Jump to content

Ordine de protecţie emise de poliţişti


dcp100168

Recommended Posts

Poliţia l-a obligat să îşi părăsească casa după ce şi-a bătut tatăl

Poliţiştii Postului de Poliţie Cavadineşti au fost sesizaţi, pe 6 ianuarie 2019, la ora 08:10, prin apelul de urgenţă 112, cu privire la producerea unui incident în care au fost implicaţi doi bărbaţi din oraşul Bereşti, tată şi fiu. Din primele verificări efectuate de poliţişti a rezultat că, pe fondul unui conflict izbucnit spontan, un bărbat de 35 ani şi-a lovit tatăl, în vârstă de 60 ani, victima primind îngrijiri medicale de la un echipaj al ambulanţei, dar refuzând transportarea la spital.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie şi, totodată, au emis un ordin de protecţie provizoriu, care prevede că agresorul este obligat să părăsească temporar locuinţa comună şi trebuie să păstreze o distanţă de minim 300 m, faţă de victimă.

Din decembrie 2018, poliţistii au dreptul de a da astfel de ordine de protecţie în cazul persoanelor agresate de indivizi din familie.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Sute de gălăţeni, ţinuţi la distanţă cu ordine de protecţie

Violenţa domestică, sub forma agresiunilor fizice, psihice, a ameninţărilor şi altor forme de abuz este o constantă a familiilor din această zonă a ţării. Galaţiul rămâne un judeţ violent inclusiv sub aspectul relaţiilor care se derulează sub acelaşi acoperiş, dovadă stând numărul extrem de mare de cereri de ordine de protecţie ajuns pe mesele instanţelor de judecată şi, de un an, şi la poliţie. 

Femeia, eterna poveste. Şi victimă a abuzurilor domestice, de care se poate apăra, conform legislaţiei actuale, cu ordine de protecţie emise fie de un judecător, fie de un poliţist. Doar aceste forme o pot apăra pe victimă de bătaie, ameninţare şi alte tipuri de abuz din partea partenerului sau a altor rude cu care trăieşte sub acelaşi acoperiş. Sunt puţine cazurile când protecţia este cerută de bărbaţi, aceştia fiind de cele mai multe ori în vârstă, victime ale propriilor copii. Galaţiul este, din nefericire, campion la violenţe dacă ar fi să judecăm doar după numărul de solicilitări venite din parta celor abuzaţi. Numai anul trecut, aproape 500 de cereri pentru ordine de protecţie au fost adresate celor patru judecătorii din judeţ, cele mai multe, 299, fiind soluţionate de magistraţii Judecătoriei Galaţi. Câte 50 de cereri au fost adresate Judecătoriilor de la Tg. Bujor şi Lieşti, în timp ce la instanţa din Tecuci au ajuns 76 de cereri. 

2020, debut în forţă 

Nu s-a încheiat încă luna ianuarie, iar numărul solicitărilor venite din partea gălăţencelor care cer ordine de protecţie împotriva soţilor, concubinilor, copiilor sau nepoţilor se apropie de 30. 22 de cereri au fost înregistrate numai în Galaţi, iar câte două, la Tg. Bujor şi Tecuci. Motivele sunt diferite şi în multe dintre cazuri mersul la judecătorie a fost precedat de apelarea la ajutorul poliţiştilor care, atunci când situaţia a impus-o, au emis pe loc ordine provizorii cu valabilitate de cel mult 120 de ore. 

Mila nu face casă bună cu ordinul

Viabilitatea unui ordin de protecţie odată emis este însă, în multe cazuri, afectată chiar de victima care l-a obţinut. Fie continuă să trăiască sub acelaşi acoperiş cu agresorul, fie din milă îl mai primeşte în casă sub pretextul de a-şi lua diverse lucruri, fie îl iartă sau îi mai dă o şansă pentru "discuţii lămuritoare". De multe ori, aceste concesii au final nefericit, urmarea fiind noi scandaluri şi punerea în pericol a victimei, aflată astfel din nou, în situaţia de a apela la forţele statului. Un caz elocvent s-a întâmplat în noaptea de marţi spre miercuri, în muncipiul Galaţi, unde o femeie a cerut ajutor la 112 pentru că fostul concubin, împotriva căruia obţinuse un ordin de protecţie în ultima zi a anului trecut, făcea scandal şi o ameninţa. Jandarmii au constatat că actul care îi interzicea bărbatului să se apropie la mai puţin de o sută de metri de femeie nu fusese niciodată respectat. 
"Din verificările făcute a reieşit faptul că de la data pronunţării sentinţei bărbatul nu a părăsit domiciliul fostei concubine şi a locuit în continuare cu aceasta, iar în seara în care au fost chemaţi jandarmii, pe fondul consumului de alcool, între cei doi s-a iscat un conflict verbal", explică lt. Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galaţi. Consecinţa în astfel de situaţii este un nou dosar penal pentru agresorul "oprit" de ordin, iar în unele cazuri, arestare acestuia. Important de ştiut este că, în caz de nerespectare, victima şi agresorul nu se mai pot împăca pentru ca acesta din urmă să fie "iertat", iar condamnarea pe care o va primi pentru încălcare va fi, obligatoriu, cu executare. Pedeapsa este închisoarea cuprinsă între o lună şi un an.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Anul trecut, 226 ordine de protecţie în cazuri de violenţă domestică

Poliţiştii gălăţeni au emis, anul trecut, un număr de 226 ordine de protecţie provizorii în cadrul acţiunilor desfăşurate pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice. În anul 2019, dintre cele 226 de ordine de protecţie provizorii, 112 au fost emise în mediul urban şi 114 în mediul rural.

Din analiza situaţiei operative, rezultă că, în anul 2019, au fost înregistrate 1.224 de stări conflictuale intrafamiliale, în scădere cu 95 faţă de anul 2018, când au fost înregistrate 1.319 stări conflictuale intrafamiliale. Dintre cele 1.224 de infracţiuni înregistrate, 766 au fost comise la domiciliu şi 458 în spaţiu public. După locul comiterii faptelor, 542 de infracţiuni au fost comise în mediul urban iar 682 de infracţiuni au fost comise în mediul rural.

Pentru prevenirea violenţei intrafamiliale, IPJ Galaţi a derulat în anul 2019 două campanii, în cadrul cărora au fost desfăşurate acţiuni de informare în 14 unităţi şcolare, precum şi acţiuni de distribuire şi afişare a materialelor de suport în spaţiile intens circulate sau la diverse puncte de informare.

Pe de altă parte, un număr de 475 de cereri pentru ordine de protecţie au fost adresate, anul trecut, celor patru judecătorii din judeţ, cele mai multe, 299, fiind soluţionate de magistraţii Judecătoriei Galaţi. Câte 50 de cereri au fost adresate judecătoriilor Târgu Bujor şi Lieşti, în timp ce la instanţa din Tecuci au ajuns 76 de cereri.

De asemenea, numai în luna ianuarie a acestui an au fost înregistrate 26 cereri de ordine de protecţie, dintre care 22 au fost înregistrate la Judecătoria Galaţi şi câte două la judecătoriile Târgu Bujor şi Lieşti.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Gălățeni evacuați în vremea lui ”stați în casă”

Pandemia și riscurile de răspândire necontrolată a coronavirusului, împotriva cărora nu avem ca armă decât izolarea de ceilalți, prin statul în casă, nu împiedică mersul justiției și cu atât mai puțin măsurile extreme luate în cazurile de violență domestică. De la instituirea stării de urgență, mai mulţi gălățeni au fost "aruncați" în stradă, în baza unor ordine de protecție emise, la cererea familiei, de către instanțele de judecată. Autoritățile locale nu sunt nici acum pregătite să facă față unor astfel de situații, în care, teoretic, unii evacuați pot rămâne luni de zile fără acoperiș deasupra capului.

Statul în casă nu a adus pacea în multe dintre familiile gălățene în care mocneau conflicte și care s-au văzut, de la o zi la alta, în situația de a-și "coace" nemulțumirile între patru pereți, 24 de ore pe zi, sub restricțiile ordonanțelor militare. Viața a mers mai departe și în cazul acelor cupluri sau familii în care relațiile nu erau tocmai roz, dovadă că în situațiile unde violențele au escaladat și sub imperiul pericolului, soții, concubine sau părinți au cerut instanțelor de judecată să le ofere protecție prin emiterea unor ordine de restricție. Nu mai puțin de 32 de cereri privind emiterea ordinelor de protecție sau de confirmare, respectiv, prelungire a unor ordine provizorii emise de polițiști au fost depuse de pe 16 martie, când a fost instituită starea de urgență, până marţi, 21 aprilie. Cele mai mult cereri, 21, au ajuns pe masa judecătorilor din Galați, cei care au dat și cele mai multe soluții, în regim de urgență. Pe locul al doilea se situează Judecătoria Tecuci, cu şapte cereri, urmată de instanţele din Tg. Bujor şi Liești, cu câte două solicitări.

Evacuați pentru violență

Motivele invocate în solicitările privind emiterea ordinelor de protecție au fost, evident, din sfera celor care induc ideea de pericol iminent. Cei care au putut dovedi că statul sub același acoperiș cu agresorii le pune viața și integritatea în pericol au avut câștig de cauză, instanțele care au admis solicitările și au emis ordine de protecție pentru perioade cuprinse între o lună și șase luni dispunând, acolo unde a fost cazul, și evacuarea pârâților. Cu tot cu situație de urgență și restricții de circulație, aceștia au fost, teoretic, obligați să-și facă bagajele și să plece la rude, cunoștințe sau prieteni, în cazul în care nu dispuneau de vreo altă locuință unde să se supună, ca restul populației, regulilor impuse de starea de urgență pe fondul pandemiei de coronavirus. O alternativă din partea statului nu există la nivel local, nici chiar după ce și poliția a început să emită astfel de ordine, în urmă cu aproape un an și jumătate. Grija înființării unor astfel de adăposturi ar fi trebuit, să cadă, teoretic, pe umerii administrațiilor locale, dar mai ales în contextul actual toți par depășiți de situație.

"N-am nici loc pentru cei care vin"

Am ales aleatoriu două localități mari, cu populație numeroasă, din județul Galaţi, pentru a verifica dacă, de-a lungul timpului, autoritățile au luat în considerare și această problemă, care pe fond de criză, poate deveni una foarte serioasă. Un motiv în plus este acela că, potrivit statisticilor, numărul ordinelor de protecție emise pentru mediul rural în Galați a fost, în 2019, mai mare decât cel înregistrat în mediul urban.
De la primarul din Liești, comună în care există una dintre cele patru judecătorii din județ, am aflat că nu există o astfel de posibilitate, de cazare temporară a persoanelor care sunt evacuate de pe o zi pe alta. "Nu avem vreun spațiu pentru așa ceva, nu am avut astfel de cazuri", ne-a transmis primarul Iulian Boț.
Lipsa unui așezământ oricât de mic ne-a confirmat-o și primarul din Pechea, comună unde au fost emise de-a lungul vremii ordine de protecție și unde s-au înregistrat și cazuri de încălcare a acestora. "Nu avem un spațiu cu această destinație. Pe noi ne preocupă acum că nu avem unde să-i mai cazăm pe cei care vin de afară și trebuie izolați. Avem o singură grădiniță, dar nu oferă condiții pentru a-i ține pe oamenii aceștia. Nu știu cum o să facem", ne-a spus primarul Mihăiță Măncilă, la începutul acestei luni.

Încălcarea ordinului înseamnă pușcărie

Unul dintre ele mai frecvente motive pentru care sunt încălcate ordinele de protecție este lipsa unui loc în care cel evacuat forțat să poată locui pe perioada interdicției. Practic, acesta revine la domiciliul din care a fost alungat și, sub efectul neînțelegerilor mai vechi, conflictele se amplifică, iar situațiile ajung din nou să fie aplanate cu sprijinul poliției. Efectul asupra celor care încalcă ordinele este fără echivoc, pentru că legea prevede arestarea persoanei evacuate și condamnarea la închisoare cu executare, pentru nerespectarea hotărârii judecătorești.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Scandalurile din familiile gălăţene, stopate de poliţişti cu sute de ordine de protecție

Crizele familiale, majoritatea provocate de disensiuni pe marginea consumului de alcool, sărăcie sau gelozie, sunt tot mai dese în societatea gălățeană.

În 2022, sute de apeluri la 112 au vizat intervenția de urgență a poliției pentru restabilirea liniștii în gospodăriile unde spiritele s-au inflamat și au degenerat în violențe de tot felul. Doar jumătate dintre cei "potoliți" cu ordine de protecție au fost temporar îndepărtați de victime prin decizii judecătorești.

Fenomenul violenței domestice a explodat în cursul anului trecut, cumva și ca un efect al crizelor născute în pandemie. Degradarea situației economice în multe case, potențată de consumul de alcool, droguri ori de apariția sau accentuarea patologiilor psihiatrice, a dus la o creștere semnificativă a numărului de cazuri în care a fost necesară intervenția în forță a poliției.

Sute de apeluri, cele mai multe provenite din mediul urban, au ajuns la 112 din partea victimelor celor care au exercitat diverse forme de violență și au pus în pericol sănătatea ori viața membrilor de familie. Potrivit centralizării făcute de Poliția Galați pe tot parcursul anului 2022, situațiile constatate în teren au dus la emiterea a nu mai puțin de 303 ordine de protecție provizorii împotriva agresorilor, cu 77 mai multe decât în anul anterior. Asta a presupus că polițiștii au avut posibilitatea, prin actele emise pe loc, să îi îndepărteze pentru câteva zile pe cei violenți de persoanele asupra cărora au exercitat abuzuri. "180 dintre ordinele de protecție provizorii au fost emise pentru fapte comise în mediul urban și 123 pentru fapte comise în mediul rural", au explicat reprezentanții IPJ Galați.

Victimele, speriate pe jumătate

În ciuda numărului mare de apeluri prin care au cerut ajutorul și a sutelor de ordine de protecție emise pentru a înlătura pericolul pe loc, puțin peste jumătate dintre victimele violențelor domestice au mers mai departe și au cerut îndepărtarea pe o perioadă mai lungă a membrilor de familie agresivi. Astfel, doar 182 dintre actele eliberate de polițiști au devenit ordine de protecție pe perioade mai lungi. Asta înseamnă că puțin mai mult de jumătate dintre stările de pericol constatate de polițiști au ajuns la judecată și au fost consemnate ca atare, ca urmare a demersului victimelor violențelor în familie.

Pe de altă parte, au existat numeroase cazuri de încălcări flagrante ale unor ordine de protecție emise, situații care s-au soldat cu arestarea agresorilor și punerea lor sub acuzare pentru nerespectarea hotărârilor judecătorești.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.