Jump to content

ArcelorMittal Galaţi a trecut pe profit în 2018


dcp100168

Recommended Posts

Combinatul ArcelorMittal de la Galaţi şi-a majorat afacerile la 1,1 mld. euro şi a trecut pe profit în 2018

ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic din ţară, preluat în 2018 de grupul Liberty House, şi-a majorat afacerile cu 9% în 2018, până la aproape 1,1 mld. euro, şi a trecut de pe pierdere la un profit de 40,5 mil. euro, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Numărul de angajaţi a con­tinuat însă să scadă, astfel că, după ce în 2017 coborâse sub 6.000, anul trecut s-a apro­piat şi mai mult de 5.000, bi­fând un nou minim în istoria com­paniei. Spre comparaţie, în anul 2001, când combinatul a fost privatizat şi preluat de Mit­tal Steel, actualul Arce­lorMit­tal, numărul de salariaţi era de 27.000.

ArcelorMittal Galaţi a fost preluat la sfârşitul anului trecut de grupul Liberty House, controlat de magnatul indian Sanjeev Gupta, după ce Comisia Europeană a aprobat această tranzacţie. Combinatul din Galaţi a fost construit în anii ‘60 şi este singurul combinat integrat de producere a oţelului din România, fiind specializat în fabricarea de produse plate şi tablă galvanizată.

zf.ro/companii

După 8 ani în care a înregistrat pierderi – potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe – în 2018 Combinatul Siderurgic Galați şi-a majorat afacerile cu 9%, până la aproape 1,1 miliarde euro și a trecut de la pierderi la un profit de 40,5 milioane euro.

Combinatul a înregistrat o pierderi începând din anul 2009, când, din cauza crizei economice care a afectat și piața europeană a oțelului, producția a scăzut de la 4,6 milioane tone la 1,9 milioane tone de oțel.

Încheierea crizei și revirimentul pieței oțelului nu a adus o îmbunătățire a situației financiare a Combinatului din Galați, din cauza costurilor mari la energie ca urmare a introducerii în preț a subvențiilor pentru producătorii de „energie verde”, dar și din cauza dumpingului practicat pe piața europeană de combinatele din China care determinau combinatele europene să scoată laminatele pe piață la prețuri sub costurile de producție. În 2017, Comisia Europeană a luat măsuri anti-dumping, de protejarea a companiilor din siderurgia europeană.

În 2018, numărul de angajaţi a continuat însă să scadă, astfel că, după ce în 2017 coborâse sub 6.000, anul trecut s-a apropiat şi mai mult de 5.000, bifând un nou minim în istoria companiei. În 2001, când combinatul a fost privatizat şi preluat de Mittal Steel, actualul ArcelorMittal, numărul de salariaţi de pe platforma siderurgică era de 28.000.

În prezent, este perfectată tranzacția de preluare a Combinatului de la Grupul ArcelorMittal de către grupul Liberty House, controlat de magnatul indian Sanjeev Gupta, după ce Comisia Europeană a aprobat această tranzacţie.

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

ArcelorMittal Galaţi rămâne cel mai mare jucător din industria siderurgică

Combinatul siderurgic din Galaţi conduce detaşat ca cifră de afaceri. Uzina din Zalău a grupului Tenaris este cel mai profitabil jucător din top zece. În 2018, cei mai mari zece jucători din siderurgia românească aveau împreună 12.000 de angajaţi. 

ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic din ţară, rămâne cel mai mare jucător din industria siderurgică, cu afaceri de 5,1 miliarde de lei în 2018, în creştere faţă de nivelul de 4,6 miliarde de lei anul anterior, arată datele publice de la Ministerul de Finanţe. Compania a reuşit să obţină profit anul trecut, de 189 milioane de lei, faţă de pierderi de 153 milioane de lei în anul anterior. În schimb, numărul de angajaţi s-a redus la 5.183 de oameni, faţă de 5.682 de angajaţi cu un an în urmă. Combinatul a fost preluat la sfârşitul anului trecut de grupul Liberty House, controlat de magnatul indian Sanjeev Gupta, după ce Comisia Europeană a aprobat această tranzacţie. 

.zf.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Afaceri de un miliard de euro, dar profit mic. Siderurgia gălățeană, la limita profitabilității

Combinatul siderurgic de la Galați a încheiat anul 2019, primul sub emblema Liberty Steel, cu o cifră de afaceri de peste 5,077 miliarde de lei - echivalentul a aproximativ un miliard de euro, reușind să-și păstreze și chiar să-și dezvolte portofoliu de comenzi pe care îl avea sub blazonul ArcelorMittal, rezultă din datele centralizate de Ministerul Finanțelor.

Pentru combinatul gălățean, anul 2019 a fost unul al ”limpezirii apelor” în ceea ce privește trecerea oficială în proprietatea Liberty Steel. S-a pus capăt ”furtunii” iscate în 2017, atunci când, în contextul "afacerii Ilva", ArcelorMittal anunța că, în schimbul achiziționării celei mai mari oțelării din Italia, este dispus să renunțe la o serie de unități europene, printre care și combinatul de la Galați. Măsura era stabilită în acord cu Comisia Europeană, pentru echilibrarea pieței europene a oțelului, în conformitate cu normele privind concurența, pentru a preveni riscul ca ArcelorMittal să devină prea puternic și să poată, eventual, distorsiona piața pe anumite categorii de produse, în special pe gama produselor laminate.
Acordul privind preluarea de către Liberty House Group - Liberty Steel a combinatului de la Galați a venit în aprilie 2019, după punerea la punct a mecanismelor de tranziție a unității siderurgice către noul proprietar.
Chiar dacă a părăsit ArcelorMittal, combinatul gălățean a reușit să-și păstreze clienții și chiar să-și mărească portofoliul de comenzi cu 15 la sută, iar producția a crescut de la aproximativ 1,9 milioane de tone de oțel la 2,1 milioane de tone. Pe de altă parte, balanța dintre venituri și cheltuieli nu a fost una la fel de profitabilă, pentru că și piața europeană a fost alta. Per ansamblu, în 2019, cererea de oțel în UE a scăzut cu 5,3 la sută. Așa se face că, deși a avut, totuși, comenzi mai mari - cifra de afaceri a crescut cu aproape 1,2 miliarde de lei în ultimii cinci ani, conform datelor Ministerului de Finanțe, pe fondul scăderii prețurilor produselor siderurgice, veniturile totale obținute de combinat au fost de 5,99 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile au fost de 5,96 miliarde de lei. Prin urmare, chiar dacă a terminat ”pe plus” un an destul de dificil, profitul net obținut de combinatul Liberty Galați a fost, în 2019, de 28,82 milioane de lei. Altfel spus, la o cifră de afaceri de un miliard de euro, profitul net a fost de doar aproape 6 milioane de euro.
Pe de altă parte, dacă ținem cont că, după criza din 2008, combinatul a trecut prin zece ani de pierderi financiare, faptul că siderurgia gălățeană a rămas pe ”linia de plutire” este, totuși, de salutat. În același timp, după cum remarca Sanjeev Gupta, patronul Liberty Steel, combinatul gălățean va atinge un nivel rezonabil de profitabilitate atunci când va trece de pragul de 3 milioane de tone de oțel. Pentru acest lucru este nevoie de retehnologizare, iar planurile anunțate de conducerea combinatului includ, printre altele, construirea unui cuptor cu arc electric, care să asigure, în tandem cu Furnalul nr. 5, creșterea producției de oțel până la atingerea capacității de 4 milioane de tone de oțel pe an.
Ce va aduce anul 2020, în termeni financiari, rămâne de văzut. Cert este că pandemia de coronavirus a dus la blocaje majore în economie, ceea ce va afecta și comenzile de oțel. Per ansamblu, conform unor estimări Eurofer, piața europeană a oțelului va cunoaște în acest an o contracție de cel puțin 15 la sută la sută.

Mai puțini angajați în siderurgie

Combinatul siderurgic Liberty Galați a avut, în 2019, un număr mediu de 5.081 de angajați, în scădere cu 102 persoane față de anul precedent, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Scăderea numărului de angajați din combinat a fost constantă în ultimii ani. În 2017, combinatul avea 5.682 de angajați, în 2016 - 6.006 angajați, iar în 2015 - 6.379 angajați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Profit de 52 milioane euro, în primele 3 luni ale anului

LIBERTY Galaţi raportează cele mai bune rezultate trimestriale din 2008 până în prezent, precum şi o perspectivă pozitivă, transmite compania prin intermediul unui comunicat de presă. Astfel, LIBERTY Galaţi, cel mai mare producător integrat de oţel din România, a raportat o serie de rezultate puternice pentru primul trimestru al acestui an, care pornesc de la îmbunătăţirile de producţie obţinute în 2020. Combinatul şi-a crescut acum obiectivul de producţie pentru 2021 şi accelerează planificarea proiectelor strategice necesare transformării unităţii către neutralitatea amprentei de carbon, până în 2030.

Compania a raportat rezultate solide pentru trimestrul încheiat la 31 martie 2021: o cifră de afaceri de 1,77 miliarde de lei (359 milioane de Euro) şi EBITDA (profit operaţional înainte de scăderea amortizărilor, dobânzilor şi impozitul pe profit) de 256 milioane de lei (52 milioane de Euro), cele mai bune rezultate trimestriale înregistrate din 2008 până în prezent. Este o continuare a evoluţiei  pozitive din cea de-a doua jumătate a anului trecut. În 2020 LIBERTY Galaţi a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 4,7 miliarde de lei (1 miliard de Euro) şi EBITDA de 187 milioane de lei (38 milioane de Euro).

În prezent, compania este în cursul unei creşteri semnificative de producţie, atingându-se aproximativ 531.000 de tone în primul trimestru al anului 2021. Acest lucru se compară cu cele aproape 2 milioane de tone de oţel livrate în 2020, realizate în pofida faptului că prima jumătate a anului 2020 a fost afectată de provocarea extrem de dificilă cu care s-a confruntat piaţa europeană a oţelului şi exacerbată de pandemia Covid-19, aspecte care au forţat un număr de clienţi-cheie să îşi oprească  operaţiunile. Datorită îmbunătăţirilor operaţionale şi gestionării eficiente a producţiei sale, Combinatul nu a trebuit să îşi înceteze operaţiunile - aşa cum au făcut mulţi alţi producători europeni - ci a continuat să îşi servească, prompt, clienţii. Piaţa şi-a revenit în a doua jumătate a anului.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Combinatul Siderurgic, rezultate financiare record în trimestrul doi. Cifră de afaceri de 492 milioane de euro

Combinatul Siderurgic Liberty Galați a raportat, pe trimestrul doi al acestui an, o creștere EBITDA (câștigul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) cu 60 la sută față de trimestrul precedent. Combinatul raportează o creștere a nivelurilor de producție și progrese suplimentare în privința proiectelor strategice necesare transformării unității, pentru a se atinge neutralitatea de carbon până în 2030.

"Compania a raportat rezultate excelente pentru trimestrul încheiat la 30 iunie 2021, cu o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de lei (492 milioane de euro) și EBITDA de 412 milioane de lei (84 milioane de euro), în creștere cu 37 la sută și respectiv 61 la sută față de rezultatele bune din trimestrul încheiat la 31 martie 2021. Combinatul este în prezent în curs de creștere a producției către nivelul de 3 milioane de tone anual, de la aproximativ 2 milioane în 2020 și a livrat către clienți 566.000 de tone în trimestrul doi, cu 7 la sută mai mult decât în primul trimestru", se precizează într-un comunicat de presă al Liberty Galați.
În acest context, Sanjeev Gupta, președinte executiv al Liberty Steel Group, a declarat: "Echipa de la Galați a livrat din nou rezultate, construite pornind de la un început de an foarte bun, pentru ca acum să obțină o altă serie de rezultate-record. Am așteptări din partea echipei: să crească și mai mult producția și să contribuie la eforturile către atingerea obiectivelor GREENSTEEL și a adevăratei neutralități de carbon. În ultimele săptămâni - cât am fost la Galați și la București - m-am bucurat să lucrez împreună cu echipa și cu partenerii noștri, pentru a dezvolta strategia de transformare care va fi în centrul viziunii noastre globale GREENSTEEL."
La rândul ei, Aida Nechifor, directorul general al Liberty Galați a declarat: "Aș dori să mulțumesc tuturor celor din echipa de la Galați pentru aceste rezultate extraordinare. Am îmbunătățit nu numai performanțele financiare și operaționale, ci și calitatea produselor și serviciile pentru clienți. Acum ne vom concentra pe progresul proiectelor pe termen mediu și lung din călătoria noastră către neutralitatea emisiilor de carbon, precum și pe munca asiduă de a atrage tinerii noi colegi - muncitori și specialiști - care ne pot ajuta să ne pregătim pentru acel viitor".
Combinatul Siderurgic de la Galați a făcut progrese importante în pregătirea proiectelor majore, necesare îmbunătățirii infrastructurii existente a Liberty Galați și a calității portofoliului său de produse, precum și a inițiativelor strategice care vor sprijini transformarea Combinatului într-un furnizor de oțel neutru de carbon până în 2030 (CN30).
Acest progres către CN30 va fi potențat de Memorandumul de Înțelegere, semnat în luna iulie, pentru crearea unui cadru de colaborare tehnică și de cercetare cu Centrul Român al Energiei, grupul internațional de inginerie MTAG Elveția, I.C.S.I. Râmnicu Vâlcea - un institut de cercetare și dezvoltare - și Adrem, o companie de servicii energetice orientată spre inovație, eficiență și durabilitate. Cadrul va promova, facilita și consolida eforturile colective ale partenerilor în cercetarea, inovarea și dezvoltarea afacerilor pentru noi tehnologii de producere de energie și combustibili în special pe bază de hidrogen.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Combinatul Siderurgic Liberty Galați, profit de 300 milioane de euro! Rezultate financiare record

Combinatul Siderurgic Liberty Galați a raportat pe 2021 rezultate financiare record, respectiv, un profit brut de peste 1,5 miliarde de lei (echivalentul a peste 300 milioane de euro - n.r.), potrivit datelor centralizate de Ministerul Finanțelor. Acest rezultat a fost obținut la o cifră de afaceri de peste 9,37 miliarde de lei.

Anul 2021 a fost unul destul de tumultuos pentru Combinatul Liberty Steel Galați. Reconfigurarea modelului de afaceri, criza COVID-19, dar și prăbușirea Greensill Capital, unul dintre principalii finanțatori al GFG Alliance, din care face parte și Liberty Steel, au fost câteva dintre provocările la adresa unității gălățene.
După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", la nivel european, GFG Alliance și Comitetul de Restructurare și Transformare (RTC) al Liberty Steel Group au demarat în 2021 un proces de recalibrare a afacerilor din siderurgie, axat pe concentrarea afacerilor în jurul "nucleului dur" al celor mai puternice și profitabile unități pe care le deține - Combinatul Siderurgic de la Galați și Combinatul Siderurgic de la Ostrava (Cehia).
În acest context, Liberty Galați a obținut în 2021 - odată cu reluarea activității economice la nivel global, dar și cu prețuri în creștere pe piața produselor siderurgice - o cifră de afaceri de 9,37 miliarde de lei, dublă față de anul precedent.
Veniturile totale obținute de combinatul siderurgic gălățean au fost de peste 10 miliarde de lei, iar cheltuielile au fost de 8,48 miliarde de lei, astfel că, la finalul lui 2021, profitul brut raportat a fost de aproape 1,52 miliarde de lei. În ceea ce privește profitul net, Liberty Galați a obținut aproape 1,36 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.
Rezultatele financiare foarte bune ale Liberty Galați au fost anticipate de nivelurile de producție raportate de companie.
În aprilie a.c., combinatul de la Galați a anunțat pe 2021 un nivel-record de producție anuală, cel mai mare din 2010 până în prezent. În același timp, Furnalul nr. 5 obținea cele mai mari volume de când a fost pus în funcțiune, în 1978.
Mai exact, în 2021, Liberty Galați a raportat un volum total de producție de 2,35 milioane de tone de oțel și a continuat să crească nivelul, în paralel cu procesele de retehnologizare și reducere a amprentei de carbon, reflectate inclusiv prin realizarea unor produse cu o valoare adăugată mai mare.
"Producția-record de anul trecut este un pas important în misiunea noastră de a obține nu doar volume mai mari, ci și oțel de calitate, cu amprentă redusă de carbon (...) Continuăm eforturile de a crește nivelul de producție până la 3 milioane de tone anual, iar după implementarea planurilor de transformare Greensteel, ne propunem să atingem un nivel mai ambițios, de 4 milioane de tone", declara Prasanta Mishra, Executive Director Liberty Galați.
Spre comparație, în ceea ce privește rezultatele financiare, Liberty Galați a înregistrat, în 2020, la o cifră de afaceri de 4,66 miliarde de lei, o pierdere de 51,32 milioane de lei. În 2019, la o cifră de afaceri de 5,07 miliarde de lei, combinatul a obținut un profit net de 28,82 milioane de lei, iar în 2018, la o cifră de afaceri de 5,1 miliarde de lei, profitul net a fost de 189,8 milioane de lei.
Liberty Galați are un plan de investiții de un miliard de euro, care are ca scop atingerea neutralității de carbon până în anul 2030. Printre obiectivele principale se numără: două cuptoare cu arc electric și un echipament DRI de reducere directă a fierului, care va utiliza inițial gaz natural și apoi va face tranziția către hidrogen verde, reducând astfel până la 80 la sută emisiile de CO2 pe tona de oțel produs; un mini-laminor integrat MI.DA care va optimiza potențialul de creștere a producției la 4 milioane de tone anual; parcuri solare de 180 MW și eoliene de 20 MW dezvoltate pe platforma siderurgică, în scopul de a utiliza energie din surse regenerabile și de a reduce consumul total de energie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.