Jump to content

Adolescentă ameninţată cu moartea prin sute de mesaje


dcp100168

Recommended Posts

O minoră de 13 ani a primit peste 700 de mesaje de ameninţare cu moartea sau cu violul

O minoră de 13 ani, din comuna Schela, a primit peste 700 de mesaje de ameninţare cu moartea sau cu violul, poliţiştii gălăţeni deschizând un dosar penal în acest caz.

Mesajele au început pe data de 26 decembrie şi sunt trimise prin intermediul unei aplicaţii tellonym, în care expeditorul rămâne anonim.

‘Părinţii minorei au depus în data de 26 decembrie o plângere la postul de poliţie din localitatea de domiciliu, plângere în baza căreia s-a întocmit un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de ameninţare’, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, Gabriela Costin.

Rudele fetei sunt îngrijorate şi au început să facă investigaţii printre vecini pentru a da de autor. ,,M-a anunţat fiica mea că nepoţica mea de 13 ani primeşte nişte mesaje de pe o aplicaţie, mesaje de ameninţare cu violul, cu moartea. Mesajele au continuat, până la ora actuală sunt peste 700 şi ceva de mesaje. Am început şi eu să fac investigaţii. Mi-am dat seama că este cineva dintre vecini, pentru că ştia tot ce se întâmplă şi în afara casei, dar şi în casă, în dormitorul fetelor. Am ajuns cu bănuielile la un vecin. Cel care a trimis mesajele s-a şi autoincriminat, el a scris: ‘Ştiu că ai două telefoane şi un laptop cumpărat de mama ta de la fratele meu’. Episodul cu laptopul respectiv m-a făcut să ţintesc către acea persoană, pentru că am găsit în laptop multe imagini şi filme pornografice’, a declarat bunicul fetei, Nicolae Milea.

Şi mama fetei bănuieşte că vecinul respectiv ar fi implicat în caz. Este vorba despre un bărbat de circa 40 de ani, necăsătorit, fratele celui de la care a fost cumpărat laptopul. ‘Vede şi cum sunt îmbrăcate în pat, i-a şi scris asta, de aia am şi pus acum perdele. Stăm cu grijă, în teroare stăm, nu mai am curaj să las fata să plece singură. Va începe acum şcoala, o să stau după ea. Se poate oricând întâmpla ceva’, a spus mama fetei, Nicoleta Faraonescu.

Bărbatul bănuit că ar fi comis faptele neagă orice implicare şi spune că va da în judecată familia fetei pentru că îl hărţuieşte. ‘Am arătat şi telefonul la poliţie. Eu îi înţeleg că le e teamă, dar ce au cu mine? Nu eu sunt vinovat. Nici nu ştiu de aplicaţia asta. Mi-am luat şi avocat. Eu sunt bolnav, vai de mine, nu de astea fac eu’, a susţinut bărbatul.

Potrivit poliţiştilor, date noi în acest caz vor putea fi obţinute când dezvoltatorul aplicaţiei, o firmă din Germania, va da, la cererea anchetatorilor români, datele celui care a trimis mesajele.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

Minoră ameninţată, de sute de ori, cu moartea, printr-o aplicaţie instalată pe telefon

O familie din comuna Schela trăieşte un adevărat coşmar. Asta pentru că unul dintre membrii familiei, o fată în vârstă de 13 ani, a început să primească, printr-o aplicaţie, mesaje de ameninţare pe telefonul mobil. Calvarul a început înainte de Crăciun şi nu s-a încheiat nici acum, în ciuda faptului că familia a depus deja o plângere la poliţie. Din cauza acestor mesaje, fata a stat mai mult în casă şi se teme acum să meargă singură la şcoală.

Calvarul familiei este departe de a se termina, iar oamenii sunt disperaţi, pentru că nu ştiu cum să mai gestioneze situaţia. Asta deoarece toate mesajele vin prin intermediul unei aplicaţii care permite trimiterea de mesaje anonime. Conform unor surse apropiate anchetei, aplicaţia cu pricina este administrată din Berlin, iar asta va îngreuna ancheta oamenilor legii.

Ameninţări cu violul şi moartea

Minora de 13 ani primeşte mesaje diverse de la cel care i-a transformat viaţa într-un calvar. „Nepoata mea este ameninţată că va fi omorâtă, că va fi tranşată, violată. Mesajele au continuat până în ziua de astăzi. Am făcut şi noi cercetări şi am ajuns la concluzia că mesajele acestea sunt trimise de cineva care are vedere direct spre camera fetei. Primeşte mesaje în timp real, deci este clar că este cineva care vede direct în camera ei”, ne-a povestit Florin Milea, bunicul fetei.

Prin intermediul mesajelor, individul îi transmite fie că o iubeşte şi că nu poate trăi fără ea, că a devenit o obsesie şi că ar face bine să vină în diferite locaţii de pe raza comunei. Părinţii fetei au intrat în panică şi mai tare după ce individul a început să trimită mesaje cu detalii despre ceea ce se întâmplă în casa lor. „I-a trimis mesaj fetei să o întrebe de ce am pus draperii, să îi spună de ce am ieşit eu la geam şi nu a venit ea. Lucruri care se întâmplă în casa noastră şi nu ar avea cine să le ştie. Cum iese fata la geam, cum primeşte mesaj cu detalii despre ea. Fetei îi este frică să mai doarmă în camera ei. Şi nouă ne este frică, nu mai avem somn”, ne-a spus, cu lacrimi în ochi, Nicoleta Fărăoneanu, mama adolescentei.

Speriaţi de cele întâmplate, oamenii au depus imediat o plângere la poliţie. Ba chiar au mers, însoţiţi de poliţişti, la casa celui pe care îl bănuiesc de trimiterea ameninţărilor. „Imediat după ce am mers cu poliţia la ei la poartă, la vreo două sau trei minute, nepoata mea a primit mesaj prin care era întrebată ce caut eu cu poliţia la ei şi că oricum o să o omoare sau că ar fi mai bine să se omoare singură”, a adăugat bunicul fetei.

Cel vizat de acuzaţii neagă cele povestite de familia fetei şi spune că nu are nicio implicare în trimiterea mesajelor, lucru pe care l-a povestit şi poliţiştilor care au constatat că el nu are aplicaţia instalată în telefon. Mai mult, familia bărbatului susţine că şi-a angajat un avocat şi că va face plângere pentru hărţuire.

În tot acest timp, familia minorei nu mai ştie cum să gestioneze situaţia, mama fetei susţinând că nu îi dezinstalează acesteia aplicaţia pentru că doar aşa poate şti când se potoleşte individul.

Anchetă şi consiliere psihologică

Poliţia a demarat deja o anchetă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare, dar misiunea oamenilor legii este extrem de dificilă. Şi asta pentru că aplicaţia este administrată din Berlin. Până când se vor afla mai multe date despre persoana care trimite mesajele, specialiştii spun că fata ar avea mare nevoie de consiliere psihologică. „Aceste mesaje pot avea urmări grave şi pe termen lung asupra psihicului fetei. Aceasta ar avea nevoie de consiliere psihologică, consiliere pe care noi, ca şi Direcţie de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, o putem oferi, asta dacă ne va fi solicitată de familie. Persoana care trimite astfel de mesaje ar putea să treacă şi la fapte reale”, ne-a declarat Tereza Antal, psiholog la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.

Coşmarul prin care trece familia din Schela arată încă o dată că tehnologia poate distruge vieţi, mai ales dacă la mijloc sunt copii minori, care ar trebui, totuşi, să aibă acces doar la aplicaţii potrivite vârstei lor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Poliţiştii au stabilit că doi băieţi, de 13 şi 15 ani, au trimis cele peste 800 de mesaje de ameninţare fetei de 13 ani

Poliţiştii din Galaţi au reuşit să-i identifice pe cei care i-au trimis peste 800 de mesaje de ameninţare pe telefonul mobil unei fete de 13 ani din localitatea gălăţeană Schela. Autorii mesajelor sunt doi adolescenţi, de 13 şi 15 ani, între care unul este chiar prietenul fetei. ”În urma investigaţiilor, poliţiştii au identificat prezumtivii autori ai infracţiunilor de ameninţare şi hărţuire, a căror victimă a fost adolescenta de 13 ani din localitatea Schela. Este vorba despre doi minori de 13 şi 15 ani, ambii din anturajul fetei, mesajele fiind trimise prin intermediul unei aplicaţii descărcate pe telefonul victimei care asigură anonimatul expeditorului. Cei doi adolescenţi au declarat că nu ar fi avut în intenţie să-i facă rău fetei şi nu au conştientizat implicaţiile faptelor lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Galaţi, comisar şef Gabriela Costin.

Copilul de 13 ani, care este prietenul fetei, nu răspunde penal, iar adolescentul de 15 ani are răspundere limitată, potrivit legii. Pentru a fi tras la răspundere, anchetatorii trebuie să stabilească faptul că tânărul a avut discernământ în momentul comiterii faptei.

Fata de 13 ani din localitatea Schela a început să primească mesaje de ameninţare imediat după Crăciun. Ea primea pe telefonul mobil mesaje prin care era ameninţată cu moartea, dar şi că va fi violată. Mesajele veneau zi şi noapte pe telefonul mobil prin intermediul unei aplicaţii care ascunde datele expeditorului. Peste 800 de mesaje de ameninţare a primit copila care ajunsese să se teamă să mai iasă din casă. Din unele mesaje reieşea că autorul are informaţii clare despre fată şi familia ei.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Ameninţată cu moartea de doi minori din anturaj

Cazul fetei de la Schela, care imediat după sărbătorile de iarnă a început să primească mesaje de ameninţare pe telefonul mobil, trimise printr-o aplicaţie specială care permite anonimizarea interlocutorilor, a atras atenţia, încă o dată asupra pericolelor la care sunt supuşi tinerii care au telefoane mobile. Părinţii şi bunicii fetei au depus o plângere, la începutul lunii ianuarie, la poliţie, iar oamenii legii, în urma cercetărilor, au stabilit că cei care o ameninţau pe fata de 13 ani sunt doi minori, unul de 13, celălalt de 15 ani, care au vrut să facă o glumă. Acum, când s-a stabilit ce s-a întâmplat, atât poliţiştii, cât şi autorităţile locale şi conducerea şcolii din Schela susţin că părinţii ar trebui să fie mai responsabili şi să verifice mai atent ce aplicaţii folosesc minorii.

Cazul fetei de 13 ani din Schela a fost făcut public la începutul lunii ianuarie, atunci când bunicul ei a susţinut că fata primise peste 700 de mesaje de ameninţare. După ce au făcut propriile verificări, rudele minorei au ajuns la concluzia că cel care ar fi putut trimite mesajele, folosind o aplicaţie special creată pentru trimiterea unor texte anonime, este un vecin care are vedere directă spre camera fetei. Bărbatul acuzat a negat încă de atunci că ar fi implicat, lucru pe care l-a spus şi poliţiştilor care făceau anchetă în caz. Acum, după mai multe zile de cercetări, poliţiştii au ajuns la concluzia că vecinul acuzat nu are nicio implicare, mesajele fiind trimise de doi minori. „În urma investigaţiilor, poliţiştii au identificat prezumtivii autori ai infracţiunilor de ameninţare şi hărţuire, a căror victimă a fost adolescenta de 13 ani. Este vorba despre doi minori, de 13 şi 15 ani, ambii din anturajul victimei. Cei doi au declarat în faţa poliţiştilor că totul a fost o joacă, nu au dorit să facă rău victimei şi nu au conştientizat implicaţiile legale ale faptelor lor”, ne-a declarat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Rudele încă nu cred

Chiar dacă cei doi minori au recunoscut în faţa poliţiştilor că au vrut să facă o glumă cu amica lor, rudele fetei încă nu cred că doar ei au fost implicaţi, recunoscând totodată că seria mesajelor s-a oprit încă de acum o săptămână. „Eu nu cred că aceştia nu au avut ajutorul unui adult. Eu cred totuşi că ei nu aveau cum să trimită acele mesaje, care erau în timp real. Până acum, poliţia şi-a făcut foarte bine treaba şi am încredere că vor continua cercetările pentru a stabili cu exactitate cine mai este implicat. Telefonul nu mai este la nepoata mea, iar mesajele au încetat de duminica trecută”, ne-a povestit Florin Milea, bunicul fetei ameninţate.
Bărbatul crede în continuare că vecinul, pe care l-a acuzat încă de la începutul lunii ianuarie, este implicat în acest caz. „Dacă la finalul anchetei se va stabili că nu el este vinovat, eu o să îmi cer scuze”, a adăugat Florin Milea.
Cel vizat de acuzaţii susţine în continuare că nu este vinovat. „Eu nu am avut nicio legătură cu mesajele. Nu ştiu despre ce aplicaţie este vorba. Eu deja l-am dat în judecată pe vecinul meu, pentru defăimare”, ne-a spus bărbatul.

Din glumă în tragicomedie

Aplicaţia folosită de adolescenţi, care permite trimiterea de mesaje anonime este administrată din Germania, iar în momentul instalării cel care o descarcă trebuie să confirme că are peste 17 ani. Aşadar, cei trei adolescenţi şi-au instalat aplicaţia ilegal, iar asta este o reală problemă printre cei de vârsta lor. Tocmai de aceea, la şcoala la care fata învaţă au avut loc chiar şi lecţii speciale legate de siguranţa pe internet. „În luna decembrie am avut o lecţie despre siguranţa pe internet. Noi am luat toate măsurile necesare pentru a-i proteja. Avem paznic angajat, am montat camere de supraveghere pentru ca pe viitor să nu mai existe astfel de situaţii. Dar şi părinţii ar trebuie să fie mai atenţi la ce aplicaţii au copiii în telefoane”, ne-a declarat Luiza Simona Dumitraşcu, directoarea şcolii din Schela.
Tot către părinţi arată şi primarul localităţii. „E grav că s-a ajuns la acest lucru. Şi eu, ca părinte, îi sfătuiesc să nu mai lase copiii nesupravegheaţi. Telefoanele acestea fac mai mult rău decât bine. Părinţii ar trebuie să verifice ce aplicaţii folosesc minorii pentru că, din păcate, acestea pot fi mai nocive decât par”, ne-a spus Maricel Petrea, primarul din Schela.
Cazul a fost, în mare parte, elucidat. Conform legii, minorul de 13 ani nu va răspunde penal, iar cel de 15 va răspunde limitat, dar doar dacă se va dovedi că a avut discernământ atunci când a decis să trimită acele mesaje de ameninţare. Oricum, acest caz atrage atenţia asupra faptului că părinţii, pentru a-şi proteja copiii de pericolele din mediul on-line, ar trebui să verifice mai atent ce aplicaţii folosesc aceştia şi ce programe au instalate în telefoanele mobile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.