dcp100168 Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Aura Luca, tanchista cu 29 de bărbaţi în subordine Absolventa celei de-a doua promoţii de fete din Armata României se impune cu succes în garnizoana de bărbaţi de la Galaţi. I s-a dus vestea, printre militari, de „afurisită şi milităroasă“. Ca să ajungi la ea trebuie să treci printr-un desiş de bărbaţi din Armata Română care să-ţi dea voie să o intervievezi. Tanchista de 27 de ani e un caz milităresc ce merită tot efortul: alături de alte trei colege face notă discordantă în cadrul Garnizoanei Militare din Galaţi. Aura Luca este sublocotenent în Batalionul 284 tancuri Cuza Vodă şi face militărie din 2004. Tânăra originară din Zimnicea a început în 2002 şcoala militară de la Piteşti, iar apoi a fost repartizată în garnizoana de la malul Dunării. „Nu sunt singura femeie din garnizoană“, se scuză ea şi adaugă de îndată: „Sunt, în schimb, singura femeie ofiţer de tancuri din garnizoană“. Celelalte două femei sunt comandant pluton geniu şi comandant pluton artilerie antiaeriană. Raportul femei-bărbaţi la locul de muncă este zdrobitor în defavoarea celor trei: o femeie la 80 de bărbaţi, după cum a făcut ea un calcul rapid. „Nu mi-am dorit din copilărie să fac militărie. Tatăl meu era grănicer şi mă fascina când îl vedeam în ţinută militară. Ulterior, în anul 1 de facultate (am absolvit Facultatea de Jurnalism), am mers să fac un interviu la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Basarab I de la Piteşti. Atunci am fost fascinată de tot ce se întâmplă. Depuseseră jurământul militar şi mi s-a părut ceva inedit“, îşi începe Aura Luca povestea primelor contacte cu milităria. În 2002, Aura Luca făcea parte din a doua promoţie de fete din armata României. „Colegii erau foarte suspicioşi, aveau impresia că femeile vin să le ia locul, că suntem mai docile şi mai conştiincioase decât ei. Au, într-adevăr, mai multă forţă fizică, dar cumva se echivalează toate astea“, îşi aminteşte ea. „Încercam din răsputeri, prin urmare, să demonstrăm că putem face ce fac şi ei. Întâmpinam puţină respingere din partea lor. Pe parcurs s-a schimbat situaţia, sunt mai multe femei în armată şi nu mai sunt probleme de acest fel“. Pe la urechi i-au trecut vrute şi nevrute, dar nu vrea să facă un caz din asta: „Mi s-a reproşat că sunt afurisită şi milităroasă. Nu am fost trimisă chiar la cratiţă. Când aud că un bărbat îi spune altuia că e ca o femeie, le spun că persoanele de faţă se exclud“. De atunci şi până azi a fost implicată în toate acţiunile importante ale batalionului din care face parte, fie că a fost vorba despre „exerciţii tactice, trageri de luptă, tot ce înseamnă viaţă militară, mai puţin participarea în zone de conflict“. „La început mi se părea un pic mai ciudat că sunt singura fată între atâtea sute de bărbaţi şi ei îşi aţinteau privirile asupra mea. Nu-şi imaginau că pot să fac ce fac şi ei. Am demonstrat ulterior că putem fi la acelaşi nivel şi ne înţelegem foarte bine“, mărturiseşte Luca. Care a fost secretul ca să se poată ridica deasupra tuturor reprezentanţilor sexului tare? „Am fost alături de ei în permanenţă, la toate activităţile, nu m-am dat în lături de la absolut nimic şi i-am făcut să înţeleagă că nu sunt un impediment pentru ei şi că nu am să-i trag înapoi de la absolut nimic“. Trebuie să fii categoric şi aspru ca să te impui, continuă ea, „dar în limitele normale, pentru că fiind femeie e mai greu să faci asta. A trebuit să fiu fermă pentru a executa ordinele primite“. La locul de muncă nu are parti-pris-uri ce ţin de gen şi se înţelege la fel de bine şi cu femeile, şi cu bărbaţii: „Femeile din unitatea mea sunt comandanţi de pluton ca şi mine. Avem funcţii diferite, avem responsabilităţi diferite, aşa că nu avem motive de divergenţe. Cu bărbaţi, în schimb, sunt tot timpul împreună, în câmp, aşa că e obligatoriu să ne înţelegem bine. La tanchişti, deviza este «Toţi pentru unul. Unul pentru toţi». Sau «Echipajul ca blindajul». Cei patru membri din echipaj sunt în permanenţă foarte uniţi şi depind unul de celălalt. În momentul când unul din echipaj are o problemă, ceilalţi trebuie să fie alături de el şi să îl ajute să treacă peste“. Recunoaşte totuşi că are clipe când se apropie mai mult de bărbaţii din jur. „Trebuie să cunosc toate problemele bărbaţilor din subordinea mea, iar ei nu se sfiesc să vină să-mi raporteze. Iar când e vorba de probleme personale, să mi le spună, pentru că nu mai putem vorbi de un raport“, spune Luca. Pentru chestiuni delicate ale genului masculin are înţelegere doar până la un punct: „Discută şi cu mine decepţiile amoroase sau problemele de cuplu, dar eu nu am pregătirea pe care o are psihologul unităţii“. Ieşită pe poarta unităţii, nu se depărtează complet de domeniul căruia i se dedică. „Sunt căsătorită, iar soţul meu este tot militar“, dezvăluie ea. „Suntem colegi în aceeaşi unitate. Este subofiţer şi nu îmi este subordonat mie, ci unei alte femei. Nu este nici o problemă în asta. Acasă suntem cazoni în egală măsură şi unul, şi celălalt, pentru că asta e situaţia. E foarte important pentru mine că soţul meu e militar, pentru că înţelege altfel problemele mele.“ Peste zece ani, Aura Luca se vede avansată la gradul de maior. „Aceeaşi întrebare am primit-o când am mers la şcoala militară, la testul psihotehnic: «Cum te vezi peste zece ani?». Odată ce îţi alegi cariera militară, e cu siguranţă o cursă lungă.“ http://www.cotidianul.ro/print.php?id=79359 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted September 26, 2009 Author Share Posted September 26, 2009 Aura Luca - jurnalista de la tancuriPentru a ajunge să fie una dintre cele două femei ofiţer de tancuri din Armata Română, sublocotenentul Aura Luca a străbătut toată ţara şi a renunţat, temporar, la prima „dragoste”, jurnalismul Născută: 6.11.1982, Oraviţa, Caraş-SeverinStudii: Şcoala de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Basarab I – Piteşti,Facultatea de Litere şi Teologie – Univ. „Dunărea de Jos”,Masterat în relaţii internaţionale - Univesitatea OvidiusStarea Civilă: CăsătorităFragilă şi delicată ca o orhidee, Aura Luca ascunde o voiţă de fier. Născută în Banat, tânăra de 27 de ani este un om care ştie ce vrea şi până acum nu a mers niciodată pe căi bătătorite. I-a plăcut jurnalismul şi pentru a ajunge să fie formator de opinie, a început facultatea la Piteşti. În timp ce lucra însă ca reporter la un ziar local, şi-a descoperit o altă pasiune, pentru care avea să lase în urmă jurnalismul şi locurile natale. „Am mers să fac un reportaj de ziua forţelor terestre si atunci am fost fascinată de tot ce se întampla acolo. Era un furnicar acolo, erau defilari, era ordine, şi m-a incantat. Am hotarat sa urmez cariera militara. Mi-am ales o armă foarte grea, o armă tehnică. În general femeile la arma tancuri nu au ce să caute, pentru că este foarte greu, solicită mult efort fizic şi psihic”, ne spune Aura Luca.După doi ani era subofiţer la tancuriŞtiind despre tancuri doar din cele văzute la Discovery şi fără să aibă altă tangenţă cu armata decât faptul că prietenul de atunci (actualul soţ) era elev la şcoala militară, Aura Luca şi-a îngheţat anul la facultate şi s-a dus la Şcoala de Maiştri Militari şi Subofiţeri „Basarab I”. Scopul de a ajunge într-o zi ofiţer de relaţii publice a ajutat-o să înfrunte greutăţile vieţii de fată-recrut. „La început, până la jurământ, a fost foarte greu, de unde şi proverbul „şi dracu vrea să facă armata, dar să nu fie recrut”. Era foarte multă instrucţie, greu, ceva de genul ce se vede prin filme: cu raniţa în spate, trageri, marşuri, nu conta că plouă, ca e frig. Ne priveau un pic ciudat băieţii pentru că unii dintre ei aveau habar de armata şi îşi imaginau că noi nu o să facem faţă. Dar nu a fost chiar aşa, ne-am descurcat”, îşi aminteşte slt. Aura Luca.Comandă 20 de bărbaţiPentru a-şi pune în practică pasiunea, Aura şi-a urmat soţul la Galaţi, unde acesta era deja cadru militar, tot la Batalionul de tancuri. Deşi era cadru activ în Armata Română, dovadă vie că prejudecăţile port fi învinse, tânăra nu şi-a abandonat nici visul mai vechi de a avea o diplomă în jurnalism. A obţinut-o în 2007, şi odată cu ea a venit şi gradul de sublocotenent. Astfel, Aura Luca a devenit prima femeie ofiţer de tancuri din Armata Română. Ca ea, mai este o singură femeie, la unitatea de la Bacău. „Am 20 de bărbaţi în subordine. La inceput era un pic ciudat pentru ei, că vine o femeie să îi comande. Este mult de muncă, mult de stat în poligon. Ne ajutăm unii pe alţii, există deviza la tacuri „toţi pentru unu şi unu pentru toţi”. Sunt patru oameni într-un echipaj şi dacă nu se ajuta unul pe altul, nu se poate face nimic” ne destăinuie Aura din culisele vieţii de ofiţer tanchist. Intrebări şi răspunsuri- Ce condiţii ar trebui să îndeplinească o femeie pentru a face o carieră în armată?- În primul rând, trebuie să aibă foarte multă tărie, stăpânire de sine şi un caracter extraordinar. Trebuie să fii fermă pe poziţii. Eu nu sunt de acord cu compromisurile. Dacă consideri că poţi să că vrei atunci e ok. Dacă nu, nu. Mai devreme sau mai târziu se întamplă ceva şi nu mai merge.- Te-ar putea face ceva să renunţi la armată?- Nu. Aşa cum am spus, îmbin utilul cu plăcutul. Mai devreme sau mai târziu probabil voi reuşi să ajung ofiţer de relaţii publice şi atunci o să-mi pun în aplicare şi cealaltă „dragoste” a mea, jurnalismul. Deci nu voi fi niciodată nevoită să aleg.Ce ii placeÎn general, nu mă dau înapoi de la nimic. Dacă la serviciu sunt cu baieţii, după serviciu putem merge undeva, să bem un suc, o cafea. Toţi colegii mei ştiu că nu sunt genul să mă fandosesc. Îmi place şi să studiez. Am terminat masteratul şi vreau să merg la doctorat. Ce nu-i placeNu-mi plac bârfitorii, pentru că în general cei de dincolo de gardul unităţii cred că eu, ca femeie-ofiţer am intrat pe nu ştiu ce relaţii sau au diverse prejudecăţi. Fiecare ştie ce are de făcut şi fiecare trebuie să îşi vadă de pătrăţica lui.http://www.adevarul.ro/articole/galati- ... ncuri.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted October 1, 2018 Author Share Posted October 1, 2018 Tancurile gălăţene au împlinit 50 de ani "Cavalerii negri", la ceas aniversar Luni, 1 octombrie, Batalionul de Tancuri 284 Galaţi a marcat 50 de ani de existenţă. Ca succesoare a fostului Regiment de Tancuri 267 "Cuza Vodă", unitatea este acum participant activ la misiuni internaţionale şi una dintre cele mai bune structuri de blindate din ţară. Jumătate de secol a trecut de când fostul Regiment de Tancuri 267 "Cuza Vodă" s-a transformat în Batalionul 284, direct subordonat Brigăzii Mecanizate 282 "Unirea Principatelor" de la Focşani. Momentul nu putea trece nemarcat de "cavalerii negri" de la malurile Dunării, mai ales în contextul în care, anul viitor, această armă va aniversa un secol de existenţă în România. Astfel, în prezenţa oficialităţilor locale, militare şi civile, a foştilor comandanţi, acum rezervişti, care au deservit arma încă de la înfiinţarea batalionului şi, bineinţeles a cadrelor active, unitatea a sărbătorit în clasicul stil cazon, aducând, laolaltă, şi meritele celor vii, şi amintirea eroilor, trecuţi la cele veşnice şi pomeniţi de un sobor de patru preoţi. "Batalionul a obţinut an de an rezultate bune şi foarte bune pe timpul instrucţiei, exerciţiilor şi antrenamentelor de specialitate. Destinat să sporească forţa de apărare a unităţilor aflate de strajă în poarta Focşanilor, batalionul a dovedit în scurt timp operativitatea şi precizia în executarea misiunilor, trecând cu succes probele de foc din poligoanele de tragere. Personalul batalionului a demonstrat pregătirea militară de excepţie prin participarea la misiuni individuale în cadrul altor structuri de securitate desfăşurate în afara teritoriului naţional, în teatrele de operaţii din Bosnia Herţegovina, Kosovo, Afganistan şi Irak", le-a transmis tanchiştilor gălăţeni ministrul apărării naţionale Mihai Fifor, printr-un mesaj citit de colonelul Iulian Daniliuc, comandantul Brigăzii 282 Mecanizate "Unirea Principatelor" Focşani. Anul 2014 a reprezentat un moment istoric pentru batalionul gălăţean, confirmat de participarea în afara graniţelor României, pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial, a unei subunităţi de tancuri, la exerciţiul multinaţional ROT 14-4 Combined Resolve II, exerciţiu deosebit de complex în care s-au antrenat în comun aproximativ 4.000 de militari din 13 ţări. Meritele deosebite în exercitarea îndatoririlor au făcut ca cinci militari ai batalionului să primească la aniversarea a jumătate de secol de existenţă a unităţii embleme de onoare, înmânate de locţiitorul comandantului Diviziei Infanterie "Getica", generalul de brigadă Claudiu Sava. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted August 5, 2019 Author Share Posted August 5, 2019 Un veac pe şenile, aniversat de ”Cavalerii negri” Veacul trecut de la întemeierea armei Tancuri în Armata Română a fost sărbătorit cu emoţie, două zile la rând, şi la Batalionul 284 Tancuri "Cuza Vodă" din Galaţi, unitate testată în exerciţii comune cu alte forţe armate aliate din Europa sau, alături de americani, în poligonul de la Smârdan. La Cercul Militar, dimineaţa de 25 iulie a însemnat istorie! 1 august 1919: lua fiinţă "Şcoala de care de asalt", condusă de col. Pandele Predescu. Primul tanc, de fabricaţie franceză, era achiziţionat de Armată. Ajutor german în tehnică de luptă, mai mult "firimituri" la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, eroism şi sacrificii… "Cavalerii negri" purtau la începuturi uniforme gri, am mai aflat din incitanta prezentare a istoriei acestei arme spectaculoase, în expunerea pe care a dăruit-o sălii pline de tanchişti col. dr. Gabriel Pătraşcu, de la Arhivele Naţionale Militare Române. Un spectaculos colos de oţel, capcană pentru echipaj: tancul. Ca să îl poată transporta pe frontul francez fără ca spionii germani să afle despre noua invenţie, i-au zis, codificat, "tanc", adică rezervor. Umor, paradoxuri, inedit, rescrierea istoriei şi în prezentarea, de către acelaşi conferenţiar, a temei "Gheorghe Rusescu, românul care a ocupat Budapesta". A doua zi, la sediul batalionului, în prezenţa oficialităţilor militare venite la Galaţi şi a celor civile locale, după primirea onorului şi trecerea în revistă, urmate de citirea mesajelor ministrului Apărării Naţionale şi şefului Statului Major, a fost decorat Drapelul de luptă, cu "Emblema de Onoare a Armatei României, cu însemn de pace". O slujbă de pomenire a eroilor, oficiată de un sobor de preoţi, mesajul arhiepiscopului de la Dunărea de Jos, apoi alocuţiuni şi acordarea de distincţii aniversare, defilare, vizitarea expoziţiei de tehnică de luptă şi a Sălii de tradiţii. Au onorat evenimentul prefectul şi subprefectul judeţului, primarul Galaţiului, alţi invitaţi, alături de veterani ai armei şi voluntari de la asociaţiile de reconstituire istorică, "jucându-i" pe generalul Berthelot, generalul Grigorescu şi un soldat din Primul Război Mondial. Prefectul Dorin Otrocol a scris, chiar mai multe minute, în Cartea de Aur a batalionului, în timpul vizitării Sălii de tradiţii - o expoziţie cu fotografii vechi, piese de uniformă, drapele de luptă, machete. Era şi firesc, după anii petrecuţi, ca locotenent, slujind aici această armă. Reprezentantul Guvernului în teritoriu mărturisea că este foarte emoţionat. În sală, maiştri militari cu zeci de ani în unitate, oameni cu părul alb, se recunoşteau în tinerii din fotografiile de pe perete. Unul dintre aceştia ne pomenea de efectul cumplit de claustrofobie care-i poate afecta pe cei ce nu sunt potriviţi încercărilor pe care le reclamă monstrul de fier. Comandantul batalionului este o prezenţă activă şi plăcută, foarte greu să nu îl remarci pe tânărul lt. col. Lucian Oancea, care, cu zece ani în urmă, apărea la BBC, pentru a le prezenta britanicilor "vedeta tancurilor româneşti" - TR-85 M1 "Bizonul", un "monstru" de 50 de tone. Medaliile dăruite acum au imprimat pe reversul stemei ţării un bizon în plin atac. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted July 30, 2020 Author Share Posted July 30, 2020 Schimbare de conducere la Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă” din Galați La sediul Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă” din Galați a avut loc, ieri, într-un cadru restrâns, în prezența comandantului Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, general de brigadă Iulian DANILIUC, festivitatea de predare-primire a comenzii batalionului. Maiorul Ciprian BURLACU, locțiitor al comandantului la aceeași structură, a preluat Drapelul de Luptă și comanda Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă” de la locotenent-colonelul Lucian OANCEA, cel care a comandat unitatea în ultimii 3 ani, urmând acum să ocupe o funcție în cadrul Comandamentului NATO din Bruxelles. Maiorul Ciprian BURLACU a absolvit Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” în anul 2002 iar în anul 2018 a absolvit studiile universitare de master – Conducere Interarme din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”. „Le urăm mult succes ambilor ofițeri ce cu mândrie poartă, pe umăr și în suflet, simbolul „Cavalerilor Negri”!”, transmit reprezentanții Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”. gazetagalatiului.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted March 15 Author Share Posted March 15 Cele 54 de noi tancuri "Abrams" venite din SUA ar putea ajunge la Galaţi Statele Unite au aprobat nu demult vânzarea către România a 54 de tancuri "Abrams" și a 12 platforme derivate pe sașiu de tanc, plus muniţie şi simulatoare pentru instruire, pentru suma de 2,53 miliarde de dolari. Mașinile de luptă care vor intra în înzestrarea Armatei Române în anul 2026 vor fi livrate în cea mai modernă versiune, M1A2 SEPv3, model aflat și în dotarea armatei SUA. Achiziţia a fost aprobată şi de Parlamentul României, în luna mai 2023, pentru suma de 1,07 miliarde de dolari. Conform Ministerului Apărării Naţionale, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare mai mare deoarece aşa prevede legislația americană, însă tranzacţia se va realiza la suma aprobată de România. Dincolo de asta, se pune problema unde va disloca România cele 54 de tancuri. Potrivit generalului (r) Virgil Bălăceanu, care a fost comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est şi reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, tancurile vor trebui repartizate cât mai aproape de direcțiile de amenințare cele mai mari. "Soluția cea mai bună e cea de înzestrare a unităților aflate pe direcțiile cele mai amenințate, Est și Sud, cu predilecție Est", a declarat generalul Bălăceanu, la podcastul site-ului DefenseRomania. Acesta a subliniat că primul batalion de tancuri "Abrams" va ajunge, cel mai probabil, într-o zonă de unde poate să acționeze fără să fie nevoie de transport pe distanțe mari, iar prima opţiune ar fi dotarea cu "Abrams" a Batalionului 284 Tancuri "Cuza Vodă" din Galați, în locul actualelor TR-85M1 "Bizonul", din zona noastră putându-se acţiona atât spre Dobrogea, cât şi spre Iași. Trebuie precizat faptul că, în actuala organizare a NATO, un batalion de tancuri este format din 54 de unităţi. În viitor, România şi-a propus să achiziționeze în total aproximativ 200 de tancuri "Abrams". viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted August 7 Author Share Posted August 7 Tancurile americane Abrams vor ajunge la Galaţi Cele 54 de tancuri americane Abrams pe care România le-a cumpărat din SUA vor ajunge în dotarea Batalionului 284 "Cuza Vodă" din Galaţi, potrivit unei declaraţii a generalului de brigadă Gabriel Turculeț, fost comandant al Brigăzii 282 Blindată "Unirea Principatelor" din Focşani, care coordonează şi unitatea din Galaţi. "Există certitudinea contractului semnat pentru noile tancuri Abrams, care vor intra în dotarea Batalionului 284 Tancuri de la Galați", a precizat Turculeț, într-un interviu pentru Radio România Aactualităţi, preluat de portalul specializat defenseromania.ro. Cele 54 de tancuri Abrams, versiunea Abrams M1A2 SEPv3, cea mai modernă a blindatelor americane, vor alcătui un batalion standard NATO şi vor fi livrate României începând din anul 2026. Contractul mai prevede și achiziția a 12 derivate pe șasiu de tanc, precum și muniţia şi stimulatoarele de instruire aferente. Valoarea contractului se ridică la aproximativ 1,07 miliarde de dolari. În momentul de faţă, Armata română dispune de cinci batalioane de tancuri, fabricate în perioada sovietică sau cu tehnologia acelor ani, respectiv trei batalioane de tancuri T-55, un batalion de tancuri modernizate TR-85 și un alt batalion de tancuri românești TR-85M1 "Bizonul", ultimul aflat în dotarea unităţii de la Galaţi. Ministerul Apărării Naţionale are în plan înlocuirea tuturor blindatelor, ceea ce înseamnă achiziția a încă cel puţin 210 tancuri moderne. Generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armament, a declarat, anul trecut, că planurile vizează achiziția a circa 300 de tancuri noi. Deocamdată, nu s-a decis ce fel de tancuri vor fi achiziționate, în vederile oficialilor aflându-se, alături de Abrams, tancul coreean K2 Black Panther şi tancul german Leopard. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts