Jump to content

Dunărea a atins, la Galaţi, cota de atenţie


dcp100168

Recommended Posts

Dunărea a atins, la Galaţi, cota de atenţie

Nivelul Dunării a atins, marţi, la Galaţi, cota de atenţie, de 560 de centimetri, iar în următoarele 24 de ore va creşte cu 12 cm, apropiindu-se de cota de inundaţie, potrivit reprezentanţilor Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi.
Reprezentanţii AFDJ Galaţi anunţă că încă nu sunt motive de îngrijorare în condiţiile în care cota de inundaţie este 600 cm, iar cota de pericol - 660 cm. Deocamdată nu sunt probleme de trafic pe Dunăre şi nici circulaţia bacurilor, de a Galaţi la Tulcea, nu a fost perturbată, navele traversând fluviul după program normal.
Dunărea a atins un maxim istoric în iulie 2010, când nivelul fluviului, la Galaţi, a atins 687 de cm, cu 24 de cm peste anterioara cotă istorică, înregistrată în 2006. La acel moment, deşi se pusese problema evacuării populaţiei din cartierul gălăţean Valea Oraşului, nu s-a ajuns la această măsură, apele fiind ţinute sub control cu ajutorul digurilor supraînălţate cu saci umpluţi cu nisip.
Totodată, un minim istoric înregistrat în zona Galaţi a fost atins în 1921, când cota a fost de - 45 cm, adică, cu 45 cm sub nivelul Mării Negre.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Dunărea a depăşit cota de atenţie. Pericol, după ce a crescut cu 12 centimetri în 24 de ore

Hidrologii au emis, în urmă cu mai multe zile, un Cod galben de inundaţii pe Dunăre. De asemenea, conform avertizărilor, de pe 13 iunie pericolul va fi şi mai mare, astfel că hidrologii au stabilit că Dunărea va fi pe Cod portocaliu.

La Galaţi, apa fluviului a crescut zi de zi, ajungând, marţi dimineaţă, la cota de atenţie, respectiv 560 de centimetri. Până miercuri dimineaţă, Dunărea a crescut cu încă 12 centimetri, cota fiind stabilită la 572 de centimetri, apropiindu-se astfel vertiginos de cota de inundaţie.

"La Galaţi a fost depăşită cota de atenţie cu 12 centimetri. Monitorizăm în permanenţă fluviul şi suntem pregătiţi să intervenim. Am anunţat, de asemenea, toţi operatorii economici riverani Dunării să îşi ia măsuri de protecţie şi să îşi pregătească saci cu nisip, astfel încât, dacă situaţia o impune, să poată forma diguri de protecţie. Se aşteaptă ca Dunărea să crească încă două zile", ne-a declarat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Apa a pătruns deja pe terasele aflate pe Faleza inferioară, iar proprietarii acestora susţin că s-au obişnuit cu acest lucru. „De fiecare dată ne confruntăm cu aceeaşi problemă, aşa că ne-am obişnuit. Am închis terasa, ne-am pregătit cu tot ce trebuie, dar am înţeles că va mai dura cam două zile. După aceea vom face curat şi vom da drumul la terasă", ne-a mărturisit unul dintre proprietari.

De asemenea, pasarelele de acces către navele acostate la mal au fost inundate.

Chiar dacă Dunărea este în continuă creştere, reprezentanţii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) susţin că nu sunt probleme pentru navigatori, aceştia fiind sfătuiţi să se intereseze la căpităniile porturile tranzitare cu privire la situaţia hidrologică şi să circule cu viteză redusă.

Aşadar, încă nu sunt motive de îngrijorare, în condiţiile în care cota de inundaţie este 600 de centimetri, iar cota de pericol - 660 de centimetri.

Dunărea a atins un maxim istoric în iulie 2010, când nivelul fluviului, la Galaţi, a ajuns la 687 de centimetri, cu 24 de centimetri peste anterioara cotă istorică, înregistrată în 2006.

Totodată, un minim istoric înregistrat în zona Galaţi a fost atins în 1921, când cota a fost de -45 de centimetri, respectiv cu 45 de centimetri sub nivelul Mării Negre.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Faleza Inferioară a Dunării a fost deconectată de la curent

Faleza Inferioară a Dunării de la Galaţi a fost deconectată, joi, de la reţeaua electrică, în condiţiile în care fluviul a atins cota de 584 centimetri cu doar 16 centimetri sub cota de inundaţie. ,,Având în vedere prognozele hidrologice şi nivelul Dunării, pentru siguranţa cetăţenilor şi pentru a preîntâmpina eventuale situaţii nedorite, se va aplica măsura deconectării sistemului de iluminat public de la reţeaua electrică, pe Faleza Inferioară a Dunării”, se spune într-o informare a biroului de presă al Primăriei Galaţi.

Potrivit sursei citate, Primăria municipiului Galaţi a dispus încă de săptămâna trecută primele măsuri de apărare, fiind pregătiţi saci pentru nisip şi folie polietilenă, cu precizarea că se va interveni punctual la supraînălţarea digului de apărare, numai dacă situaţia o va impune, având în vedere că nivelul maxim prognozat al Dunării, la Galaţi, este de 600 de centimetri, iar în următoarele zile, potrivit prognozelor, cotele fluviului vor fi în scădere.

În plus, echipele serviciului edilitar Ecosal acţionează pentru salubrizarea malurilor Dunării.

Totodată, pentru evitarea oricărui pericol, operatorilor riverani Dunării li s-a transmis să pună în aplicare prevederile Planului de apărare, respectiv: verificarea şi asigurarea funcţionării corespunzătoare a reţelelor de canalizare proprii, cât şi luarea măsurilor pentru obturarea acestora dacă situaţia o va impune; verificarea şi pregătirea materialelor, mijloacelor şi utilajelor pentru intervenţie; verificarea spaţiilor, căilor şi mijloacelor de transport necesare în caz de intervenţie.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

Un vârf de viitură pe Dunăre este aşteptat în acest sfârşit de săptămână

Un vârf de viitură pe Dunăre este aşteptat în acest sfârşit de săptămână în zona Galaţiului. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, acolo Dunărea a depăşit astăzi cota de atenţie şi se apropie de cea de inundaţie.

Autorităţile monitorizează în permanenţă situaţia şi se asigură că operatorii economici din zonă au asigurate capacităţile de primă intervenţie în caz de inundaţii.

Nivelul Dunării a depăşit, astăzi, la Galaţi, cota de atenţie de 560 cm, cu 31 cm, şi se apropie de cota de inundaţie de 600 cm, un vârf de viitură fiind aşteptat în acest weekend, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, Eugen Chiriţă.

Debitul fluviului a ajuns la 14.000 metri cuvi pe secundă, în condiţiile în care media multianuaă a lunii iunie este de 6.400 metri cubi pe secundă.

Tot astăzi, autorităţile locale gălăţene vor verifica în teren, în şantierul naval, dacă agenţii economici au saci de nisip şi alte materiale de protejare împotriva apei şi se va face şi o verificare aeriană.

Se menţine decizia autorităţilor locale ca faleză inferioară a Dunării de la Galaţi să fie deconectată de la reţeaua electrică. Măsura a fost luată pentru siguranţa cetăţenilor, mai ales că terasele aflate în zonă sunt inundate.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.