dcp100168 Posted October 25, 2018 Share Posted October 25, 2018 Mii de elevi din Galaţi tremură de frig pentru că centralele termice nu sunt cuplate la gaz Mii de elevi şi profesori din Galaţi tremură de frig deoarece centralele termice cu care sunt dotate şcolile şi internatele şcolare nu pot fi folosite, unităţile de învăţământ aşteaptând autorizaţiile pentru racordarea la reţeaua de gaze, transmite corespondentul MEDIAFAX. Cele mai mari probleme sunt în cazul elevilor din ciclul primar care învaţă la şcolile din Galaţi, deoarece copiii răcesc rapid, iar părinţii sunt nemulţumiţi. „A durat montajul, centrala este montată în exterior, am luat toate măsurile ca să nu punem în pericol siguranţa elevului. Chiar nu am solicitat această centrală, noi am fost mulţumiţi cu sistemul centralizat”, a declarat directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale nr. 25, Elena Năstase. Copiii care au cursuri dimineaţa sunt îmbrăcaţi de părinţi cu multe haine, aproape ca iarna. „E îmbracată bine. Are haine multe pe ea... de asta o îmbrăcăm, să nu răcească”, a spus bunica unei eleve de la aceeaşi şcoală. Probleme au şi elevii de liceu. La Colegiul Naţional Costache Negri din Galaţi peste 1.100 de elevi stau în frig, pentru că centrala termică nu are branşament la ţeava de gaze. „Licitaţia pentru instalarea centralei a fost desfăşurată de către Primăria Galaţi, în iulie 2017. De atunci s-a încercat să se obţină toate avizele necesare pentru realizarea branşamentelor. În momentul acesta centrala este pe poziţie, construcţia există şi aşteptăm să se facă branşamentul la gaz. Branşamentul ni s-a spus că se va face în noiembrie, probabil spre sfârsitul lui noiembrie, având în vedere că toate actele durează foarte mult. Nu ştiu de ce, probabil că aceasta este legislaţia. Aşa cum vedeţi, vremea de afară nu mai ţine cu noi, sperăm să se rezolve. În momentul când temperaturile vor scădea cu câteva grade, cu siguranţă va fi greu de suportat pentru că este şi clădirea de aşa natură, spaţiile sunt foarte mari, tavanele la înălţime mare şi atunci sunt greu de încălzit”, a declarat directorul colegiului gălăţean, Andra Ionescu. Colegiul Naţional Costache Negri are şi un internat care ar trebui să fie încălzit cu centrala termică a şcolii. Cum noaptea este frig, elevii cazaţi în cămin au solicitat administraţiei pături şi radiatoare. „Copiii se descurcă, vă daţi seama au hălăţelele de baie, le e frig. Au cerut pături suplimentare. La momentul acesta nu e de speriat. S-au montat radiatoare în camerele de pe colţul clădirii unde este mai frig, în cele din mijloc e mai ok. Asta este situaţia nu avem ce face. Sperăm că va fi bine. Anul trecut cred că la 15 octombrie aveam deja căldură”, a explicat pedagogul Angela Filimon. Unităţile şcolare aflate în această situaţie au fost debranşate de la reţeaua urbană de termoficare după ce Primăria a anunţat închiderea sistemului centralizat din cauza pierderilor şi a cheltuielilor de întreţinere uriaşe. Deoarece municipalitate a alocat cu întârziere fonduri pentru achiziţionarea şi montarea de centrale termice, 13 şcoli din Galaţi nu au obţinut încă avizele pentru conectarea la reţeaua de gaze, procedurile fiind îngreunate de faptul că de această activitate nu se ocupă decât o singură firmă. „Nu ştiam nici eu, am aflat recent că în Galaţi este o singură firmă autorizată. În şcolile în care s-au montat centrale termice este frig. Centralele sunt inutile pentru că nu sunt alimentate cu gaze. Se aşteaptă această conexiune la gaze, asta-i problema, în momentul de faţă nu este realizată conectarea la reţeaua de gaze. Repet, este o singură firmă autorizată la nivelul Galaţiului pentru racordul la gaze, această firmă nu face faţă solicitărilor, sunt foarte multe solicitări în condiţiile în care Primăria închide sistemul centralizat de termoficare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, consilierul local Onuţ Atanasiu. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că urmăresc subiectul, astfel încât situaţia să fie rezolvată cât mai rapid. „Şcolile ne-au solicitat ajutorul. Au fost discuţii, noi însă nu putem să facem prea multe. Ei trebuie să facă solicitări la Primărie pentru rezolvarea de urgenţă a problemei cu încălzirea. Anul trecut au fost găsite soluţii, se vor găsi şi anul acesta”, a spus, la solicitarea MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al IŞJ Galaţi, Oana Enache. La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Galaţi spun că problema conectării la reţeaua de gaze a şcolilor gălăţene va fi rezolvată în următoarele săptămâni. „Se mai lucrează pentru branşamentele la reţeaua de gaze la 13 unităţi de învăţământ şi se preconizează că aceste lucrări se vor termina în luna noiembrie”, a anunţat Biroul de Presă al Primăriei Galaţi. Primăria Galaţi a decis să închidă sistemul centralizat de termoficare iar clienţii reţelei urbane au primit ajutoare de la bugetul local în valoare de 3.000 de lei pentru achiziţionarea de centrale termice, electrice, panouri radiante, calorifere ori boilere sau orice sistem alternativ de încălzire a locuinţei şi de producere a apei calde. În paralel, Primăria a demarat un proiect privind transformare punctelor termice din Galaţi în 24 de microcentrale de cartier alimentate cu gaz care vor produce agent termic pentru aproximativ 7.000 de apartamente şi instituţii. mediafax.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted November 13, 2018 Author Share Posted November 13, 2018 Elevii din 17 şcoli din Galaţi îngheaţă în bănci Părinţii elevilor de la mai multe şcoli ne-au semnalat la redacţie că este foarte frig în clase, lucrările de racordare la reţeaua de gaz nefiind finalizate. De la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, am aflat că în această situaţie se află nu mai puţin de 17 unităţi de învăţământ, mai multe decât în urmă cu două săptămâni. Cum vremea s-a răcit simţitor afară, mii de elevi din 17 unităţi de învăţământ din Galaţi tremură în şcoli, întrucât, deşi au centrale noi, lucrările nu au fost terminate nici până acum. "Avem 17 şcoli şi licee în situaţia aceasta. Deşi Primăria şi-a terminat treaba, sunt probleme la racordarea centralelor la gaze, care nu ştim când se vor rezolva. Am discutat cu directorii acestor unităţi de învăţământ şi le-am sugerat să scurteze durata orelor şi a pauzelor, până se va rezolva situaţia", ne-a declarat inspectoarea generală, Mioara Enache. Dacă la sfârşitul lui octombrie, Primăria declara că sunt doar 13 şcoli în această situaţie, acum sunt 17. În plus, tot atunci, Primăria declara că, la începutul lui noiembrie, toate unităţile de învăţământ din municipiu vor avea căldură. La şedinţa de consiliu local au precizat că acest lucru se va întâmpla până cel târziu pe 15 noiembrie, cu două săptămâni mai târziu decât ar fi fost normal ca lucrările să fie gata, întrucât cam tot de atâta timp temperatura de peste noapte a scăzut sub zece grade, apropiindu-se uneori de zero grade. Cele 17 şcoli şi licee unde se tremură de frig în bănci sunt Şcolile 18, 38, 25, 33, 24, 16, 10, 17, 40, 42, 3, 22, Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu", Colegiul Naţional "C. Negri", Liceul Tehnologic "Traian Vuia" (Auto), Liceul Tehnologic "Aurel Vlaicu" (Metalurgic) şi Liceul CFR. Informaţii contradictorii Potrivit Biroului de presă al Primăriei municipiului Galaţi, singura unitate de învăţământ la care, ieri, se lucra la branşamentul de gaze era Colegiul Naţional "Costache Negri". În rest, municipalitatea susţine că toate investiţiile şi lucrările privind instalarea centralelor termice şi înlocuirea caloriferelor, care cădeau în sarcina sa, au fost realizate şi că, până la finele acestei săptămâni, toate şcolile vor putea avea căldură în clase. Deşi am încercat să obţinem şi de la Engie România o poziţie oficială despre această situaţie şi despre perioada estimativă în care instituţiile de învăţământ vor fi racordate la gaze, reprezentanţii companiei nu ne-au putut oferi detalii în cursul zilei de ieri, dar ne-au promis că le vor trimite imediat ce le vor deţine. Prin urmare, vom reveni asupra subiectului, mai ales că până la sfârşitul săptămânii se anunţă temperaturi sub zero grade. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted November 14, 2018 Author Share Posted November 14, 2018 SCANDALOS! Pentru că a întârziat depunerea documentaţiei, elevii gălăţeni vor tremura în şcoli încă două săptămâni În timp ce reprezentanţii companiei Distrigaz Sud Reţele ne-au comunicat că unele şcoli din Galaţi vor avea căldură "până la sfârşitul lunii noiembrie", iar în alte două unităţi nu se ştie când, de la Primărie primim asigurări că ultimele instituţii vor fi racordate la reţeaua de gaz până pe 21 noiembrie. Niciuna dintre variante nu sună optimist, întrucât în instituţiile în care am fost ieri în raid se tremura, deşi temperaturile nu au scăzut încă sub zero grade, aşa cum se anunţă că se va întâmpla până la sfârşitul săptămânii. La Şcoala nr. 40 "Iulia Haşdeu", un termometru aşezat pe coridor arăta 14 grade. Am prins ieşind pe uşă ultimii elevi, înfofoliţi ca la război. "Mă acuză părinţii că le îmbolnăvesc copiii. Dar nu eu sunt de vină. Fac tot ce se poate ca lucrurile să fie bine. Am încercat să punem calorifere electrice, dar a cedat iar instalaţia electrică, aşa că suntem nevoiţi să le punem cu rândul. Am scurtat programul. E frig şi va fi şi mai rău, pentru că scad temperaturile", spune directoarea Angela Vicol. Aceasta susţine că, deşi s-a depus documentaţia la Distrigaz, încă se aşteaptă unda verde pentru racorduri. Mai rău este că gazele sunt trase numai până în faţa gardului şcolii, iar de acolo trebuie montată altă ţeavă până la centrală, ceea ce durează, nu se face peste noapte. De frig se plângeau ieri şi elevii şi profesorii Şcolii Nr 3. Aici directoarea Marcela Văsioiu ne-a lămurit că întârzierile se datorează probabil faptului că au fost schimbate de două ori caloriferele. "În vară, ne-au pus unele de tablă, apoi au spus că nu se potrivesc cu proiectul de reabilitare şi le-au schimbat. Au pus de aluminiu. E frig, am redus programul, dar încă e suportabil. Ce ne facem, deoarece vremea se înrăutăţeşte? Cum le mai cerem copiilor să vină la şcoală? Ce le spunem părinţilor, care ne acuză că-i îmbolnăvim? Şi aşa sunt nemulţumiţi că învăţăm cu şantierul în şcoală!", spune directoarea de la Şcoala Nr. 3. Anca Barbu, directoarea de la Şcoala Nr. 17 era la fel de îngrijorată de situaţie. "Noi nu am fost incluşi în proiecte, ni s-au trimis banii pentru centrală în contul şcolii şi mi s-a spus să mă descurc. Nu vă spun câte drumuri am făcut, cât am aşteptat pe la Primărie, pentru că sunt lucruri tehnice la care nu mă pricep. Am fost nevoită să le învăţ din mers. Dacă n-aş fi stat pe capul lor, lucrurile ar fi fost şi mai rău acum. Sperăm să primim avizele şi să putem face probele cât de curând", a mai spus Anca Barbu. Şcoala Nr. 17 figura, ieri, pe lista primită în comunicatul de la Primărie că ar fi trebuit să aibă căldură chiar în cursul zilei. Aşa că am revenit cu un telefon spre închiderea ediţiei ziarului, să află care e situaţia: "Nimic schimbat. Poate mâine (n.r. - astăzi)", ne-a declarat directoarea. Tot ieri ar fi trebuit să se rezolve problema cu racordarea la gaze la Şcoala Nr. 25. Aici, veste bună, contabila-şef Mariana Sterian ne-a asigurat că se lucrează şi că se va primi căldură cel târziu astăzi. Tot din comunicatul Primăriei am aflat că în cursul zilei de astăzi ar trebui să fie căldură la Şcoala nr. 16, iar pe 16 noiembrie ar trebui să se realizeze racordul la Şcolile 31, 24 şi 10 şi Liceul CFR. Pe 19 noiembrie, Primăria promite că se va rezolva problema la Şcoala Nr. 18, pe 20 noiembrie la Şcoala Nr. 33, Colegiul "C. Negri" şi Liceul Tehnologic "Aurel Vlaicu" şi pe 21 noiembrie la Şcolile nr. 40, 3, 22 şi Liceele "Sf. Maria" şi "Traian Vuia". Nu ni s-a comunicat nimic în legătură cu Colegiul "Mihail Kogălniceanu" şi cu Şcoala Nr. 42, care se aflau şi ele pe lista instituţiilor fără căldură. Totodată, observăm că s-a ajuns la 18 şcoli şi licee neracordate la gaze. Din comunicatul primit la redacţie, în urma solicitării noastre, reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele ne comunică faptul că lucrurile vor sta puţin altfel: "Pentru cele 17 unităţi de învăţământ menţionate în solicitare, s-au înregistrat întârzieri în depunerea documentaţiei, fapt ce a condus la situaţia existentă. 15 unităţi dintre cele 17 vor fi racordate la sistemul de distribuţie până la finalul lunii noiembrie. Pentru celelalte două unităţi, demersurile sunt în etapa de obţinere a Certificatului de Urbanism, ca urmare a întârzierii depunerii documentaţiei. Distrigaz Sud Reţele îşi reiterează disponibilitatea pentru rezolvarea situaţiei în măsura în care etapele procesului de racordare sunt parcurse de către aceştia şi mobilizează resursele necesare". Nu ne rămâne decât să aşteptăm să vedem cum îşi onorează administraţia locală şi firmele contractate termenele, având în vedere că ele au fost amânate de mai multe ori şi că ceea ce ne-a transmis Distrigaz nu coincide cu ceea ce şi-a propus Primăria. Chiar şi aşa, avem câteva mii de elevi gălăţeni care vor învăţa în continuare în frig, în perioada următoare, când temperaturile vor scădea sub zero grade. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted November 15, 2018 Author Share Posted November 15, 2018 În continuare, elevii învaţă în frig în 15 şcoli din Galaţi Primăria anunţa, miercuri, într-un comunicat, că în patru dintre cele 17 instituţii de învăţământ fără racord la gaze problema va fi rezolvată. Din verificările făcute de "Viaţa liberă", ieri primiseră căldură Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu" şi Şcoala Nr. 25. Şcoala Nr. 17, despre care Primăria spunea că ar fi trebuit să aibă căldură de miercuri, nu avea nici ieri, la închiderea ediţiei. "Am dat telefoane peste telefoane. Aşteptăm ca Distrigaz să-i dea avizul furnizorului nostru, care este Electrica. Nu s-a rezolvat nimic", ne-a spus directoarea Anca Barbu. Nici la Şcoala Nr. 16, care ar fi trebuit să primească agent termic de ieri, conform graficului Primăriei, nu era cald şi nici nu va fi, cel puţin până marţi: "Nu putem face probe fără să fie de faţă cei de la firma care a montat centrala, care este din Curtea de Argeş. Ne-au spus că pot veni abia marţi", spune directoarea Şcolii Nr. 16, Mariana Mogoş. În afară de cele două unităţi de învăţământ citate, continuă să înveţe în frig elevii de la Colegiul Naţional "C. Negri", Şcolile 18, 38, 33, 24, 10, 40, 3, 22, Liceul Tehnologic "Traian Vuia" (Auto), Liceul Tehnologic "Aurel Vlaicu" (Metalurgic), Liceul "Sf. Maria" şi Liceul CFR. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted November 16, 2018 Author Share Posted November 16, 2018 Şcolile fără căldură ar putea să-şi suspende cursurile În mai multe şcoli gălăţene, în acest sfârşit de săptămână se lucrează intens la branşarea centralelor, astfel încât luni să poată avea căldură, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple de mult timp. În unele instituţii de învăţământ, consiliile profesorale împreună cu directorii au luat decizia să-şi trimită elevii acasă, mai ales pe cei cazaţi în internat, în cazul în care problemele nu se vor rezolva. "La noi, sălile sunt foarte mari. Se încălzesc greu. Dacă nu vom putea face cald de duminică, toţi elevii noştri vor sta luni acasă. Avem săli cu 12 şi 14 grade, iar temperaturile de afară sunt în scădere. Nu ne mai permitem să-i ţinem aşa în clase. Totuşi, am primit asigurări că se va lucra sâmbătă şi se vor face probele, astfel încât să putem avea agent termic", ne-a declarat directoarea de la Colegiul Naţional "C. Negri", Andra Ionescu. Aceasta susţine că şi elevilor din internat le-a fost foarte greu în această perioadă. Noroc că au putut pune câte un radiator în priză. Greu a fost şi pentru cei 80 de liceeni cazaţi în căminul de la Liceul Tehnologic "Traian Vuia", ne spune directorul Gelu Homner: "Reţeaua electrică nu ne-a permis să apelăm la alte surse de încălzire. Le-am dat o pătură în plus şi ceai cald. Ceaiuri le-am dat şi în timpul orelor, la şcoală. Ni s-a promis că se va remedia situaţia în acest weekend. Dacă nu vom avea căldură, elevii din internat vor fi anunţaţi de pedagog să rămână acasă luni şi marţi, săptămâna viitoare", ne-a mai spus directorul de la Auto. Şi directorul de la Şcoala Nr. 24, Florin Gheţău, se gândeşte să-şi ţină elevii acasă luni, dacă nu se va face racordul la gaze şi temperaturile vor scădea simţitor. "Mi s-a promis totuşi că vom avea căldură luni. Că se va lucra sâmbătă şi duminică", spune directorul de la Şcoala Nr. 24. La Liceul Căi Ferate, directorul Gică Bota Condurache îşi pune toate speranţele că se va rezolva problema în acest weekend, altfel va fi nevoit să-i ţină acasă ăe elevii din internat. Florentina Stoian, de la Şcoala Nr. 10, este alt director care aşteaptă racordarea la gaze în acest sfârşit de săptămână. Rămâne de văzut câte din toate aceste promisiuni se vor materializa până luni. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted November 18, 2018 Author Share Posted November 18, 2018 Cursuri suspendate din cauza frigului din şcoli Deşi s-a lucrat sâmbătă şi duminică la unele instituţii de învăţământ pentru racordarea centralelor termice la gaze, nu s-a reuşit peste tot finalizarea lucrărilor. De la directorul Liceului CFR, Gică Bota Condurache, am aflat că astăzi cursurile în această instituţie vor fi suspendate: "S-a lucrat, dar nu s-au terminat lucrările. Avem promisiuni că luni. Prin urmare, le cerem copiilor să rămână acasă", spune directorul de la CFR. Nici de la Liceul Tehnologic "Traian Vuia" nu am primit veşti bune. Cum nici aici nu se reuşise racordarea la gaze, cei 80 de elevi din internat au fost anunţaţi să rămână acasă luni şi marţi, am aflat de la directorul Gelu Homner. La Colegiul Naţional "Costache Negri", la ora închiderii ediţiei, nu exista un răspuns cert: "La noi s-au făcut racordurile de vineri seară, sâmbătă am dat drumul la centrală şi, după trei ore de funcţionat normal, s-a spart o ţeavă. Acum lucrăm cu muncitorii noştri s-o reparăm. Nu ştim dacă vom reuşi, deci nu ştim încă dacă suspendăm cursurile sau nu. Era de aşteptat, la o instalaţie veche cum este a noastră, să avem probleme. Cârpim aici, se sparge dincolo. Trebuie înlocuită toată", ne-a informat Andra Ionescu, directoarea de la CNCN. Nici la Şcoala Nr. 16 nu se rezolvase ieri situaţia, dar directoarea Mariana Mogoş ne-a spus că are promisiuni că astăzi la prima oră va avea căldură. Doar la Şcoala Nr. 10, am aflat de la directoarea Florentina Stoian că elevii vor învăţa, începând de astăzi, în condiţii normale. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted November 19, 2018 Author Share Posted November 19, 2018 Primele şcoli închise din cauza vremii. Cursuri suspendate într-o şcoală generală şi două colegii din Galaţi O şcoală generală şi două colegii din oraşul Galaţi au cursurile suspendate din cauza frigului, în condiţiile în care unităţile nu au încălzire, iar în alte 10 instituţii şcolare elevii şi profesorii tremură de frig, orele de curs fiind scurtate. Toate şcolile au centrale termice dar acestea nu pot fi folosite deoarece lucrările comandate de Primărie privind instalarea de surse de încălzire au început târziu, iar unităţile de învăţământ aşteaptă autorizaţiile pentru racordarea la reţeaua de gaze. 13 şcoli din oraşul Galaţi se află în această situaţie, iar directorii de la o şcoală şi două colegii au informat Inspectoratul Şcolar că au suspendat cursurile luni şi marţi. „Astăzi şi mâine cursurile sunt suspendate. Sunt 12 grade în şcoală, nu putem pune în pericol sănătatea elevilor şi a profesorilor. Se va lua o decizie marţi, sper să se rezolve până atunci, mai e un contor de montat, instalaţia este pregătită”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul Colegiului Tehnic ”Traian Vuia”, Gelu Homer. Peste o mie de elevi au fost anunţaţi că nu se fac cursuri, acestea urmând să fie recuperate, în timp ce în alte zece unităţi şcolare programul a fost scurtat. „În celelalte unităţi cu probleme au fost reduse orele, ca număr de minute. Erau 17 unităţi pe listă, cei de la Distrigaz lucrează, ni s-a promis că în câteva zile se va rezolva problema la cele mai multe şcoli. Nimeni nu vrea vacanţă acum, nu le convine nici lor pentru că trebuie să recupereze orele pierdute”, a explicat, la solicitarea MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al IŞJ Galaţi, Oana Enache. Autorităţile locale spun că problema alimentării cu gaz va fi rezolvată în următoarele zile, la şase dintre unităţile afectate sistemul de termoficare urmând să fie pornit chiar luni. „Sunt trei unităţi care au decis să suspende cursurile, două colegii şi Şcoala nr.17. Acestea sunt închise până când se dă drumul la încălzire, este posibil să se întâmple chiar astăzi. Aşteptăm de la firma care face lucrările de cuplare la reţeaua de gaz. Lucrările sunt în diferite stadii, ei au avansat termene diferite. Oricum după ce montează echipamentele trebuie să facă probe timp de 48 de ore. Este vorba doar de lucrări de cuplare la reţeaua de gaz, toate şcolile au centrale. Erau 17 uniăţi în această situaţie, patru au fost rezolvate, au rămas 13 dintre care ni s-a spus că şase vor fi încălzite până mâine cel târziu”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Raluca Ardean. Unităţile şcolare aflate în această situaţie au fost debranşate de la reţeaua urbană de termoficare după ce Primăria a anunţat închiderea sistemului centralizat din cauza pierderilor şi a cheltuielilor de întreţinere uriaşe. Deoarece municipalitatea a alocat cu întârziere fonduri pentru achiziţionarea şi montarea de centrale termice, 13 şcoli din Galaţi nu au obţinut încă avizele pentru conectarea la reţeaua de gaze, procedurile fiind îngreunate de faptul că de această activitate nu se ocupă decât o singură firmă. Primăria Galaţi a decis să închidă sistemul centralizat de termoficare iar clienţii reţelei urbane au primit ajutoare de la bugetul local în valoare de 3.000 de lei pentru achiziţionarea de centrale termice, electrice, panouri radiante, calorifere ori boilere sau orice sistem alternativ de încălzire a locuinţei şi de producere a apei calde. În paralel, Primăria a demarat un proiect privind transformare punctelor termice din Galaţi în 24 de microcentrale de cartier alimentate cu gaz care vor produce agent termic pentru aproximativ 7.000 de apartamente şi instituţii. mediafax.ro UPDATE, luni, 19 noiembrie 2018. Liceul Tehnologic "Sf. Maria" şi Şcoala nr. 17 au suspendat astăzi cursurile, directorii trimiţându-şi elevii acasă. La cele două instituţii nu se învaţă nici luni, nici marţi, până la finalizarea lucrărilor. "Nu am avut ce face. Afară plouă şi e frig, în clase e frig. Avem promisiuni că până marţi se va rezolva situaţie, iar miercuri, vom putea reveni la şcoală", ne-a declarat Anca Barbu, directoarea de la Şcoala nr. 17. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted November 20, 2018 Author Share Posted November 20, 2018 Cinci unităţi de învăţământ şi-au închis porţile Deşi reprezentanţii Primăriei sperau ca la începutul acestei săptămâni să se rezolve toate problemele legate de racordarea unităţilor de învăţământ la gaze, lucrurile nu stau deloc aşa. Dimpotrivă, cinci instituţii anunţaseră ieri că-şi suspendă cursurile până la finalizarea lucrărilor. Ieri nu s-a învăţat în patru unităţi de învăţământ: Şcoala nr. 17, Liceul Tehnologic CFR, Liceul Teoretic "Sf. Maria" şi Liceul Tehnologic "Traian Vuia" (Auto). Deşi la Liceul Tehnologic "Aurel Vlaicu" (Metalurgic) s-au ţinut ieri ore, de câte 30 de minute, cum a fost foarte frig şi şanse nu-s să fie racordată centrala la gaze nici azi, conducerea instituţiei a cerut la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi a primit aprobarea pentru a ţine elevii acasă: "Nu se învaţă nici marţi, nici miercuri. Sperăm mâine (n. r. - astăzi) să ni se monteze firida, iar miercuri să avem căldură, ca joi să reîncepem cursurile", ne-a declarat Silviana Ciupercă, directoarea de la Metalurgic. Deşi nu au suspendat cursurile, ci doar au scurtat programul, ieri, la închiderea ediţiei, încă nu aveau căldură, pe lângă cele cinci unităţi amintite deja, Şcolile nr. 18, 22, 3, 33, 24, 22, 40. La Colegiul Naţional "C. Negri", cu toate că se rezolvase de duminică seară problema încălzirii, nemulţumiţi de faptul că au stat o săptămână în frig, elevii, prin reprezentanţii Consiliului Şcolar al Elevilor, ne-au trimis un comunicat, din care cităm: "Suntem nemulţumiţi de felul cum sunt trataţi elevii mai multor licee din Galaţi. Nu înţelegem de ce încă se fac lucrări pentru a avea căldură, în mijlocul lui noiembrie, când deja am avut prima ninsoare din an. Cerem public de la autorităţile locale răspunsuri legate de această situaţie, de ce finanţările vin aşa târziu. Avem aceeaşi situaţie an de an, de pe urma căreia suferă tot elevii". viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted November 20, 2018 Author Share Posted November 20, 2018 Şcoli închise din cauza frigului. Opt unităţi de învăţământ din Galaţi au cursurile suspendate. În alte trei cazuri, programul afectat Opt unităţi de învăţământ din oraşul Galaţi au cursurile suspendate din cauza frigului, în condiţiile în care unităţile nu au încălzire. În alte trei instituţii şcolare elevii şi profesorii tremură de frig, orele de curs fiind scurtate. Numărul şcolilor cu cursuri suspendate a crescut în ultimele 24 de ore, în prima zi a săptămânii fiind doar cinci unităţi cu probleme, transmite corespondentul MEDIAFAX. Şcolile din Galaţi care au fost închise temporar au centrale termice, dar acestea nu pot fi folosite deoarece lucrările comandate de Primărie privind instalarea de surse de încălzire au început târziu, iar unităţile de învăţământ aşteaptă autorizaţiile pentru racordarea la reţeaua de gaze. Cursurile sunt suspendate o zi sau chiar o săptămână, aşa cum se întâmplă la un colegiu din Galaţi. „Cursurile sunt suspendate în opt unităţi de învăţământ, din cauza frigului, centralele nu au putut fi pornite. Este vorba despre şcolile nr. 17, 18, 33 şi Iulia Haşdeu şi despre liceele Aurel Vlaicu, CFR, Traian Vuia şi Sf.Maria. Nu se ştie încă dacă mâine vor fi cursuri, se va lua o decizie pe parcursul zilei. Cert este că la Sf.Maria nu se învaţă toată săptămâna, acolo este o problemă mai complicată şi conducerea a decis să suspende cursurile până luni. Mai sunt şi trei şcoli în care se învaţă, dar cu program scurt”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al IŞJ Galaţi, Oana Enache. Autorităţile locale spun că problema alimentării cu gaz va fi rezolvată în curând. „Pe listă mai sunt doar 11 şcoli. Acolo sunt cursuri suspendate sau a fost impus program special. Ni s-a spus că pe parcursul zilei ar putea fi pornite încă şase centrale termice. Dacă vor fi pornite, cursurile vor fi reluate”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Raluca Ardean. Unităţile şcolare aflate în această situaţie au fost debranşate de la reţeaua urbană de termoficare după ce Primăria a anunţat închiderea sistemului centralizat din cauza pierderilor şi a cheltuielilor de întreţinere uriaşe. Deoarece municipalitate a alocat cu întârziere fonduri pentru achiziţionarea şi montarea de centrale termice, numeroase şcoli din Galaţi nu au obţinut avizele pentru conectarea la reţeaua de gaze. mediafax.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted November 21, 2018 Author Share Posted November 21, 2018 Mai multe şcoli din municipiul Galaţi au avut şi astăzi suspendate cursurile din cauza frigului Numarul scolilor din municipiul Galati în care s-au suspendat cursurile din cauza frigului din cladiri a ajuns, astazi, la sase, aceasta fiind a treia zi în care elevii din trei licee si trei scoli generale nu învata. În alte doua unitati scolare se continua cursurile, desi este frig, conducerea unitatilor luând decizia de a reduce durata orelor si pauzelor, pentru ca elevii sa stea cât mai putin în salile reci de clase. Motivul pentru care opt scoli nu au caldura este legat de faptul ca sistemul centralizat de termoficare din oras nu a mai fost pornit în aceasta iarna, din cauza retelei învechite si ineficiente dar si a numarului mic de consumatori, situatie în care, daca ar fi fost pornita termoficarea, costul gigacaloriei ar fi ajuns la 1.000 de lei, prea mare pentru a fi platit de populatie, sau subventionat de Primarie. Pentru asigurarea agentului termic, Primaria Galati a alocat fonduri, în acest an, pentru instalarea de centrale termice în 62 de scoli, dar în unele din acestea lucrarile au întârziat nepermis de mult, motiv pentru care elevii învata în frig, desi la Galati s-au produs deja primele ninsori. radioiasi.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted November 23, 2018 Author Share Posted November 23, 2018 Toate şcolile din Galaţi au căldură Primăria municipiului Galaţi anunţă că de vineri, 23 noiembrie 2018, toate unităţile de învăţământ din oraş au puse în funcţiune centralele termice. Totodată, a fost pornit şi primul punct termic transformat în microcentrală de cartier. Este vorba despre PT ”Liceul Metalurgic” care furnizează căldură pentru blocul C, din cadrul Asociaţiei de locatari nr. 859 (cartier Aurel Vlaicu). "Primăria Galaţi a făcut un efort financiar (peste 17 milioane de lei) în acest an ca toate şcolile din municipiu să devină independente de sistemul centralizat. În primul rând, pentru a spori confortul elevilor şi al dascălilor, dar şi pentru a reduce costurile legate de încălzire. Astfel, Primăria municipiului Galaţi s-a îngrijit să doteze toate şcolile cu centrale proprii. A fost aleasă această soluţie din cauză că vechiul sistem centralizat de termoficare nu mai poate fi pus în funcţiune din motive tehnice şi economice, întrucât s-a dovedit a fi ineficient, generator de pierderi şi mare consumator de resurse de la bugetul local", se arată într-un comunicat al municipalităţii. Din cele aproape 100 de unităţi de învăţământ din oraş, 62 nu aveau centrale termice la începutul anului. Pentru unele dintre ele Primăria a organizat licitaţii pentru achiziţie şi montaj surse alternative de încălzire, iar în cazul altora serviciile acestea au fost licitate de fiecare unitate în parte, resursele financiare fiind asigurate de la bugetul local. De asemenea, municipalitatea precizează în comunicatul citat şi faptul că odată cu montarea surselor alternative de încălzire, în unităţile de învăţământ a fost înlocuită şi instalaţia termică, acolo unde a fost necesar. monitoruldegalati.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts