Jump to content

Punctele termice dezafectate devin sedii pentru asociaţii


dcp100168

Recommended Posts

Ce se va amenaja în fostele puncte termice ale Calorgal

Mai multe asociaţii de pensionari, care au solicitat autorităţilor locale un sediu, şi-ar putea desfăşura activitatea în puncte termice nefuncţionale, preluate din gestiunea societăţii Calorgal. De asemenea, un alt fost punct termic ar putea servi ca depozit de materiale sanitare pentru Spitalul de Copii.

Prin votul aleşilor locali, la finele lunii trecute, nu mai puţin de şase puncte termice şi schimbătoare de căldură, devenite spaţii cu altă destinaţie, au fost preluate - construcţii şi terenuri - din gestiunea societăţii Calorgal SA în administrarea Consiliului Local.
Este vorba despre SC 113 - strada Nicolae Alexandrescu, Piaţa Centrală, PT Albatros - strada Nicolae Bălcescu, Piaţa Centrală, SC 9 - strada Brăilei, Bloc M1, Ţiglina II, SC 38 - strada Furnaliştilor, Bloc J2-E2, Micro 20, SC 31 - strada Lăcătuşilor, Micro 19 şi de PT Mihai Bravu - strada Mihai Bravu nr. 3.
Conform hotărârii Consiliului Local, echipamentele şi instalaţiile cu care cinci dintre aceste puncte termice au fost modernizate vor fi relocate pentru a înlocui şi moderniza instalaţiile din puncte termice transformate în microcentrale de cartier. În schimb, mijloacele fixe aflate în ultimul punct termic vor fi casate.

Argumente

În expunerea de motive a hotărârii se arată că "în sezonul rece 2018-2019, activitatea Calorgal a fost mult diminuată în ceea ce priveşte producerea, furnizarea şi distribuirea agentului termic. După restrângerea activităţii SC Calorgal SA, punctele termice netransformate în centrale de cvartal au rămas în gestiunea societăţii, fiind nefuncţionale din punct de vedere al producerii, furnizării şi distribuirii agentului termic în municipiul Galaţi. Aceste imobile pot deservi unele activităţi sociale. Este oportun ca acestea să fie dezafectate de echipamentele şi reţelele aferente, amenajate şi ulterior repartizate cu forme legale în funcţie de solicitări", se arată în document.

Conform actelor depuse, până în prezent au solicitat sedii Organizaţia Europensionarilor, Alianţa Pensionarilor pentru Conciliere, Asociaţia Renaşterea Pensionarilor 2010, dar şi Uniunea Judeţeană a Pensionarilor Galaţi.

Alte două proiecte, în aşteptare

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Consiliului Local se află două proiecte de hotărâre prin care alte trei schimbătoare de căldură nefuncţionale, devenite spaţii cu altă destinaţie, ar urma să fie preluate, cu tot cu terenuri, din gestiunea Calorgal.
Este vorba despre SC 63 de pe strada Siderurgiştilor nr. 15, SC 65 de pe strada Siderurgistilor nr. 35 şi de SC 112 de pe strada Basarabiei.
Ca şi acum o lună, echipamentele şi instalaţiile cu care acestea au fost echipate vor înlocui şi moderniza punctele termice transformate în centrală de cvartal, iar cele care nu mai pot fi refolosite vor fi scoase din funcţiune şi casate, sumele rezultate din valorificarea lor devenind venit la bugetul local al municipiului Galaţi.

Care va fi destinaţia lor

Conform documentelor, Asociaţia de pensionari "Seniorii Dunării 2019" a solicitat un spaţiu pentru sediu în cadrul unui punct termic, de preferabil în zona IREG (SC 65).
De asemenea, Biroul de evidenţă şi gestiune a patrimoniului din cadrul Serviciului Evidenţă Patrimoniu şi Cadastru a solicitat Primăriei demersurile necesare cu privire la trecerea în proprietatea administraţiei locale, în vederea renovării şi ulterior a repartizării imobilului SC 112 Baia Comunală.
SC 63 este extrem de necesar Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan". În documente se arată că prin implementarea proiectelor cu finanţare europeană "Reabilitare, modernizare, extindere şi dotare Compartiment Primire Urgenţe" şi "Modernizare, extindere şi dotare ambulatoriu integrat", investiţii care se vor executa pe actualele amplasamente ale magaziei şi garajelor, aceste obiective vor fi demolate. "Având în vedere că unitatea nu poate rămâne fără spaţii de depozitare, iar lângă centrala termică se află o clădire mare care a aparţinut fostei societăţi Apaterm, o parte a clădirii afându-se în curtea spitalului, venim cu rugămintea de a face demersurile necesare ca această clădire să fie repartizată spitalului, pentru a realiza un spaţiu de depozitare atât pentru materialele sanitare, cât şi pentru restul materialelor necesare spitalului", se arată în adresa Spitalului de Copii.
Cu siguranţă, aleşii locali vor da curs acestor solicitări.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Punctele termice devin sedii pentru asociaţii

Până astăzi, 14 octombrie, administraţia locală aşteaptă ofertele din partea firmelor interesate de cele patru contracte, în valoare totală estimată de 476.195 de lei fără TVA, pentru reparaţii într-un punct termic (PT) şi trei schimbătoare de căldură (SC). Acestea nu au fost transformate în microcentrale de cvartal, ci sunt nefuncţionale, au fost preluate din gestiunea societăţii Calorgal şi ar urma să devină sedii pentru diferite asociaţii şi organizaţii.

Autorităţile locale consideră oportun ca punctele termice şi schimbătoarele de căldură nefuncţionale să fie dezafectate de echipamentele şi reţelele aferente, amenajate şi ulterior repartizate cu forme legale, în funcţie de solicitări. Conform actelor depuse, până în prezent au solicitat sedii Organizaţia Europensionarilor, Alianţa Pensionarilor pentru Conciliere, Asociaţia Renaşterea Pensionarilor 2010, Uniunea Judeţeană a Pensionarilor Galaţi, Asociaţia de pensionari "Seniorii Dunării 2019", Asociaţia „Afaceri Comunităţi Oameni din România”, Asociaţia Romilor „Împreună Progresăm”, Asociaţia Club Sportiv K1, Asociaţia Naţională a Surzilor din România şi nu numai.

Pentru a putea fi date în folosinţă ca spaţii cu altă destinaţie, fostele puncte termice şi schimbătoare de căldură au nevoie de amenajări. Deocamdată, de pe lista lungă, au fost alese patru, care ar urma să beneficieze de reparaţii.

Astfel, pentru „Reparaţii PT Albatros - Zona Piaţa Centrală Galaţi”, valoarea estimată a contractului este de 100.000 de lei fără TVA, iar durata de realizare a lucrărilor de reparaţii generale şi renovare nu trebuie să depăşească 30 de zile. La fel şi în cazul contractului de „Reparaţii SC 113 - Zona Piaţa Centrală Galaţi”, unde valoarea estimată a este de 135.000 de lei fără TVA. În cazul „Reparaţii SC 9 - Tiglina II”, termenul de execuţie este de 20 zile, fiind vorba de „instalaţii de încălzire, lucrări pentru conducte de alimentare cu apă, lucrări de instalaţii electrice, instalare de uşi şi ferestre, lucrări de îmbrăcare a podelelor şi pereţilor”, toate în valoare estimată de 97.500 de lei fără TVA. Un contract similar, dar cu o valoare estimată mult mai mare, 143.695 de lei fără TVA, vizează execuţia de „Reparaţii SC nr. 65 - Siderurgiştilor Vest, Galaţi”.

Criteriul de atribuire a fiecăruia dintre contracte este „preţul cel mai scăzut”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Primăria dotează fostele puncte termice cu centrale

Pentru achiziţia şi montajul unor centrale termice în 11 foste puncte termice - în prezent dezafectate şi transformate în spaţii cu altă destinaţie - PrimăriaGalaţi tocmai a atribuit un contract în valoare de 251.825 de lei fără TVA firmei Tehnoclima SRL. Unul dintre aceste foste puncte termice a fost transmis în folosinţă gratuită, pentru zece ani, Societății Naționale de Cruce Roșie din Romania – filiala Galați.

„În vederea asigurării condițiilor optime de desfășurare a activității în cadrul imobilelor care au fost dezafectate datorită desființării sistemului centralizat de încălzire, municipiul Galați dorește achiziția cu montaj a unor centrale termice necesare pentru dotarea spațiilor aferente”, se arată în datele licitaţiei pe care Primăria tocmai a finalizat-o cu succes, înainte de Paşti.

Conform datelor din sistemul electronic de achiziţii publice, procedura a fost organizată pentru procurarea unor centrale termice pe gaze şi executarea lucrărilor de instalare – montaj a acestora, a instalaţiilor interioare aferente (gaz, alimentare cu apă, conectare la energie electrică), fireşte, cu realizarea documentaţiei tehnice, obținerea avizelor și aprobărilor aferente. Contractul a avut o valoare estimată de 344.000 de lei fără TVA, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. Câştigătoare a fost declarată oferta depusă de Tehnoclima SRL având ca subcontractanţi firmele Gazterm Proiect SRL, pentru proiectare și execuție instalații de gaze şi Marsano SRL, pentru execuție lucrări electrice.
Conform datelor licitaţiei, centralele ar urma să fie montate în 11 foste puncte termice amplasate în diferite zone ale oraşului, pe străzile Nicolae Bălcescu, Siderurgiştilor, Lăcătuşilor, Ionel Fernic şi Gării, pe bulevardele George Coşbuc şi Dunărea, dar şi în Ţiglina II.
Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, intenţia autorităţilor este de a transmite fostele puncte termice în folosinţa unor asociaţii care au nevoie de ele.
O primă decizie în acest sens a fost luată la recenta şedinţă extraordinară a Consiliului Local. Aleşii locali au aprobat transmiterea PT Albatros, situat pe strada Nicolae Bălcescu, în folosinţa gratuită a Societății Naționale de Cruce Roșie din Romania – filiala Galați, pentru zece ani. Aceasta are nevoie de acest spaţiu pentru desfăşurarea activităţilor de instruire a voluntarilor săi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.