Sari la conținut

Investitor gonit de opoziţia din Consiliul Local


dcp100168

Postare recomandata

Dezvoltatorul imobiliar ceh RC Europe, gonit din Galaţi de opoziţia din Consiliul Local

Dezvoltatorul imobiliar ceh RC Europe şi-a exprimat intenţia de a cumpăra sau concesiona în Galaţi un teren de peste 7.000 mp pentru a construi un parc de retail. Investitorul a identificat terenurile aferente fostei Autobaze Transurb din str. Siderurgiştilor (la General) şi a solicitat municipalităţii să stabilească condiţiile în vederea înstrăinării terenului identificat şi modalitatea prin care compania poate achiziţiona prin adjudecare la licitaţie. Este vorba despre un teren liber cu suprafaţa de 3.808 mp fără acces la drum public şi încă unul de 2.993 mp pe care se află o hală de reparaţii autobuze. Drept pentru care municipalitatea a iniţiat două proiecte de hotărâri (terenul fostei Autobaze Transurb fiind divizat în două loturi), prin care a supus aprobării Consiliului Local scoaterea la licitaţie deschisă a acestora. Prin aceste proiecte se propunea scoaterea la vânzare a acestor terenuri prin demararea procedurilor pentru lansarea unei licitaţii publice deschise. Suma minimă de pornire la licitaţie pentru terenul de 2,993 mp propusă era de 934.963 euro, iar pentru terenul de 3.808 mp era de 472.765 euro, adică peste 1.400.000 euro - preţ de pornire. Fiind vorba de o licitaţie deschisă, nu poate fi invocat faptul că este favorizat un anume dezvoltator, participarea oricărui alt potenţial cumpărător fiind la îndemâna oricui ar dori să investească în Galaţi.

Numai că, surpriză, consilierii locali PNL au vociferat, opunându-se celor două proiecte care ţin de administrarea patrimoniului local şi care necesită 2/3 din voturile consilieri şi deci nu au fost adoptate. Întrebaţi de primarul municipiului Galaţi de ce nu au votat, consilierii penelişti au afirmat că pe acel teren s-ar putea face un spital municipal pentru că este situat într-o zonă bună. Deşi li s-a explicat că unul dintre terenuri nu are cale de acces şi că prin această vânzare ar putea veni la buget o sumă de minim 1,4 milioane de euro cu care s-ar putea face multe în oraş, peneliştii nu s-au lăsat înduplecaţi şi ”au picat” cele două proiecte. Votului ”împotrivă” al acestora s-au alăturat şi cele 2 consiliere PMP precum şi consiliera independentă Simona Daniela Vreme. Opoziţia nu s-a arătat interesată nici de faptul că lunar se duc bani de bugetul local pentru că utilităţile ce deservesc aceste terenuri trec peste o proprietate privată din vecinătate pentru care primăria plăteşte lunar către proprietarul terenului o chirie de 25.000 lei/lună.
Acest exerciţiu de forţă al opoziţiei din Galaţi nu face decât să îndepărteze investitorii - şi aşa aproape inexistenţi la Galaţi - dar încalcă şi principiile liberalismului ştiut fiind faptul că doctrina liberală plasează în centrul ei proprietatea privată, iar liberalii ar trebui să încurajeze astfel de iniţiative.

Dezvoltatorul imobiliar ceh RC Europe este prezent pe piaţa locală din 2005 şi, anul trecut, a inaugurat primul parc de retail din Dorohoi (jud. Botoşani) sub conceptul Nest, în urma unei investiţii totale de peste 3,2 milioane de lei. Grupul deţine la nivel internaţional un portofoliu diversificat de spaţii de retail, de birouri şi apartamente în Cehia, Serbia, România şi Bulgaria, cu o valoare estimată la 50 de milioane de euro. RC Europe are în proprietate în afara României 6 parcuri de retail, construite adiacent unor supermarketuri. Portofoliul de galerii comerciale însumează o suprafaţă de până în 20.000 de metri pătraţi, în acest moment. În afară de galeria comercială pe care RC Europe o are în lucru în Dorohoi, mai sunt în construcţie încă două proiecte, de această dată în Serbia, fiecare de circa 6.000 de metri pătraţi. La Galaţi se dorea construirea unui supermarket şi galerii comerciale pe o suprafaţă de 7.000 mp care ar fi creat circa 100 de locuri de muncă.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Suprafeţe dorite pentru construcţia unui centru comercial. Vânzarea a două terenuri, blocată în Consiliul Local

Vânzarea prin licitaţie publică a două terenuri, în suprafaţă totală de aproape 7.000 mp, situate pe bulevardul Siderurgiştilor nr. 45, a fost blocată prin votul consilierilor PNL, PMP şi al consilierei independente Simona Vreme. Pentru cumpărarea terenurilor există deja cereri depuse, dintre care una din partea companiei cehe RC Europe Development SRL, care doreşte să construiască un centru comercial. Liberalii, prin vocea consilierului Paul Găvănescu au întrebat dacă acolo nu ar putea fi construit un spital municipal, idee respinsă ferm de primarul Ionuţ Pucheanu.

Două dintre cele mai fierbinţi proiecte de hotărâre respinse la recenta şedinţă a Consiliului Local au vizat vânzarea prin licitaţie publică a două terenuri. Pentru primul imobil, situat pe bulevardul Siderurgiștilor nr. 45E, format din teren intravilan de 2.993 mp și o construcție (hală de reparații autobuze) de 1.925 mp, preţul de pornire a licitaţiei era de 934.964 de euro fără TVA, pasul de strigare fiind de 46.748 euro. Pentru terenul de 3.808 mp, liber de construcţii, situat pe bulevardul Siderurgiștilor nr. 45K, preţul de pornire a licitaţiei era de 472.765 de euro fără TVA, pasul de strigare fiind de 23.638 de euro.

Întrebare şi ameninţare

"Sunt 7.000 de metri pătraţi într-o zonă foarte bună, la stradă, şi consider că ar putea fi de interes public. Eu vă întreb: nu ar fi mai potrivit să-l păstrăm şi să facem, eventual, un spital municipal pe acel teren? E doar o întrebare!", a spus consilierul local PNL Paul Găvănescu.
"Răspunsul este nu. Nu, sunt la stradă! Cei 7.000 de metri pătraţi sunt de fapt şi de drept două terenuri, unul cu hală pe el, unul fără hală, ca două insule, într-o mare de proprietăţi private. În momentul de faţă, cei de la Transurb şi noi, în numele celor de la Transurb, plătim aproximativ 25.000 de lei în fiecare lună chirie pentru toate acareturile pe care noi le avem în zona respectivă. Cred că mai oportun pentru municipiul Galaţi e să scape de aceste terenuri într-o vânzare cu licitaţie publică, suma vehiculată fiind de minim 1,4 milioane de euro, bani care ar intra în bugetul municipiului Galaţi. Nu încape niciun spital municipal pe două loturi aflate la câteva sute de metri distanţă unul de celălalt! Şi dacă e aşa, vă daţi demisia?!", a replicat, dur, primarul Ionuţ Pucheanu.
În momentul în care primul dintre proiecte a fost respins, edilul a anunţat: "Vreau să se consemneze, în urma votului, că cei 25.000 de lei pe care îi plătim în fiecare lună să fie trecuţi pe nota de plată a dlui Găvănescu, vă rog frumos!".
Aceeaşi soartă a avut-o şi cel de-al doilea proiect de hotărâre. Fiind decizii patrimoniale, proiectele ar fi avut nevoie de cel puţin 18 voturi "pentru", dar nu au primit decât 15 voturi favorabile.

Cine voia să cumpere terenurile

Trebuie spus că transferul acestor terenuri din domeniul public în domeniul privat, în vederea înstrăinării, s-a făcut, tot prin decizia aleşilor, în martie 2018. Potrivit documentelor, pentru suprafaţa de 3.808 mp există încă din februarie 2017 o cerere de cumpărare depusă de Mircea şi Nestor Jitaru, care vor să-şi extindă proprietatea.
De asemenea, mai există şi o intenţie de achiziţie din septembrie 2017, prin care RC Europe Development SRL din Bucureşti solicită aprobarea unei hotărâri de Consiliu Local privind vânzarea prin licitaţie publică a ambelor suprafeţe: "teren liber în suprafaţă de 3.808 mp, fără acces direct din drumul public şi teren ocupat de construcţia C7 în suprafaţă de 2.993 mp". "Vă asigurăm de seriozitatea şi deplinul nostru interes în realizarea unui nou proiect care constă în construcţia unui centru comercial în oraşul dvs", precizează investitorul.
În martie 2018, compania a revenit cu o adresă prin care şi-a reiterat interesul pentru terenuri, propunând "semnarea contractului de vânzare în termen de maxim 12-18 luni de la data adjudecării, semnare condiţionată de obţinerea autorizaţiei de construire pentru un centru comercial".

Cine este RC Europe Development SRL şi ce vrea

"Sediul central al societăţii noastre se află în Republica Cehă, în al doilea mare oraș al acestei ţări, Brno. În prezent dezvoltăm proiecte imobiliare în patru ţări europene: Cehia, România, Bulgaria şi Serbia. Suntem prezenţi pe piaţa din România din anul 2005 şi avem un portofoliu bogat de proiecte finalizate sau în curs de execuţie. Activitatea principală a companiei este dezvoltarea imobiliară, achiziţionarea de terenuri şi construcţia de centre comerciale şi clădiri de birouri.
În Galaţi am dori să construim un centru comercial format dintr-un supermarket şi galerii complementare, cu o suprafaţă construită de aproximativ 7.000 mp. Oraşul dumneavoastră va beneficia de un nou centru comercial, construit la standarde europene, având mii de articole, de o calitate deosebită. Pentru punerea în practică a acestui proiect ambiţios contăm pe sprijinul Primăriei municipiului Galaţi", scrie investitorul, care estimează crearea a 100 de noi locuri de muncă permanente în centrul comercial, de la director până la îngrijitori.
La finalul şedinţei, primarul Ionuţ Pucheanu ne-a declarat că nu înţelege votul consilierilor PNL, PMP şi al independentei Simona Vreme, şi că, cel mai probabil, proiectele vor fi supuse din nou la vot în şedinţa viitoare a Consiliului Local.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

Licitaţie fără ofertanţi. Iluzoriul centru comercial de pe Siderurgiştilor se lasă aşteptat

După ce a stârnit dispute în Consiliul Local, fiind în prima fază blocată, vânzarea prin licitaţie publică a două terenuri în suprafaţă totală de aproape 7.000 mp, situate pe bulevardul Siderurgiştilor nr. 45, a eşuat. Deşi în actele ajunse pe masa consilierilor suprafeţele erau dorite şi de un dezvoltator ceh, care voia să construiască acolo un centru comercial, la licitaţiile organizate de Primăria municipiului Galaţi nu s-a prezentat nici măcar un ofertant.

La finele lunii februarie, Primăria municipiului Galaţi a organizat două licitaţii publice cu strigare, pentru vânzarea unor imobile din proprietatea privată a oraşului. Înstrăinarea nu se putea face fără votul aleşilor locali, fapt care, aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", a stârnit dispute. Mai exact, proiectele respective de hotărâre au fost aprobate abia în decembrie 2018, după ce în noiembrie 2018 fuseseră respinse.

Nerăbdătoare să vândă era municipalitatea care, prin vocea primarului Ionuţ Pucheanu le explica apăsat consilierilor care se arătau sceptici faţă de acest demers: „Cele două terenuri sunt ca două insule, într-o mare de proprietăţi private. Cred că mai oportun pentru municipiul Galaţi e să scape de aceste terenuri într-o vânzare cu licitaţie publică, suma vehiculată fiind de minim 1,4 milioane de euro, bani care ar intra în bugetul municipiului Galaţi”.

Dezinteres total

Prima licitaţie a vizat vânzarea unui teren intravilan de 3.808 metri pătraţi, situat pe bulevardul Siderurgiştilor nr. 45K, preţul de pornire fiind de 472.765 de euro, fără TVA, iar pasul de strigare - 23.638 de euro. Cea de-a doua procedură a fost organizată pentru vânzarea unei proprietăţi compuse din teren intravilan, de 2.993 metri pătraţi şi construcţie cu destinaţia de hală reparaţii autobuze, cu o suprafaţă construită la sol de 1.925 metri pătraţi, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 934.964 de euro, fără TVA, iar pasul de strigare - 46.748 de euro.

La solicitarea noastră, reprezentanţii Primăriei municipiului Galaţi ne-au comunicat că "la licitaţiile organizate pe 27 şi 28 februarie nu s-a prezentat niciun ofertant. Licitaţiile vor fi reluate având ca termene 18 şi 19 martie".

Doritori ar fi trebuit să fie

Lipsa ofertanţilor pare surprinzătoare, în condiţiile în care, potrivit actelor prezentate consilierilor locali, pentru cumpărarea terenurilor existau deja doritori. Astfel, pentru suprafaţa de 3.808 mp fusese înregistrată, în februarie 2017, o cerere de cumpărare depusă de Mircea şi Nestor Jitaru, care vor să-şi extindă proprietatea.
Mai mult, compania cehă RC Europe Development SRL din Bucureşti îşi manifestase de două ori interesul pentru ambele terenuri, în septembrie 2017 şi martie 2018, dornică să construiască acolo un centru comercial format dintr-un supermarket şi galerii complementare.

Ce va urma

Potrivit caietelor de sarcini, dacă la prima licitaţie era necesară calificarea a cel puţin doi ofertanţi, a doua licitație este valabilă dacă se prezintă cel puțin un cumpărător, care oferă prețul de pornire a licitației. În cazul în care nici la a treia licitație nu se oferă cel puțin prețul minim de pornire, bunurile imobile se consideră retrase de la vânzare.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.