şi un Hyundai *

Puse la un loc, maşinile confiscate la frontieră de la contrabandişti formează un veritabil „salon auto”. Skoda, Audi, BMW, Mercedes, dar şi autohtonele Dacii se regăsesc pe „lista neagră” a maşinilor parcate într-un spaţiu special amenajat chiar în apropiere de sediul Vămii din Giurgiuleşti. în acest inedit parc auto pot fi văzute şi metodele care mai de care mai diverse folosite de contrabandişti pentru a ascunde încărcăturile de ţigări, dar uneori şi de alcool sau droguri: rezervoare modificate, ascunzători disimulate prin interiorul caroseriei, al banchetelor, al boxelor şi uneori chiar al motorului!

„în cazul în care maşina a fost special modificată pentru a ascunde, de exemplu, ţigări, atunci ea este confiscată. Dacă maşina nu a fost modificată, ţigările se confiscă oricum, iar persoana responsabilă este amendată. în acest caz, dacă amenda este plătită pe loc, persoana poate să plece mai departe cu maşina, dacă nu, maşina este reţinută până la plata amenzii. Dacă un proces-verbal întocmit de noi este contestat, atunci instanţa decide ce se întâmplă mai departe cu autoturismul. în cazul în care procesul-verbal nu este contestat în 15 zile, dacă amenda nu este plătită, maşina intră în 60 de zile în proprietatea statului”, ne-a explicat şeful Biroului Vamal de la Giurgiuleşti, Petrică Munteanu.

Ţigări pe filiera Bulgaria

în acest an, numai în vama de lângă Galaţi s-au confiscat 97 de autoturisme, iar 39 de maşini au fost reţinute pentru plata amenzilor. Uneori, chiar şi acestea din urmă sunt abandonate, pentru că amenda pentru contrabanda „motorizată” este cuprinsă între cinci şi zece mii de lei! Prin urmare, şi riscurile pe care contrabandiştii şi le asumă sunt destul de mari. Singura metodă de a reduce pierderile este de a ascunde ţigările în maşini nu foarte scumpe. „O maşină la mâna a doua înmatriculată în Bulgaria sau R.Moldova este mai ieftină decât una înmatriculată la noi. Am găsit maşini burduşite şi cu şapte sute de pachete de ţigări. Dacă o astfel de persoană ar fi reuşit să treacă de două, trei ori şi eventual să plaseze ţigările mai departe, în Vest, atunci şi-ar fi scos numai din asta preţul maşinii”, ne explică şeful Biroului Vamal. Uneori se mizează chiar şi pe maşinile scumpe şi pe persoane ce par deasupra oricăror bănuieli.

„Când intră pe pistă persoane foarte elegante, la cravată, cu maşini performante - cu un „X5” sau un „Tuareg” - cum să fie vorba de contrabadă? Dacă, de exemplu, cum am avut zilele trecute o maşină de lux, cu două doamne elegante, cu doi copii, poţi să te legi de ele? Când colo, la verificări am dat peste ditamai rezervorul burduşit de ţigări!”, ni se povesteşte din isprăvile de la vamă.

„Preţuri fără concurenţă”

Misiunea de a valorifica maşinile confiscate revine Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi. în acest an s-au vândut 29 de maşini, de pe urma cărora s-au scos 307.000 lei. Dar lista rămâne în continuare deschisă. Biroul Valorificare Bunuri al DGFP Galaţi pune la dispoziţia amatorilor de chilipiruri auto nu mai puţin de 45 de maşini, dintre care 21 sunt înmatriculate în Bulgaria, iar 10 în Republica Moldova. Ce-i drept, unele autoturisme nu mai sunt bune decât pentru piese de schimb sau pentru a fi recondiţionate ca „maşini de epocă”, precum o Lada Vaz scoasă la vânzare cu doar 1.050 lei, un Volkswagen cu 1.200 lei sau chiar un Mercedes 124, veteran din 1994, ce poate fi adjudecat cu 1.875 lei.

La polul opus, cea mai scumpă maşină scoasă la vânzare de DGFP Galaţi este o Mazda din 1998, la preţul de 16.110 lei. Pe locurile următoare se află un Volkswagen Pasat din 1999, cu numere de Bulgaria, pentru care Finanţele cer 16.020 lei şi un Hyundai moldovenesc scos la vânzare cu 13.500 lei. Pentru locurile patru şi cinci concurează un Audi A6, ce poate fi cumpărat cu 11.400 lei, şi o Dacia Logan, din 2005, ce poate fi achiziţionată cu 11.070 lei.

Pentru cine preferă să ruleze la categoria grea, DGFP Galaţi pune la dispoziţie microbuze şi autocare provenite, desigur, tot din confiscări. Cele mai scumpe sunt două autocare Neoplan, ce pot fi adjudecat cu 54.000 lei, respectiv, 31.500 lei, precum şi un microbuz Mercedes 312 D, scos la vânzare cu 31.500 lei.

Singura problemă a celor de la Vamă este că Finanţele nu apucă să valorifice maşinile în ritmul în care ele sunt confiscate de la contrabandişti. Dar, deocamdată, aviz amatorilor, în parcul auto de la Giurgiuleşti se mai pot găsi câteva locuri.

viata-libera.ro

  • 2 years later...
Posted

Show-room-ul auto de la Poliţia de Frontieră

Aproape 70 de maşini şi 26 de motoscutere stau parcate în curtea Poliţiei de Frontieră Galaţi, mai ceva ca într-un show-room * Autovehiculele confiscate de oamenii legii au valori care pornesc de la câteva mii de lei şi ajung până la zeci de mii de euro

59 de autoturisme, şapte microbuze, două semiremorci de tir şi 26 de motoscutere au rămas de luni de zile, sau chiar de ani, fără proprietari. Cele mai multe dintre ele au fost furate din Spania, Italia, sau din alte ţări europene, dar printre ele se află şi maşini care au fost reţinute pentru că au fost modificate în timp ce şoferii făceau contrabandă de ţigări. „Nu toate autovehiculele au fost furate, unele dintre ele au fost modificate, prin confecţionarea unor locaşuri speciale, în care erau ascunse ţigări. Pentru că legislaţia prevede ca în astfel de cazuri să se ia măsura confiscării autovehiculului, am recurs la reţinerea lor, până la clarificarea situaţiei juridice”, a declarat comisarul Ion Irimia, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Galaţi.

În celelalte cazuri, în care autoturismele au fost furate, s-a practicat metoda „clona”. Cu alte cuvinte, atât actele maşinii, cât şi seriile motorului şi ale caroseriei au fost modificate. Urmează apoi un proces greoi şi laborios în care specialiştii Poliţiei de Frontieră în colaborare cu cei de la Vamă, Direcţia de Finanţe, firme de asigurări şi chiar Interpol încearcă să  descopere care este adevăratul proprietar al autovehiculului şi ţara din care a fost furat, pentru a fi restituit proprietarului sau firmei de leasing.

Porche, Infinity, BMW şi Dacia

Dacă ar fi de vânzare într-un show-room real, cele 59 de autoturisme şi 26 de motoscutere şi-ar găsi repede clienţi. În curtea Poliţiei de Frontieră sunt atât maşini de lux, a căror valoare de catalog depăşeşte 50 000 de euro, cât şi maşini care nu mai pornesc de mult la prima cheie. „Printre maşinile cu valoare de catalog mare care au fost indisponibilizate la sediul inspectoratului se numără un Porche Cayenne, un Infinity şi un BMW X6. Aceste autoturisme, dar şi alte cu valoare de catalog mai mică, au fost furate din diferite ţări. La polul opus se află o Dacie 1310, fabricată în anul 1995, care a fost folosită de şofer pentru contrabandă de ţigări”, a declarat cms. Ion Irimia.

Ultimul autoturism care s-a alăturat „show-room-ului” din curtea Poliţiei de Frontieră este o Kia Opirus, despre care oamenii legii au aflat că fusese furată din Spania. „Poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi au oprit pentru control în trafic pe raza municipiului Galaţi, un autoturism marca Kia Opirus, înmatriculat în Spania, condus de cetăţeanul român L.O., în vârstă de 29 ani, având ca pasager pe cetăţeanul român M.C., de 40 ani, proprietarul declarat al autoturismului. În baza unei informaţii deţinute, dar şi a suspiciunii că autoturismul Kia ar putea fi radiat din circulaţie sau furat, colegii noştri au efectuat verificări specifice în bazele de date, în urma cărora au descoperit două menţiuni: vehicul furat şi înmatriculare suspendată, menţiuni efectuate de către autorităţile din Spania”, a precizat cms. Ion Irimia, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Galaţi. Poliţiştii de frontieră au întocmit pe numele conducătorului auto dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat, iar pe numele lui M.C., lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la furt, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Autoturismul valorează peste 65.000 lei.

Autoturismele, semiremorcile şi motoscuterele care nu sunt revendicate de firmele de leasing sau de proprietari sunt scoase la vânzare de către Direcţia de Finanţe Publice.

presadegalati.ro

  • 10 years later...
Posted

Birourile vamale gălățene, blocate de peste o sută de mașini confiscate

Din noiembrie 2007, adică de acum 17 ani, datează cea mai veche reținere și confiscare a unei mașini de către vameșii gălățeni. Cel mai „bătrân” autovehicul care zace în spațiile birourilor vamale din Galați este un Moskvici fabricat în anul 1976.

Direcția Regională Vamală (DRV) Galați a confirmat pentru "Viața liberă" că cele peste 100 de mașini confiscate și reținute în spațiile vamale îngreunează activitatea birourilor vamale, atât ca spațiu folosit, cât și din punct de vedere administrativ.

La data de 15 noiembrie 2024, numărul autovehiculelor confiscate și reținute existente la nivelul birourilor vamale din Galați era de 128. "Acestea au fost reținute în perioada noiembrie 2007 - martie 2023, mijloacele de transport fiind folosite la săvârșirea unor contravenții vamale, fapt pentru care au fost reținute până la plata amenzii sau confiscate, în cazul în care au fost modificate în scopul disimulării bunurilor introduse ilegal în România. Cel mai vechi autovehicul confiscat este un autoturism Moskvici 412, an de fabricație 1976", ne-a transmis DRV Galați.

Conform instituției vamale, valorificarea acestor autovehicule nu s-a realizat pentru că nu există titlu de proprietate sau nu sunt în proprietatea statului, fapt pentru care normele juridice în vigoare nu au permis valorificarea lor. "În ceea ce privește existența acestor autovehicule reținute/ confiscate în spațiile birourilor vamale din județul Galați, da, acestea îngreunează activitatea birourilor vamale, ocupând spațiu și generând efort administrativ suplimentar", ne-a transmis DRV Galați.

Situația de la Galați nu este singulară. Conform unei informări recente a Ministerului Finanțelor, peste 1.000 de autoturisme ocupă spații din cadrul birourilor vamale de frontieră de pe raza Direcțiilor Regionale Vamale Craiova, Galați și Iași. "La blocarea spațiilor birourilor vamale de frontieră cu mijloacele de transport reținute a contribuit și practica autorităților administrației locale de a nu demara procedura de executare silită pentru proprietarii care nu au achitat amenzile contravenționale, invocându-se costuri disproporționate cu procedurile de executare în raport cu valoarea autoturismelor sau, după caz, insolvabilitatea debitorilor", afirmă Ministerul Finanțelor.

Principalele probleme cauzate sunt, potrivit ministerului, îngreunarea traficului ca urmare a ocupării pistelor destinate controlului vamal pe fiecare sens; ocuparea spațiilor structurii vamale sau ale altor instituții publice unde sunt reținute fizic autoturismele; cheltuieli necesare pentru depozitare și mutare a mijloacelor de transport către locații unde se poate asigura depozitarea până la plata amenzii; deteriorarea mijloacelor de transport în lipsa condițiilor de conservare și depozitare, cu consecința atragerii răspunderii civile; imposibilitatea suportării tuturor costurilor necesare pentru depozitarea și conservarea în condiții optime a mijloacelor de transport reținute; imposibilitatea asigurării supravegherii și pazei.

Tocmai de aceea, ministerul vrea să creeze cadrul legal care să reglementeze intrarea în proprietatea privată a statului și condițiile de valorificare a mijloacelor de transport reținute. Deocamdată, proiectul se află în dezbatere publică.

Să mai spunem că structurile vamale din județul Galați au confiscat, în acest an, țigarete, alcool și băuturi alcoolice, articole de îmbrăcăminte, jucării, detergenți, butelii cu gaz refrigerant, bancnote false.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.