Jump to content

Pe Dogăriei, cu casa-n stradă


dcp100168

Recommended Posts

Camping ad‑hoc pentru evacuaţi

Tabăra din Dogăriei

De mai bine de o lună, câteva familii evacuate dintr‑un imobil de pe strada Dogăriei locuiesc în stradă. Ele şi‑au încropit acolo câteva dughene acoperite cu pături, celofan şi bucăţi ruginite de tablă şi aşteaptă să pice din cer o soluţie pentru problemele lor. Zona respectivă, ce a devenit în ultimii ani model de prosperitate imobiliară, după retrocedarea locuinţelor naţionalizate, şi‑a păstrat totuşi vechile probleme: deşi au fost daţi afară din casele vechi, chiriaşii primăriei continuă să populeze zona. Au găsit soluţii chiar şi pentru lipsa locuinţei şi au transformat strada într‑un soi de zonă de campare pentru persoanele fără adăpost.

Până în septembrie...

Pe membrii familiei Chiper i‑am găsit în jurul unei colibe: el se odihnea la umbra polietilenei acoperite cu pături, ea mătura gunoiul din preajma "casei", iar cei doi copii îşi vedeau cuminţi de treburile lor aşezaţi pe oliţele proptite în bordură. "Am fost de mai multe ori la Primărie să ni se rezolve problema asta într‑un fel, să ni se dea o casă. Până acum tot ce am primit a fost o promisiune. Ne‑au spus că o să se rezolve în septembrie. Până atunci stăm aici, că oricum nu avem unde să ne ducem", ne‑a spus capul familiei. El ni s‑a mai plâns că, de când au fost evacuaţi de către proprietarul de drept al clădirii, nu a venit nimeni să‑i întrebe de sănătate.

"Au fost vorbe că cică ne‑ar fi dat case noi şi le‑am refuzat. Vă garantez că nu a venit nimeni pe aici să ne întrebe de sănătate. Am mers noi şi singurul răspuns a fost că în toamnă. Ne‑au mai spus să venim cu adrese, să indicăm noi locurile unde să stăm, dar la toate adresele pe care le‑am dat ni s‑a spus că nu se poate sta acolo pentru că acele case au proprietari privaţi", a mai spus bărbatul.

Grajd, dulce casă!

La câţiva paşi mai încolo, într‑o clădire distrusă, care pe vremuri era folosită de aceiaşi protagonişti drept grajd pentru caii cu care cărau fier vechi, alte câteva familii au găsit adăpost "de urgenţă". Despre acest loc, tot cei evacuaţi ne‑au spus că adăposteşte douăzeci de suflete în fiecare seară. Un semn că cineva nu lasă lucrurile la voia întâmplării este acela că zona, devenită un soi de camping pentru evacuaţi, a fost dotată şi cu două toalete ecologice. Aşadar, există ceva interes pentru rezolvarea problemelor apărute acolo în urmă cu o lună. Rămâne de văzut dacă lucrurile vor rămâne aşa sau dacă se va aştepta venirea gerului, astfel încât foştii chiriaşi să fie forţaţi să părăsească zona cu pricina.

O chestiune ce ia amploare

Autorităţile locale nu reuşesc să identifice o soluţionare urgentă a problemei celor evacuaţi. Potrivit primarului Dumitru Nicolae, pentru cei rămaşi pe drumuri se va putea găsi o rezolvare la sfârşitul lunii august sau începutul lunii septembrie. "Deocamdată nu avem ce să le facem. Căutăm soluţii, dar mai devreme de sfârşitul lunii august nu cred că le vom găsi. Nu sunt singurii aflaţi în această situaţie, în Galaţi sunt multe astfel de familii: pe strada Bălcescu, la blocul Trefo� Pe Dogăriei e mai delicat: casa din care au fost daţi afară aparţine acum unuia dintre ei. Acum i‑a dat afară fără să clipească", a spus primarul Dumitru Nicolae. El ne‑a dat şi explicaţii pentru faptul că în zonă s‑au plasat toalete ecologice. "Nu îi încurajăm să stea în stradă, numai că am încercat să evităm ca în zonă să se facă o mizerie mai mare decât cea care există deja", a completat primarul.

Potrivit edilului‑şef, astfel de probleme sunt mult mai multe în oraşul nostru şi ele au fost generate de neajunsuri ale legislaţiei. "Am ajuns aici pentru că aşa sunt legile. Eu am cerut în repetate rânduri să nu se mai facă evacuări de felul acesta până nu rezolvăm problema locuinţelor pentru chiriaşi, dar aşa e legea � se aplică, nu se comentează!", a conchis Dumitru Nicolae.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25664

Link to comment
Share on other sites

Fara nicio reclama, dar traim in secolul 21, exista case din beton gonflabile (in 15 minute este in picioare cu aer si apa), teren avem, utilitati se pot trage imediat. Solutii tehnice de realizare a unui adapost in regim de urgenta sunt, trebuie doar sa apelam la ele. EU zic ca ar trebuie sa ne dotam cu cateva astfel de case atat pentru a oferi adaposturi celor cu nevoi dar si pentru situatii de urgenta, pentru ca in urmatorii ani, cu incalzirea globala, cine stie ce ne mai asteapta.

http://www.concretecanvas.org.uk/

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.