Jump to content

Jumătate din spaţiul verde de la Spicu a dispărut


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Jumătate din spaţiul verde de la Spicu a dispărut

„Până săptămâna viitoare îl betonează pe tot! Mai bine de jumătate din spaţiul verde care exista în zona Spicu nu mai există! Ce-a rămas e orice, numai parc nu!”, a fost semnalul de alarmă pe care l-am primit, joi după-amiază, la redacţia ziarului „Viaţa liberă”, din partea unui cititor care locuieşte în zona respectivă. 

Priveliştea de la faţa locului avea să confirme nu doar sesizarea transmisă de gălăţean, ci şi ceea ce ne semnalau cetăţenii la începutul lunii aprilie, la tradiţionalul raid prin cartierele Galaţiului: că suprafaţa parcului va rămâne mai mică după toată modernizarea care se face acum. Şi nu vorbim despre faptul că au fost amenajate câteva locuri de parcare, ci de faptul că, din generosul spaţiu verde al parcului au mai rămas acum doar câteva insule de pământ supraînălţat, în care copacii sunt îngropaţi. „Arată ca nişte colive pe un platou”, a glumit amar, un gălăţean care trecea prin zonă. Nu puţini cetăţeni şi-au manifestat îngrijorarea faţă de şansele de supravieţuire ale copacilor ale căror trunchiuri sunt acoperite de pământ până la ramuri, dar şi ale acelora care au rămas doar într-un pătrăţel de pământ, într-o mare de beton. Despre posibila secţionare a rădăcinilor lăsăm specialiştii să-şi spună părerea. „Vom avea un parc de piatră pe model japonez”, a glumit un alt cetăţean.

Ce spun autorităţile

Pentru corecta informare a gălăţenilor, am solicitat Primăriei municipiului Galaţi să ne răspundă la următoarele întrebări: Care a fost suprafața spațiului verde din zona Spicu și cât a mai rămas în prezent?; Care este motivul pentru care aproape jumătate din suprafața spațiului verde a fost betonată şi dacă şi restul parcului va fi betonat?; Care este motivul pentru care suprafața spațiului verde a fost diminuată și cu cât anume?; Care este motivul pentru care trunchiurile copacilor au fost pe jumătate îngropate în pământ și ce șanse se supraviețuire au?. De asemenea, am cerut să ni se spună dacă toate aceste intervenții au avizele necesare din partea autorităților de mediu.

Vineri, până la închiderea ediţiei, Biroul de presă al Primăriei Galaţi ne-a comunicat doar că proiectul de investiţie are toate autorizaţiile necesare din partea autorităţilor de mediu. La restul întrebărilor ar urma să primim răspunsurile săptămâna viitoare. Aşteptăm cu interes.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Primăria Galați răspunde întrebărilor ziarului ”Viaţa liberă”. Cum vor arăta spaţiile verzi de la Spicu şi Romarta

Conform Primăriei Municipiului Galaţi, din suprafaţa totală de 7.669 mp din zona Spicu, spaţiul verde măsura, înainte de modernizare, 4.023 mp, iar aleile - 3.531 mp. După punerea în operă a proiectului urbanistic, din suprafaţa de spaţiu verde vor rămâne 2.132 mp, iar pavimentele şi mobilierul urban vor ocupa 5.344 mp. De cealaltă parte a străzii, la Romarta, din suprafaţa totală de 4.032 mp, spaţiul verde ocupa, anterior demarării lucrărilor, 1.100 mp, iar aleile - 2.752 mp. La finalul investiţiei, suprafaţa spaţiului verde va fi de 520 mp, iar pavimentele şi mobilierul urban vor ocupa 3.332 mp. Autorităţile consideră că intervenţiile aflate în plină desfăşurare trebuie privite în ansamblul lor, că mai importante sunt scopurile care se doresc a fi atinse, nu bilanțurile teritoriale privite matematic.

„Un fleac, l-au betonat! - Jumătate din spaţiul verde de la Spicu a dispărut”, era constatarea pe care o făceam, în urma sesizărilor şi a nemulţumirilor transmise de cititorii noştri, în articolul publicat în ediţia de sâmbătă, 20 aprilie, a ziarului „Viaţa liberă”. Scriam atunci că din generosul spaţiu verde al parcului au mai rămas acum doar câteva insule de pământ supraînălţat, în care copacii sunt îngropaţi. Pentru corecta informare a gălăţenilor, am solicitat Primăriei municipiului Galaţi să ne răspundă la o serie de întrebări. Iată care sunt explicaţiile oficiale ale autorităţilor cu privire la proiectele aflate în derulare, şi ce va mai rămâne din spaţiile verzi de la Spicu şi Romarta în urma modernizării.

Contextul modernizării

Înainte de a ne răspunde punctual la fiecare dintre întrebările adresate, autorităţile locale au ţinut să ne prezinte contextul în care se fac intervențiile în zona Spicu.

„Municipiul Galați, prin autoritățile locale, a dorit, înainte de toate, să regăsească pentru oraș și spațiile lui urbane o identitate cumva pierdută în perioada anilor 1980-2000. Dacă privim trama stradală, spațiile publice, micile scuaruri și parcuri ale orașului, putem admite că Municipiul Galați nu arăta diferit față de alte orașe din România: cu aceleași spații verzi străbătute de alei înguste cu garduri mici metalice, cu unele spații în care copiii nu pot intra, fără a putea fi folosite pentru recreere și agrement, fără spații în care tinerii să poată socializa, de regulă - ecrane verzi care ascund blocurile de locuințe.

Municipiul Galați dorește, pe de o parte, transformarea unor astfel de zone în spații urbane deschise, luminoase în care, într-adevăr, domină suprafețele pietonale, iar pe de altă parte crearea unor parcuri verzi cu peluze de gazon, cu zone unde predomină suprafața de spațiu verde amenajat. Nu în ultimă instanță, Municipiul Galați dorește redarea acestor spații locuitorilor reprezentați de toate categoriile sociale: tineri și vârstnici, copii și adolescenţi, părinți care își pot plimba copiii, copii care își pot plimba animalele de companie, tineri care pot folosi suprafețele pavate cu piatră pentru role și biciclete. De asemenea, toate aceste spații au sisteme noi de iluminat pietonal, rețele automatizate de irigații și mobilier urban adecvat”, ne-a transmis Primăria Galaţi.

Concret, zona Spicu face parte dintr-un plan mai mare de modernizare. „Zonele Spicu și Romarta sunt punctul de greutate din viitoarea axă de promenadă care va traversa zona centrală a orașului. Astfel, după finalizarea lucrărilor în aceste zone, locuitorii orașului Galați vor avea o promenadă pe care o pot folosi în plimbările lungi din weekend, cu începere din Parcul Mihai Eminescu, continuare pe strada Domnească, traversarea intersecției printr-un minunat viitor Pasaj pietonal, ieșire în zonele Romarta și Spicu, continuarea traseului de-a lungul Promenadei Navelor – Parc Elice”, susţine Primăria Galaţi.

Autorităţile ne-au oferit, cu link-uri, exemple similare de intervenţii urbane realizate în alte oraşe europene, „spații urbane proiectate și executate cu bugete mult mai mari decât ale noastre”, după cum subliniază: The Square of Jan Stenbeck din Stockholm, Suedia, Plaza de Dali din Madrid, Spania, Tom Hall Square, Solingen, Germania, Chatenay-Malabry, Franţa dar şi Norrebro Public Space din Copenhaga, Danemarca.

„Toate acestea sunt proiecte premiate de foruri internaționale de arhitectură și urbanism și, totodată, îmbrățișate de locuitorii fiecărui oraș în parte. Sunt spații care te cheamă afară, te fac să ieși la plimbare, să te plimbi cu bicicleta, să-ți placă orașul în care locuiești”, argumentează autorităţile, pentru a răspunde, apoi, punctual, întrebărilor noastre.

Bilanţul teritorial

„Care a fost suprafața spațiului verde din zona Spicu și cât a mai rămas în prezent?”, a fost prima întrebare adresată de noi. Conform răspunsului primit, amenajarea zonei centrale cuprinde ambele laturi, estică (Spicu) și vestică (Romarta).

„Sector Est (Spicu), înainte de Proiect:  suprafața totală - 7.669 mp, suprafață spațiu verde - 4.023 mp, alei - 3.531 mp, fântâni + statuie Costache Negri - 115 mp.

Sector Est (Spicu), după Proiect: suprafața totală - 7.669 mp, suprafață spațiu verde - 2.132 mp, pavimente + mobilier urban - 5.344 mp, fântâni + statuie Costache Negri - 115 mp.

Sector Vest (Romarta), înainte de Proiect: suprafața totală - 4.032mp, suprafață spațiu verde - 1.100 mp, alei: 2.752 mp, fântâni -180 mp.

Sector Vest (Romarta), după Proiect: suprafața totală - 4.032 mp, suprafață spațiu verde - 520 mp, pavimente + mobilier urban - 3.332 mp, fântâni - 180 mp”, ne-a comunicat administraţia locală.

De ce s-a betonat

„Care este motivul pentru care aproape jumătate din suprafața spațiului verde a fost betonată?”, a fost întrebarea pe care am adresat-o municipalităţii.

Iată şi răspunsul: „La obiect, Scuarul Spicu făcea parte din aceeași categorie de spații verzi urbane specifice orașului Galați: scuar verde cu spații verzi îngrădite, pline de arbuști și plante fără valoare dendrologică, cu alei înguste, parte din beton, parte din dale prefabricate, cu un mobilier urban învechit inestetic, cu un sistem de iluminat depășit, în parte nefuncțional, cu o statuie a lui Costache Negri nepusă în valoare, cumva ascunsă în vegetație. Fiind parte integrantă a acestui Masterplan, și zona Spicu trebuia să fie redată locuitorilor, transformată într-o piață publică. De remarcat că în aceste zone, precum și în multe altele, materialul dendrologic (arbori și arbuști) va rămâne în proporție de peste 90 la sută același. Va fi ridicat coronamentul acestor arbori. De asemenea, alveolele verzi, nou create, vor integra acești arbori. La trunchiurile acestora vor fi montate tuburi care vor proteja tulpina. De asemenea, toate obiectele decorative din sit vor fi reabilitate și/sau repuse în funcțiune: cele şapte fântâni rectangulare din zona Romarta, Fata pe valuri, cele patru fântâni decorative din zona Spicu etc.”, precizează oficialii.

Tot parcul va fi betonat?

„Încă o dată, nu tot parcul va fi betonat. Prin „betonare” vă rugăm să luați în considerare și necesitatea redesenării planeității spațiului. Mai exact, au fost recalculate toate pantele și preluările de ape pluviale, astfel încât nu vor mai exista bălți și noroaie în pavimente, pe care locuitorii, în trecerea lor prin spațiu, să fie nevoiți să le ocolească sau, după caz, să le traverseze”, susţine Primăria. Care argumentează că, „scopul amenajării acestor spații este, peste toate, acela de a aduce oamenii împreună, de a-i face să se întâlnească, fără să existe alei înguste întunecate”.

Vor supravieţui copacii?

„Care este motivul pentru care trunchiurile copacilor au fost pe jumătate îngropate în pământ și ce șanse de supraviețuire au?”, a fost o altă întrebare adresată de „Viaţa liberă”.

„Conceptul de arhitectură peisageră a spațiului urban Spicu prevede inserția unor valonamente largi, valonamente gazonate pe care locuitorii le pot folosi. Tineri și oameni în vârsta se pot așeza pe aceste peluze de gazon, deși sunt în mijlocul unui oraș. Aceste valonamente au înălțimi de 0,4 – 0,8 m, astfel încât, vizitatorul nu va vedea o suprafață plată, întinsă, ci un joc al terenului cu aceste valonamente verzi, ieșind din pavimentul de granit. La fiecare dintre trunchiurile arborilor vor fi montate tuburi de protecție cu piatra și tub de drenaj, astfel încât umiditatea nu va persista la nivelul trunchiului și, în consecință, arborii nu vor fi afectați.

Ce vedeți dvs în șantier este provizoriu, chiar dacă și pe perioada șantierului constructorul a avut grija de a proteja trunchiurile. La final, profilul valonamentului va avea forma unui arc blând, nicidecum forma actuală din șantier. Prin urmare, ridicarea pământului la nivelul trunchiului va fi de câțiva centimetri (10-15 cm). Șansele de supraviețuire a arborilor sunt de sută la sută. De asemenea, pentru arborii din pavimente se vor monta grile de protecție de 1,0-1,2 m fiecare, astfel încât fiecare dintre acești arbori va beneficia de aproximativ 1,4 mp de pământ în jurul tulpinii”, ne-au comunicat autorităţile.

Potrivit acestora, proiectul a trecut prin toate etapele legale şi are aviz de mediu. Ba mai mult, ţin să sublinieze că aceste spații „au intrat în procesul de reabilitare pe baza unor concepte și proiecte tehnice executate de o echipă de specialiști în toate domeniile conexe: arhitectură, urbanism, arhitectură peisageră, dendrologie, floricultură, rețele edilitare, rezistență etc”.

Concluziile proiectantului

La finalul răspunsurilor la întrebările noaste, administraţia locală a ţinut să ne transmită şi concluziile proiectantului: ”Vă propunem să privim aceste intervenții în ansamblul lor, și nu specific, pe fiecare zonă în parte. Importante sunt scopurile pe care vrem cu toții să le atingem, și nu bilanțurile teritoriale privite matematic. Dacă în zonele Spicu și Romarta, într-adevăr, suprafața de spațiu verde, matematic, se micșorează, sunt alte proiecte în curs de finalizare care propun mărirea suprafeței de spațiu verde. Zonele Spicu și Romarta vor avea un specific urban, pietonal, alte zone vor avea un alt specific – zone verzi, împădurite destinate altor tipuri de activități recreative. Speranța noastră este ca aceste spații urbane să fie îmbrățișate de locuitori, să se bucure de ele și, nu în ultimul rând, să crească nivelul calității vieții pentru fiecare dintre beneficiarii finali – oamenii”.

Ce spune primarul Ionuţ Pucheanu

„Am plecat de la ideea că orice oraş, în centrul lui, are o piaţetă. Haideţi să aruncăm cu piatra către Braşov, acolo unde nu ai nici măcar un copac, este doar piatră, pentru că asta însemnă piaţetă. Haideţi să ne uităm la Cluj, unde centrul este o piaţetă fără vegetaţie. Haideţi să ne uităm la Sibiu, unde se întâmplă acelaşi lucru. Lucrurile se mai modifică puţin pe la Oradea, acolo unde mai există câte un copăcel, câte un petec de iarbă.

Gândirea pe care am avut-o pentru centrul oraşului este aceea de a diminua într-o oarecare măsură pseudospaţiul verde – pentru că eu nu pot să numesc spaţiu verde ce era acolo -  şi de a-i da o utilitate pentru plimbare, staţionare, poposire, pentru a petrece puţin timp liber într-un ambient care sunt aproape sigur că va fi pe plac şi va îmbia la a sta”, a declarat recent, în emisiunea „Audienţă la primar” de la Tv Galaţi, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

„Acolo era orice, mai puţin spaţiu verde!”

„Cei născuţi mai devreme au o formă de a fi închistaţi atunci când lucrurile se schimbă faţă de cum le ştiau ei de 50 de ani”, a afirmat Ionuţ Pucheanu cu privire la reticenţele cetăţenilor vizavi de diminuarea spaţiului verde de la Spicu.

„Acolo era orice mai puţin spaţiu verde! Era nişte pământ împrejmuit de un gard viu care depăşea un metru - un metru jumătate, respectivul spaţiu verde nu era accesibil cetăţeanului, erau doar acele cărărui înguste, sărea oricine din boscheţi, nu ştiai cine şi de unde te-a lovit! Acum lucrurile vor fi mult mai deschise, mult mai frumoase!

Am convingerea că ceea ce facem facem bine! Aş fi extrem de curios şi fac o invitaţie celor care sunt de părere că lucrările pe care le facem sunt de proastă calitate: aş fi dispus să văd cam cum şi-au amenajat pe acasă, tocmai pentru a avea un termen de comparaţie”, a lansat edilul-şef al urbei o provocare către criticii proiectelor sale se modernizare urbană.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Parc ultracentral din Galaţi betonat pe bani publici pentru extinderea cârciumii unui apropiat al PSD

În plin centrul oraşului Galaţi, autorităţile s-au apucat să betoneze un parc sub pretextul modernizării zonei. În realitate, spaţiul verde a fost înlocuit cu betoane pentru o terasă.

Conform proiectului aprobat de Consiliul Local Galaţi şi deja în curs de execuţie, din cei 7.669 de metri pătraţi ai parcului Spicu (aflat la kilometrul zero al oraşului), 5.344 mp (adică 70%) vor fi ocupaţi de betoane şi pavimente şi doar 2.132 mp mai rămân acoperiţi cu arbori şi iarbă.

Dispariţia spaţiului verde, deşi ilegală (Legea nr 24/2007 interzice desfiinţarea spaţiilor verzi, cu excepţia utilităţii publice majore, ceea ce nu este cazul), este explicată de administraţia locală ca fiind un demers normal. „Municipiul Galaţi doreşte, pe de o parte, transformarea unor astfel de zone în spaţii urbane deschise, luminoase în care, într-adevăr, domină suprafeţele pietonale, iar pe de altă parte crearea unor parcuri verzi cu peluze de gazon, cu zone unde predomină suprafaţa de spaţiu verde amenajat”, este punctul de vedere al Primăriei Galaţi. „Nu în ultimă instanţă, municipiul Galaţi doreşte redarea acestor spaţii locuitorilor reprezentaţi de toate categoriile sociale: tineri şi vârstnici, copii şi adolescenţi, părinţi care îşi pot plimba copiii, copii care îşi pot plimba animalele de companie, tineri care pot folosi suprafeţele pavate cu piatră pentru role şi biciclete. De asemenea, toate aceste spaţii au sisteme noi de iluminat pietonal, reţele automatizate de irigaţii şi mobilier urban adecvat”, continuă explicaţiile.

Dincolo însă de aceste explicaţii pompoase realitatea este cu totul alta. Zeci de copaci au fost tăiaţi, iar spaţiul verde este înlocuit cu pavele şi beton. Deşi reprezentanţii primăriei au declarat că arborii doborâţi sunt din „specii lipsite de valoare”, de fapt, după cum ne-au explicat locuitorii zonei, au picat sub drujbe tei, castani şi platani viguroşi, de 50 de ani, precum şi mai mulţi magnolii care dădeau personalitate parcului. Mai mult decât atât, arborii rămaşi au fost parţial îngropaţi în nişte movile de pământ înalte de peste un metru. Autorităţile le numesc „insule” şi spun că vor da tridimensionalitate zonei, însă silvicultorii nu sunt de acceaşi părere. „Un copac căruia îi îngropi trunchiul va suferi, căci rădăcinile superficiale, care au rol esenţial în hrănirea plantei, vor fi deodată la adâncime. Unii copaci  s-ar putea usca”, ne-a explicat inginerul Ilie Manea.

Locuitorii blocului din apropiere sunt şi ei extrem de supăraţi. „Acest spaţiu verde era singura barieră între ferestrele apartamentelor noastre şi strada foarte circulată din faţă. Dacă distrug cortina verde nu fac altceva decât să ne aducă zgomotul şi poluarea în case, să ne afecteze sănătatea. Ne vom adresa Justiţiei în acest caz”, ne-a spus Robert F, unul dintre locuitorii blocului de lângă parc.

Dincolo de disputa ecologică (care va fi tranşată cel mai probabil de judecători, ţinând cont că, deşi există avize de Mediu, legea a fost încălcată) mai există un aspect care a stârnit furia locatarilor din blocul amintit. De fapt, o parte din zona betonată a ajuns deja în folosinţa unui restaurant din apropiere („Cofee House”), care a acoperit betonul proaspăt turnat cu o mochetă verde şi şi-a extins acolo terasa. De altfel, între proprietarii restaurantului şi locatari există tensiuni de mai mulţi ani, după ce terasa cârciumii a ocupat întreaga alee de acces. Ulterior, ei au încercat să ocupe şi spaţiul verde, însă extinderea realizată abuziv a fost desfiinţată în urma unui control al Gărzii de Mediu. Acum, fiind spaţiu betonat, toate piedicile par să fie înlăturate.

Restaurantul amintit aparţine familiei Prică (fiul fostului director al firmei care a construit combinatul siderurgic), cunoscută pentru legătura foarte strânsă cu PSD (partid care dă la Galaţi primarul şi majoritatea din Consiliul Local, care au aprobat proiectul controversat).

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

În loc de verdeaţă, mochetă verde antipraf. Terase ilegale, pe fostul spaţiu verde de la Spicu

În locul covorului de verdeaţă care a existat la Spicu înainte de începerea modernizării, pe spaţiul acum betonat au „răsărit” trei mochete verzi de toată... urâţenia. Una dintre ele este dominată de o singură umbrelă mare, pe celelalte două sunt aşezate mesele, scaunele şi umbreluţele agenţilor economici care şi-au deschis acolo terase. Terase ilegale, după cum am aflat de la Primăria Galaţi şi de la Poliţia Locală!

Deprimant, aşa arată întinderea betonată de la Spicu, unde nişte cocoaşe de pământ, din care răsar copaci şi smocuri de iarbă, reprezintă tot ce-a mai rămas din generosul spaţiu verde care exista odinioară. De o bună bucată de vreme, ritmul lucrărilor parcă s-a mai domolit, dovadă că, până în prezent, doar jumătate din parc a fost modernizată prin betonare şi crearea de insule de verdeaţă. În schimb, iau avânt terasele!

Ieri dimineaţă, erau două la număr, amplasate în faţa localurilor de la Spicu. Mesele, scaunele şi umbreluţele erau aşezate pe două mochete verzi. Un alt covor similar era aşternut în imediata vecinătate şi îi ţinea companie o umbrelă solitară. Curioşi să aflăm dacă toată modernizarea va servi intereselor localurilor din zonă, am solicitat Primăriei municipiului Galaţi să ne spună câte aprobări pentru terase şi extinderi de terase exista în prezent în zona Spicu, pentru câţi agenţi economici şi pentru ce suprafaţă. Şi, pentru a avea termen de comparaţie, am întrebat câte aprobări existau anul trecut în aceeaşi perioadă, pentru extinderi de terase şi terase, câți agenţi economici beneficiau de ele şi ce suprafaţă era vizată.

Ce spune Primăria Galaţi

Primăria ne-a răspuns că, prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 137 din 28 martie 2017, a fost aprobat Regulamentul pentru amplasarea, proiectarea, autorizarea, executarea, funcționarea şi postutilizarea construcțiilor cu caracter provizoriu în municipiul Galați. Articolul 25 prevede: ”terasele sezoniere reprezintă amenajări compuse din elemente de mobilier stradal (grupuri de mese şi sisteme de protecție tip umbrelă), ce completează funcțional activitatea de alimentație publică. Acestea pot fi amplasate doar cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică, în baza unui contract de închiriere, cu durată determinată”, precizează Primăria.

"Pentru zona la care faceți referire, până în prezent, Compartimentul Închirieri, Concesiuni şi Vânzări terenuri nu a eliberat contracte de închiriere teren, cu durată determinată. În evidențele compartimentului menționat sunt înregistrate pentru perioada 1.05.2018 - 31.10.2018 pentru zona Spicu, următoarele contracte de închiriere terase sezoniere: SC 365 Cofee Lunge SRL - 92,18 mp, SC Julgab Coffee SRL - 48,75 mp, SC Cremial SRL - 74 mp. Contractele acestea au încetat la data de 31.10.2018 şi, până în prezent, municipalitatea nu a înregistrat cereri pentru actualizarea relațiilor contractuale", ne-a comunicat administraţia locală.

Amenzi de la Poliţia Locală

Pentru a nu ne grăbi cu judecata, am solicitat un punct de vedere şi de la Poliţia Locală. „În urma verificărilor întreprinse de polițiştii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale, s-a constatat că cele două locații nu dețin contract de închiriere cu administrația locală pentru terasă sezonieră pe domeniul public. Unul dintre agenții economici deține Acordul Primarului pentru desfăşurarea de activități comerciale, dar doar pentru spațiul din interior. Conform prevederilor HCL 728/2017, ambii agenți economici au fost sancționați, pentru ocuparea domeniului public fără autorizație, cu suma de 3.000 de lei, fiecare”, ne-a transmis Aurelia Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.

Agenţii economici le-au explicat poliţiştilor locali că mochetele întinse sunt, de fapt, covoare antipraf, menite să le protejeze localurile de poluarea şi de gropile şantierului, şi că, de îndată ce lucrările se vor termina, vor fi îndepărtate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Primăria recunoaşte: ”Colivele” arborilor de la Spicu au fost o greşeală

Aproape două luni şi jumătate, trunchiurile arborilor de la Spicu au fost acoperite de pământ până aproape de ramuri, excepţie făcând copacii nevoiţi să supravieţuiască într-un pătrăţel de pământ, rămas într-o mare de beton. Zilele trecute, am remarcat că tumulii s-au transformat în moviliţe, trunchiurile copacilor fiind (cât de cât) eliberate. La cererea noastră, Primăria Galaţi ne-a comunicat că supraînălţarea pământului a fost "o eroare de interpretare, remediată pe cheltuiala exclusivă a operatorului care execută lucrările".

"Arată ca nişte colive pe un platou", scriam pe 20 aprilie 2019, în articolul "Jumătate din spaţiul verde de la Spicu a dispărut", în care semnalam că din generosul spaţiu verde al parcului au mai rămas doar câteva insule de pământ supraînălţat, în care copacii sunt pur şi simplu îngropaţi. Nu puţini cetăţeni şi-au manifestat atunci îngrijorarea faţă de şansele de supravieţuire ale copacilor.

Pe 2 mai, aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă" răspunsul Primăriei Galaţi, care ne explica detaliile punerii în operă a proiectului urbanistic şi cum vor arăta, în final, spaţiile verzi: "conceptul de arhitectură peisageră a spaţiului urban Spicu prevede inserţia unor valonamente largi, valonamente gazonate pe care locuitorii le pot folosi. Aceste valonamente au înălţimi de 0.4 - 0.8 m, astfel încât vizitatorul nu va vedea o suprafaţă plată, întinsă, ci un joc al terenului cu aceste valonamente verzi, ieşind din pavimentul de granit. Ce vedeţi dvs în şantier este provizoriu, chiar dacă şi pe perioada şantierului constructorul a avut grijă de a proteja trunchiurile. La final, profilul valonamentului va avea forma unui arc blând, nicidecum forma actuală din şantier. Prin urmare, ridicarea pământului la nivelul trunchiului va fi de câţiva centimetri (10-15 cm). Şansele de supravieţuire a arborilor sunt de sută la sută", ne comunica Primăria.

"Colivele" au rămas până zilele trecute, când am remarcat că înălţimea movilelor de pământ a început să scadă simţitor. Neoficial, am primit informaţii că supraînălţarea pământului ar fi fost o greşeală şi că se speră ca arborii să fie în regulă.

Ce am întrebat Primăria

Am cerut Primăriei să ne explice care a fost motivul pentru care, din luna aprilie şi până acum, trunchiurile copacilor din zona Spicu au zăcut pe jumătate îngropate în pământul supraînălţat, pentru ca acum înălţimea viitoarelor valonamente să fie mult diminuată. De asemenea, am întrebat cine a luat această măsură şi de ce, iar dacă a fost o greşeală, cum va răspunde. Totodată, am fost curioşi dacă arborii au fost afectaţi şi dacă la fiecare dintre trunchiurile lor au fost montate tuburi de protecţie cu piatră şi tub de drenaj, aşa cum trebuia. În plus, am mai vrut să ştim cine supraveghează lucrările de la Spicu.

Ce ni s-a răspuns

"A fost o eroare de interpretare de care s-a luat cunoştinţă şi a fost deja remediată pe cheltuiala exclusivă a operatorului care execută lucrările. Beneficiarul (Primăria - n.r.) şi proiectantul au stabilit redimensionarea valonamentelor, reducându-le înălţimea în funcţie de dimensiunile la sol, revenind practic la datele tehnice furnizate de proiectant. Nu se mai pune problema unei erori în acest moment, situaţia fiind deja remediată în teren. Trunchiurile arborilor vor fi protejate cu tuburi de protecţie în această săptămână. Societăţile Tancrad SRL şi Lemacons SRL, în calitate de executanţi, au personal desemnat pentru supravegherea lucrărilor. Potrivit Legii 10/1995 există un responsabil tehnic cu execuţia", ne-a comunicat Primăria municipiului Galaţi.

În loc de concluzii

Marţi, 9 iulie, am realizat o serie de fotografii din aceleaşi unghiuri în care am surprins imagini în aprilie, mai şi iunie. Miercuri, 10 iulie, am remarcat un "progres" în sens negativ. Movila de pământ aflată chiar pe colţ, în zona intersecţiei Domnească - Navelor, a fost nivelată şi pare că a început din nou să crească. Să sperăm că nu va ajunge la vechea dimensiune! Şi ne mai dorim ca restul copacilor, aflaţi în zona care abia urmează să fie betonată şi pavată cu granit, să scape de uriaşele "colive".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Acțiune de sensibilizare. Gălățenii iau apărarea arborilor de la Spicu și Romarta

„Arbore protejat de gălăţeni”, scria pe afişele pe care un grup de gălăţeni, membri ai comunităţilor „Curăţăm Galaţiul” şi „#Rezist”, le-au prins, vineri seară, pe trunchiurile unora dintre copacii de la Spicu şi Romarta. A fost un semnal de alarmă şi o încercare de a sensibiliza opinia publică şi autorităţile, cu privire la modul în care se execută lucrările de modernizare ale acestor zone şi la finalitatea lor: „Când au fost întrebate despre soarta copacilor, autorităţile au spus că fiecare copac va fi protejat de utilaje şi de lucrări. Dimpotrivă, aş putea să spun că aproape niciun arbore nu fost protejat. Deşi s-au dat asigurări că peste 90 la sută din arbori vor rămâne în picioare şi că vor fi plantaţi şi alţii, fac pariu cu domnii din administraţie că va fi invers. Peste 90 la sută din copacii aceştia se vor usca. Invităm gălăţenii să vină aici pentru că e ultima ocazie când vor mai putea sta la umbra acestor copaci. La anul n-or să mai fie! Vor fi uscaţi”, ne-a declarat Marian Dumitru, unul dintre organizatorii acţiunii.    

„Nu mai vrem betoane! Nu mai vrem betoane! Ne-am săturat! Galaţiul o să devină un cavou!”, a protestat Dioleta Creţu.

„Băi, ăştia n-au ce face cu betonul!”, a comentat, ironic, unul dintre participanţi.

„Braţele mele nu ajung! Sunt prea slabă! Haideţi să înconjurăm copacii! Dar cu cine, că gălăţenii stau la bere, la terasă! Sunt foarte revoltată! Suntem doar câţiva care ieşim! Să iasă oamenii în stradă să-şi spună părerea!", a făcut apel o altă participantă la acţiune.

Gălăţenii care s-au implicat în această manifestare au descoperit că într-unul unul dintre trunchiurile copacilor de la Romarta au fost bătute cuie. Dar şi că rădăcinile altor arbori au fost betonate şi apoi acoperite cu pământ. „Un copac sortit pieririi…şi sunt destui!”, a constatat, cu tristeţe, una dintre participante. Tocmai de aceea, pe arborii pe jumătate uscaţi mesajele prinse au fost cu totul altele: „Arbore condamnat de Primărie”/ „Betonuţ Drujbeanu m-a răpus”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Copăceii plantaţi în toamnă la Spicu şi Romarta s-au uscat

Mulţi dintre copacii plantaţi în octombrie anul trecut în zonele Spicu şi Romarta nu s-au prins. Trunchiurile lor uscate, cu ramuri goale sau frunze veştede, oferă o imagine dezolantă şi le ţin companie arborilor care n-au supravieţuit proiectului de modernizare a zonei centrale, implementat de municipalitate.

Ciudat este că unii dintre copăceii care s-au uscat sunt plantaţi în alveolele care, cel puţin ieri după-amiază, erau irigate de aspersoare. E drept că pe ultima dintre alveole, situată în apropierea Hotelului Galaţi Centrum, rulourile de gazon sunt uscate şi se desprind de pământ, pentru că, se pare, sistemul de irigaţii n-a ajuns până acolo.

Reacţii cu privire la copacii uscaţi au apărut şi pe reţelele de socializare. „«Proaspăta» colecţie de toamnă la stejar (Quercus), lansată fix în buricul târgului, în părculeţul de la Spicul, v-aşteaptă s-o contemplaţi în toată splendoarea ei, cu uscăciunea-i evidenta până la ultima frunză. Ca să fie mai clar, toţi stejarii sădiţi (şi nu sunt chiar puţini) şi-au dat obştescul sfârşit; unul n-a scăpat viu”, a scris, într-o postare pe Facebook, gălăţeanca Adelina Drugan.

Nici peste stradă, în zona Romarta, situaţia nu este mai veselă, mulţi dintre copăceii plantaţi, de pildă, în zona artezienei „Fata pe valuri” fiind şi aici uscaţi.

Reacţia Primăriei

Primăria municipiului Galaţi a postat pe pagina sa de Facebook următoarea precizare: „Ca urmare a reacţiilor din spaţiul public cu privire la starea copacilor plantaţi în zona ”Spicu”, facem următoarea precizare: lucrarea nu a fost recepţionată, prin urmare executantul este obligat să remedieze orice deficienţă, inclusiv să înlocuiască puieţii acolo unde este cazul”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Prețul betonului: Arbori uscați și tăiați la Spicu și Romarta

Betonul și „colivele” - cele două realități ale șantierului prin care zona Spicu și Romarta a fost transformată din parc în piațetă - au un preț scump: arborii uscați. Aceasta ar putea fi concluzia intervenției pe care am surprins-o vineri dimineață, în zona Romarta.

Bușteni, crengi și vreascuri, așteptând grămezi, pe pavajul de granit, pe carosabil sau pe gazon, urcarea în remorci pentru a fi duse. Nici măcar o frunză nu era pe jos! Jumătate din trunchiul uriaș și uscat al unui tei a rămas să străjuiască sediul PSD. Dacă-l vor ține rădăcinile în picioare, chiar și așa, lipsit de coroană, ar putea fi valorificat decorativ, după cum vorbeau cei care îi urcau ramurile în remorcă. De pildă, ar putea fi gătit cu ghirlande luminoase în timpul sărbătorilor de iarnă... Pe partea opusă a străzii, în zona Spicu, unul dintre ghivecele de beton a rămas fără magnolia care s-a uscat în urma lucrărilor de modernizare. De altfel, în primăverile care au urmat șantierului, magnoliile înflorite de la Spicu au rămas doar o amintire....

Curioși să aflăm câți arbori uscați au fost tăiați în cadrul acestor intervenții, am solicitat informații Primăriei Galați. Iată răspunsul primit: „în zona Spicu-Romarta este vorba despre fasonarea unui tei uscat pentru care gălățenii din zonă au făcut sesizări. Precizăm că zilele trecute a fost tăiat un singur arbore care era uscat. Alți copaci nu au fost tăiați și nici nu ne dorim acest lucru. Mai mult, vom continua plantările de arbori în această zonă, așa cum vom face în continuare în tot orașul pentru un mediu sănătos”, ne-a transmis Biroul de presă al municipalității.

Ce susținea Primăria acum trei ani

În urmă cu trei ani, pe 2 mai 2019 publicam răspunsurile Primăriei Galați la o serie de întrebări adresate de ziarul „Viața liberă” cu privire la spațiile verzi de la Spicu și Romarta, agresate de lucrările de modernizare. Scrisesem deja că din generosul spaţiu verde al parcului au mai rămas acum doar câteva insule de pământ supraînălţat, în care copacii sunt îngropaţi. Conform Primăriei Municipiului Galaţi, din suprafaţa totală de 7.669 mp din zona Spicu, spaţiul verde măsura, înainte de modernizare, 4.023 mp, iar aleile - 3.531 mp. După punerea în operă a proiectului urbanistic, din suprafaţa de spaţiu verde vor rămâne 2.132 mp, iar pavimentele şi mobilierul urban vor ocupa 5.344 mp. De cealaltă parte a străzii, la Romarta, din suprafaţa totală de 4.032 mp, spaţiul verde ocupa, anterior demarării lucrărilor, 1.100 mp, iar aleile - 2.752 mp. La finalul investiţiei, suprafaţa spaţiului verde va fi de 520 mp, iar pavimentele şi mobilierul urban vor ocupa 3.332 mp. Autorităţile consideră că intervenţiile aflate în plină desfăşurare trebuie privite în ansamblul lor, că mai importante sunt scopurile care se doresc a fi atinse, nu bilanțurile teritoriale privite matematic.

„Vor supravieţui copacii?”, întrebasem noi. „Șansele de supraviețuire a arborilor sunt de sută la sută. De asemenea, pentru arborii din pavimente se vor monta grile de protecție de 1,0-1,2 m fiecare, astfel încât fiecare dintre acești arbori va beneficia de aproximativ 1,4 mp de pământ în jurul tulpinii”, ne-au comunicat autorităţile.

Realitatea de azi le contrazice.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.