Jump to content

Candidații partidelor gălățene la alegerile locale din 2020


dcp100168

Recommended Posts

PRO România va avea candidaţi la toate cele 65 de primării din judeţul Galaţi

Preşedintele PRO România, Victor Ponta, s-a aflat marţi, 10 decembrie 2019, la Galaţi pentru a se întâlni cu responsabilii de zonă şi de organizaţii locale din judeţ. În cadrul unei conferinţe de presă, acesta a anunţat că Galaţiul are o organizaţie foarte puternică şi deci PRO România va avea candidaţi la toate cele 65 de primării din judeţ. Pentru fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi va candida senatorul Nicolae Marin, secretarul general adjunct la nivel naţional al partidului. Întrebat despre candidatul la Primăria municipiului Galaţi, Nicolae Marin a explicat că în acest moment se poartă discuţii cu persoane din mediul academic, dar şi din mediul de afaceri pentru a găsi un candidat tânăr, care să nu mai fi candidat anterior, dar care să însemne ceva pentru gălăţeni. Victor Ponta a precizat că partidul îşi propune să obţină un procent de 10-15% la alegerile locale şi peste 15% la cele parlamentare de anul viitor.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Doctorul Dumitru Isfan va deschide lista candidaţilor PMP la Consiliul Judeţean Galaţi

Mai sunt doar şase luni până la alegerile locale, momentul care va stabili o nouă componenţă a consiliilor județene şi locale. Se fac pregătiri pentru aşezarea, în condiţii cât mai favorabile, la linia de start, a uneia dintre cele mai mari redute politice, miza cea mai mare fiind câştigarea funcţiei de primar a municipiului Galaţi, respectiv a preşedintelui Consiliului Judeţean, dar și obținerea unor procente avantajoase pentru crearea de majorităţi.

În acest context, filiala locală a Partidului Mişcarea Populară a anunţat că va deschide lista candidaţilor Consiliului Judeţean Galaţi cu un doctor, o personalitate cunoscută, nu numai prin părţile locului, ci şi la nivel naţional şi internaţional. Dumitru Isfan, specialist în chirurgie toracică, îşi desfăşoară activitatea ca şef de secţie la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfantul Apostol Andrei”. A salvat sute de vieţi, înţelegând, încă de la început, că decizia de a deveni medic concentrează o responsabilitate enormă, aceea de a fi un profesionist, fără a omite să fie OM, cu tot ce presupune el: energie, voinţă, concentrare, pasiune, empatie, emoţie, compasiune pentru pacientul aflat în suferinţă, putere, reuşită. Cu o experienţă de 20 ani ca medic specialist, apoi ca medic primar, Dumitru Isfan este o personalitate complexă nu numai pentru lumea medicală, ci pentru întreaga comunitate locală. De numele lui, se leagă o serie de lucrări ştiinţifice publicate în reviste de specialitate, precum şi organizarea unui eveniment de marcă, primul de acest gen la Galaţi: „Conferinţa Naţională cu Participare Internaţională de Chirurgie Toracică”, reunind somităţi în domeniu, din toate colţurile lumii. Acesta nu s-a limitat doar la activitatea zilnică din sala de operaţii, dedicându-se, de asemenea, predării la catedră, a unor cursuri pentru studenţii din anii III si IV ai Facultaţii de Medicină şi Farmacie de la Galaţi. CV-ul impresionant relevă profilul unei personalităţi care nu s-a oprit niciun moment din a se pune în slujba oamenilor, a pacienţilor pe care i-a înţeles, tratat şi vindecat, dar care a ales să-și asume responsabilităţi în diverse foruri unde se iau decizii pentru îmbunătăţirea actului medical. În prezent, este membru al Colegiului Medicilor, al Comisiei de Litigii Galaţi, dar și membru în Comisia de Specialitate (Chirurgie Toracică) a Ministerului Sănăţii din România.

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Aspiranţi la Primăria Galaţi din partea PLUS

Pe principiul „Fiecare membru este liber să candideze”, procesul intern de desemnare a candidaţilor PLUS Galaţi la alegerile locale din 2020 este în plină desfăşurare. Potrivit datelor prezentate ieri într-o conferinţă de presă, sunt doi candidaţi înscrişi în cursa internă pentru Primăria municipiului Galaţi, Flavia Susnoschi şi Stănică Ambrinoc şi un singur aspirant la fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean, Bogdan Dumitrescu, preşedintele filialei judeţene a PLUS Galaţi.

„Candidații PLUS Galați care vor fi selectați conform acestei proceduri interne vor intra în competiția internă a Alianței USR PLUS alături de candidații USR Galați. În final, Alianța USR PLUS va avea candidați comuni la alegerile locale peste tot în județul Galaţi”, afirmă conducerea PLUS Galaţi.

Partidul numără aproape 400 de membri în judeţul Galaţi, din care 250 în municipiul nostru.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Fostul primar, Marius Stan, intră oficial în cursa pentru Primăria Galaţi

Organizaţia din Galaţi a Partidului Împreună Pentru Moldova a anunţat că vineri, 10 ianuarie 2020, va avea loc lansarea oficială a candidaturii lui Marius Stan, primar al Galaţiului în perioada 2012 - 2016, pentru funcţia de Primar al Municipiului Galaţi, la alegerile locale din 2020. Anunţul oficial va fi făcut în cadrul unei conferinţe de presă.

Partidul Împreună Pentru Moldova este o formaţiune politică apărută ca urmare a demersului România vrea autostrăzi - #şîeu, precum şi a Asocialţiei Civice „Împreună pentru A8”. În luna octombrie 2019, Partidul Împreună Pentru Moldova a fost înregistrat oficial și are ca membri fondatori, un ieşean - Cătălin Urtoi, şi un gălăţean - Marian Dumitru.

În luna noiembrie 2019, reprezentanţii locali ai acestui partid anunţau că selectarea candidatului pentru Primăria Galaţi a rezultat în urma unei campanii intitulată „Căutăm primar". „Criteriile analizei noastre au fost competența, rezultatele şi absenţa obedienței faţă de interesele de grup. Vorbim de oameni care au realizat ceva şi fără ajutor politic. (...) Aşadar, astăzi suntem în măsură să anunţăm că Partidul Împreună Pentru Moldova va susţine echipa Aurel Vlaicu - Marius Stan. Şi-i invităm pe cei cu care vrem să construim pentru Galaţi, să ni se alăture în acest demers. Decizia de a iniţia aceasta acţiune acum vine în urma discuţiilor pe care le-am avut cu Aurel Vlaicu. Am descoperit un profesionist, un om care cunoaşte administraţie mai bine ca oricine. Suntem pe aceeaşi lungime de undă. Partidul Împreună Pentru Moldova preţuieşte competența, nu obediența faţă de partid. Pe de altă parte, nu căutăm oameni noi, cu orice chip, ci oameni în primul rând competenţi. Atenţie, însă! Noi nu căutăm un candidat al Partidului Împreună Pentru Moldova. Noi căutăm o echipă bună pentru Galaţi. Nu pentru a lupta împotriva cuiva, ci pentru a lupta pentru comunitate. Împreună Pentru Galaţi”, se arăta într-un comunicat al Partidului Împreună Pentru Moldova semnat de Marian Dumitru - Vicepreședinte şi Daniel Marian Lupascu - Secretar General.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Cătălin Cristache (PMP) și-a lansat candidatura la Primăria municipiului Galați

Peste 300 de membri au participat, astăzi, la prima şedinţă din 2020 a Organizaţiei Municipale a PMP Galaţi, care a a avut loc la Complexul Muzeal de Ştiinte ale Naturii „Răsvan Angheluţă”. A fost practic momentul în care liderul PMP le-a transmis oficial că va candida pentru fotoliul de primar al Galațiului.

Într-o sală arhiplină, președintele PMP Galați, Cătălin Cristache le-a promis tuturor membrilor, dar și celorlalți gălățeni că va fi un primar „fără stăpân”. „În acest moment, sunt singurul care îl poate invinge pe Ionuţ Pucheanu, copilul din flori, produsul dragostei nemărginite dintre Marius Stan şi PSD. Mizez pe energia şi forţa echipei noastre. Rezultatele obținute de PMP Galaţi au depins de acţiunea fiecărui membru, fie că a fost individuală sau de grup. Ştiu că vom face aceeaşi figură frumoasă si la următoarele alegeri din 2020, care ne bat la uşă. Rămânem consecvenţi principiilor şi proiectelor proprii, rămânem la fel de vocali, sancționând orice derapaj politic sau admnistrativ, contraproductiv pentru gălăţeni”, le-a spus Cristache colegilor săi.

Pe de altă parte, deputatul PMP le-a cerut oamenilor să rămână aceeaşi echipă vie, activă, combativă, nedivizată; o echipă cu oameni serioşi, de bună credinţă, nepătaţi, necompromişi în vreun fel sau altul. „Împreună, am dovedit, de fiecare dată, ce şi cât putem şi tot de fiecare dată am contrazis, prin rezultatele obţinute la urne, speculaţiile conform cărora noi nu am conta. Adversarilor noştri politici le-am dat mereu calculele peste cap. Socoteala lor de-acasă nu s-a potrivit cu socoteala noastră făcută direct în ringul politic, fără frică şi fără menajamente”, a mai spus Cătălin Cristache.

Până acum, și-a mai anunțat intenția de a candida fostul primar Marius Stan.

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

De ce candidează Marius Stan şi pe ce voturi se bazează

Partidul Împreună pentru Moldova a lansat oficial,  pe data de 10 ianuarie 2020, candidatura la Primăria Galaţi a lui Marius Stan. Fostul primar a încercat să explice ziariştilor de ce l-a apucat iar dorul de Galaţi, invocând că proiectele lui nu au fost continuate aşa cum au fost gândite, adică cu viziune şi cu responsabilitate şi că gălăţenii au fost manipulaţi de propaganda de partid şi astfel s-a ajuns să se spună că el a fost primarul care nu făcut nimic, când de fapt el a reuşit să finalizeze 106 proiecte. Partidul Împreună pentru Moldova s-a lăudat cu o echipă formată din Marius Stan, Aurel Vlaicu, Marian Daniel Lupaşcu şi Marcel Capriş care spun că scopul lor este să unească Galaţiul cu Moldova, România şi chiar Europa, punând accent pe infrastructură. 

Motivele candidaturii 

”De ce candidez? Pentru că, dacă vă aduceţi aminte la alegerile din 2016, aproape 20.000 de oameni m-au votat. Acei 20.000 de oameni au fost dezamăgiţi pentru că în Consiliul Local s-a format o clică, o gaşcă, care au pus la cale şi au reuşit să invalideze, contra legii, mandatul de consilier local al lui Stan. Stan oricum îşi dădea demisia. După ce am fost primar, nu acceptam să fiu consilier. Dar încălcând legea, aşa cum au făcut-o ei, mi s-a părut jignitor, iar prin mine au jignit 20.000 de oameni, pe care, cu toată speranţa, îi aştept în acest proiect. Sunt convins că atunci când au votat pe Marius Stan, au votat omul Stan, pentru că Stan nu era în niciun partid. Când am trecut la UNPR, eu fiind ales pe lista USL, dar venind din Partidul Naţional Liberal, conislierii locali puşi de mine pe listă votau împotrivă primarului, făcând coaliţie cu PSD. Pentru a putea funcţiona cât de cât normal, a trebuit să fac compromisul cu UNPR (...)  şi vreau să vă spun că nici acum nu îmi pare rău”, a explicat Marius Stan.

”Candidez şi pentru că este frustrant să vezi că după 4 ani de activitate în primăria condusă de mine 4 ani de zile şi cu Aurel Vlaicu citymanager s-au derulat fix 106 proiecte (...) După atâtea proiecte de care suntem efectiv mândri, propaganda de partid să împrăştie peste tot - au zvonuri şi răspândaci enorm de mulţi, au oameni care le stau în slujbă şi asta fac de dimineaţă până seara - să ducă vorba şi să se pună amprenta că Marius Stan este primarul care nu a făcut nimic. Asta face ca oraşul să devină un oraş paranormal”, spune fostul primar. 

Atât Aurel Vlaicu, cât şi Marius Stan au exemplificat şi proiecte din mandatul lor care au fost continuate, dar care - susţin ei - au fost făcute de mântuială exemplificând parcarea de la Pedagogic, modernizarea Parcului Eminescu sau lucrările de la intrarea în Galaţi dinspre Brăila. Cei doi reproşează actualei adminstraţii lipsa de viziune, lipsa de strategie în dezvoltarea oraşului şi stilul heirupistic de lucru.

N-a falimentat Oţelul

”Marius Stan câştigă un campionat cu Oţelul Galaţi - singurul titlu din Moldova - şi aduce în Galaţi 20,5 milioane de euro, - cum s-au cheltuit este altă poveste - şi din performanţa asta istorică, irepetabilă pentru, cred că, încă 30 de ani de acum încolo, să rămână amprenta pe Stan că el a falimentat Oţelul. Oţelul a falimentat în 2015, eu dându-mi demisia de la club în 2012, ulterior clubul funcţionând sub conducerea unor nume ilustre precum Narcis Răducanu, Ciofoaia, Pascu şi nici nu mai ştiu cei care au fost acolo. Propaganda de care vorbeam a funcţionat şi funcţionează. Mai nou, un partid din ăsta mare a avut deja şedinţă cu subiectul candidatura lui Marius Stan la primarie şi s-a dat ordin de zi pe unitate să se dea zvonul că Marius Stan mai divorţează o data. Ei bine, vreau să îi dezamagesc. Totul este foarte bine. Dar mizeriile astea funcţionează şi asta demonstrează ca deja se tem. Suntem o mână de oameni, un partid mic. Dar dacă încep cu mizerii de genul ăsta, înseamnă că le este teamă, înseamnă că contăm”, a mai spus Marius Stan.

Pe voturile cui se bazează 

”Eu ma bazez, chiar mă bazez pe faptul că dintre membrii PSD vor vota suficient de mulţi şi pentru mine pentru că eu am demonstrat că nu sunt nici de stânga, nici de dreapta, ci că vreau să fac administraţie - şi o parte din oameni au apreciat lucrul ăsta - şi mă bazez şi pe voturile din partea stângă. Nu am nimic cu PSD-ul. Am avut şi am în continuare cu liderii lor, liderii lor care au fost o pacoste pentru oraşul ăsta care a ajuns unde este numai datorită liderilor partidelor şi nu numai de la PSD, lideri care s-au gândit numai la ei. La noi, la oraş, niciodată!”, a afirmat Marius Stan.  

Primele efecte ale candidaturii: Se cere demiterea lui Marius Stan de la Petrolul Ploieşti

La scurt timp după conferinţa de presă, s-a cerut demiterea lui Marius Stan de la echipa de fotbal Petrolul Ploieşti, al cărei preşedinte este. Veolia, principalul finanţator al echipei Petrolul Ploieşti, nu doreşte ca preşedintele clubului să fie implicat politic: ”Veolia România solicită demiterea domnului Marius Stan din funcţia de preşedinte al clubului FC Petrolul Ploieşti după aflarea din surse media a informaţiei că acesta şi-a lansat candidatura pentru obţinerea unui al doilea mandat de primar al oraşului Galaţi. Această  situaţie este în conflict direct cu valorile şi misiunea Veolia, care este apolitică, şi încalcă flagrant termenii parteneriatului încheiat în vara 2017 (…).

De aceea, partenerul finanţator a solicitat în regim de urgenţă întrunirea AGA a FC Petrolul Ploieşti pentru revocarea domnului Marius Stan din funcţia de preşedinte al clubului şi stabilirea măsurilor necesare pentru următoarea perioadă. În caz contrar, Veolia România se va retrage din parteneriat”.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Candidații la Primăria Galaţi își ascut armele

Nu putem spune că anunțul Guvernului Orban de la finele săptămânii trecute cu privire la asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi a luat prin surprindere conducerile formațiunilor politice gălățene.

"Nu e nevoie de grabă", apreciază actualul edil-șef

Încă din 14 ianuarie, într-o conferință de presă comună cu city-managerul Marius Humelnicu, actualul primar PSD al Galațiului, Ionuț Pucheanu, preciza că "nu e nevoie de grabă", urmând ca numele candidaţilor partidului la alegerile locale să fie anunţate într-o altă viitoare întâlnire cu mass-media, în maximum o lună. Aceasta și în condițiile în care, potrivit edilului-șef: "mereu există competiție, altfel n-ar exista progres".
Tot în urmă cu circa o săptămână, fostul primar Marius Stan își anunța candidatura la Primăria municipiului, în cadrul unei conferințe de presă, beneficiind de suportul unei formațiuni politice noi, Partidul Împreună pentru Moldova.

Trei nume pe listă la PNL și USR, două la PLUS

În ceea ce privește competiția internă din cadrul PNL Galați, senatorul George Stângă a ținut să menționeze că "pe lista scurtă se află trei nume: consilierii locali Onuț Atanasiu și Alexandru Șerban, dar și Petrișor Potec". Măsurătorile sociologice se vor realiza la nivel național, tot acolo, cu acordul Biroului Politic, urmând să se facă și nominalizarea candidatului, până cel târziu pe 25 februarie.
Deputatul USR Bogdan Rodeanu s-a înscris în cursa internă pentru desemnarea candidatului la funcția de edil-șef, "împreună cu alți doi colegi". "Alegerea în două tururi a primarilor este un obiectiv asumat al nostru și cu care am condiționat susținerea Guvernului Orban", a mai spus deputatul USR de Galați, menționând că "1.000 la sută vom desemna un candidat comun împreună cu colegii de la PLUS, în maximum 30 de zile".
Acest lucru ne-a fost confirmat de Bogdan Dumitrescu, președintele filialei județene PLUS Galați. "În competiția internă pentru Primărie avem doi colegi: Flavia Susnoschi și Stănică Ambrinoc. Voturile colegilor noștri vor conta în proporție de 60%, iar criteriile stabilite la nivel național, 40%. Miercuri, cel târziu joi, vom definitiva numele candidatului", a mai spus Dumitrescu.

Neîncredere în scrutinul în două tururi

Președintele ALDE Galați, Cristian Dima, crede că "este dificilă păstrarea alegerilor primarilor în două tururi", menționând două obstacole ce vor apărea în opinia sa: moțiunea de cenzură și contestarea la Curtea Constituționalăi. "ALDE Galați are peste zece persoane în competiția internă pentru desemnarea candidatului la Primărie și încercăm să definitivăm până pe 15 februarie", a adăugat Dima.
La rândul său, deputatul PMP Cătălin Cristache este și mai ferm în abordare: "Sunt doar 5% șanse să avem alegeri la Primărie în două tururi. Guvernul liberal își dorește de fapt alegeri anticipate și era mai nimerit să dea OUG pentru un scrutin în două tururi". Totodată, Cristache apreciază că "în toate sondajele sunt favorit al dreptei unite la Galați".

Se pregătesc și "candidați pentru viitor"

În fine, un alt fost edil-șef, deputatul Pro România Eugen Durbacă, ne-a precizat că în niciun caz nu va mai candida la funcția de primar. "Ne străduim să ne facem cunoscuți și trebuie să pregătim un candidat tânăr, pentru viitor, chiar dacă nu va câștiga acum", a spus Durbacă, fără a dori să menționeze un termen pentru nominalizarea în cauză.
O concluzie preliminară se desprinde cert: până la sfârșitul lunii februarie 2020, candidații gălățeni ce aspiră la funcția de primar vor ieși la rampă. Ce este mai puțin sigur este când se va desfășura scrutinul pentru alegerea edilului-șef în actualul context politic național și mai ales cum.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

PSD Galaţi şi-a lansat candidaţii la alegerile locale

Peste 500 de membri ai Partidului Social Democrat (PSD) Galați au participat vineri, 14 februarie 2020, la Teatrul Muzical „Nae Leonard“ Galaţi, la conferința extraordinară a PSD Galați în cadrul căreia au fost lansați candidații la alegerile locale din tot județul, dar au fost desemnați și delegații care vor reprezenta filiala gălățeană la  viitorul Congres de la București.

Președintele PSD Galați, europarlamentarul Dan Nica, i-a prezentat pe toți candidații pe care partidul îi sprijină pentru alegerile locale pentru primăriile din județ și orașe, dar și pentru șefia Consiliului Județean. Dintre candidații la un nou fotoliu de primar, 46 sunt în funcție, iar dintre aceștia 42 de primari sunt membri PSD şi au câştigat alegerile în 2016 candidând din partea PSD. Acestora li s-au adăugat doi primari în funcție care în 2016 au candidat din partea PNL, unul din partea UNPR și un altul de la Asociaţia Partida Rromilor, dar acum sunt în PSD şi vor candida din partea acestui partid.

Actualul președinte al Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a fost reconfirmat ca și candidat pentru un nou mandat din partea PSD, la fel și primarul în funcție, Ionuț Pucheanu, a fost reconfirmat în postura de candidat la scaunul de primar al orașului din partea PSD.

monitoruldegalati.ro

 

Link to comment
Share on other sites

Costel Fotea şi Ionuţ Pucheanu intră în cursă pentru încă un mandat

Costel Fotea este candidatul PSD pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, iar Ionuţ Pucheanu intră în cursa pentru încă un mandat de primar al municipiului Galaţi din partea PSD. Candidaturile lor au fost prezentate şi validate ieri, în cadrul Conferinţei Judeţene Extraordinare a PSD Galaţi, găzduite de Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard".

Peste 500 de social-democraţi au umplut sala Teatrului „Nae Leonard”, unde, în cadrul Conferinţei Judeţene Extraordinare, PSD Galaţi şi-a prezentat şi validat candidaţii pentru funcţiile de primar, respectiv, preşedinte al Consiliului Judeţean. Liderul PSD Galaţi, europarlamentarul Dan Nica, a fost cel care a prezentat fiecare candidat în parte, oferind şi amănunte picante din spatele nominalizării. Trebuie spus că din 42 de primari, câţi număra PSD după alegerile din 2016, acum a ajuns la 46. Şi asta pentru că primarii de la Jorăşti, Buciumeni, Cuca şi Brăhăşeşti au lăsat PNL, UNPR, respectiv, Partida Romilor pentru a candida din partea PSD.

Pariul lui Dan Nica

"Un pariu care acum patru ani părea un risc asumat", a mărturisit Dan Nica despre Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean. "La fel ca în cazul lui Ionuţ Pucheanu, mulţi încercau să mă convingă că este de-a dreptul riscant să merg cu doi tineri care nu au experienţa necesară, ca să poată ei să facă şi să dreagă. Uite că s-a dovedit că, dacă ai încredere în oameni şi un pic de fler - cum e aici, lucrurile pot să arate cu totul altfel! Astăzi putem cu toţii să vedem lucruri bune care se întâmplă peste tot în Galaţi, din păcate nu peste tot în România", a spus Dan Nica.

Sub sloganul "Rămân angajat la judeţ", preşedintele Costel Fotea a trecut în revistă câteva dintre realizările acestui mandat: "Galaţiul este în primele locuri la absorbţie de fonduri europene. Orice ban adus în judeţul Galaţi înseamnă dezvoltare economică şi condiţii mai bune pentru oameni. Ăsta este crezul meu dintotdeauna. Sunt aproape 160 de milioane de euro pentru peste 370 de km de drumuri judeţene. Sunt aproape 100 de milioane de euro care intră în toate spitalele din subordinea Consiliului Judeţean. Galaţiul construieşte primul şi unicul muzeu de artă vizuală din România după anul 1989. Avem investiţii în fiecare şcoală specială, nu am neglijat nici Direcţia pentru Protecţia Copilului, nici bolnavii de Alzheimer. Pentru că trebuie să ne şi relaxăm, extindem bazele de agrement Zătun, Pădurea Gârboavele", a spus Costel Fotea, oferindu-le colegilor de partid o mărturisire: "în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, prima dată mă gândesc să nu vă fac de ruşine pe dumneavoastră, şi după aceea pe mine!".

Şi-a pus "capul jos" pentru Pucheanu

"Acum patru ani, când îl puneam candidat de primar împreună cu voi, mulţi întrebau: «Eşti sigur? Nu e prea tânăr?». Şi eu am spus: «Nu vârsta, ceea ce ştie şi ce poate să facă un om contează pentru mine». La vremea respectivă, cineva mi-a spus: îmi pun eu capul jos - adică funcţia de preşedinte de organizaţie - pentru dl Pucheanu? Am răspuns că pentru dl Pucheanu merită să-mi pun capul. Şi, după patru ani, pot să spun că nu m-am înşelat: actualul şi viitorul primar al municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu!", a anunţat Dan Nica.

Reamintind sloganul cu care a candidat la Primărie în 2016, "Schimbarea în care credem", Ionuţ Pucheanu a declarat că acum e nevoie de o continuitate: "Suntem campioni la atragerea fondurilor europene, cel puţin pe zona de sud-est. Toată lumea a fost ferm convinsă că o să ne rupem gâtul când ne-am luat la trântă cu sistemul de termoficare, nimeni n-a crezut că în maximum doi ani se poate rezolva o problemă care trena de peste 26 de ani, cu nişte pierderi de la bugetul local, la momentul respectiv, de aproximativ 12 milioane de euro. Dacă, acum patru ani, Galaţiul a avut nevoie de schimbare, acum Galaţiul are nevoie de continuitate. Sunt proiecte în desfăşurare, sunt fonduri ce urmează a fi implementate, sunt idei pe care le-am strâns de la gălăţeni, idei care ne-au venit în implementarea celorlalte proiecte pe care le avem şi care, credeţi-mă, merită a fi făcute pentru bunăstarea gălăţenilor şi pentru o viaţă mai bună a tuturor celor care locuiesc sau care vor vrea să se mute la Galaţi", a spus Pucheanu, convins că în următorii patru ani oraşul va deveni un pol de interes naţional.

Candidaţii PSD la primăriile din judeţ

Iată cine sunt candidaţii PSD la Primăriile din judeţ: Barcea - Ioan Adrian Popescu; Bălăbăneşti - Marius Gicu Ciocan; Bălăşeşti - Paul Cezar Maftei; Băleni - Ionel Popa; Băneasa - George Aurelian Gache; Bereşti-Meria - Victor Dorobăţ; Braniştea - Ionel Lepădatu; Brăhăşeşti - Mircea Dumitru; Buciumeni - Năstase Petrache, Cavadineşti - Dănuţa Bourceanu; Cerţeşti - Alexandru Duda; Cosmeşti - Ion Tuchiluş, Costache Negri - Luca Ştefan; Cuca - Mihăiţă Vlad; Cudalbi - Ştefan Drugan; Cuza Vodă - Vasilica Tănase; Drăgăneşti - Ion Vrabie, Drăguşeni - Dumitru Vintilă; Fârţăneşti - Adrian Filote; Folteşti - Laurenţiu Gigi Moraru; Frumuşiţa - Paraschiv Stoica; Fundeni - Manuel Lupu; Ghidigeni - Petru Valeriu Cotan; Gohor - Gelu Sîrghie; Griviţa - Niţă Chebac; Independenţa - Ionel Grigore; Iveşti - Cornel Hamza; Jorăşti - Dănuţ Tofan; Lieşti - Daniel Milaşcu; Matca - Gică Florea; Măstăcani - Dănuţ Ilie; Movileni - Marian Moisă; Munteni - Dănuţ Oprea; Nămoloasa - Adrian Răsmeriţă; Pechea - Mihăiţă Măncilă; Piscu - Ştefan Vlad; Poiana - Ciprian Tudor; Priponeşti - Lucian Borza; Rădeşti - Ionel Popoiu; Rediu - Fănel Mihai; Scânteieşti - Ghiorghe Bute; Schela - Lucia Diana Toma; Slobozia Conachi - Emil Dragomir; Smârdan - Costică Stroea; Smulţi - Costică Gafton; Suceveni - Marian Mitrofan; Suhurlui - Andrei Frangulea; Şendreni - Zamfira Burlacu; Tudor Vladimirescu - Costel Gheorghe; Tuluceşti - Petrică Bratu; Ţepu - Călin Rugină; Umbrăreşti - Stoica Paraschiv; Valea Mărului - Virgil Doca; Vânători - Marian Ghinea; Vârlezi - Ştefan Patriche, Vlădeşti - Ovidiu Grozav; Bereşti - Octavian Dică; Târgu Bujor - Laurenţiu Viorel Gîdei; Tecuci - Constantin Cătălin Hurdubae.

Pentru primăriile comunelor Corod, Nicoreşti, Negrileşti, Corni şi Oancea, PSD urmează să-şi desemneze candidaţii.

Degeaba eşti primar, dacă n-ai majoritate în Consiliul Local

PSD Galaţi, prin vocea liderului organizaţiei judeţene, eurodeputatul Dan Nica, este convins că va câştiga alegerile locale şi că va avea mai mulţi primari şi consilieri decât în urmă cu patru ani.

Pe scena Conferinţei Judeţene Extraordinare, primarul Ionuţ Pucheanu a ţinut să le explice colegilor cât de importantă este o majoritate în Consiliul Local, care să asigure susţinerea pentru proiectele iniţiate de edilul-şef: "Dacă în calculul unora, poate că viitorul primar al municipiului Galaţi e oarecum «jucat», cred că e nevoie de o forţă şi de o coagulare a tuturor pentru a avea şi un consiliu local puternic. Pentru că aţi văzut ce înseamnă un mandat de patru ani cu o stabilitate în Consiliu Local. Atunci când promiţi în faţa cetăţeanului că vei face un lucru, te duci în faţa consilierilor şi prezinţi acel proiect, iar aceştia îţi dau girul pentru a-l duce la bun sfârşit. Nu e nimic mai greu şi cred că nimic mai frustrant decât să fii primar fără consiliu local. Este ca şi cum ai umbla într-un singur picior. Şi nu e vorba că nu te poţi deplasa, ci de faptul că te deplasezi extraordinar de greu", a spus Pucheanu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Lista candidaților la şefia CJ Galați, în curs de definitivare

Recent, în cadrul unei ședințe de Guvern, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că varianta de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene din rândul și de către consilieri poate fi adoptată doar printr-un proiect de lege în Parlament, nu prin ordonanţă de urgenţă (OUG).

Altfel, miza alegerii consilierilor și a președintelui Consiliului Județean, indiferent de modalitatea în care va avea loc, la termen sau anticipat, uninominal sau nu, crește vertiginos din patru ani în patru ani. "Potul" este, conform celor mai recente cifre, un buget de peste 700 milioane de lei. Acesta, așa cum ne declara recent Costel Fotea, președintele în funcție, este destinat, cel puțin în acest an, în proporție de 55% dezvoltării, mai pe românește investițiilor. De altfel, la acest sfârșit de săptămână, Fotea a fost validat de conducerea PSD Galați pentru o nouă candidatură.

În această "ecuație", celelalte formațiuni de pe scena politică gălățeană au propriile abordări. Senatorul George Stângă (PNL) ne-a declarat că: "în cazul candidaturii la Consiliul Județean, am deschis o procedură pe care o vom finaliza până la sfârșitul lunii februarie. Avem patru persoane care oricând pot fi în această funcție și mă refer la Ionică Simbanu, liderul consilierilor județeni, o voce a oamenilor de dreapta din consiliu, Viorel Cristovici, cu patru mandate de consilier, un om cu o vastă experiență administrativă, secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, George Scarlat și subsemnatul, președintele Organizației Județene a Partidului Național Liberal". "Momentan, eu sunt cel mai bine poziționat în cercetările sociologice, dar vom lua decizia în structura centrală a partidului, pentru a trimite în fața alegătorilor candidatul cu cele mai mari șanse", a mai spus Stângă, continuând discuția într-un registru tehnic, cu mențiunea foarte importantă că un guvern interimar nu mai poate emite ordonanțe de urgență pentru a schimba Codul Administrativ.

La rândul său, deputatul Bogdan Rodeanu (USR) ne-a anunțat că: "vom nominaliza în perioada imediat următoare candidatul nostru la șefia CJ. Deja, colegul nostru, liderul PLUS Galați, Bogdan Dumitrescu, s-a înscris în această cursă, iar decizia o vom lua în birourile județene reunite ale USR-PLUS. Am vrut să vedem și dacă se va face modificarea privind alegerea indirectă pentru această funcție, dar am constatat că discuțiile care au avut loc nu au prezentat niciun angajament real. Au fost mai mult declarații decât fapte. Oricum, noi avem oameni care pot oferi credibilitate funcției de președinte al Consiliului Județean".

Tranșant, ca de obicei este și deputatul Cătălin Cristache (PMP): "trebuia dată ordonanță de urgență pentru revenirea la votul consilierilor pentru funcția de președinte al CJ. Nu s-a modificat nimic, nici privind unificarea dreptei la Galați, despre care eu am vorbit de nenumărate ori. Colegii de la PNL și USR trăiesc în corcoduș și cred că vor câștiga pe valul politic. Nu-i nimic, vom merge pe picioarele noastre și în zilele următoare vă voi preciza care este candidatul nostru la conducerea CJ".

Ceva mai rezervat privind candidatura s-a arătat senatorul Nicolae Marin (Pro România): "astăzi, când vorbim, eu sunt candidatul partidului la funcția de președinte al CJ. Sistemul actual de vot nu avantajează un partid mai mic, cum este al nostru. Este un deal între PSD care și-a dorit alegeri într-un singur tur și PNL care și-a dorit anticipate. Calendarul curge pentru că și-au dat mâna și vom zăpăci oamenii cu șase-șapte buletine de vot, dacă localele vor avea loc odată cu parlamentarele. Revenind, decizia finală privind nominalizarea mea va fi luată în Biroul Executiv Național și nu exclud nici o candidatură la Primărie, dacă partidul o va cere".

În fine, o percepție diferită o are Cristian Dima, președintele ALDE Galați: "în această perioadă, încă facem evaluări și cercetări sociologice, inclusiv în județ, pentru că, din punctul nostru de vedere, nu desemnarea unei persoane pentru această funcție este cel mai important, ci alcătuirea unei echipe. Nouă nu ne este indiferent cine ne reprezintă în alegerile locale. Avem și o incertitudine legată de data alegerilor, mai ales dacă ne amintim că actualii aleși au depus jurămintele în data de 7 iunie 2016. Apreciez că la mijlocul lunii martie vom anunța echipele noastre de consilieri locali și județeni".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cine va câştiga alegerile pentru Primăria Galaţi

Chiar dacă data alegerilor locale este încă incertă şi nu se ştie nici modalitatea în care se va desfăşura scrutinul, în unul sau două tururi, mi-am propus o analiză a şansele candidaţilor înscrişi în cursă pentru Primăria Galaţi, deşi nici nominalizările nu sunt foarte clare în momentul de faţă.

PSD. Partidul lui Ionuţ Pucheanu, actualul primar al Galaţiului, este creditat în municipiu, conform ultimelor două runde de alegeri (europarlamentare şi prezidenţiale), cu aproximativ 20% din voturi. În cei patru ani aflaţi la conducerea oraşului, notorietatea lui Pucheanu a crescut foarte mult, în ciuda controverselor referitoare la ne/realizările sale, astfel că el poate obţine fără probleme un scor de 30%, poate chiar ceva mai mult, în funcţie de numele contracandidaţilor importanţi pe care-i va avea. Dacă PSD nu-l va nominaliza pe Pucheanu, scorul celui desemnat (printre numele vehiculate aflându-se preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, şi city managerul oraşului, Marius Humelnicu), mai puţin cunoscut alegătorilor decât primarul în funcţie, nu va trece probabil de 25%.

PNL. Partidul aflat acum la guvernare se află încă în căutarea candidatului ideal. Oficial, sunt în cursă consilierul local Onuţ Atanasiu, şeful filialei municipale, Alexandru Şerban, şi omul de afaceri Petrişor Potec, dar pe la colţuri sunt vehiculate şi alte nume, printre care şi cel al prefectului Gabriel Avrămescu. Niciunul dintre aceştia nu are însă notorietatea lui Klaus Iohannis, care le-a adus liberalilor din municipiu peste 30% la ultimul scrutin, aşa că scorul oricăruia dintre ei se va situa undeva la 15-20%, în marja obţinută de partid la europarlamentare.

USR-PLUS. Şi în acest caz avem o variaţie foarte mare între partidul în sine (27,5% la europarlamentare) şi liderul acestuia (17,5% la prezidenţiale), USR şi PLUS nereuşind să impună la Galaţi un nume care să fie foarte cunoscut electoratului. Cel mai probabil, la Primărie va candida Bogdan Rodeanu, şeful local al USR, iar scorul său se va situa tot în jur de 15-20%. Varianta PLUS, cu cvasinecunoscuta Flavia Susnoschi, ar putea să fie o opţiune şi mai proastă, chiar dacă respectiva doamnă se bucură de aprecieri unanime în anturajul său.

ÎPM. Candidatura lui Marius Stan va conta în proporţie de 99% în opţiunile exprimate pentru un partid nou înfiinţat, dar notorietatea sa, fără o bază reală de alegători, nu-i poate aduce mai mult de 15%, în cel mai bun caz.

PMP. Extrem de vocalul lider local Cătălin Cristache are dezavantajul de a pleca de pe poziţia unui partid care nu prea a reuşit să se desprindă de pragul de 5%, astfel că, oricât ar fi de insistent, nu poate să obţină mai mult de 10% din voturile gălăţenilor.

ProROMÂNIA. Nucleul dur al acestei formaţiuni, constituit în jurul lui Eugen Durbacă, a rezistat de-a lungul vremii şi, indiferent ce candidat va arunca în luptă - un tânăr, cel mai probabil - se va menţine la circa 10%.

ALDE. Fără alegători stabili şi fără candidat nominalizat, partidul lui Cristi Dima nu va obţine, cel mai probabil, mai mult de 5% din opţiuni.

Ceilalţi pretendenţi, pentru că sigur vor mai exista candidaţi ai partidelor mici şi temerari de gen Telegan, nu vor conta în mod real în cursă, chiar dacă vor da culoare campaniei electorale.

Punând estimările cap la cap, rezultă o victorie clară a lui Ionuţ Pucheanu, dacă alegerile se vor desfăşura într-un singur tur, şi un posibil succes al celui mai bine clasat opozant (Rodeanu, Atanasiu, Stan sau, eventual, Cristache), în cazul în care sistemul electoral va fi schimbat şi se va vota în două tururi.

D.C.Predescu

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Consiliul Executiv Național al PMP a aprobat candidatura lui Cătălin Cristache la Primăria Galați

Vicepreședintele Partidului Mişcarea Populară, deputatul gălățean Cătălin Cristache, a anunţat că în cadrul Consiliului Executiv Naţional al PMP i-a fost aprobată candidatura la Primăria municipiului Galați. „În şedinţa Consiliului Executiv Naţional al PMP, desfăşurată la Palatul Parlamentului, au fost validate candidaturile din partea partidului pentru mai multe primării reprezentând municipii reşedinţă de judeţ din întreaga ţară. În rândul acestora, a fost aprobată cu unanimitate de voturi şi candidatura mea pentru funcţia de primar al municipiului Galați”, ne-a declarat liderul organizației județene Galați a PMP.

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Se uneşte dreapta la Galaţi? Cine este în cărţi şi când se va afla rezultatul discuţiilor

De câteva zile, se agită lumea politică gălăţeană, de zici că şi-au anunţat vizita, la Galaţi, Obama şi cu Trump la un loc, să ne ţină lecţii de democraţie şi strategie electorală. Totul a pornit de la zvonul că USR+ şi PNL şi-ar fi dat mâna pentru candidaţi comuni şi de aici scenarita a început să arunce pe piaţă diverse variante.

S-a vorbit că ar fi fost o întâlnire între cele două părţi, weekendul trecut, apoi se spune că de fapt au fost două întâlniri pe parcursul săptămânii trecute. În cadrul acestor întâlniri s-ar fi stabilit cine şi unde va candida. Şi aici s-au amestecat zvonurile. Ba că va candida la Primăria Galaţi preşedintele USR Galaţi, Bogdan Rodeanu, iar la Consiliul Judeţean ar putea fi candidat Onuţ Atanasiu (PNL). Apoi s-au răsucit discuţiile şi s-a venit cu varianta Onuţ Atanasiu la Primărie şi Rodeanu la judeţ, pentru ca mai apoi să se vorbească despre Rodeanu la primărie, dar Stângă la judeţ. Însă zvonistica nu spunea şi unde ar fi locul PMP, în cazul în care se discută despre o coagulare a dreptei.

Ca să punem capăt bărfelor, am stat de vorbă cu cei trei lideri ai celor trei partide.

Bogdan Rodeanu, preşedintele USR Galaţi, a confirmat că au existat discuţii cu PNL şi PMP: „Sunt multe variabile, dar ceea ce pot să spun este că există dialog şi există disponibilitate. Este prematur să vorbim despre o alianţă. Dacă se va ajunge la o înţelegere, totul trebuie făcut statutar şi armonizat cu elementele din statutul tuturor partidelor”, ne-a declarat Bogdan Rodeanu. Acesta a mai spus că o decizie finală ar putea fi luată după ce, joia viitoare, vor fi tranşate lucrurile la nivel naţional, căci Curtea Constituţională urmează să se pronunţe asupra ordonanţei de urgenţă privind alegerile anticipate pe data de 12 martie 2020.

George Stângă, preşedintele PNL Galaţi, a confirmat şi el discuţiile cu USR-PLUS şi PMP. „Da. Am început discuţiile cu mai multe partide. Încercăm să discutăm cu toate formaţiunile politice”, a spus liderul PNL Galaţi. Întrebat dacă doreşte să-şi impună propriul candidat la primărie sau la CJ, acesta a spus că se vor face sondaje şi se va merge pe candidatul cel mai bine clasat. La insistenţele noastre, Stângă a spus că în sondajele de până acum şi, aşa cum se ştie deja, nu există dubii că PNL-ul, dintre toate partidele de dreapta, stă cel mai bine în judeţ unde are aproximativ 300 de consilieri locali şi câţiva primari.

Cătălin Cristache, preşedintele PMP Galaţi, se dezice de orice discuţii. „Numai poveşti! Nu există aşa ceva. Cele trei partide nu s-au întâlnit. Sunt numai poveşti şi atât” a declarat, pentru Monitorul de Galaţi, Cătălin Cristache.

Concluziile sunt uşor de tras dacă punem cap la cap declaraţiile celor trei, însă lăsăm cititorii să citească printre rândurile declaraţiilor lor. Cert este însă că politicienii din România sunt mereu alunecoşi, iar ce au vorbit astăzi, mâine s-ar putea să nu mai fie valabil.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

PNL Galaţi continuă negocierile pentru un candidat unic al dreptei

Biroul Permanent Naţional al Partidului Naţional Liberal a validat, luni, 09 martie 2020, candidaţii PNL la funcţiile de preşedinte al Consiliului Judeţean şi primar al municipiului reşedinţă de judeţ. Printre judeţele pentru care s-a amânat validarea candidiaţilor se află şi Galaţiul. Mai exact este vorba despre sectoarele din Bucureşti şi judeţele Argeş, Brăila, Galaţi, Giurgiu, Maramureş, Neamţ, Satu Mare şi Vaslui, unde nu au fost validaţi candidaţii. Pentru aceste judeţe, inclusiv Galaţiul, se va lua o decizie în următoarele două săptămâni. Cauzele amânărilor se pare că ar fi două: fie nu s-au încheiat sondajele, fie se negociază cu alte partide. După cum Monitorul de Galaţi a mai scris, la Galaţi există negocieri între USR şi PNL.

Însă amânarea deciziei pentru Galaţi, atât pentru candidatul la Primăria municipiului Galaţi, dar şi pentru Consiliul Judeţean, ne-a explicat-o preşedintele PNL Galaţi, George Stângă. Acesta a declarat pentru Monitorul de Galaţi că a cerut şi a obţinut mandat din partea organizaţiei judeţene pentru a negocia cu toate partidele de dreapta pentru a merge cu un candidat comun. „Eu am solicitat această amânare. Am solicitat pentru că săptămâna trecută am solicitat mandat din partea organizaţiei pentru a duce negocieri cu toate celelalte partide de dreapta pentru a vedea dacă putem merge cu candidat unic. În momentul în care noi am fi avut astăzi un candidat validat, ar fi însemnat că ne-am fi bătut joc de aceste negocieri”, a declarat George Stângă. Acesta a spus că va negocia cu USR-PLUS, PMP, ALDE, PACT, dar şi cu Marius Stan şi speră ca până la finele acestei săptămâni, aceste negocieri să se finalizeze.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Liderii a cinci grupări politice din Galaţi au încheiat un pact de neagresiune pentru alegerile locale

Liderii a cinci formaţiuni politice din Galaţi şi o serie de reprezentanţi ai societăţii civile s-au întâlnit în weekendul trecut  la o masă rotundă care a avut ca temă „unirea dreptei la Galaţi". Evenimentul, iniţiat de Partidul Împreună Pentru Moldova, a trezit încă de la bun început controverse (mai ales din cauza neînţelegerilor mai vechi dintre o serie de lideri ai grupărilor de dreapta, dar şi din cauza implicării discutabile a societăţii civile în procesul de desemnare a unor candidaţi politici), motiv pentru USR şi PNL au declinat invitaţia.

Au răspuns prezent, însă, Alianţa Pentru Unirea Românilor (Aur), Împreună Pentru Moldova (IPM), PACT pentru Galaţi, Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi Re:Start România, care au precizat, într-o conferinţă de presă desfăşurată ulterior, că vor urma şi alte întâlniri, scopul final fiind coagularea forţelor de dreapta în jurul unui candidat comun pentru Primăria Galaţi, asumat de toate formaţiunile. Deocamdată au fost formulate câteva principii de bază, cu care toţi au căzut de acord, respectiv ca toţi candidaţii pentru locale (şi nu numai) să fie decişi la nivel local, nu impuşi de la Bucureşti, candidatul comun pentru primărie urmând să fie desemnat (dacă va fi desemnat) în urma unui sondaj care va măsura şansele candidaţilor anunţaţi.

S-a convenit şi asupra unui armistiţiu, ceea ce presupune că în perioada următoare, fiecare partid se va promova şi îşi va promova candidatul, fără atacuri împotriva altui partid sau candidat de dreapta. „Solicităm respectarea acestui armistiţiu şi de către partidele care au absentat de la întâlnire. Solicităm liderilor PNL şi USR să ia decizii având în vedere interesul Galaţiului şi nu interesul de partid, cel personal, sau doar orgoliul de partid aflat pe val”, au precizat cele 5 formaţiuni, într-un comunicat de presă comun.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Mandatele aleșilor locali, prelungite până la 31 decembrie 2020

Mandatele aleşilor locali prelungite până cel târziu la 31 decembrie 2020 şi bani depuşi în locul listelor de susţinători, acestea sunt cele mai importante prevederi ale Ordonanţei de Urgenţă nr. 44/2020, publicată în Monitorul Oficial al României.

Ordonanţa prevede că procedurile privind organizarea alegerilor locale se iniţiază în termen de şase luni de la data expirării stării de urgenţă. Data alegerilor se stabileşte la propunerea Autorităţii Electorale Permanente şi a Ministerului Afacerilor Interne, cu avizul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. În consecinţă, mandatele actualilor primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali şi judeţeni se prelungesc, "dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020". OUG prevede şi derogări de la normele de până acum. Astfel, numărul minim al susţinătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor se va reduce la jumătate. Mai mult, partidele politice, alianţele, organizaţiile minorităţilor naţionale pot opta ca, în locul depunerii listelor de susţinători, să facă dovada depunerii în contul bancar deschis pentru campania electorală la nivelul judeţului a unor contribuţii electorale în valoare de cel puţin 50 de salarii de bază minime brute pe ţară.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

”La Galaţi, forţele de dreapta pot învinge PSD doar unite”

"Dacă vom ajunge în situaţia nedorită de noi de a candida fără nicio formă de alianţă, cu siguranţă domnul profesor Onuţ Atanasiu va fi candidatul PNL la funcţia de primar al municipiului Galaţi", a declarat liderul organizaţiei judeţene a PNL Galaţi, senatorul George Stângă. În vederea realizării unei alianţe de dreapta, liderul spune că a purtat deja discuţii cu PACT, PMP şi USR-PLUS, dar crede că Marius Stan are un loc în construcţia politică pe care şi-o doreşte.

"Îmi manifest deschiderea totală către o politică de alianţe formată pe partea dreaptă a scenei politice. La Galaţi, forţele de dreapta pot învinge PSD doar unite", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele PNL Galaţi, senatorul George Stângă. Parlamentarul a răspuns astfel la întrebarea noastră cu privire la stabilirea candidatului liberal la Primăria Galaţi. Stângă a precizat că, în ultimele două săptămâni, a discutat cu reprezentanţi din partea PACT, PMP şi de la USR-PLUS. "Nu l-am menţionat pe dl Marius Stan, pentru că n-am reuşit să mă întâlnesc cu dumnealui, dar cu siguranţă în construcţia pe care noi vrem să o facem dumnealui are un loc foarte bine definit", a spus liderul PNL.

"Sunt convins că vom găsi cea mai bună soluţie, vom fi înţelepţi, raţionali, vom pune interesul gălăţenilor pe primul loc şi vom forma o alianţă care va câştiga Primăria municipiului Galaţi şi preşedinţia Consiliului Judeţean", a declarat, optimist, George Stângă.

Întrebat dacă alianţa va avea un candidat liberal la Primăria Galaţi sau există varianta susţinerii unui candidat de altă culoare politică, George Stângă ne-a răspuns: "În mod normal, ar trebui să intrăm într-o etapă de cercetări sociologice, să măsurăm mai mulţi candidaţi şi să ne fixăm pe cel care are cele mai mari şanse de a câştiga Primăria Galaţi. Sondajul se va face în a doua parte a lunii iunie".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

C. CRISTACHE (PMP): “PREFECTUL SE OCUPĂ DE ÎNCHEGAREA ALIANȚEI PE PARTEA DREAPTĂ”

Deseori, declarațiile făcute de liderul PMP Galați, Cătălin Cristache, reușesc să genereze comentarii aprinse în mediul virtual. Prezent în platoul emisiunii Deschide Lumea, la Realitatea TV Galați – Brăila, deputatul gălățean a reușit să îl pună în dificultate pe prefectul Galațiului, afirmând că Avrămescu este cel care stă în spatele negocierilor politice dintre partidele de dreapta, în ciuda faptului că funcția nu îi permite să facă acest lucru:

Cristache: “Am stat de vorba cu dl prefect care se ocupă de închegarea alianței pe partea dreaptă”.

Reporter: “E oficial, prefectul de ocupă de acest lucru?”

Cristache: “NU. E neoficial. Din partea PNL-ului, dumnealui se ocupă”.

Reporter: “Din câte știu, prefectul nu are voie să se implice politic”

Cristache: “Nu. După program (…). Am ajuns la niște puncte comune, a fost o discuție foarte constructivă. Chiar dacă nu ne vom înțelege în alegerile astea, pe viitor, prin intermediul domnului prefect, cred că se pot aduna forțele de dreapta”.

Contactat telefonic, prefectul județului Galați, Gabriel Avrămescu e negat vehement afirmația lui Cristache. “Prin natura funcției, stau de vorbă cu mulți parlamentari gălățeni, de la toate partidele politice. Asta nu înseamnă că m-am apucat să fac negocieri politice. Cunosc foarte bine codul administrativ și regulamentul de organizare și funcționare și n-as implica niciodată Prefectura Galați într-o astfel de activitate”, a declarat Avrămescu.

Invitat să comenteze schimbul de replici dintre Cătălin Cristache (PMP) și prefectul Gabriel Avrămescu, primarul Ionuț Pucheanu a lăsat să se înțeleagă că afirmațiile deputatului gălățean ar fi adevărate, rezumându-se doar la declarația “aș vrea să-l pot contrazice” (pe Cristache n.r.).

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

Când Cristache și Pucheanu nu se (mai) contrazic. Pandemie, inundații, glume și alianțe preelectorale

Unii gălățeni nu au închis ochii în noaptea de 11 spre 12 iunie după ploaia torențială, iar copacii căzuți pe mașini le-au schimbat prioritățile de a doua zi. Alți gălățeni, probabil ceva mai puțini decât ceilalți, nu au închis un ochi pentru că județul are un singur subprefect. Și celor dintâi, dar, mai ales celor din urmă, vrerea le-a fost îndeplinită.

Efectele ploii și ale grindinei au fost înlăturate, pentru primii cu daune acoperite sau nu de asigurări, în ciuda faptului că, potrivit prefectului Gabriel Avramescu, intervenţia utilajelor pentru deblocarea străzii Basarabiei s-a lăsat aşteptată. Al doilea subprefect și-a făcut apariția în carne și oase, urmare unei hotărâri de guvern. Asta după ce sistemul l-a pensionat la patruzeci și ceva de ani, i-a dat posibilitatea deschiderii unui business, iar acum, grație experienței profesionale, îi oferă o nouă carieră publică.

De fapt, acesta este doar prologul pentru că apetența oamenilor politici pentru funcțiile publice este depășită doar de unele fracturi logice pe care le susțin și mai ales de veșnicele glumițe, contrastante cu vremurile din prezent.

Prefectul coagulează forțele de dreapta?

Recent, într-o emisiune televizată, deputatul PMP Cătălin Cristache aruncă nu glumița, ci bombița. Acest Traian Băsescu al Galațiului ne anunță, dintr-un studio TV, că prefectul Avrămescu este cel ce coagulează forțele de dreapta din Galați care doresc înlăturarea PSD de la ocârmuirea locală. Asta se petrece în timp ce multe din ”senatoarele” PMP din Consiliul Local votează cot la cot cu PSD hotărârile inițiate. Altfel, lupta lui Cristache cu PSD este la baionetă și îl critică pe edil din toate pozițiile. Tot potrivit președintelui PMP Galați, exercițiul menționat de coagulare se petrece după program, ca să nu lăsăm loc la interpretări.

Precizarea este preluată de primarul Ionuț Pucheanu, într-un registru al condițional-optativului cu maximă rezonanță, deși fraza nu este finalizată: ”Aș vrea să îl pot contrazice pe domnul Cristache”. Formularea vine în contextul în care tot edilul-șef al Galațiului ne atrage atenția că prefectul se întâlnește de obicei cu doi parlamentari, nu cu patru și mai ales nu cu trei, ca să fim bine înțeleși. Pucheanu pare foarte sigur pe el în perspectiva alegerilor locale, mai ales că a fost validat de partid ca și candidat încă din februarie, înainte de izbucnirea pandemiei.

”Aș vrea să cred că Galațiul nu se rezumă la străzile Brăilei și Domnească”, este replica prefectului, după intervențiile ISU pentru degajarea carosabilului și își manifestă disponibilitatea de a candida la primărie. ”Nu la Galați și nici la Buzău, ci la Chiojdu, acolo unde m-am născut”, spune el mai mult sau mai puțin serios, fără un orizont de timp bine delimitat, dorința sa actuală declarată fiind exclusiv cea de a face administrație.

Sondaje, reguli şi dezbateri, dar încă niciun candidat 

Între timp, Partidul ”Mișcarea Împreună”, coagulat zonal în jurul fostului mijlocaș central de la Oțelul Galați și fost primar, Marius Stan, vrea sondaj pe partea dreaptă pentru a învinge PSD la Primăria Galați, conform unui comunicat primit de noi la redacție. Regulile sunt clare, dar astfel de solicitări nu prea pot fi făcute de la nivelul notorietății extrem de reduse a formațiunii politice.

Pe de altă parte, ALDE și Pro România strecoară teme punctuale în dezbaterea publică și cam atât. Nu știm decât de candidatura senatorului Nicolae Marin la Consiliul Județean.

Oarecum terni ne par a fi cei de la USR-PLUS, cel puțin la Galați. Prezența lui Bogdan Dumitrescu, lider PLUS și potențial candidat pentru Consiliul Județean într-o dezbatere televizată a fost un fiasco. Timorat, nepregătit și cu un rucsac de neputințe în spate ce nu îi aparțin, omul a vorbit 30 de minute, sau mai mult, despre informatizarea școlilor din județ și dotarea cu internet 4 și 5G. Deputatul USR Bogdan Rodeanu este mult mai optimist și ne anunță o lansare de candidați în această săptămână, chiar o alianță, cu mai puține întrebări și mai multe răspunsuri, inclusiv din partea dumneavoastră, a celor care citiți cotidianul nostru, la momentul oportun.

La PNL, că tot avem aniversarea tipăritului de bani și a munițiilor mineriadei, nu găsim, din nefericire, niciun candidat viabil. Profesorul Onuț Atanasiu nu pare foarte stăpân pe ideile prezentate. La conferințele de presă comune cu președintele PNL Galați, senatorul George Stângă, Atanasiu pare ușor marcat și transmite platitudini. Dacă, mai nou, premierul Ludovic Orban are ceva dubii în legătură cu Aristotel și Platon, domnul profesor Atanasiu ridică mâna din ultima bancă, în așteptarea unei alianțe care să modifice, sau nu, calculele preelectorale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Zâzanie mare în PNL Galaţi la zvonul că Aurel Vlaicu ar putea fi numit director la Electrica

Şedinţă cu strigături, duminică dis de dimineaţă, la PNL Galaţi. Urgentă şi în cadru foarte restrîns, şedinţa s-a lăsat cu ”sânge” printre penelişti după ce s-a aflat că mult râvnitul post de director al Electrica Galaţi nu va reveni unui penelist activ şi bun cotizant al partidului, ci unui ”venetic”. Aşa cum Monitorul de Galaţi a mai relatat, actualul director al Electrica Galaţi, Claudiu Iacob, este demult pe lista neagră a liderului local al PNL, George Stângă, iar în ultima perioadă se fac presiuni enorme pentru schimbarea acestuia. În cărţi, pentru a-i lua locul, era consilierul judeţean PNL, Sorin Dănăilă, cotizant fruntaş la puşculiţa locală a partidului, însă preşedintele George Stângă l-a dat deoarte şi vrea să-l pună şef la Electrica pe nimeni altul decât pe fostul city manager al Galaţiului, Aurel Vlaicu. Acesta nu este membru PNL, dar joacă tare în politica gălăţeană, continuând să facă echipă cu fostul primar al Galaţiului, Marius Stan, ştiut fiind faptul că acesta va candida pentru un nou mandat şi că joacă puternic în negocierile dreptei pentru susţinierea unui candidat comun.

Sorin Dănăilă este membru PNL încă din 2008, dar se pare că în faţa negocierilor politice, acest fapt nu mai are nicio importanţă. Dar eventuala numire a lui Aurel Vlaicu la conducerea Electrica va agita şi mai mult spiritele în PNL Galaţi chiar înainte de alegeri, unde din ce în ce mai multe voci se arată nemulţumite de deciziile lui George Stângă care face numiri doar dintre aproapiaţi sau pentru interese prorii, zeci de penelişti cu state vechi în partid fiind daţi deoparte. Mai mult de atât, peneliştii gălăţeni sunt profund nemulţumiţi şi pentru că, în ultima perioadă, multe dintre posturile călduţe de pe care sunt daţi jos pesediştii, au fost ocupate în mai mare măsură de membrii PMP. 

Demn de amintit este și că Aurel Vlaicu, înainte să vină la Galați, a fost consilier parlamentar şi expert la grupul parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, fiind considerat „omul lui Hrebenciuc", iar ca să pui pe funcție un fost pesedist în detrimentul unui penelist, e cu atât mai mare supărarea între liberali. Urmează să se întoarcă și Marius Stan în PNL și să candideze pentru fotoliul de primar pentru a fi lovitura de grație completă?

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Cătălin Cristache anunţă eşecul proiectului unităţii Dreptei la Galaţi: „Este deja prea târziu”

Deputatul Cristache a anunţat, în cadrul unei emisiuni găzduite de postul de radio ProLiderFM, că partidele de centru-dreapta nu vor avea candidaţi comuni pentru funcţiile de primar al municipiului Galaţi şi de preşedinte al Consiliului Judeţean. „Este un capitol încheiat. Am încercat să găsim o soluţie comună, dar nu s-a ajuns la un consens. În aceste condiţii, alianţa pe Dreapta nu se mai poate face”, a declarat preşedintele PMP Galaţi.

Cristache, cel care a lansat în ultimii ani mai multe apeluri către PNL şi USR în vederea construirii unui pol anti-PSD la nivelul Galaţiului, susţine că, acum, este prea târziu pentru a se mai realiza o alianţă politică, pentru că acest lucru presupune un proces de integrare a trei echipe politice în cadrul aceluiaşi proiect cu doar două luni înainte de alegeri. Şeful popularilor gălăţeni susţine că momentul propice pentru o astfel de decizie ar fi fost începutul anului electoral 2020, lucru care ar fi permis generarea unei oferte unitare pe care Dreapta să o propună gălăţenilor.

„PMP candidează pe cont propriu, mergem pe picioarele noastre. Vom scoate un scor mult mai bun decât se aşteaptă partenerii şi adversarii noştri. Nu vom participa la un Front al Salvării Funcţiilor Politice aşa cum vor alţi lideri politici cărora le fuge pământul de sub picioare şi a căror singură dorinţă este păstrarea fotoliilor de parlamentari la Bucureşti. Dacă o asemenea înţelegere se va realiza, singurul său scop va fi să justifice a doua zi după alegeri eventualul eşec”, a afimat şeful PMP.

Ratarea negocierilor pentru candidaţi comuni pe zona anti-PSD este evidentă şi din deciziile luate la nivelul USR – PLUS. Cele două formaţiuni politice şi-au prezentat recent candidaţii pentru alegerile locale: Bogdan Ionel Rodeanu pentru funcţia de primar al Galaţiului şi Bogdan Dumitrescu pentru şefia Consiliului Judeţean Galaţi.

Partidul de guvernământ este singurul dintre competitorii majori din Galaţi care nu şi-a desemnat formal candidaţii. Preşedintele filialei judeţene a PNL, George Stângă, este aşteptat să candideze la funcţia de şef al Consiliului Judeţean, iar consilierul local Onuţ Atanasiu ar urma să candideze pentru funcţia de primar al Galaţiului.

La nivel politic naţional, principalele formaţiuni parlamentare, PSD şi PNL, par să fi ajuns la un consens privind organizarea alegerilor locale pe data de 27 septembrie. Având în vedere noua legislaţie în domeniu, cel mai târziu pe 29 iulie ar urma să înceapă campania de strângere de semnături pentru candidaturi, moment la care alianţele electorale ar trebui deja înregistrate la tribunal.

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Fostul senator Marius Necula, vârf de lance al Partidului Ecologist pentru alegerile locale în Galaţi

Partidul Ecologist Român aruncă în lupta pentru alegerile locale o serie de politicieni cu experienţă, nume care au mai fost în prim-planul politicii româneşti. La Galaţi, ecologiştii mizează pe Marius Necula, fost prefect al judeţului, dar şi fost senator.

În vârstă de 65 de ani, Marius Necula este un nume cunoscut în Galaţi. Absolvent a trei facultăţi, potrivit propriului CV, Necula şi-a început cariera politică în anii '90. Şi-a început ascensiunea în 2000. A fost consilier local, apoi subprefect (2001-2004), ulterior prefect al judeţului Galaţi (2004-2005). În perioada 2008-2012, a fost senator PDL, partid din partea căruia a candidat pentru Primăria Municipiului Galaţi, în 2012. Valul USL a fost însă prea puternic, astfel că Marius Necula nu a reuşit să ajungă primar.

Revenit în politică în 2020, Necula este vicepreşedinte al Partidului Ecologist Român, responsabil de zona Moldovei.

În acest moment, în sondaje, Partidul Ecologist Român are un scor bun la nivel naţional. Prin aruncarea în lupta electorală a unor nume cunoscute, cum sunt Marius Necula, Tudor Pendiuc, Antonie Solomon, Gabriel Berca, Teodor Niţulescu sau Mircia Gutău, PER speră la o prezenţă mai importantă în consiliile locale, în consiliile judeţene şi chiar la conducerea unor primării. Pe lista candidaţilor PER se numără vechi politicieni mai puţin activi în ultimii patru ani, dar şi personalităţi din mediul de afaceri, cu notorietate pe plan local.

stiripesurse.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

USR şi PNL caută soluţii legale pentru a valida candidatul unic al dreptei la Galaţi

Se vorbeşte de luni bune despre unificarea dreptei, la Galaţi, în vederea desemnării unui candidat unic la fotoliul de primar al municipiului Galaţi care să facă faţă actualului primar, Ionuţ Pucheanu, cotat foarte bine în toate sondajele. Au tot fost discuţii, declaraţii, contre, bârfe şi piedici, însă, se pare că desemnarea candidatului unic al dretei a intrat în linie dreaptă, deşi liderii politici antrenaţi în aceste negocieri nu au recunosct oficial că s-a ajuns la o înţelegere. Cu toate acestea, atât Bogdan Rodeanu (USR - Plus), cât şi George Stângă (PNL) au declarat la unison că se fac demersuri la Autoritatea Electorală Permanentă pentru a găsi soluţia legală pentru desemnarea candidatului comun.

”Am întrebat Autoritatea Electorală Permanentă ce paşi trebuie urmaţi pentru a forma o alianţă sau un protocol care să susţină un candidat unic. Aşteptăm răspunsul, dar vă asigur că în maxim 10 zile acest subiect se va încheia, dar în mod constructiv pentru Galaţi şi gălăţeni”, ne-a declarat George Stângă, preşedintele PNL Galaţi. La fel ne-a declarat şi Bogdan Rodeanu, că se fac demersuri la Autoritatea Electorală Permanentă pentru a se găsi calea cea mai bună, din punct de vedere legal, pentru a veni în faţa alegătorilor gălăţeni cu un candidat comun al dreptei. Întrebat dacă el va fi candidatul comun, Bogdan Rodeanu a declarat: ”Nu pot să confirm sau să infirm această informaţie”.

Despre partidele participante la ”Marea Unire” a dreptei la Galaţi, declaraţiile nu mai coincid întru totul. Confirmări clare ale participării la negocieri sunt PNL, USR - PLUS, Pact pentru Galaţi, Marius Stan. Cu PMP însă se complică lucrurile. Deşi Geroge Stângă spune că sunt discuţii şi cu PMP, Cătălin Cristache, preşedintele PMP Galaţi susţine că nu va avea loc nicio unire a dreptei şi că nu va fi niciun candidat comun şi că nu participă la aceste negocieri, singurul candidat viabil al dreptei putând fi doar el.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie

Camera Deputaților a dezbătut și adoptat, miercuri, în regim de urgenţă, proiectul de lege care stabilește datei alegerilor locale. Deputații au adoptat inițiativa legislativă cu 253 voturi pentru, 2 contra şi 36 abţineri.

Proiectul de lege prevede ca data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte în ziua de duminică, 27 septembrie 2020, pentru consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti, consiliile judeţene, precum şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene.

În cadrul dezbaterilor din Parlament s-a respins propunerea USR care prevedea că desfășurarea votului va avea loc timp de 2 zile.

îProiectul adoptat de către Camera Deputaților merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Ca alegerile să se desfășoare pe 27 septembrie, legea trebuie să intre în vigoare cel mai târziu în data de 27 iulie.

hotnews.ro

 

Link to comment
Share on other sites

ALDE Galaţi şi-a desemnat candidatul la Primăria municipiului Galaţi

Şedinţă împortantă a biroului teritorial al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) Galaţi, în această săptămână, pentru desemnarea candidatului pentru fotoliul de primar al municipiului Galaţi. Ca urmare a deciziei biroului teritorial, candidatul care va intra în lupta electorală pentru Primăria Galaţi va fi preşedintele filialei gălăţene a ALDE, Cristian Dima.

”În şedinţa biroului teritorial al ALDE Galaţi s-a decis să fiu desemnat eu pentru a candida la funcţia de primar al Galaţiului. Sunt onorat de decizia colegilor mei şi împreună vom stabiili priorităţile unui program electoral de repornire a Galaţiului. Vom ţine cont de sugestiile şi propunerule gălăţenilor şi vom veni în faţa lor cu propuneri realiste, concrete şi mai ales realizabile”, a declarat preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima.

Întrebat dacă au fost stabilite listele cu consilieri locali şi judeţeni, precum şi candidatul pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, Cristian Dima a declarat: ”În scurt timp vom organiza o conferinţă de presă în care vom prezenta întreaga echipă, dar şi programul nostru elecforal, atât pentru judeţ, cât şi pentru municipiul Galaţi”.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.