Jump to content

Verificări la firmele gălăţene de dezinsecţie şi deratizare


dcp100168

Recommended Posts

Verificări la firmele gălăţene de dezinsecţie şi deratizare, în urma tragediei de la Timişoara

Toate firmele şi persoanele autorizate care prestează servicii de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie în judeţul Galaţi vor fi controlate, începând de astăzi şi până la sfârşitul anului, în urma unui ordin emis de Ministerul Sănătăţii, la nivel naţional. Autorităţile s-au sesizat ca urmare a tragediei petrecute în urmă cu câteva zile în Timişoara, unde trei persoane au murit după ce o firmă a făcut dezinsecţia şi deratizarea într-un bloc din oraş.

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat joi, 21 noiembrie, că o acţiune de control va fi desfăşurată în toată ţara la prestatorii de servicii pentru deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie, dar şi la distribuitorii de produse utilizate în acest domeniu. "Acţiunea va demara pe 22 noiembrie şi se va desfăşura până pe 31 decembrie 2019. Echipe mixte formate din reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică, inspectori ai direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, dar şi personal al Poliţiei Române vor verifica documentele privind înfiinţarea şi funcţionarea prestatorilor de servicii, documentele privind instituirea şi atestarea personalului care îşi desfăşoară activitatea în aceste societăţi comerciale. De asemenea, se va verifica conformitatea produselor folosite în cadrul operaţiunilor, conformitatea produselor deţinute la data controlului, precum şi orice alte documente sau aspecte relevante în timpul controlului", se arată în comunicatul MS.

A început inventariera operatorilor din domeniu

Până la începerea propriu-zisă a controalelor, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a început deja o inventariere a prestatorilor de servicii pentru deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie de pe raza judeţului Galaţi. "Pentru realizarea catagrafierii (inventarierii - n.red.), am solicitat de la Registrul Comerţului o listă cu firmele şi cu persoanele fizice autorizate din domeniu care şi-au declarat punctul de lucru şi care au fost astfel înregistrate. Am solicitat şi instituţiilor care autorizează aceste firme, Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi şi Unităţii Fitosanitare Galaţi, o listă a firmelor autorizate, pentru a putea întocmi un plan de control", a declarat, pentru "Viaţa liberă", dr. Liliana Moise, directorul executiv al DSP Galaţi.

Potrivit doctorului Liliana Moise, DSP Galaţi nu are în atribuţii autorizarea acestor operatori economici, ci doar verificarea lor. "În cadrul acţiunilor de control pe care le-am efectuat până acum, la firmele din acest domeniu, nu am constatat nereguli", a adăugat sursa citată.

Cum obţin aceste firme autorizarea

Potrivit legii, orice firmă care doreşte să se ocupe de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie trebuie să parcurgă mai mulţi paşi înainte de a-şi începe activitatea. Cel mai important pas este cel legat de obţinerea autorizaţiilor necesare în vederea desfăşurării acestor activităţi. Astfel, după ce a strâns toate documentele necesare, persoana interesată trebuie să meargă la DSVSA, aceasta fiind autoritatea care trebuie să elibereze autorizaţia de funcţionare.

Conform legislaţiei, societăţile de profil sunt obligate să depună la dosarul de autorizare, pe lângă datele de identificare, datele firmei, un memoriu tehnic, dar şi lista substanţelor pe care urmează să le folosească la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare. Potrivit surselor noastre, administratorii aduc la dosar liste cu substanţe care nu necesită autorizaţii speciale, pentru acestea din urmă fiind nevoie de avize eliberate doar de Ministerul Sănătăţii. Tot din surse, am aflat că în Galaţi funcţionează 11 agenţi economici cu activitate în acest domeniu.

Verificări de două ori pe an

Legea stabileşte şi faptul că, după depunerea dosarului, unul sau doi medici veterinari merg la sediul societăţii pentru verificări, la final întocmind un raport privind condiţiile găsite. Pe baza acestui raport, societatea primeşte sau nu autorizaţie de funcţionare. Tot legea spune că DSVSA are obligaţia ca, de două ori pe an, să verifice aceste firme.

Culmea, verificările se fac tot pe baza documentelor depuse de administratori la dosar. Dacă, în timpul controalelor se descoperă şi alte substanţe decât cele trecute la dosarul de autorizare, DSVSA nu poate face decât un raport de constatare, care ajunge la Ministerul Sănătăţii. Dacă se ajunge în acest punct, firma cu pricina îşi pierde autorizaţia şi, automat, este în ilegalitate dacă mai desfăşoară activităţi de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie. Şi asta pentru că pe hârtie de autorizare scrie clar că aceasta este valabilă doar cu respectarea condiţiilor şi criteriilor avute la momentul autorizării.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Poliţia Română anunţă că a intensificat controalele la firme care utilizează produse pentru deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie

Poliţia Română anunţă că a intensificat acţiunile pentru combaterea activităţilor ilicite în activitatea operatorilor economici care utilizează produse pentru deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie. Totodată, IGPR precizează că, pe parcursul acţiunilor din domeniul substanţelor periculoase din ultima perioadă, au fost identificate mai multe persoane care deţineau ilegal produse ce conţin ca substanţă activă fosfura de aluminiu.

Potrivit Poliţiei Române, pentru prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor şi a substanţelor utilizate în igiena şi sănătatea publică, la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, au fost intensificate verificările persoanelor fizice şi juridice care efectuează operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor şi substanţe utilizate în igiena şi sănătatea publică la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.

Astfel, pentru verificarea tuturor aspectelor, poliţiştii structurilor de arme, explozivi şi substanţe periculoase acţionează împreună cu specialişti ai celorlalte instituţii care au competenţă în domeniu (oficii fitosanitare judeţene, direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, direcţiile judeţene pentru sănătate publică, inspectorate teritoriale de muncă). "Pe parcursul derulării acţiunilor din domeniul substanţelor periculoase din ultima perioadă au fost identificate mai multe persoane care deţineau ilegal produse ce conţin ca substanţă activă fosfura de aluminiu. Utilizarea şi aplicarea acestor substanţe chimice, fără respectarea normelor tehnice şi a instalaţiilor aferente este deosebit de periculoasă deoarece degajă în contact cu aerul gaze toxice cu efect letal pentru oameni şi animale, acestea fiind şi extrem de inflamabile", precizează Poliţia Română.

De exemplu, în aprilie anul acesta, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Teleorman au făcut verificări la punctul de lucru al unei firme, unde au identificat mai multe produse pentru protecţia plantelor având termenul de valabilitate expirat şi două flacoane a câte 20 de tablete care conţineau ca substanţă activă fosfura de aluminiu, deţinute ilegal. Din cercetări a rezultat că administratorul societăţii ar fi procurat ilegal produsele de la o altă persoană, care a fost prinsă în flagrant de poliţişti, în cursul aceleiaşi luni, în timp ce încerca să comercializeze 10 recipiente a câte 20 tablete cu produs ce avea ca substanţă activă fosfura de aluminiu. Poliţiştii au stabilit că acea persoană ar fi procurat ilegal produsele de la societatea unde era angajată, iar în urma verificărilor făcute la aceasta au fost identificate 13 recipiente a câte 333 tablete cu substanţă activă fosfura de aluminiu (total 4.329 tablete), deţinute ilegal. Totodată, s-a stabilit că societatea nu avea un spaţiu special amenajat pentru depozitarea produselor toxice şi foarte toxice şi nici personal de specialitate în utilizarea acestor produse. În acest caz au fost întocmite dosare penale pentru trafic de produse sau substanţe toxice (3 fapte).

Într-un alt caz, în luna septembrie a acestui an, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Galaţi au verificat o societate din judeţ, constatatând că aceasta deţinea ilegal şi comercializa, fără a deţine autorizaţie, 175 de tablete de produs ce conţineau fosfură de aluminiu. Ca urmare, a fost întocmit dosar penal pentru trafic de produse ori substanţe toxice.

Anul trecut, în luna aprilie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Galaţi au făcut verificări la punctul de lucru al unei societăţi din Galaţi, unde au găsit, într-o magazie, 208 tablete de insecticid ce conţineau fosfură de aluminiu. Tabletele erau deţinute ilegal şi aveau termenul de valabilitate expirat. De asemenea, au fost găsite 45.000 de kilograme de îngrăşăminte chimice care era depozitate în condiţii improprii pe sol. În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru trafic de produse sau substanţe toxice, neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase, care au devenit deşeuri şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi a produselor de protecţia plantelor numai ambalate şi în locuri protejate.

Un alt caz a fost în mai 2018, tot în judeţul Galaţi, unde poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Galaţi au găsit, la o firmă, 32 de tablete de insecticid ce conţineau fosfură de aluminiu, deţinute fără autorizaţie pentru produse de protecţie a plantelor clasificate toxice sau foarte toxice. Totodată, s-a constatat că societatea deţinea 33 de litri de produse de protecţie a plantelor, expirate, iar administratorul nu a luat măsura neutralizării printr-o societate autorizată. În acest caz, s-a întocmit dosar penal pentru trafic de produse sau substanţe toxice şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri.

Tot în cursul lunii mai 2018, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Ialomiţa au făcut verificări la punctul de lucru al unei societăţi comerciale unde au găsit trei kilograme de produse ce conţineau fosfură de aluminiu, deţinute ilegal şi cu termenul de valabilitate expirat. Firma nu avea autorizaţie pentru produse de protecţie a plantelor clasificate toxice sau foarte toxice. Şi în acest caz, a fost întocmit dosar penal pentru trafic de produse sau substanţe toxice şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri. În cursul lunii iunie 2018, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Călăraşi au prins două persoane care transportau cu un autoturism 44 de kilograme de produse cu o concentraţie de 56% de fosfură de aluminiu (produs foarte toxic). În cauză a fost întocmit dosar penal pentru trafic de produse sau substanţe toxice şi contrabandă calificată.

Un bebeluş de nouă zile, un copil de trei ani şi mama acestuia, în vârstă de 28 de ani, au murit după ce în blocul în care locuiau, de pe strada Mioriţei nr. 8 din Timişoara, s-a făcut dezinsecţie şi deratizare. Alte zeci de persoane au ajuns la spital. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au anunţat că în procesul de deratizare a blocurilor din Timişoara, printre care cel în care trei oameni şi-au pierdut viaţa, există indicii că a fost folosită substanţa Delicia - Gastoxin care conţine fosfură de aluminiu, foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, şi care necesită pentru utilizare autorizaţie specială.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.