Jump to content

Doi poliţişti privesc impasibili o minoră în pericol


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Doi poliţişti privesc impasibili o minoră în pericol

O cercetare a fost declanşată în cadrul Poliţiei gălăţene, având ca obiect o posibilă îndeplinire defectuoasă a îndatoririlor de către doi agenţi de la Secţia 1, duminică, după ce echipajul vizat ar fi intervenit discutabil în cazul unei minore aflată într-o stare evidentă de pericol.

Cazul, petrecut la finele săptămânii trecute, în plină zi şi într-o zonă intens circulată din Galaţi, este de natură să tragă un puternic semnal de alarmă în privinţa pregătirii pe care o au unii poliţişti, în special cei intraţi recent în rândul oamenilor cu uniformă, când vine vorba de intervenţie în situaţii critice. O foarte posibilă încălcare a procedurilor aplicabile în cazul costatării unor situaţii de pericol iminent, care pot pune în pericol viaţa unei persoane i-a avut ca protagonişti pe doi poliţişti tineri, de la Secţia 1, aflaţi într-o misiune de patrulare cu maşina de serviciu. Cazul este cu atât mai îngrijorător cu cât persoana aflată în pericol era o minoră, care, aşa cum avea să fie stabilit mai târziu, provenea dintr-un centru de plasament.

Însângerată, în văzul lumii

Echipajul format din doi agenţi, un bărbat şi o femeie, au luat contact cu o minoră de 14 ani, pe bulevardul George Coşbuc. Copila era plină de sânge pe picioare şi continua să sângereze, atrăgând în jurul său, inevitabil, o mulţime de trecători, care au încercat să afle ce a păţit şi cum o pot ajuta.

Apariţia echipajului de la Secţia 1 a fost doar aparent salvatoare, pentru că agenţii, după ce au încercat să discute puţin cu copila aflată într-o evidentă stare de şoc, s-au retras în maşina de serviciu, lăsând-o pe minoră să aştepte pe trotuar, singură, salvarea. Nu au dus-o la spital de urgenţă, în ciuda faptului că sângera, aspect care ar fi putut fi subsecvent unui episod de violenţă sau agresiune sexuală. Minora a fost preluată în cele din urmă de un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulaţă şi transportată la Spitalul de Pediatrie. De acolo, a fost transferată la Urgenţe, pentru că probleme ei erau mai serioase.

"Am primit o pacientă minoră, în vârstă de 14 ani, diagnosticată cu un traumatism intern. A fost supusă unei intervenţii chirurgicale, iar acum starea sa este una stabilă, fiind internată în secţia de Obstetrică-Ginecologie", a precizat dr. Ionuţ Băneşanu, din cadrul UPU-SMURD Galaţi. În paralel cu investigaţiile medicale menite să îi salveze viaţa, copila a fost examinată de medicii legişti, care au stabilit că nu a fost victima unui viol. De altfel, minora a recunoscut că a avut un raport sexual consimţit cu prietenul ei, în vârstă de 15 ani, în urma căruia s-a ales cu leziuni grave şi o metroragie care i-ar fi putut pune viaţa în percol.

Anchetă la Poliţie

Tocmai faptul că minora ar fi putut ajunge într-o stare mult mai critică la spital, pentru a nu mai pune la socoteală tratamentul neglijent şi umilitor pe care l-a primit din partea poliţiştilor, face ca lipsa de reacţie a agenţilor să fie mai revoltătoare. Conducerea IPJ Galaţi a dispus ca cei doi să fie cercetaţi disciplinar, ancheta urmând să stabilescă ce reguli au fost încălcate şi în ce măsură se fac cei doi vinovaţi de nerespectarea acestora. Deloc de neglijat este faptul că ambii poliţişti, agenţi, fac parte din efectivul unei secţii de poliţie din municipiu. Unul dintre ei este absolvent al şcolii de agenţi promoţia 2016, iar celălalt a devenit poliţist ca urmare a promovării unui concurs de încadrare din sursă externă, în 2017. Sancţiunile pe care le pot primi cei doi tineri agenţi în urma cercetării dfisciplinare, declanşate după ce imaginile cu "intervenţia" filmate de trecători au fost publicate pe reţelele sociale, pot varia de la o mustrare scrisă la destituirea din poliţie.

Anchetă şi la Protecţia Copilului

De această dată, minorul care s-a lovit de o cvasiindiferenţă a autorităţilor nu are familie. Fata de 14 ani se află de circa doi ani în grija unui centru de plasament din Galaţi, fiind lăsată în seama statului, conform DGASPC, de către părinţi, care au spus că nu mai au cum să o crească. La finele săptămânii trecute, copila a vrut să se întâlnească cu prietenul ei de 15 ani şi a cerut voie să plece din centru pentru câteva ore.

"Ieşirea din centru s-a făcut regulamentar, cu bilet de învoire. S-a întâlnit cu băiatul acela, cu care, aşa cum ne-a spus după ce a fos internată în spital, a avut un raport sexual consimţit, după care a plecat spre centru. Pe drum a avut o metroragie. Mai multe nu ştim deocamdată, vom mai discuta cu ea după ce starea de sănătate i se va mai ameliora. A fost inclusă într-un program de consiliere psihologică şi, în paralel, am deschis şi noi o ancHEtă la nivelul instituţiei, pentru a stabili exact cum s-au petrecut lucrurile", a precizat Ciprian Groza, directorul adjunct al DGASPC Galaţi.

UPDATE ora 16,40. Prietenul fetei cu care aceasta ar fi întreţinut raportul sexual a fost identificat de poliţişti în cursul după-amiezei de luni, 5 august. Băiatul, la rândul său un minor în vârstă de 15 ani, a fost dus la Parchet pentru audieri, cercetările fiind efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de act sexual cu un minor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Fată de 14 ani, plină de sânge pe stradă, ignorată de poliţişti

Scenă înfiorătoare filmată de o trecătoare pe Bulevardul George Coşbuc din Galaţi. O copilă, despre care s-a aflat ulterior că are 14 ani, mergea plină de sânge pe abdomen şi pe picioare, spre stupefacţia martorilor. Femeia care a filmat scenele a oprit o maşină de poliţie care trecea în zonă şi a semnalat că e o fată are nevoie de ajutor, însă oamenii s-au dovedit nepăsători.

Femeia îi acuză însă pe poliţişti că ar fi vrut să plece mai departe şi să o lase acolo pe copilă. „La un moment dat zărim o maşină de poliţie, o oprim şi îi arătăm fata plină de sânge! Atenţie acum, poliţista a vorbit cu fata şi cică fata ar fi zis «nu vrea să vina ambulanţa» (fata fiind minora 14 ani). Ce credeţi că face Poliţia? Voiau sa plece mai departe ca şi cum nu s-a întâmplat nimic! La insistenţele soţului meu, poliţista a chemat ambulanţa”, a scris femeia pe Facebook.

Înregistrarea video ataşată mesajului arată, de altfel, că poliţiştii au stat în maşină, la distanţă de fata plină de sânge şi nu au coborât pentru a o ajuta.

Conducerea IPJ Galaţi, sesizată, a dispus două anchete, după ce imaginile cu fetiţa plină de sânge au devenit virale în mediul online, iar un echipaj de poliţie asistă pasiv la întâmplare. În prezent, poliţiştii fac cercetări pentru a stabili ce s-a întâmplat cu fata care apare în imagini. Minora este internată la Spitalul de Copii din Galaţi şi a fost supusă unei expertize, existând suspiciunea că a fost victima unei agresiuni sexuale. Copila este dintr-un centru de plasament, iar surse medicale spun că este posibil să fi fost violată. Informaţia nu a fost confirmată oficial.

adevarul.ro

Cei doi poliţişti care au dat dovadă de pasivitate în acest caz vor fi cercetaţi disciplinar şi sancţionaţi potrivit Statutului Poliţistului. „Având în vedere imaginile apărute în spaţiul public, Compartimentul de Relaţii Publice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi este abilitat să comunice următoarele: Conducerea I.P.J. Galaţi a dispus, încă de ieri, declanşarea cercetării disciplinare faţă de cei doi poliţişti, la finalizarea căreia vor fi dispuse măsurile legale care se impun. Minora care apare în imagini a fost transportată la spital de către un echipaj de salvare, iar în funcţie de rezultatul verificărilor şi a raportului de expertiză medico-legală se va stabili dacă aceasta a fost victima vreunei infracţiuni", a precizat IPJ.

Deşi oficial nu a fost dezvăluită identitatea poliţiştilor, surse din zona anchetei ne-au confirmat că ar fi vorba de doi agenţi (un bărbat şi o femeie) de la Secţia 1 Poliţie Galaţi. Ei au fost audiaţi luni dimineaţă de ofiţerii Biroului Control Intern, aflat în subordinea directă a şefului IPJ Galaţi. Până la finalizarea cercetării disciplinare, ei nu mai au voie să folosească maşinile MAI, urmând să patrulele doar pe joc. Potrivit Statutului Poliţistului, cei doi agenţi riscă să fie daţi afară din Poliţie. Se pare că poliţista din imagini, care nu a coborât din maşină pentru a vedea ce s-a întâmplat cu fata plină de sânge, este încadrată din sursă externă, de mai puţin de un an. Doar la insistenţele oamenilor, poliţista a sunat, într-un târziu, la 112 şi a solicitat o ambulanţă.

adevarul.ro

După ce Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi a decis să-i ancheteze pe cei doi poliţişti care au asistat impasibili la scenele de groază, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilul (DGASPC) Galaţi vin cu o vrsiune intereseantă. Aceştia au infirmat informaţia că fata de 14 ani ar fi fugit dintr-un centru de plasament şi ar fi fost violată. Aceştia spun că fata „avea bilet de voie” şi că „a întreţinut relaţii sexuale consimţite cu iubitul ei”.

Declaraţiile de mai sus au stârnit consternare în rândul specialiştilor în psihologie. „Mi se pare o declaraţie complet lipsită de empatie. Este inadmisibil ca un copil de 14 ani, aflat în grija statului, să poată fi lăsat pur şi simplu să hălăduiasă prin oraş şi să întreţină relaţii sexuale, fie ele şi consimţite. Este o infracţiune! Nonşalanţa cu care vorbesc cei de la Protecţia Copilului Galaţi este condamnabillă. Eu i-aş da afară pe toţi cei responsabili”, ne-a declarat psihologul Adrian Toma.

Poliţiştii îl caută pe tânărul cu care se presupune că fata a avut relaţii sexuale. Acesta se va alege cu dosar penal pentru relaţii sexuale cu un minor şi, în funcţie de verdictul medicilor, pentru vătămare corporală.

adevarul.ro

Oamenii legii au audiat-o pe copila de 14 ani care a fost găsită duminică seară plină de sânge, pe o stradă din Galaţi. Aceasta este internată în prezent în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Galaţi (după ce a fost transferată de la Spitalul de Copii) şi a fost supusă unei intervenţii chirurgicale. Surse din zona medicală ne-au spus că avea rupturi vaginale ca urmare a unui act sexual. Fata este în afara oricărui pericol fiind, din ceea ce au declarat medicii „stabilă hemodinamic”.

Copila (care este în custodia Protecţiei Copilului Galaţi) a declarat poliţiştilor care au audiat-o că nu a fost violată şi că a întreţinut relaţii sexuale de bună voie cu iubitul ei în vârstă de 15 ani. Aceeaşi variantă au prezentat-o şi cei de la Protecţia Copilului. Fata primise un bilet de învoire de la Protecţia Copilului, perioadă în care ea nu era supravegheată de nimeni. Băiatul de 15 ani cu care fata a întreţinut relaţii sexuale urmează să fie şi el audiat de oamenii legii. Deşi este minor, pe numele lui va fi întocmit un dosar penal pentru relaţii sexuale cu un minor.

O anchetă penală a fost deschisă şi cu privire la modul cum angajaţii Protecţiei Copilului au aplicat legea în acest caz revoltător.

adevarul.ro

Modul în care au reacţionat poliţiştii chemaţi în ajutorul unei adolescente de 14 ani, filmată în timp ce se deplasa pe stradă, plină de sânge, a stârnit un val de reacţii în mediul on-line. Fostul poliţist Traian Berbeceanu i-a acuzat pe ofiţeri de ticăloşie. „Asta deja nu mai este doar lipsă de profesionalism! Este ticăloşie în forma cea mai scabroasă. Este lipsă de elementar bun simţ, de cea mai mică urmă de omenie... Nici nu mai ştiu ce este de fapt! Însă, în mod categoric, Poliţia trebuie reconstruită, regândită, după ce în prealabil va fi temeinic curăţată. Până la măduvă!”, scrie Traian Berbeceanu, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Oragnizate Alba, pe pagina sa de Facebook.

adevarul.ro

Psihologul Mihaela Săhlean a analizat cu duritate incidentul petrecut duminică seara pe o stradă intens circulată din Galaţi, acolo unde o fetiţă de 14 ani a fost filmată plină de sânge, iar doi poliţiştii opriţi de trecători asistau impasibili la tot, din maşină, deşi exista suspiciunea unei agresiuni sexuale grave.

„Avem de-a face cu o totală lipsă de empatie. Poliţiştii au ajuns spectatori ai dezastrelor, nu intervin, nu simt că trebuie să facă asta. Este o problemă profundă, nu este o simplu simptom. Îmi pare rău că la şcolile de poliţie nu se predă bunul-simţ profesional”, a declarat Mihaela Săhlean.

„Reacţia firească şi legală ar fi trebuit să fie aceea de a interveni. Nici măcar nu era vreun caz grav în care poliţiştii aceia şi-ar fi riscat viaţa în faţa unor acte violente. Era un copil rănit, plin de sânge, care trebuia ajutat. Repet, este vorba despre o lipsă totală de empatie, de bun-simţ”, a mai adăugat psihologul.

adevarul.ro

Răsturnare de situaţie în cazul fetei de 14 ani găsită sângerând abundent pe un bulevard din oraşul Galaţi. După ce Protecţia Copilului şi anchetatorii au susţinut că aceasta a declarat că a întreţinut relaţii sexuale consimţite cu prietenul ei în vârstă de 15 ani, iese la iveală cu totul altceva.

Ea le-ar fi spus angajaţilor de la Serviciul de Ambulanţă care au transportat-o la spital că a fost violată. Varianta a fost confirmată chiar de către directorul instituţiei. „Pot confirma că victima le-a spus celor de pe salvare că a fost violată. Înţeleg că ulterior fata şi-a schimbat depoziţia, nu este treaba noastră, ci a Poliţiei”, a declarat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Galaţi.

Având în vedere această informaţie, există suspiciunea că se încearcă o muşamalizare a gravităţii faptelor.

adevarul.ro

Luni după amiază, băiatul de 15 ani despre care s-a spus că ar fi iubitul fetei de 14 ani şi care se pare că i-a provocat sângerarea abundentă în urma unui act sexual, a fost găsit de poliţişti şi a fost dus în faţa procurorilor pentru a fi audiat. El dispăruse de la domiciliu luni dimineaţă, după ce scandalul a luat amploare. În cele din urmă, cu ajutorul familiei, băiatul a fost convins să meargă si să lămurească lucrurile.

Fiind minor, el beneficiază de protecţie specială din partea legii, deci nu poate fi reţinut şi nici arestat decât în situaţii cu totul speciale. Ceea ce se pare că nu este cazul în situaţia de faţă, având în vedere că fata declarat (audiată fiind atât de către poliţişti, cât şi de către reprezentanţii Protecţiei Copilului) că nu a fost constrânsă în vreun fel să întreţină relaţii sexuale cu el.

adevarul.ro

Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a anunţat, luni, că s-au dispus verificări la Secţia 1 Poliţie din municipiul Galaţi, fiind vizaţi cei doi poliţişti acuzaţi că nu au acordat ajutor fetei de 14 ani violate, dar şi şeful secţiei. ”Vă asigur că după această cercetare vor fi luate cele mai aspre măsuri”, a transmis ministrul. ”La nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi a fost declanşată cercetarea prealabilă pentru cei doi agenţi de poliţie, dar şi pentru şeful secţiei unde aceştia lucrează, fiind vorba despre Secţia 1 Poliţie din municipiul Galaţi. Vreau să vă asigur că după această cercetare vor fi luate cele mai aspre măsuri”, a transmis Mihai Fifor.

news.ro

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la incidentul de la Galaţi, în care doi poliţişti sunt bănuiţi de neglijenţă în cazul unei minore dintr-un centru de plasament, care se afla pe stradă în stare de şoc, cu sânge pe picioare. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 49 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi protecţia copiilor şi a tinerilor", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de instituţie. Ca urmare, Avocatul Poporului va face demersuri către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi. 

news.ro

Conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Galați a decis, luni, ca, până la finalizarea anchetei disciplinare, cei doi polițiști, o femeie și un bărbat, să își meargă în misiuni pe jos, fără a avea dreptul să utilizeze mașina de serviciu, au declarat, pentru Mediafax, surse din Poliție.

Potrivit reprezentanților IPJ Galați, pe perioada cercetării disciplinare activitatea celor doi polițiști nu este suspendată. Cei doi au grad de agent, unul dintre ei este absolvent al școlii de agenți, promoția 2016, celălalt fiind angajat din sursă externă în anul 2017.

hotnews.ro

Directorul adjunct al DGASPC Galați, Ciprian Groza, a susținut, din nou, că fata le-a spus reprezentanților DGASPC care au mers le spital că nu a fost violată, ci a avut de bunăvoie relații sexuale cu băiatul de 14 ani. "Eu spun ce a declarat copilul, eu nu am consultat copilul. Fata ne-a spus și i-am luat și o declarație scrisă că nu a fost violată. A fost consiliată și interogată de noi, împreună cu un psiholog, și ne-a relatat ce a făcut de când a plecat de la centru și până la momentul în care a fost luată de ambulanță, plină de sânge. Nu cred că fabulează, dar văzând starea gravă în care era, hemoragia puternică, ne-am pus și noi aceste întrebări, dacă nu a fost agresată, violată, dar ea spune că nu. NU acuză pe nimeni de viol", a declarat pentru HotNews.ro directorul DGASPC Galați.

Întrebat dacă nu este posibil ca fata să fi fost amenințată și constrânsă să nu declare violul, Groza a spus că a fost luată în calcul și această variantă, dar că "fata nu părea să fie speriată" în momentul în care a relatat despre acel băiat și despre ce s-a întâmplat.

În ceea ce îl privește pe băiat, el a precizat că DGASPC a sesizat Poliția, cerând date despre el și despre situația lui familială.

Copila s-a întâlnit cu băiatul de 14 ani duminică, după ce a obținut bilet de voie să plece pentru 3 ore, în intervalul 17.00 - 20.00. Fata era de doi ani în sistemul de protecție socială, la o casă de tip familial din galați, alături de alți 7 copii. Conducerea Direcției pentru Protecția Copilului Galați spune că fata are părinți și bunici, dar a ajuns în centrul social pentru că aceștia nu o pot întreține.

hotnews.ro

Adolescenta din Galați, filmată plină de sânge lângă o mașină de poliție, îl cunoscuse pe băiatul de 15 ani căutat acum de polițiști pentru audiere pe o rețea de socializare și se mai întâlnise cu el de trei ori în ultima lună, potrivit unor surse din anchetă. Ea, alături de o verișoară, plecaseră din centrul în care locuiau, pentru trei ore pentru a se plimba. Ele s-au întâlnit însă cu băiatul și au mers la domiciliul acestuia unde tânăra a intrat cu el într-o cameră, singuri. După ce a plecat cu verișoara ei, adolescenta s-a oprit pe drum, prezentând o hemoragie masivă. A fost văzută de un bărbat care a sunat la 112. Verișoara sa a ajuns la centru unde a povestit ce s-a întâmplat, fiind apelat și de aici sistemul 112, susțin aceleași surse.

hotnews.ro

Fata de 14 ani plină de sânge, pe stradă, în cazul căreia polițiștii care erau lângă ea nu au intervenit este de doi ani în sistemul de protecție socială, la o casă de tip familial, alături de alți 7 copii. Conducerea Direcției pentru Protecția Copilului Galați spune că fata are părinți și bunici, dar a ajuns în centrul social pentru că aceștia nu o pot întreține. Potrvit directorului adjunct al DGASPC Galați, copila de 14 ani este de 2 ani în sistemul de protecție a copilului, fiind cazată într-o casă de tip familial, alături de alți 7 copii. Cei opt copii sunt supravegheați acolo de doi îngrijitori, cărora fata nu le-a spus unde se duce, în momentul în care a cerut biletul de voie. Directorul DGASPC Galați a mai spus că fata are și părinți și bunici, dar a ajuns în sistemul de protecție socială pentru că aceștia nu o pot întreține: "S-a spus că fata este orfană. Nu, nu este orfană, are și părinți, și bunici, dar aceștia nu o pot întreține, au o situație materială precară. De altfel, după acest incident, bunica a și vizitat-o pe fată la spital".

Directorul adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Galați, Ciprian Groza, a declarat pentru HotNews.ro că la acest moment fata este internată la Spitalul Județean, unde a fost operată, după ce a avut o hemoragie puternică. Fata a fost operată și îngrijită la Secția de Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" din Galați, a declarat pentru HotNews.ro medicul Ionuț Băneșanu, purtătorul de cuvânt al spitalului. El a precizat că nu are aprobare pentru a oferi mai multe detalii despre diagnosticul tinerei. Potrivit unor surse medicale, diagnosticul pentru care fata a fost operată este "ruptură de sac vaginal".

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Revoltă generalizată după indiferenţa poliţiştilor gălăţeni faţă de fata care sângera

Reacţia opiniei publice a fost sintetizată de fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, Traian Berbeceanu: „Asta deja nu mai este doar lipsă de profesionalism! Este ticăloşie în forma cea mai scabroasă. Este lipsă de elementar bun simţ, de cea mai mică urmă de omenie… În mod categoric, Poliţia trebuie reconstruită, regândită, după ce în prealabil va fi temeinic curăţată. Până la măduvă!”.

Reacţii oficiale

La nivel oficial, ministrul de Interne Mihai Fifor a promis măsuri aspre: „La Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi a fost declanşată cercetarea prealabilă pentru cei doi agenţi de poliţie, dar şi pentru şeful secţiei unde aceştia lucrează, Secţia 1 Poliţie din municipiul Galaţi. Vreau să vă asigur că vor fi luate cele mai aspre măsuri”.

În acelaşi timp, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la incidentul de la Galaţi. „Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 49 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi protecţia copiilor şi a tinerilor”, se arată într-un comunicat de presă transmis de instituţie. Ca urmare, Avocatul Poporului va face demersuri către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.

Cei doi agenţi, cercetaţi disciplinar

Cei doi poliţişti care au dat dovadă de pasivitate în acest caz vor fi cercetaţi disciplinar şi sancţionaţi potrivit Statutului Poliţistului, a anunţat Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi. „Conducerea IPJ Galaţi a dispus declanşarea cercetării disciplinare faţă de cei doi poliţişti, la finalizarea căreia vor fi dispuse măsurile legale care se impun, a precizat IPJ Galaţi.

Cei doi agenţi (un bărbat şi o femeie) de la Secţia 1 Poliţie Galaţi au fost audiaţi luni dimineaţă de ofiţerii Biroului Control Intern, aflat în subordinea directă a şefului IPJ Galaţi. Până la finalizarea cercetării disciplinare, celor doi nu li se suspendă activitatea, însă ei nu mai au voie să folosească maşinile MAI, urmând să patruleze doar pe jos. Potrivit Statutului Poliţistului, cei doi agenţi riscă să fie daţi afară din Poliţie.

Ambii agenţi au fost încadraţi în Poliţie în ultimii ani. Unul dintre ei este absolvent al şcolii de agenţi promoţia 2016, iar celălalt (femeia) a devenit poliţist ca urmare a promovării unui concurs de încadrare din sursă externă, în 2017.

Lăsată de părinţi în grija statului

Fata care stârnit revolta întregii ţări împotriva Poliţiei, pe fondul emoţional al recentelor crime de la Caracal, are 14 ani şi trăieşte de doi ani într-o casă de tip familial din municipiul Galaţi, alături de alți şapte copii. Conducerea Direcției pentru Protecția Copilului Galați spune că fata are părinți și bunici, dar a ajuns în centrul social pentru că aceștia nu o pot întreține, deoarece au o situație materială precară. De altfel, după incident, bunica a vizitat-o pe fată la spital.

În casa de tip familial, cei opt copii sunt supravegheați de doi îngrijitori, cărora fata nu le-a spus unde se duce, atunci când a cerut biletul de voie. Potrivit directorului adjunct al DGASPC Galaţi, Ciprian Groza, fata şi-a luat bilet de voie sâmbătă, între orele 17.00 şi 20.00, spunând că se va plimba prin oraş.

Prieten cunoscut pe Facebook

Adolescenta şi verișoara sa au plecat din centru, s-au întâlnit cu un băiat de 15 ani, cu care fata se cunoştea de circa o lună, de pe Facebook. Cei trei au mers la domiciliul băiatului, unde tânăra a intrat cu el într-o cameră, singuri, iar acolo ar fi întreţinut de bună voie relaţii sexuale. Cei doi se mai întâlniseră de trei, patru ori în ultima lună. „Se pare că nu ar fi fost prima relaţie sexuală a fetei”, a precizat Groza.

După ce fetele au plecat de la domiciliul băiatului, adolescenta s-a oprit pe drum, din cauza hemoragiei masive. Verișoara fetei a ajuns la centru, unde a povestit ce s-a întâmplat, fiind apelat sistemul 112. Între timp, fata plină de sânge a fost văzută de un bărbat, care a sunat şi el la numărul unic de urgenţă.

Poliţiştii au refuzat să coboare din maşină

Din acest moment, povestea a devenit publică, prin filmul postat pe Facebook, care surprinde o fată plină de sânge, o maşină de Poliţie, mai mulţi cetăţeni şi doi angajaţi ai unei firme de pază. Oamenii de pe trotuar solicită ajutorul poliţiştilor, care refuză să coboare din maşină, în ciuda insistenţelor. Victima pare îngrozită şi refuză să vorbească cu oamenii care i-au sărit în ajutor, în timp ce poliţiştii asistă pasiv la întreaga scenă.

„Reacţia firească şi legală ar fi trebuit să fie aceea de a interveni. Nici măcar nu era vreun caz în care poliţiştii şi-ar fi riscat viaţa. Era un copil rănit, plin de sânge, care trebuia ajutat. Avem de-a face cu o totală lipsă de empatie. Poliţiştii au ajuns spectatori ai dezastrelor, nu intervin, nu simt că trebuie să facă asta. Este o problemă profundă. Îmi pare rău că la şcolile de poliţie nu se predă bunul-simţ profesional”, a declarat psihologul Mihaela Săhlean, care a analizat incidentul.

Mai mult, femeia care a filmat scenele îi acuză pe poliţişti că ar fi vrut să plece mai departe şi să o lase acolo pe copilă. „Poliţista a vorbit cu fata şi cică ar fi zis că «nu vrea să vina ambulanţa». Ce credeţi că face Poliţia? Voiau sa plece mai departe, ca şi cum nu s-a întâmplat nimic! La insistenţele soţului meu, poliţista a chemat ambulanţa”, a scris femeia pe Facebook.

Ambulanţa, solicitată prin 112

Potrivit directorului Serviciului de Ambulanţă Judeţean Galaţi, Mihai Polinschi, ambulanţa a fost solicitată prin 112 de un agent de poliţie. La venirea echipajului medical, în zona unei benzinării de pe bulevardul George Coşbuc, fata părea a fi în stare de şoc emotional şi prezenta un şoc hemoragic important. „Nu a declarat direct că a fost victima unui viol, a aprobat însă tacit. Probabil că au fost nişte indicii care au făcut-o pe asistenta noastră să tragă concluzia că fata a fost supusă unei agresiuni. Ulterior, fata şi-a schimbat declaraţiile. E treaba Poliţiei să stabilească ce s-a întâmplat. Am dus-o la Spitalul de Copii, de unde a fost transportată la Spitalul Judeţean, unde a fost operată”, a spus Polinschi.

Adolescenta a fost internată la Spitalul Județean, unde a fost operată, după ce a avut o hemoragie puternică. „Am primit o pacientă minoră, în vârstă de 14 ani, diagnosticată cu un traumatism intern. A fost supusă unei intervenţii chirurgicale, iar acum starea sa este stabilă, fiind internată în secţia de Obstetrică-Ginecologie”, a precizat dr. Ionuţ Băneşanu, medic în cadrul UPU-SMURD Galaţi. Potrivit unor surse medicale, diagnosticul pentru care fata a fost operată este „ruptură de sac vaginal”. Fata este acum în afara oricărui pericol.

În paralel cu investigaţiile medicale menite să îi salveze viaţa, copila a fost examinată de medicii legişti, care au stabilit că nu a fost victima unui viol. După intervenţia chirurgicală, fata a început şi şedinţele de consiliere psihologică.

Fata spune că nu a fost violată

Directorul Groza a susținut că fata le-a spus reprezentanților DGASPC care au mers le spital că nu a fost violată, ci a avut de bunăvoie relații sexuale cu băiatul de 15 ani. „Fata ne-a spus și i-am luat și o declarație scrisă că nu a fost violată. A fost consiliată și interogată de noi, împreună cu un psiholog, și ne-a relatat ce a făcut de când a plecat de la centru și până la momentul în care a fost luată de ambulanță. Nu cred că fabulează, dar văzând starea gravă în care era, ne-am pus și noi aceste întrebări, dacă nu a fost agresată, violată, dar ea spune că nu. Nu acuză pe nimeni de viol”, a declarat directorul adjunct al DGASPC Galați.

Întrebat dacă nu este posibil ca fata să fi fost amenințată și constrânsă să nu declare violul, Groza a spus că a fost luată în calcul și această variantă, dar că „fata nu părea speriată” în momentul în care a relatat despre băiat și despre ce s-a întâmplat.

Consternare în rândul psihologilor

O anchetă penală a fost deschisă şi cu privire la modul cum angajaţii Protecţiei Copilului au aplicat legea în acest caz revoltător. În acelaşi timp, explicaţiile lui Groza despre faptul că fata „a întreţinut relaţii sexuale consimţite cu iubitul ei” au stârnit consternare în rândul specialiştilor în psihologie.

„Mi se pare o declaraţie complet lipsită de empatie. Este inadmisibil ca un copil de 14 ani, aflat în grija statului, să poată fi lăsat pur şi simplu să hălăduiasă prin oraş şi să întreţină relaţii sexuale, fie ele şi consimţite. Este o infracţiune! Nonşalanţa cu care vorbesc cei de la Protecţia Copilului Galaţi este condamnabillă. Eu i-aş da afară pe toţi cei responsabili”, a declarat psihologul Adrian Toma.

Prietenul adolescent a fost găsit

Adolescentul bănuit că a avut relaţii sexuale cu fata de 14 ani a fost găsit de poliţişti, luni după-amiază, el fiind dus la Parchet pentru audieri. El dispăruse de la domiciliu luni dimineaţă, după ce scandalul a luat amploare. În cele din urmă, cu ajutorul familiei, băiatul a fost convins să meargă si să lămurească lucrurile. Fiind minor, el beneficiază de protecţie specială din partea legii, deci nu poate fi reţinut şi nici arestat decât în situaţii cu totul speciale, ceea ce se pare că nu este cazul în situaţia de faţă, având în vedere că fata a declarat că nu a fost constrânsă în vreun fel să întreţină relaţii sexuale cu el.

realitateadegalati.net

Link to comment
Share on other sites

UPDATE 6 august

 

Se cere demisia lui Groza

Președintele Consiliului Judeţean (CJ) Galați, Costel Fotea, i-a cerut, marţi, demisia directorului adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galati, Ciprian Groza, pentru declarațiile nepotrivite făcute în acest caz. În acelaşi timp, Fotea a dispus un control la Direcție și la casa de tip familial unde este instituționalizată fata găsită plină de sânge pe stradă. Președintele CJ a mai spus că nu este exclus să mai cadă capete la finalizarea controlului.

Explicaţiile lui Ciprian Groza despre faptul că fata "a întreţinut relaţii sexuale consimţite cu iubitul ei" au stârnit consternare în rândul opiniei publice, în condiţiile în care adolescenta are doar 14 ani şi se afla în grija Direcţiei. DGASPC Galaţi este una din instituţiile aflate în subordinea CJ Galaţi.

Adjunctul DGASPC Galaţi a demisionat

Ciprian Groza, directorul adjunct al Direcției pentru Protecția Copilului Galați, a demisionat din funcție. "Pentru declarația revoltătoare a directorului adjunct, i-am cerut demisia de urgență. Demisia a și venit, o am aici. Este o declarație inacceptabilă, ne voi accepta niciodată asemenea declarații, mai ales că este vorba despre o instituție care are grijă de copii", a declarat Costel Fotea.

Parchetul a deschis un dosar penal

Conform legii, procurorii au deschis un dosar penal pentru infracţiunea de act sexual cu un minor. Cercetările vizează fapta, nu o persoană, iar în cadrul anchetei au fost audiaţi minorii implicaţi şi martorii, au fost făcute percheziţii domiciliare şi au fost comandate expertize medico-legale.

"S-a dispus începerea urmăririi penale faţă de fapta de act sexual cu un minor. În cauză a fost audiată persoana vătămată, cu respectarea dreptului privind asistenţa juridică din oficiu şi în prezenţa unui reprezentant al DGASPC Galaţi. Au fost audiaţi martorii aflaţi în locuinţa unde victima a avut contact sexual. S-a pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară la imobilul unde a avut loc acest raport sexual. S-a efectuat o cercetare la faţa locului, prin identificarea şi ridicarea mai multor probe, inclusiv probe biologice. În cauză s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale, pentru a se stabili cu exactitate modul în care s-au produs leziunile", a declarat procurorul Traian Laurenţiu Iancu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Procurorii spun că nu a fost viol

Până acum nu au rezultat probe care să ducă la suspiciunea de viol, susţin reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. "Până la acest moment, nu au rezultat probe care să conducă la suspiciunea rezonabilă că raportul sexual a fost realizat prin constrângere, prin punerea în imposibilitate de a se apăra, ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare. Totuşi, după primirea raportului de expertiză medico-legală, procurorii vor dispune efectuarea unor expertize psihiatrice pentru ambii minori, prin care să se demonstreze, fără echivoc, dacă persoanele aveau discernământ", a spus Traian Laurenţiu Iancu.

Potrivit procurorului, băiatul de 14 ani care a întreţinut relaţii sexuale cu o fată de aceeaşi vârstă nu poate fi pedepsit. Codul penal prevede că, dacă diferenţa de vârstă dintre persoanele minore care întreţin relaţii sexuale nu este mai mare de trei ani, fapta nu se pedepseşte.

realitateadegalati.net

Link to comment
Share on other sites

Drama fetei găsite plină de sânge pe o stradă din Galaţi. Cum a ajuns copila în grija statului

Fata de 14 ani găsită plină de sânge de la brâu în jos pe o stradă din Galaţi are o poveste dramatică. Ea a crescut într-o familie cu mari probleme, fiind aproape orfană, dat fiind că atât mama ei, cât şi tatăl au lipsit, din diverse motive (dar mai ales penale) perioade îndelungate, iar bunicii au preferat să nu se implice. Mai mult decât atât, în urmă cu doi ani, părinţii copilei au ajuns la închisoare, în stare de recidivă după condamnări anterioare, iar rudele au refuzat, pur şi simplu, să o ia pe copilă în grijă, argumentând că nu-şi pot permite să o crească.

Tatăl fetei a avut în ultimii ani numeroase probleme cu legea, fiind iniţial condamnat cu suspendare pentru furt calificat şi apoi încarcerat pentru recidivă. Practic, mama fetei nu s-a putut baza pe el aproape deloc, la rândul ei având probleme cu legea (a avut legături cu o reţea de spărgători de locuinţe, de proxenetism şi prostituţie, fiind, de asemenea, condamnată la închisoare).

În 2017, atunci când s-a făcut ancheta socială legată de situaţia minorei, a ieşit la iveală faptul că familia ei trăia într-o teribilă mizerie şi promiscuitate. Niciuna dintre rudele apropiate (bunici materni şi paterni, unchi şi mătuşi) nu a dorit să preia fata în grijă, scuza lor fiind sărăcia. De altfel, aceştia nu deţin locuinţe proprii, ci trăiesc în spaţii insalubre, fără utilităţi minimale, din clădiri abandonate sau încropite din resturi la periferia oraşului Galaţi. Şi chiar dacă aceştia ar fi dorit să se ocupe de îngrijirea copilei, în mod cert nu ar fi îndeplinit condiţiile minime cerute de lege.

În cei doi ani în care a fost în grija Protecţiei Copilului Galaţi, fata nu a ridicat probleme deosebite. A mers la şcoală şi, chiar dacă rezultatele la învăţătură nu au fost grozave, măcar s-a străduit.

În ultima perioadă, însă, după ce l-a cunoscut pe băiatul de 15 ani care a agresat-o sexual, comportamentul ei s-a schimbat, fata devenind mult mai interesată de reţelele de socializare şi de ieşiri în oraş. „Nici nu-i de mirare că s-a ataşat mai mult decât este normal de acel băiat, având în vedere că în întreaga ei viaţă s-a zbătut într-o cumplită lipsă de afecţiune şi s-a agăţat de iluzia unei iubiri miraculoase. Copilul acesta este distrus emoţional. Este nevoie de consiliere psihologică serioasă pentru a reveni la normalitate”, a declarat, pentru „Adevărul”, psihologul Adrian Toma.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Rudele băiatului: "S-a întâmplat un caz nefericit. Dacă ne-o dau, noi facem logodna"

Rudele băiatului de 14 ani care a întreţinut relaţii sexuale cu fata găsită plină de sânge pe o stradă din Galaţi susţin că nici nu se poate pune problema că la mijloc ar fi un viol.

"A venit poliţia, am fost cu copilul la Parchet. Credeţi că dacă eram acasă se întâmpla aşa ceva? Băiatul vorbeşte cu ea de trei-patru luni. O iubeşte, s-a dus şi acum la ea la spital. Noi nu am ştiut. S-au culcat. El are 14 ani, copila la fel. Vă daţi seama, s-a întâmplat un caz nefericit. Ei se iubesc. Dacă familia fetei vrea, vă daţi seama că luăm fata, dacă ei vor să fie împreună. Acum ea e în plasament. Dacă ne-o dau de acolo şi vor şi ai ei, noi facem logodna. Nu ştiu de ce a plecat plină de sânge, ce am auzit şi noi că ar fi avut menstruaţie şi s-a mai şi culcat copilul cu ea.

Medicul legist a contestat, nu a fost viol, a fost de comun acord. Au sărit gardul şi s-a dus la o casă a unui copil al meu care nu era acasă. Eu m-am însurat la 14 ani, asta-i legea ţigănească. Am vorbit şi cu bunica, vor vorbi şi cu părinţii, mama e şi ea închisă şi ei ar vrea să rămână copiii împreună", a spus bunicul băiatului de 14 ani, citat de monitoruldegalaţi.ro.

Minorul este cercetat deocamdată în libertate deoarece în acest caz este deschis dosar penal pentru comiterea infracţiunii de act sexual cu un minor.

digi24.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

20 august

Dosar penal pentru abuz în serviciu, în cazul fetei de 14 găsită plină de sânge pe stradă; cercetarea disciplinară a celor doi poliţişti, suspendată până la soluţionarea anchetei penale

Procurorii din Galaţi au deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, în urma unui denunţ făcut de o asociaţie privind cazul fetei de 14 ani găsită plină de sânge pe stradă, în timp ce doi poliţişti asistau pasiv. Cei doi agenţi erau cercetaţi disciplinar, însă această cercetare se suspendă până la soluţionarea cazului de către procurori.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, în urma unei plângeri făcute de Asociaţia Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi în cazul celor doi poliţişti care nu au intervenit în cazul fetei de 14 ani găsită plină de sânge pe stradă.

"La data de 6 august a.c., Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a fost sesizat printr-un denunţ făcut de Asociaţia Consiliului Tinerilor Instituţionalizaţi, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, de către cei doi agenţi de poliţie, cercetaţi disciplinar pentru modul în care au acţionat în speţa cu minora, de 14 ani", anunţă, marţi, Poliţia Judeţeană Galaţi.

Ca urmare, conform art. 60 alin. (2)/Legea 360/2002 privind Statutul Poliţistului, raportat la art. 16 alin. (1) din Hotărârea Nr. 725/2015, cercetarea disciplinară a celor doi agenţi de poliţie se suspendă de la data sesizării organelor de urmărire penală, până la data soluţionării definitive a cauzei, mai spun reprezentanţii Poliţiei Judeţene Galaţi.

Între timp, medicii legişti care au examinat-o pe fată au stabilit că ea nu avea urme de violenţă de corp, dar a suferit o leziune a aparatului reproducător, iar hemoragia i-a pus în pericol viaţa.

Cei doi poliţişti de la IPJ Galaţi erau vizaţi de o anchetă internă după apariţia unor imagini în care asistă pasiv la momentul apariţiei unei fete de 14 ani, plină de sânge, pe o stradă din oraş.

Procurorii au stabilit că nu a fost vorba despre viol în cazul fetei de 14 ani, care a fost dusă la spital. Ea şi băiatul implicat în acest caz aveau o relaţie de prietenie de circa două luni, iar dosarul vizează în prezent infracţiunea de act sexual cu un minor.

”Din probele pe care le-au administrat colegii care efectuează cercetări, în cauză nu există suspiciunea rezonabilă că actul sexual s-ar fi comis prin constrângeri, prin punerea în imposibilitatea de a-si exprima voinţa, prin violenţă, tocmai din acest motiv cercetările vizează fapta de act sexual cu un minor”, declara, pentru News.ro, procurorul Traian Laurenţiu Iancu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Traian Laurenţiu Iancu preciza că s-a dispus şi o expertiză medico-legală şi că se fac cercetări cu privire la faptă şi nu cu privire la persoană.

Suspectul în acest caz are 15 ani, iar potrivit Codului Penal, dacă diferenţa de vârstă nu este mai mare de 3 ani, fapta nu se pedepseşte.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Adjunctul DGASPC Galați revine în funcție, deși în 2019 a demisionat după ce a afirmat că o fată violată a făcut, de fapt, „sex consimțit”

Ciprian Groza este în continuare director adjunct al DGASPC Galați, la mai puțin de doi ani de când a susținut nonșalant că violul asupra unei fete de 14 ani găsită plină de sânge pe o stradă din oraș a fost, de fapt, „sex consimțit” și un „caz nefericit”. Groza și-a dat atunci demisia la insistențele președintelui Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. Însă, în urma unui concurs organizat la finalul lui 2020, Groza și-a recâștigat postul din conducerea instituției.

Doar un an a ținut „eliminarea definitivă” din sistemul de asistență și protecție socială pe care o ceruse insistent în 2019 președintele CJ Galați, Costel Fotea, după declarațiile lui Groza, care au stârnit un val de indignare a opiniei publice. „Toată declarația dată de directorul general adjunct este una revoltătoare și a dus la cererea demisiei. Eu nu o să accept niciodată o astfel de declarație din partea unui conducător de instituție publică, mai ales cum este aceea de Protecția Copilului, unde este vorba despre copii care trebuie să fie protejați”, spunea Fotea în 2019, pentru România Liberă.

În decembrie anul trecut, Ciprian Groza a revenit pe aceeași funcție pe care a fost nevoit să o elibereze după declarațiile făcute în cazul minorei violate. A câștigat, prin concurs, cu un punctaj mare, postul pentru care a candidat singur, potrivit unui anunț publicat pe site-ul DGASPC Galați în 18 decembrie. Contactat de Libertatea, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, spune că își menține punctul de vedere, însă concursul a fost unul public, la care putea candida oricine. „Nu îi puteam interzice să participe. Concursul a fost public, iar legea trebuie respectată. Cu siguranță însă nu va mai putea face declarații din partea instituției pe care o conduce”, a declarat Fotea.

În august 2019, o fată de 14 ani a fost găsită pe o stradă din Galați. Era plină de sânge și tocmai fusese victima unui viol. În imaginile cu copila aflată în stare de șoc publicate pe rețelele sociale se vede cum agenții de poliție opriți de femeia care a filmat întreaga scenă au asistat pasivi, din vehicul, și au intervenit abia la insistențele martorilor. Fata, care provine dintr-un centru de plasament, a fost dusă în cele din urmă la spital, unde a fost supusă unei intervenții chirurgicale.

Directorul adjunct al DGASPC Galați, Ciprian Groza, a declarat atunci că întregul caz este unul „nefericit” și că minora a făcut „sex consimțit” cu prietenul ei la care plecase din centrul de plasament cu bilet de voie. Medicii de la spital și cei de pe ambulanță l-au contrazis pe directorul de la DGASPC și au confirmat faptul că adolescenta a fost victima unui viol. Groza este de profesie medic pediatru, cu specializare în medicina de familie, conform CV-ului său.

libertatea.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

A fost clasat dosarul în care 2 polițiști erau acuzați că nu au ajutat o minoră plină de sânge

Este vorba despre cazul petrecut în 2019, în care o adolescentă plină de sânge, nu a fost ajutată de un echipaj de Poliție. În informarea procurorilor se arată că, la data de 7 septembrie 2019 pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați s-a înregistrat plângerea făcută de Asociația Consiliului Tinerilor Instituționalizați prin care se solicita efectuarea de cercetări cu privire la comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate, față de comportamentul și lipsa de reacție a unui echipaj de poliție care la data de 03.09.2019 nu a intervenit la vederea unei fete de 14 ani, plină de sânge, aflată în stradă, în imediata apropiere a autospecialei de poliție. În baza amplului probatoriu administrat, prin ordonanța procurorului, la data de 21.11.2020, s-a dispus clasarea dosarului, reținându-se că faptele sesizate nu întrunesc elementele de tipicitate obiectivă ale infracțiunilor cu privire la care s-au făcut cercetări în cauză.

reperul.ro

Polițiștii care priveau impasibili cum o fată sângera lângă ei, nepedepsiţi

O serie de imagini video apărute, în vara lui 2019, pe rețelele de socializare, scandalizau opinia publică din România. În imagini se putea vedea cum o fată plină de sânge pe picioare și care încă sângera stătea în apropierea unei mașini de poliție în care erau doi agenți, o femeie și un bărbat, care asistau aparent indiferenți la suferința copilei. La doi ani de la incident, cei doi agenți de poliție au scăpat fără nicio sancțiune, penală sau de alt fel.

Pe 3 august 2019, un material video publicat pe Facebook arăta o fată plină de sânge pe picioare, care stătea, într-o vădită stare de șoc, în dreptul unei mașini cu girofar în care erau doi polițiști. Cei doi agenți de poliție, angajați ai Secției 1 din municipiul Galați, refuzau să coboare din mașină, în ciuda insistențelor oamenilor aflați pe trotuar. Atitudinea impasibilă a polițiștilor a fost repede sancționată de persoanele care au văzut materialul. În zilele următoare s-a aflat că fata avea 14 ani și că locuia într-un centru de plasament din Galați. Ancheta a scos la iveală că rănile minorei fuseseră provocate în timpul unui act sexual cu un băiat de 15 ani, pe care fata l-a numit ”prietenul” ei. Mai mult, raportul medico-legal arăta că viața fetei a fost pusă în pericol.

Incidentul a arătat, din nou, slaba pregătire a unora dintre angajații Poliției Române. În loc să o ducă de urgență pe fată la spital, polițiștii au preferat să se retragă, indiferenți sau ei înșiși speriați, în mașină, în așteptarea unei ambulanțe. Cele câteva minute pierdute astfel ar fi putut da o turnură tragică întregului eveniment. Acest lucru nu s-a întâmplat, din fericire, dar rămân, în continuare, semnele de întrebare privind capacitatea de a empatiza și competența unora dintre cei angajați să aibă grijă de siguranța noastră.

Dincolo de toată bâlbâiala autorităților, un ONG a fost cel care a denunțat atitudinea revoltătoare a polițiștilor. Astfel, pe 6 august 2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați a fost sesizat printr-un denunț făcut de Asociația Consiliului Tinerilor Instituționalizați, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu de către cei doi agenți de poliție. Mai mult, pe 7 august, un nou denunț venit din partea societății civile ducea la deschiderea de către procurori a unui dosar cu privire la vătămările suferite de victimă şi cu privire la activitatea celor doi agenţi de poliţie care au fost sesizaţi de public cu privire la aceste vătămări.

După anunțul începerii urmăririi penale, conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Galați a decis suspendarea cercetării disciplinare pe care o dispusese față de cei doi polițiști, ”până la data soluționării definitive a cauzei”, așa cum prevede Statutul Polițistului.

Doar că, la mai bine de doi ani de la începerea anchetelor penale, procurorii de pe lângă Judecătoria Galați au clasat recent dosarul în care cei doi agenți de poliție erau cercetați pentru abuz în serviciu și pentru neacordarea de ajutor unei persoane aflate în dificultate. Decizia a fost luată după ce procurorii au stabilit faptul că ”nu se întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor vizate”.

În prezent, polițiștii nu mai pot fi sancționați nici măcar disciplinar, de superiorii lor. Potrivit surselor noastre, dacă în decurs de un an Parchetul nu a soluționat cauza, cercetarea administrativă cu caracter disciplinar se prescrie. Acest lucru s-a întâmplat deja, având în vedere că procurorii au avut nevoie nu de un an, ci de doi, pentru a ajunge la concluzia de clasare a dosarului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.