Jump to content

Monument în memoria lui Cuza, la Florenţa


dcp100168

Recommended Posts

Prin implicarea unui gălăţean stabilit în Italia. Monument în memoria domnitorului Cuza, la Florenţa

Românii din Italia sunt aşteptaţi sâmbătă, 26 ianuarie, la ora 15,30 pe Viale Machiavelli - Piazzale di Porta Romana, Florenţa, la ceremonia de dezvelire şi sfinţire a plăcii comemorative dedicată lui Alexandru Ioan Cuza, monument amplasat lângă vila în care domnitorul român şi-a petrecut ultimii ani din viaţă. Despre evenimentul organizat de Asociaţia Culturală Alter.NATIVA, am aflat de la Dorin Mihai, un gălăţean stabilit de 20 de ani în Italia, membru fondator al acestei organizaţii fără de care realizarea monumentului ar fi rămas un deziderat.

„Cât ar fi români pe lume/ Cât va fi pe cer un soare/ A lui Cuza mare nume/ Să fiţi siguri că nu moare…”, versurile poetului Vasile Alecsandri deschid invitaţia Asociaţiei Culturale Alter.NATIVA la evenimentul pe care îl organizează sâmbătă, 26 ianuarie, sub patronajul Primăriei Municipiului Florenţa, al Ambasadei României în Republica Italiană, al Consulatului General al României la Bologna, al Primăriei Municipiului Iaşi şi al Asociaţiei pentru Cultul Eroilor “Regina Maria”. Dezvelirea plăcii comemorative se va face în prezenţa E.S. George Bologan, ambasador al României în Republica Italiană, cu participarea reprezentanţilor administraţiei locale, ale misiunilor diplomatice româneşti din Italia, ai Primăriei Municipiului Iaşi şi cu participarea reprezentanţilor Episcopiei Ortodoxe Române în Italia.

Proiectul a durat doi ani

În urmă cu 30 de ani, Nicolae Ghinea scria în lucrarea sa, „Exilul florentin al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1870- 1873)”, că este o datorie, ca pe zidurile clădirii să fie amplasată o placă comemorativă. Ideea a fost transpusă în realitate graţie demersurilor care, potrivit comunicatului de presă semnat de Melania Cristina Cotoi, coordonatoarea proiectului „Alexandru Ioan Cuza la Florenţa”, preşedinta Asociaţiei Culturală Alter.NATIVA, au durat doi ani.

Iniţiativa ridicării monumentului a luat naştere în primăvara anului 2016, odată cu lansarea cărţii „Raffaello Romanelli. Il Cellini del Novecento”, de Paolo de Anna, în Galeria Romanelli, care în trecut aparţinea sculptorului care a realizat monumentul lui Cuza de la Iaşi. De altfel, Paolo de Anna, renumit jurnalist florentin, este strănepotul lui Gusmano Vignali, care a montat statuia lui Cuza la Iaşi!
Timp de doi ani, membrii Alter.NATIVA s-au luptat să obţină fondurile şi autorizaţiile necesare amplasării monumentului, în condiţiile în care Florenţa face parte din Patrimoniului UNESCO. Şi au reuşit! Comisia specială, instituită de către Consiliul Primăriei Florenţa, condusă de către Andrea Vannucci, consilier pentru Toponomastică, a acceptat proiectul prezentat de Melania Cristina Cotoi - ghid local specializat la Florenţa, şi de Paolo de Anna. Ba mai mult, a propus ca piatra comemorativă să fie aşezată în spaţiul public din vecinătatea clădirii de la Porta Romana.

Cum arată monumentul

Piatra comemorativă dedicată lui Alexandru Ioan Cuza cântăreşte 350 kg și are o înălţime de 75 cm. Este un bloc de piatră gri, de tip serena, specifică arhitecturii toscane, utilizată cu precădere la Florenţa, pe care va fi fixată o placă din bronz, realizată cu sprijinul financiar al Protopopiatului Ortodox Român Toscana şi o mică contribuţie din partea Clubului Rotary Cetate din Timişoara, se arată în comunicat. Placa din bronz are următoarea inscripţie:

“IN QUESTA VILLA DAL 1870 VISSE I SUOI ULTIMI ANNI
IL PRINCIPE ALEXANDRU IOAN CUZA
ARTEFICE DELL’UNITÀ DI MOLDAVIA E VALACCHIA
PADRE DELLA ROMANIA MODERNA
GRANDE AMICO DELLA CAUSA NAZIONALE ITALIANA”.

„Proiectul nu se închide aici. Pe viitor ne propunem ca în locul plăcii de bronz să fie aşezat un bust al domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, se arată în comunicatul Alter.NATIVA.

Mărturii cu gândul acasă

Am fost curioşi ce reprezintă pentru gălăţeanul implicat în acest proiect, ridicarea,la Florenţa, a acestui monument dedicat lui Cuza. „După 20 de ani, mă simt încă foarte legat de oraşul meu natal, în care se află Casa “Cuza Vodă”, şi faptul că se va amplasa acest monument comemorativ la Florenţa mă umple de bucurie. Este precum un cerc care se închide. M-am stabilit în Italia la vârsta de 20 de ani, iar după scurt timp dorul de casă şi nostalgia m-au făcut să-mi îndrept activitatea profesională spre promovarea României peste hotare, prin intermediul fotografiei şi al proiectelor organizate de către asociaţie”, ne-a răspuns Dorin Mihai.

El ne-a tălmăcit numele acestei organizaţii: „Numele asociaţiei noastre nu reprezintă nici pe departe conceptul de ”alternativ”, nu ne dorim să fim alternativi în ceea ce facem, ci s-a născut dintr-un joc de cuvinte: “alter”- alţii, altfel, ceilalţi şi “nativa”. În toate activităţile noastre încercăm să punem măcar un gram din ceea ce ne reprezintă şi din faptul că suntem români. Înfiinţată în 2016, Alter.NATIVA este o asociaţie culturală fără scop lucrativ, liberă şi apolitică. Ne ocupăm cu promovarea culturii şi a tradiţiilor româneşti peste hotare (Italia) fiind prezenţi pe teritoriul Italiei în patru oraşe, Firenze, Rimini, Sinalunga şi Bologna”. Printre evenimentele organizate până acum, se numără două simpozioane, realizate în colaborare cu Primăria Municipiului Florenţa, care au avut rolul de a pune în valoare contribuția celor doi mari români ale căror destine sunt legate de acest oraş: Alexandru Ioan Cuza şi Nicolae Petrescu Comnen, diplomat român şi Cetăţean de Onoare al Florenţei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.