Jump to content

Programul "Masă caldă", în școlile din Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Programul ”Masă caldă”, foarte eficient în prevenirea abandonului

Şcoala din Frumuşiţa este una dintre unităţile de învăţământ care beneficiază de programul "Masă caldă", derulat la nivel naţional, care a rămas, din nefericire, la stadiul de program pilot.

De la directoarea unităţii, Maria-Magdalena Oprişan, am aflat că, deoarece nu există sală de mese, elevii primesc zilnic câte un pachet alimentar. Este vorba de un sandvici cu grătar şi legume, fie din piept de pui, fie din pulpă de pui, ne lămureşte directoarea. Valoarea la care s-a făcut licitaţia anul trecut a fost de 6 lei pe zi pentru fiecare elev.

"Beneficiază de program şi copiii de la grădiniţă şi elevii de la clasa pregătitoare, până la a VIII-a. Noi nu prea avem probleme cu frecvenţa la şcoală, dar, de când s-a implementat programul, elevii vin zilnic, pentru că altfel nu primesc masa caldă", mai spune Maria-Magdalena Oprişan.

Despre rezultatele bune ale elevilor de la Frumuşiţa ne-a vorbit şi profesoara responsabilă a Comisiei pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii, Maria Enache. Aceasta susţine că, anul acesta la Frumuşiţa 85 la sută dintre absolvenţii claselor a VIII-a au promovat Evaluarea Naţională. "Avem elevi care au fost admişi la licee bune, CNMK, "Racoviţă", "Dunărea", CNCN. Din toată generaţia, doar doi nu s-au înscris mai departe în clasa a IX-a. Dar anul trecut, am avut promovare de 100 la sută şi toţi cei 20 de absolvenţi sunt la licee sau şcoli profesionale şi nu au abandonat niciunul după primul an", se mândreşte Maria Enache.

Aceasta susţine că nu numai programul "Masă caldă" i-a ajutat să aducă abandonul şcolar la zero, ci şi faptul că anual s-au ţinut de elevi şi de familiile lor pentru a-i convinge că şcoala e importantă. "Dacă nu vin la şcoală, pe la Sfânta Parascheva le batem la poartă. Nu mergem cu poliţia, decât mai târziu şi numai la cazurile grave. Iniţial mergem cu părintele din sat, discutăm cu părinţii, vedem care sunt problemele. Părintele Corneliu Stavăr întotdeauna a avut deschidere şi a ajutat foarte mult comunitatea. Inclusiv s-a ocupat de rechizite pentru copiii care provin din familii nevoiaşe", mai spune Maria Enache.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Cinci şcoli din judeţul Galaţi primesc ”Masă caldă”

Programul pilot "Masă caldă" va fi extins anul acesta la 150 de unităţi de învăţământ, de la 50 câte erau până la sfârşitul anului trecut, printr-o ordin dat în 2016. Printre cele 150 de şcoli în care elevii vor primi un prânz gratuit se numără şi cinci din judeţul Galaţi.

Iniţial, în decembrie 2019, guvernanţii şi-au anunţat intenţia de a include în program doar 100 de şcoli, însă cifra prezentată acum în proiectul de ordonanţă de urgenţă a ajuns la 150. Motivul invocat de guvernanţi a fost faptul că în instituţiile unde s-a introdus deja Programul "Masă caldă" s-a observat o îmbunătățire considerabilă a frecvenței elevilor la cursuri, față de anii precedenți.

În singura şcoală din judeţul Galaţi care a fost până în prezent beneficiară a programului, cea de la Frumuşiţa, nu a mai existat niciun caz de abandon şcolar, iar rezultatele la învăţătură s-au îmbunătăţit, ne-a explicat, anul trecut, directoarea Maria-Magdalena Oprişan.

Cele patru şcoli care ar urma să beneficieze de programul-pilot începând din acest an, pe lângă cea din Frumuşiţa, sunt: Şcoala Nr. 1 Munteni, Şcoala din Ungureni, Şcoala "Nicolae Bălcescu" din Tecuci şi Şcoala Nr. 1 din Ghidigeni.

În total, ar putea primi un prânz cald la şcoală aproximativ 2.800 de elevi (409 la Frumuşiţa, 628 la Munteni, 322 la Ungureni, 370 la Tecuci şi 1.008 la Ghidigeni).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Elevii din cinci şcoli din judeţul Galaţi vor primi o masă caldă în cadrul programului „Masa caldă”

Guvernul României a aprobat, marţi, 4 februarie 2020, prin ordonanţă de urgenţă, programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, program cunoscut şi sub titulatura de „Masa caldă”. În anii anteriori acesta a funcţionat în 50 de unităţi de învăţământ la nivel naţional şi doar într-o singură şcoală (comuna Frumuşiţa) din judeţul Galaţi.

În judeţul Galaţi, acest program se va aplica în doar cinci şcoli din mediul rural. Acestea sunt Şcoala Gimnazială „Petru Rareş“, Frumuşiţa, Şcoala Gimnazială Nr. 1, comuna Munteni, Şcoala Gimnazială Nr. 1, sat Ungureni, comuna Munteni, Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, Tecuci, şi Şcoala Gimnazială Nr. 1, comuna Ghidigeni. Programul se va aplica începând din semestrul al II-lea al anului şcolar 2019-2020, când preşcolarii şi elevii din aceste unităţi de învăţământ vor primi, gratuit, un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, în limita valorii zilnice de 10 lei/beneficiar (inclusiv TVA). Această măsură a fost luată în vederea scăderii ratei abandonului şcolar, diminuarea absenteismului, precum şi formarea deprinderii, la copii, pentru o alimentaţie sănătoasă.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Masă caldă pentru peste 2.000 de elevi din judeţ

2.066 de elevi din judeţul Galaţi vor beneficia anul acesta de programul "Masă caldă", finanţat de Guvern. Dintre aceştia, 1.072 sunt preşcolari şi elevi în învăţământul primar. Finanţarea alocată judeţului nostru timp de un an şcolar este de 1.395.000 de lei.

Comparativ cu anul trecut, numărul instituţiilor gălăţene beneficiare a rămas acelaşi, dar numărul beneficiarilor a scăzut de la 2.800 la 2.066. Sunt cinci unităţi de învăţământ care au fost incluse în program: Liceul Teoretic "Paul Bujor" Bereşti (663 de elevi), Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Corni (139 de elevi), Şcoala "Nicolae Bălcescu" din Tecuci (322 de elevi), Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Cavadineşti (286 de elevi) şi Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Ghidigeni (636 de elevi).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

S-a dublat numărul şcolilor din programul "Masă caldă"

Anul acesta s-a extins programul "Masă caldă" în şcoli. Atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Galaţi, numărul instituţiilor beneficiare s-a dublat.

Noul an şcolar va aduce finanţare pentru acest program în zece unităţi din judeţ, faţă de cinci, câte erau până în prezent. Vor beneficia de "Masă caldă" următoarele instituţii: Școala Nr. 1 Cavadinești (324 de elevi), Liceul Teoretic "Paul Bujor" Berești (550 de elevi), Școala Nr. 1 Corni (156 de elevi), Școala "Nicolae Bălcescu" Tecuci (304 elevi), Școala Nr. 1 Ghidigeni (450 de elevi), Școala "George Ivașcu" Cerțești (230 de elevi), Școala "Gabriel Drăgan" Nicorești (378 de elevi), Școala "Sfântul Nicolae" Liești (358 de elevi), Școala Profesională "Hortensia Papadat-Bengescu" Ivești (288 de elevi) şi Școala Nr. 1 Drăgănești (448 de elevi).

"Acestora li se vor adăuga, în curând, alte până la 49 de unități de învățământ din județul nostru, școli ce vor primi finanțare pentru acest program prin PNRR", susţine deputatul PNL Onuţ Atanasiu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

„Masă caldă” în 19 unități școlare gălățene

Profesorul gălățean Onuț Atanasiu, vicepreședinte al Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților a anunțat luni, 14 noiembrie, faptul că 19 unități școlare din județ beneficiază de aproximativ 4,2 milioane de lei prin Programul-pilot „masă caldă” prin care se acordă un suport alimentar pentru preșcolari și elevi.

Pe lista prezentată de deputatul liberal se află două școli gimnaziale din Brăhășești, câte una din Cavadinești, Corni, Ghidigeni, Cerțești, Nicorești, Liești, Drăgănești, Buciumeni, Valea Mărului, Scânteiești, Negrilești, Berești-Meria, Băneasa și Tecuci, o școală profesională din Ivești, precum și două licee, din Berești și din Corod.

Conform sursei citate, la nivel național sunt incluse în Programul „masă caldă” 450 de unități de învățământ, iar bugetul total alocat este de 146,7 milioane lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.