Jump to content

Şaizeci de persoane, acuzate că au furat din ArcelorMital


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Şaizeci de persoane, acuzate că au furat din ArcelorMital

Poliţiştii gălăţeni au anihilat o reţea infracţională organizată formată din 60 de persoane care se ocupau cu furtul de metale şi piese industriale din incinta combinatului ArcelorMital Galaţi, creând un prejudiciu de aproximativ un milion de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX. Acţiunea oamenilor legii, cu nume de cod "BKO- VIDRA”, s-a soldat cu reţinerea a patru dintre cei care se ocupau cu furtul de metale din combinatul siderurgic de la Galaţi. Timp de un an, ei au creat un prejudiciu de aproximativ un milion de lei.

Potrivit şefului Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Galaţi, comisarul şef Ştefan Căpătan, membrii grupării infracţionale sustrăgeau, în mod repetat, de pe platforma combinatului bunuri din categoria neferoase, aluminiu, cupru, feroaloiaje, produse finite şi piese industriale folosite în procesul de producţie al întreprinderii. "În perioada iunie 2007- iulie 2008, în baza unor informaţii deţinute, poliţiştii au efectuat 22 de constatări flagrante, asupra persoanelor depistate găsindu-se bunuri furate şi sume importante de bani, care au fost confiscate. Gruparea era compusă din 60 persoane, salariaţi ai combinatului siderurgic, angajaţi ai societăţii de pază de la combinat şi persoane din exterior, liderii grupării fiind administratori ai unor societăţi comerciale din municipiul Galaţi”, a declarat comisarul şef Ştefan Căpătan, joi, într-o conferinţă de presă.

Poliţiştii au explicat că materialele respective erau scoase din perimetrul combinatului la bordul unor maşini de serviciu sau particulare, pentru a fi apoi vândute unor cetăţeni din comuna Buzescu, din judeţul Teleorman, creându-se astfel un prejudiciu de peste 10 miliarde de lei vechi. Prejudiciul a fost recuperat în proporţie de 80%.

Conform surselor citate, gruparea a fost monitorizată timp de un an, iar în 23 iulie, în baza unor autorizaţii de percheziţie şi a mandatelor de aducere, au fost făcute 15 descinderi la domiciliile unor membri ai grupării, dar şi la alte adrese unde existau date şi informaţii că se află bunuri sustrase din combinat. Cu această ocazie au fost găsite aproximativ 300 kilograme de feroaliaje, mai multe bunuri din categoria neferoaselor şi 3000 de pachete de ţigări marca More şi Ronson, dar şi arme albe.

Şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Galaţi, comisar şef Ştefan Căpătan, a mai spus că până la această dată a fost începută urmărirea penală faţă de 50 membri ai grupării, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, complicitate la furt calificat şi tăinuire. În acest caz zece persoane au fost reţinute iniţial pe bază de ordonanţă, pentru furt calificat şi complicitate la furt calificat, iar în urma audierilor patru persoane au fost arestate preventiv pentru 29 zile. Persoanele arestate sunt Marius Dan Palade, administratorul unei societăţi comerciale, Romeo Vizitiu, fost angajat al combinatului, Valentin Samson, fără ocupaţie şi Virgil Traşcă, angajat ca lăcătuş mecanic la ArcelorMittal.

Link to comment
Share on other sites

BKO-VIDRA, o poveste pe mii de pagini

* Feroaliaje, aluminiu, snur din azbest, rulmenti, sarma de sudura, piese din fier, bronz, inox si cupru fac parte dintre preferintele celor care au dat lovitura in Combinat timp de mai bine de un an si jumatate. Cea mai mica paguba inregistrata a fost de 15.600 de lei, iar cea mai mare de 73.508 de lei, aici referindu-ne doar la cei care au fost arestati.

La dosarul acestei actiuni sunt atasate transcrierile convorbirilor telefonice inregistrate, procese verbale de constatare a infractiunilor flagrante, cele ale perchezitiilor domiciliare, plangerile venite din partea societatii ArcelorMittal, adrese de prejudiciu, harta relationala privind traficul de apeluri telefonice intre cei care au participat la furturi, inregistrari video, evidenta cardurilor de acces in incinta societatii fac parte din dosarul penal care se afla inca la Parchet. Pe langa cei patru care au primit manadate de arestare preventiva mai exista alte sapte persoane pentru care magistratii au decis sa fie cercetati in stare de libertate. Pentru unul dintre acestia s-a facut propunere de arestare preventiva in lipsa pentru ca este plecat din tara.

Firul penal al povestii celor patru arestati

Pentru Dan Palade, unul dintre arestatii preventiv, procurorii au retinut faptul ca in perioada 26 aprilie 2005 - 19 februarie 2008, cu ajutorul a noua persoane a sustras marfa de 70.643 de lei. Valentin Samson, in calitate de agent de paza la Securitas WBC din iunie 2007 pana in octombrie 2007, i-a ajutat pe cei din retea sa fure feroaliaje, aluminiu, rulmenti, snur de azbest etc. in valoare de 73.508 lei.

Pentru Romeo Vizitiu, cel de-al treilea arestat, s-a retinut ca, sub promisiunea ca va cumpara, in perioada iunie-august 2007 si februarie-martie 2008 i-a ajutat pe Gheorghe C., Relu B., Anton M., Vasile P., Nelu S., Puiu Octavian D., Ene Eugen R., Emandache I. si alti patru indivizi sa dea tepe in valoare de 59.000 de lei, respectiv 56.000 de lei.

Pentru Robert Viorel Trasca, cel de-al patrulea arestat, s-a evidentiat ca in perioada iunie-iulie 2007, impreuna cu cei care sunt arestati, dar si cu ajutorul altor cinci persoane, au furat din ArcelorMittal aluminiu si feroaliaje in valoare de 33.900 de lei si au incercat sa sustraga zece electromagneti.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Meandrele justiţiei gălăţene

"Joaca" de-a arestul preventiv

Reţea de hoţi anihilată

Recent, "Viaţa liberă" a relatat pe larg despre un caz deosebit de furt de la ArcelorMittal Galaţi. O puternică reţea de hoţi a fost descoperită şi anihilată graţie efortului depus timp de un an de zile de un grup de ofiţeri de la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi.

Mega-afacerea din combinat

Nu reluăm acum în detaliu toate datele acelui caz care a făcut vâlvă, dar vor rememora esenţialul: că gruparea infracţională cuprindea în jur de 60 de persoane, printre care şi salariaţi ai ArcelorMittal, angajaţi ai societăţii de pază de pe platforma siderurgică, precum şi persoane din exterior care aveau legături cu cei din interior; că fuseseră furate diverse bunuri (aluminiu, cupru, feroaliaje, produse finite şi piese industriale etc.) în valoare totală de peste 10 miliarde lei vechi; că, într‑o primă fază (23 iulie a.c.) au fost arestate preventiv, pentru o perioadă de 29 de zile, patru persoane (Vizitiu Romeo, Palade Marius Dan, Traşcă Robert Viorel şi Samson Valentin) dintr‑un lot de 11 persoane prezentat în acelaşi scop la instanţă; că va continua activitatea de urmărire penală în cauză. La momentul respectiv s‑a apreciat că cei patru ar fi "tăticii" bandei şi că e normal să nu mai fie lăsaţi liberi.

Cum să baţi pasul pe loc

Ce s‑a întâmplat între timp? Probabil n‑o să vă vină să credeţi, dar doi dintre inculpaţi au scăpat de arest preventiv şi sunt liberi! Nici nu ştii cum să interpretezi o asemenea veste. Păi, ori era musai ca cei patru să fie în arest preventiv, ori nu? Din câte ştim, nici procurorii şi nici judecătorii nu se pot juca de‑a arestul preventiv, o astfel de măsură fiind de o gravitate excepţională. Normal că şi cei patru au uzat de căile legale de atac, încercând să scape de arestul preventiv. Şi doi chiar au reuşit. Cum? Procurorul de caz, Mircea Cristian Nicoară de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, ne‑a confirmat că �cei patru inculpaţi au făcut imediat (N.A. după arestare) recurs la măsura arestării preventive, dar această acţiune le‑a fost respinsă la Tribunalul Galaţi. Timp de o lună de zile, n‑am mai putut adăuga nimic la dosar şi nici n‑am putut termina urmărirea penală, întrucât, de la pronunţarea în instanţă a încheierii privind luarea măsurii arestării preventive, dosarul cauzei s‑a aflat numai pe rolul instanţelor în căile de atac promovate de către inculpaţii arestaţi, dar şi din cauza unei cereri de liberare provizorie sub control judiciar formulată de către unul dintre arestaţii în cauză, după respingerea recursului de către Tribunalul Galaţi.

În cauză a fost începută urmărirea penală faţă de ceilalţi învinuiţi aşa încât lăsarea în libertate a celor patru inculpaţi poate influenţa negativ cercetările ulterioare... Deci Parchetul dorea prelungirea arestării preventive.

Prelungire la prelungirea termenelor

Procurorii Parchetului local Galaţi ştiau aşadar că măsura arestării preventive pentru cei patru expira la data de 21 august a.c., motiv pentru care, încă de la data de 14 august a.c., au înaintat către instanţă un referat cu propunerea de prelungire a duratei arestării preventive. La instanţă, deşi referatul a sosit în aceeaşi zi şi a avut ca termen de pronunţare data de 15 august a.c., s‑a dat un alt termen pentru judecată ‑ 19 august a.c. Motivaţia acestei amânări a verdictului a fost aceea a studierii dosarului (9071/233/2008) de către avocaţi. Dar cum să dai un termen de judecată peste patru zile când orice judecător ştie (sau ar trebui să ştie) că, atunci când e vorba de arestarea preventivă, judecata trebuie făcută în regim de urgenţă, adică în termen de 24 de ore de la primirea dosarului (conform prevederilor art.159, al.5 din Codul penal)? Era oare necesară apropierea de data finalizării celor 29 de zile de arestare preventivă iniţială?

Libertate pentru doi

Pe data de 20, instanţa (Judecătoria Galaţi) s‑a pronunţat. Doi dintre inculpaţi au fost lăsaţi în libertate. Chiar dacă procurorul de caz sublinia că în dosar nu interveniseră schimbări care să determine o altă decizie a instanţei. "În cauză subzistă temeiurile avute în vedere de instanţa de judecată la luarea măsurii arestării preventive faţă de toţi inculpaţii, cât timp în cauză nu s‑au mai putut efectua alte acte de urmărire penală faţă de cele pe care instanţa le‑a avut deja în vedere,"spune Mircea Cristian Nicoară de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi. Şi totuşi, instanţa a dat curs propunerii de prelungire a măsurii arestării preventive - pe o perioadă de 30 de zile ‑ numai în cazul inculpaţilor Vizitiu Romeo şi Traşcă Robert Viorel. În cazul inculpaţilor Palade Marius Dan şi Samson Valentin, instanţa a dispus, la cererea acestora, înlocuirea măsurii arestării preventive cu aceea a obligării de a nu părăsi localitatea.

Pronunţarea fiind făcută pe 20, procurorii ar mai fi avut, totuşi, timp să atace hotărârea judecătorilor. Dacă ar fi intrat în posesia motivării. Dar, ciudăţenie mare!, motivarea încheierii de către instanţa de judecată a ajuns la Parchet abia pe data de 22 august a.c., la ora 15,00. Asta în condiţiile în care cele 29 de zile de arest preventiv expiraseră la data de 21 august a.c. Neştiinţă, indolenţă, intenţie? Cine poate spune exact despre ce a fost vorba? Nu noi, românii, am ajuns să recunoaştem că România e ţara tuturor posibilităţilor, legale sau ilegale? De ce să ne mai întrebăm?

Doar simple constatări

Ca să înţelegem toţi cei care citim aceste rânduri, precizăm la rându‑ne, că noi nu ţinem neapărat ca nişte cetăţeni români, gălăţeni în cazul de faţă, să fie cercetaţi în stare de arest preventiv şi nu în stare de libertate. Suntem sensibili doar cu privire la respectarea procedurilor legale de către toţi exponenţii justiţiei româneşti, fie ei procurori, judecători sau avocaţi. Faptul că punerea în libertate a unor inculpaţi reprezintă o măsură ce poate încurca serios cercetarea şi urmărirea penală într‑o cauză în care sunt vizate 60 de persoane reprezintă, evident, o altă chestiune. Noi am supus atenţiei dumneavoastră doar nişte fapte care ridică serioase semne de întrebare. Cu privire la justiţie.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26531

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Hoţii din Combinat, trimişi în instanţă

* Din 67 de învinuiţi, 28 la judecată!

Un dosar greu, care se referă la isprăvile infracţionale ale unui uriaş grup de „întreprinzători” (a se citi hoţi pe platforma combinatului siderurgic gălăţean) din perioada 2007-2008, a fost finalizat zilele acestea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi. Aşa cum ne-a confirmat procurorul Diana Alexandru, a fost vorba de un volum de muncă uriaş, în cauză fiind implicaţi, în total, 67 de învinuiţi, care au fost cercetaţi şi urmăriţi penal.

Iniţial, la data de 23 iulie 2008, prin ordonanţă, fuseseră reţinuţi 11 învinuiţi. Li s-a făcut, prin referat, propunere de arestare preventivă, fiind arestaţi la momentul respectiv doar patru infractori. Zecile de infractori, care n-au acţionat, totuşi, ca un grup organizat, au săvârşit 27 de acte materiale (infracţiuni) reuşind să creeze un prejudiciu (e vorba de cel dovedit) în valoare de 100.000 lei.

În fine, după 2 ani de la comiterea fărădelegilor respective au fost trimise în judecată 28 de persoane, în privinţa celorlalţi luându-se, din diverse motive, hotărârea de a fi scoşi de sub urmărire penală. 14 dintre aceştia au scăpat, întrucât probele administrate nu sunt suficiente pentru a se putea reţine – cu certitudine - în sarcina lor că au comis faptele pentru care au fost cercetaţi şi urmăriţi penal. Alţi 24 au fost scoşi de sub urmărire penală pentru că valoarea prejudiciului pe care l-au creat a fost redusă; pentru că nu mai aveau antecedente penale sau pentru o implicare minimă în comiterea faptelor. În fine, unul dintre cei cercetaţi a decedat între timp.

La instanţa de judecată au fost trimişi să dea seamă, prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi:

- Stancu Cristinel, zis „Cătălin” (29 de ani), de loc din Alexandria, judeţul Teleorman, care mai are antecedente penale şi care este acuzat de tăinuire;

- Stan Zaharia, zis „Ianoş” (22 de ani), din aceeaşi localitate, tot pentru tăinuire;

- Gurău Maricel (39 de ani), din Lieşti, fără antecedente penale, care este acuzat de furt calificat;

- Tăbăcaru Alexandru (47 de ani), din Galaţi, acuzat de furt calificat;

- Ion Hercule, zis „Ionuţ” sau „Henri”, din Caracal-Olt, care este acuzat de tăinuire;

- Rugină Viorel (21 de ani), din Galaţi – furt calificat,

- Simion Sever (44 de ani), din Hunedora – furt calificat,

- Bezman Virgil (33 de ani), din judeţul Galaţi, administrator al SC Gim Val Trans, acuzat de complicitate la furt calificat;

- Surcică Dănuţ (40 de ani), administrator la SC Vestibus SRL Galaţi – complicitate la furt calificat;

- Popa Daniel (29 de ani), acuzat de furt calificat;

- Mocanu Eugen, zis „Solidu” (20 de ani), din Galaţi, acuzat de tentativă la furt calificat, furt calificat şi distrugere;

- Ştefan Daniel Laurenţiu, zis „Palin” (41 de ani), din Galaţi, acuzat de complicitate la furt calificat;

- Beligan Costel Florin, zis „Patat” (46 de ani), din Bârlad, acuzat de complicitate la furt calificat;

- Necula Eugen (39 de ani), din Pechea, judeţul Galaţi, conducător auto la Trancard, acuzat de tăinuire;

- Stancu Dănuţ, zis „Dani” (21 de ani), din Alexandria – Teleorman, acuzat de tăinuire;

- Şerban Ioan, zis „Nelu” (43 de ani), din Tg. Mureş, acuzat de furt calificat;

- Ghiniţă Marian (22 de ani), acuzat de tentativă la furt calificat;

- Samson Valentin (26 de ani), agent de pază la SC Securitas WBC SRL, acuzat de complicitate la furt calificat;

- Palade Marius (46 de ani), recidivist, administrator la SC Marelco SRL Galaţi, acuzat de furt calificat în formă continuată;

- Bîgu Gigel (47 de ani), acuzat de furt calificat;

- Diaconiţă Puiu Teodor (34 de ani), furt calificat;

- Sava Nelu (43 de ani), furt calificat;

- Vizitiu Romeo (48 de ani), complicitate la furt calificat în formă continuată;

- Andrei Dănuţ, zis „Dorel”, zis „Păcală” (50 de ani), administrator la SC Solstrad SRL Galaţi, furt calificat în formă continuată;

- Buliga George (29 de ani), din Galaţi, furt calificat;

- Munteanu Adrian (35 de ani), din Ianca, judeţul Brăila, furt calificat;

- Niţă Felix Ionel (31 de ani), furt calificat

- Traşcă Robert Viorel, zi „Scafa” (40 de ani), furt calificat.

Toţi aceştia au furat, fiecare după „oportunităţile” hoţeşti pe care şi le-au creat, feroaliaje, rulmenţi, azbest, sârmă de sudură, piese din fier şi cupru, bronz şi alamă, rulmenţi, deşeuri de inox, cuzineţi etc.

Dosarul cauzei în care sunt implicaţi a ajuns pe rolul instanţei de judecată şi, normal, fiecare va răspunde pentru faptele sale.

http://www.viata-libera.ro/articol-Hotii_din_Combinat_trimisi_in_instanta_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Dosarul-mamut, cu 27 de inculpaţi şi 105 martori

Un dosar impresionant s-a anunţat a fi, în urmă cu patru ani, cel cu nume de cod „BKO-VIDRA”. 60 de persoane au fost cercetate iniţial în cazul unor furturi din Combinat, cu un prejudiciu estimat atunci la un milion de lei.

La acea vreme, cazul a fost prezentat pe larg în presă şi s-a vorbit despre o grupare care sustrăgea aluminiu, cupru, feroaliaje, produse finite şi piese industriale. În această „afacere” au fost angrenaţi angajaţi ai Combinatului, ai firmei de pază de pe platformă şi indivizi din exterior, iar liderii erau consideraţi a fi câteva persoane care erau şi administratori de firme.

Dacă iniţial, în timpul anchetei au fost patru persoane arestate, acum toţi cei 27 de inculpaţi sunt liberi, mai puţin unul care este însă închis într-un alt dosar. În martie 2010, dosarul a ajuns la Judecătorie cu 27 de inculpaţi şi 105 martori, iar ancheta este cuprinsă în zece volume. Acest dosar a avut termen la Judecătorie, unde au fost audiaţi mai mulţi martori. Unul dintre aceştia „a uitat” să iasă din sală la un termen şi a fost audiat acum. Altul şi-a schimbat declaraţia şi a fost trimis spre cercetare pentru mărturie mincinoasă, precizând că-şi schimbă din nou declaraţia, dar aşa cum a fost dată la procuror.

Acest lucru îl ajută să pună capăt cercetării penale în dosarul de mărturie mincinoasă. Un alt martor a vorbit despre un şofer care a intrat acum patru ani pe poarta de acces a Combinatului, dând un nume, dar indicându-l pe cel aflat în boxă. Omul a recunoscut cinstit că după atâţia ani îi vine greu să-şi amintească toate detaliile, dar a rămas la persoana celui pe care l-a indicat. Tot în acest dosar, un avocat care nu s-a prezentat a fost amendat cu 1.000 de lei, dar nici martorii care nu au venit nu au scăpat, fiind sancţionaţi tot cu 1.000 de lei.

Următorul termen se va desfăşura peste două luni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Meandrele justiţiei gălăţene

"Joaca" de-a arestul preventiv

Reţea de hoţi anihilată

Recent, "Viaţa liberă" a relatat pe larg despre un caz deosebit de furt de la ArcelorMittal Galaţi. O puternică reţea de hoţi a fost descoperită şi anihilată graţie efortului depus timp de un an de zile de un grup de ofiţeri de la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi.

Mega-afacerea din combinat

Nu reluăm acum în detaliu toate datele acelui caz care a făcut vâlvă, dar vor rememora esenţialul: că gruparea infracţională cuprindea în jur de 60 de persoane, printre care şi salariaţi ai ArcelorMittal, angajaţi ai societăţii de pază de pe platforma siderurgică, precum şi persoane din exterior care aveau legături cu cei din interior; că fuseseră furate diverse bunuri (aluminiu, cupru, feroaliaje, produse finite şi piese industriale etc.) în valoare totală de peste 10 miliarde lei vechi; că, într‑o primă fază (23 iulie a.c.) au fost arestate preventiv, pentru o perioadă de 29 de zile, patru persoane (Vizitiu Romeo, Palade Marius Dan, Traşcă Robert Viorel şi Samson Valentin) dintr‑un lot de 11 persoane prezentat în acelaşi scop la instanţă; că va continua activitatea de urmărire penală în cauză. La momentul respectiv s‑a apreciat că cei patru ar fi "tăticii" bandei şi că e normal să nu mai fie lăsaţi liberi.

Cum să baţi pasul pe loc

Ce s‑a întâmplat între timp? Probabil n‑o să vă vină să credeţi, dar doi dintre inculpaţi au scăpat de arest preventiv şi sunt liberi! Nici nu ştii cum să interpretezi o asemenea veste. Păi, ori era musai ca cei patru să fie în arest preventiv, ori nu? Din câte ştim, nici procurorii şi nici judecătorii nu se pot juca de‑a arestul preventiv, o astfel de măsură fiind de o gravitate excepţională. Normal că şi cei patru au uzat de căile legale de atac, încercând să scape de arestul preventiv. Şi doi chiar au reuşit. Cum? Procurorul de caz, Mircea Cristian Nicoară de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, ne‑a confirmat că �cei patru inculpaţi au făcut imediat (N.A. după arestare) recurs la măsura arestării preventive, dar această acţiune le‑a fost respinsă la Tribunalul Galaţi. Timp de o lună de zile, n‑am mai putut adăuga nimic la dosar şi nici n‑am putut termina urmărirea penală, întrucât, de la pronunţarea în instanţă a încheierii privind luarea măsurii arestării preventive, dosarul cauzei s‑a aflat numai pe rolul instanţelor în căile de atac promovate de către inculpaţii arestaţi, dar şi din cauza unei cereri de liberare provizorie sub control judiciar formulată de către unul dintre arestaţii în cauză, după respingerea recursului de către Tribunalul Galaţi.

În cauză a fost începută urmărirea penală faţă de ceilalţi învinuiţi aşa încât lăsarea în libertate a celor patru inculpaţi poate influenţa negativ cercetările ulterioare... Deci Parchetul dorea prelungirea arestării preventive.

Prelungire la prelungirea termenelor

Procurorii Parchetului local Galaţi ştiau aşadar că măsura arestării preventive pentru cei patru expira la data de 21 august a.c., motiv pentru care, încă de la data de 14 august a.c., au înaintat către instanţă un referat cu propunerea de prelungire a duratei arestării preventive. La instanţă, deşi referatul a sosit în aceeaşi zi şi a avut ca termen de pronunţare data de 15 august a.c., s‑a dat un alt termen pentru judecată ‑ 19 august a.c. Motivaţia acestei amânări a verdictului a fost aceea a studierii dosarului (9071/233/2008) de către avocaţi. Dar cum să dai un termen de judecată peste patru zile când orice judecător ştie (sau ar trebui să ştie) că, atunci când e vorba de arestarea preventivă, judecata trebuie făcută în regim de urgenţă, adică în termen de 24 de ore de la primirea dosarului (conform prevederilor art.159, al.5 din Codul penal)? Era oare necesară apropierea de data finalizării celor 29 de zile de arestare preventivă iniţială?

Libertate pentru doi

Pe data de 20, instanţa (Judecătoria Galaţi) s‑a pronunţat. Doi dintre inculpaţi au fost lăsaţi în libertate. Chiar dacă procurorul de caz sublinia că în dosar nu interveniseră schimbări care să determine o altă decizie a instanţei. "În cauză subzistă temeiurile avute în vedere de instanţa de judecată la luarea măsurii arestării preventive faţă de toţi inculpaţii, cât timp în cauză nu s‑au mai putut efectua alte acte de urmărire penală faţă de cele pe care instanţa le‑a avut deja în vedere,"spune Mircea Cristian Nicoară de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi. Şi totuşi, instanţa a dat curs propunerii de prelungire a măsurii arestării preventive - pe o perioadă de 30 de zile ‑ numai în cazul inculpaţilor Vizitiu Romeo şi Traşcă Robert Viorel. În cazul inculpaţilor Palade Marius Dan şi Samson Valentin, instanţa a dispus, la cererea acestora, înlocuirea măsurii arestării preventive cu aceea a obligării de a nu părăsi localitatea.

Pronunţarea fiind făcută pe 20, procurorii ar mai fi avut, totuşi, timp să atace hotărârea judecătorilor. Dacă ar fi intrat în posesia motivării. Dar, ciudăţenie mare!, motivarea încheierii de către instanţa de judecată a ajuns la Parchet abia pe data de 22 august a.c., la ora 15,00. Asta în condiţiile în care cele 29 de zile de arest preventiv expiraseră la data de 21 august a.c. Neştiinţă, indolenţă, intenţie? Cine poate spune exact despre ce a fost vorba? Nu noi, românii, am ajuns să recunoaştem că România e ţara tuturor posibilităţilor, legale sau ilegale? De ce să ne mai întrebăm?

Doar simple constatări

Ca să înţelegem toţi cei care citim aceste rânduri, precizăm la rându‑ne, că noi nu ţinem neapărat ca nişte cetăţeni români, gălăţeni în cazul de faţă, să fie cercetaţi în stare de arest preventiv şi nu în stare de libertate. Suntem sensibili doar cu privire la respectarea procedurilor legale de către toţi exponenţii justiţiei româneşti, fie ei procurori, judecători sau avocaţi. Faptul că punerea în libertate a unor inculpaţi reprezintă o măsură ce poate încurca serios cercetarea şi urmărirea penală într‑o cauză în care sunt vizate 60 de persoane reprezintă, evident, o altă chestiune. Noi am supus atenţiei dumneavoastră doar nişte fapte care ridică serioase semne de întrebare. Cu privire la justiţie.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26531

ma rog
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Condamnări mici într-un dosar cu un prejudiciu estimat la un milion de lei

Dosarul cu nume de cod „BKO-VIDRA” a ajuns la Curtea de Apel, după ce Judecătoria a dat primele condamnări. Recursul se va judeca în toamnă, iar condamnările sunt modice, având în vedere amploarea acestui dosar penal. Şapte dintre cei 28 de inculpaţi vor face puşcărie, potrivit sentinţei Judecătoriei, dar nu pentru faptele din acest dosar, ci pentru că au şi alte condamnări date cu suspendare, astfel că a doua condamnare le aduce închisoarea cu executare.

Cea mai dură dintre realităţi o întâmpină un inculpat care a primit pentru acest furt o amendă penală de 500 de lei, dar pentru că mai are o pedeapsă de doi ani şi jumătate, dată de o altă instanţă, trebuie să o execute efectiv pe cea mai grea. Restul sunt pedepse cu suspendare şi variază de la şase luni la trei ani. 25 dintre condamnaţi trebuie să achite statului câte 500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare, iar ceilalţi câte 900 de lei.

De asemenea, trebuie spus că faptele s-au derulat de-a lungul a câţiva ani, dar Combinatul, care este parte civilă, a dorit banii doar pentru o faptă din ianuarie 2008, suma fiind de 220.115 lei, care trebuie achitată de un singur inculpat, iar pentru o altă faptă, din octombrie 2007, pentru care ArcelorMittal a vrut despăgubire, instanţa a respins pretenţiile, în cuantum de 410.162 de lei.

La începuturile sale, când au demarat cercetările, „dosarul BKO-VIDRA” număra 60 de persoane. Este vorba despre furturi din Combinat, cu un prejudiciu estimat la un milion de lei. În urmă cu cinci ani, cazul a fost prezentat pe larg de procurori care au vorbit despre o grupare care sustrăgea aluminiu, cupru, feroaliaje, produse finite şi piese industriale. În această „afacere” au fost implicaţi angajaţi ai Combinatului, ai firmei de pază de pe platformă, indivizi din exterior, iar lideri erau considerate câteva persoane care erau şi administratori de firme. Dacă iniţial, în timpul anchetei au fost patru persoane arestate, acum toţi inculpaţii sunt liberi. În martie 2010, dosarul a ajuns la Judecătorie cu 28 de inculpaţi şi 105 martori, iar ancheta este cuprinsă în 10 volume. De remarcat este faptul că un număr atât de mare de persoane mai poate fi găsit doar la dosarele instrumentate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.