dcp100168 Posted July 26, 2008 Posted July 26, 2008 Literatura trece dincoace de gratii. Valeriu Barbu - un poet neobişnuit* Se numeşte Valeriu Barbu, are 40 de ani. Pentru nişte "ţepe" în care s-a încurcat mica lui firmă, este închis în penitenciarul Galaţi. De acolo a scris şi a publicat două cărţi.Aţi văzut filmul "Închisoarea îngerilor"? Dacă da, vă amintiţi cum eroul principal, intelectualul fin, ajuns după gratii dintr-o greşeală judiciară, s-a zbătut şi a făcut din biblioteca închisorii un adevărat Rai pentru toţi deţinuţii. Ceva din această poveste are şi destinul lui Valeriu Barbu.A fost închis în 2007 din cauza unor "ţepe" făcute de unii "binevoitori" firmei sale, după cum spune el. Despre înclinaţiile sale scriitoriceşti s-a dus vorba pînă la comisarul Didi Miler, şeful serviciului de asistenţă psihosocială al penitenciarului. Valeriu i-a vorbit despre dorinţa lui de a publica un volum, iar comisarul a fost de acord. Cînd vorbeşte despre poetul din penitenciarul unde lucrează, comisarului Miler i se luminează faţa. Om cu mai multe cărţi publicate, doctor în istorie, comisarul consideră că Barbu este şi opera lui: "Valeriu este un filon de aur şi mă bucur că l-am descoperit". I-a oferit un birou, un computer pe care poate să-şi scrie poemele şi l-a numit şi bibliotecarul penitenciarului. Intenţiile de a umaniza această lume pe care noi o privim cu suspiciune şi o ştim doar din cărţi, filme şi imaginaţie nu s-au oprit aici. S-au născut acolo un cenaclu şi o revistă, Interval. E o vorbă: să ieşi la interval. "Acolo poţi să fii liber, să gîndeşti, la interval eşti om", spune comisarul Miler. Iar Valeriu Barbu este redactorul-şef al acestei reviste.Lansarea "Arlechinului cu fesul pe dos", a doua carte a lui Valeriu Barbu, e poate cea mai de succes pe care am văzut-o. Un nume necunoscut a reuşit să strîngă în jurul lui peste 30 de persoane. Sala de concerte a Cercului Militar din Constanţa l-a primit cu un aer romantic: lumînări aprinse, coşuri cu flori, doamne cu evantaie, reporteri mulţi de la posturile locale de televiziune şi ziare. Cuvinte entuziaste rostite de Constantin Lămureanu, directorul Editurii "Nelinişti metafizice" care l-a publicat, Geo Vlad, Valeriu Cuşner, Ana Ruse.Audienţa mare de care s-a bucurat a fost şi rezultatul unei curiozităţi, trebuie să recunoaştem. Nu oricînd vezi un deţinut atît de select, un poet care publică din puşcărie. Impresia generală cu care a plecat lumea acasă a fost aceea că trăirile private de libertate sînt mai intense, dar şi aceea că autorul "Arlechinului..." s-a schimbat. Libertatea îşi află noi definiţii cînd ţi-a scăpat printre degete, iar timpul se dilată enorm. Aşa spune Valeriu. "Cînd eşti închis ai nelinişti, iar neliniştea te aduce faţă în faţă cu tine. Acum am timp mult. Mă gîndesc la mine, la tot ce am făcut. De cînd sînt aici l-am descoperit pe Dumnezeu. M-am împrietenit şi cu preotul de la capelă şi merg la slujbe. Sunt ţîrcovnic... Cînt la strană", spune cu satisfacţie poetul nostru. Nu s-a apropiat de divinitate pentru că ar fi disperat, ci pentru că se află în postura de a se gîndi cu mai multă aplecare la sine, nu mai este prins şi hărţuit de grijile zilnice. Dovadă că uneori pierderea libertăţii poate fi şi un avantaj. Al regăsirii sinelui şi al lui Dumnezeu. "Valeriu n-a renunţat să trăiască în libertate prin poezie", spune comisarul Miler. Şi aici nu îl contrazice nimeni, iar dacă pare o expresie de faţadă, nu este aşa. Cel mai bine îşi defineşte starea actuală chiar autorul poemei care dă titlul volumului: "Dacă/ m-aţi întoarce pe dos/ ca pe o cămaşă, combinezon, cearşaf plic/ sau/ ca pe o mănuşă, aţi avea surpriza să/ vă apară în faţa ochilor... arlechinul.// M-am săturat să fiu normal în mine/ şi afară/ în chingi electrochimice: sonorităţi/ secţionate lung,/ străzi, farfurii, ceruri, rugăciuni...". Cu alte cuvinte, Valeriu Barbu este acum un alt om. Are 40 de ani sau, este "şaişoptist", cum spune el, s-a născut în nordul Galaţiului, dar a trăit prin Ardeal şi în alte părţi ale ţării. A muncit un timp în Italia, unde s-a îndrăgostit de Maria, viitoarea lui soţie. A început studierea Geologiei la Petroşani, dar a renunţat. "Îmi plac mineralele, dar perspectiva de a lucra cu pietrele nu îmi place. Poate trebuia să mă fac arheolog", spune Barbu. A scris prima poezie la 15 ani, cînd s-a îndrăgostit prima oară. De atunci nu se mai opreşte. Ar vrea să scrie proză şi poate o piesă de teatru. Are prieteni buni. Mariana Fulger i-a primit scrisorile şi i-a strîns poemele unul cîte unul pînă s-au făcut de o carte, "Din cioburi", apoi de încă una. Maria Tirenescu îi postează constant versuri pe site-ul poezie.ro. Scriitorii Elena Toma şi Florin Caragiu îi sînt şi ei alături. Valeriu Barbu aşteaptă efectuarea unor expertize contabile şi strîngerea unor probe pentru a fi rejudecat. Speră că va fi eliberat în urma procesului. Cineva i-a urat la lansare: "Sănătate, pace, soare!".http://www.jurnalul.ro/articole/130291/ ... -de-gratii
dcp100168 Posted October 24, 2008 Author Posted October 24, 2008 Volumul "Lipit pământului", de Valeriu Barbu, deţinut al Penitenciarului Galaţi, lansat luniVolumul de versuri "Lipit pământului", de Valeriu Barbu, deţinut al Penitenciarului Galaţi, va fi lansat, luni, de editura Nelinişti Metafizice, informează un comunicat. Lansarea va avea loc la Sala "Marin Preda" a Centrului Cultural al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. În cadrul aceluiaşi eveniment, Penitenciarul Galaţi lansează numărul III al Revistei Intervalul, ce se adresează persoanelor private de libertate din penitenciar. Revista oferă informaţii despre viaţă şi societate, consultanţă educaţională şi profesională. Apărută sub semnătura unei echipe conduse de Valeriu Barbu şi coordonată de Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din penitenciar, revista doreşte să creeze un dialog între persoanele private de libertate şi oficialităţi. Valeriu Barbu a mai scris anterior încă două cărţi, "Din cioburi" şi "Arlechinul cu fesul pe dos", ambele la aceeaşi editură, Nelinişti Metafizice.
dcp100168 Posted March 25, 2009 Author Posted March 25, 2009 "Cultură dinspre gratii"* Deţinutul-poet, la al patrulea volumValeriu Barbu, deţinut în cadrul Penitenciarului Galaţi, şi-a lansat ieri, la Constanţa, cel de-al patrulea volum de versuri, intitulat "Tablele împărţirii". Tot ieri, s-a lansat şi numărul cinci al revistei "Intervalul", publicaţia deţinuţilor din puşcăria gălăţeană. Evenimentul a avut loc la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa şi a fost organizat cu sprijinul Asociaţiei "Nelinişti metafizice", din acelaşi oraş.Ajuns acum la cea de-a patra carte scrisă în detenţie, Valeriu D.G Barbu a debutat cu volumul "Din cioburi", lansarea lucrării având loc în urmă cu un an, pe data de 24 martie, la Galaţi. I-au urmat lucrările "Arlechinul cu fesul pe dos", lansat la Constanţa, şi "...lipit pământului", lansat la Bucureşti. În încercarea de a se autoevalua, autorul spune că şi-a dorit, prin crearea acestor volume de versuri, să menţină o punte de legătură între viaţa din spatele gratiilor şi cea "de afară". "S-a scurs un an de zile de la debutul în volum şi graba de a scoate celelalte trei volume ar putea fi înţeleasă nu doar ca prolificitate – nici nu-mi doresc aceasta, scriu ca o condiţie de a fi şi nu sub presiunea vreunui plan de lucru – mai degrabă de a crea o continuitate, o permanenţă a punţii realizată prin aceste apariţii editoriale, între înlăuntrul, dincoace de ziduri, unde vremelnic trăiesc şi afară, locul unde am lăsat prieteni dragi, locul unde mă aşteaptă un timp nou, să reaşez întreaga mea viaţă, din momentul ieşirii, pe sistem de valori mult modificat faţă de câţiva ani în trecut (…). Mulţumesc oamenilor din Constanţa care au avut încredere şi mi-au acordat sprijin, mulţumesc celor care lucrează în acest penitenciar pentru sprijin şi încurajări – şi pentru că mă suportă – anunţ încă de pe acum al cincilea volum de versuri şi ultimul – trec la proza de mult promisă şi la teatru”, spune Valeriu Barbu.http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=14
dcp100168 Posted June 9, 2009 Author Posted June 9, 2009 "A mic de mână" - al cincilea volumValeriu Barbu, persoană privată de libertate, a ajuns deja la al cincilea volum de versuri, "A mic de mână", scris în detenţie. Volumul va fi lansat miercuri, 10 iunie, la ora 11.30, la Biblioteca Judeţeană "V.A.Urechia".http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=14
dcp100168 Posted March 26, 2010 Author Posted March 26, 2010 Vlas Maria Ioana – a treia poetă a puşcăriilor din România. Numărul 1 – un deţinut din GalaţiPentru tine, ţărmul mângâiat de un val lung de mareSau, boltă înaltă de peşteră cântătoare,Fereastră despletită de curgerea vântuluiŞi-ntre mâinile tale, lut ne-nceput pe roata olarului…Aş fi, pentru tine,Prima şi ultima notă a cântului…Aceste versuri referindu-se la spaţii deschise ce amintesc de libertate şi mai puţin numele autoarei - Vlas Maria Ioana - au atras atenţia juriului concursului de creaţie literară "Poezie de puşcărie". "Numele nu mi-a spus nimic, în primă instanţă. Vlas Maria Ioana... Abia pe urmă mi-a şoptit cineva: «Ştii cine e? Ioana Maria Vlas... FNI...». Desigur, de când a câştigat premiul, toată lumea este interesată de acest concurs. Sunt chiar excedat de atenţia presei", povesteşte preşedintele juriului, poetul Dan Mircea Cipariu. Acesta nu vrea să vorbească despre valoarea poeziilor Ioanei Maria Vlas "nu sunt critic literar, nu sunt Manolescu", însă spune că "valoarea estetică" şi nu numele deţinutei a determinat juriul să-i acorde acesteia premiul III în cadrul concursului. "Spre deosebire de Miron Cozma care cu ceva vreme în urmă îşi citea poeziile lui din puşcărie, versurile Mariei Vlas chiar au valoare estetică", mai spune Cipariu.Câştigărorul primului loc este Valeriu Barbu, din penitenciarul Galaţi, care povesteşte cu amărăciune în "Ce vrei să te faci… când vei fi mare" ce visau părinţii lui ca el să devină."tata mă-nvăţa să socotesc, ţinându-măpe genunchii lui,visa oricâte aş putea să mă facatunci când voi fi maremama mă privea, iar eu creşteam văzând cu ochii -deci uitătura ei mă-nălţa… nu-i aşa?...cât mă mai plictisea nesfârşita lor presupunerelegată de viitorul meu…!voiam la joacă, voiam să fiu liber…ia spune dragule, ce vrei să te faci când…- tati, vreau să fac pipi…"Concursul "Poezie de puşcărie", derulat în parteneriat cu Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia "Euro Culturart", Societatea Română de Radiodifuziune şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", a avut drept scop încurajarea afirmării persoanelor private de libertate în domeniul creaţiei literare şi participarea acestora la activităţi valorizatoare, care să contribuie la îmbunătăţirea imaginii de sine, la creşterea încrederii în propria persoană, dar şi la promovarea unei imagini obiective a sistemului penitenciar, ca serviciu în slujba comunităţii. Creaţiile literare ale persoanelor private de libertate au fost evaluate de un juriu de specialitate - alcătuit din Dan Mircea Cipariu, Cornelia Maria Savu şi Pompiliu Onofrei -, care a desemnat câştigătorii.http://www.gandul.info/magazin/vlas-maria-ioana-a-treia-poeta-a-puscariilor-din-romania-versuri-impresionante-ale-numarului-1-un-detinut-din-galati-5781055
dcp100168 Posted September 6, 2010 Author Posted September 6, 2010 Poetul din puşcărie lansează încă un volumNu-i o noutate pentru nimeni că mulţi dintre deţinuţii din Penitenciarul Galaţi cochetează cu poezia, cea care de multe ori le mai alină şederea într-un spaţiu care doar imită prost traiul cotidian. Dar de aici şi până la a edita şase volume de poezii în doar doi ani sau a avea pregătite alte opt volume de versuri, gata să vadă tiparul, este cale lungă. A reuşit această performanţă Valeriu Barbu, un gălăţean “cazat” la Penitenciarul gălăţean pentru a ispăsi o pedeapsă pentru infracţiuni economice. Acesta îşi va lansa volumul de poeme "Balans", apărut zilele trecute la Editura "Nelinişti Metafizice" din Constanţa.Valeriu dg Barbu s-a născut pe 30 Mai 1968, în nordul judeţului Galaţi. A debutat în 2008 cu volumul "Din cioburi". Au urmat apoi alte volume: "Arlechinul cu fesul pe dos"; "Lipit pământului"; "Tablele împărţirii"; " a mic de mână"; "Oam...eni" şi cel mai recent - "Balans". Are pregătite pentru tipar 4 piese de teatru, alte nuvele, povestiri şi două proiecte mari - romane, cât şi alte versuri nepublicate. Volumul "Balans" este tipărit cu sprijinul Înaltpreasfinţiei sale dr Casian Arhiepiscop al Dunării de Jos.La lansarea care va avea loc joi, la Biblioteca VA Urechia sunt invitaţi: Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop dr Casian, editorul C-tin Lămureanu, Dan Mircea Cipariu, Pompilius Onofrei, Lidia Popiţa Stoicescu, Vanda Florea, Vlad Vasiliu, directorul Teatrului Fani Tardini din Galati, Paul Sân-Petru, precum şi numerosi oameni de cultură din Galaţi, Constanţa, Iaşi, Bucureşti.http://www.adevarul.ro/locale/galati/Poetul_din_puscarie_Valeriu_Barbu_recidiveaza-_lanseaza_inca_un_volum_de_poezie_0_330567142.html
Recommended Posts