Jump to content

Canalul Călugăru, populat cu peste 1.000 kg de peşte


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Canalul Călugăru, populat cu peste 1.000 kg de peşte

Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor (AJVPS) Galaţi a populat cu peşte, astăzi, 5 martie, pentru prima dată, Canalul Magistral Lunca - CNM Lunca, cunoscut de pescari sub denumirea de Canalul Călugăru.

Peste 1.000 kg de peşte a fost eliberat în apă, soiurile care au fost pupulate apele canalului fiind caras şi crap. ”Este prima populare de acest gen care s-a făcut pe Canalul Lunca, nu s-a mai făcut nicodată populare pe acest canal şi sperăm să fie un început de an de bun augur pentru pescarii gălăţeni. Am făcut această populare pentru că am constat că nu mai este peşte pe acest canal şi acesta este unul dintre puţinele locuri din judeţul Galaţi unde pescarii pot veni să se destindă la pescuit”, a declarat directorul AJVPS Galaţi, Adrian Alexandru.

Canalul Magistral Lunca are o lungime de aproape 20 de kilometri (19.240 m) şi este alimentat din Dunăre.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

3.000 de puieți de lin au populat Canalul ”Lunca”

Pentru prima oară, Canalul Magistral ”Lunca” a fost populat cu 3000 de puieți de lin, în vârstă de două luni. Peștii au fost obținuți prin reproducere asistată natural, printr-un proiect european în valoare de 700.000 lei de către cercetătorii Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați. Inițial, puieții au fost preluați din bazinul de carantină a Institutului Piscicol, au fost puși în saci, apoi au fost transferați în canal.

”Scopul final a fost reproducerea natural dirijată la specia de lin și unul dintre aceste rezultate este obținerea de puiet. Este una dintre specii a cărei reproducere în mediul natural este în declin”, a precizat Floricel Maricel Dima, directorul Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură.

Inițial, s-a încercat reproducerea artificială, dar puieții obținuți nu erau adaptați la mediul natural. ”Am optat pentru reproducerea natural dirijată a speciei de lin, deoarece folosind această metodă și nu reproducerea artificială, pe care am realizat-o anul trecut în sistem recirculant, am reușit să obținem un puiet adaptat la condițiile de mediu. Linul  are un spor de creștere puțin mai lent decât al crapului, dar este o specie care are o carne mult mai fină, albă și foarte gustoasă“, a precizat Liliana Athanasopulos, manager de proiect.

Reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Galați a coordonat transferul alături de cei ai Institutului Piscicol. ”Populare cu lin nu cred că a existat vreodată în Galați. Anul trecut am populat cu caras și crap acest canal, în speranța că gălățenii vor avea ce pescui. Braconajul piscicol este un fenomen foarte răspândit nu doar în Galați, dar și în toată România. Probabil teama de a nu avea ce pune pe masă îi împinge pe oameni la aceste infracțiuni”, a precizat Adrian Alexandru, președintele AJVPS Galați.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.