Jump to content

Festivalul Internaţional de Animaţie "Gulliver"


dcp100168

Recommended Posts

Festivalul "Gulliver", la a XVI-a ediţie

* În perioada 3-7 noiembrie va avea loc festivalul internaţional de păpuşi “Gulliver“. La eveniment vor participa teatre din 12 oraşe din România şi Republica Moldova. Piesele se vor juca atât la “Gulliver“, cât şi la “Fani Tardini“ şi Casa de Cultură a Studenţilor. Preţul unui bilet va fi de cinci lei.

Săptămâna viitoare va începe o nouă ediţie a festivalului internaţional de păpuşi “Gulliver“, organizată de teatrul care poartă acelaşi nume. Evenimentul care se va desfăşura în perioada 3-7 noiembrie se află la a XVI-a ediţie, prima desfăşurându-se în 1995 cu numele de festivalul de păpuşi “Gulliver“, ediţia III, un număr impropriu, dat fiind că în acel an, festivalul era la prima apariţie. Din spusele lui Stelian Stancu, directorul instituţiei de cultură gălăţene, festivalul de animaţie de la Galaţi este printre cele mai bune din domeniu la nivel naţional, adunând în fiecare an, trupe ale teatrelor de specialitate, din întreaga ţară, dar şi de peste hotare. La ediţia de anul acesta vor fi prezente teatrele de profil din Alba Iulia, Bucureşti, Bacău, Baia-Mare, Constanţa, Iaşi, Ploieşti, Oradea, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Chişinău şi Galaţi. “După părerile membrilor din juriu, festivalul „Gulliver„ este unul dintre cele mai bune de profil din ţară. Ne bucurăm când vedem sălile arhipline de părinţi şi copii, deoarece cei mici sunt principalii noştri spectatori. De asemenea, vreau să vă spun că grădiniţele şi şcolile generale îşi fac programul după cum îl avem noi“, a declarat Stelian Stancu, directorul teatrului de păpuşi “Gulliver“. În cadrul conferinţei de presă de ieri, acesta a mai precizat că instituţia pe care o conduce a încheiat o convenţie cu Radio România Actualităţi şi Radio Cultural pentru promovarea evenimentului. Totodată, acesta a precizat faptul că festivalul este un factor important în promovarea regizorilor şi scenografilor, mulţi dintre ei fiind cunoscuţi la nivel naţional şi internaţional. ”Festivalul nostru este unul dintre principalii artizani privind promovare regizorilor şi scenografilor. Pentru promovarea în sine a festivalului se vor ocupa cei de la Radio România Actualităţi şi Radio Cultural“, a explicat Stancu. Juriului de anul acesta va fi format din persoane familiarizate cu piesele de teatru pentru copii, şi anume Marius Zarafescu, critic, Maria Mieluţ, actriţă şi Carmen Stanciu, profesor la UATC Bucureşti, secţia teatrologie. Piesele de teatru care concurează în cadrul festivalului vor fi jucate în sala proprie a teatrului de păpuşi, la Teatrul Dramatic “Fani Tardini“ şi la Casa de Cultură a Studenţilor, iar preţului biletului va fi de cinci lei.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=9

Lăsaţi copiii la teatru!

Începe festivalul "Gulliver"

Săptămâna viitoare începe sărbătoarea anuală a copiilor gălăţeni - Festivalul Internaţional de Animaţie "Gulliver". În perioada 3‑7 noiembrie, vor fi 16 spectacole susţinute de păpuşari veniţi din toată ţara şi de peste Prut, de la Chişinău. Vor veni de la Bucureşti Teatrul "Ţăndărică", cu spectacolul "Max şi Moritz", Teatrul "Anton Pann" din Râmnicu Vâlcea, cu Aventurile lui Pinocchio", Teatrul "Gong" din Sibiu, cu "Farsele iubirii" şi Teatrul Municipal din Bacău, cu "Serenadă pentru Cervantes". Alţi actori păpuşari vor sosi tocmai din celălalt capăt al ţării, de la Baia Mare, cu "Spărgătorul de nuci", de la Oradea, cu "Alba ca zăpada" şi de la Alba Iulia, cu "Trei prinţese fermecate". De la Iaşi, Teatrul "Bon Ton" va prezenta spectacolul "Prieteni nedespărţiţi". Un spectacol "Pinocchio" va sosi de la Ploieşti cu Teatrul "Ciufulici", iar actorii de la Teatrul de Copii şi Tineret din Constanţa ne vor povesti ce înseamnă "Visele". De la Chişinău vor veni două trupe, cea de la "Licurici", cu piesa "Fata babei şi fata moşneagului" şi cea de la "Guguţă", cu spectacolul "Voinicelu Nelu".

În festival au fost incluse şi spectacole susţinute de studenţi: de la Bucureşti ("Muppets/Puppets/Students... Show") şi de la Iaşi ("Magazinul cu jucării" şi "Degeţica"). Teatrul gazdă va participa cu două producţii, deja "călite" şi la alte festivaluri - "Coppelia" şi "Facerea lumii".

Festivalul se va desfăşura pe parcursul a cinci zile, în trei săli de spectacol: Teatrul "Gulliver", Teatrul Dramatic şi Casa de Cultură a Studenţilor. Festivitatea de premiere va avea loc vineri, 7 noiembrie, începând cu ora 18.00, la Teatrul "Gulliver".

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27840

Link to comment
Share on other sites

Cu întârziere de mai bine de‑o oră

Festivalul "Gulliver" a început

Ce poate fi mai haios pe lume decât o sală plină de copii care aşteaptă să înceapă un spectacol de marionete? Chiar dacă li se fură şi o oră din viaţă pentru o aşteptare al cărei motiv nu‑l înţeleg, ei nu pierd timpul degeaba. Şi o oră de aşteptare înseamnă pentru ei un câştig. Cei mici, care n‑au mai fost niciodată la spectacol au avut ocazia să afle de la cei mai răsăriţi, cu experienţă, ce se întâmplă de fapt când se sting luminile din sală. Că nu trebuie să se sperie, că se aprind alte lumini, pe scenă. Juniorii au mai aflat şi cum sunt mânuite păpuşile de nişte oameni din spatele paravanelor negre, la care se tot uitau jumătate temători, jumătate curioşi. Cei mari au avut ocazia să‑şi etaleze cunoştinţele în materie de teatru şi de dat în spectacol. Au făcut cu toţii cunoştinţă, aşa că s‑au ales cu prieteni noi, pe care‑i vor întâlni pe toată perioada festivalului. În definitiv, dacă pentru Festivalul "Gulliver" a sunat, ieri, gongul cu o oră şi un sfert mai târziu, nu a fost o tragedie. A fost o minune că picii au avut atâta răbdare şi nu i‑au sabotat apoi nici pe actorii Teatrului din Râmnicu Vâlcea, care au avut ingrata misiune de a deschide festivalul cu o considerabilă decalare de program.

Ca urmare, festivitatea de deschidere a fost scurtă. Directorul Teatrului de Păpuşi din Galaţi, Stelian Stancu, a început prin a cere scuzele de rigoare. Trenurile nu ştiu că la Galaţi a început ditamai festivalul, la care juriul trebuie să ajungă la timp, pentru că altfel nu încep spectacolele. Când juriul a fost în sfârşit complet, i‑am putut afla şi noi componenţa: preşedinte - criticul literar Marius Zarafescu, actriţa şi regizoarea de teatru de animaţie - Maria Mierluţ (care are ştate vechi pe banca de jurizare a festivalului gălăţean ajuns la a XVI‑a ediţie), criticul de teatru Carmen Stanciu, realizatorul TVR - Radu Iordănescu şi consilierul în comisia de cultură a CL Galaţi, Lucreţia Roşca.

"La festivalul nostru vin trupe care au adus spectacolele cele mai bune pe care le‑au făcut în ultimul an", a mai apucat să se laude directorul Stelian Stancu, printre forfota micuţilor nerăbdători să înceapă odată spectacolul.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27923

Link to comment
Share on other sites

Gulliver şi Facerea lumii

Cei mici dar şi adulţii şi-au luat vineri searã rãmas-bun de la cea de a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie „Gulliver”, prilej cu care cei mai buni pãpuşari din România dar şi din Republica Moldova şi-au dat întâlnire într-un adevãrat regal de animaţie. Juriul celei de a XVI-a ediţii a Festivalului „Gulliver” - alcãtuit din criticul literar Marius Zarafescu, regizoarea de teatru de animaþie, Maria Mierlut, criticul de teatru Carmen Stanciu, realizatorul TVR, Radu Iordãnescu şi Lucreţia Roşca, consilier local - a hotãrât palmaresul din acest an.

Cea mai recentã premierã jucatã nu doar în faţa publicului local, ci şi la o serie de festivaluri din ţarã, a adus în acest an pãpuşarilor gãlãţeni Marele premiu al Festivalului Internaţional de Animaţie „Gulliver”. „Facerea lumii” este piesa care a impresionat juriul. La ediţia din acest an, premiul pentru debut a revenit studenţilor Universitãţii de Artã „G. Enescu” din Iaşi, în timp ce premiile pentru interpretare masculinã şi interpretare femininã au fost oferite actorilor Nelu Neagoie şi Carmen Bogdan, de la Teatrul de Pãpuşi din Ploieşti.

Juriul a mai acordat premiul pentru scenografie Danielei Drãgulescu, pentru spectacolele „Pinocchio”, al Teatrului din Ploieşti, şi „Coppelia”, de la Teatrul de Pãpuşi „Gulliver” Galaţi. De la cea de a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie „Gulliver” au mai plecat cu premii Gabriel Apostol şi Attila Vizauer pentru regia spectacolelor „Pinocchio” şi „Facerea lumii”, în timp ce spectacolul „Max şi Moritz”, al Teatrului „Ţãndãricã” din Bucureşti, s-a ales cu premiul special al juriului. Nu au lipsit din palmaresul festivalului şi câteva premii speciale. Printre acestea se numãrã „premiul pentru valorificarea repertoriului tradiţional românesc”, oferit Teatrului Republican de Pãpuşi „Licurici” din Chişinãu, şi „premiul pentru conservarea valorilor tradiţionale româneşti în contextul internaţional”, Teatrului Municipal tot din Chişinãu. De la Galaţi au mai plecat cu premii pãpuşarii din Constanţa, Bucureşti şi Oradea.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=3

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Galaţi, 26-30 octombrie

„Ţăndărică” îşi lansează noua premieră la Festivalul Gulliver

* 14 trupe din ţară şi de peste hotare şi-au anunţat participarea * Festivalul va fi competitiv, chiar dacă premiile vor consta doar în diplome *

Cu toată criza, cei mai mici dintre spectatori vor avea şi anul acesta parte de sărbătoarea lor, oferită în dar de Teatrul de Păpuşi „Gulliver”. Între 26-30 octombrie, 14 trupe vor veni la Galaţi la festival. „Nu aveam cum să nu facem festivalul. Nici nu s-a terminat bine ediţia de anul trecut şi au şi început să sune teatrele să ne roage să nu-i uităm. Când am primit bugetul pe 2009, au dat la o parte salariile şi am văzut că nu ne rămâne prea mult. Aşa că nu am mai realizat nicio premieră, pentru că noi piese atractive avem, mai ales că publicul se primeneşte anual. Am refăcut unele dintre piesele vechi, pe care nu le mai jucăm de mult, ceea ce nu a însemnat mari cheltuieli. Am făcut economie şi am pus deoparte banii pentru festival. Nu va mai fi ca altădată, dar va fi unul competitiv, chiar dacă la premii se vor acorda doar diplome. Le-am explicat celor care vor veni în juriu că onorariile anul acesta vor fi mai mult simbolice şi, aşa cum mă aşteptam, am găsit înţelegere. Deja putem da numele preşedintelui juriului, Marius Zarafescu”, ne spune directorul teatrului şi, în acelaşi timp, directorul festivalului, Stelian Stancu.

De două ori „Ţăndărică”

Anul acesta, în semn de preţuire pentru festivalul care a supravieţuit crizei, actorii Teatrului „Ţăndărică” din Bucureşti îi vor răsfăţa pe copiii gălăţeni cu prezentarea în primă audiţie a ultimei lor premiere „Gulliver în Ţara piticilor”. Mai mult decât atât, pentru că ştiu că aici au foarte mulţi prieteni, vor juca spectacolul în două zile diferite: „Luni, 26 octombrie, vom deschide festivalul cu premiera celor de la «Ţăndărică», iar piesa urmează să se joace şi marţi”, a mai declarat Stelian Stancu. Cu toate economiile, festivalul va avea un program destul de bogat. Pe lângă teatrele din Bucureşti şi Galaţi, vor fi prezente trupe pe care deja le cunoaştem, din ediţiile anterioare, din Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia, Botoşani, Oradea, Baia Mare, Constanţa, Bacău, Iaşi şi Chişinău, dar şi teatre de peste hotare din Budapesta (Ungaria) şi Ujgorod (Ucraina). Galaţiul va participa la festival cu ultimul spectacol produs, pus în scenă de regizorul Cătălin Vasiliu, „Don Quijote”.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2% ... ver_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Festivalulul de Marionete, gata de start!

* Marionete din toată ţara, precum şi mânuitorii acestora îşi dau întânire la Galaţi la sfârşitul acestei luni.

A XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Marionete „Gulliver” se va desfăşura în acest an în perioada 26-30 octombrie. Festivalul Gulliver va avea cel puţin un lucru în comun cu recent încheiatul Festival de Comedie: se va susţine sub semnul crizei. Chiar şi aşa însă, organizatorii au reuşit să obţină confirmarea de la nu mai puţin de 14 trupe de teatru din ţară şi din străinătate. Trei dintre acestea vin din străinătate. La Galaţi va veni un păpuşar din Ungaria – Palyi Janos – care-i va încânta pe copii cu un spectacol de tip “One man show”. Mai vin la Galaţi Teatrul “Guguţă”, din Chişinău şi Teatrul “Bavka” din Ucraina. Lor li se vor alătura trupe de păpuşari din Râmnicu-Vâlcea, Bacău, Brăila, Iaşi şi Galaţi. Aşa cum ne-au obişnuit, organizatorii au pregătit şi surprize. Prima dintre acestea va fi în prima zi de Festival, atunci când Teatrul “Ţăndărică” din Bucureşti va juca piesa “Gulliver în ţara piticilor”, o premieră pentru copiii din Galaţi. De altfel, păpuşarii de la “Ţăndărică” vor relua piesa şi a doua zi, pe 27 octombrie, dar în afara concursului. A doua surpriză vine chiar din partea gazdelor. În ultima zi de festival, Stelian Stancu şi compania lui de păpuşari vor juca pentru a 250-a oară spectacolul “Sânziana şi Pepelea”.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... start.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Program - 17 spectacole în 5 zile, la Festivalul „Gulliver”

Luni, 26 octombrie:

- 10,00 - Teatrul „Gulliver” : Deschiderea Festivalului

- 10,15 – „Gulliver”: Teatrul „Gulliver”, Galaţi - “Don Quijote”

- 12,00 – Dramatic: Teatrul „Ţãndãrică”, Bucureşti - “Gulliver în Ţara Piticilor”

- 13,00 – „Gulliver”: Teatrul „Anton Pann”, Râmnicu Vâlcea - “Cocoşelul neascultător”

Marţi, 27 octombrie:

- 10,00 – „Gulliver”: Teatrul pentru Copii şi Tineret, Constanţa - “Alba ca Zãpada”

- 11,00 – Dramatic: Teatrul „Ţãndãrică”, Bucureşti - “Gulliver în Ţara Piticilor”

- 12,00 – „Gulliver”: Pályi János – Ungaria - „Viteazul Vasilache”

- 15,00 – Dramatic: Teatrul „Bacovia”, Bacãu - “Stan Păţitu`”

Miercuri, 28 octombrie:

- 10,00 – Dramatic: Teatrul „Luceafãrul”, Iaşi - “Vrăjitoarea pofticioasă”

- 11,00 – „Gulliver”: Teatrul „Bavka”, Uzhgorod (Ucraina) - “Potcoava cu noroc”

- 13,00 - „Gulliver”: Teatrul ”Mihai Popescu”, Târgovişte - „1, 2, 3...Circ”

- 14,00 – Dramatic: Teatrul „Ciufulici”, Ploieşti - “Fata moşului şi fata babei”

Joi, 29 octombrie:

- ora 10,00 – Dramatic: Teatrul „Prichindel”, Alba Iulia - “ Mica sirenã”

- 11,00 – „Gulliver”: Teatrul „Vasilache”, Botoşani -“Trimiteţi moartea în vacanţă”

- 13,00 – Dramatic: Teatrul „Guguţă”, Chişinău – Rep. Moldova- “Brăţara fermecată”

Vineri, 30 octombrie:

- 10,00 – „Gulliver”: Teatrul „Cărăbuş”, Brăila - “Crăiasa Zăpezilor”

- 11,00 – Dramatic: Teatrul de Pãpuşi din Baia Mare - “Povestea Regelui Lear”

- 13,00 – ‚„Gulliver”: Teatrul „Gulliver”, Galaţi - “Sânziana şi Pepelea”

- 14,00 - Teatrul „Gulliver”: Decernarea premiilor

http://www.viata-libera.ro/articol-17_s ... %9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

Papusarii din toata se intalnesc la Galati

14 trupe de teatru pentru copii, din ţară şi străinătate, participă la Festivalul de Animaţie Gulliver. Competiţia se va desfăşura pe parcursul a cinci zile şi are programate 15 spectacole. Prima reprezentaţie va avea loc mâine, începând cu ora 10. Organizatorii s-au străduit ca, şi în acest an, să ţină ştacheta sus în privinţa calităţii spectacolelor, chiar dacă fondurile destinate organizării festivalului sunt reduse de contextul economic nefavorabil. “Avem titluri tradiţionale, îl avem pe Viteazul Vasilache, în variantă ungurească, mai avem o improvizaţie de circ, o premieră a trupei de la Ţăndărică. De asemenea, vom avea povestea Regelui Liar, o temă culturală mare, îl avem pe Don Quijote, aşa, ca să audă şi copiii de mici despre cavalerism”, ne-a declarat directorul Teatrului Gulliver, actorul Stelian Stancu. Participanţii au avut un motiv în plus să vină la Galaţi cu cele mai bune piese deoarece câştigătorii vor fi invitaţi la cel mai important festival de teatru pentru copii găzduit spre sfârşitul anului de Teatrul Ţăndărică din Bucureşti.

Prima zi – trei spectacole

Aşa cum am precizat deja, copiii vor avea teatru „pe pâine” încă din prima zi de festival. De la ora 10.00, întră în concurs gazdele, păpuşarii gălăţeni urmând să prezinte spectacolul Don Quijote. Simbol al adevăratului cavalerism, al devotamentului şi al iubirii pure, Don Quijote a traversat anii, baricadele de cultură şi mentalitate, rămânând un etern cavaler rătăcitor care însufleţeşte imaginaţia şi îmbogăţeşte cultura fiecărei generaţii.

Al doilea spectacol este surpriza Teatrului Ţăndărică: “Gulliver în Ţara Piticilor”, reprezentaţia, găzduită de sala mare a Teatrului Dramatic , fiind programată să înceapă la ora 12.00. Regizorul Cristian Pepino tratează cu umor păţaniile lui Gulliver, îmbinând animaţia digitală, pe un fond muzical adecvat, cu păpuşi deosebit de expresive.

Ultimul spectacol de mâine este găzduit de sala Teatrului Gulliver. De la ora 13.00, păpuşarii de la Teatrul „Anton Pann”, din Râmnicu-Vâlcea, vor aduce copiilor gălăţeni piesa “Cocoşelul neascultător”, o poveste despre prietenie, care aminteşte de proverbul „Prietenul la nevoie se cunoaşte”şi în care binele învinge. Cei mici vor asista la aventura cocoşelului care nu a ascultat sfaturile primite, iar părinţii vor avea ocazia să le spună: Vezi ce se întâmplă, când nu eşti ascultător ?!

http://gazetarul.ro/galati-papusarii-di ... la-galati/

Link to comment
Share on other sites

„Gulliver”, acelaşi festival fenomenal

* A început sărbătoarea păpuşilor * 17 spectacole în 5 zile *

Baloane în ploaie colorată, păpuşi, măşti, eroi de poveste, feţişoare nostime, voci peltice, emoţii sincere, chiote de bucurie, aplauze, hohote de râs. Timp de o săptămână, la Teatrul „Gulliver”, în fiecare toamnă, toată această atmosferă de veselie ne readuce copilăria în suflet şi zâmbetul pe buze. Pentru a 17-a oară a bătut, luni, gongul Festivalului „Gulliver”. Pe spectatorii mici şi mari îi aşteaptă 5 zile de sărbătoare, cu 17 spectacole pe toate gusturile. Pentru păpuşarii, veniţi din toate colţurile ţării, dar şi de la Budapesta, Uzghorod şi Chişinău este momentul când se pot bucura de roadele muncii lor de un an, pentru că cei mai buni vor primi premii. De la Galaţi, niciun actor nu va pleca supărat acasă: toţi se vor întoarce cu câte o desagă de aplauze, cât să le ajungă un an de zile. Până la ediţia următoare.

Cei mai fideli spectatori sunt cei cinci membri ai juriului, care vor asista la fiecare piesă, vor drămui talentul şi priceperea păpuşarilor şi vor acorda premiile, vineri la ora 14.00, la finalul festivalului. Marius Zarafescu, critic de teatru şi director în Ministerul Culturii, este preşedintele juriului, din care fac parte Maria Mierluţ – regizoare şi actriţă, Carmen Stanciu – critic de teatru, Radu Iordănescu – realizator TV şi Ilie Zanfir – consilier local şi director al Bibliotecii „V. A. Urechia”.

„Don Quijote” a spart gheaţa şi ghinionul

Primul spectacol în concurs a fost „Don Quijote” realizat de teatrul gazdă. Regia şi adaptarea după textul lui Cervantes îi aparţin lui Cătălin Vasiliu, iar scenografia este semnată de Daniela Drăgulescu. Partea cea mai apreciată de copii pare să fi fost muzica originală creată special pentru acest spectacol de compozitorul Dan Bălan. Povestea cavalerului rătăcitor, însoţit permanent de simpaticul şi mucalitul său servitor, Sancho Panza, nu avea cum să nu-i cucerească. Stelian Stancu, Marian Sterian, Adina Niţă, Elena Sterian, Eduard Şişu, Ramona Păuc, Mircea Vâjâianu şi Nicolae Lungu i-au antrenat, încă o dată, într-o lume magică, plină de peripeţii, învăţându-i să-şi păstreze credinţa şi dragostea.

Teatrul „Anton Pann” - Magia poveştilor cu tâlc

Trei prieteni – Cocoşelul, Ursuleţul şi Motanul - duc o viaţă aparent lipsită de griji, ajutându-se unul pe celălalt. Oricui i se poate întâmpla să fie păcălit şi să treacă prin momente grele. Întotdeauna binele învinge dacă ai alături nişte prieteni care să-ţi vină în ajutor. Neascultător (chiar şi copiii din sală l-au avertizat!), Cocoşelul este prins de Vulpoi şi e în pericol să devină rasol. Cel care îi ajută pe prietenii lui să-l elibereze este Corbul-poştaş, şi el păcălit de Vulpoi, în altă poveste cunoscută copiilor. Cei mici au asistat cu sufletul la gură la aventurile cocoşelului neascultător, primindu-şi în final lecţia: „Vezi ce se întâmplă când nu asculţi de cei mari?”. Copiii mai mari s-au îngrămădit pe scenă şi au încercat să tragă cu ochiul spre un alt tărâm mai fascinant pentru ei, acela de după paravanul scenei, unde păpuşari de la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea mânuiau păpuşile. Fiecare a avut de învăţat câte ceva.

Bijuteria de la „Ţăndărică” - Cum am devenit Liliputan

Teatrul „Ţăndărică” este aşteptat întotdeauna cu sufletul la gură la Galaţi, pentru că niciodată nu şi-a dezamăgit spectatorii. Anul acesta, în semn de preţuire pentru longevitatea festivalului, au prezentat în premieră piesa „Gulliver în Ţara piticilor”, spectacol care poartă mărcile maeştrilor Cristian şi Cristina Pepino. Deşi povestea lui Gulliver luat prizonier de pitici a mai fost redată scenic chiar şi de teatrul din Galaţi, varianta celor de la „Ţăndărică” impresionează prin mijloacele moderne şi şlefuirea de bijutier a scenografului – Cristina Pepino. Parte din decor, dar şi parte din poveste este preluată de proiecţia pe un ecran mare – un fel de desen animat care încadrează jocul actorilor şi al păpuşilor. Ceea ce au rămas neschimbate şi constante în spectacolele bucureştenilor sunt profesionalismul, verva şi sinceritatea cu care aceştia joacă de fiecare dată. Gabriel Apostol - alias Gulliver, căpitanul corăbiei (pe care copiii mai mari nu-l pot uita în rolul Motanului încălţat de acum câţiva ani) - reuşeşte să mobilizeze aproape o sală întreagă care jură credinţă regelui Lilliputan. Apoi sarcina lui Gulliver pare să fie aceea de a-i învăţa pe toţi piticii (din spectacol şi din sală) cum să se poarte civilizat. Când ai la îndemână un cântec special scris de compozitorul Dan Bălan, aşa ceva pare floare la ureche. Cei care n-au ajuns luni la „Ţăndărică”, pot veni astăzi, de la ora 11.00, la Teatrul Dramatic.

Programul de astăzi

- ora 10,00 – Teatrul Gulliver: Teatrul pentru Copii şi Tineret Constanţa - “Alba ca Zãpada”

- ora 11,00 – Teatrul Dramatic: Teatrul Ţãndãricã Bucureşti - “Gulliver în Ţara Piticilor

- ora 12,00 – Teatrul Gulliver: Pályi János (Ungaria) - „Viteazul Vasilache”

- ora 15,00 – Teatrul Dramatic: Teatrul „Bacovia” Bacãu - “Stan Pãţitu`”

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2% ... nal_2.html

Link to comment
Share on other sites

Un altfel de Vasilache

Prezentat ca o variantă ungară a tradiţionalului personaj românesc Vasilache, Vitéz László a prins viaţă cu ajutorul talentatului păpuşar Pályi János. Nostimele întâmplări prin care trece eroul şiret şi neastâmpărat îi antrenează pe toţi copiii. Lucru foarte important deoarece reprezentaţia a avut loc în limba maghiară, iar László (al cărui nume ajunge să fie strigat de micuţi în momentele însemnate) reuşeşte să atragă simpatia. Povestea le-a fost rezumată, totuşi, spectatorilor, înainte de începerea reprezentaţiei. Cu şiretlicuri, mai cu teamă, mai cu îndrăzneală, dar mai ales cu o tigaie imensă de clătite, el îi bate măr pe „cei răi”. În cele cinci runde ale bătăliei, onomatopeele sau cuvintele-cheie, uşor de pronunţat, au făcut deliciul copiilor. Toate meritele revin mânuitorului din spatele paravanului, despre care aflăm, din carnetul de festival, că, pentru acest spectacol (regizat de Kovács Ildikó), a fost premiat la diferite festivaluri din Ugaria şi din alte ţări.

http://www.viata-libera.ro/articol-Un_a ... che_2.html

Gusturile „Albei ca Zăpada” nu se discută!

Povestea „Alba ca Zăpada” a fost de nenumărate ori pusă în scenă şi n-a lipsit de la nicio ediţie a Festivalului „Gulliver”. De aceea, pentru un regizor e un act de curaj să se prezinte cu această piesă la concurs. Dar ştie Bogdan Drăgulescu de ce s-a încumetat la o asemenea provocare! Un pic modernizată, numai atât cât să prindă bine, „Alba ca Zăpada” de la Teatrul de Copii şi Tineret din Constanţa ne-a cucerit prin umor de bună calitate, prin „găselniţele” inspirate ale regizorului, prin calitatea interpretării şi a scenografiei (semnată Simona Drăgulescu) şi prin şlagărele cu care a fost condimentată povestea (compuse de Liviu Prossi). Noutatea spectacolului de la Constanţa a fost povestitorul care intervine să-şi salveze eroina, de câte ori aceasta trece prin momente critice. Astfel se transformă în vânător, pentru că aşa e mai sigur că fata va ajunge nevătămată la casa piticilor, sau în prinţul salvator, cam tălâmb, împiedecat şi uituc (peste peruca albă rămâne cu ochelarii de scriitor), care încurcă finalul poveştii cu cel din „Frumoasa din Pădurea adormită”. Rămâne cu Alba ca Zăpada (povestitorul poate visa la orice), în ciuda faptului că toţi din sală, până şi piticii din poveste, au constatat că prinţul acesta nu e prea chipeş. Dar gusturile Albei ca Zăpada nu se discută!

Programul de astăzi

· ora 10,00 – Teatrul Dramatic: Teatrul „Luceafãrul”, Iaşi: “Vrãjitoarea pofticioasã”

· ora 11,00 – Teatrul Gulliver: Teatrul „Bavka”, Uzhgorod - Ucraina: “Potcoava cu noroc”

· ora 13,00 - Teatrul Gulliver: Teatrul ”Mihai Popescu”, Târgovişte - „1, 2, 3...Circ”

· ora 14,00 – Teatrul Dramatic: Teatrul „Ciufulici”, Ploieşti: “Fata moşului şi fata babei”

http://www.viata-libera.ro/articol-Gust ... uta_2.html

Link to comment
Share on other sites

Elevii Şcolii 43 s-au întâlnit cu Stan Păţitu’

Nu e uşor să pui în scenă o poveste populară românească, mai ales una ca „Stan Păţitu’ ” a lui Ion Creangă. Dar echipei de la Secţia Animaţie a Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău, prezentă marţi după-amiază în festival, i-a ieşit de minune. Făcând apel la foarte puţine păpuşi, spectacolul s-a bazat pe jocul actorilor, foarte convingători dacă au reuşit să ţină în frâu sala plină ochi de copii de la Teatrul „Dramatic”. Punerea în scenă (regia artistică, Bogdan Ulmu) a păstrat intactă istoria lui Creangă, ceea ce nu a exclus artificii moderne. Ca exemplu, Povestitorul (de fapt, o povestitoare) care l-a luat la un dans popular, în sală, pe un actor, a stârnit zâmbetele celor mari. Ce mai atâta tura-vura, elevii de clasele I-IV de la Şcoala nr. 43, care se pare că au avut exclusivitate la acest spectacol, s-au amuzat de istorie şi, mai ales, dacă nu ştiau povestea, de atâtea expresii construite cu familia de cuvinte a lui „drac”. „A fost un spectacol foarte instructiv, şi modern, şi din care copiii mei de clasa a III-a au avut ce învăţa la capitolul vocabular”, ne-a spus învăţătoarea Mitriţa Iosup. „Mi-a plăcut şi mie reprezentaţia”, ne-a împărtăşit Suzana Gutuno, mama unui băieţel de şase ani, care nu era dumirit despre ce e vorba pe scenă. Unii copii, precum Noemi Bădin, au promis, în schimb, că vor (re)citi istorioara lui Creangă, sperând să înţeleagă, până la urmă, ce e cu coasta de drac a nevestei lui Stan Păţitu’…

Potcoava cu noroc din Ucraina

Dintre spectacolele care nu ar fi trebuit ratate cu niciun preţ, chit că replicile erau înţelese doar după ce se traduceau în microfon, se numără şi cel al ucrainenilor de la Teatrul de Păpuşi Regional „Bavka”. Prin „Potcoava cu noroc”, cei trei actori au adus pe mica scenă de la „Gulliver” acea felie de inefabil a copilăriei. Măgăruşul pleacă de acasă, dornic să scape de muncă şi de cei care îl aveau în grijă. La fel ca „Veronica” din celebrul film românesc pentru copii, protagonistul intră în fel şi fel de belele. El scapă să fie mâncat doar pentru că are o potcoavă de fier. Actorii rămân la vedere, ca povestitori ce sunt, dar, foarte natural, tot la vedere, mânuiesc o groază de păpuşi ori marionete. Între timp, în ritm firesc de dans (un fel de „Înainte cu poveste, că de-aicea mult mai este”), ei schimbă firesc şi decorul, imaginând dintr-o o serie de ustensile din lemn şi câteva eşarfe când un câmp cu iarbă proaspătă, când o baltă cu raţe, când o pădure întunecată. Ilustraţia muzicală a mizat pe melodii calde, cu amprenta ritmurilor ucrainene. Spectacolul are un plus şi la ideea transmisă copiilor: îţi poţi câştiga respectul adevărat din partea celorlalţi numai prin muncă grea şi cinstită.

Salt mortal de la circ la vis

Cei patru tineri actori de la Teatrul pentru Copii şi Tineret din Târgovişte (Daniela Stîngă, Andreea Amihăiesei, Cristian Olaru şi Radu Păunescu) i-au impresionat pe copiii prezenţi ieri la piesa „1, 2, 3…circ” prin credinţa şi dragostea cu care… s-au jucat cu păpuşile. A fost un spectacol doar de muzică, mişcare, păpuşi şi idei, fără cuvinte, dar micii şi marii spectatori au stat ca vrăjiţi. Fiecare număr de circ pornea de la realitate şi aluneca spre vis. Aşa, în spectacol s-au perindat nu numai clovni, acrobaţi, iluzionişti sau animale dresate, ci şi avioane, paraşutişti, ozn-uri, marţieni, planete, submarine, peşti, meduze, graniţele fanteziei neavând limite. Cuvintele ar fi fost de prisos ca să înţelegi toate acestea: „A fost un spectacol despre magie. Am învăţat cum pot să fac şi eu circ cu jucăriile mele acasă”, ne-a declarat Matei Jipa, un băieţel de 7 ani.

Cuvintele au putere magică

Tot disputându-şi telecomanda, doi copii, Ilinca şi Rareş, descoperă magia cuvintelor: reuşesc să creeze o vrăjitoare peltică şi haioasă, care are în cap numai reţete culinare şi, în loc de cazane cu poţiuni magice, umblă cu oale de borş, polonice şi alte instrumente casnice. Întâlnirea cu Vrăjitoarea pofticioasă este un pretext pentru călătorii în lumea povestioarelor cu tâlc. Textul aparţine prozatorului ieşean Dan Lungu, regia lui Ion Ciubotaru, iar scenografia lui Mihai Pastramagiu.

Fata babei şi fata moşului

Reprezentaţia Teatrului de Copii „Ciufulici” din Ploieşti, care a venit în festivalul de la Galaţi cu „Fata babei şi fata moşului”, a încântat sala plină ochi a „Dramaticului”. O poveste de Ion Creangă pe care mulţi dintre copii deja o ştiau, dar de care nici adulţii nu se satură. La aceasta s-a adăugat şi inventivitatea regizorului Daniel Stanciu, care a îmbinat la vedere jocul actorilor cu cel al păpuşilor, a apelat la o coloană sonoră tradiţională şi a mai adăugat piesei şi „dulcele grai moldovenesc”. Decoruri pitoreşti, costume haioase şi multe glume de scenă au asigurat o reprezentaţie reuşită, gustată din plin de micuţii spectatori.

Programul de astăzi al Festivalului „Gulliver”

· ora 10,00 – Teatrul Dramatic: Teatrul „Prichindel”, Alba Iulia: “ Mica sirenã”

· ora 11,00 – Teatrul „Gulliver”: Teatrul „Vasilache”, Botoşani: “Trimiteţi moartea în vacanţã”

· ora 13,00 – Teatrul Dramatic: Teatrul „Guguţã”, Chişinãu - Republica Moldova: “Brãţara fermecatã”

http://www.viata-libera.ro/articol-Elev ... 99__2.html

Link to comment
Share on other sites

Daniela Stîngă: „Mult mai greu să joci pentru copii”

Actriţa Daniela Stîngă din Galaţi este angajata Teatrului pentru Copii şi Tineret „Mihai Popescu” din Târgovişte. Luna aceasta şi-a vizitat urbea natală a doua oară în interes de serviciu. Dacă la Festivalul de Comedie a jucat rolul servitoarei Mary din „Cântăreaţa cheală”, de Eugen Ionescu, la „Gulliver” am avut surpriza s-o descopăr în rolul unui clovn de circ, priceput în arta mânuirii păpuşilor. „Mă bucur că nu am ratat niciun festival din Galaţi anul acesta, e minunat să te simţi acasă şi să mă poată vedea pe scenă familia şi prietenii mei”, ne mărturiseşte după spectacol. Trecerea de la Eugen Ionescu la teatrul de păpuşi nu a fost deloc uşoară: „Am avut emoţii mari. E mult mai greu să joci pentru copii. La oamenii mari, mai găseşti scuze, ei ştiu ce-i aceea convenţie teatrală. Cu copiii trebuie să fii sincer, altfel îţi iei papara la final sau chiar şi în timpul spectacolului”.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2% ... 9D__2.html

Moartea, personificată ca la Animax

Nu-i de glumit cu Moartea, fie ea întruchipată de o păpuşă? Echipa botoşăneană a Teatrului „Vasilache”, prezentă ieri în festival, a făcut-o într-un mod cât se poate de reuşit, fără a sări calul, într-un spectacol cu ştachetă înaltă.

Puştii care nu mai cred demult în basmele de adormit copiii, care ştiu niţică engleză şi franceză şi care au rămas fani Animax, dar se uită şi la filme cu karate, s-au distrat pe cinste ieri. Nu ştim câţi dintre micii spectatori de la reprezentaţia „Trimiteţi Moartea în vacanţă!” au îndeplinit toate aceste condiţii. Însă adulţii au savurat toate trucurile inteligente găsite, la nivelul limbajului şi al situaţiilor, de regizor, pentru a ridiculiza Personajul cu Coasa. În sfârşit, Moartea reuşeşte să îşi ia o vacanţă la mare, lângă un palmier (în The Land of Choisce, aflăm), îşi lasă Coasa acasă, deşi instrumentul îi cântă „I want to kill somebody” (în loc de „to love somebody” din refrenul unei melodii cunoscute), îşi protejează craniul cu cremă de soare, dar scapă cu greu de un crab de mare şi de o gâză sâcâitoare. Datoria îi cere să vină după bunicul unui băieţel, dar pierde la jocul de tenis, unul pe viaţă şi pe moarte, redat cu încetinitorul, ca în Matrix, la care o provoacă puştiul. După spectacolul total din sala de la „Gulliver”, actori sau membri ai juriului nu mai conteneau cu laudele la adresa echipei din nordul Moldovei.

Copiii au votat pentru Mica sirenă

„Mica sirenă” a fost aleasă de păpuşarii de la Teatrul din Alba Iulia în urma unui sondaj realizat în rândul a peste 2.500 de copii, cărora li s-au pus la dispoziţie mai multe poveşti celebre. Deşi basmul este foarte cunoscut, succesul spectacolului a depins de fantezia celei care l-a pus în scenă, Oana Leahu. Montarea de la „Prichindel” a reuşit să-i încânte şi pe copiii gălăţeni prin expresivitatea plastică a păpuşilor, mânuite de actorii care, prin costumele lor, au alcătuit şi decorul acvatic al poveştii, ei întrupând valurile. La acest lucru s-a adăugat tonalitatea diversă a vocilor, care, fără a fi stridente, s-au făcut auzite în sală, până la ultimul rând. Zgomotul valurilor mării a inundat sala de la Dramatic, iar spectatorii s-au plimbat nestingheriţi prin feerica lume subacvatică: au înotat alături de peşti, căluţi de mare şi delfini, au făcut cunoştinţă cu surprinzătoarele sirene, dar şi cu înspăimântătoarea vrăjitoare a mării. Efecte spectaculoase s-au obţinut prin îmbinări neaşteptate dintre recuzită, lumină, fum, mişcare scenică, care le-au captat copiilor atenţia, atunci când aceştia s-au lăsat „purtaţi de valuri” spre alte ţărmuri, povestea fiind un pic cam lungă şi complicată.

Pledoarie pentru drepturile copilului, la Teatrul „Guguţă”

Deşi a anunţat iniţial că va participa la festival cu „Brăţara fermecată”, Teatrul „Guguţă” din Chişinău s-a prezentat la Galaţi cu „Puişorul Cuculică”, întrucât una dintre actriţele care juca în prima piesă a fost operată de apendicită săptămâna aceasta. Puişorul de cuc pare să fi găsit uşor drumul spre inima micilor spectatori, mai ales că reprezentaţia a fost, în mod vizibil, o pledoarie pentru drepturile copiilor. Puiul de cuc, singur pe lume, trece prin tot felul de peripeţii, nu este primit la şcoală, este agresat de vulpe şi nu-şi poate face prieteni, din cauză că este diferit de celelalte vieţuitoare ale pădurii. În ciuda mesajului prea evident, copiii au gustat spectacolul, mai ales că nu s-a amintit nicăieri nimic şi despre îndatoririle lor.

Programul de astăzi al Festivalului „Gulliver”

· ora 10,00 – Teatrul „Gulliver”: Teatrul „Cărăbuş”, Brăila: “Crăiasa Zăpezilor”

· ora 11,00 – Teatrul Dramatic: Teatrul de Păpuşi din Baia Mare: “Povestea Regelui Lear”

· ora 13,00 – Teatrul „Gulliver”: Spectacol jubiliar “250”, Teatrul „Gulliver”: “Sânziana şi Pepelea”

· ora 14,00- Teatrul „Gulliver”: Decernarea premiilor

http://www.viata-libera.ro/articol-Moar ... ax__2.html

Regele Lear a fost la Galaţi

* Povestea a fost spusă de actorii Teatrului de Păpuşi Baia Mare *

Spectacolul, unul fără păpuşi, s-a evidenţiat nu numai prin jocul actorilor, dar şi prin costume şi scenografie. De asemenea, ilustraţia muzicală reţine atenţia (nu însă şi pe cea a copiilor mici!) prin numeroasele inserţii de rock gothic. Cunoscută copiilor mai degrabă din basmul românesc „Sarea în bucate”, cules de Petre Ispirescu, piesa lui William Shakespeare, aşa cum a fost regizată de Alina Hiristea, i-a atras, într-o anumită măsură, şi pe micuţii spectatori. Regele nebun, Mezina iubitoare, sinceră şi deloc linguşitoare, dar mai ales Bufonul înţelept şi scamator pe deasupra sunt personaje de care copiii îşi vor aminti când vor citi textul dramaturgului englez.

http://www.viata-libera.ro/articol-Rege ... ati_2.html

Link to comment
Share on other sites

Marele premiu al Festivalului „Gulliver” a mers la „Ţăndărică”

S-a încheiat vacanţa de poveste pe care ne-o dăruieşte în fiecare an Festivalul „Gulliver”. A fost o săptămână întreagă, când viaţa mai micilor şi mai marilor spectatori a cunoscut o efervescenţă a emoţiilor, pentru că aproape toate drumurile au dus la teatru. Ieri, trupele de teatru au fost răsplătite cu premii pentru eforturile de a crea spectacole care ne-au încântat şi care ne vor ţine de cald un an de zile, până la ediţia următoare, a XVIII-a care va marca şi majoratul Festivalului „Gulliver”. Juriul compus din preşedintele Dan-Marius Zarafescu - teatrolog, Maria Mierluţ - regizor, Carmen Stanciu - critic de teatru, Zanfir Ilie - consilier local, Radu Iordănescu - realizator TVR a acordat douăsprezece premii.

Marele Premiu a fost câştigat de Teatrul „Ţăndărică” din Bucureşti pentru spectacolul „Gulliver în Ţara piticilor” în regia maestrului Cristian Pepino, care a primit la această ediţie şi un binemeritat premiu de excelenţă.

Premiul pentru regie a fost acordat lui Daniel Stanciu pentru spectacolul „Fata babei şi fata moşului” realizat la Teatrul de Copii „Ciufulici” din Ploieşti.

Pályi János din Ungaria a fost câştigătorul premiului pentru interpretare masculină datorită excepţionalelor calităţile de comunicare specifice artei animaţiei demonstrate în „Viteazul Vasilache”.

Premiul pentru interpretare feminină a mers la Teatrul „Ciufulici” din Ploieşti, la Manuela Alionte Frâncu pentru rolul Fata babei din spectacolul „Fata babei şi fata moşului”.

Artiştii Claudiu Gălăţeanu, Florin Iftode, Tudor Rotaru şi Laurenţiu Vasilache au Premiul „Gulliver” pentru fantezia, virtuozitatea şi creativitatea demonstrate ca regizori, scenarişti şi interpreţi ai spectacolului „Trimiteţi moartea în vacanţă” (Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoşani).

Daniela Drăgulescu este câştigătoarea (pentru a doua oară consecutiv în Festivalul „Gulliver”), Premiului pentru scenografie, pentru spectacolul „Don Quijote” al teatrului gazdă.

Ca în fiecare an, cotidianul „Viaţa liberă” a acordat Premiul „Dan Ganea” care a rămas de data aceasta la Galaţi, la întreaga echipă care a lucrat la spectacolul „Don Quijote”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Mare ... %9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Festivalul Internaţional de Animaţie "Gulliver" 2010

Festivalul International de Animatie "Gulliver" din Galati, editia a XVIII-a, se va desfasura intre 25 si 30 octombrie.

„Festivalul se va organiza cu certitudine în ultima săptămână din octombrie. Nu va fi la fel de bogat în spectacole cum a fost în alţi ani, dar nu vor lipsi trupele îndrăgite de la «Ţăndărică», din Ploieşti, Alba Iulia, Iaşi şi Chişinău. Vom avea şi o reprezentaţie a unui teatru din Bulgaria. Vor fi cam 10 spectacole, în loc de 15”, spune Stelian Stancu, directorul de la „Gulliver”.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Festivalul Gulliver, în perioada 25 - 29 octombrie

Când nimeni nu se mai aştepta ca anul acesta să se organizeze la Galaţi o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie "Gulliver", un comunicat al teatrului ne anunţă că manifestarea va avea totuşi loc în perioada 25 - 29 octombrie.

Actorul Stelian Stancu, directorul fostului Teatru de Păpuşi, spune că ambiţia de a păstra tradiţia acestui festival l-a determinat să facă economii, atât din banii de la spectacole, cât şi din subvenţiile de la bugetul local. Aşadar, festivalul se va desfăşura şi în acest an dar sub auspiciile unei duble crize: economice dar şi a spaţiului. "Dacă anul trecut aveam 16 spectacole, care se jucau în două săli, anul acesta vom avea 11-12 trupe invitate, care vor juca într-o singură sală. Aşadar, vom avea trei spectacole pe zi", ne-a informat Stelian Stancu.

Noutatea, faţă de anii precedenţi, este aceea că mai multe teatre vor veni cu piese care conţin şi elemente de animaţie computerizată. „Totul evoluează, chiar şi teatrul! Trebuie să îmbinăm calculatorul, cu teatrul, astfel încât să-i apropiem pe copii de sălile de spectacole. Chiar şi noi avem nişte efecte speciale la cea mai nouă piesă - «Motanul Încălţat»", mai spune Stelian Stancu.

De la festivalul din acest an nu vor lipsi Teatrul „Ţăndărică" din Bucureşti, cele două teatre de marionete din Chişinău, „Guguţă" şi „Licurici", un teatru din Bulgaria, dar şi Teatrele de Păpuşi din Baia Mare, Iaşi şi Rîmnicu-Vâlcea. „Toate acestea sunt teatre prietene, care ne onorează cu prezenţa la fiecare festival", a mai spus purtătorul de cuvânt de la Gulliver, Jeana Lungu.

Şi în acest an, preşedintele juriului va fi Marius Zarafescu, consilier în cadrul Ministerului Culturii, iar printre cei care vor decide ierarhia finală se vor număra Carmen Stanciu, critic de artă, Radu Iordănescu, realizator TV, Maria Mierluţ regizor şi un reprezentant al Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local Galaţi.

Şi pentru că mulţi se întreabă dacă trupele invitate în spectacol sunt plătite, aflaţi că nu vor primi niciun leu. Practic, trupele participă pe cheltuială proprie, plătesc diurne actorilor, dar sunt cazate pe banii organizatorilor.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Autoritatile_si_oamenii_de_bine_din_Galati_tin_in_viata_Festivalul_Gulliver_0_349165226.html

Link to comment
Share on other sites

Cele 12 trupe şi programul spectacolelor

Am primit de la secretarul literar al Teatrului „Gulliver”, Jeana Lungu, un program provizoriu al festivalului care se va desfăşura între 25-29 octombrie. „Deocamdată despre preţul biletelor nu vă putem spune nimic, deoarece aceste detalii vor fi puse la punct după întoarcerea trupei din turneul festivalier pe care-l are în prezent. Informaţiile vor fi făcute publice pe site-ul teatrului, cu trei zile înainte de începerea festivalului”, ne mai spune aceasta.

Pentru că cititorii curioşi ne-au asaltat cu întrebări în legătură cu piesele care se vor juca în festival, vom prezenta un program orientativ care, însă, ar putea suferi schimbări, pe care vi le vom anunţa din timp.

Luni, 25 octombrie, în deschidere a fost programat Teatrul „Gulliver” cu „Motanul încălţat”, dar şi „Ciufulici” din Ploieşti cu „Fantoma din Canterville”.

Marţi, pe 26 octombrie, va juca Teatrul „Guguţă” din Chişinău („Făcătorii destinului”), Teatrul din Bacău (spectacolul „Cipollino”) şi Teatrul „Gulliver” cu „Poveste de Crăciun”.

În a treia zi de festival – 27 octombrie - au fost planificate Teatrul „Licurici” din Chişinău (care nu s-a decis încă asupra spectacolului) şi Teatrul din Alba Iulia cu „Universul din lanterna magică”.

Pentru joi, 28 octombrie, trei spectacole: „Hansel şi Gretel” de la Râmnicu Vâlcea, „Fata moşului şi fata babei” de la Târgovişte şi „Spărgătorul de nuci” de la Baia Mare.

Ultima zi va fi şi ea foarte bogată: Teatrul „Luceafărul” din Iaşi cu „Furtuna”, Teatrul „Vessel” din Bulgaria cu „Soldăţelul de plumb”, dar şi mult aşteptatul „Ţăndărică” prezent la festival cu o îndrăgită şi cunoscută poveste cu „Pinocchio”. În aceeaşi zi, va avea loc şi festivitatea de premiere, când cei mai buni vor fi rechemaţi la rampă. Amintim că „Viaţa liberă” va acorda şi anul acesta Premiul „Dan Ganea”, aşa cum obişnuieşte încă de la prima ediţie.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cele_12_trupe_si_programul_spectacolelor_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Programul Festivalul Internaţional de Animaţie „Gulliver”, ediţia a XVIII-a

Luni - 25 octombrie

• 9.30 - Deschiderea festivalului

• 10.00 - Teatrul „Ciufulici” Ploieşti - „Fantoma din Canterville”

• 13.30 - Teatrul din Baia Mare - „Spărgătorul de nuci”

Marţi - 26 octombrie

• 10.00 - Teatrul de Animaţie Bacău - „Cippolino”

• 13.00 - Teatrul „Guguţă” Chişinău - „Făcătorii destinului”

Miercuri - 27 octombrie

• 10.00 - Teatrul „Gulliver” Galaţi - „Poveste de Crăciun”

• 13.00 - Teatrul „Aşchiuţă” Piteşti - „Isprăvile lui Păcală”

Joi - 28 octombrie

• 10.00 - Teatrul „Gulliver” - „Motanul încălţat”

• 12.30 - Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea - „Hansel şi Gretel”

• 13.30 - Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea - „Hansel şi Gretel”

• 15.30 - Teatrul din Târgovişte - „Fata babei şi fata moşului”

Vineri - 29 octombrie

• 10.00 - Teatrul „Luceafărul” Iaşi - „Furtuna”

• 13.30 - Teatrul „Ţăndărică” Bucureşti - „Pinocchio”

• 16.00 - Teatrul „Vessel” Bulgaria - „Soldăţelul de plumb”

• 17.00 - Festivitatea de premiere

http://www.viata-libera.ro/articol-Festivalul_%E2%80%9EGulliver%E2%80%9D_la_majorat.html

Link to comment
Share on other sites

Astăzi începe Festivalul „Gulliver”

De azi până vineri, în Galaţi este sărbătoare. Timpul se va măsura altfel, de la un spectacol de teatru de păpuşi la altul. Astăzi sună gongul care anunţă deschiderea celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Animaţie „Gulliver”. Cum sunt programate treisprezece spectacole, susţinute de zece trupe de păpuşari, în sala Teatrului Dramatic, niciun copil nu ar trebui să rămână săptămâna aceasta fără să vadă măcar o piesă de teatru.

La ora 9.30 va avea loc deschiderea festivă, iar la 10, Teatrul „Ciufulici” din Ploieşti va prezenta în festival „Fantoma din Canterville”, o piesă cu o stafie simpatică, adaptare după un text de Oscar Wilde, în regia lui Adrian Apostu şi cu o scenografie de Daniela Drăgulescu.

Tot astăzi, de la 13.30, Teatrul de Păpuşi din Baia Mare vine cu „Spărgătorul de nuci”, spectacol realizat după binecunoscutul balet de Ceaikovski.

http://www.viata-libera.ro/articol-Astazi_incepe_Festivalul_%E2%80%9EGulliver%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

A început Festivalul „Gulliver”

Ieri a bătut gongul pentru deschiderea oficială a celei de-a XVIII-a ediţii a celui mai longeviv festival de marionete din ţară – Festivalul „Gulliver”. Directorul Teatrului de Păpuşi, Stelian Stancu, a mulţumit în deschidere Consiliului Local, care şi în vremuri de criză a găsit resursele necesare pentru ca această adevărată sărbătoare a copiilor gălăţeni să aibă loc şi anul acesta. Opt trupe din toate colţurile ţării şi două de peste graniţă îşi vor măsura forţele toată săptămâna, pentru că, pe lângă distracţia pe care o oferă miilor de copii, festivalul are şi caracter competitiv.

Un juriu, format din criticul de teatru Marius Zarafescu – preşedinte, Dan Bălan – muzicolog şi profesor UNATC, Radu Iordănescu – realizator TV şi Zanfir Ilie – directorul Bibliotecii „V. A. Urechia”, va stabili în final ce trupe şi ce actori vor merita premiile care se vor decerna vineri, 29 octombrie, începând cu ora 17. „Să câştige cei mai buni”, le-a transmis Zarafescu păpuşarilor veniţi zilele acestea la Galaţi.

Poveste cu o fantomă simpatică, la Teatrul din Ploieşti

Fantoma. Personajul misterios care populează imaginaţia fiecărui copil. Gândiţi-vă ce se întâmplă când fantoma urcă pe scenă în faţa unei săli pline de copii! Şi trece prin toate ipostazele: apare întâi cu cearşaful pe cap, apoi e zbârlită şi cu faţa albă ca varul, iar în final vine numai oale şi ulcele, abia reuşind să-şi adune oasele de pe jos! Dacă fantoma mai şi cântă, se împiedică şi cade din cauza sârmelor întinse de doi băieţi năzdrăvani, sau din cauza magiunului răspândit cu generozitate pe scări, atunci succesul spectacolului e asigurat. În sală a fost veselie generală. La fiecare apariţie a fantomei, s-a ţipat şi s-a râs, de s-a zguduit Dramaticul din temelii. Restul a fost poveste. O poveste adaptată după textul lui Oscar Wilde – „Fantoma din Canterville”. O familie de americani – genul Bundy - cumpără la un preţ chilipir un conac vechi englezesc, cu tot cu fantomă. Veniţi din ţara tuturor posibilităţilor, americanii tratează la modul cel mai firesc apariţiile fantomei lui Sir Simon. În timp ce capul familiei nu crede deloc în existenţa ei, nevasta o aude noaptea zornăind din lanţuri şi-i recomandă să le ungă cu un ulei universal, iar cei doi băieţi îi întind tot felul de capcane. Faptul că ceştile de ceai zboară prin casă nici nu este observat de americanii prea preocupaţi de problemele lor. Pe lângă umorul de calitate al lui Oscar Wilde, spectacolul a mai beneficiat şi de o scenografie inspirată semnată Daniela Drăgulescu şi de muzica lui Viorel Gavrilă. Toate sub bagheta regizorală a lui Gabriel Apostol.

O feerie cu delicateţe de stampă japoneză, de la Baia Mare

„Spărgătorul de nuci” este spectacolul cu care au intrat în concurs actorii Teatrului de Păpuşi din Baia Mare (FOTO 4). Regizorul Traian Săvinescu şi-a gândit montarea ca pe un omagiu adus lui Ceaikovski. Pe fundalul muzicii celebrului balet cu acelaşi nume, actorii au evoluat fără niciun cuvânt aproape. Jumătate balet, jumătate pantomimă, piesa le-a oferit spectatorilor momente feerice. Păpuşile micuţe pe care le-au mânuit cu măiestrie artiştii băimăreni ne-au amintit de graţia şi delicateţea stampelor japoneze. O atmosferă de vis, în care minunile stau să se întâmple în fiecare clipă. O fantezie plină de strălucirea şi candoarea sufletului de copil, care ne-a făcut să ne gândim nerăbdători la apropierea sărbătorilor de iarnă.

Programul de astăzi

Începând cu ora 10 va urca pe scenă echipa Teatrului de Animaţie din Bacău cu spectacolul „Cippollino”, în regia lui Gheorghe Balint, în care spectatorii sunt invitaţi la o incursiune în Ţara legumelor şi fructelor.

La ora 13, aveţi întâlnire cu prietenii de la Teatrul „Guguţă” din Chişinău, care vin cu o poveste despre îngerii şi drăcuşorii ce se luptă să stabilească soarta unui prinţ nou-născut – „Făcătorii destinului” (regia Gabriela Lungu).

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9ESus_inima_papusa_sus%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

O zi cu fructe, legume, drăcuşori şi îngeri la Festivalul „Guliver”

Cea de-a doua zi a Festivalului „Gulliver” le-a prilejuit celor mici şi mari o întâlnire cu actorii Teatrului de Animaţie din Bacău, care le-au prezentat „Cipollino”, un spectacol în regia lui Gheorghe Balint şi ilustraţia muzicală de Ciprian Manta. Personajele alese din lumea fructelor şi legumelor i-au antrenat pe micuţi într-o poveste plină de aventuri, în care binele învinge răul.

Cel de-al doilea spectacol, jucat de Teatrul de Păpuşi „Guguţă”, „Făcătorii destinului”, se păstrează în acelaşi registru tematic, al luptei dintre bine şi rău. Drăcuşorii şi îngerii se înfruntă pentru a ajunge la un prinţ nou-născut, primul sosit având dreptul să-i făurească destinul. Pe ideea atât de populară românilor, „fă-te frate cu dracul, până treci lacul”, îngeraşul şi drăcuşorul desemnaţi de Paradis şi de Infern să se întreacă ajung să se împrietenească. Printr-un dialog plin de umor, copiii ajung să priceapă că „nu e dracul chiar atât de negru”, acestuia făcându-i-se lehamite să mai meargă pe căile sale, tânjind să cotească pe cărări mai luminoase: „Eu o iau la stânga mea şi tu o iei la stânga ta. Aoileu! Cum e stânga ta că a mea nu-mi place!”, spune spre hazul tuturor drăcuşorul, la o răscruce, când drumurile celor doi se despart. Păpuşile şi scenografia frumoase realizate de Lilia Popovschi, regia inspirată a Gabrielei Lungu şi adaptată capacităţii de înţelegere a copiilor au făcut din spectacolul de la „Guguţă” una dintre poveştile de neuitat din această ediţie de festival.

Programul de astăzi

· ora 10 – Teatrul de Păpuşi „Guliver” – „Povestea de Crăciun

· ora 13 – Teatrul „Aşchiuţă” – Piteşti – „Isprăvile lui Păcală”

http://www.viata-libera.ro/articol-O_zi_cu_fructe_legume_dracusori_si_ingeri_la_Festivalul_%E2%80%9EGuliver%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

„Povestea de Crăciun”

Câţi dintre noi mai ştiu legătura dintre naşterea Pruncului Sfânt şi bradul pe care îl împodobim în fiecare an, de Crăciun? „Povestea de Crăciun”, spectacolul pe care actorii gălăţeni l-au prezentat în festival a reuşit să smulgă aplauze binemeritate, de mai multe ori în timpul reprezentaţiei. Efectele luminoase şi scenografia simplă, dar inspirată a Danielei Drăgulscu i-au determinat pe copiii prezenţi în sală să murmure de admiraţie şi încântare. Acest fundal feeric a prilejuit o călătorie fantastică în lumea magilor. Călăuziţi de stea, aceştia au venit să aducă daruri pruncului Isus născut în peştera de sub bradul care a spus şi mai spune şi astăzi lumii întregi cum s-a petrecut miracolul.

Cel de-al doilea spectacol de ieri, „Isprăvile lui Păcală”, a fost jucat de actorii Teatrului „Aşchiuţă” din Piteşti. Deşi au lipsit la ediţiile anterioare, piteştenii i-au recucerit micii spectatori gălăţeni cu isprăvile hazlii şi pline de tâlc ale lui Păcală.

Programul de astăzi

* 10.00 - Teatrul „Gulliver”- „Motanul încălţat”

* 12.30 – Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea – „Hansel şi Gretel”

* 13.30 – Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea – „Hansel şi Gretel”

* 15.30 Teatrul din Târgovişte – „Fata moşului şi fata babei

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9EPovestea_de_Craciun%E2%80%9D_.html

Link to comment
Share on other sites

Astăzi, gong de final la Festivalul „Gulliver”

Astăzi este a cincea şi ultima zi de poveste a Festivalului „Gulliver”. Programul este foarte dens.

Începând cu ora 10, Teatrul „Luceafărul” din Iaşi va prezenta spectacolul „Furtuna”.

La ora 13.30 a fost programat multaşteptatul spectacol de la „Ţăndărică” – „Pinocchio”.

Teatrul „Vessel” din Bulgaria îl va aduce pe „Soldăţelul de plumb” la ora 16.00.

Emoţii mari la ora 17, când va avea loc festivitatea de premiere şi vom afla care au fost cele mai bune creaţii din festivalul de anul acesta.

http://www.viata-libera.ro/articol-Gong_de_final_la_Festivalul_%E2%80%9EGulliver%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

Fenomenul „Ţăndărică”

În fiecare an, în Festivalul „Gulliver” sute de copii aşteaptă cu sufletul la gură venirea păpuşarilor de la Teatrul „Ţăndărică” din Bucureşti, care de fiecare dată le umplu sufletele de bucurie. Nici anul acesta nu s-au lăsat aşteptaţi. Au venit cu un prieten drag copiilor – „Pinocchio”. Cunoscuta poveste e spusă şi de data aceasta într-un mod original de Cristina şi Cristian Pepino, scenografa şi regizorul care şi-au pus semnătura pe nenumărate minunate spectacole.

În mod ingenios, reprezentaţia de la „Ţăndărică” a împletit animaţia digitală cu jocul la vedere al actorilor. Pe scenă s-au perindat păpuşi mari sau mai mici, măşti, dar şi personaje digitale – Zâna cea Bună apărând pe scenă ca un soi de hologramă, la fel ca şi balena uriaşă care-l înghite spre final pe Geppeto şi pe Pinocchio.

Dacă la dialogurile realizate cu umor de Cristian Pepino după textul lui Carlo Collodi au râs în cascade, melodiile vesele în stil italian compuse de muzicianul şi profesorul la UNATC Dan Bălan le-au cucerit sufletele. Niciun spectator oricât de mic nu s-a plictisit mai bine de o oră, timpul a zburat ca-n poveste.

Actorii s-au întrecut pe ei înşişi, mai ales că spectacolul de la Galaţi a fost modul lor de a-i ura „La mulţi ani!” lui Cristian Pepino, care a împlinit ieri o vârstă rotundă. Şi noi îi dorim în primul rând sănătate lui şi întregii familii şi inspiraţie şi-l aşteptăm să ne mai încânte şi cu alte „năzdrăvănii”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Fenomenul_%E2%80%9ETandarica%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

Marele premiu al Fetivalului „Gulliver” a rămas la Galaţi

Premiul cel mare al Festivalului Internaţional de Animaţie „Gulliver” a revenit anul acesta chiar gazdelor, pentru spectacolul „Povestea de Crăciun”, după Joel Guerriau.

Aşa au decis membrii juriului, care a mai hotărât ca premiul special să revină trupei Teatrului „Luceafărul” din Iaşi, pentru spectacolul „Furtuna”, după W. Shakespeare.

Cele două piese amintite au fost nominalizate şi la secţiunea regie, însă premiul l-a primit cel de-al treilea nominalizat. Este vorba despre Cristian Pepino, care a regizat spectacolul „Pinocchio”, după Carlo Collodi, la Teatrul Ţăndărică Bucureşti.

Premiul pentru scenografie i-a revenit Danielei Drăgulescu, nominalizată pentru contribuţia la nu mai puţin de trei spectacole, aparţinând teatrelor din Ploieşti, Galaţi şi Iaşi.

Anul acesta, cele două premii de interpretare, feminină şi masculină, au mers la Bucureşti, fiind obţinute de Liliana Gavrilescu şi Daniel Stanciu, pentru rolurile din „Pinocchio”, după Carlo Collodi, piesă pusă în scenă de Teatrul Ţăndărică.

Premiul pentru debut a fost atribuit pentru scenografie şi pentru regie, fiind obţinut de Ioana Tudor pentru regia de la „Motanul încălţat”, după Charles Perrault, Teatrul de Păpuşi „Gulliver”, şi de Diana Roman, pentru regia spectacolului „Hansel şi Gretel”, după Fraţii Grimm, Teatrul „Anton Pann”, Rm. Vâlcea.

Premiul pentru muzică de spectacol a fost de asemenea împărţit, între Ilie Rusnac, pentru spectacolul „Făcătorii destinului”, Teatrul de Păpuşi „Guguţă” Chişinău, şi Liviu Prossi, pentru muzica din două spectacole, prezentate de teatrele din Galaţi şi Iaşi.

Trei şefi de teatre au fost premiaţi anul acest pentru „management cultural”, laureaţii fiind Ion Holban, directorul Teatrul „Luceafărul” din Iaşi, Aurel Cucu, directorul Teatrului de Păpuşi Baia Mare şi Florin Dumitru, directorul Teatrului de Păpuşi „Aşchiuţă” Piteşti.

Membrii juriului au mai decis să acorde o diplomă pentru întreaga activitate artistică „Înţeleptului Nicolae Bănică” şi diploma pentru susţinerea şi promovarea valorilor teatrului de animaţie lui Gheorghe Balint.

Juriul a fost format din Dan-Marius Zarafescu, critic de teatru (preşedinte), prof. dr. Dan Bălan, secretar Secţia Didactică a UCMR-ADA, Radu Iordănescu, realizator TVR, şi Ilie Zanfir, consilier local şi director al Bibliotecii „V.A. Urechia” Galaţi.

De asemenea, în cadrul Festivalului Internaţional de Animaţie „Gulliver”, „Viaţa liberă” a decis să acorde premiul special „Dan Ganea” actorului gălăţean Aurelian Iorga, pentru cele trei roluri din spectacolul „Motanul încălţat” al Teatrului de Păpuşi „Gulliver”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Marele_premiu_al_Fetivalului_%E2%80%9EGulliver%E2%80%9D_a_ramas_la_Galati_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Festivalul de Animaţie "Gulliver" 2011

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie "Gulliver" se va face remarcată în acest an printr-un adevărat maraton de teatru de păpuşi, în şase zile (30 octombrie - 4 noiembrie) fiind prezentate nu mai puţin de 17 spectacole, a anunţat directorul festivalului, Stelian Stancu.

Potrivit acestuia, la festival vor veni trupe de la cele mai cunoscute teatre de păpuşi din ţară, dar şi două de peste hotare, din Ucraina şi Republica Moldova, iar dintre cele 17 spectacole, patru vor fi piese pentru tineret şi adulţi.

Printre spectacolele ce vor încânta publicul se vor număra "Cartea junglei" (Teatrul "Luceafărul" Iaşi), "Motanul încălţat", "Căluţul cocoşat", "Aventurile unei vrăjitoare" etc. Vor fi de asemenea două spectacole pentru copii mai mari - "Sânziana şi Pepelea" de la Botoşani şi "Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte" de la Satu Mare.

ziarullumina.ro

Link to comment
Share on other sites

17 spectacole în şase zile la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului 'Gulliver'

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie ''Gulliver'' se va face remarcată printr-un adevărat maraton de teatru de păpuşi, în şase zile fiind prezentate nu mai puţin de 17 spectacole, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul festivalului, Stelian Stancu. Potrivit acestuia, la festival vor veni trupe de la cele mai cunoscute teatre de păpuşi din ţară, dar şi două de peste hotare, din Ucraina şi Republica Moldova, iar dintre cele 17 spectacole, patru vor fi piese pentru tineret şi adulţi.

''Din cauza reprogramării perioadei festivalului, după vacanţa copiilor, era să nu-i mai putem aduce la Galaţi pe cei de la 'Ţăndărică'. Până la urmă ne-au promis că vin duminică, pe 30 octombrie, cu spectacolul 'Alice în Ţara Minunilor', la matineu, iar seara, la Sala Studio, cu o piesă pentru adulţi 'Play Shakespeare', în regia lui Cristian Pepino'', a spus Stancu.

În timpul festivalului, artiştii din toate colţurile ţării vor veni să-i încânte pe cei mai mici spectatori cu tot soiul de poveşti şi personaje. Cei de la Râmnicu Vâlcea vor prezenta ''Prinţul fericit'', în timp ce Teatrul pentru Copii şi Tineret din Baia Mare va veni cu ''Frumoasa adormită''. Binecunoscutele personaje din ''Cartea junglei'' vor prinde viaţă sub mâinile iscusite ale păpuşarilor din Iaşi. De la Târgovişte va veni ''Motanul încălţat'' şi de la Ploieşti ''Căluţul cocoşat''.

Teatrul din Constanţa va propune o poveste despre o ''Inimă rece'', în timp ce de la Alba Iulia se va afla ''Cine va păzi clopoţeii''. Teatrul ''Bacovia'' din Bacău va intra în concurs cu piesa ''Aventurile unei vrăjitoare'', iar cel de la Piteşti cu ''Peronul cu vise''. De la Galaţi, piesa înscrisă în festival este ''Cocoşul năzdrăvan'', iar de la Chişinău va veni anul acesta doar Teatrul ''Guguţă'' cu spectacolul ''Cobora un căţeluş din cer''.

Vor fi de asemenea două spectacole pentru copii mai mari - ''Sânziana şi Pepelea'' de la Botoşani şi ''Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte'' de la Satul Mare.

Părinţii care-şi vor aduce copiii la festival vor fi şi ei premiaţi cu încă un spectacol destinat numai lor, ''Striptease'', prezentat de studenţii de la UNATC.

Şi anul acesta, componenţa juriului care va premia cele mai bune producţii rămâne neschimbată: preşedintele va fi Marius Zarafescu, iar printre membri se vor număra regizoarea Maria Mierluţ, realizatorul TV Radu Iordănescu, compozitorul Dan Bălan şi directorul Bibliotecii ''V. A. Urechia'' - Ilie Zanfir.

Festivalul se va desfăşura în perioada 30 octombrie - 4 noiembrie.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.