Jump to content

Referendum pentru redefinirea familiei


dcp100168

Recommended Posts

Referendum pentru redefinirea familiei. Care este întrebarea la care vor trebui să răspundă românii

Referendumul pentru modificarea Constituției în sensul redefinirii familiei ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie se va desfășura în zilele de 6 și 7 octombrie, a decis Executivul. Ordonanţa de Urgenţă a fost adoptată, marţi seară, 18 septembrie 2018, în şedinţă extraordinară de Guvern.

Întrebarea la care vor răspunde alegătorii cu "da" sau "nu" este "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?".

"Referendumul pentru revizuirea Constituţiei în forma adoptată de Parlament va avea loc pe 6 şi 7 octombrie, între orele 7,00 şi 21,00, pentru a asigura o consultare cât mai largă a cetăţenilor cu drept de vot", a declarat, marți, la finalul ședinței, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

"Având în vedere timpul scurt rămas până la votare, actele normative adoptate stabilesc dimensiunile buletinului de vot şi ale textului acesteia de o manieră identică cu aceea utilizată la referendumurile anterioare. Imprimarea buletinelor de vot se va face de către Monitorul Oficial, ştampilele cu textul "votat" vor fi realizate de Monetăria Statului, iar confecţionarea timbrelor autocolante vor fi realizate de către Imprimeria Naţională", a mai precizat reprezentantul Executivului.

Potrivit Guvernului, românii aflaţi în străinătate vor putea vota la secţiile de pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele consulare, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) având posibilitatea să amenajeze secţii de votare în plus cu acordul autorităţilor din ţările respective. "Ministerul Afacerilor Interne va dispune măsuri pentru păstrarea ordinii, administraţiile centrale şi locale vor lua măsuri pentru a pune la dispoziţia primarilor spaţii pentru amenajarea secţiilor de votare şi personal, MAI cu sprijinul Autorităţii Locale Permanente va organiza instruirea prefecţilor şi subperfecţilor pentru organizarea referendumului", a mai spus Barbu.

Întrebat dacă întrebarea stabilită de Guvern pentru referendum ar putea fi neclară pentru unii cetăţeni, mai ales cei din mediul rural, care nu beneficiază neapărat de acces la TV sau la internet, purtătorul de cuvânt al Guvernului a refuzat să comenteze, spunând că se bazează pe ajutorul presei pentru informarea corectă a cetăţenilor, relatează Digi 24.

"Referendumul nu este unul împotriva minorităţilor sexuale, aşa cum speculează unii, ci este efectul unui demers cetăţenesc. În locul apelurilor pentru boicotarea referendumului, ar fi mai onest dacă partidele şi-ar asuma o poziţie clară", a spus premierul Viorica Dăncilă.

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, luni, că legea de revizuire a Constituţiei adoptată săptămâna trecută de Senat, în calitate de for decizional, şi care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie respectă dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire. Decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial, împreună cu Legea de revizuire a Constituţiei.

Costul total al organizării referendumului se ridică la 163,712 milioane de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Evidenţa Persoanelor Galaţi eliberează buletine şi în cele două zile de referendum

Ca de fiecare dată când românii trebuie să-şi exercite dreptul de vot, instituţiile statului iau măsuri astfel încât fiecare cetăţean cu drept de vot să poată ajunge la urne. Una dintre primele măsuri luate se referă la prelungirea programului de lucru a Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Galaţii, astfel încât cetăţenii care doresc să voteze să deţină un act de identitate valabil.

În acest scop, Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Galaţi şi-a prelungit programul de lucru urmând să ţină ghişeele deschise inclusiv sâmbătă, 06 octombrie 2018, şi duminică, 07 octombrie 2018, între orele 07.00 şi 21.00 pentru emiterea actelor de identitate. Astfel, gălăţenii care au actele de identitate expirate, pierdute, furate sau deteriorate se pot prezenta pentru eliberarea unor noi acte de identitate la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Galaţi, strada Domnească nr. 102 şi în aceste două zile de weekend.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Sute de demisii în rândul preşedinţilor secţiilor de votare pentru referendum

Nu mai puţin de patru trageri la sorţi succesive au avut loc până miercuri, 3 octombrie 2018, pentru desemnarea preşedinţilor birourilor celor 436 de secţii de votare, care vor fi organizate în judeţul Galaţi la Referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, din 6 şi 7 octombrie 2018. Motivul? Numeroasele demisii.

Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Judeţean Galaţi, judecătorul Răzvan Dicu, duminică, după prima tragere la sorţi, s-au înregistrat 113 demisii, iar după tragerile la sorţi care au urmat numărul renunţărilor a ajuns la aproximativ 170.

Motivele invocate de către demisionari sunt fie medicale, fie personale. Unii susţin, de pildă, că nu au cu cine să-şi lase copiii în cele două zile de referendum, misiunea lor fiind cu atât mai dificilă cu cât nu există locţiitori, deci nu le poate ţine nimeni locul în caz că sunt nevoiţi să plece pentru o perioadă din secţia de vot.

Trebuie spus că preşedinţii sunt traşi la sorţi de pe o listă cu aproximativ 1.800 de persoane care constituie Corpul experţilor electorali, listă gestionată de Autoritatea Electorală Permanentă. Preşedinţii pot demisiona până în ziua votului, urmând să fie înlocuiţi.

Conform legii, birourile secţiilor de votare sunt formate dintr-un preşedinte şi maximum şase reprezentanţi ai partidelor politice, dar pot funcţiona şi cu un preşedinte şi un membru.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Organizarea referendumului - în grafic

Instituția Prefectului - județul Galați a respectat întocmai programul calendaristic al referendumului național privind modificarea Constituției, din 6 și 7 octombrie 2018. Astfel, în județul Galați au fost organizate în total 436 de secții de votare, din care 176 în municipiul Galați și 33 în municipiul Tecuci, secții pentru care au fost asigurate materialele necesare întregului proces electoral (ștampile cu mențiunea „VOTAT” - 2.180 de bucăți, ștampile de control - 436 de bucăți, timbre autocolante, ceară sigiliu, tușiere, dosare, pontaje etc).

Prin ordinul prefectului județului Galați, Dorin Otrocol, s-a stabilit graficul de distribuție a buletinelor de vot și a celelorlalte materiale necesare desfășurării procesului electoral, fiind organizate în acest sens nouă trasee de transport în județ și opt trasee în municipiul Galați. Vineri dimineață, buletinele de vot și materialele necesare votării vor fi predate președinților secțiilor de votare din județ, prin intermediul primarilor, iar după-amiază, vor fi predate președinților secțiilor de votare din municipiul Galați, la secții, întreaga activitate derulându-se sub pază militară, cu sprijinul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Reamintim că, potrivit legii, cetățenii pot vota la secția de votare unde sunt arondați, conform listelor electorale permanente. Cetățeanul care, în ziua referendumului național, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să își exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secție de votare, urmând a fi înscris într-o lista suplimentară, pe baza actului de identitate sau a adeverinței care ține loc de act de identitate. Pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării, Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate.

Date actualizate privind organizarea referendumului, inclusiv hotărârile Biroului Electoral Județean se găsesc pe site-ul Instituției Prefectului – județul Galați: https://gl.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/alte-activitati/referendum-6-7-octombrie-2018/.

Instituția Prefectului - județul Galați

Link to comment
Share on other sites

Unde, când şi cum puteţi vota la Referendumul pentru modificarea Constituţiei

"Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?", aceasta este întrebarea la care gălăţenii, alături de ceilalţi cetăţeni ai României, sunt aşteptaţi să răspundă cu "Da" sau "Nu", la referendumul care va avea loc în zilele de 6 şi 7 octombrie, între orele 7,00 şi 21,00.

În judeţul Galaţi, au fost organizate, în total, 436 de secţii de votare, din care 176 în municipiul Galaţi şi 33 în municipiul Tecuci. Sunt pregătite circa 574.000 de buletine de vot şi 2.180 de ştampile cu menţiunea "VOTAT". În această dimineaţă, buletinele de vot și materialele necesare votării vor fi predate președinților secțiilor de votare din județ, prin intermediul primarilor, iar după-amiază vor fi predate președinților secțiilor de votare din municipiul Galați, la secții, întreaga activitate urmând să se deruleze sub pază militară.

Cine poate vota

Potrivit legii, la Referendum pot participa toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. Cei care se află în localitatea de domiciliu, vor vota la secţia unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente. Cei care se află în altă localitate, îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie, urmând a fi înscrişi pe o listă suplimentară, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate. Acestea sunt singurele documente pe baza cărora se poate vota la referendum.
Participanţii la referendum îşi exprimă voinţa în mod individual, într-o cabină închisă, aplicând ştampila "Votat" numai în unul dintre cele două pătrate ale buletinului de vot, corespunzător opţiunii. Apoi vor îndoi buletinul de vot şi îl vor introduce în urnă.

Infracţiuni

Fapta persoanei care votează de două sau mai multe ori, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
De asemenea, înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot, precum şi oferirea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul determinării cetăţeanului să voteze într-un anumit fel se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Condiţii

Potrivit legii, pentru ca referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30 la sută dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, respectiv 5.685.517 persoane cu drept de vot, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25 la sută din cei înscrişi pe listele electorale permanente, adică minimum 4.737.930 de persoane.
Senatul a adoptat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a constituţiei, potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

În judeţul Galaţi, sute de poliţişti, jandarmi şi pompieri mobilizaţi pentru referendum

Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea şi desfăşurarea Referendumului din 6 şi 7 octombrie 2018 au luat toate măsurile, din competenţă, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică. Aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al forţelor implicate.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, alături de reprezentanţii celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi alte structuri M.A.I.), se vor afla în misiuni, pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine şi siguranţă publică, la secţiile de votare, precum şi în locurile de depozitare a buletinelor de vot. Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa poliţistului, pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.

"În acest context, precizăm că 120 de poliţişti vor asigura paza şi protecţia la 173 de secţii de votare, dintre cele 436 ce se vor constitui pe raza judeţului Galaţi, iar pentru restul secţiilor de votare, dispozitivul va fi asigurat de celelalte structuri ale M.A.I..De asemenea, peste 270 de poliţişti, se vor afla în stradă, în perioada 6-7 octombrie, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi.

Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenaţi în paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la cerere, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie la evenimentele semnalate, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă. Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de poliţişti şi echipe operative, pregătite să intervină. Astfel, aproape 100 de poliţişti vor fi constituiţi, zilnic, în rezerve (luptători pentru acţiuni speciale şi echipe operative de specialişti). Până la repartizarea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării la secţiile de votare, 27 de poliţişti şi 30 jandarmi vor fi în misiuni de protecţie, atât a transportului buletinelor de vot, cât şi a locurilor unde acestea vor fi depozitate. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi va avea în responsabilitate 83 secţii de votare dispuse în 54 locaţii, unde vor fi prezenţi peste 110 jandarmi. Pentru un plus de siguranţă, vor fi constituite şi rezerve de intervenţie, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situaţia o va impune. Jandarmii vor asigura desfăşurarea în condiţii de siguranţă a activităţii în cadrul Biroului Electoral Judeţean, având şi atribuţii de protecţie a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

60 de pompieri asigură desfăşurarea in bune condiţii a referendumului. Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secţii de votare, fiind înlăturate disfuncţionalităţile pe linia apărării împotriva incendiilor. De asemenea, specialiştii ISU desfăşoară activităţi de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu preşedinţii secţiilor de votare, precum şi recunoaşteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor şi gestionarea eventualelor intervenţii de urgenţă. Totodată, 222 de poliţisti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi/Serviciul Teritorial al Politiei de Frontieră Galaţi şi Sectoarele Poliţiei de Frontieră Galaţi, Folteşti şi Oancea vor asigura paza şi supravegherea a 86 sectii de votare aflate în zona de competenţă.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Prima zi de Referendum pentru modificarea Constituţiei. S-au deschis secţiile de votare

Cele 436 de secţii de votare organizate în judeţul Galaţi, dintre care 176 în municipiul de reşedinţă, şi-au deschis porţile în această dimineaţă, la ora 7,00, şi, până la ora 21,00, îi aşteaptă pe participanţii la Referendumul pentru modificarea Constituţiei. La fel se va întâmpla şi mâine, în cea de-a doua zi alocată acestui scrutin.

Conform datelor oficiale comunicate de Autoritatea Electorală Permanentă, numărul total de cetăţeni cu drept de vot, înscrişi în Registrul electoral la data de 2 octombrie 2018 (inclusiv persoanele care vor împlini 18 ani până la data de 7 octombrie 2018), se ridică la 522.586. În municipiul Galaţi sunt aşteptaţi la urne 261.249 de alegători, dintre care 124.582 de bărbaţi şi 136.667 femei.

DA sau NU

Întrebarea la care participanţii la referendum vor răspunde cu "Da" sau "Nu" este "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?". Întrebarea este scrisă pe cele peste 574.000 de buletine de vot tipărite, iar răspunsul va fi dat prin aplicarea ştampilei cu menţiunea "VOTAT", într-una dintre cele două pătrate, "Da" sau "Nu", corespunzătoare opţiunii personale a alegătorului.
Potrivit legii, cetăţenii care se află în localitatea de domiciliu pot vota doar la secţia unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente. Cei care se află în altă localitate îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie, urmând a fi înscrişi pe o listă suplimentară. Pentru a participa la referendum, cetăţenii trebuie să prezinte unul dintre următoarele acte valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare,  precum și pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar și pașaportul simplu electronic, toate trei cu menționarea țării de domiciliu.
Chiar dacă scrutinul se desfăşoară pe parcursul a două zile, cetăţenii au dreptul de a vota o singură dată ! Reamintim că fapta persoanei care votează de două sau mai multe ori, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
De asemenea, înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot, precum şi oferirea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul determinării cetăţeanului să voteze într-un anumit fel se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Condiţii

Potrivit legii, pentru ca referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne de cel puţin 30 la sută dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente. Iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25 la sută dintre cei înscrişi pe listele electorale permanente.
Senatul a adoptat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Prezenţa la Referendum. 0,86 la sută dintre gălăţeni au votat până la ora 10,00

Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, până la ora 10,00, în judeţul Galaţi au votat 4.519 de persoane, adică 0,86 la sută din cele 522.583 aşteptate la urne la Referendumul pentru modificarea Constituţiei. Dintre participanţii la vot, 3.827 sunt cetăţeni înscrişi pe listele permanente, iar 692, pe listele suplimentare.

La nivel naţional, prezenţa la vot este de 0,97 la sută, adică 177.941 de cetăţeni dintre cei 18.278.496 de alegatori înscrişi pe listele permanente şi-au exercitat dreptul de a alege.

În municipiul Galaţi, conform statisticii oficiale a Biroului Electoral Central, 2.536 de cetăţeni au trecut pragul secţiilor de votare, reprezentând 0,97 la sută din cei 261.249 de gălăţeni cu drept de vot.

Trebuie spus că, pentru acest referendum, Guvernul a modificat prin ordonanță de urgență legea. Executivul a decis că, la acest scrutin, nu se va va folosi Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Guvernul a schimbat și modul de raportare al prezenței la vot. Mai exact, dacă până acum, în lege, se prevedea că numărul participanților este egal cu suma voturilor „DA”, „NU” și nule, acum acesta poate fi mai mare sau egal cu acestea. În nota de fundamentare, executivul susține că modificarea a fost făcută „pentru a evita situațiile în care lipsa din diferite motive a unuia sau mai multor buletine de vot din urnă blochează centralizarea rezultatelor votării”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

UPDATE 13,00 Prezenţa la urne în judeţul Galaţi a ajuns la 2,26 la sută, conform datelor raportate de preşedinţii secţiilor de votare la ora 13,00 şi centralizate la Biroul Electoral Central. Concret, din cei 522.583 de cetăţeni cu drept de vot, 11.861 au trecut pragul secţiilor de votare. Din numărul total al alegătorilor, 10.421 figurează pe listele permanente, 1.204 au fost trecuţi pe listele speciale, iar 236 au avut nevoie de urna mobilă. 

La nivel naţional prezenţa la vot este de 2,54 la sută.

În municipiul Galaţi, până la ora 13,00 au participat la referendumul pentru modificarea Constituţiei 7.496 de cetăţeni, dintre care 459 au fost trecuţi pe listele suplimentare. Prezenţa la vot în municipiul nostru este de 2,86 la sută.

---------------------------------------------

UPDATE 16,00  În judeţul Galaţi, participarea la referendumul pentru modificarea Constituţiei a ajuns la 3,25 la sută, conform datelor raportate de preşedinţii secţiilor de votare la ora 16,00 şi centralizate de Biroul Electoral Central. Asta înseamnă că 17.005 cetăţeni au trecut pragul celor 436 de secţii de votare, în condiţiile în care, la nivelul judeţului Galaţi, sunt 522.583 de persoane cu drept de vot. Nu mai puţin de 14.849 de alegători au semnat pe listele permanente, 1.649 - pe listele speciale, iar 507 au votat prin intermediul urnei mobile.

La nivel naţional, participarea la vot este de 3,78 la sută.

În municipiul Galaţi, potrivit datelor oficiale, şi-au exprimat opţiunea electorală 10.640 de persoane, dintre care 9.531 au semnat pe listele permanente, 654 pe listele suplimentare, iar 455 au folosit urna mobilă. În aceste condiţii, în oraşul nostru participarea la acest scrutin a ajuns la 4,07 la sută, peste cea înregistrată la nivel judeţean.

---------------------------------------------

UPDATE 19,00  Cu doar două ore înainte de închiderea secţiilor de votare, prezenţa la referendumul pentru modificarea Constituţiei ajunsese la 4,36 la sută în judeţul Galaţi, potrivit datelor făcute publice de Biroul Electoral Central. Astfel, în judeţul nostru au votat până la ora 19,00, nu mai puţin de 22.836 de persoane din cele 522.583 cu drept de vot. Pe listele speciale figurează 2.068 de cetăţeni, iar urna specială a ajuns la 579 de alegători.
Galaţiul se situează sub media pe ţară a prezenţei la referendum - 5,15 la sută.

Net superioară este participarea la vot în municipiul Galaţi – 5,39 la sută. Pe scurt, conform datelor oficiale la cele 176 de secţii din municipiul Galaţi şi-au exprimat opţiunea electorală 14.104 de alegători, dintre care 12.829 au semnat pe listele permanente, 769 pe listele suplimentare, iar 506 au beneficiat de urna mobilă.
Rămâne de văzut care va fi prezenţa la vot la ora 21,00, când secţiile de votare se vor închide.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

4,76 la sută dintre gălăţeni au votat în prima zi

Doar 4,76 la sută, aceasta a fost prezenţa la vot în judeţul Galaţi în prima zi a referendumului pentru modificarea Constituţiei, potrivit datelor oficiale comunicate de Biroul Electoral Central la ora 21,00, când secţiile de votare s-au închis.

Numărul total al votanţilor din judeţul nostru s-a ridicat la 24.880, din care 21.989 au fost alegători înscrişi pe listele electorale permanente, 2.310 au semnat pe listele suplimentare, iar 581 au solicitat urna mobilă.

În municipiul Galaţi, participarea la scrutin s-a ridicat la 5,82 la sută, adică au votat, în total, 15.214 de persoane - 13.870 de alegători înscrişi pe listele permanente, 838 de votanţi pe liste suplimentare, şi 506 solicitanţi ai urnei mobile. Iată care a fost prezenţa la vot şi în alte localităţi ale judeţului: Tecuci - 4,67 la sută, Tîrgu Bujor - 3,50 la sută, Bereşti - 2,71 la sută, Vânători - 4,45 la sută, Valea Mărului - 4,37 la sută, Şendreni - 3,43 la sută, Frumuşiţa - 3,22 la sută, Pechea - 2,74 la sută, Matca - 1,89 la sută. Procente mai mari de participare la urne s-au înregistrat în comunele Poiana - 9,74 la sută şi Rădeşti - 12,28 la sută.

Cea care va conta la validarea referendumului este, însă, participarea la nivel naţional care, la finalul primei zile de vot, s-a ridicat la 5,72 la sută.

Reamintim că mâine dimineaţă, la ora 7,00, cele 436 de secţii de votare din municipiul Galaţi îşi vor deschide din nou porţile în aşteptarea alegătorilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Referendum. Absenteism şi nedumerire la urne

Referendumul pentru revizuirea Constituţiei s-a dovedit a fi mai degrabă un scrutin al nedumeririi şi absenteismului. "Ce-i cu întrebare e asta?", "Da’ totuşi ce-am votat, că n-am înţeles?", "Eu nu mă regăsesc în întrebarea asta!", "Unde-s bărbatul şi femeia?!", "Sper că am votat ce trebuie şi e vorba de articolul cu căsătoria între bărbat şi femeie", au fost replicile care, timp de două zile, pe 6 şi 7 octombrie, au tot răsunat în secţiile de votare din Galaţi.

Duminică, în jurul orei 16,00, în condiţiile în care prezenţa la urne la acel moment era de doar 12,35 la sută în municipiul Galaţi, am petrecut mai bine de jumătate de oră într-o secţie de votare, în aşteptarea alegătorilor. Aşteptarea mi-a fost răsplătită cu şase votanţi, doi pe listele speciale, patru pe listele permanente. "Sper că e vorba despre articolul 48 din Constituţie", s-a întrebat, retoric, una dintre alegătoarele care tocmai dădea drumul în urnă buletinului de vot. Gălăţeanca părea să fi ieşit din cabina de vot mai nedumerită decât intrase. "Da’ ce-am votat, că totuşi n-am înţeles?", au fost întrebările pe care preşedinţii sau membrii secţiilor de votare le-au tot auzit de-a lungul celor două zile de scrutin.

"Eu nu mă regăsesc în întrebarea asta!"

A protestat un gălăţean, care, cum a intrat în secţia de votare, a cerut să vadă un buletin de vot. Bărbatul venise împreună cu partenera, care, liniştită, şi-a luat buletinul şi ştampila şi a intrat în cabină pentru a-şi exprima opţiunea. "Ce întrebare e asta? Unde-s bărbatul şi femeia?", a întrebat bărbatul, refuzând să voteze, apoi a părăsit secţia împreună cu partenera. Surprinzător, câteva minute mai târziu, cetăţeanul a revenit în secţie, dornic să voteze. Se pare că discuţia cu partenera a fost suficient de lămuritoare pentru a se regăsi în întrebarea tipărită pe buletinul de vot: "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?". Numai că... surpriză! Era arondat la altă secţie! Nu ştim dacă a mai ajuns acolo.

Organizare pe repede înainte

Pentru ca gălăţenii să răspundă cu "Da" sau "Nu" la referendum, au fost organizate în judeţul nostru 436 de secţii de votare, din care 176 în municipiul Galaţi şi 33 în municipiul Tecuci. Amenajarea s-a făcut pe repede înainte, aşa că vineri seara două secţii au trebuit să fie mutate în alte spaţii ale aceleiaşi clădiri, pentru că locul iniţial nu permitea sigilarea geamurilor şi a uşilor. Au fost pregătite circa 574.000 de buletine de vot şi 2.180 de bucăţi de ştampile cu menţiunea "VOTAT".

Vot cu urna mobilă

Sâmbătă în jurul orei 10,00, în condiţiile în care prezenţa la urne în municipiul Galaţi era de doar 0,97 la sută, în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi se vota deja, prin intermediul urnei speciale. Potrivit datelor oficiale, din cele 467 de persoane private de libertate care se află aici, nu mai puţin de 420 au drept de vot, iar 397 dintre aceştia şi l-au exercitat.
Duminică după-amiază s-a votat şi la Spitalul Judeţean din Galaţi. Din cele 700 de persoane internate, 35 au solicitat urna mobilă şi au votat.

Boicot?

E greu de spus dacă lipsa de participare la scrutin s-a bazat pe dezinteres sau pe boicot. Cert este că duminică, la ora 16.00, în municipiul Galaţi exista o secţie în care nu intrase nici măcar un singur alegător - secţia nr. 42, de la Şcoala Nr. 20! Deşi erau înscrişi pe lista permanentă 1.953 de alegători, singurii votanţi erau cei şapte membri ai secţiei de votare! La ora 21,00, când scrutinul s-a încheiat, situaţia era următoarea: nouă votanţi pe listele suplimentare, 24 - cu urna mobilă. Nimeni din cei trecuţi pe listele permanente!

Potrivit datelor comunicate de Biroul Electoral Central, până la ora 21,00, în judeţul Galaţi votaseră 91.910 de persoane, adică 17,58 la sută. În municipiul Galaţi prezenţa la vot a fost de 15,28 la sută. Dintre cei 39.925 de alegători, 37.545 erau înscrişi pe listele permanente, 1.812 pe listele speciale, iar 568 beneficiaseră de urna mobilă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Rezultatele oficiale. Cum au votat gălăţenii la referendumul pentru revizuirea Constituţiei

Biroul Electoral Judeţean Galaţi a finalizat numărătoarea voturilor exprimate de cetăţenii care au participat la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, scrutin care s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie 2018.

Potrivit datelor oficiale, nu mai puţin de 82.625 de votanţi, adică 89,9 la sută din cei care au trecut pragul secţiilor de votare, au răspuns cu „DA”, la întrebarea tipărită pe buletinul de vot „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Alte 6.749 de persoane, reprezentând 7,3 la sută din numărul de votanţi, au spus un categoric „Nu”. Numărul voturilor nule se ridică la 2.529, deci 2,7 la sută dintre participanţii la urne şi-au anulat votul fie din neştiinţă, fie din greşeală, fie în mod deliberat.

Nu au existat voturi contestate.

Potrivit datelor transcrise pe procesul-verbal privind rezultatele referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie, numărul total al participanţilor la referendum în judeţul nostru s-a ridicat la 91.903, în condiţiile în care pe listele permanente erau înscrişi 522.577 de alegători.

Din cele 573.724 de buletine de vot primite pentru judeţul Galaţi, 481.868 au rămas neîntrebuinţate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

La o secție de votare din Galați nu s-a prezentat niciun votant

Pe listele permanente erau înscriși aproape 2.000 de cetățeni, toți locatari ai aceleiași adrese.

Surpriză de proporții pentru membrii secției de votare nr 42. Aceștia au avut două zile foarte liniștite. Din cele 1.953 de persoane care se aflau pe listele permanente, niciuna nu a venit să voteze. În afară de cei 5 membri ai secției, doar două persoane au venit să pună ștampila pe buletinul de vot, însă este vorba despre oameni care au votat pe listele suplimentare. „Da, aceasta este realitatea. Nu a venit nimeni să voteze pe listele permanente”, a spus Aneta Gabrolă, una dintre membrele secției de votare nr 42.

Explicația pentru lipsa de interes ar putea fi aceea că toate cele 1.953 de persoane care erau trecute pe listele permanente au aceeași adresă. Este vorba despre o locuință de pe strada Tudor Vladimirescu, unde, se pare că toți cei care au mutația la acest domiciliu sunt localnici din Republica Moldova.

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Referendum 2018 - rezultate finale. Prezența la vot 21,1%, voturi „DA” - 91,56%, voturi „NU” - 6,47%

Referendum 2018. 91,56% dintre cei care au participat la referendum au votat pentru familia formată din bărbat și femeie, în vreme ce voturile împotrivă au reprezentat 6,47%. Potrivit rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Central (BEC), prezența a fost de 21,1%, referendumul neîntrunind condițiile de validare.  

Potrivit datelor BEC, după centralizareaproceselor verbale din 19.040, numărul total al participanților la referendum a fost de 3.857.308. Dintre aceștia,  DA 3.531.732, adică 91,56%, au votat DA, în vreme ce 249.412, reprezentând 6,47%, au optat pentru NU.

Numărul voturilor nule a fost de 76.111.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.