Jump to content

Anul şcolar cu cei mai puţini elevi de după Revoluţie


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Anul şcolar cu cei mai puţini elevi de după Revoluţie

Cu aceleaşi festivităţi organizate la fel, cu flori în mâinile asudate de emoţie, cu baloane colorate, scrisorele şi dulciuri pregătite de învăţătoare pentru cei mici, cu discursuri care răzbat greu până la urechile elevilor dornici să-şi asculte mai degrabă peripeţiile de vacanţă, cu slujbe religioase şi vizite de politicieni aflaţi în campanie electorală, a început un nou an şcolar.

Este cel mai sărac în număr de elevi, populaţia şcolară scăzând dramatic de la an la an. Dacă în 2018 vorbeam de aproape 81.000 de elevi în judeţul Galaţi, numărul celor care au păşit ieri pragul instituţiilor de învăţământ s-a împuţinat la 79.000. Din datele de pe site-ul Direcţiei Judeţene de Statistică Galaţi, reiese că în anul şcolar 2001-2002, frecventau şcolile judeţului peste 117.000 de copii şi tineri. Adică cu mai bine de 38.000 de elevi şi preşcolari mai mulţi decât în prezent. În urmă cu zece ani, în anul şcolar 2009-2010 erau în jur de 95.000 de elevi, iar în urmă cu trei ani, în anul şcolar 2016-2017, erau aproape 83.000. Raportat la anul 2001, cifra de şcolarizare a scăzut cu mai bine de o treime, mai exact cu 32 la sută.

De la inspectoarea generală Mioara Enache am aflat că, ieri, în judeţul Galaţi, cursurile au început în toate unităţile de învăţământ. "E drept că în unele locuri, în mediul rural, pentru că sunt şantiere încă în lucru, elevii au fost relocaţi şi s-au căutat soluţii ca aceştia să poată merge la şcoală în bune condiţii", ne asigură şefa învăţământului gălăţean.

În continuare, rămâne nerezolvată, deocamdată, problema celor 25 de unităţi de învăţământ din mediul rural unde toaletele sunt încă separate de corpul şcolii, aici primarii plângându-se de faptul că, deşi au primit banii din luna iunie, nu au găsit constructori care să execute lucrările.
Probleme sunt şi în municipiul Galaţi. Sunt zeci de unităţi de învăţământ în care reparaţiile nu s-au făcut în cursul vacanţei şi urmează să fie executate de aici încolo. Sunt nu mai puţin de 13 lucrări de acest gen atribuite din 28 august încoace, conform informaţiilor de pe site-ul primăriei Galaţi. Şi alte 26 de lucrări pentru care s-a făcut anunţul de achiziţie la sfârşitul lui august. Pentru niciunele dintre aceste unităţi de învăţământ reparaţiile şi igienizările nu se vor termina mai devreme de o lună. Dacă anul trecut reparaţiile erau finalizate pe ultima sută de metri, înainte de începerea şcolii, acum ele vor demara abia după sunarea clopoţelului.

Am discutat cu directorii unora dintre aceste unităţi şcolare, care ne-au declarat că s-au obişnuit deja ca lucrările să se facă în timpul anului şcolar şi că sunt totuşi mulţumiţi că li s-au alocat, în sfârţit, banii. "La noi se montează parchet. Vom muta elevii de la etaje la parter, unde am amenajat clase în toate laboratoarele. Sperăm să se termine repede lucrările", ne-a spus managerul unei şcoli gimnaziale.
La un liceu, directoarea ne-a spus că ferestrele care vor fi schimbate sunt date deja în lucru şi speră că vor fi montate în zilele de la sfârşitul săptămânii, ca să nu fie perturbate orele.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Peste 75.000 de elevi şi preşcolari gălăţeni s-au reîntors în bănci

Dacă anul trecut, din cauza pandemiei, festivităţile de deschidere a anului şcolar nu s-au organizat, ieri, elevii, preşcolarii, părinţii şi profesorii s-au putut bucura de un dram de normalitate. Deşi încă sunt câteva reguli pentru combaterea răspândirii coronavirusului, în 2021 şcoala a început ceva mai relaxat, iar în judeţul Galaţi cu prezenţa tuturor elevilor la festivităţi.
Cei peste 76.000 de elevi şi preşcolari din judeţ vor învăţa toţi fizic, ne-a anunţat conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru că în nicio localitate rata îmbolnăvirilor nu a depăşit 6 la mia de locuitori.
"E altceva să putem începe şcoala cu toţi elevii şi profesorii la clase. Ne bucurăm şi sperăm să ţină acest lucru, să nu avem motive să ne întoarcem la lecţiile online", ne-a declarat inspectoarea generală Gina Brînzan.

Numărul elevilor, în scădere

2021 este anul cel mai sărac în număr de elevi, populaţia şcolară scăzând dramatic de la an la an. Dacă în 2019 vorbeam de 79.000 de elevi şi în  2018 erau aproape 81.000 de elevi în judeţul Galaţi, numărul celor care au păşit ieri pragul instituţiilor de învăţământ s-a împuţinat la 76.000. Din datele de pe site-ul Direcţiei Judeţene de Statistică Galaţi, reiese că în anul şcolar 2001-2002, frecventau şcolile judeţului peste 117.000 de copii şi tineri, cu mai bine de 38.000 mai mulţi decât în prezent. În urmă cu zece ani, în anul şcolar 2009-2010 erau în jur de 95.000 de elevi, iar în urmă cu trei ani, în anul şcolar 2016-2017, erau aproape 83.000. Raportat la anul 2001, cifra de şcolarizare a scăzut cu mai bine de o treime, mai exact cu 35 la sută.

Structura anului şcolar

Anul şcolar 2021-2022 se încheie pe 11 iunie 2022, are 34 de săptămâni și este împărţit în două semestre. Vacanța de iarnă este și vacanța intersemestrială, ceea ce face ca primul semestru să fie scurt, de doar 14 săptămâni, în timp ce al doilea semestru începe în 10 ianuarie și are 20 de săptămâni, terminându-se pe 10 iunie. Vacanța de primăvară va fi în perioada 15 aprilie 2022 - 1 mai 2022, iar "Şcoala altfel", între 8 şi 14 aprilie, perioadă în care se pot organiza şi fazele naționale ale olimpiadelor școlare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Circa 75.000 de elevi gălăţeni s-au întors în bănci

Părinți, bunici, prichindei de grupa 0, elevi de ciclu primar și de gimnaziu, toți au rostit într-un singur glas urările începutului de an școlar. Atmosfera festivă din curtea școlii a depășit porțile unităților de învățământ și a atras, în unele locuri, şi foarte mulți gură-cască de prin împrejurimi. Cei mai emoționați au fost copiii și părinți elevilor de clasa 0, pentru care ziua de 5 septembrie 2022 va rămâne una importantă din viaţa de şcolar. Pentru că au fost doi ani de pandemie, în care festivitățile dedicate începutului de an școlar au fost restricționate, acum, în școlile din oraș, primul clopoțel a fost așteptat atât de cei mici, cât și de cei mari.  

După ce directorii instituțiilor de învățământ au prezentat crâmpeie din activitatea managerială pentru noul an școlar, și toți cei prezenți au primit binecuvântarea preotului, a sunat clopoțelul către un nou început. ”Nu voi uita niciodată această zi. Este ziua în care îmi duc nepoata pentru prima dată la școală. Asociez această zi cu ziua în care mi-am dus fiica pentru prima dată la școală și cu prima mea zi de școală. Nu voi uita niciodată această zi specială, care va rămâne în sufletul meu tot restul vieții”, a povestit o bunicuță, însoțindu-și cu privirea nepoata, care se îndrepta spre grupul clasei ei.

În atmosfera de sărbătoare specifică acestei zile nu au lipsit nici gândurile pline de îngrijorare ale părinților elevilor de clasa a  VIII-a, pentru care noile modificări aduse Legii Educației începând cu anul școlar 2022-2023 rămân încă sub semnul incertitudinii. 

Florile, o afacere profitabilă

Deja, de mai bine de două zile, la florăriile din oraș este mare agitație. ”Nu pot să trimit copilul în prima zi de școală fără flori pentru doamna” pare să fie laitmotivul momentului. Care de care mai colorate, cu fundițe sau cu sclipici, buchetele cu flori au dispărut repede atât din magazinele de profil, cât și din supermarketuri. Deși prețul acestora a fost, în aceste zile, mult peste normal, un buchet de 50 de lei în mod normal ajungând până la 70, părinții nu au făcut economie, pentru a nu-şi pune copiii într-o situaţie jenantă.

Oaspeţi înalţi în prima zi de şcoală

Momentul deschiderii noului an școlar a fost marcat, atât în județ cât și în oraș, de prezența unor oficialități, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Galați, ai Primăriei și Consiliului Judeţean Galați, precum şi ministrul Economiei, Florin Spătaru. Inspectorul general şcolar judeţean, prof. Gina Brînzan, ne-a declarat că, la nivelul județului Galați, aproximativ 75.000 de elevi au pășit în noul an și că fiecare inspector a fost prezent în una sau două școli, în funcție de un grafic, pentru a acoperi cât mai multe dintre unități de învățământ. ”Dragi elevi, vă doresc puterea de a răspunde provocării de a munci, de a vă depăși pe sine și de a studia cu seriozitate pentru a vă împlini visurile mărețe. Stimați părinți, numai împreună putem găsi cele mai bune soluții în beneficiul copiilor. Mergeți alături de noi pe drumul educației și aveți încredere în demersul nostru. Dragi colegi (profesori), am încredere în dăruirea dumneavoastră, în competențele profesionale și în puterea de a rezista tuturor provocărilor anului școlar 2022-2023. Vă doresc să fiți sănătoși, inspirați și consecvenți în misiunea pe care o aveți ”, a fost mesajul transmis de prof. Gina Brînzan.

Deschiderea noului an școlar la Seminarul Teologic Galați

Şi la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi a avut loc luni, 5 septembrie, deschiderea noului an școlar.
”Evenimentul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii în capela instituţiei de învăţământ, de către un sobor de slujitori din corpul profesoral al acestei şcoli teologice, în prezenţa Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a cadrelor didactice, a elevilor şi a părinţilor.
Între cei 500 de elevi înscrişi în acest an la Seminarul gălăţean s-au aflat şi elevii din clasele primare şi gimnaziale, plini de entuziasm şi de bucuria revederii colegilor, profesorilor şi a şcolii pe care o îndrăgesc foarte mult. Micii seminarişti au primit din partea ierarhului dulciuri. După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop a săvârşit slujba de Te-Deum, după care a ţinut un cuvânt de binecuvântare şi de bun venit elevilor, părinţilor şi profesorilor”, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Poliția Română, alături de elevi pentru siguranţă

”Vacanța s-a terminat! Sunteți pregătiți pentru un nou început?” Aceasta este întrebarea  la care Poliția Română este pregătită să răspundă în cadrul unei acțiuni derulate odată cu deschiderea școlilor, având ca scop  prevenirea victimizării minorilor. ”Astăzi ne-am aflat chiar în curtea școlilor, în mijlocul elevilor, părinților și cadrelor didactice pentru a ura tuturor un an școlar plin de reușite și împliniri. Colaborarea dintre școală, familie și poliție constituie un element esențial în colaborarea unui cadru sigur de manifestare pentru copii, în care ei să poată să se dezvolte armonios și să evolueze”, se arată în comunicatul emis de Poliția Română cu ocazia începerii școlii. Oamenii legii promit că pe tot parcursului anului școlar vor fi prezenți în toate unitățile de învățământ sau în proximitatea acestora, pe traseele către casă sau școală, unde vor participa la ședințele cu părinții pentru a derula activități educativ-preventive cu scopul de a-i ajuta pe elevi să evite situațiile de risc și să ia cele mai bune decizii pentru siguranța lor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.