Jump to content

Liberty Steel anunță investiţii masive la combinatul de la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Liberty Galaţi se ia la trântă cu… ArcelorMittal

Combinatul siderurgic Liberty Galaţi a intrat în competiţie directă cu fostul grup din care a făcut parte, ArcelorMittal, acesta fiind, de altfel, şi unul dintre obiectivele Comisie Europene atunci când, în contextul afacerii Ilva, a impus "un pachet de separare" menit să păstreze competitivitatea pe piaţa europeană a oţelului.

Noua conjunctură pe piaţă este, totuşi, una favorabilă combinatului gălăţean, dat fiind faptul că nu numai că a reuşit să-şi păstreze clienţii pe care îi avea pe vremea când făcea parte din ArcelorMittal, dar a reuşit să atragă şi noi clienţi, a arătat directorul general al Liberty Galaţi, Bogdan Grecu.

"Eram mai înghesuiţi înainte. În Europa suntem mai puţini în noul grup, prin urmare vor fi mai puţine limitări. Într-adevăr, vom fi în competiţie cu ArcelorMittal, dar acesta era şi scopul. Întreaga tranzacţie a pornit de la solicitarea Comisiei Europene de a crea un competitor puternic grupului ArcelorMittal. Oricum, oriunde te duci în Europa eşti în competiţie cu cineva. Şi noi credem că am fost suficient de puternici în ultima perioadă, cu o creştere producţie cu 15 la sută în ultimele şase luni. Iar dacă am crescut, de la competiţie am câştigat aceşti 15 la sută…", a declarat pentru "Viaţa liberă" directorul general al Liberty Galaţi, Bogdan Grecu.

Acesta a precizat că, de un an de zile, unitatea pe care o conduce a devenit autonomă faţă de Grupul ArcelorMittal. "CE a cerut ca, în acele detalii semnificative, referitoare la competitivitatea pe piaţă, să existe o barieră între noi; să nu comunicăm informaţii care ar putea să afecteze această competitivitate. Aici ne referim, de exemplu, la informaţii comerciale de felul unde vindem, ce vindem, cui vindem, cum cumpărăm, cum ne facem strategia de vânzare. Lucru care a fost implementat încă de anul trecut. De un an de zile sunt autonomi şi am fost în competiţie directă, inclusiv cu Ilva, noul combinat cumpărat de ArcelorMittal", a explicat directorul general Bogdan Grecu.

Apartenenţa la UE generează pentru combinatul de la Galaţi şi avantaje, dar şi dezavantaje. "Avantajele sunt, de exemplu, de natură logistică, în ceea ce priveşte costurile de transport, accesul la pieţe, inclusiv din afara UE. De asemenea, suntem aproape de Dunăre şi de Marea Neagră, ceea ce ne face flexibili atât în aprovizionare, cât şi în livrări. (…) Un dezavantaj al apartenenţei la UE ar fi că plătim pentru o politică de mediu în care noi suntem mai exigenţi decât cei din jur. Aici, eu, dacă emit dioxid de carbon, trebui să plătesc 100 la sută acest cost, dar la 18 km distanţă, în Ucraina, producătorii emit dioxid de carbon fără să plătească nimic. Şi atunci acest lucru ne dezavantajează enorm în faţa importurilor. Ne luptăm cu importuri din Ucraina, Rusia, Turcia, care sunt principalii noştri competitori în zonă şi cărora, la produse similare, nu le impune nimeni acele costuri care ţin de emisiile de carbon", a explicat directorul combinatului Liberty Galaţi.

Dincolo, însă, de aceste "iţe" destul de încurcate pe piaţa europeană a oţelului, obiectivul combinatului de la Galaţi este de a-şi creşte producţia la 3 milioane de tone de oţel pe an, cu aproape 50 la sută mai mult decât în prezent.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

30 august

Liberty Steel preconizează investiţii masive la combinatul de la Galaţi

Liberty Steel intenţionează să investească în oţelăriile cumpărate de la ArcelorMittal 400 de milioane de euro, din care jumătate în combinatul de la Galaţi, anunţă Bloomberg.

Programul de investiţii este pe cinci ani şi priveşte şapte unităţi, pentru a menţine capacitatea de producţie, a extinde gamele de produse şi a creşte calitatea acestora, a declarat Jon Bolton, CEO-ul companiei. Decizia este urmarea creşterilor de tarife vamale impuse de SUA, precum şi costurilor mai mari cu materiile prime şi energia.

Aproximativ jumătate din investiţie este destinată combinatului din Galaţi, deoarece perspectivele de creştere sunt mai bune decât în alte părţi ale Europei, a spus Bolton.

"Ne aşteptăm ca pieţele-cheie pentru operaţiunile noastre europene achiziţionate recent să depăşească media europeană, de exemplu România să crească cu 3,1%"a spus Bolton într-un mesaj.

Producătorii de oţel din Uniunea Europeană s-au confruntat cu probleme generate de reducerile cererii din partea producătorlor de automobile, de creşterea globală lentă şi de importurile ieftine.

Liberty Steel a plătit 740 de milioane de euro în iulie pentru a cumpăra oţelării din România, Republica Cehă, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la ArcelorMittal.

Producătorul intenţionează să crească vânzările noilor fabrici cu 50% până în 2022 şi vrea ca guvernele să îşi sporească investiţiile în infrastructură şi energie, pentru a susţine economiile şi industria siderurgică. În Republica Cehă şi în România s-au înregistrat progrese, a spus Bolton, adăugând că are o perspectivă „foarte pozitivă” cu privire la viitorul sectorului siderurgic din Europa Centrală.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Sanjeev Gupta a promis investiţii de peste 200 milioane € în combinatul de la Galaţi

Noul patron al Combinatului Siderurgic de la Galaţi, Sanjeev Gupta, a fost prezent, astăzi, joi, 19 septembrie 2019, la Galaţi, la ceremonia de inaugurare a operaţiunilor Liberty la combinatul siderurgic gălăţean, alături de ministrul Mediului de Afaceri, Comerţului şi Antreprenoriatului, Ştefan Radu Oprea, de Andrew Noble, ambasadorul britanic, dar şi de autorităţile locale, clienţi şi furnizori, pentru a ura bun-venit combinatului din Galaţi în familia GFG.

În acest context, Sanjeev Gupta a declarat că va investi peste 200 de milioane de euro în combinatul siderurgic gălăţean pentru a-l susţine să redevină o forţă majoră în industria siderurgică globală. De altfel, astăzi, Gupta a inaugurat şi o nouă linie de tăiere în foi în cadrul Laminorului de Benzi la Cald. Noua linie de tăiere va genera o gamă complet nouă de produse şi clienţi pentru Liberty Galaţi.

Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al GFG, a declarat: „Sunt extrem de mândru să primesc mii de angajaţi calificaţi şi dedicaţi de la Galaţi în familia GFG. Ne-am angajat la un program de investiţii pe termen lung în România, la a face din combinatul de la Galaţi o rază de forţă şi prosperitate în regiune, până la proiecte specifice în sectoarele noastre principale de producţie de aluminiu, cupru, energie şi servicii bancare. Aşteptăm cu interes colaborarea îndeaproape cu grupul operativ al membrilor guvernului pentru a ne ajuta să contribuim în continuare la dezvoltarea combinatului, la bunăstarea economică a angajaţilor acestuia, a comunităţilor locale şi a României”.

Liberty Galaţi este cel mai mare combinat siderurgic integrat din România, cu 7.500 de angajaţi şi o capacitate de producţie de aproximativ 3 milioane de tone de oţel anual pentru clienţii din domeniul construcţiilor, naval, petrol, gaze şi energie eoliană. Volumul de producţie a crescut deja la peste 2,1 milioane de tone în acest an, de la aproximativ 1,7 milioane de tone în 2018. Liberty are planuri ambiţioase de a creşte nivelul de producţie la cel puţin peste 3 milioane de tone de oţel în următorii câţiva ani. Pentru a sprijini această creştere, Liberty s-a angajat să investească aproximativ 200 de milioane de euro în această unitate în următorii cinci ani şi s-au alocat fonduri suplimentare pentru a se finanţa investiţii strategice semnificative care sunt în curs de dezvoltare.

Finalizarea achiziţiei a declanşat începerea unei perioade de evaluare de 100 de zile, timp în care directorii executivi din Liberty Steel Continental Europe au lucrat cu echipa de management de la Galaţi, cu sindicatele, clienţii şi furnizorii, pentru a finaliza o analiză cuprinzătoare a activităţii. Acest lucru le-a permis să exploreze oportunităţile de investiţii şi să dezvolte planuri detaliate pentru stimularea competitivităţii, extinderea gamei de produse şi sprijinirea creşterii vânzărilor.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Miliardarul de la Galaţi are probleme cu finanţarea: A trebuit să pună 150 milioane de euro din propriii bani ca să convingă investitorii să subscrie obligaţiuni de 325 milioane dolari la dobândă de 12%

Sanjeev Gupta, magnatul indian care a cumpărat ArcelorMittal Galaţi, se confruntă cu probleme în ce priveşte finanţarea, astfel încât prima vânzare de obligaţiuni corporate cu randament ridicat din anul acesta s-a finalizat doar la un cupon de 12%, numai după ce miliardarul a investit 150 de milioane de dolari din proprii bani, potrivit Financial Times.

Emisiunea de datorie pe cinci ani pentru businessul InfraBuild, o companie de oţel şi reciclare din Australia, a strâns 325 milioane dolari. Tranzacţia a fost amânată cu o săptămână şi suma ridicată din piaţă s-a situat sub nivelul de 475 milioane dolari – nivelul estimat de banca de investiţii JPMorgan, care a gestionat vânzarea.

Pentru a reuşi să bată palma cu investitorii, InfraBuild a trebuit să mai facă o serie de concesii care le-au adus investitorilor un confort mai mare în această tranzacţie, încât anumite prevederi îl opresc pe Gupta să scoată bani din business.

Astfel, cupoanele de obligaţiuni emise de InfraBuild, cu scadenţa în 2024, s-au vândut la un randament de 12%. Nivelul extrem de ridicat al randamentului poate fi observat prin prisma ratingului acordat de Fitch acestor obligaţiuni – BB – în timp ce obligaţunile cu acest rating se vând în medie cu 4%.

Această finanţare va debloca sume suplimentare de 250 milioane dolari sub forma unei facilităţi de credit garantată de active, de la JPMorgan. Finanţările obţinute vor fi utilizate pentru plata actualelor datorii.

Cu toate acestea, eşecul de care s-a lovit compania exact la intrarea pe piaţa obligaţiunilor pentru finanţare, încât nu a reuşit să strângă toată suma, reprezintă o lovitură de imagine într-un moment care trebuia să fie un moment-cheie pentru viitorul businessului.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

Combinatul siderurgic din Galați, fostul Sidex, își schimbă numele și emblema

Combinatul siderurgic din Galați, cumpărat recent de compania britanică Liberty Steel, controlată de miliardarul de origine indiană Sanjeev Gupta, alături de alte active europene, de la Arcelor Mittal, a semnat actele pentru schimbarea denumirii, din ArcelorMittal Galați în Liberty Galați, și folosirea unei alte embleme. Noua emblemă va avea o flacără albă pe un fond albastru.

Liberty Steel a finalizat în acaestă vară preluarea mai multor active ale Archelor Mittal, inclusiv combinatul siderurgic de la Galați. Noul proprietar al combinatului de la Galați, devenit Liberty Galați în urma tranzacției, a plătit 740 milioane de euro pentru activele ArcelorMittal, cea mai mare achiziție într-o singură tranșă a grupului de până acum.

Compania vizează creșterea vânzărilor cumulate ale combinatelor recent achiziționate cu 50% pana în 2022, iar directorul general afirmă că guvernele trebuie să investească în infrastructură și energie pentru a suștine economiile naționale și industria oțelului. Potrivit lui Bolton, România și Cehia înregistrează deja evoluții pozitive.

Liberty face parte din alianța GFG Alliance, un grup internațional de afaceri ale căror activități sunt axate pe domeniul energetic, minier, metalurgic, de inginerie, logistică și serviicii financiare cu sediul principal în Londra, și centre adiționale în Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris și New York și care își manifestă activitatea la nivel internațional în aproape 30 de țări. Alianța, care angajează la nivel global circa 14,000 de persoane și care înregistrază o cifră de afaceri de peste 15 miliarde de dolari, cuprinde sub bannerul "Liberty": industriași integrați și afaceri cu activități în domeniul metalurgic; "SIMEC" grupul de companii care se ocupă cu resursele, energia, transportul și infrastructura; Wyelands; departamentul bancar și de servicii financiare, dar și departamentul imobiliar JAHAMA Estates.

profit.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Jon Bolton: Vrem să îmbunătăţim calitatea produselor de la Galaţi şi să intrăm pe noi pieţe

Liberty Steel are în vedere îmbunătăţirea calităţii produselor realizate la combinatul siderurgic de la Galaţi pentru a pătrunde astfel pe noi pieţe, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Jon Bolton, CEO al Liberty Steel UK.

Grupul, care a achiziţionat fostul Sidex Galaţi, a anunţat marţi că uzinele Liberty Steel se vor contopi într-un grup global, stabilind ca obiectiv operaţiuni neutre de carbon până în 2030. Astfel, va fi creată divizia Liberty Steel Group, care va avea trei părţi: Liberty Primary Steel (din care va face parte şi combinatul de la Galaţi), Liberty GreenSteel şi Liberty Engineered Steel. Bolton a precizat însă că la Galaţi nu se va schimba nimic din punct de vedere al managementului şi nu vor exista concedieri în urma acestei reorganizări.

CEO-ul Libery Steel a mai vorbit în interviu şi despre conflictul comercial dintre SUA şi China, care îi afectează pe toţi producătorii de oţel din Europa.

AGERPRES: Aţi anunţat marţi crearea Grupului Liberty Steel, prin consolidarea afacerilor din domeniul siderurgic ale Alianţei GFG într-o singură entitate şi faptul că îşi propune să fie prima companie siderurgică din lume neutră de carbon, până în 2030. Puteţi detalia?
Jon Bolton: Anunţul pe care l-am făcut azi are două părţi: prima are legătură cu reorganizarea afacerilor Liberty Steel. Datorită faptului că am crescut atât de rapid într-o perioadă scurtă de timp, am decis să ne restructurăm afacerile. Având în vedere importanţa oţelului în cadrul grupului am decis să creăm divizia Liberty Steel Group, care va avea trei părţi: Liberty Primary Steel (din care va face parte şi combinatul de la Galaţi), Liberty GreenSteel şi Liberty Engineered Steel. Toate astea vor apărea de pe urma reorganizării grupului nostru, cu obiectivul să îl facem mai eficient, având în vedere că acum va cuprinde 30.000 de angajaţi în 10 ţări diferite.

AGERPRES:Ce va însemna această reorganizare pentru combinatul de la Galaţi?
Jon Bolton: În termeni de management al organizaţiei nu va însemna nimic. Nu se va schimba nimic, când vine vorba despre modul în care conducem acea afacere. Va deveni parte a unui grup care include alte două combinate integrate.

AGERPRES: Vor fi noi persoane în echipa managerială de la Galaţi?
Jon Bolton: Nu vor fi schimbări. Aceiaşi structură. Bogdan Grecu va continua să fie director general şi va raporta către CEO-ul responsabil de operaţiunile din Europa Continentală.

A doua parte a anunţului are de a face cu ambiţia de a deveni o companie cu operaţiuni neutre de carbon până în 2030. După cum ştiţi, fiecare tonă de oţel pe care o produci generează aproape 1,9 tone de CO2. Obiectivul nostru este să reducem în mod semnificativ cantitatea de CO2. Acest lucru poate fi făcut în mai multe feluri. Cel mai la îndemână şi disponibil deja este cuptorul cu arc electric, în cadrul căruia reciclezi deşeuri de oţel, şi asta va reduce emisiile de CO2 cu aproape 70%. Există şi alte tehnologii care sunt dezvoltate în prezent sau care există, dar la scară mai mică şi pe care probabil le vom introduce pentru a deveni carbon neutral până în 2030. Acestea sunt cele două părţi principale ale anunţului pe care l-am făcut azi.

AGERPRES: Care sunt investiţiile necesare la Galaţi pentru introduce tehnologia cu arc electric?
Jon Bolton: Partea cunoscută este cât vom investi în tehnologia cu arc electric pentru că această tehnologie este cunoscută. Partea necunoscută este cât va trebui să investeşti pentru a introduce tehnologiile mai puţin cunoscute, cum este producţia de oţel pe bază de hidrogen. Am anunţat deja că vom investi sume semnificative la Galaţi. Când vom finaliza acea analiză, la sfârşitul acestui an, vom putea să vorbim despre când vor începe investiţiile şi cât vom cheltui. Însă este prea devreme să cuantificăm acest lucru pentru moment.

AGERPRES: Ce aşteptaţi de la autorităţile române în viitor? Cum vă aşteptaţi să fiţi sprijiniţi?
Jon Bolton: Am primit răspunsuri pozitive din partea autorităţilor guvernamentale în toate ţările cu privire la dorinţa noastră de a deveni mai eficienţi din punct de vedere energetic şi de a ne reduce costurile producţiei de oţel. De asemenea, Guvernele din România şi Cehia au sprijinit politicile noastre de a ne reduce impactul asupra mediului. Ne aşteptăm ca Guvernul României şi Guvernul Cehiei să sprijine această iniţiativă.

AGERPRES: Cu privire la numărul de angajaţi de la Galaţi? Vor exista restructurări sau vor fi create noi locuri de muncă?
Jon Bolton: Nu vor exista reduceri de personal ca urmare a reorganizării. Aceasta vizează să devenim mai eficienţi cu privire la costuri, mai responsabili cu mediul dar nu afectează numărul nostru de angajaţi. Am spus deja că intenţia noastră este să creştem producţia la Galaţi şi ne aşteptăm că va exista potenţial pentru crearea de locuri de muncă ca urmare a acestei creşteri.

AGERPRES: Intenţionaţi să începeţi să produceţi noi tipuri de oţel la Galaţi?
Jon Bolton: În prezent evaluăm planul de investiţii şi strategia pentru Galaţi. Intenţia noastră este să îmbunătăţim calitatea produselor pe care le producem la Galaţi. În prezent producem produse plate şi ţevi şi tuburi din oţel. Ambiţia noastră este să intrăm pe noi pieţe prin îmbunătăţirea calităţii produselor şi caracteristicile produselor pe care le realizăm la Galaţi.

AGERPRES: Cum va influenţa contextul internaţional, respectiv disputele comerciale dintre SUA şi UE, planurile Liberty Steel în următorii ani?
Jon Bolton: În prezent industria oţelului trece printr-o perioadă foarte dificilă şi desigur disputele comerciale influenţează acest lucru. Dacă vă uitaţi la tensiunile comerciale cu SUA, din cauza acestora tensiuni, produse care ar fi urmat să ajungă pe piaţa din SUA ajung pe piaţa europeană, ceea ce pune presiuni asupra producătorilor europeni de oţel. Aceasta este o problemă care îi afectează pe toţi producătorii de oţel din Europa.

AGERPRES: Cum credeţi că va evolua piaţa oţelului din România în următorii ani?
Jon Bolton: Toate pieţele din Europa sunt afectate de disputele comerciale şi, în general, există o cerere mai mică pe toate pieţele din Europa. Cu toate acestea, unul dintre motivele pentru care am preluat combinatul de la Galaţi este şi acela că creşterea din România este semnificativ mai mare decât cea din Vestul Europei. În Europa Centrală şi de Est vedem un ritm de creştere mai mare, de 4% de la un an la altul, şi, de asemenea, o creştere a cererii pentru tipurile de produse pe care combinatul de la Galaţi le produce. Ne aşteptăm ca producţia noastră să crească pentru a face faţă majorării cererii în România şi în pieţele din jurul României.

AGERPRES: Aveţi proiecte care privesc construcţia unei centrale electrice la Galaţi?
Jon Bolton: Nu avem un plan bine definit la momentul actual. Suntem conştienţi că există mai multe oportunităţi pentru a construi o centrală electrică pe gaze în zona Mării Negre, sau posibil să instalăm panouri fotovoltaice. Avem o echipă la Galaţi care analizează aceste oportunităţi, dar la acest moment trebuie să spun că nu avem planuri bine puse la punct, dar analizăm aceste posibilităţi.
***
Liberty este membru al Alianţei G.F.G., o grupare internaţională de întreprinderi specializate în producţia de energie regenerabilă, exploatare minieră, metalurgie, proiectare, logistică şi servicii financiare, cu sediul central la Londra. Compania deţinută de miliardarul Sanjeev Gupta are centre regionale în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sidney, Paris şi New York şi o prezenţă în aproximativ 30 de ţări. Alianţa cuprinde întreprinderi în domeniul industrial şi metalurgic sub egida "Liberty", un grup de producţie de resurse, energie regenerabilă, transport şi infrastructură din cadrul "SIMEC", servicii bancare şi financiare - "Wyelands" şi imobiliare - "Jahama Estates".

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Grupul Liberty Steel îşi propune să fie prima companie siderurgică din lume neutră de carbon, până în 2030

Alianţa deţinută de familia Gupta, condusă de Sanjeev Gupta, a anunţat astăzi, marţi, 29 octombrie 2019, faptul că Liberty Steel Group, cu un număr total de 30.000 de angajaţi din 10 ţări, va fi încorporată până la sfârşitul acestui an printr-o fuziune a întreprinderilor din zone primare şi finisoare de producţie, minerit şi distribuţie a oţelului G.F.G din toată lumea. O singură companie cu 18 milioane de tone de produse laminate din oţel anual urmează să fie lansată printr-o consolidare a întreprinderilor siderurgice ale G.F.G. Alliance, cu ambiţia de a conduce industria către un viitor neutru de carbon.

Liberty Steel Group, compania care deţine şi Combinatul Siderurgic Galaţi (foto), va fi al optulea producător de oţel ca dimensiune, exceptând China, cu operaţiuni care cuprind Australia, Europa continentală, Regatul Unit şi Statele Unite şi care va avea vânzări anuale de aproximativ 15 miliarde de dolari. Deşi întreprinderile individuale îşi vor păstra un grad ridicat de autonomie, se vor prezenta conturi consolidate şi se va elabora o strategie unitară.

În centrul misiunii grupului va exista ambiţia de a se construi pe baza strategiei GREENSTEEL, existentă în G.F.G., care vizează statutul net neutru de carbon până în 2030 - plasând Liberty Steel Group pe calea de a deveni prima companie de oţel neutră de carbon din lume. Aceasta va include explorarea celei mai bune utilizări a noilor tehnologii, cum ar fi hidrogenul generat de energia regenerabilă pentru a se produce oţel.

Strategia GREENSTEEL se concentrează pe utilizarea cuptoarelor cu arc electric pentru reciclarea fierului vechi, în detrimentul producţiei tuturor materialelor de la zero, precum şi pe utilizarea surselor regenerabile de energie. Oţelul obţinut din fier vechi şi care utilizează energie pe bază de combustibil fosil generează mai puţin de o treime din emisiile de CO2 comparativ cu producerea de oţel primar, beneficiul crescând dramatic până la emisii aproape zero odată cu utilizarea energiei regenerabile în GREENSTEEL. Uzinele Liberty reciclează deja trei milioane de tone de fier vechi anual, fiind în curs de desfăşurare investiţii în cuptoare cu arc electric în Marea Britanie, Australia şi Statele Unite.

Într-un discurs ţinut în cadrul Conferinţei Europene World Steel Dynamics din Milano, Italia, astăzi, Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al G.F.G. Alliance, a spus: “Creăm o nouă forţă în siderurgie cu dimensiunea, scara şi agilitatea de a constitui o cale spre un viitor sustenabil pentru activitatea noastră siderurgică şi pentru comunităţile în care ne desfăşurăm operaţiunile. Grupul nostru integrat se va întinde în întreaga lume, cu o structură financiară şi de guvernare adecvată unei afaceri intercontinentale de dimensiunile noastre”.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Combinatul siderurgic Liberty Galaţi cumpără cocs de 394 milioane de euro

Cel mai mare producător de cărbune din Europa şi printre cei mai importanţi producători de cocs, compania poloneză Jastrzębska Spółka Węglowa (JSW), a anunţat că a semnat un acord de 394 milioane de euro cu combinatul siderurgic Liberty Galaţi, patronat de miliardarul indian Sanjeev Gupta. Contractul de furnizare a fost încheiat pentru o perioadă de cinci ani, adică 01 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2024. Livrările de cocs sunt destinate pieţei româneşti, valoarea estimativă a contractului fiind de 1,7 miliarde de zloţi polonezi (394 milioane de euro). Grupul a anunţat încă de la preluarea combinatului de la Galaţi că va face investiţii majore în această unitate siderurgică.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Întâlnire de ”gradul zero” pe siderurgie, la Palatul Victoria

La doar o lună de zile de la instalarea Guvernului condus de Ludovic Orban, la Palatul Vitoria a avut loc, pe 3 decembrie, prima întâlnire „de gradul zero” între reprezentanţii la vârf ai Executivului şi conducerea GFG Alliance – Liberty Steel, care a preluat de la ArcelorMittal combinatul siderurgic de la Galaţi.

În cursul zilei de marţi, pe agenda oficială a Guvernului, era anunţată, destul de sec, o „întrevedere cu reprezentanții SIDEX”. Desigur, era vorba, de fapt, de combinatul Liberty Galaţi… Alături de premierul Ludovic Orban, la întâlnire au mai fost prezenţi ministrul Economiei, Virgil – Daniel Popescu, precum şi Ionel Dancă, şeful Cancelariei primului-ministru. Delegaţia GFG Alliance – Liberty Steel a fost condusă de omul de afaceri Sanjeev Gupta, alături de el fiind şi şeful Departamentului de Investiţii, Jay Hambro, country-managerul Ionel Borş, precum şi directorul general al combinatului siderurgic de la Galaţi, Bogdan Grecu.

După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, combinatul siderurgic de la Galaţi a parcurs, după preluarea de către Liberty Steel, printr-un „Program de 100 de zile” de evaluare a activităţii, a activelor, în vederea stabilirii principalelor priorităţi investiţionale. Unele dintre aceste planuri au fost prezente şi primului-ministru.

“Marți, o delegație de rang înalt din partea Alianței G.F.G. și a Combinatului siderurgic gălățean, condusă de Președintele G.F.G. Sanjeev Gupta, a avut o întrevedere, la București, cu noul nostru Prim Ministru Ludovic Orban și o echipă guvernamentală. Sanjeev și echipa sa și-au exprimat angajamentul G.F.G. de a crește volumul investițiilor pe termen lung în Combinatul de la Galați, pentru a-l readuce între liderii europeni în producția de oțel. Sanjeev și Jay Hambro, Directorul de Investiții al G.F.G. au mai afirmat că au în vedere și alte investiții semnificative în România. Reprezentanții G.F.G. au concluzionat că întâlnirea a fost pozitivă și au transmis Primului Ministru speranța lor ca mediul de afaceri să înceapă să se amelioreze, în beneficiul economiei românești”, a declarat purtătorul de cuvânt al Liberty Galaţi, Dorian Dumitrescu.

În privința „Programului de 100 de zile”, ce va sta la baza viitoarei activităţi a combinatului, reprezentantul combinatului siderurgic a precizat: „Am finalizat planificarea programului de integrare, care a inclus priorități operaționale pe termen scurt - având în vedere condițiile actuale de piață – precum și planurile de investiții pe termen mai lung, în vederea transformării Combinatului. La începutul anului viitor vom informa părțile interesate cu privire la elementele - cheie ale acestor planuri”.

După cum v-am informat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, Liberty are planuri ambiţioase de a creşte producţia de oţel a combinatului, de la două la cel puţin trei milioane de tone anual. Pentru acest lucru, Sanjeev Gupta afirma că vor fi investite peste 200 de milioane de euro, în următorii cinci ani, în combinatul siderurgic gălăţean, pentru a-l susţine să redevină o forţă majoră în industria siderurgică românească şi cea globală. „Combinatul din Galaţi este cel mai important activ din portofoliul nostru”, declara, în septembrie, la ceremonia de preluare oficială a unităţii, noul patron, Sanjeev Gupta. Acesta preciza, însă, că Liberty Galaţi se află, totuşi, în faţa unei mari provocări: preţurile la energie şi gaze în România, printre cele mai mari din Europa.

Un motiv mai recent de îngrijorare a fost şi demersul fostului Guvern Dăncilă de a introduce o schemă de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO), prin care, timp de zece ani, toți consumatorii finali de energie electrică – inclusiv combinatul Liberty Galaţi – ar urma să plătească până la 10,5 miliarde de lei pentru a susține costurile cu certificatele de emisii CO2 pe care CEO trebuie să le cumpere pentru a produce energie electrică. De altfel, Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC) - din care fac parte combinatul siderurgic Liberty Galaţi, unităţile ArcelorMittal România, ALRO Slatina etc. - atrăgea atenția într-un comunicat că orice schemă suplimentară de sprijinire a sectorului energetic anulează competitivitatea industriei românești, în lipsa unor măsuri similare pentru sectoarele industriale, implementate la nivelul Uniunii Europene. Şi, poate, nu întâmplător, în ziua în care premierul Ludovic Orban s-a întâlnit cu conducerea combinatului Liberty Galaţi, era programată o întâlnire şi cu o delegaţie de la ALRO Stalina.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Combinatul de la Galaţi, ”nava amiral” a Liberty Steel în Europa

Nu este familie în Galaţi care, într-un fel sau altul, să nu fie legată de activitatea de pe platforma siderurgică. Combinatul este în „vârful lanţului trofic” al economiei gălăţene! Oţelul „made in Galaţi” dă viaţă nu numai industriei autohtone, dar şi tuturor companiilor locale şi naţionale care gravitează în jurul combinatului, începând de la furnizorii de servicii şi materii prime, până la beneficiarii direcţi sau indirecţi ai produselor siderurgice – industria navală, construcţii de maşini, energie etc.

Activitatea combinatului se identifică cu însăşi viaţa comunităţii locale! Numai la nivelul anului 2018, operaţiunile Liberty Galaţi au ajuns la o cifră de afaceri de peste 5,1 miliarde de lei, dar au însemnat şi locuri de muncă pentru 5.200 de salariaţi, la care se adaugă şi angajaţii subcontractorilor. Iar anul 2019 înseamnă, la rândul său, intrarea într-o nouă etapă, odată cu încheierea tranzacţiei dintre ArcelorMittal şi GFG Alliance – Liberty Steel privind preluarea combinatului de către grupul condus de omul de afaceri Sanjeev Gupta.
Pe de altă parte, dacă 2018 a fost un an bun pentru siderurgie, iar combinatul de la Galaţi a obţinut un profit net de aproape 190 milioane de lei, anul 2019 s-a dovedit a fi unul dur pentru piaţa europeană a oţelului. Unii se duc chiar cu gândul la criza din 2008, în condiţiile în care, la fel ca atunci, preţul oţelului a scăzut foarte mult, în timp ce materiile prime s-au scumpit. Peste toate, în cazul Liberty Galaţi, s-a adăugat şi scumpirea extremă a costurilor energetice şi a celor legate de amprenta de carbon.
„Desigur, toți producătorii de oțel europeni au avut de suferit. Aproape toți au luat măsuri aspre: reduceri de producție, opriri de furnale sau a altor echipamente iar în unele unități întreaga activitate a fost stopată temporar. Mulți au fost nevoiți să aplice, încă din prima parte a acestui an, măsuri cu impact social negativ, cum ar fi șomaj tehnic și reduceri de personal. Noi am încercat să evităm toate aceste măsuri și am reușit, cel puțin până acum. Mai mult, Galațiul este unul dintre puținii producători de oțel din Europa care a crescut producția medie în 2019, în principal prin măsuri organizatorice și prin explorarea de piețe noi”, ne-a explicat directorul general al Liberty Galaţi, Bogdan Grecu.
După cum v-am relatat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, investiţiile în retehnologizare au dus la creşterea competitivităţii pe piaţă şi implicit la creşterea producţiei combinatului, existând premizele ca în acest an să se ajungă la o producţie de oţel de aproximativ 2,2 milioane de tone.

Ce va fi în 2020, rămâne de văzut. Cert este că nici anul viitor nu va fi uşor pentru siderurgie, dar, după cum ne explica directorul general Bogadan Grecu, tocmai acest lucru arată necesitatea continuării eficientizării costurilor de producţie, de diversificare a produselor şi păstrare a calităţii şi serviciilor oferite de combinat la un nivel înalt şi constant. Iar ambiţiile nu sunt deloc mici, nici la nivelul Liberty Galaţi, nici la nivelul GFG Alliance – Liberty Steel.
“Ambiția noastră este să devenim nava amiral a Liberty Steel Group în Europa în privința producerii de laminate plate de oțel. Desigur, acest lucru înseamnă investiții, o producție diversificată, care să includă oțel cu valoare adăugată mai mare, să devenim mai eficienți și mai rapizi. Toate acestea sunt posibile. Obiectivele despre care v-am vorbit sunt în puterea noastră. Acum, după luni de planificări (acum spre finalizare) suntem aproape de a agrea o viziune coerentă, o strategie și un plan de acțiune. Toate acestea vor fi explicate angajaților noștri și celor interesați, la începutul anului viitor, a arătat directorul general al combinatului Liberty Galaţi, Bogdan Grecu.
Câteva dintre direcţiile de dezvoltare sunt vizibile încă de pe acum. Unele dintre cele mai importante sunt cele privitoare la forţa de muncă. Intrat în „zodia” Liberty Steel, combinatul şi-a schimbat deja politicile de recrutare de personal, tendinţa fiind de a creşte numărul de angajaţi, pe măsură ce productivitatea unităţii creşte. Şcoala de Ucenici, prin care 150 – 200 de noi angajaţi tineri sunt formaţi anual, dar şi programele de internship şi bursele la nivel universitar sunt modalităţi prin care resursele umane ale combinatului sunt revigorate, în pas cu noile provocări.
În ceea ce priveşte investiţiile ce vor fi făcute în combinat, chiar dacă planul de acţiune va fi făcut public în ianuarie, putem anticipa încă de pe acum că el va fi unul consistent, pe măsura ambiţiilor. De altfel, chiar Sanjeev Gupta, preşedintele GFG Alliance, anunţa încă din septembrie, la ceremonia de preluare oficială a combinatului, că vor fi investite aproximativ 200 milioane de euro, în următorii cinci ani, în dezvoltarea combinatului, ţinta fiind de a creşte producţia de la două la cel puţin trei milioane de tone de oţel pe an.

Combinatul, pilon de bază al economiei gălăţene

Combinatul siderurgic de la Galaţi are o istorie de peste 50 ani. Au fost şi suişuri, şi coborâşuri, dar peste toate, combinatul a găsit de fiecare dată forţa de a rămâne un pilon de bază al economiei locale, a subliniat directorul Liberty Galaţi, Bogdan Grecu: „Specialiștii noştri continuă să facă oțel de calitate, care ajunge în toată lumea. Văd un Combinat care a rezistat unor crize economice majore atunci când alții s-au oprit sau au încetinit. Văd o companie care asigură direct și indirect trei sferturi din exporturile județului, plătește la timp mii de slujbe, văd o echipă care și-a păstrat coeziunea și care este expertă în anumite domenii de producție, văd respect față de mediul înconjurător și comunitate. Dar lucrul care mă bucură cel mai tare este că văd un viitor pentru copiii noștri care vor dori – la fel ca noi – să rămână în Galați și să producă oțel. Mulți tineri, care - atunci când ne vizitează în cadrul numeroaselor programe educaționale pe care le desfășurăm - rămân uimiți de competența oamenilor, de mărimea și complexitatea proceselor”.

Siderurgia şi producţia de „oţel verde”

Liberty Steel Group, din care face parte în prezent şi combinatul de la Galaţi, are ambiţia de a fi în avangarda noilor tehnologii din siderurgie. În acest sens, în centrul activităţii grupului se află conceptul GREENSTEEL, care se bazează pe o producere a oţelului prin reciclarea fierului vechi în cuptoare cu arc electric şi folosind energie regenerabilă, acolo unde este posibil. Metoda folosind cuptoare cu arc electric generează mai puţin de o tremie din emisii în comparaţie cu cea tradiţională. Obiectivul, la nivel de grup, este ca Liberty Steel Group să devină neutru de carbon până în 2030.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Liberty Galați a investit 7 milioane de euro într-un echipament de depoluare de ultimă generație

Combinatul siderurgic și oamenii săi sunt hotărâți să demonstreze că se poate produce mai mult și mai bine protejând mai eficient mediul înconjurător, în acord cu ambiția G.F.G. de a deveni neutri de carbon până în 2030.

Liberty Galați a finalizat lucrările de montare a unei noi instalații de desprăfuire pe fluxul primar, un Filtru Hibrid care deservește Mașina de Aglomerare nr. 5. Noul echipament, acum în verificări finale, reduce substanțial emisiile de pulberi rezultate din procesul de aglomerare, folosind o tehnologie implementată în premieră în Combinat. “În ciuda dificultăților prin care trece piața, continuăm să acționăm pentru a ne respecta angajamentele de mediu și a ne încadra în normele europene”, a declarat Bogdan Grecu, Directorul General al Liberty Galați.

Filtrul Hibrid scade emisiile de pulberi la coș cu peste 50% față de situația anterioară și le aduce în limitele stabilite de normele stabilite de Uniunea Europeană și de cerințele Autorizației Integrate de Mediu intrată în vigoare la finalul anului trecut. Proiectul a constat în transformarea electrofiltrului de la Mașina de Aglomerare într-un filtru hibrid care reține praful în etape succesive, mai întâi în câmp electrostatic și mai apoi în saci filtranți. Noua investiție a costat circa 7 milioane de Euro și are o eficiență reținere a prafului de peste 99% dar și consumuri energetice mai bune.

În ultimii 12 ani, Liberty Galaţi a cheltuit circa 190 milioane de Euro pe investiții în echipamente de depoluare și alte îmbunătățiri de mediu.

Liberty Galați

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

GFG Alliance a anunţat că va investi un miliard de euro la Galaţi

Conglomeratul GFG Alliance a anunţat miercuri că va investi două miliarde de euro, în special în România şi Cehia, pentru a moderniza oţelăriile sale europene cu un nivel ridicat al emisiilor şi pentru a majora producţia, transmite Reuters. Unele fonduri vor fi folosite pentru instalarea de furnale electrice, care pot reduce emisiile cu aproximativ 60%.

GFG va investi un miliard de euro la operaţiunile sale din Galaţi (România) şi 750 milioane de euro la fabrica sa din Ostrava (Cehia), a anunţat într-un comunicat GFG Alliance, cu sediul în Marea Britanie. Restul de 250 milioane de euro vor fi alocaţi operaţiunilor europene, a informat GFG. "Laminoarele mai flexibile alimentate electric, care au nevoie de mai puţin de jumătate din forţa de muncă, nu vor înlocui furnalele pe bază de cărbune, deci nu există acum pericolul desfiinţării de locuri de muncă. Pe termen scurt, cele două vor lucra în tandem, deci nu va trebui să demarăm negocieri pe tema forţei de muncă", a afirmat pentru Reuters Neil Barrell, director de operaţiuni globale la GFG. Acesta a adăugat că în urma investiţiei de la Galaţi producţia va creşte la patru milioane de tone pe an, în timp ce la Ostrava creşterea producţiei ar putea depăşi 50%.

GFG nu a dat publicităţii datele actuale, dar a informat că la Galaţi capacitatea de producţie este de 3,6 milioane de tone, iar la Ostrava de trei milioane de tone. O sursă din industrie, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat că ambele oţelării operează sub capacitate.

În timp ce investiţia în majorarea producţiei într-un sector afectat de excedente ar putea avea nevoie de timp pentru a se amortiza din punct de vedere financiar, revizuirea metodelor poluante de producţie ar putea ajuta la atenuarea viitoarelor costuri legate de emisii. Un avantaj major al tehnologiei cuptoarelor electrice cu arc este că pot fi cu uşurinţă închise şi deschise, în funcţie de condiţiile de pe piaţă.

În ultimii ani, GFG a cheltuit miliarde de dolari achiziţionând pe plan global facilităţi de producere a metalelor care se confruntau cu probleme financiare. Compania a achiziţionat active în România, Cehia, Italia, Belgia, Luxemburg şi Macedonia de Nord, după ce Comisia Europeană a aprobat cumpărarea de către ArcelorMittal a rafinăriei Ilva, cu condiţia vânzării unor active. Marţi, GFG a anunţat cumpărarea unei oţelării din India aflate în faliment, pentru 60 de milioane de dolari, prima investiţie în ţara natală a lui Sanjeev Gupta, cel care deţine GFG Alliance. În luna iulie a anului trecut, Liberty Steel a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. În prezent, Liberty Steel, parte din grupul GFG Alliance, deţinut de miliardarul Sanjeev Gupta, a ajuns la aproximativ 30.000 de angajaţi.

Grupul Liberty face parte din Alianţa GFG, un grup mondial de întreprinderi din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică şi servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris şi New York şi cu o prezenţă în aproximativ 30 de ţări la nivel mondial. Alianţa are o cifră de afaceri ce depăşeşte 15 miliarde de dolari şi include întreprinderi industriale şi metalurgice integrate sub marca "Liberty", un grup de resurse, energetic, transport şi infrastructură sub marca "SIMEC", precum şi Wyelands, o filială bancară şi financiară, şi filiala imobiliară Jahama Estates.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Liberty Steel şi-a prezentat strategia - investiţii de un miliard de euro în combinatul de la Galaţi

Alianța GFG și-a finalizat analiza strategică de 100 de zile a activității combinatului Liberty Galaţi și se angajează să investească 1 miliard de Euro pentru transformarea Combinatului, într-un program de investiţii ce se va derula pe o perioadă de 10 ani.

Planul include planuri pentru modernizări majore la capacitățile de turnare, laminoare și liniile de acoperire, precum și planuri privind instalarea unui Cuptor cu Arc Electric, pentru a reduce semnificativ emisiile de carbon și dependența de resursele naturale importate. Toate aceste investiţii sunt menite să transforme combinatul de la Galaţi în „nava amiral” a Liberty Steel, a precizat conducerea combinatului. “Prin acest pachet investițional substanțial, pregătim LIBERTY Galaţi pentru a deveni un campion regional în producția de oțel, precum și începutul călătoriei către ținta de a avea emisii neutre de carbon pe care ne propunem să o atingem până în anul 2030”, a declarat Sanjeev Gupta, președintele executiv al GFG Alliance, noul proprietar al combinatului.

„Atenția noastră se concentrează asupra implementării modernizărilor de echipamente care ne vor îmbunătăți spectaculos oferta de produse, ne vor reduce impactul asupra mediului și vor permite o mai mare flexibilitate operațională, prin planurile noastre de instalare a unui Cuptor cu Arc Electric. Strategia noastră va asigura competitivitatea și sustenabilitatea Liberty Galaţi pe termen lung, astfel încât să poată reinvesti și continua să furnizeze locuri de muncă la nivel local, pentru generațiile următoare. Avem o mare încredere în angajamentul Guvernului României de a ne ajuta să dezvoltăm și mai departe Combinatul și să oferim beneficii economice angajaților, comunităților locale și - la nivel extins – României”, a precizat Sanjeev Gupta.

Prin aceste investiții, Liberty Galaţi își va regenera procesele de turnare și cele de laminare și va investi, de asemenea, în noi linii de zincare și de acoperire organică.  Acestea vor facilita dezvoltarea unui portofoliu sporit de produse plate și lungi, pentru a crește cota de piață în regiune și a urca nivelul de producție până la 4 milioane de tone pe an, în timp. În vederea îmbunătățirii competitivității operațiunilor, Liberty Galaţi va începe totodată construcția unei fabrici de var.

La rândul său, Bogdan Grecu, director general al Liberty Galaţi, a declarat: “Avem acum un plan clar de transformare pe termen lung, care nu numai că ne va ajuta să contracarăm condițiile de piață nefavorabile pe termen scurt, ci ne va și permite să fim un partener preferat pentru clienți și furnizori, să ne întărim cota de piață locală și să ne reducem amprenta de carbon”.

De la preluarea activității, în iulie 2019, GFG Alliance a oferit pentru Liberty Galaţi sprijin financiar și resurse semnificative care dau acum rezultate într-o serie de îmbunătățiri operaționale, inclusiv pornirea unei noi linii de tăiere în foi, lucrări la un nou preîncălzitor de aer pentru furnal și proiecte cu impact pe mediu. De asemenea, Combinatul a implementat și programe inovatoare care să permită angajaților și managementului să colaboreze pentru identificarea de oportunități și implementarea schimbării.

Neil Barrell, director general de Operațiuni al GFG Alliance, a declarat: „De când am achiziționat combinatul, în iulie anul trecut, am colaborat strâns cu echipa  Liberty Galați pentru a înțelege în detaliu afacerea și a implementa o serie de inițiative, pornind de la repornirea și modernizarea liniilor de producție până la identificarea oportunităților de implementare a unor proiecte de eficientizare energetică”.

Liberty Galați își continuă integrarea în afacerea internațională a Liberty Steel Group, care acum acoperă 200 de locații de producție din 10 țări, devenind a 8-a cea mai mare companie siderurgică din lume, cu excepția Chinei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Combinatul siderurgic, între furnal şi cuptorul cu arc electric

Unul dintre proiectele strategice avute în vedere de Liberty Steel, parte a GFG Alliance, ca parte a planului de 1 miliard de euro privind dezvoltarea combinatului siderurgic de la Galaţi, vizează realizarea unui cuptor cu arc electric, ce ar urma să asigure în final, în tandem cu Furnalul nr.5, creşterea producţiei de oţel la 4 milioane de tone pe an.

Potrivit directorului general al Liberty Galaţi, Bogdan Grecu, „o asemenea investiţie poate varia între 50 şi 100 milioane de euro, în funcţie de capacitatea sa”, parametrii viitorului cuptor cu arc electric urmând să fie stabiliţi prin studiile tehnice şi de fezabilitate ce vor fi realizate în perioada următoare.
„Cuptorul cu arc electric este în partea de proiecte strategice, iar de obicei asemenea investiţii noi necesită undeva la doi, trei, patru ani de dezvoltare. E o investiţie majoră, strategică pentru România”, a precizat managerul Liberty Galaţi.

Avantajele cuptorului cu arc electric

Cuptorul cu arc electric va permite folosirea ca materie primă a fierului vechi, dar în acelaşi timp, prin eliminarea unor etape tehnologice specifice furnalelor clasice, se vor reduce considerabil şi emisiile de carbon.
„Noul cuptor cu arc electric va fi implementat, cel mai probabil, lângă convertizoarele actuale, în aceeaşi clădire a Oţelăriei, astfel încât să putem să avem o flexibilitate între a folosi oţel ori din fier vechi, ori de la furnal sau în paralel, pentru a ajunge la ţinta de 4 milioane de tone”, a arătat managerul combinatului.
Acesta a precizat că, în România mai există cuptoare cu arc electric, dar care folosesc tehnologii mai vechi. La Galaţi se doreşte a se folosi cele mai noi tehnologii, pentru a avea un cuptor cât mai eficient. Însă un element de noutate este că, în fluxul tehnologic, cuptorul electric va putea folosi pentru accelerarea proceselor şi fonta produsă la actualul Furnal nr.5.
„Prin folosirea fontei în acest cuptor, într-o anumită proporţie, se reduce foarte mult consumul de electricitate şi electrozi de grafit, care sunt principalul element de cost într-un cuptor cu arc electric. Astfel, combinând avantajul Galaţiului de a avea fontă din furnal, cu un cuptor cu arc electric, obţinem un oţel mai ieftin. (…) Combinăm avantajul folosirii fierului vechi, care este, teoretic, o materie primă ieftină – contribuie şi la reducerea de CO2, cu avantajul fontei, care reuşeşte să menţină costul variabil la un nivel acceptabil pentru asemenea tehnologii”, a explicat directorul general Bogdan Grecu.

Etapele următoare

În ceea ce priveşte primele etape ale realizării proiectului, directorul Liberty Galaţi a declarat: „Trebuie să lucrăm în continuare la detalii şi la partea de proiectare, să identificăm exact unde şi cum poate fi montat cuptorul cu arc electric. Mai sunt chestiuni tehnice sau logistice, de exemplu conexiunile la aprovizionarea cu fier vechi, pe unde va fi mişcat oţelul care va fi produs şi cum va fi turnat el mai departe etc. Un cuptor cu arc electric necesită şi o conexiune la reţeaua de electricitate mai puternică, în acest sens trebuie să discutăm cu Transelectrica să aprobe şi să facă modificările necesare pentru a avea această conexiune la reţea”. Cuptorul cu arc electric va da combinatului de la Galaţi mai multă flexibilitate pe piaţă şi eficienţă în materie de gestionare a costurilor de producţie.

Context general

Încă de la preluarea, în 2019, a unităţii de Galaţi, Sanjeev Gupta, președintele executiv al GFG Alliance, noul proprietar al combinatului, declara pentru „Viaţa liberă” că una dintre deciziile majore ce urmau a fi luate după perioada de evaluare a activităţii era cea privind fie redeschiderea Furnalului nr. 3, fie construirea unui cuptor cu arc electric. Cea de-a doua variantă, asumată la nivel de grup, vizează nu numai folosirea mai eficientă a resurselor, dar va avea ca efect şi reducerea amprentei de carbon. Liberty Steel îşi propune să fie neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030, o linie, de altfel, în discuţie şi la nivel comunitar, în cadrul dezbaterilor iniţiate de Comisia Europeană (CE) privind Pactul Ecologic European (European Green Deal). Obiectivul UE este de a obţine în următoarele decenii o economie integral neutră din punct de vederea al emisiilor de carbon.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Sanjeev Gupta, prima vizită la Galaţi de după izbucnirea pandemiei

 • Situaţia combinatului siderurgic, pe agenda Guvernului

Grupul Liberty Steel îşi menţine neschimbat planul de a investi un miliard de euro în modernizarea combinatului de Galaţi în următorii 10 ani, a declarat pentru „Viaţa liberă” industriaşul Sanjeev Gupta. Omul de afaceri a fost prezent luni, 25 mai, la Galaţi, pentru a analiza situaţia unităţii, în contextul crizei coronavirusului, dar şi pentru a pregăti întâlnirea cu premierul Ludovic Orban, programată în cursul zilei de marţi, 26 mai.

Vizita la Galaţi este prima deplasare în străinătate pe care Sanjeev Gupta - preşedinte executiv al G.F.G Alliance, din care face parte şi Liberty Steel - o face după ridicarea restricţiilor de circulaţie din UK şi UE. Alături de el au fost şi Roland Junck, preşedinte pentru Europa şi Marea Britanie Liberty Steel, precum şi Paramjit Kahlon, recent numit director general pentru Siderurgie Primară şi Minerit Integrat Liberty Steel.

Criza coronavirusului a dus la o scădere cu aproape 30 la sută a pieţei oţelului la nivel mondial, dar, din punctul de vedere al Liberty Steel a adus şi o serie de oportunităţi. „Cea mai mare oportunitate pe care o vedem este aceea de a accelera strategia noastră GREENSTEEL, de a ne moderniza tehnologiile şi a deveni neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Şi vrem ca Galaţiul să fie primul combinat din Europa care produce „oţel verde”. Pentru că, inclusiv această criză, ne demonstrează că acesta este viitorul producerii de oţel în Europa şi în lume”, a arătat Sanjeev Gupta.

Acesta a ţinut să mulţumească siderurgiştilor gălăţeni pentru că, fie şi în condiţiile pandemiei, au reuşit să continue operaţiunile combinatului în condiţii de deplină siguranţă. „Galaţiul este „bijuteria coroanei” la nivelul grupului nostru. Era important ca operaţiunile de aici să continue”, a subliniat Gupta. El a precizat că unitatea şi-a ajustat producţia la noile cerinţe de piaţă, iar în perioada următoare nu se va mai apela nici la soluţia şomajului tehnic şi cu atât mai puţin la eventuale reduceri de personal.

Întâlnire la nivel înalt

Sanjeev Gupta a precizat că, în cursul zilei de marţi, 26 mai, va avea o întâlnire cu prim-ministrul Ludovic Orban, privind situaţia combinatului siderurgic. „E un efort de echipă la nivelul UE, Guvernele încearcă să ajute industriile care sunt afectate de această pandemie. Discut cu dl prim-minsitru în mod regulat şi pot să spun că este foarte preocupat de Galaţi, iar dacă a avut ocazia să facă ceva pentru Galaţi, a făcut-o”, a arătat Gupta.

În acest context, patronul combinatului a arătat că, „după părerea mea, era globalizării a trecut, cred că este momentul ca fiecare Guvern să înceapă să se gospodărească singur şi să aibă grijă de industriile proprii. Este şi motivul pentru care spun că, deşi este o criză accentuată, acest lucru ne determină să accelerăm investiţiile”.

Chiar dacă discuţiile dintre Guvern şi reprezentanţii Liberty Galaţi sunt într-o anumită măsură confidenţiale, aşteptările combinatului siderurgic se îndreaptă în special spre chestiuni care ţin, de exemplu, de mecanismele UE de stimulare a scăderii emisiilor de carbon, asigurarea unei pieţe autohtone cu preţuri competitive în domeniul energiei, pentru a veni în sprijinul industriilor energointensive, modernizarea infrastructurii etc.

Investiţii în producţie

Sanjeev Gupta a precizat că rămâne valabil şi obiectivul de a creşte în următorii cinci ani producţia de oţel de la Galaţi la peste trei milioane de tone pe an, faţă de aproximativ două milioane de tone în prezent. „Volumul de investiţii care a fost la Galaţi nu a fost mare pentru o lungă perioadă de timp. Combinatul a fost construit pentru a fi unul dintre cel e mai mari din Europa, iar în prezent este unul dintre cele mai mici din Europa. Dar are o poziţie şi un potenţial incredibile, iar ca producţie are şi posibilitatea de a se duce spre piaţa locală. Dar pentru asta este nevoie de a investi. Dar care e diferenţa: în loc să investim în trecut, în vechile tehnologii - unele rămase în esenţă neschimbate de 100 de ani - noi vom investi în echipamente care ţin de viitor. (…) Nu vreau să fiu înţeles greşit. Fiecare producător de oţel din Europa vrea să facă acelaşi lucru. Dar unii sunt mai lenţi ca noi, pentru că deja au combinate mari cu eficienţă mai bună decât noi. Pentru ei, să schimbe ceva este mai dificil decât pentru noi. Da, este obligatoriu să investim, dar o vom face în echipamente care ţin de viitor”, a arătat Sanjeev Gupta.

În România, piaţa combinatului Galaţi este în creştere, deţinând aproape 50 la sută din cota locală. Una dintre ţintele Liberty Steel este de a creşte această cotă locală cu încă 20 – 25 la sută. De asemenea, sunt ţintite şi exporturile, în special pe gama de produse specializate, precum industria auto. „Avem clienţi, avem cerere, trebuie să facem investiţiile corecte”, a concluzionat patronul Liberty Steel.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Lovitură grea pentru combinatul de la Galați! Cu cât trebuie să își reducă producția

Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al GFG Liberty Steel, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că inclusiv combinatul siderurgic de la Galați, deținut de Grupul Liberty, va trebui să își adapteze producția la condițiile de cerere redusă, pe fondul crizei economice declanșată de pandemie.

Grupul Liberty Steel estimează o reducere a producţiei de oţel de 20-30%, pentru o perioadă de minimum trei luni şi maximum un an. Iar reducerea va afecta şi România, a anunţat luni, la Galaţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al GFG Liberty Steel, care are în portofoliu şi combinatul siderurgic de la Galaţi.

Omul de afaceri a precizat însă că nivelul şi valoarea investiţiilor programate a se realiza în combinatul de la Galaţi nu vor fi diminuate. „Ne aşteptăm la o reducere de 20-30%. Şi România este deja impactată de acest lucru. Ne aşteptăm ca pentru următoarele 9– 12 luni acest fenomen să continue. Ne-am adaptat producţia la acest nivel redus al cererii şi nu cred că situaţia se va schimba în perioada imediată”, a spus Sanjeev Gupta.

Gupta a menţionat că pentru reducerea efectelor economice ale pandemiei s-au luat o serie de măsuri, printre care aceea a şomajului tehnic timp de trei zile, prin rotaţie, pentru personalul TESA, însă o concediere în masă a angajaţilor la Galaţi sau în alte combinate ale Grupului nu este luată deocamdată în calcul.

Preşedintele executiv al GFG Liberty Steel şi-a exprimat încrederea în susţinerea Guvernului şi pe mai departe, în condiţiile în care investiţiile la Galaţi vor continua în perspectiva creşterii vânzărilor pe plan intern, dar a afirmat că pentru menţinerea unei producţii de minimum două milioane de tone de oţel pe an la Galaţi şi în perspectiva creşterii la trei milioane de tone este nevoie inclusiv de ajutorul Executivului din România. „Sunt câteva lucruri care trebuie făcute pentru Galaţi. Avem nevoie de îmbunătăţiri pe partea de infrastructură. Desigur, am fi foarte bucuroşi dacă Guvernul ar reuşi să găsească soluţii, pentru că nu este treaba noastră să creăm infrastructură pentru combinatul de la Galaţi, dar dacă este nevoie de participarea noastră, o putem face, pentru că dacă combinatul de la Galaţi trebuie să crească, şi noi vrem să crească, şi infrastructura trebuie”, a subliniat Gupta.

Omul de afaceri anunţat că marţi se va întâlni cu premierul Ludovic Orban şi va discuta despre probleme cu care se confruntă siderurgia. În vara anului 2019, Grupul Liberty Steel a plătit 740 de milioane de euro pentru cumpărarea combinatului de la Galaţi şi a altor şase unităţi de producţie siderurgică şi cinci centre de servicii din şapte ţări europene, achiziţie de la grupul ArcelorMittal, obligat de Comisia Europeană să le vândă, pentru a primit aprobarea de a cumpăra, în schimb, combinatul siderurgic Ilva din Italia. La momentul preluării, Sanjeev Gupta a anunţat investiţii în valoare de un miliard de euro, în termen de 10 ani, în combinatul de la Galaţi.

capital.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Metalurgia a produs 3,43 milioane tone de oţel

Cheltuielile totale de investiţii în sectorul metalurgic au însumat anul trecut 278,4 milioane de lei, în creştere, în termeni nominali, cu 42,3 la sută faţă de 2018, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Anul 2019 a însemnat şi finalizarea tranzacţiei în urma căreia combinatul de la Galaţi a trecut din proprietatea ArcelorMittal în cea a Liberty Steel.

Investiţiile au înregistrat, la nivel naţional, creşteri la utilaje folosite pentru pregătirea şarjei (13,4 ori), alte instalaţii metalurgice (127,2 la sută), cuptoare pentru pregătirea fontei şi feroaliajelor (126,8 la sută), turnarea continuă (+46,0 la sută) şi laminoare (+7,4 la sută). Cheltuielile de investiţii au scăzut la topitorii de oţel (-7,4 la sută). Cheltuielile pentru protecţia mediului au reprezentat 14,2 la sută din totalul cheltuielilor de investiţii, înregistrând o creştere cu 191,2 la sută faţă de anul 2018.
În ceea ce priveşte strict combinatul de la Galaţi, datele financiare oficiale nu au fost date încă publicităţii, dar anual s-au derulat investiţii cuprinse între 20 şi 40 de milioane de euro. De asemenea, odată cu preluarea combinatului de către Liberty Steel, după încheierea perioadei de evaluare, conducerea combinatului a anunţat, pentru următorii zece ani, un plan de investiţii de un miliard de euro, în modernizarea bazei tehnice a combinatului.
În 2019, producţia de oţel brut a fost de 3,43 milioane tone, în scădere cu 2,8 la sută faţă de anul anterior. Consumul de aglomerat feros a rămas la acelaşi nivel, iar consumul de minereuri de fier şi concentrate a crescut cu 1,1 la sută, ceea ce a condus la majorarea producţiei de fontă de furnal cu 3,9 la sută. Consumul de pelete pentru producerea fontei a scăzut cu 13,3 la sută.
De asemenea, s-a înregistrat o scădere cu 8,7 la sută a consumului de feroaliaje pentru obţinerea de oţel brut, care se reflectă în scăderea producţiei de oţel brut cu 2,8 la sută faţă de anul precedent.
În 2019, producţia combinatului siderurgic gălăţean a crescut, conform unor date intermediare, cu 23 la sută, la peste 2,1 milioane de tone, de la aproximativ 1,7 milioane de tone în 2018, în special pe baza exporturilor spre pieţe din Europa de Est. Ţinta Liberty Galaţi este de a depăşi o producţie anuală de 3 milioane de tone de oţel.
Per ansamblu, conform INS, în 2019 s-a observat o creştere a capacităţilor de producţie pentru fontă şi feroaliaje (+2 la sută), oţel brut (+1,7 la sută) şi produse obţinute din produse laminate la cald (+0,8 la sută). Sectoarele metalurgice în care s-au înregistrat scăderi ale capacităţilor de producţie au fost: produse acoperite (-11,4 la sută), produse obţinute direct prin laminare la cald (-3 la sută) şi pregătirea şarjei (-1,5 la sută).
Din punct de vedere al utilizării capacităţilor de producţie, în anul 2019, în sectoarele fontă şi feroaliaje, capacităţile au fost utilizate în proporţie de 99 la sută (faţă de 97,2 la sută în 2018), iar instalaţiile de producere a oţelului brut au fost utilizate la 69,5 la sută din capacitate (faţă de 74,6 la sută în 2018).
Viitorul industriei siderurgice va face miercuri, 10 iunie, şi obiectul unei întâlniri, la Galaţi, între premierul Ludovic Orban şi Sanjeev Gupta, patronul G.F.G. Alliance, ce deţine Liberty Steel, noul proprietar al combinatului de la Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Alianța G.F.G. semnează un Memorandum de Înțelegere cu Guvernul României pentru a transforma LIBERTY Galați în nava -amiral europeană marca GREENSTEEL

 • Primul Ministru al României vizitează LIBERTY Galați pentru a sprijini planurile GREENSTEEL ale lui Sanjeev Gupta
 • Investiții la LIBERTY Galați în tehnologii cu emisii scăzute de carbon pentru a crea prima unitate GREENSTEEL din Europa continentală
 • Sprijin local semnificativ pentru ca Alianța G.F.G să semneze Memorandumuri de Înțelegere cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Romgaz, instituții de învățământ și cercetare și EximBank România, care să dea viață viziunii GREENSTEEL

Sanjeev Gupta, Președintele Executiv al Alianței G.F.G. care include LIBERTY Steel Group, l-a întâmpinat astăzi pe Ludovic Orban, Primul Ministru al României, la LIBERTY Galaţi, în cadrul unei ceremonii de semnare a unor acorduri cu Guvernul, compania națională de gaz Romgaz, EximBank România și de asemenea cu instituții de învățământ și cercetare, care să contribuie la realizarea viziunii sale GREENSTEEL. Cu prilejul vizitei, dl. Sanjeev Gupta și dl. Virgil - Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, au semnat un Memorandum de Înțelegere (“Memorandum of Understanding”), susținut de Prim-Ministrul Ludovic Orban, care include planul G.F.G. de a implementa tehnologii moderne de fabricare a oțelului, în scopul reducerii semnificative a emisiilor directe de CO2, sporirii utilizării resurselor energetice cu emisii reduse de carbon și creării unei mai mari flexibilități și competitivități a operațiunilor.

Pe lângă Memorandumul de Înțelegere privind investițiile, Alianța G.F.G. a semnat acorduri cu furnizori naționali cheie și instituții educaționale și de cercetare de rang înalt care vor colabora cu LIBERTY Galați pentru a facilita transformarea prin furnizarea de energie competitivă, competențe, cercetare, cunoștințe și finanțare.

Comentând vizita prim-ministrului și semnarea diverselor Memorandumuri, Sanjeev Gupta, Președintele Executiv al Alianței G.F.G., a declarat: „Este o imensă onoare să îi urez bun venit Primului Ministru și altor membri înalți ai Guvernului român astăzi aici, în sprijinul viziunii noastre ecologice, GREENSTEEL, pentru Galați. Cu sprijinul lor și pe baza acordurilor pe care le-am semnat astăzi cu Romgaz, vom putea livra energia competitivă pe termen lung, necesară susținerii acestui proiect fascinant. Universitatea din Galați va colabora cu noi pentru a crea o Academie GREENSTEEL menită să dezvolte o nouă generație de lucrători cu înaltă calificare, pregătiți pentru a gestiona tehnologii de ultimă oră. Institutul Național de Cercetare va ajuta la dezvoltarea cunoștințelor de care avem nevoie pentru realizarea unor proiecte complexe pe bază de hidrogen. EximBank România va coopera cu noi pentru a asigura finanțarea competitivă pe termen lung a proiectului nostru. Este foarte încurajator să vedem un sprijin local atât de puternic, unit cu noi, pentru a face din Galați pilotul GREENSTEEL în Europa. Nu am nicio îndoială că acest proiect va avea un mare succes și va pune Galațiul pe hartă, nu doar în Europa, ci la nivel global, ca o unitate de fabricare a oțelui cu conținut scăzut de carbon, durabil, pentru o nouă epocă, construită pentru generațiile următoare.”

Planurile de investiții GREENSTEEL ale Alianței GFG includ:

O instalație pentru obținerea Fierului Redus Direct (DRI) cu o capacitate de 2,5 milioane de tone. Acest echipament DRI, care va folosi inițial gaz metan, va trece ulterior la utilizarea hidrogenului, pe măsură ce tehnologia de producție cu hidrogen devine mai rentabilă.

Două Cuptoare cu Arc Electric, din care unul va fi dedicat pentru turnarea bramelor pentru renumitul laminor de tablă groasă de la Galați, iar celălalt pentru a turna direct producția de rulouri laminate la cald, o tehnologie de ultimă generație și foarte competitivă. Cuptoarele cu Arc Electric vor reduce emisiile de CO2 pe tona de oțel produs cu până la 80%, aceste emisii scăzând până la niveluri aproape de zero odată ce instalația DRI va fi alimentată cu hidrogen. Aceasta va face din Galați primul combinat siderurgic cu flux primar al G.F.G. din Europa, aflat pe calea de a deveni neutru de carbon până în 2030.

Extinderea capacității de producție către 4 milioane de tone de oțel lichid pe an.

Mai jos, pe scurt, conținutul Memorandumurilor de Înțelegere:

Memorandumul semnat cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri prezintă planurile de investiții ale GFG pentru LIBERTY Galați și confirmă hotărârea Ministrului de resort de a sprijini și încuraja investițiile Alianței GFG în dezvoltarea sustenabilă a LIBERTY Galați.

Memorandumul semnat cu Adrian Constantin Volintiru, Directorul General al Romgaz, oferă un cadru pentru potențialul parteneriat în asociere între părți pentru a construi o nouă termocentrală pe gaze naturale în incinta LIBERTY Galați.

Memorandumul semnat cu Profesorul Dr. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, vizează colaborarea în scopul creării unei Academii LIBERTY Galați GREENSTEEL. Academia va încuraja mai mulți tineri, de la ingineri de top până la specialiști tehnici și operaționali, să intre în industria oțelului pentru a ajuta la dezvoltarea metodelor de producție mai durabile.

Memorandumul semnat cu Mihai Varlam, Director Executiv la Institutul Român de Cercetare și Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice, urmează să contribuie la dezvoltarea de studii tehnice și aplicații în afaceri ale tehnologiei ecologice pe bază de hidrogen în producția de oțel.

Memorandumul semnat cu Traian Halalai, Președinte Executiv, EximBank România, consfințește colaborarea în sprijinul investițiilor G.F.G. în LIBERTY Galați.

Dorian Dumitrescu Director de Comunicare – LIBERTY Galați
Paddy Toyne-Sewell Director Comunicare - Europa GFG Alliance

 

LIBERTY Steel Group face parte din Alianța G.F.G., o grupare internațională de întreprinderi și investiții deținută de Sanjeev Gupta și familia sa. Alianța este structurată în trei piloni industriali de bază; LIBERTY Steel Group, ALVANCE Aluminium Group și SIMEC Energy Group, independenți unul de altul, însă uniți prin valori comune și având scopul de a crea un viitor durabil pentru industrie și societate. G.F.G. Alliance are 35.000 de angajați în 10 țări și are venituri de 20 miliarde dolari SUA.

Alianța G.F.G. este lider în industria durabilă, cu misiunea de a deveni Neutră de Carbon până în 2030.

Liberty Galați este cel mai mare combinat siderurgic integrat din România, cu o forță de muncă de 7.600 de oameni și o capacitate de producție curentă de aproximativ 2 milioane de tone de oțel pe an pentru clienți din domeniul construcțiilor, naval, petrolier și gaze, precum și cel al producției de energie eoliană.

GREENSTEEL este oțelul obținut prin retopirea fierului vechi sau prin topirea fierului redus direct (DRI) produs pe bază de gaz metan (tranziție către hidrogen). Fierul vechi și /sau DRI este topit în cuptoare cu arc electric alimentate, acolo unde e posibil, prin tehnologii cu emisii scăzute sau cu energie regenerabilă, pentru a obține produse din oțel de înaltă calitate.

Academia de Competențe LIBERTY Galați, care va fi un parteneriat cu Universitatea “Dunărea de Jos” din Galati, va stimula mai mulți tineri, de la ingineri de vârf până la specialiști tehnici și operaționali să se alăture industriei siderurgice pentru a ajuta la dezvoltarea unor metode de producție mai sustenabile. Academia va urmări:

Dezvoltarea competențelor asociate științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM) și va ajuta tinerii să beneficieze de experiențe la locul de muncă.
Capacitarea tinerilor de a beneficia de dezvoltarea competențelor cu care să își îmbunătățească perspectivele de angajare.
Sprijinirea tinerilor pentru a conștientiza că oțelul este esential pentru viitorul lor și că avem nevoie de ajutorul lor pentru a construi un viitor durabil pentru noi toți.
Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați va asigura o echipă dedicate care să sprijine programele Academiei, atât personal didactic, cât și personal auxiliar.

Instalațiile pentru Reducerea Directă a Fierului (DRI)

Tehnologia DRI aduce beneficii semnificative în fabricarea oțelului, comparativ cu tehnicile tradiționale care includ furnale:

Mediu

Emisii mai mici de CO2. Emisiile directe de CO2 scad la 300 kg CO2 pe tona de oțel (1.830 kg CO2/ t oțel pentru ruta tradițională integrată).

Consumul energetic al CAE

Când este încărcat fierbinte în cuptor, consumul de electricitate scade cu 100 kW/t oțel.

Flexibilitate sporită

Instalațiile DRI, ca și CAE, își pot modifica producția așa încât pot fi oprite și repornite ușor în funcție de cerințele de producție
Amestecul de DRI/fier vechi din CAE poate fi adaptat în funcție de condițiile de pe piața materiilor prime.

Calitate îmbunătățită a produselor

Material rezidual foarte scăzut (Cu%, Cr%, Ni%) față de fierul vechi obișnuit.
Conținutul de carbon din produs (DRI) poate fi ușor controlat pentru a obține calitatea oțelului solicitată.

Disponibilitatea materiilor prime

Peletele Reduse Direct sunt disponibile în cantități masive în țările Comunității Statelor Independente.

Link to comment
Share on other sites

Ministrul Economiei a anunţat o investiţie de 1,2 miliarde de euro la Combinatul Siderurgic de la Galaţi

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat, miercuri, o investiţie de 1,2 miliarde de euro la Combinatul Siderurgic de la Galaţi pentru următorii cinci ani, acesta urmând să devină neutru din punctul de vedere al emisiilor de CO2. „Am venit pentru a pune bazele celei mai mari investiţii din siderurgie din România şi cred că din Europa, de 1,2 miliarde de euro în următorii cinci ani. Vorbim de o investiţie mare, vorbim de o investiţie care ar trebui să transforme Combinatul Siderurgic de la Galaţi până în 2030 neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2. Va începe o investiţie care va utiliza gazul, ulterior se va folosi hidrogenul. Practic, vom fi pionierii siderurgiei verzi din Europa şi sunt convins că în urma acestei investiţii competitivitatea siderurgiei din Galaţi va deveni de neurmat de către alţii sau de urmat dacă se poate. Îmi doresc ca această investiţie să fie numai pentru Galaţi, dar să fie şi pentru România un exemplu, un exemplu de cum se poate ca utilizând fondurile din Green Deal, fondurile private, fondurile băncilor să putem construi ceva să rămână urmaşilor noştri”, a declarat ministrul Economiei.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că Guvernul va fi gata să se lanseze în parteneriate care să susţină investiţii extrem de importante pentru dezvoltarea economiei româneşti. „Echipa care deţine şi conduce combinatul de la Galaţi face nişte paşi extrem de îndrăzneţi, asumându-şi obiectivul de a transforma combinatul de la Galaţi în ce se numeşte combinat verde, adică combinat neutral din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Drumul pe care a pornit combinatul este un drum sinuos, un drum care va necesita foarte multe investiţii şi o spun din capul locului că aşa cum până acuma Guvernul pe care îl conduc a fost extrem de deschis la o colaborare în beneficiul reciproc şi de acum înainte Guvernul va fi gata să se lanseze în parteneriate care să susţină aceste investiţii extrem de importante pentru dezvoltarea economiei româneşti”, a spus premierul.

El a menţionat că există perspective certe de creştere a consumului de oţel. „Chiar dacă România astăzi este un consumator de oţel relativ modest, noi consumăm o cantitate de oţel cam cât Cehia, în condiţiile care populaţia României este dublă, perspectivele de dezvoltare sunt evidente. Previziunea mea este că atât pe piaţa internă, dar şi pe piaţa regională şi în general în Europa există perspective certe de creştere a consumului de oţel”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul şi ministrul Economiei au asistat, miercuri, la ceremonia de semnare a Memorandumului de colaborare între Liberty S.A. Galaţi şi Romgaz S.A.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Combinatul siderurgic Galaţi implementează o tehnologie pentru reducerea emisiilor de carbon

O echipă de specialişti ai Combinatul siderurgic din Galaţi a finalizat, recent, un proiect de modernizare care reduce atât consumul energetic al fabricării fontei lichide la Furnalul nr. 5 cât şi emisiile de carbon, a anunţat, joi, directorul de comunicare al companiei, Dorian Dumitrescu, potrivit Agerpres. Potrivit acestuia, proiectul, realizat de furnalişti, manageri de proiect şi automatişti din combinat, constă în faptul că aerul care se injectează în furnal nu se mai preîncălzeşte folosindu-se amestecul clasic cu gaz de furnal şi gaz metan, ci un mix optimizat de aer îmbogăţit în oxigen, gaz de furnal şi mai puţin gaz metan, volumul acestuia din urmă fiind redus cu cel puţin 75% faţă de soluţia veche.

Practic, gazul de furnal înlocuieşte gazul metan, îmbunătăţind astfel consumul energetic şi emisiile de dioxid de carbon. În noul sistem, s-au realizat linii care injectează, controlat şi în deplină siguranţă, oxigen în aerul de combustie utilizat la preîncălzitoarele de aer ale Furnalului nr. 5. Aceste echipamente sunt complet automatizate şi prevăzute cu elemente de siguranţă, măsură şi control, de ultimă generaţie.

„Acest tip de proiect, care continuă procesul nostru de modernizare, arată nivelul înalt de excelenţă tehnică al specialiştilor Combinatului, precum şi preocuparea de a ne întări eficienţa energetică şi de a ne îmbunătăţi continuu performanţele de mediu. Continuăm să lucrăm la proiecte asemănătoare, pe care le implementăm în întreaga companie”, a declarat directorul combinatului, Bogdan Grecu.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Combinatul siderurgic a finalizat o investiţie de 13,5 milioane euro

Combinatul siderurgic din Galaţi a finalizat o investiţie de 13,5 milioane euro pentru modernizarea Fluxului Primar, a anunţat, marţi, directorul de comunicare al companiei, Dorian Dumitrescu.
Potrivit acestuia, este vorba de modernizarea completă a Preîncălzitorului de Aer nr. 1 de la Furnalul nr. 5 al Combinatului Siderurgic, proiect care a fost realizat în ciuda complicaţiilor generate de pandemia de COVID-19 şi care va îmbunătăţi atât performanţa, cât şi costurile companiei.
Preîncălzitorul de aer sau cauper-ul este un echipament de mare capacitate, cu o înălţime de peste 40 de metri, ce asigură preîncălzirea aerului insuflat în furnal la o temperatură de aproximativ 1.200 de grade Celsius.
În prezent se fac testele finale la cald, însă echipamentul a fost deja introdus în fluxul de producţie, după ce parametrii au atins valorile proiectate.
Tehnologia implementată la acest cauper este de ultimă generaţie şi asigură obţinerea unor performanţe superioare în operarea Furnalului nr. 5, dar şi costuri mai bune, mulţumită unei eficienţe energetice sporite.
Lucrarea de modernizare a fost executată de furnizori de specialitate din România, Luxemburg, Germania şi Portugalia, alături de experţi ai combinatului: furnalişti, manageri de proiect, automatişti.
"Acest proiect complex reprezintă o modernizare esenţială şi de anvergură ce asigură menţinerea continuităţii fluxului cald, ne îmbunătăţeşte eficienţa şi reduce costurile. Sunt recunoscător tuturor membrilor echipelor care au lucrat la acest proiect de succes, în condiţiile actuale dificile", a declarat directorul combinatului, Bogdan Grecu.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Producția de "oțel verde" va atrage la Galați noi tehnologii. Industria pe bază de hidrogen

Hidrogenul va revoluţiona industria grea, iar producţia de oţel va fi un promotor-cheie al hidrogenului şi va determina aplicarea sa la scară globală, apreciază Sanjeev Gupa, patronul GFG Alliance, din care face parte și Combinatul Siderurgic de la Galați. Declarația vine în contextul în care, la Glasgow, are loc summitul COP26 privind combaterea schimbărilor climatice.

În industriile grele, sectorul fierului și oțelului se situează, în prezent, pe primul loc în ceea ce privește emisiile de CO2 și pe locul doi în ceea ce privește consumul de energie. Asta în condițiile în care cererea de oțel din 2050 ar urma să fie dublă față de cea din 2012. Prin urmare, un plan bine definit pentru producția de oțel este esențial pentru atingerea obiectivelor de reducere a încălzirii globale, a subliniat Gupta.

Folosirea hidrogenului în locul cărbunelului ca agent reducător al minereului de fier, avânt ca subprodus apa, este cheia pentru o obținerea de ”oțel-verde”.

”Cu toate acestea, în prezent producţia de hidrogen este dificilă şi costisitoare. Fiecare etapă, de la depozitare până la lichefiere, transport şi revenirea la hidrogen gazos, creşte costul unei tone de hidrogen - pe lângă capitalul necesar tehnologiei şi infrastructurii. Însă, prin utilizarea hidrogenului pentru a produce ”oțel-verde” – greensteel, putem rezolva provocările legate de depozitare şi transport şi putem reduce costurile de producţie a hidrogenului la scară largă, utilizând energie regenerabilă şi găsind soluţii de depozitare în proximitatea oţelăriilor”, a explicat Sanjeev Gupa.

Acesta a precizat că, la combinatul de la Galați, sunt deja în derulare primele etape din această strategie.

”Până acum am investit semnificativ în lucrările de inginerie şi proiectare a tehnologiei cu care vom produce greensteel şi vom reduce emisiile de carbon. Ne propunem să dezvoltăm o instalaţie de reducere directă a fierului (DRI) cu o capacitate de 2,5 milioane de tone pe an şi să instalăm două cuptoare electrice cu arc, susţinute de un amplu program de energie regenerabilă eoliană şi solară. Aceste investiţii vor reduce emisiile de CO2 pe tona de oţel produsă cu până la 80 la sută, iar emisiile vor scădea la niveluri minime odată ce instalaţia DRI va funcţiona cu hidrogen în loc de gaz natural. Aşadar, există pilonii necesari transformării într-o companie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030”, a detaliat Sanjeev Gupta.

Patronul GFG Alliance a mai arătat că, odată definită producţia de hidrogen, avantajele sale depăşesc graniţele industriei de oţel, poziţionând Galaţiul şi întreaga Românie ca un centru european pentru industriile pe bază de hidrogen: în producţia de hidrogen la scară largă, tehnologia fuel cell, în cercetarea, dezvoltarea şi exportul de energie verde.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Investiţie de 5,5 milioane de euro la un laminor cu jumătate de secol de activitate neîntreruptă

Combinatul siderurgic din Galaţi a alocat 5,5 milioane de euro pentru consolidarea operaţiunilor de producţie şi o mai bună automatizare a Laminorului de Benzi la Cald, care sărbătoreşte anul acesta o jumătate de secol de activitate neîntreruptă, informează, luni, directorul de comunicare al companiei, Dorian Dumitrescu. Potrivit acestuia, în luna noiembrie, combinatul a realizat lucrări ample de îmbunătăţire a liniei de producţie şi de implementare a unor proiecte de automatizare, cu un cost de aproximativ 5,5 milioane de euro.
Lucrările de automatizare a trenului degrosisor şi cuptoarelor cu propulsie vor creşte productivitatea liniei, iar înlocuirea transformatoarelor uzate cu echipamente moderne va îmbunătăţi amprenta de mediu a laminorului.
Aceste proiecte au rolul de a crea o mai bună integrare a deciziilor tehnice şi operaţionale, de a îmbunătăţi calitatea rulourilor şi de a consolida procesele de securitate a muncii.
"2021 este primul an în care vedem cu adevărat impactul procesului de modernizare şi eficientizare operaţională. Rezultatele obţinute de Laminorul de Benzi la Cald dovedesc dedicarea echipei noastre de a livra atât calitatea, cât şi volumele cerute de clienţi. Suntem mândri că sărbătorim jumătate de secol de activitate continuă a laminorului cu astfel de rezultate. Mai departe, Liberty Galaţi îşi propune să investească în sustenabilitate şi digitalizare şi, mai ales, în perfecţionarea echipei noastre, deoarece oamenii sunt cei care au construit compania în ultimii 50 de ani şi ei sunt cei care vor contribui la transformarea ei într-o companie a viitorului", a declarat directorul executiv al al combinatului, Prasanta Mishra.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

GFG, acţionarul Liberty Galaţi: Am alocat 5,5 milioane de euro pentru consolidarea liniei de producţie de rulouri laminate la cald

GFG Alliance, grupul din care face parte şi Liberty Galaţi, fostul combinat siderurgic Sidex, a anunţat, luni, progresul înregistrat în ceea ce priveşte restructurarea businessului şi refinanţarea. În cadrul anunţului, reprezentanţii companiei au notat că au fost alocate 5,5 milioane de euro pentru o investiţie la Galaţi. „Liberty Galaţi a alocat 5,5 milioane de euro în consolidarea liniei de producţie de rulouri laminate la cald, pentru a creşte productivitatea laminorului de benzi la cald şi a-i îmbunătăţi performanţa de mediu”, transmite sursa citată.

GFG Alliance, grup condus de miliardarul Sanjeev Gupta, a anunţat anterior investiţii cumulate de 1 miliard de euro în la Galaţi pentru „înverzirea” combinatului siderurgic şi înlocuirea furnalelor clasice cu cuptoare cu arc electric. „În contextul evoluţiei iniţiativelor de refinanţare şi performanţelor bune ale companiilor noastre, acest an va fi decisiv pentru organizaţia noastră, pe măsură ce implementăm planul nostru de transformare. Odată cu programele de restructurare şi de refinanţare care progresează în mod favorabil, realizăm o serie de îmbunătăţiri operaţionale pentru a creşte performanţa companiilor din Grup, pe fondul unei cereri solide pentru produsele noastre", a declarat Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al GFG.

Anunţul GFG privind progresul procesului de restructurare şi finanţare vine după ce grupul a intrat într-un impas după colapsul principalului său finanţator, Greensill  Capital. Grupul a demarat un proces de restructurare şi refinanţare şi a dat mai multe asigurări că activitatea de la Galaţi nu a fost afectată în niciun fel de situaţia de la nivel internaţional, fiind o unitate funcţională şi profitabilă. „Suntem încântaţi să anunţăm că am obţinut rezultate bune în negocierile cu creditorii, inclusiv cu HMRC în Marea Britanie. Ne-am angajat să rambursăm către toţi creditorii şi acesta este un pas important pentru a asigura restructurarea şi obţinerea unei refinanţări pe termen lung. Companiile noastre globale principale au continuat să genereze randamente puternice şi să atingă niveluri record de producţie, în ciuda costurilor de energie ridicate cu care se confruntă industriile energo-intensive din Marea Britanie şi Europa. Vom continua să progresăm în eforturile noastre de reorientare şi refinanţare pe termen lung a operaţiunilor noastre", a spus Jeffrey Kabel, Chief Transformation Officer.

După alocarea, în octombrie, a 50 de milioane de lire sterline, finanţate de acţionar,  pentru reluarea operaţiunilor LIBERTY Steel UK, o nouă injecţie semnificativă din partea acţionarului a permis reluarea producţiei de oţel în operaţiunile din Marea Britanie.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

Combinatul siderurgic investeşte 5,5 milioane de euro în Laminorul de Benzi la Cald

GFG Alliance, din care face parte și Liberty Steel Group, ce include și combinatul siderurgic de la Galați, a anunțat că a înregistrat progrese semnificative în relațiile cu creditorii, în alocarea unor fonduri suplimentare către o serie de unități, dar și în procesul de restructurare și concentrarea pe activitățile de bază, se arată într-un raport întocmit la nivelul conglomeratului de companii patronat de Sanjeev Gupta.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", la nivel european, GFG Alliance și Comitetul de Restructurare și Transformare (RTC) al Liberty Steel Group au demarat un proces de restructurare a afacerilor din siderurgie, axat pe concentrarea afacerilor în jurul "nucleului dur" al celor mai puternice și profitabile unități pe care le deține - combinatul siderurgic de la Galați și combinatul siderurgic de la Ostrava (Cehia), în paralel fiind analizate variantele de restructurare sau chiar scoatere la vânzare a unităților neprofitabile.

Această măsură a fost luată după ce GFG Alliance s-a confruntat cu un șoc financiar, ca urmare a prăbușirii unuia dintre principalii săi finanțatori, Greensill Capital, în martie 2021.

GFG Alliance a încheiat deja o serie de acorduri financiare pentru refinanțarea afacerilor, precum cele din SUA și Australia, în prezent fiind în curs de negociere contractele de finanțare la nivel european. "Am obținut rezultate bune în negocierile cu creditorii, inclusiv cu HMRC (HM Revenue & Customs, fiscul britanic - n.r.) în Marea Britanie. Ne-am angajat să rambursăm toți creditorii și acesta este un pas important pentru a asigura restructurarea și a obține refinanțări pe termen lung. Companiile noastre globale principale au continuat să genereze randamente puternice și să atingă niveluri record de producție, în ciuda costurilor ridicate la energie", a precizat Jeffrey Kabel, Chief Transformation Officer.

Potrivit raportului GFG Alliance, Liberty Galați a alocat 5,5 milioane de euro în consolidarea liniei de producție de rulouri laminate la cald, pentru a crește productivitatea Laminorului de Benzi la Cald și a-i îmbunătăți performanța de mediu.

De asemenea, la Liberty Ostrava (Republica Cehă) a început un program amplu, derulat pe doi ani, de îmbunătățiri la Laminorul de Benzi la Cald Steckel, în valoare de aproximativ 40 milioane de euro.

Nu în ultimul rând, în Marea Britanie, unde erau o serie de unități în dificultate, au continuat demersurile privind refinanțarea afacerilor. După alocarea, în octombrie, a 50 milioane de lire sterline pentru reluarea operațiunilor Liberty Steel UK, o nouă injecție semnificativă din partea acționariatului a permis reluarea producției de oțel în Marea Britanie. Operațiunile de producție, care se vor extinde în martie și aprilie, vor permite Liberty Steel UK să își mențină poziția pe piață.

Președintele Executiv GFG Alliance, Sanjeev Gupta, citat în cadrul raportului, a declarat: "În contextul evoluției inițiativelor de refinanțare și performanțelor bune ale companiilor noastre, acest an va fi decisiv pentru organizația noastră, pe măsură ce implementăm planul nostru de transformare. Odată cu programele de restructurare și de refinanțare care progresează în mod favorabil, realizăm o serie de îmbunătățiri operaționale pentru a crește performanța companiilor din grup, pe fondul unei cereri solide pentru produsele noastre".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.