Jump to content

Tromboliza, tratamentul salvator în AVC, se face şi la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Tromboliza, tratamentul salvator în AVC, se face şi la Galaţi

Ministerul Sănătăţii a dispus, de curând, creşterea numărului de spitale ce vor fi finanţate în vederea aplicării tratamentului de tromboliză necesar pacienţilor care suferă un accident vascular cerebral (AVC) şi care ajung la spital în scurt timp după producerea accidentului vascular, printre acestea numărându-se şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" Galaţi.

În acest weekend, a apărut şi primul caz care a beneficiat de acest tratament, în premieră la Galaţi. "Pe data de 19 ianuarie 2019 s-a efectuat în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sfântul Apostol Andrei» Galaţi prima procedură de tromboliză intravenoasă în tratamentul accidentului vascular ischemic. Este vorba despre o pacientă de 68 de ani, patologie complexă, care s-a prezentat în serviciul de urgenţă în fereastra terapeutică pe care o impune acest tip de tratament, adică in primele 4-5 ore de la declanşarea accidentului vascular. Echipa pluridisciplinară a urmat paşii algoritmului în vederea stabilirii eligibilităţii pacientului pentru această procedură şi a efectuat tromboliza care a decurs fără complicaţii. Ulterior, pacienta a rămas în supraveghere în terapie intensivă, iar după 24 de ore era staţionară clinic. Putem preciza că tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă care constă în injectarea unei substanţe trombolitice care se administrează intravenos şi dizolvă cheagul de sânge care blochează circulaţia. În aceste condiţii, ţesutul cerebral parţial ischemiat nu mai este necrozat, iar deficienţa neurologică se remite complet", a precizat Alina Dobrea, directorul Spitalului de Urgenţă Galaţi.

Cadrele medicale ale spitalului vor folosi această procedură, de acum înainte, de câte ori este nevoie, în cazul în care pacientul se încadrează în intervalul de timp necesar. Toţi medicii neurologi o cunosc, la fel şi medicii de Urgenţă şi cei din ATI, aceştia făcând parte din echipa multidisciplinară care efectuează procedura. Ministerul Sănătăţii a extins lista spitalelor care primesc finanţare pentru a realiza procedura de tromboliză la 41.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

200 de proceduri de tromboliză, realizate la Spitalul Judeţean Galaţi

De mai bine de doi ani, la Spitalul Judeţean Galaţi se realizează proceduri de tromboliză, un tratamentul salvator în caz de AVC. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, de la demararea acestui program au fost realizate aproximativ 200 de astfel de proceduri.
„Tromboliza salvează viaţa pacienţilor cu accident vascular cerebral (AVC). O procedură medicală ce se face şi la Spitalul Judeţean Galaţi de mai bine de doi ani. Practic, cu ajutorul acestei proceduri medicale pacienţii pot fi salvaţi. Tromboliza reduce semnificativ riscul de a rămâne cu sechele după un accident vascular cerebral ischemic. Cu o condiţie majoră - pacienţii să ajungă cât mai repede la spital, adică în cel mult 4 ore de la producerea AVC-ului (fereastra terapeutică). Este foarte important ca oamenii să recunoască semnele unui AVC ischemic şi să ceară ajutor cât mai repede. Sunt informaţii care le pot salva viaţa. Din păcate, unii pacienţi nu pot beneficia de acest tratament pentru că nu ajung în timp util, iar din acest motiv rămân, din nefericire, cu sechele pe viaţă. De la demararea acestui program, la Spitalul Judeţean au fost realizate aproximativ 200 de proceduri de tromboliză“, spune Costel Fotea.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.