Jump to content

Canalizare doar pentru potentaţi


Recommended Posts

Posted

Pe Caşin, jumătate da, jumătate, ba!

Stradă pentru doi

De la "cazul Băilă" ‑ când cunoscutul om de afaceri, exasperat de lentoarea cu care primăria proiecta reţeaua de canalizare pe strada pe care locuia, a "contribuit" la lucrări ‑ gălăţenii au învăţat că pentru a beneficia de toate serviciile publice nu este suficient să locuieşti pe o stradă centrală, ci trebuie să ai şi nişte vecini "sus‑puşi". Numai că poate exista şi reversul: să se construiască reţeaua de canalizare, apă etc. doar până în poarta sus‑pusului, restul vecinilor rămânând cu buza umflată... Se pare că o astfel de poveste trăiesc o parte dintre locuitorii străzii Caşin (sau, cel puţin, aşa cred dânşii).

O scrisoare deschisă

"Cu deosebită răbdare am aşteptat un număr suficient de ani racordarea străzii Caşin, din Micro 17, la reţeaua de canalizare a oraşului. Sperând să intrăm în rândul populaţiei civilizate (pentru că, deşi am intrat în secolul 21, ne spălăm la lighean şi folosim WC‑ul din fundul curţii), am constatat cu bucurie demararea lucrărilor pe strada noastră, bucurie care a durat doar o săptămână, deoarece aceste lucrări s‑au stopat în momentul în care vilele proaspăt ridicate, ale domnilor Gogoncea, Budescu, etc, personalităţi importante în oraşul nostru, au fost acoperite de această lucrare. Constructorul se apără, motivând că au contract numai pe acea porţiune de stradă şi nu au cunoştinţă de continuarea acestei lucrări. Considerând o discriminare modul în care se procedează, vă rugăm să ne daţi un răspuns în această problemă pentru că noi, familiile domiciliate pe această stradă dorim să beneficiem de un lucru de care este într‑adevăr nevoie şi care este perfect normal în secolul în care trăim", se arată într‑o scrisoare deschisă, adresată viceprimarului Mircea Cristea şi semnată de 47 de locuitori ai străzii Caşin (de la numerele 19, 33, 35, 36, 39, 40, 44, 45, 48, 52 etc) şi iniţiată de domnul Maricel Răileanu (Caşin nr. 40). Cum era şi firesc, am mers pe strada respectivă, pentru a vedea care este treaba.

Şantiere din loc în loc

Pentru cei care nu ştiu, strada Caşin este formată din două bucăţi, traversate de Prelungirea Brăilei, către Ţiglina IV. Cum te duci către Coca‑Cola, în partea dreaptă, strada Caşin se află în lucru. Vreo patru muncitori lucrau, iar puţin mai departe se aflau şi două barăci, cu însemnele Vega. Alături, panoul prin care cetăţenii sunt informaţi că se lucrează la sistemul de canalizare, conform programului ISPA. Nu am reuşit să vorbim nici cu muncitorii, nici cu maistrul, deoarece oamenii au spus că doar "conducerea poate da informaţii". Cum în partea aceasta de stradă numerele caselor erau de la 70 în sus, am mers pe cealaltă bucată a străzii Caşin, din stânga Prelungii Brăilei. Şi aici am întâlnit vreo trei muncitori de la Vega care ne‑au confirmat că lucrează la canalizare, dar nu au putut să ne dea alte detalii. Doar atât: că lucrează până la intersecţia lui Caşin cu Jiului şi Feldioara. La răscruce, cu picioarele până la gleznă în praful galben, privim în sus către minunea de vilă cu etaj care se ridică. Să întrebăm a cui e? "Nu ştiu, azi am venit să lucrez", vine răspunsul invariabil cu care ne mulţumim în lipsa oricărui panou pe care să scrie, conform legii, proiectantul, beneficiarul, termenul de execuţie�

"Or fi având relaţii..."

Traversând cu atenţie pâraiele de zoaie albăstrii din mijlocul uliţei, căutăm adresa cetăţeanului care a reclamat. Ne oprim la poarta unei vile noi. Ne răspunde un cetăţean care spune că "nu locuiesc aici", dar ne confirmă că "strada nu are canalizare. Este gaz metan, apă, dar canalizare, nu". Ne oprim la poarta cu numărul 36. Doamna Florea Georgeta ne deschide poarta (adică o ia în braţe şi o dă deoparte) şi vorbeşte cu noi. Nu ştie prea multe, probabil fiul ei, Florea Dumitru, a semnat pe listă (lucru confirmat din scrisoarea deschisă). "Băiatul e la muncă. Nu avem canalizare, aşa este. Niciodată nu am avut, stau de peste 50 de ani aici", ne spune femeia. Dar cu vilele lui Gogoncea şi Budescu cum e? "Nu ştiu, mamă, am auzit că le face canalizare doar lor, nouă nu", vine răspunsul. Ajungem şi la numărul 40, unde ar trebui să fie Maricel Răileanu. Nu e, ne deschide soacra, Marioara Stăvărache. Din drum se apropie şi Marian Sprânceană, de la nr. 35. "Stăm cu zoaiele în stradă, acum e bine, că e cald şi se usucă repede, dar seara, se mai spală omul, spală la maşină, toate în uliţă! Când e iarnă, e gheţărie aici, îngheaţă zoaiele. Şi mai zice că stăm în zonă rezidenţială, şi ne ia impozit cum se cuvine!", spun oamenii. Cum e cu vilele? "Nu ştim noi, poate că le‑a făcut lor că au relaţii", se feresc oamenii să spună clar ce vor.

Nu e Budescu, e Gâscă!

Verificând zona de impozitare, am aflat că strada Caşin se află în zona B (deci nu prima zonă). Ceea ce nu înseamnă că impozitele nu sunt mai mari decât cele din zonele C sau D. Faptul că angajatul primăriei, Budescu Mitică, ar avea o vilă pe strada Caşin nu se confirmă. În declaraţia sa de avere nu apare un astfel de imobil. În cea a fostul consilier local Camel Gogoncea, da. Se arată că omul deţine un teren, cumpărat în 1991, la numărul 8, pe care are o casă în construcţie. Cel de‑al doilea sus‑pus este actualul şef al Poliţiei Comunitare, Cristian Gâscă. Deşi nu am cercetat declaraţia sa de avere (pentru că site‑ul poliţiei este în lucru), acesta ne‑a confirmat că are o casă în construcţie, la nr. 13. Dar nici pomeneală să fi cerut tratament preferenţial de la primărie sau de la Vega pentru canalizare. "Chiar i‑am întrebat pe muncitori de ce nu continuă şi mi‑au spus că e vorba de panta de scurgere. Că au făcut din strada Argeş până în Jiului şi că restul se va lega de altă stradă, care duce la Castel [WBC]. Dar am aflat că până la urmă vor face toată strada", ne‑a spus Cristi Gâscă. Domnul Gogoncea nu a putut fi contactat telefonic, la fel cum nu a putut fi găsit nici patronul firmei Vega.

Spălaţi fără grijă, lucrarea "se face"!

Am încercat să aflăm şi părerea "adrisantului", însă acesta nu a putut fi găsit la birou, la ora 11.30. Primarul Dumitru Nicolae - pe care l‑am întrebat despre problemă - a dat asigurări că "strada Caşin va fi canalizată în totalitate". Când, cu ce fonduri, sunt întrebări inutile, având în vedere repeziciunea cu care se promite că se face totul la noi. Ulterior, am luat legătura şi cu viceprimarul Mircea Cristea, care ne‑a răspuns că "studiul de fezabilitate pentru ISPA l‑am făcut acum cinci ani, când strada nu avea decât 160 de metri. Acum are 600 de metri, s‑a dezvoltat. Oamenii de acolo sunt copii dacă au impresia că facem canalizare doar anumitor persoane. Vom prinde şi această bucată. Sunt două variante: fie gândim o realocare a fondurilor ISPA, fie canalizăm strada primăvara viitoare, pe fonduri structurale".

Concluzia? În Galaţi totul este posibil. Unde nu sunt servicii publice şi oamenii ţipă, se "vor face" imediat. La fel cum este posibil ca în decurs de cinci ani să se "lungească" o stradă cu 440 metri. Sau cum este posibil ca primăria să descopere că are toate şansele să canalizeze o stradă doar pe jumătate, în situaţia în care cineva o trage de mânecă. Experienţa de până acum arată că în ciuda promisiunilor, mai devreme de un an (în cel mai bun caz), situaţia din strada Caşin nu se va rezolva. Până la urmă, oamenii de acolo ar fi fost mult mai câştigaţi dacă ar fi avut în totalitate dreptate şi vecinii lor sus‑puşi ar fi făcut eforturi să canalizeze singuri strada. Că poate aşa se "înţepau" şi ceilalţi în conducta de canalizare, în loc să fie "ţepuiţi" de administraţie.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25658

  • 3 weeks later...
Posted

Intr-adevar in zona sunt mai multe strazi necanalizate (Predeal, Anghel Saligny, Caraiman, etc), unde la fiecare ploaie, apa se scuge siroaie, adunandu-se pe cele mai joase strazi cum ar fi Namoloasei (strada care e desprinsa parca din secolul XIX). Este inadmisibil ca in secolul XXI strazile sa arate atat de jalnic! Sunt mai degraba niste ulite unde se afla oameni bogati si oameni saraci, vile somptuoase (cu toaleta unde?????) si case din chirpici care stau sa se darame. Stau si ma intreb dupa ce criterii se stabilesc impozitele avand in vedere ca strazile cu pricina sunt inscrise in clasa "B", prin urmare plata catre stat este mai mare decat in alte zone. Este revoltator si dezolant sa parcurgi aceste ulite cu pretentii de strada sau de bulevard cum este Anghel Saligny!!! Nu stiu cum oamenii aceia nu fac plangeri si petitii catre primarie pentru reabilitarea zonei. Imi pare rau ca nu pot posta niste poze ca ar fi demne de categoria "horror"!!!

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.