Jump to content

Cum se fură 2% din impozitul pe venit, cu acte false


dcp100168

Recommended Posts

Cum se fură 2% din impozitul pe venit. Scandal penal cu donaţii cu acte false pentru ONG-uri din mai multe judeţe

Un nou scandal fiscal ia amploare. Este vorba de presupuse fraude cu donarea către asociaţiile non-profit a 2% din impozitul pe venit, procedură care este în plin proces de remodelare juridică. În 2016 şi 2017 au fost descoperite pe numele mai multor persoane declaraţii D230 duble sau chiar triple, iar în urma verificărilor s-a descoperit că, în realitate, o parte din documente erau falsificate.

Pentru a putea determina amploarea fenomenului, la începutul acestui an ANAF a trimis zeci de mii de înştiinţări către românii în numele cărora s-au depus astfel de documente de donaţie, rugămintea Fiscului fiind ca aceştia să confirme sau să infirme datele, în termen de 30 de zile, în caz contrar banii urmând să fie viraţi către beneficiari.

Români din mai multe judeţe ale ţării, printre care Brăila, Galaţi, Maramureş sau Neamţ, s-au arătat contrariaţi că figurează ca donatori către anumite ONG-uri, semnalând că nu au întocmit sau semnat astfel de documente.

În judeţul Brăila, au fost depuse în 2018 în număr de 27.223 de formulare D230, pentru suma totală de 1,15 milioane lei şi, în urma sesizărilor primite, multe încă în curs de verificare, au fost confirmate până acum 30 de astfel de cazuri de fraudă, dintre care pentru 26 au fost depuse plângeri penale împotriva asociaţiilor beneficiare (ale căror nume nu a fost făcute publice). „După notificarea contribuabililor vizaţi de D230 a fost depus un număr de 122 sesizări sau nerecunoaşteri a semnăturii din partea acestora. Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Brăila a formulat, până în prezent, 16 sesizări către organele de urmărire penală pentru un număr de tot atâtea ONG-uri beneficiare care au depus formularele în mod centralizat cu borderouri, urmând ca în perioada următoare să mai fie întocmite încă alte 10 sesizări“, a declarat Mihaela Ciorăşteanu, şefa AJFP Brăila.

Şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a confirmat înregistrarea sesizărilor din partea Fiscului, cu menţiunea că au fost date în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice . Dosarele penale vizează infracţiunile de „fals în înscrisuri sub semnătură privată“ şi „uz de fals“. De asemenea, se bănuieşte că frauda are proporţii mult mai mari decât pare la o primă vedere, de aceea ancheta a fost extinsă asupra tuturor surselor de venit ale asociaţiilor non-profit suspectate.

Cazuri din Galaţi, Maramureş şi Neamţ

O situaţie asemănătoare este şi în judeţul Galaţi, unde surse din Administraţia Fiscală au confirmat că sunt circa 200 de sesizări, dintre care aproape jumătate vizează o singură fundaţie. Investigaţiile preliminare au evidenţiat că şefii acestei fundaţii ar fi declarat că aveau o înţelegere verbală cu donatorii ca an de an să le completeze ei, cei de la ONG, declaraţiile D230 şi să le depună. Acest lucru a fost confirmat însă doar de o mică parte dintre cei ale căror nume apăreau pe formulare.

De asemenea, peste 200 de oameni de confesiune greco-catolică din Sarasău, judeţul Maramureş, au fost anunţaţi de ANAF că procentul de 2% din impozitul pe venit, reţinut anul trecut, urmează să ajungă la parohia ortodoxă din localitate. Niciunul nu îşi dăduse înainte acordul, aşa cum cere legea, cazul fiind investigat de procurori. Şi în Neamţ, o parohie ortodoxă este suspectată de falsificarea unor declaraţii D230, ancheta fiind în curs.

Cum se schimbă legea

Începând din 2019, posibilitatea de fraudare prin această metodă va dispărea deoarece, prin lege, formularele pentru donaţie se mai pot depune la Fisc doar de către persoana care a obţinut venitul şi nu prin intermediu ONG-ului beneficiar, cum se întâmplă în prezent. Potrivit ANAF, asociaţiile şi fundaţiile din România adună din donaţiile de la persoane fizice, prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit, între 120 şi 140 de milioane de lei pe an.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.