Jump to content

Elevii de la liceele tehnologice nu mai vor să muncească


dcp100168

Recommended Posts

Jale la liceele tehnologice

Nimeni nu mai vrea să muncească

* Mai bine de jumătate dintre elevii de la SAM au legat şcoala de gard încă din clasa a IX-a * Trăim vremuri grele. De mici, românii nici nu vor să mai audă de muncă.

Generaţiile actuale par a nu mai cunoaşte zicala "meseria-i brăţară de aur". Poate că, pentru a respecta realitatea ar trebui s-o modificăm: "Meseria-n Italia e brăţară de aur". La salariile care se plătesc la noi, comparativ cu cele din Occident, o muncă cinstită nu mai reuşeşte să-i atragă nici măcar pe elevii de clasa a IX-a. Altfel nu ne putem explica cum, din clase întregi de la şcolile de arte şi meserii (SAM) ale liceelor tehnologice, au promovat, la 15 iunie, doar o treime sau, în cel mai bun caz, jumătate dintre elevi.

Nici părinţii, nici copiii nu vor la muncă

"Nu le mai place nici şcoala, nici munca, nici nimic. Şi cred că totul vine din familie. Dacă părinţii nu vor să muncească, nici copiii lor nu vor face asta. S-a tot vehiculat ideea că nu mai învaţă, pentru că nu au unde munci. Uite că elevilor noştri de la clase mai mari la SAM li s-a oferit posibilitatea să lucreze şi la Damen şi la Retec. Au refuzat pur şi simplu. Liceul nostru face şi cursuri de reconversie profesională. Au venit şomerii la specializarea sudori ca să facă doar cursurile. Sunt foarte revoltaţi dacă vine vorba să se angajeze. Se mulţumesc cu ajutorul de şomaj şi apoi ajutorul social. Gândiţi-vă că aceştia sunt părinţii elevilor cu care ne luptăm noi", ne spune directoarea Grupului Şcolar "Radu Negru", Mariana Păcuraru.

Liste roşii de indolenţă

Din întâmplare, ne-am aruncat ochii pe listele afişate pe geamurile unuia dintre grupurile şcolare cu rezultatele cele mai bune: Grupul Şcolar CFR. Două liste înroşite până la refuz cu situaţia şcolară a elevilor de la clasele a IX-a SAM. Cea mai proastă situaţie la învăţătură din tot liceul. Dintre cei aproape 30 de elevi câţi numărau fiecare dintre cele două clase, doar 10 erau consideraţi promovaţi. Ceilalţi, încondeiaţi cu roşu, erau fie corigenţi, fie repetenţi, fie cu situaţia la învăţătură neîncheiată (adică au lipsit atât de mult, încât nu au avut note să li se încheie mediile).

Fenomen general

Cum ceea ce am văzut la CFR ne-a trimis într-un periplu prin licee, să vedem ce se întâmplă. Am mers la "Elena Doamna", "Radu Negru", "Traian", "Dumitru Moţoc" şi Metalurgic. Iar situaţia era peste tot aceeaşi: critică. La Grupul Şcolar "Elena Doamna" o treime dintre cei de la două clase a IX-a SAM nu erau consideraţi promovaţi la terminarea anului şcolar şi 50 la sută dintre elevii de la alte patru clase se aflau în aceeaşi situaţie. Tot 50 la sută promovabilitate, în primă fază, se înregistrează şi la Metalurgic. Situaţia este destul de disperată şi la "Radu Negru", unde, dintre 56 de elevi de la cele două clase de SAM, au promovat doar 23 � adică numai o treime. La fel şi la Grupul Şcolar Traian: din cei 21 de elevi dintr-o clasă, au promovat 6. (nu e nicio greşeală de tipar!) Ceea ce înseamnă mai puţin de o treime. Şi asta se întâmplă doar la câteva dintre unităţile din Galaţi. La şcolile de arte şi meserii din mediul rural probabil procentul de promovare e şi mai mic.

Directori şi profesori disperaţi

Toţi directorii cu care am stat de vorbă ne-au spus că nu-şi dau seama ce se întâmplă. Nu ştiu ce mai pot face ca să-şi atragă elevii la şcoală. "Acesta e doar începutul. Viitorul este destul de sumbru. Vă daţi seama că peste câţiva ani societatea va încăpea pe mâinile lor? Va mai munci cineva atunci? Noi nu ştim ce să le mai facem", se plânge directoarea Luminiţa Nichita de la "Elena Doamna" unde situaţia e ceva mai bună decât în alte părţi. Directoarea-adjunctă de la "Traian" - Carmen Vetrov - ne spune: "Asistăm la un declin al liceelor tehnologice. Românii fug de muncile grele. Salariile nu sunt motivante. Culmea e că locuri de muncă sunt. Dar au exemplu în familie părinţii care muncesc la negru în Italia. Sau pur şi simplu aşteaptă pomană de la stat � ajutor de şomaj sau ajutor social".

Dispar clase întregi

Situaţia e neagră şi din altă perspectivă. Deşi pornesc la drum cu trei-patru clase de SAM şcolile nu mai au nici cu ce face o singură clasă în final. Elevii se pierd pe drum: umplu cârciumile, fug în Italia la furat - băieţii, la "produs" - fetele, sau pierd timpul degeaba pe lângă blocuri, unde devin o pradă uşoară pentru găştile de infractori.

"Vreţi să vă arăt unde se ajunge? Noi tragem de ei, îi ducem până în clasa a XII-a, când mai au un an, şi abandonează. Nouă ni se desfiinţează anul acesta o clasă a XII-a de seral. Mai aveau un an şi terminau. Din 35 de elevi doar 6 au promovat şi au situaţia încheiată. Restul: exmatriculaţi, retraşi, repetenţi, corigenţi. Şi ei totuşi au avut o situaţie mai bună într-a IX-a. Vă daţi seama că dintre cei care sunt acum a IX-a e posibil ca peste doi ani să renunţe toţi la şcoală, dacă de pe acum sunt cu situaţia neîncheiată două treimi din clasă?", se întreabă retoric directoarea Mariana Păcuraru.

În concluzie, învăţământul obligatoriu de zece clase a dat greş. Cu atât mai mult la ruta progresivă, unde sunt elevi care nu au reuşit să ia note de trecere nici la capacitate. Ce pretenţii să ai la ei să termine un liceu? Ce minune ar trebui să se întâmple în România pentru ca elevii să se întoarcă iar cu faţa către şcoală?

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25657

Nu le pasă

Restanţierii la Bac nu vin la pregătiri

Se pare că mai disperaţi decât elevii care au picat anul acesta bacalaureatul sunt directorii de licee şi profesorii. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a iniţiat în fiecare liceu un program de pregătire a restanţierilor la bacalaureat. În cele mai multe instituţii de învăţământ, profesorii au renunţat la concedii şi vin să-i ajute să îngraşe porcul în ajun, dar candidaţilor nu le pasă.

La "Elena Doamna" cele două profesoare ne-au spus că "s-au pregătit una pe cealaltă", pentru că nici un elev nu a călcat pe la şcoală. "I-am sunat acasă, i-am rugat să vină. Nimic. Am găsit câţiva în curtea liceului şi i-am chemat la pregătire. N-au venit. Ce mai putem face?", se plânge un cadru didactic de la "Elena Doamna".

La "Radu Negru", "Traian" şi "Metalurgic" se prezentaseră cinci-şase candidaţi pentru a doua sesiune, deşi numărul picaţilor de la cele trei instituţii este destul de mare. Directoarea de la "Moţoc" s-a lăudat însă ca a avut o clasă plină.

"Nu-i mai interesează nimic, nu vor să înveţe. Suntem mai stresaţi noi decât ei, că nu au luat bacalaureatul", ne-a declarat directoarea-adjunctă de la Grupul Şcolar "Radu Negru", Viorica Bujor.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25671

Link to comment
Share on other sites

Şcolile de meserii - în faliment

* Grupul Şcolar "Elena Doamna" a completat doar o clasă din cinci * La "Saligny" s‑au înscris la SAM doar 5 candidaţi * La Energetic, "Asachi şi CFR abia s‑a adunat câte o clasă

Din ce în ce mai mulţi elevi renunţă la şcoală. După primele două etape de admitere la clasa a IX‑a au rămas peste 850 de locuri libere la şcolile de arte şi meserii. Din diverse motive (corigenţă, plecat în străinătate, sau pur şi simplu indolenţă) aproape 1000 de elevi din generaţia de clasa a VIII‑a s‑a pierdut. Dacă în jur de 6000 de elevi de‑a VIII‑a din judeţul au fost înscrişi la tezele cu subiect unic, doar în jur de 5000 au fost repartizaţi computerizat. Având în vedere că generaţia a fost mai săracă în elevi, decât în anii anteriori, din cauza populaţiei şcolare în scădere, foarte multe licee nu au reuşit să facă decât o clasă de SAM, din cele 3 sau chiar 5, câte şi‑au propus.

Cele mai afectate ‑ "Elena Doamna" şi "Saligny"

Dacă anul trecut Grupul Şcolar "Elena Doamna" a reuşit să completeze şase clase de‑a IX‑a de SAM, anul acesta abia a adunat 31 de elevi pe 140 de locuri, ceea ce înseamnă doar o singură clasă, din cinci câte avea în plan. Aici, totuşi, există şanse să funcţioneze şcoala de arte şi meserii. Dar la "Saligny", unde au fost puse la bătaie 56 de locuri, s‑au înscris doar 5 candidaţi. Nici celelalte grupuri şcolare nu se pot lăuda cu faptul că şi‑au completat măcar pe jumătate locurile. La "Asachi" au rămas libere 62 de locuri din 84, la "Energetic" ‑ 60 din 84, la "Traian" 73 din 112, iar la "Radu Negru" ‑ 85 din 112. Nici măcar şcolile de arte şi meserii de la liceele bune nu au avut clienţi. La "CFR" au rămas libere 26 din 56 de locuri, în timp ce la "Moţoc" s‑au ocupat doar 34 din 84 de locuri alocate.

"Nu ştim cum vom face încadrarea"

Loviţi din toate părţile, directorii acestor instituţii nu ştiu ce să mai facă pentru a‑şi păstra posturile oamenilor angajaţi. "Deja avem semnale că şi cei care au fost repartizaţi pe locurile de la noi se retrag. I‑am sunat să vină să se înscrie şi ne‑au spus că preferă să stea acasă, pentru că nu le convine unde au fost repartizaţi. Deci nici pe cei puţini înscrişi deja nu putem conta. Sperăm să mai vină în toamnă după corigenţe. E clar că învăţământul tehnic a intrat în declin", ne spune directoarea‑adjunctă de la Grupul Şcolar "Traian", Carmen Vetrov.

La "Radu Negru", directoarea Mariana Păcuraru nu ştie în ce măsură va putea păstra posturile oamenilor angajaţi deja în liceu: "Dintre clasele a X‑a de SAM va trebui probabil să mai desfiinţez una, pentru că trei sferturi dintre ei sunt cu situaţia neîncheiată. La a XII‑a seral am mai pierdut o clasă. Probabil vor mai fi probleme şi la a XI‑a. La clasa a IX‑a nu ne‑am făcut planul. Se prevăd probleme la încadrarea profesorilor".

Dacă, în Galaţi, grupurile şcolare duc lipsă de elevi, în judeţ, mai ales în zona Tecuciului, şcolile de arte şi meserii şi‑au făcut planul. Un exemplu grăitor în acest sens este Grupul Şcolar "Ovid Caledoniu" din Tecuci, care, deşi a avut 224 de locuri, a rămas doar cu 35 neocupate. În condiţiile în care la Industrial Tecuci şi la Colegiul Agricol s‑au ocupat toate locurile la SAM.

E clar că o reorganizare a sistemului de învăţământ e mai mult decât necesară.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25681

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Pai unu la mana au si parintii copilor dreptate. Invatamantul Romanesc e jale. 2 la mana. Au si o vina acesti parinti. In loc sa ii dea la scoala in Italia, Franta, Spania, ii incurajeaza sa abandoneze scoala si ii pun direct la munca. Asta e o inconstienta crasha.

Niciodata nu am auzit: copii de romani s-au dus sa invete in Italia, Spania sau Franta. Dar am citit ceva intr-un ziar. "Copii taranilor din Arad sunt trimisi sa invete la scolile din Ungaria.

Probabil ca nu numai aradenii isi trimit copii la invatat in tara vecina ci si timisorenii si oradenii.

Si inca ceva. A-ti auzit vreodata ca vreun copil de parlamentar, deputat, sau semnator sa invete la vreo scoala dn Romania? Niciodata. Copii acestor capete mari sunt trimisi sa invete la cele mai bune scoli din SUA

Link to comment
Share on other sites

Păi dacă se pune carul înaintea boilor! Copiii ăştia, de la bun început sunt încadraţi în clase pe meserii. Ori la 15 ani de abia începe să se formeze profilul profesional al fiecăruia. Şi ce fac ei în şcoală? O spoială de stiinţe şi o practică superficială, pe unde se poate.

De ce nu sunt băgaţi în întreprinderi, daţi pe mâna maiştrilor şi a muncitorilor, să muncească pe un prânz sau pe un rând de haine, să-i noteze ei iar şcoala să-i finiseze?

Exemplu concret: o şcoală de meserii în construcţii, duce elevii pe şantier unde sunt rotiţi, odată pe lună, pe la toate meseriile. Oamenii de acolo îi vor observa şi îi vor selecta, eventual celor mai buni li se va face o ofertă.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.