Jump to content

Conduceri politice la APDM şi AFDJ


dcp100168
 Share

Recommended Posts

APDM şi AFDJ au şefi noi, liberali

Cele două companii naționale gălăţene subordonate Ministerului Transporturilor - Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) SA şi Regia Autonomă Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) - vor avea noi directori generali, în urma deciziilor consiliilor de administraţie ale celor două companii. Cei doi nou-numiţi sunt consilieri liberali gălăţeni, unul local şi celălalt judeţean.

Astfel, consilierul local PNL Alexandru Șerban va fi noul director al APDM Galați, înlocuind-o în funcţie pe Marcela Costea. Alexandru Şerban ne-a confirmat numirea sa şi ne-a spus că mandatul său la şefia APDM va începe pe 10 februarie şi va fi unul provizoriu, pe patru luni.

La rândul lui, consilierul judeţean liberal Sorin Creţu a fost numit director general al AFDJ Galaţi, în locul lui Dorian Dumitru. Acesta din urmă ne-a confirmat schimbarea sa din funcţie, precizând că mandatul său expira oricum pe 25 ianuarie. El se va întoarce pe funcţia deţinută anterior lui septembrie 2012, cea de director general adjunct. Ca o curiozitate, în cei şapte ani scurşi de atunci, Dorian Dumitru a avut zece mandate provizorii de director general al AFDJ. Sorin Creţu îi va lua locul începând din 26 ianuarie, mandatul său fiind tot unul provizoriu, pe patru luni.

Se pare că schimbări importante s-au făcut și la nivelul consiliilor de administrație ale celor două companii, dar pe acestea nu le-am putut confirma încă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Noii directori ai companiilor care administrează Dunărea - activişti PNL fără experienţă, numiţi fără concurs

Companii naţionale care administrează infrastructura fluvială şi porturile Dunării – respectiv Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) şi Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) – au de câteva zile o nouă conducere.

Schimbarea directorilor generali şi a membrilor consiliilor de administraţie ale celor companii strategice (cu bugete însumate de peste un miliard de euro pe an), care au sediile la Galaţi, s-a produs brusc, fără a fi organizate, conform legii, concursuri, iar criteriul după care au fost aleşi ocupanţii posturilor par să fie sută la sută politice, respectiv deţinerea carnetului de membru al PNL.

La APDM, fostul director general a fost înlocuit de un tânăr inginer de 32 de ani, pe nume Alexandru Şerban. Potrivit CV-ului, acesta nu are niciun fel de experienţă în domeniu (până acum a lucrat doar pentru o serie de firme private din proiectare). În schimb, are o bogată experienţă politică: este consilier local PNL la Galaţi, vicepreşedinte al organizaţiei municipale a partidului şi este vechi membru liberal, având funcţii importante încă de când activa la organizaţia de tineret.

La AFDJ,  directorul general Dorian Dumitru (unul dintre cei mai experimentaţi oameni din companie; este titular ca director tehnic, dar a ajuns pe postul de „general” ca interimar, pentru a opta oară în carieră) a fost înlocuit, tot fără concurs, de un consilier judeţean de Galaţi al PNL, Sorin Creţu (51 ani), care este şi secretarul general al organizaţiei judeţene a partidului.

Şi consiliile de administraţie ale celor două companii naţionale au fost schimbate, fiind „completate” acum cu membri ai PNL. Cele două funcţii de directori sunt recompensate cu lefuri foarte mari, ce depăşesc 15.000 de lei lunar. Un membru CA primeşte lunar între 5.000 şi 7.000 de lei.

Ministerul Transporturilor (de care ţin cele două companii naţionale) a precizat că numirile sunt cu caracter interimar şi că în cursul acestui an vor fi organizate concursuri. Dacă acest lucru se va întâmpla, ar fi o premieră absolută, având în vedere că, din 1990 încoace, posturile de conducere din APDM şi AFDJ au fost atribuite direct, pe baza algoritmului politic, sau cu caracter interimar.

Cine este noul director al APDM

Alexandru Şerban are 32 ani, este membru PNL din anul 2009 şi fost preşedinte al Organizaţiei Locale de Tineret a PNL Galaţi, în perioada 2013-2017. De meserie este inginer navalist. În Consiliul Local Galaţi este membru la comisiei de Urbanism. În 2015 era angajatul a două firme de proiectare şi lua un salariu însumat de mai puţin de 2.000 de lei pe lună, dar era şi asociat unic la un SRL (New Age Taxi) care nu-i aducea, conform declaraţiei de avere, niciun leu dividende. Era şi membru al asociaţiei „ONG Verde”. Nu avea casă, maşină, terenuri şi niciun fel de bani în cont. În 2016 ajunge consilier local şi preşedinte la TNL, dar situaţia materială nu i se îmbunătăţeşte, ba chiar face două credite însumând 27.000 de lei. În 2017, datoriile îi cresc la 33.000 de lei, iar veniturile la circa 3.000 de lei. Tot nu are niciun fel de avere, dar măcar ajunge secretar general al organizaţiei municipale a PNL. În 2018, însă, lucrurile se schimbă radical pentru liberal. Se însoară şi moşteneşte (împreună cu sora lui) un teren de 420 mp în Galaţi, o casă de 142 mp şi un apartament de 42 mp (ambele în municipiu), precum şi o maşină Renault veche de 11 ani. Îşi ia şi o Skoda nouă, iar datoriile la bancă ajung la 74.000 de lei. Veniturile familiei Şerban pe tot anul 2018 sunt de 73.000 de lei (de la aceiaşi angajatori privaţi), iar firma proprie rămâne tot pe profit zero. În schimb, capul familiei ajunge vicepreşedinte la organizaţia municipală a PNL Galaţi.

Cine este noul director al AFDJ

Consilierul judeţean Sorin Creţu (51 ani) este absolvent de drept la Universitatea Danubius Galaţi, iar până acum era referent (funcţie de rang inferior) la AFDJ, de unde lua o indemnizaţie anuală de 33.000 de lei. Căsătorit cu o farmacistă, în 2015 avea, conform declaraţiei de avere, două apartamente în Galaţi (de 50, respectiv 55 mp) şi două maşini mai vechi de 10 ani ambele. Asociat la două firme mici, nu declară niciun profit. În conturi circa 10.000 de lei şi cam atât. Era deja vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PNL, iar în 2016 devine consilier judeţean şi se remarcă imediat cu trei donaţii către partid în sumă de 12.250 de lei. Devine secretar general al organizaţiei judeţene a PNL (fiind implicat în toate campaniile electorale ale partidului), iar în planul averii personale rămâne în aceeaşi situaţie ca în anul precedent. Leafa de la AFDJ îi creşte succesiv în 2017 şi 2018 (la 44.000 de lei pe an), la care adaugă aproape 24.000 de lei de la Consiliul Judeţean şi Autoritatea Teritorială de Ordine Publică. Din afaceri nu raportează venituri prin declaraţiile de avere depuse. Îşi schimbă maşinile cu unele mai puternice (Audi şi Skoda), îşi cumpăr o barcă cu motor, iar economiile din conturi ajung la peste 70.000 de lei.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Schimbări în CA-ul AFDJ. A plecat fosta șefă de cabinet a lui Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă

Schimbarea conducerii AFDJ scoate la iveală date interesante despre „mișcările” operate în ultimii ani în Consiliul de Administrație (CA) de la administrația fluvială.

Spre exemplu, nu se știa că printre membrii CA-ului AFDJ se afla din februarie 2018 și omul de încredere al lui Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă. Este vorba de Iuliana Mihaela Zobuian, pe a cărei carte de vizită scria „director de cabinet al primului ministru, cu rang de secretar de stat”. Cariera Iulianei Zobuian a fost strâns legată de PSD. Din 2001 până în 2004 a lucrat la PSD Central, ocupându-se de evidența membrilor. Din 2004 până în 2009 a fost șefă de cabinet a secretarului general al PSD. Din 2012 până în 2015 a fost șefă de cabinet a ministrului Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, iar din decembrie 2017 a fost mutată la Guvern, unde în ianuarie 2018 a fost numită „director de cabinet al primului ministru, cu rang de secretar de stat”. Adică director de cabinet al premierului Viorica Dăncilă. Din 2009 până în 2018, Iuliana Zobuian a fost și consilier la Camera Deputaților, încasând probabil și de acolo un salariu. În februarie 2018, a fost numită în CA-ul de la AFDJ, de unde până de curând a încasat indemnizația lunară de 1.885 euro.

Președintele CA-ului AFDJ a fost până în ianuarie 2020 Ioniță Profir, consilier superior în Ministerul Transporturilor, fost șef Serviciu Transport Multimodal. Membri în CA au fost Laurențiu Voicu Ion, șeful Direcției de Comunicare, Relația cu Sindicatele, Patronatele și Organizații Neguvernamentale din Ministerul Transporturilor, Fabian Țârcă, secretar general adjunct la Ministerul Transporturilor și Florin Alexandru Ioan Pâslaru, fiul fostului deputat PSD de Galați Florin Pâslaru.

Din CA-ul AFDJ a mai făcut parte și Rita Ionela Mătrăcaru, funcționară la Regia Protocolului de Stat RAPPS din București, unde a fost șef Birou Derulare Contracte Protocol Misiuni Diplomatice, din iunie 2017 devenind șefa Serviciului Comercial din RAPPS. Este o persoană foarte activă dacă ținem cont că a lucrat prin mai multe CA-uri. A lucrat pe la Fondul de Garantare a Creditelor Craiova (membru CA din 2018), la Aeroportul din Timișoara (membru în CA din 2015), iar din 8 mai 2019 lucra și la AFDJ (membru CA).

Angela Ivan, noul președinte al CA-ului AFDJ

Președinte al noului CA de la AFDJ este de pe 10 ianuarie Angela Ivan, consilier municipal PNL, care a fost din 2005 până în 2015 directoarea Administrației Zone Libere Galați. A mai fost membru în CA al AFDJ din iunie 2007 până în decembrie 2008.

Vicepreședinte al CA-ului AFDJ este Ștefan Munteanu, economist din Brăila, cu experiență de 15 ani în sectorul bancar și economia privată. A mai devenit membru CA și Bogdan Vasilescu, din Tulcea, economist la Șantierul Naval „Vard”.

Din vechea componență a CA-ului AFDJ au rămas cei 3 reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, Ioniță Profir, Laurențiu Voicu Ion și Fabian Țârcă, precum și reprezentantul Ministerului Finanțelor, Julien Dorin Zamfir.

Noul director general este Sorin Crețu (PNL), până acum referent în cadrul AFDJ

Noul CA al AFDJ s-a întrunit pe data de 23 ianuarie și a pus în practică numirea horărâtă de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, respectiv de numire în funcția de director general al AFDJ începând cu data de 26 ianuarie a lui Sorin Crețu, consilier județean PNL și referent de specialitate în cadrul Serviciului Comercial al AFDJ.

Fostul director general, Dorian Dumitru, al cărui mandat înceta pe 25 ianuarie, a revenit în funcția de director general adjunct, pe care o deținuse până în iulie 2016, când fusese promovat cu susținerea PSD.

Salariul directorului general – 6.377 euro, indemnizația de membru CA – 1.885 euro

Miza bătăliei pentru aceste funcții este, bineînțeles, câștigul salarial. La AFDJ, salariul directorului general este, conform contractului de mandat, de 29.975 lei. Adică 6.377 euro. Un membru al CA–ului de la AFDJ încasează lunar 8.864 lei, adică 1.885 euro pentru o ședință care are loc o dată pe lună.

galati365.ro

Începând din 26 ianuarie, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, regie autonomă în subordinea Ministerului Transporturilor, are un nou director general, în persoana consilierului judeţean liberal Sorin Creţu. S-au făcut schimbări şi în consiliul de administraţie, preşedinte al CA fiind aleasă Angela Ivan, fost director general al Administraţiei Zonei Libere Galaţi.

Aşa cum "Viaţa liberă" a anunţat încă din 24 ianuarie, locul fostului director general al AFDJ, Dorian Dumitru, a fost luat de Sorin Creţu, care este de opt ani în AFDJ, perioadă în care a fost referent de specialitate la serviciul Comercial - Urmărire contracte. Conform CV-ului său publicat pe site-ul AFDJ, Sorin Creţu a mai lucrat la aeroportul militar Mihail Kogălniceanu (între 1993 şi 2004), la Apaterm (între 2004 şi 2012, unde a fost doi ani consilier al directorului general şi şase ani şef sector contracte), coordonator de vânzări la o firmă din Ploieşti (timp de doi ani) şi reprezentant AGA în Consproiect SA (din 2012 până în 2014).

Fostul "general" Dorian Dumitru, care a avut zece mandate provizorii de director general din iulie 2016 şi până acum, s-a întors pe funcţia deţinută anterior, cea de director general adjunct.

La rândul lui, Sorin Creţu, care a fost numit pe post în cadrul şedinţei CA din 23 ianuarie, a primit tot un mandat provizoriu, de patru luni.
Cum spuneam, schimbări importante s-au făcut şi în cadrul consiliului de administraţie al regiei, cea mai "sonoră" plecare fiind cea a lui Alex Pâslaru, fiul fostului parlamentar şi consilier al lui Liviu Dragnea - Florin Pâslaru.

Noul preşedinte al CA-ului AFDJ este Angela Stela Ivan, care a mai fost membru în CA în perioada 2007-2008. CV-ul profesional al Angelei Ivan mai cuprinde zece ani în funcţia de director general al Zonei Libere (2005-2015) şi 12 ani lucraţi în combinatul siderurgic gălăţean, ca referent principal pe operaţiuni de import-export şi relaţia cu porturile. A mai fost, de asemenea, cercetător ştiinţific principal gr. III în cadrul Departamentului Cercetare al ICPPAM Galaţi. "Am mai fost în CA-ul AFDJ, am fost şi director general la Zona liberă, am un doctorat în hidrodinamica Dunării. Cunosc, deci, natura activităţii acestei instituţii şi vreau ca AFDJ să-şi facă datoria din plin", ne-a spus Angela Ivan.

Ceilalţi membri ai consiliului de administraţie sunt: Ştefan Munteanu - vicepreşedinte, Profir Ioniță, Fabian Țîrcă, Bogdan Vasilescu, Ion Laurentiu Voicu şi Julien Dorin Zamfir - membri. Zamfir, Vasilescu şi Munteanu fac parte din comitetul de audit, iar Angela Ivan, Ioniţă, Ţîrcă şi Voicu - din comitetul tehnic.

Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor de la Dunăre "Farul" din cadrul AFDJ, Ştefan Frunză, spune că schimbările "sunt ok" şi că vrea să vadă "ce se doreşte". Ieri a avut loc deja prima rundă de negocieri în cadrul comisiei paritare de dialog social. Discuţiile viitoare dintre sindicat şi noua conducere a AFDJ se vor axa în principal pe contractul colectiv de muncă pe anul în curs şi pe bugetul de venituri şi cheltuieli al societăţii. Ştefan Frunză a mai spus că principalul obiectiv al sindicatului este menţinerea puterii de cumpărare a salariaţilor, dar şi recompensarea cu 10-15 la sută a angajaţilor care au dat dovadă de profesionalism şi competenţă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Președintele CA-ului APDM, un fost primar condamnat la închisoare după ce a urcat beat la volan

Schimbările operate de PNL la conducerile unor companii naționale din navigație și exploatare portuară, precum Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) și Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM), Galați, încep să semene cu clientelismul politic practicat de PSD la aceleași companii.

După ce în funcția de director general al AFDJ a fost numit Sorin Crețu (PNL), care era referent la Serviciul Comercial al AFDJ, un simplu funcționar care poate avea doar ceva bănuieli în privința navigației, președintele PNL Galați, senatorul George Stângă, a „reușit” și numirea în funcția de președinte al Consiliului de Administrație (CA) la APDM a unui un alt activist PNL fără legătură cu navigația, respectiv a lui Marian Toniță.

Marian Toniță, un agricultor „nimerit” la șefia CA-ului APDM

Din luna decembrie 2019, președintele CA-ului de la APDM este Marian Toniță, care din 2013 este administrator al societății SC Online Intelligence SRL, cu activitate în domeniul agriculturii. Din 2008 până în 2012 a fost primarul PD al comunei Bălășești. Din 1984 până în 1998, Toniță a fost operator la Fabrica de Oxigen de la Sidex. Din 1998 s-a apucat de agricultură. Până în 2008, când a devenit primar, a lucrat prin intermediul societăților agricole Tonitza SRL și Hobana SRL. În 2007 și-a luat licența la „Facultatea de Inspecție și Legislație Fitosanitară și Zooveterinară” (!?) de la Universitatea Bioterra din București, iar în 2009, când deținea deja eșarfa tricoloră a Primăriei Bălășești, a absolvit și cursurile de Management Public și Privat de la Universitatea Danubius din Galați. Are diplome de studii universitare, nimic de zis, dar ce a studiat Marian Toniță nu are nicio legătură cu domeniul exploatării portuare și din acest punct de vedere nu poate fi membru CA, cu atât mai puțin președintele CA de la Compania Națională APDM Galați. Senatorul George Stângă ar fi făcut un mare bine și Domeniului Navigației, dar și lui Marian Toniță, dacă ar fi insistat pe lângă ministrul Agriculturii, Adrian Oros, să-l numească pe Toniță șef la Direcția Agricolă Galați. Putem presupune că Marian Toniță se mai pricepe la agricultură, dar de exploatare portuară suntem siguri că n-are habar.

Clientela PSD a rămas „agățată” în CA-ul APDM. Printre membri, fiul deputatei Lucreția Roșca

La acest moment, potrivit informațiilor postate pe site, doar Toniță este numit de noul guvern PNL, toți ceilalți membri ai CA-ului APDM fiind numiți de PSD. Vicepreședinte al CA APDM este Sanda Andreea Bota, șefă de cabinet a unui secretar de stat de la Ministerul Transporturilor. Tot un membru CA din minister este și Robert Răzvan Dobre, șeful direcției Proiecte Strategice din Ministerul Transporturilor. Alt membru CA este Daniel Ionuț Dragomir, șeful Achizițiilor de la Chimica Group Cluj Napoca.

Întâlnim printre membrii CA-ului APDM și doi gălățeni. Primul dintre ei este Constantin Hârțan, fostul director al Navrom SA Galați, despre care nimeni nu poate spune că nu s-ar pricepe la navigație și exploatare portuară. Avem unele suspiciuni în ceea ce îl privește pe celălalt gălățean, Sergiu Matei Roșca, „manager complex hotelier – Ady Toma SRL”. Este vorba de Complexul hotelier „Stejarul” de la Gârboavele, iar Sergiu Matei Roșca este fiul deputatei PSD Lucreția Roșca. Este economist, s-a ocupat mult de publicitate, a fost și director adjunct la Complexul Muzeal de Științele Naturii, dar ce legătură are această experiență profesională cu APDM și exploatarea portuară? Niciuna în afară de PSD!

Președintele CA APDM a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare pentru că s-a urcat beat criță la volan

Avem și un argument juridic pentru care Marian Toniță ar trebui debarcat de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, de la șefia CA-ului APDM. Marian Toniță a fost condamnat în martie 2018 la executarea unei pedepse de un an și șase luni de închisoare, iar la acest moment este în perioada de supraveghere de 3 ani după ce i-a fost suspendată executarea pedepsei. Toniță a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați prin rechizitoriul nr. 874/P/20.09.2017, după ce pe 3 aprilie 2016 polițiștii de la „Rutieră” l-au oprit în trafic și au constatat că urcase beat la volan. În urma administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, privind pe inculpatul Toniță Marian, procurorii l-au trimis pe acesta în judecată în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 336 al. 1 CP. În dosarul 18.940/233/2017, de pe rolul Judecătoriei Galați, Toniță a încercat o stratagemă de doi bani, contestând competența instanței de a judeca această cauză. Cererea i-a fost respinsă prin sentința 1.890/02.11.2017. După 3 luni a fost condamnat: „Instanța condamnă pe inculpatul TONIŢĂ MARIAN la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, faptă prevăzută de art. 336 al. 1 din Codul Penal cu aplicarea art. 396 alin. 2 şi 10 Cod procedură penală (faptă din 03.04.2016). În baza art. 91 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani”, se spune în sentința nr 433/08.03.2018. El a fost obligat ca pe parcursul termenului de supraveghere să presteze muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Bălăşeşti sau a Şcolii Gimnaziale nr. 1 din localitate, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. Deci trebuie să facă muncă în folosul comunității la Primăria Bălășești sau la școala din sat, nu clientelism în folos propriu în CA-ul APDM.

Ca primar PD a fost implicat în „războiul grâului”, un caz de competența DNA

În perioada în care era primarul comunei Bălășești, Marian Toniță a fost implicat într-un scandal în care se vorbea de pagube de ordinul milioanelor de euro aduse sătenilor din comună. În calitate de primar, el și-a avantajat propria firmă, Tonitza SRL (administrată în acea perioadă de fiul său), refuzând sistematic, mai mulți ani la rând, să înregistreze la primărie contractele de arendă pe care peste 200 de localnici le încheiaseră cu o altă firmă pentru arendarea a 790 ha de terenuri agricole. Sătenii acuzau că firma Tonitza SRL lucra abuziv terenurile lor și la fel de abuziv recolta grâul de pe acele terenuri.

galati365.ro

Cel condamnat este de fapt fiul noului șef al APDM, care are exact același nume...

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Un fost director al Poştei Moldova şi un responsabil de marketing, în administraţia APDM şi AFDJ Galaţi

Guvernul PNL continuă să schimbe în ritm alert coducerile tuturor instituţiilor şi companiilor de stat. Nici companiile care administrează porturile şi căile navigabile nu au scăpat.

În acest context, Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi va fi condusă de Alexandru Gabriel Şerban - director general (preşedinte al municipalei PNL Galaţi, consilier local demisionar şi inginer la Nasdis Consulting SRL), iar Consiliul de Administraţie (CA) are următoarea componenţă: Marian Toniţă - preşedinte (administrator al societăţii SC Online Intelligence SRL, cu activitate în domeniul agriculturii. În perioada 2008-2012 fost primar al comunei Bălăşeşti), iar membri provizorii nou numiţi sunt Florin Eugen Cîrligea (om de afaceri brăilean şi consilier judeţean PNL la Brăila, care în 2018 a fost audiat de DIICOT într-un dosar de evaziune şi spălare de bani), Viorel Cristovici (patron al SC Majestic Comexim SRL Tecuci) şi George Şinghi (director general la Central Horeca SRL şi preşedinte TNL Tulcea). Aceştia au fost numiţi pentru o perioadă de 4 luni cu posibilitatea prelungirii pentru motive temeinice până la 6 luni. Cîrligea, Cristovici şi Şinghi îi înlocuiesc pe Matei-Sergiu Roşca şi Constantin Hârţan, cărora le-a expirat mandatul, precum şi pe Denisa-Elena Itulescu, care şi-a prezentat demisia. Din consiliul de administraţie al APDM mai fac parte Sanda Andreea Bota şi Daniel Ionuţ Dragomir, cărora li s-a prelungit mandatul cu încă 2 luni. Remuneraţia noilor membri a fost stabilită la 5.040 lei brut/lună.

La Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi componenţa conducerii executive este următoarea: Sorin Creţu - director general provizoriu, începând cu data de 26.01.2020 (secretar general al PNL Galaţi, referent la AFDJ; el este şi cel care l-a accidentat pe neurochirurgul Corneliu Marinescu şi căruia are să-i plătească daune de peste 400.000 lei), Dorian Dumitru - director general adjunct, funcţie ocupată şi în perioada 01.10.2012 - 20.07.2016 şi suspendată ca urmare a numirii provizorii în funcţia de director general, Felicia Tanase - director economic începând cu data de 14.12.2012 şi Cristian Şendrea - director comercial începând cu data de 14.12.2012. Componenţa Consiliului de Administraţie (CA) al AFDJ RA Galaţi este următoarea: Angela Stela Ivan - Preşedinte şi Administrator provizoriu începând cu data de 10.01.2020 (fost director la Zona Liberă Galaţi, timp de 10 ani, instituţie la care se tot chinuie de câţiva ani să dea înapoi suma de 59.922 lei şi 4.700 euro reprezentând venituri necuvenite), Ştefan Munteanu - Vicepreşedinte şi Administrator provizoriu începând cu data de 08.01.2020 (economist la ProfiCont SRL, dar a fost şi director general la întreprinderea de stat „Poşta Moldova“ Chişinău, precum şi consilier pe politici economice - Responsabil de colaborarea cu Comisia Economie, Buget şi Finanţe în cadrul Parlamentului Republicii Moldova), Ion Laurenţiu Voicu - Membru CA începând cu data de 09.10.2017 (director - Direcţia Comunicare din Ministerul Transporturilor), Fabian Ţîrcă - Membru CA începând cu data de 21.06.2019 (secretar general adjunct în cadrul Ministerului Transporturilor), Profir Ioniţă - Membru CA începând cu data de 09.10.2017 (inspector în cadrul Ministerului Transporturilor), Bogdan Vasilescu - Membru CA începând cu data de 08.01.2020 (responsabil marketing la Şantierul Vard Tulcea), Julien Dorin Zamfir - Reprezentant M.F.P. - Administrator începând cu data de 02.02.2018.

Atât conducerile executive, cât şi consiliile de administraţie sunt provizorii, deoarece toate aceste posturi trebuie ocupate prin concurs, potrivit legislaţiei în vigoare, în plus fiind nevoie şi de 5 ani de experienţă în administrarea sau managementul unor companii din domeniul naval.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

PNL Galaţi a mai schimbat un director

După schimbarea directorului general şi a Consiliului de Administraţie a Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, PNL Galaţi schimbă şi directorul adjunct al companiei. După ce directorul general Dorian Dumitru a fost schimbat cu Sorin Creţu, în data de 26 ianuarie 2020, Dorian Dumitru a ocupat funcţia de director general adjunct, însă acesta a fost dat jos de pe această funcţie.

Chiar dacă pe funcţia de director general adjunct nu mai este nimeni deocamdată, mâna dreapta a directorului general a devenit Florin Uzumtoma, care ocupă acum funcţia de director Căi Navigabile, începând cu data de 01 iunie 2020. Uzumtoma a ocupat funcţia de şef Birou Hidrologie, Comisia Dunării şi a mai ocupat funcţia de director general în perioada 2010-2012 şi este penelist provenit din PD.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Cine sunt noii membri ai Consiliilor de Administraţie de la AFDJ şi APDM Galaţi

Cele două companii, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi şi Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi, au administratori provizorii de ani de zile. Nu s-au mai organizat concursuri pentru ocuparea funcţiilor de conducere, iar numirile au fost făcute doar pe criterii politice. Partidul care a numit ministrul Transporturilor a numit şi directorii, precum şi administratorii provizorii, adică membrii Consiliului de Administraţie. În acest moment, portofoliul Transporturilor fiind deţinut de USR, ministrul de resort, Cătălin Drulă, a făcut numirile unei noi serii de administratori provizorii la cele două companii aflate sub autoritatea ministerului Transporturilor. În plus, mandatele membrilor Consiliilor de Administraţie numiţi de PNL expiraseră, unele din februarie, altele luna aceasta.

”Cătălin Drulă este unul dintre cei mai buni miniștri ai României. A sprijinit Galaţiul prin alocări bugetare pentru investiţiile în desfăşurare, a rezolvat problema autorizaţiilor de construcţie pentru tot ce înseamnă conectare la Podul de la Brăila, a repus pe picioare proiectul terminalului trimodal din Port Bazinul Nou Galați, a desfiinţat mafia de la Metrorex şi repune pe picioare, zilnic, proiecte de infrastructură mare din România, de aceea sunt sigur că numirile de la APDM şi AFDJ sunt făcute cu toată responsabilitatea”. ne-a declarat preşedintele USR Galaţi, Bogdan Rodeanu.

Noii membri ai Consiliilor de Administraţie sunt următorii:

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi:
- Cătălin Ciupercă - director regional la OTP Bank, experienţă în domeniul bancar şi cunostinţe în zona navală, consultant financiar, a terminat Facultatea deŞtiinţe Economice Ovidius şi curs de 2 ani de CFA (Chartered Financial Analyst)
- Marius Stoicănescu - director la o companie de software şi ex-analist financiar şi auditor timp de 5 ani la KPMG (retea de firme de consultanţă şi audit), a terminat Academia de Studii Economice şi are un master de 2 ani în E-Business
- Georgiana Sîrbu - avocat, cu o experienţă de 10 ani în drept internaţional, a practicat avocatura la una din cele mai mari firme de avocatura din Bucuresti, NNDKP, cunoaşte tehnologia BIM (building information modeling - digitalizare în construcţii), a terminat ASE secţia Economică şi Facultatea de drept la Universitatea Bucureşti
- Sorin Boldi - 20 de ani experienţă în avocatură, doctor în filozofie şi licenţiat în drept la Universitatea Bucureşti, a participat la proiecte privind dreptul în afaceri şi administraţie publică
- Bogdan Pîndaru - experienţă în zona navală, manager control calitate la Damen Galaţi, a terminat facultatea navală Dunărea de Jos din Galaţi

Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi:
- Bogdan Spuza – Head of Strategy BNP Paribas, a fost Head of Product Management la BNP şi membru în Consiliul de Adminsitraţie al SN Plafar SA, director la BRD si Unicredit Tiriac Bank, expert în domeniul financiar-bancar
- Nicu Alexandrescu – Country Manager Norgips Romania (parte a grupului Knauf) din 2006, MBA la Milton Keynes in 2010, a terminat ASE Management.
- Sonia Vlad – expert în zona financiară de investiţii, a fost analist financiar la Citco Fund Services şi Associate la Brown Brothers Harriman (companie de private banking şi investment management), a studiat la University College Dublin
- Valentin Stănciulescu – Business Developer pe zona de parcuri industriale, Portfolio Manager la WDP (Warehouses de Pauw), a lucrat timp de 2 ani la UPS Supply Chain şi 5 ani la DHL International, a terminat SNSPA şi are acreditări în IATA/FIATA/CARGO Agent Course.

Zile multe în funcţii nu mai au nici actualii directori ai celor două companii, adică Alexandru Şerban (APDM) şi Sorin Creţu (AFDJ), ce urmează a fi schimbaţi în curând.

monitoruldegalati.ro

Se schimbă din nou „garda” la Dunăre. Avocați, bancheri și juriști, în conducerile AFDJ și APDM

Săptămâna trecută a adus schimbări semnificative în consiliile de administrație ale companiilor gălățene de stat din domeniul navigației, Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) și Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM). Conform surselor noastre, numirile respective au fost propuse de USR, unul din partenerii coaliției de guvernare, iar numirea directorilor va rămâne apanajul PNL.

Cele mai multe schimbări s-au produs în CA-ul AFDJ: cinci din cinci. Toți cei cinci foști membri ai CA-ului și-au depus demisiile, în locul lor fiind numiți doi avocați, un bancher, un ex-analist financiar și un manager la Damen Galați. Vi-i prezentăm, pe scurt și în ordine alfabetică, pe noii membri ai consiliului de administrație al AFDJ: Sorin Boidi are 20 de ani de experiență în avocatură, este doctor în filozofie și licențiat în drept la Universitatea București; Cătălin Ciupercă - director regional la OTP Bank; Bogdan Pândaru pare a fi singurul cu experiență în zona navală, absolvent al Facultății de Arhitectură Navală din Galați, manager control calitate la șantierul gălățean; Georgiana Sîrbu - avocat cu diplome în economie și drept, absolventă a Universității București, cu o experiență de zece ani în drept internațional; Marius Stoicănescu - director la o companie de software și ex-analist financiar și auditor la KPMG.

Joi, 25 martie, este programată întrunirea consiliului de administrație, când va fi ales președintele CA și, posibil, vor fi făcute și câteva schimbări în conducerea executivă a companiei.

În cazul APDM Galați, au fost schimbați "doar" patru din șapte. Noii membri sunt, tot în ordine alfabetică, următorii: Nicolae Alexandrescu - country manager Norgips România, MBA la Milton Keynis; Bogdan Spuza - Head of Strategy BNP Paribas, director la BRD și Unicredit; Valentin Stănciulescu - business developer pe zona de parcuri industriale, manager de portofoliu la Warehouses de Pauw; Sonia Vlad - expert în zona financiară de investiții, a studiat la University College Dublin. Cei trei membri ai CA-ului APDM care au rămas pe posturi sunt: Viorel Cristovici, Robert-Răzvan Dobre și Daniel Ionuț Dragomir, acesta din urmă ca reprezentant al Fondului Proprietatea.

Nu s-a stabilit încă data la care noul consiliu de administrație va avea prima reunire.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Nicolae Vizinteanu, noul șef al APDM

Consiliul de Administrație al Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați l-a numit, ieri, 5 august, pe Nicolae Vizinteanu în funcția de director general. Mandatul acestuia va intra în vigoare pe 10 august. Reamintim că, la ordinul ministrului USR al Transporturilor, Cătălin Drulă, fostului șef al APDM, liberalul Alexandru Șerban, nu i-a mai fost prelungit mandatul de director general.

Nicolae Vizinteanu a fost ales dintre mai mulți candidați la șefia importantei companii gălățene. Fost manager general și administrator al Romanel International Group SA, Port Brăila, Vizinteanu a mai lucrat, până în 2001, la Port Bazinul Nou Galați. A urmat cursurile Universității "Danubius" din Galați și are două masterate, în Administrarea afacerilor și în Drept comunitar european.

viata-libera.ro

Pentru a afla mai multe informaţii despre noul director al APDM Galaţi, l-am întrebat pe deputatul USR, Bogdan Rodeanu, ce ştie despre noul director. 

”Aşa cum ne-am asumat, am venit cu propuneri de oameni profesionişti, cu experienţă în domeniu. Nicolae Vizinteanu este un foarte bun profesionist, cu o vastă experienţă în domeniul naval. Un om corect, coerent, un profesionist şi cu un grad înalt de expertiză în domeniul naval”, ne-a declarat deputatul USR, Bogdan Rodeanu. 

Nicolae Vizinteanu a deţinut funcţia de manager al SC Romanel International Group SA , Port Brăila, din 2003 până în 2016, iar din 2016 şi până în prezent acesta a fost administrator şi general manager al SC Port Romanel SRL având ca principală atribuţie managementul portului din punct de vedere operaţional, tehnic, comercial şi financiar.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

O nouă numire politică la AFDJ Galați

Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați continuă „rotația cadrelor” pe care o practică de ani de zile. Așa cum „Viața liberă” anunța încă din luna martie, în articolul „Se schimbă din nou „garda” la Dunăre. Avocați, bancheri și juriști, în conducerile AFDJ și APDM”, numirea directorilor generali ai AFDJ și APDM rămâne apanajul politicului. Lucru care, în cazul AFDJ, s-a întâmplat astăzi, 22 iulie.
O premieră în istoria recentă a AFDJ, ședința Consiliului de Administrație a avut loc la București, la sediul Ministerului Transporturilor condus de useristul Cătălin Drulă. În loc să vină membrii CA-ului la Galați, au plecat patru mașini spre București. Ședința a fost condusă de Radu Valentin Balcu, consilier al ministrului Drulă. Balcu fusese numit, din 10 iulie, membru în CA-ul AFDJ, cu mandat pe patru luni, luându-i locul fostului președinte al CA, Angela Ivan.
Ședința a fost „gen anchetă”, conform unor participanți la întâlnire. În sală au avut acces doar membrii CA, iar ceilalți – directori mai mici, șefi de servicii etc. – au fost chemați pe rând, „ca la interogatoriu”.
Concluzia ședinței de CA de astăzi este următoarea: AFDJ va avea un nou director general, interimar, bancher de profesie. Locul actualului director general Sorin Crețu, al cărui mandat expiră pe 26 iulie 2021, va fi luat de Cătălin Ciupercă, membru actual în CA-ul AFDJ și în al cărui CV profesional este trecută funcția de director general la OTP Bank. Cătălin Ciupercă va intra pe post din 4 august. Până atunci, interimatul de o săptămână va fi asigurat de actualul director comercial al AFDJ, Cristian Șendrea.
De remarcat că schimbarea directorului general al AFDJ vine la mai puțin de o lună după ce în presă au apărut înregistrările DNA cu șeful liberalilor gălățeni, George Stângă, care îi cerea ministrului Drulă să prelungească mandatele directorilor AFDJ și APDM.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Liberalii preiau din nou conducerea AFDJ

O nouă schimbare – a câta oare? – s-a produs, începând de joi, 14 octombrie, la conducerea Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați. Membrii Consiliului de Administrație numiți de USR, în calitate de (fost) partener al (fostei) coaliții de guvernare, „n-au dansat decât o vară”. Au fost numiți în martie și au fost dați afară în octombrie.
Conform unui ordin al ministrului interimar al Transporturilor, Dan Vîlceanu, începând cu 14 octombrie 2021, se revocă din funcția de membri provizorii ai CA-ului AFDJ Galați următoarele persoane: Balcu Radu-Valentin, Georgiana Florentina Sîrbu, Cătălin Ciupercă, Sorin-Florian Boldi, Marius-Mihail Stoicănescu și Bogdan Pîndaru. În locul lor, începând cu aceeași dată, sunt numiți ca membri provizorii Angela Stela Ivan, Ileana Sorocoleț, Emanoil Porumb, Gheorghe Lucian Mihai, Dulceață Teodor și Chiru Laurențiu Marian. Numirile sunt pe patru luni, cu posibilitatea prelungirii, „pentru motive temeinice”, până la maximum șase luni.
Probabil că, în scurt timp, va urma și schimbarea directorului general al AFDJ, funcție ocupată din 4 august de Cătălin Ciupercă, care se află pe lista membrilor CA demiși. Remarcăm revenirea în Consiliul de Administrație a Angelei Ivan, cea care a mai fost de două ori în CA-ul AFDJ, ultima dată chiar președinte, până în martie 2021.  
Este foarte posibil ca și la conducerea celei de-a doua companii de stat gălățene din domeniul navigației, APDM, să se producă schimbări în perioada următoare, în același context politic.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Angela Ivan, prima femeie-director general din istoria AFDJ

Consiliul de Administrație al Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați, întrunit miercuri în prima ședință în noua componență, a decis că noul director general al regiei este, pentru următoarele patru luni, Angela Stela Ivan, care devine astfel prima femeie-director general din istoria AFDJ.

Fostului director, Cătălin Ciupercă, i-a fost revocat mandatul care urma să expire peste două luni, deoarece nu s-a prezentat la ședința de miercuri, unde avea de susținut un raport. Tot ieri, președinte al Consiliului de Administrație a fost ales Gheorghe Lucian, iar vicepreședinte - Ileana Sorocoleț.

Reamintim că, pe 14 octombrie, actualul ministru interimar al Transporturilor, Dan Vîlceanu, a numit șase noi membri ai CA-ului AFDJ (cel de-al șaptelea, reprezentant al Ministerului Finanțelor, având mandat până în martie 2022). Numirea celor șase s-a făcut pe patru luni, cu posibilitatea prelungirii până la maximum șase luni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Iar s-au schimbat administratorii la APDM Galaţi

Adunarea Generală a Acţionarilor a Companiei Naţionale Adminsitraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi desfăşurată săptămâna trecută s-a decis, aşa cum era de aşteptat, revocarea mandatelor membrilor Consiliului de Administraţie care erau susţinuţi de USR şi înlocuirea acestora cu membri PNL. Astfel, au fost revocate manadatele administratorilor Sonia Andreea Loreanu (Vlad), Valentin Stănciulescu, Bogdan Daniel Spuză, Viorel Cristovici şi Alexandru Nicolae şi în locul acestora au fost numiţi Elena Brăcăcel, Alexandru Nistor, Teodor George Alupoaei, Viorel Cristovici şi Teodor Iulian Gheorghe.

Viorel Cristovici a mai fost revocat o dată din funcţie, însă Oficiul Registrului Comerţului a respins cererea de publicare şi înscrierea menţiunilor şi deci a fost nevoie de revocare şi renumirea acestuia.

Noii administratori au primit un mandat provizoriu de 4 luni cu posibilitatea prelungirii până la 6 luni şi vor primi o îndemnizaţie fixă lunară de 5.040 lei brut.

Ultima schimbare a membrilor Consiliului de Adminsitraţie a avut loc în luna septembrie a acestui an.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Alexandru Șerban revine la conducerea APDM Galați

Alexandru Gabriel Șerban a revenit la conducerea Administrației Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați, fiind numit în funcția de director general pentru un mandat de patru luni, respectiv până în data de 22 martie 2022.

Alexandru Șerban este membru PNL și a mai fost director general al APDM Galați începând din 10 februarie 2020, când a înlocuit-o la conducerea companiei pe Marcela Daniela Costea, susținută de PSD. Șerban a fost director al APDM Galați până pe 9 august 2021, când, din ordinul fostului ministru USR al Transporturilor, Cătălin Drulă, nu i-a mai fost prelungit mandatul la conducerea instituției, în locul său fiind numit Nicolae Vizinteanu.
Noua schimbare la vârful conducerii APDM Galați a survenit pe ultima sută de metri a mandatului de ministru interimar al Transporturilor deținut de liberalul Dan Vîlceanu, la câteva zile după ce și membrii USR din Consiliul de Administrație al companiei au fost înlocuiți cu membrii susținuți de PNL, aceștia urmând, de asemenea, să aibă un mandat pe patru luni, cu posibilitatea de prelungire.
Desigur, rămâne de văzut ce se va întâmpla în cursul anului viitor, dat fiind faptul că acum la cârma Ministerului Transporturilor se află un reprezentant al PSD, respectiv Sorin Grindeanu, care este și viceprim-ministru în Guvernul Ciucă.
De profesie inginer navalist, Alexandru Gabriel Șerban va avea sarcina de a gestiona importantele proiecte de investiții pe care APDM Galați le are în derulare, cel mai important dintre acestea fiind terminalul multimodal din Portul Galați. După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", în cadrul etapelor cuprinse în acest proiect, a fost parcursă o reevaluare a devizelor de lucrări și parțial a surselor de finanțare din fonduri europene, în prezent fiind în curs de derulare noi licitații pentru desemnarea unor constructori.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Picu Apostol Roman numit administrator provizoriu la APDM SA Galaţi

Adunarea Generală a Acţionarilor a Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi s-a întrunit ieri, 11 ianuarie 2022, având ca prim punct pe ordinea de zi revocarea unor membri provizorii ai Consiliului de Administraţie (CA) al companiei.

CA-ul APDM este format din 7 administratori provizorii, dintre care unul este preşedintele consiliului. Deşi, pe surse se discuta că o bună parte dintre aceştia vor fi schimbaţi, inclusiv directorul general, Alexandru Şerban, se pare că negocierile politice au stabilit ca schimbările să fie făcute pas cu pas. În acest context, ieri s-a decis revocarea a doi adminsitratori provizorii din cei şapte. Este vorba despre Elena Brăcăcel (susţinută în această funcţie de PNL) care a fost înlocuită de Picu Apostol Roman (susţinut de PSD), fost viceprimar al municipiului Galaţi, şi de Alexandru Nistor (PNL) care a fost înlocuit de Fănel Mihalcea (fost prim-procuror la Brăila, în prezent pensionar). Ce doi proaspăt numiţi au un mandat de 4 luni. Funcţiile ocupate de aceştia vor fi remunerate cu o îndemnizaţie lunară fixă brută de 5.040 lei.

Își păstrează deocamdată funcţiile de adminsitratori provizorii Gheorghe Teodor Iulian (Administrator provizoriu/Comitetul de Nominalizare și Remunerare cu mandat pentru perioada 09.11.2021-08.03.2022), Alupoaei Teodor George (Administrator provizoriu/Vicepreședinte CA/Comitetul de Audit cu mandat pentru perioada 09.11.2021-08.03.2022), Dobre Robert-Răzvan (Administrator provizoriu/Comitetul de audit cu mandat pentru perioada 05.10.2021-04.02.2022), Dragomir Daniel Ionuț (Administrator provizoriu/Comitetul de Nominalizare și Remunerare cu mandat pentru perioada 05.10.2021-04.02.2022) şi Cristovici Viorel (Administrator provizoriu/Comitetul de Nominalizare și Remunerare cu mandat pentru perioada 09.11.2021-08.03.2022).

monitoruldegalati.ro

Rotația cadrelor care se produce de mai mulți ani la companiile gălățene de la Dunăre (APDM și AFDJ) după principiul „pleacă ai lor și vin ai noștri” a cunoscut, zilele acestea, un nou episod. Unul dintre nou-intrații „actori” pe această scenă este fostul (printre multe altele) viceprimar Picu Apostol Roman, care a fost numit membru provizoriu în Consiliul de Administrație al APDM Galați.
Întrunită în ședință ordinară pe 11 ianuarie, Adunarea Generală a Acționarilor Companiei Naționale APDM SA a decis revocarea mandatelor de administrator provizoriu pentru Elena Brăcăcel și Alexandru Nistor și numirea în locul acestora a lui Picu Apostol Roman și Fănel Mihalcea. Numirea celor doi s-a făcut pe o perioadă de patru luni, cu posibilitatea prelungirii „pentru motive temeinice” până la maximum șase luni, începând cu 12 ianuarie și până la data de 11 mai 2022 inclusiv.
Adunarea Generală a Acționarilor a mai hotărât ca indemnizația fixă lunară brută a administratorilor provizorii numiți să fie de 5.040 de lei.
Probabil că schimbările care vor urma la APDM vor fi făcute treptat, în condițiile în care celorlalți cinci membri ai CA-ului le expiră mandatele în februarie și martie. Aceștia sunt: Teodor George Alupoaei, Robert Răzvan Dobre (care este și președintele CA), Teodor Iulian Gheorghe, Viorel Cristovici și Daniel Ionuț Dragomir.
Director general al APDM rămâne, cel puțin deocamdată, Alexandru Șerban.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Un fost prim-procuror, în CA-ul AFDJ Galați

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, vicepremierul Sorin Grindeanu, a revăzut și adăugit Consiliul de Administrație al Regiei Autonome "Administrația Fluvială a Dunării de Jos" Galați.

Anul 2021 a fost unul destul de furtunos la nivelul structurilor de conducere din AFDJ Galați, reflectând inclusiv răsturnările de situație de pe scena politică națională. Ministerul Transporturilor a trecut de la PNL la USR, apoi înapoi la PNL, pentru ca, în cele din urmă, din noiembrie 2021, odată cu formarea Guvernului Ciucă, portofoliul să revină PSD. Prin urmare, era de văzut cum se va reflecta asta în structurile instituțiilor subordonate.

În cazul AFDJ Galați, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, nu a optat, cel puțin deocamdată, pentru niște modificări de anvergură. Astfel, din cei șapte membri ai CA-ului administrației fluviale (numiți în octombrie, când Ministerul Transporturilor era condus de Dan Vîlceanu - n.r.), cinci au fost reconfirmați în funcție, respectiv: Angela Stela Ivan (care este în prezent și director general al AFDJ Galați), Emanoil Porumb, Gheorghe Lucian Mihai, Dulceață Teodor și Chiru Laurențiu Marian. Din CA nu mai fac parte Ileana Sorocoleț și Zamfir Julien Dorian. În schimb, ca membru în noul CA apare Fănel Mihalcea, care printre altele a fost și prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.
Noul CA al AFDJ Galați are tot un caracter provizoriu, fiind numit pe o perioadă de patru luni, cu posibilitatea de prelungire a mandatului până la șase luni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Trei administratori noi la APDM Galaţi

Adunarea Generală a Acţionarilor Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) SA Galaţi s-a întrunit luni, 07 martie 2022, pentru a lua act de încetarea mandatelor a trei dintre membrii Consiliului de Administraţie al APDM. Este vorba despre Teodor George Alupoaei, Viorel Cristovici şi Teodor Iulian Gheorghe.
În locul acestora au fost numiţi, tot provizoriu, pentru o perioadă de 4 luni, Brînză Vlăduţ (căpitan şef de port - Căpitănia Zonale Galaţi - Autoritatea Navală Română), Cristian Eugen Munteanu (inspector în cadrul APDM şi consilier local PSD) şi Nicuşor Vasilache (primar comuna Scorţaru Nou, judeţul Brăila).
Directorul general al APDM, Alexandru Şerban, mai are mandat până pe data de 22 martie 2022, acesta fiind susţinut în funcţie de PNL Galaţi. Rămâne de văzut dacă la masa negocierilor dintre PSD şi PNL s-a ajuns la concluzia că se va opta pentru continuitate sau dacă postul va reveni PSD.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Marcela Daniela Costea revine la conducerea APDM Galați

O nouă schimbare intervine la vârful conducerii Administrației Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați după ce mandatul actualului director, Alexandru Șerban, care expiră pe 22 martie, nu a mai fost prelungit de conducerea Ministerului Transporturilor.

Din 23 martie, la conducerea instituției va veni Marcela Daniela Costea, care a mai îndeplinit, de altfel, până în 2020, funcția de director general al APDM Galați, iar anterior a fost şef birou Proiecte Europene. Din 2021 până în prezent, Marcela Daniela Costea a fost director general al Administrației Piețelor SA, din subordinea Consiliului Local Galați.

În ultimii doi ani, numirile la conducerea APDM Galați, dar și alte instituții din subordinea Ministerului Transporturilor, au fost în rezonanță cu schimbările politice de la centru. Alexandru Șerban a avut sprijinul politic al PNL, în timp ce Marcela Daniela Costea are sprijinul PSD. Episodic, în peisaj a mai apărut pentru o scurtă vreme și Nicolae Vizinteanu, susținut de USR. Conform algoritmului stabilit la formarea Guvernului Ciucă, la conducerea Ministerului Transporturilor a venit Sorin Grindeanu, din partea PSD.

Ultimele decizii luate în calitate de director general al APDM Galați de Alexandru Șerban s-au referit la găsirea unei metode mai flexibile de relansare a licitației pentru Terminalul Multimodal din Portul Galați (PMG) Etapa PMG - Etapa 1 - "Modernizarea infrastructurii portuare". După cum v-am informat în paginile ziarului ”Viața liberă”, în luna februarie a.c., încercarea de atribuire a acestui contract, în valoare de 179,4 milioane de lei, a eșuat după ce comisia de licitație a constatat că, singura ofertă depusă, din partea asociației conduse de Euro Construct Trading 98, nu corespunde din punct de vedere tehnic condițiilor impuse prin caietul de sarcini. ”Am pregătit o nouă variantă a acestei licitații, iar soluția la care ne-am gândit, prin care se păstrează suma inițială, este de a primi și oferte alternative de realizare a investiției. Am făcut o ultimă solicitare către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), pentru a avea un punct de vedere vizavi de această chestiune, pentru că legislația este oarecum interpretabilă – dacă putem primi și oferte de bază sau doar oferte alternative, și urma ca după primirea răspunsului să fie relansată licitația. Părerea noastră e că se pot primi și oferte de bază și oferte alternative, dar ANAP are ultimul cuvânt. Oferta alternativă se poate referi atât la preț – ar putea fi chiar mai mic, cât și la soluția tehnică, dar rezultatul final trebuie să fie același, în conformitate cu indicatorii tehnico-economici stabiliți inițial”, ne-a declarat Alexandru Șerban.

Terminalul multimodal din portul Galați este cel mai important proiect al APDM Galați. El este împărțit în trei etape de implementare, iar până în prezent s-a lovit de dificultatea de a găsi constructori pentru realizarea lucrărilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.