Jump to content

Patru personalităţi vor avea busturi în Parcul "Eminescu"


 Share

Recommended Posts

Patru personalităţi vor avea busturi în Parcul "Eminescu"

Nu mai puţin de 17 personalităţi ar putea avea un bust în Parcul „Mihai Eminescu”. Gălăţenii vor decide, prin vot, cine va ocupa cele patru socluri construite deja în parc.

Miercuri seara, la inaugurarea Parcului Eminescu, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu a anunţat demersul pe care l-a realizat în urmă cu două săptămâni: „Într-un demers pe care l-am realizat acum două săptămâni, am cerut tuturor instituţiilor de cultură de pe raza judeţului Galaţi să vină cu propuneri pentru busturile ce urmează a fi dezvelite într-un viitor extrem de apropiat. Veţi putea vedea pe pagina de Facebook a primarului Ionuţ Pucheanu un sondaj de opinie: vor fi înşirate 17 nume – propunerile pe care le-am primit de la instituţiile de cultură - şi am să vă rog să votaţi, pentru că parcul acesta are nevoie de câţiva oameni de valoare care au făcut cinste acestui oraş, care merită să fie prezentaţi şi să nu fie uitaţi”.

Iată şi lista celor 17 personalităţi care ar urma să fie supuse votului:
1.    Melchisedec Ştefănescu – episcop;
2.    Dimitrie Cuclin – compozitor, filosof şi scriitor;
3.    Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer din Europa;
4.    Iosif Ivanovici – compozitor;
5.    Nina Cassian – poet, eseist, traducător;
6.    Fani Tardini – actriţă;
7.    Hortensia Papadat-Bengescu – scriitoare;
8.    Smaranda Brăescu – prima femeie paraşutist din România;
9.    Iordan Chimet – scriitor, traducător, profesor,
10.    Mihail Kogălniceanu - om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român (reamplasarea bustului acestuia);
11.    Alexandru D. Moruzzi -  fost primar (refacere bust);
12.    Eremia Grigorescu - general în Armata Română;
13.    Ioan Simion Mărculescu - artist plastic şi scenograf;
14.    Ioan Brezeanu – profesor  universitar, doctor în ştiinţe filologice, unul dintre întemeietorii învăţământului universitar gălăţean;
15.    Benone Puşcă - profesor universitar, doctor, magistrat şi dramaturg;
16.    Theodor Al. Munteanu – ziarist;
17.    Camil Ressu - pictor;
18.    Nicolae Oancea – poet.

Rămâne de văzut care dintre aceştia va avea un bust în proaspăt modernizatul Parc „Mihai Eminescu”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Rezultatele finale ale sondajului

Primăria municipiului Galați informează că, sondajul, lansat pe 12 septembrie, de către primarul Ionuț Pucheanu pe pagina sa oficială de Facebook, privind amplasarea a patru busturi ale unor personalități în Parcul Mihai Eminescu, s-a încheiat astăzi, la ora 10.30. Astfel, și-au exprimat opțiunea 2.777 de persoane.

Pentru fiecare dintre cele 18 personalități s-au înregistrat următoarele rezultate:

EREMIA GRIGORESCU – 1.109

MIHAIL KOGĂLNICEANU - 797

HORTENSIA PAPADAT-BENGESCU - 172

IOSIF IVANOVICI - 140

SMARANDA BRĂESCU - 114

FANI TARDINI - 85

ALEXANDRU D. MORUZI - 73

TEODOR AL. MUNTEANU - 53

NINA CASSIAN - 47

ELISA LEONIDA ZAMFIRESCU - 45

DIMITRIE CUCLIN – 39

IOAN SIMION MĂRCULESCU - 33

MELCHISEDEC ȘTEFĂNESCU - 25

CAMIL RESSU - 11

IOAN BREZEANU - 11

BENONE PUȘCĂ - 10

IORDAN CHIMET - 9

NICOLAE OANCEA - 4

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a lansat, în urmă cu două săptămâni, pe Facebook, o consultare publică, în cadrul căreia gălățenii au fost invitați să-și exprime opinia cu privire la personalitățile care ar putea avea un bust pe unul dintre cele patru socluri special amenajate în Parcul ”Mihai Eminescu”. În urma centralizării propunerilor venite din partea instituțiilor de cultură și a organizațiilor profesionale au fost nominalizate 18 personalități care și-au lăsat amprenta culturală în municipiul Galați, iar gălățenii au putut decide, până astăzi, pe pagina oficială de Facebook a primarului Ionuț Pucheanu, care dintre aceste personalități merită să aibă un bust în Parcul „Mihai Eminescu”.

Primăria municipiului Galați a realizat lucrări ample de modernizare în Parcul Mihai Eminescu. Este vorba despre amenajarea zonelor verzi cu sistem de irigații, amenajarea aleilor pietonale, plantări de arbori, realizarea unei noi fântâni arteziene, împrejmuire, realizarea de instalații electrice de iluminat, instalații hidroedilitare și instalarea de mobilier urban. Lucrările de modernizare a Parcului Mihai Eminescu Eminescu au fost executate de firma S.C. Rovis Lider S.R.L, iar valoarea contractului a fost de 4.108.684 lei (cu TVA).

Parcul Mihai Eminescu este menționat în istoria Galațiului pentru prima dată în anul 1880. În Parc se află statuia poetului Mihai Eminescu care este considerată cea mai veche din ţară şi a fost executată în marmură de sculptorul Frederic Stork. Dezvelirea statuii a avut loc la 16 octombrie 1911, iar parcul poartă astăzi numele poetului. 

Primăria Galaţi

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Licitaţie pentru amplasarea a patru busturi în Parcul "Eminescu"

Amplasarea a patru busturi, pe soclurile existente în Parcul "Eminescu" şi ridicarea pe soclu a unei statui în Piațeta Florilor de Tei, asta îşi doreşte Primăria Galaţi, motiv pentru care a lansat o licitaţie. Valoarea totală estimată a contractului este de 147.000 de lei fără TVA, ofertele sunt aşteptate până pe 31 ianuarie 2022, iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.
Cele patru busturi le aparţin personalităţilor pe care gălăţenii le-au ales în cadrul unui sondaj derulat în septembrie 2019, pe pagina de Facebook a primarului Ionuţ Pucheanu. Dintre cele 18 personalităţi propuse, cele mai multe voturi au mers către: Eremia Grigorescu - 1.109 voturi, Mihail Kogălniceanu - 797, Hortensia Papadat-Bengescu - 172 şi Iosif Ivanovici - 140.
În ceea ce priveşte Piaţeta Florilor de Tei, pe soclul care va fi construit va fi ridicată opera "Înaripat", realizată de George Sorin Purcaru, lucrarea care a întrunit cele mai multe aprecieri din partea gălăţenilor care au participat la un sondaj derulat în martie 2021, pe pagina oficială de Facebook a Primăriei Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Contract pentru amplasarea a patru busturi

Pentru amplasarea a patru busturi, pe soclurile existente în Parcul Eminescu, și montarea unei statui în Piațeta Florilor de Tei, pe un soclu ce va fi proiectat și construit, Primăria municipiului Galaţi a atribuit un contract în valoare de 147.000 de lei fără TVA firmei Horace Media. Cele patru busturi le aparţin personalităţilor pe care gălăţenii le-au ales în cadrul unui sondaj derulat în septembrie 2019. Dintre cele 18 personalităţi propuse, cele mai multe voturi au mers către: Eremia Grigorescu - 1.109 voturi, Mihail Kogălniceanu - 797, Hortensia Papadat-Bengescu - 172 şi Iosif Ivanovici - 140.

În Piaţeta Florilor de Tei, de lângă Policlinica cu Plată, va fi ridicată opera "Înaripat", realizată de George Sorin Purcaru, lucrare care a întrunit cele mai multe aprecieri din partea gălăţenilor participanţi la un sondaj derulat în martie 2021.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.