Jump to content

Un hoţ a scăpat de puşcărie evadând din baia Poliţiei


dcp100168

Recommended Posts

Un hoţ a scăpat de puşcărie evadând din baia Poliţiei

Stănică Busuioc, gălăţeanul căutat de poliţia austriacă pentru furturi şi care a evadat din baia Poliţiei cu câteva minute înainte de a fi încarcerat, este liber ca pasărea cerului. Urmărit internaţional şi protagonist al unui proaspăt dosar de evadare, individul a reuşit performanţa de a nu sta în arest decât câteva zile, aflându-se în prezent sub un lejer control judiciar.

Cazul lui Stănică Busuioc (38 ani), din Barcea, poate intra cu uşurinţă într-un manual de tertipuri juridice menite să îi scape pe infractori de statul la răcoare, prin proceduri şi chichiţe perfect legale. Bărbatul, pripăşit prin Austria unde se ocupase cu diverse furturi, a intrat pe lista suspecţilor poliţiei de acolo ca urmare a unor reclamaţii de furt de autoturism şi a unui jaf la un bancomat. A reuşit să se refugieze la Galaţi, cu mandatul de arestare european emis de Parchetul Wels pe 5 noiembrie 2018 şi cu statutul de urmărit internaţional.

După sărbători, poliţia i-a dat de urmă şi l-a adus la sediul IPJ Galaţi, pentru formalităţile necesare reţinerii şi prezentării în faţa Curţii de Apel, care ar fi urmat să confirme mandatul european de arestare emis pe numele lui Stănică Busuioc. Până aici, nimic neobişnuit, numai că bărceanului i s-a făcut brusc rău în sediul Biroului Urmăriri şi a cerut să meargă la baie. Lăsat singur în toaletă, urmăritul nu a făcut decât să deschidă fereastra şi să o zbughească, reuşind să scape de filtrele de poliţie instituite la toate intrările în oraş. La mai puţin de 24 de ore, a fost depistat pe raza localităţii Gemenele, din judeţul Brăila, fiind ridicat din casa unui cunoscut. Reţinut pentru evadare, Stănică a fost arestat în baza unui mandat emis de Judecătoria Galaţi.

Cum să „te plângi” la două capete

Având „în spate” un mandat de arestare emis de austrieci, care trebuia confirmat de instanţa românească, procurorii s-au grăbit să trimită în judecată dosarul de evadare, cu inculpatul încă arestat, pe 21 ianuarie. Două zile mai târziu, Stănică ataca decizia Judecătoriei prin care era trimis temporar după gratii. Între timp, pe 22 ianuarie, Curtea de Apel Galaţi admitea o altă plângere formulată de inculpat, prin care acesta declara că acceptă să fie predat autorităţilor austriece. Surpriză, însă, mandatul european de arestare mai trebuie să aştepte, au apreciat magistraţii gălăţeni, care, invocând prevederile Legii nr. 302/2004 şi a unei Decizii-cadru din 2002, au dispus „amânarea predării persoanei solicitate Busuioc Stănică, până la data soluţionării definitive a cauzei instrumentată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi (…), iar în cazul aplicării faţă de persoana solicitată a unei pedepse privative de libertate, până la data punerii sale în libertate, condiţionată sau la termen”.

Astfel, Curtea suspenda emiterea mandatului provizoriu de arestare a urmăritului prins şi evadat din sediul IPJ Galaţi, rămânând ca judecătorii altei instanţe, investită cu soluţionarea dosarului de evadare, să îşi facă treaba. Asta s-a întâmplat pe 31 ianuarie, când Tribunalul Galaţi a trebuit să se pronunţe asupra contestaţiei pe care Stănică Busuioc o făcuse împotriva deciziei de arestare pentru evadare, emisă de Judecătorie. Surpriză! Acesta avea să fie pus în libertate, judecătorii de la Tribunal manifestând indulgenţă faţă de inculpatul care scăpase deja de un arest, prin decizia Curţii. Instanţa a decis desfiinţarea hotărârii de arestare pentru evadare şi plasarea lui Stănică Busuioc sub control judiciar, timp de 60 de zile.

Supravegheat, dar după grafic

În această perioadă, urmăritul-evadat va trebui să meargă la poliţie conform unui grafic stabilit de cei de la Supravegheri Judiciare, să nu părăsească judeţul şi să nu ia legătura cu doi martori. Dacă va fi „băiat cuminte” este posibil ca după expirarea celor 60 de zile să nu mai primească nici măcar control judiciar şi să fie perfect liber, până la condamnarea definitivă, care în cazul exercitării căilor de atac, poate veni chiar şi peste doi ani. Pedeapsa prevăzută de legea românească pentru evadare este închisoarea cuprinsă între 6 luni şi 3 ani. Conform Curţii de Apel, abia după ce va fi executat pedeapsa pentru evadare, Busuioc va putea fi predat austriecilor ca aceştia să îl ancheteze pentru furtul unei maşini şi al unui bancomat, pe care l-a smuls din perete.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dosar penal pentru doi poliţişti gălăţeni, după ce un deţinut a evadat din arest

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au deschis un dosar penal asupra faptei de neglijenţă în serviciu, vizaţi fiind doi poliţişti, cei care ar fi trebuit să aibă grijă ca Stănică Busuioc, urmărit internaţional de autorităţile din Austria, adus ca reţinut la poliţie, să nu fugă. Acesta însă a pretextat că îi este rău şi a fost lăsat să se ducă singur la baie de unde a şi evadat. Fapta a avut loc în luna ianuarie 2019. Evadatul a fost prins în localitatea brăileană Gemenele unde ajunsese cu un taxi. "S-a demarat o anchetă internă la acel moment, legată de acest caz, dar, în urma sesizării procurorilor, aceasta a fost suspendată până la finalizarea cercetării în dosarul penal privind comiterea faptei de negijenţă în serviciu instrumentată acum la Parchet", a declarat cms. şef Gabriela Costin, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Galaţi. Dacă procurorii vor decide că a fost vorba despre neglijenţă în serviciu se poate ajunge până la pedepse cu închisoarea.

monitoruldegalati.ro

Agenţi cercetaţi penal după evadarea din baia Poliţiei

Fuga unui urmărit din toaleta IPJ Galaţi la începutul lunii ianuarie nu a avut repercursiuni doar pentru individul acuzat de evadare, ci şi pentru poliţiştii care îl aduseseră în sediul instituţiei şi care ar fi trebuit să îl ţină sub strictă supraveghere. Doi agenţi au intrat în atenţia procurorilor pentru neglijenţă în serviciu, urmâd să suporte, după caz, şi sancţiunile disciplinare prevăzute de lege. 

 Cazul lui Stănică Busuioc, un bărbat din judeţul Galaţi pe urmele căruia se află autorităţile austriece care îl vor prins pentru a-l cerceta pentru mai multe furturi, a atras consecinţe ce ar putea avea urmări grave pentru poliţiştii din Galaţi. Pe 10 ianuarie, imediat după sărbători, Busuioc, originar din Barcea, ajungea, ca reţinut, în sediul Biroului Urmăriri al IPJ Galaţi, pentru ca poliţiştii de acolo să îi facă formalităţile necesare arestării preventive necesare extrădării. Pus în faţa faptelor, bărceanul a afirmat că îi este rău şi a fost lăsat să meargă la toaletă. Când s-a văzut singur, individul a fugit pe geam şi a fost prins la Brăila, în mai puţin de 24 de ore.

"Indulgenţa" de a-l lăsa pe urmăritul internaţional singur la baie este sinonimă, în acest caz, cu neglijenţa, de aceasta fiind suspectaţi doi agenţi ai Biroului, care l-ar fi scăpat din ochi pe Busuioc. Din câte se pare, nu s-ar fi luat măsurile corespunzătoare în situaţii de genul celei apărute, câtă vreme urmăritul a avut vreme să iasă pe geam, să se orienteze în curtea instituţiei şi să iasă pe poartă, direct în stradă. Cei doi poliţişti au intrat în vizorul şefilor şi a organelor interne de control, fiind supuşi unei cercetări disciplinare, numai că faptele au conotaţii penale. "Cazul a fost declinat la Parchet, unde a fost întocmit un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu. Conform legii, până la finalizarea anchetei şi soluţionarea de către Parchet, cercetarea disciplinară se suspendă", a precizat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Pe linie disciplinară, poliţiştii vizaţi riscă sancţiuni care pot varia de la o mustrare scrisă, la diminuarea salariului cu procente cuprinse între 5 şi 20 la sută pe o perioadă între o lună şi 3 luni sau destituirea din poliţie. Dacă procurorii vor considera că se întrunesc elementele faptei de neglijenţă în serviciu şi îi vor trimite în judecată, atunci aceştia pot fi condamnaţi la o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 3 luni şi 3 ani sau pot primi o amendă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Poliţiştii care l-au „scăpat“ pe geamul de la baie pe un urmărit internaţional au fost absolviţi de orice vină

Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a clasat dosarul penal în care doi agenţi de poliţie de la Biroul ”Urmăriţi” al IPJ Galaţi au fost cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu şi înlesnirea evadării.

Procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi care i-a anchetat  pe cei doi poliţişti de sub nasul cărora a evadat un urmărit internaţional, Stănică Busuioc (38 ani), a stabilit că oamenii legii nu au încălcat legea şi nici nu şi-au îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu în ziua evadării. Procurorul a invocat şi o decizie a Curţii Constituţionale a României, care limitează sfera infracţiunii de neglijenţă în serviciu.

Cei doi poliţişti sunt cercetaţi în prezent şi disciplinar în urma unei decizii a conducerii IPJ Galaţi. Conform statutului poliţistului, aceştia riscă sancţiuni pornind de la o simplă mustrare până la destituirea din Poliţie.

Reamintim că evadarea lui Stănică Busuioc (38 ani) din sediul Poliţiei a avut loc joi, 10 ianuarie 2019.  După ce a aflat că urmează să fie reţinut şi extrădat în Austria, bărbatul a cerut voie să se ducă la toaletă, iar după ce s-a văzut acolo, a fugit pe geamul de la baie.

Autorităţile judiciare din Austria îl acuză că a comis mai multe spargeri de bancomate şi de maşini. După evadarea cu bucluc, care a arătat cât de aproximativă este paza persoanelor reţinute, Busuioc a fost recapturat de poliţişti o zi mai târziu, într-un sat din Brăila, după ce - la fel de ciudat şi de controversat ca şi în cazul evadării lejere chiar de sub nasul celor care-l păzeau - a reuşit să treacă fără probleme de filtrele instituite la ieşirile din judeţul Galaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Clasări şi mustrări, după evadarea unui hoţ

La mai bine de jumătate de an după ce un gălăţean acuzat de furturi în Austria fugea pe geamul de la toaleta Poliţiei Galaţi, s-a tras cortina peste ceea ce a fost doar primul dintre cele trei cazuri de evadare înregistrate la noi în 2019. Evadatul prins după câteva ore, în judeţul Brăila, a primit câteva luni de puşcărie, iar poliţiştii care nu l-au păzit cum trebuie au fost iertaţi de procurori, iar şefii le-au dat cea mai blândă sancţiune disciplinară.

Prima evadare din sediul poliţiei gălăţene, petrecută în cursul anului 2019, şi mai ales felul în care incidentul a fost soluţionat, sunt de natură să constituie un precedent periculos atât pentru infractori, care se vor putea prevala de astfel de "vitejii" fără să rişte mare lucru, dar şi pentru cei care ar trebui să îi ţină sub strictă supraveghere făcându-şi astfel nu doar datoria, dar şi protejând, de eventuale pericole imposibil de cuantificat, siguranţa publică.

La începutul lunii ianuarie, Stănică Busuioc, un individ de 38 de ani din Barcea, reţinut de poliţişti deoarece era urmărit internaţional pentru furturi în Austria, era lăsat singur în toaleta Biroului Urmăriri, după ce a pretextat că se simţea rău. Nu i-au trebuit decât câteva minute să deschidă geamul toaletei şi să fugă din anexa unde îşi avea sediul biroul, iar mai apoi, prin curte, să iasă direct în stradă. Mişcarea a mobilizat întreaga poliţie din oraş şi nu numai, ore bune fiind făcute filtre şi derulându-se activităţi de căutare a hoţului fugit. A fost găsit la Brăila, în localitatea Gemenele, după ce alerta de evadare a fost emisă, iar fuga a fost semnalată inclusiv în spaţiul public. Individul nu a făcut mulţi purici după gratii. După câteva săptămâni de arest, a fost pus sub control judiciar, scăpând, până la finalizarea "problemei" cu evadarea, şi de extrădarea în Austria.

Condamnat la câteva luni

Trimis rapid în judecată pentru evadare, Busuioc a fost condamnat la şapte luni şi zece zile de puşcărie, sentinţă pe care a atacat-o cu apel. Cauza este şi acum pe rolul Curţii de Apel Galaţi, următorul termen de judecată fiind stabilit pe 30 septembrie. În acest timp, condamnatul căutat pentru furturi în stil mare în Austria, este liber, aflându-se sub control judiciar.

Clemenţă pentru poliţişti

Doi poliţişti de la Biroul Urmăriri au fost cercetaţi în această cauză pentru neglijenţă în serviciu, ancheta ţinând în loc jumătate de an cercetarea disciplinară. Procurorii, pe masa cărora a ajuns dosarul, au apreciat că agenţii nu se fac vinovaţi de scăparea hoţului pe geamul instituţiei şi, în condiţiile în care infractorul a fost relativ repede prins, iar evadarea nu a avut consecinţe grave, au dispus clasarea.

Soluţia a atârnat greu şi la luarea deciziei comisiei de disciplină din cadrul IPJ Galaţi, care a luat cea mai blândă măsură. "Cei doi poliţiştii anchetaţi disciplinar pentru evadarea din luna ianuarie au primit câte o mustrare scrisă. Ei au posibilitatea să conteste sancţiunea", ne-a comunicat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Alte două dosare, pe rol

În judeţul Galaţi, s-au mai înregistrat două cazuri de evadare, în cursul acestui an. Unul, în luna aprilie, când un hoţ a fugit din sediul Secţiei 3 Poliţie şi a fost prins, la fel, după câteva ore, în centrul municipiului. Tânărul a fost şi el trimis în judecată, primul termen fiind stabilit la Judecătoria Galaţi în cursul acestei luni.

Un al treilea caz a fost "bifat" tot la Biroul Urmăriri, în iunie, de unde un infractor minor a fugit de sub nasul unui agent care fusese lăsat să îl supravegheze până la efectuarea formalităţilor de încarcerare. În ambele situaţii, poliţiştii sunt anchetaţi, cercetările derulându-se după aceeaşi procedură ca şi în cazul evadării infractorului Busuioc.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe Stănică Busuioc, un interlop de 38 de ani, din Galaţi, la un an, o lună şi 10 zile de închisoare cu executare pentru evadare. Dacă nu comite alte fapte în închisoare şi iese la muncă, în mai puţin de cinci luni acesta va fi pus din nou în libertate. Atunci va fi pusă din nou în discuţie cererea de extrădare a autorităţilor austriece, care îl suspectează de comiterea mai multor infracţiuni.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Sentinţe blânde pentru cei care au evadat de sub nasul poliţiştilor

Tânărul de 19 ani, reţinut cu greu în urma unui flagrant în primăvara acestui an şi care a evadat din sediul Secţiei 3 Poliţie, a fost condamnat, în primă instanţă, la un an de închisoare. Pedeapsa, care potrivit legii poate ajunge până la trei ani de puşcărie, este cu câteva luni mai mare decât cea pe care a primit-o un alt infractor, evadat la începutul lunii ianuarie, din toaleta Biroului Urmăriri. 

Adrian Năstase (19 ani) este protagonistul celui de-al doilea act de evadare dintr-un sediu al Poliţiei Galaţi petrecut în cursul acestui an. Pe 5 aprilie, tânărul fusese prins în flagrant de poliţiştii Secţiei 3 în timp ce fura bunuri dintr-o maşină din Micro 21 şi a fost, fireşte, dus la circa de poliţie pentru cercetări. A reuşit să fugă într-un moment în care a fost scăpat de sub atenţie şi timp de câteva ore a umblat prin oraş, fiind căutat de toată poliţia. A fost prins în centrul Galaţiului de un echipaj de la Secţia 1 şi dus, în cătuşe, în secţia din care evadase. Trimis în judecată pentru evadare, individul, spărgător de maşini, a fost condamnat în urmă cu câteva zile, în primă instanţă, la un an de închisoare cu executare. Pedeapsa este mai aproape de minimul de şase luni prevăzut de lege decât de maximul de trei ani, şi cu cinci luni mai mare decât cea pe care a primit-o Stănică Busuioc, hoţul căutat de austrieci şi care a fugit pe geamul toaletei de la Biroul Urmăriri.

Puţin pentru evadare, puţin şi pentru furt 

La puţin timp după ce a evadat, Năstase a fost trimis în judecată, alături de un complice, pentru furt calificat, procurorii acuzându-i de patru spargeri, dintre care trei au vizat autoturisme. În octombrie, Judecătoria Galaţi l-a condamnat mai mult simbolic pe Năstase, un obişnuit de altfel al centrelor de educare, la un an şi cinci luni de închisoare, acesta fiind obligat şi să plătească, alături de complicele său, daune materiale către cei pe care i-au jefuit, în cuantum de 2.000 de lei.

Cercetarea poliţiştilor, în stand-by

Poliţiştii Secţiei 3 care l-au scăpat de sub atenţie pe Năstase au fost acuzaţi de neglijenţă în serviciu, dosarul fiind şi acum, după opt luni, în cercetare la Parchet. Până când procurorii vor da verdictul, organele de cercetare internă din cadrul IPJ Galaţi nu pot lua nicio măsură împotriva acestora, cercetarea disciplinară fiind, potrivit legii, suspendată.
În cazul evadării din ianuarie, cei doi poliţişti de la Urmăriri care l-au scăpat de Busuioc din toaletă au primit "clasare" în dosarul de neglijenţă în serviciu, iar din partea şefilor, câte o mustrare scrisă.
Un al treilea caz de evadare produs în cursul acestui an la Poliţia Galaţi a avut loc pe 3 iunie, tot din Biroul Urmăriri, loc de unde şi-a luat tălpăşiţa un tâlhar în vârstă de numai 16 ani, ce fusese reţinut pentru a fi dus într-un centru de reeducare. Această cauză nu a ajuns nici acum pe masa judecătorilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Un hoț abia eliberat din detenție a ajuns un tâlhar periculos

Un gălățean de numai 20 de ani este autorul a nu mai puțin de patru tâlhării, comise asupra unor femei din municipiu, în ultimele trei săptămâni. Individul, care are un bogat cazier de hoț, fusese recent eliberat din detenție, unde ajunsese și pentru că în aprilie 2019 a evadat din sediul Secției 3 Poliție. 

Numele "Adrian Năstase" este pe cale să devină unul foarte cunoscut în oraș, din cauza stăruinței cu care posesorul lui, un tânăr de 20 de ani, își cultivă cariera de infractor. În urmă cu doi ani, băga spaima în posesorii de mașini, dând lovituri una după alta, în căutare de bunuri valoroase lăsate prin autoturisme. Reținut în primăvara lui 2019, a reușit performanța să fugă din Secșia 3 Poliție, unde era audiat după ce fusese prins în flagrant. Cu nonșalanță s-a plimbat prin oraș câteva ore bune, s-a schimbat de haine și a fost reținut în centru, de o patrulă a Secției 1, alertată, la fel ca toată poliția din municipiu, de dispariția infractorului. Un an de pușcărie avea să primească Năstase pentru evadare și încă un an și cinci luni pentru furturile comise din mașini. Ieșit de după gratii, a revenit rapid în "afaceri", dar la un alt nivel.

Patru tâlhării, între Crăciun și Bobotează

Fără ocupație și nefiind dispus să facă ceva cinstit pentru a-și câștiga traiul în libertate, Năstase a atacat prima dată în preajma Crăciunului. Împreună cu un amic de aceeași vârstă, tot din Galați, au abordat prin violență o femeie, pe strada 1 Decembrie 1918, și i-au smuls poșeta în care avea bani, telefon mobil și acte. Câteva zile mai târziu, pe 31 decembrie, au repetat figura pe strada Victor Papilian, unde au jefuit, în același mod, o altă femeie. Încrezător în șansa lui, Năstase s-a dezlănțuit cu și mai mult curaj, atacând de două ori în aceeași zi, dar alături de un alt complice.
"Este vorba despre fapte comise cu același mod de operare, două în data de 4 ianuarie a.c., pe strada Dr. Mihail Petrini Galatzi, respectiv, în cartierul I.C. Frimu. Extinzând cercetările, polițiștii au stabilit că, la comiterea faptelor din data de 4 ianuarie, bărbatul ar fi fost sprijinit de un tânăr, de 21 de ani, din comuna Scânteiești", a precizat cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.
În urma plângerilor primite de la victime, polițiștii de la Investigații Criminale au reușit identificarea și prinderea lui Năstase, la o zi după comiterea ultimei fapte. Tânărul a fost reținut și prezentat Judecătoriei Galați cu propunere de arestare preventivă, cererea fiind admisă.
Tânărul de 21 de ani din Scânteiești a fost plasat sub control judiciar, iar cel care l-ar fi ajutat să comită tâlhăriile din decembrie a fost și el reținut pentru audieri, urmând ca la capătul acestora polițiștii să decidă în privința măsurilor ce vor fi luate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.