Jump to content

Coronavirusul din China, monitorizat la Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Gălăţeni întorşi din China, monitorizaţi de DSP

Cinci cetăţeni chinezi şi opt români întorşi în Galaţi, din China, sunt ţinuţi în carantină de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, pentru a exclude posibilitatea infecţiei cu noul coronavirus. În ciuda riscului ca epidemia izbucnită în China să devină pandemie, până pe 6 februarie autorităţile sanitare gălăţene nu au anunţat public această situaţie.

Cele 13 persoane au ajuns în Galaţi începând cu 29 ianuarie. „Nicio persoană dintre cele monitorizate nu prezintă deocamdată semne de boală. Totuşi, aşa cum prevăd procedurile, ele sunt ţinute la domiciliu”, a precizat Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Conform autorităţilor sanitare gălăţene, patru dintre aceste persoane au sunat la 112 şi au cerut să fie consultate de echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean. De aici, au fost informate să se adreseze DSP Galaţi. Printre cei care au sunat la 112 se numără un gălăţean şi o tânără de origine chineză care au cerut adeverinţe medicale din care să reiasă că sunt sănătoşi. Adeverinţele le-ar fi fost necesare pentru înscrierea la cursurile universitare.

Măsura carantinei, ţinută sub tăcere de autorităţi

În ciuda faptului că primele măsuri de punere în carantină a persoanelor sosite în Galaţi din China au fost luate încă de pe 29 ianuarie, DSP Galaţi nu a anunţat acest fapt până pe 6 februarie, adică la mai bine de o săptămână, iar comunicarea de ieri a fost făcută doar în urma insistenţelor presei. În astfel de cazuri, pentru persoanele întoarse din China, dar care nu au simptome ale infecţiei cu coronavirus, Ministerul Sănătăţii recomandă izolare preventivă la domiciliu, timp de două săptămâni. Persoanele în cauză sunt sfătuite să-şi verifice temperatura corporală de două ori pe zi, iar în cazul apariţiei oricărui simptom, mai ales a febrei sau a tusei, să sune la 112. Pacienţii nu trebuie să meargă la spital, la domiciliul lor venind o ambulanţă specială care îi poate transfera la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti.

Zeci de mii de oameni infectaţi, sute de victime

Ultimul bilanţ disponibil joi, 6 februarie, arăta că cel puţin 490 de persoane au murit ca urmare a infecţiei cu noul coronavirus în China, în vreme ce numărul persoanelor infectate a ajuns la 24.324. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat, săptămâna trecută, că virusul reprezintă o urgenţă de nivel global.

Conform specialiştilor, simptomele infecţiei cu noul coronavirus pot include: febră, tuse seacă, dificultate în respiraţie, dureri musculare, oboseala pronunţată şi persistentă. Simptomele mai puţin tipice sunt: acumulare de mucus în gât, durere de cap, eliminare de sânge prin tuse, diaree. Durerea în gât şi curgerea nasului nu sunt considerate simptome tipice pentru coronavirus, deoarece microbul afectează în special plămânii, iar majoritatea bolnavilor au simptome ca tusea seacă, insuficienţa respiratorie sau pneumonia. Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), citat de Mediafax, o agenţie germană de control şi prevenire a bolilor, noul virus are o perioadă de incubaţie de 14 zile.

Măsuri

Densitatea foarte mare a populaţiei din marile oraşe chineze a făcut ca infecţia cu noul coronavirus să se extindă cu rapiditate de la o persoană la alta. Acest lucru se întâmplă şi pentru că, în primă fază, mulţi pacienţi nu au simptome, ceea ce întârzie măsurile de carantină care ar trebui adoptate.

Virusul ucigaş din Wuhan nu se transmite pe calea aerului, ci prin contact direct cu persoanele contaminate sau prin atingerea suprafeţelor contaminate. Astfel, este mai bine să fie menţinută o distanţă de siguranţă de cei care ar putea fi infectaţi. O măsură preventivă foarte eficientă este spălarea pe mâini cu săpun şi cu apă caldă cât mai des. Hârtiile tip prosop sunt recomandate atunci când ne ştergem pe mâini, deoarece sunt de unică folosinţă.

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

Creşte numărul celor întorşi din China şi puşi în carantină

Numărul persoanelor întoarse din China, în judeţul Galaţi, plasate în carantină la domiciliu a crescut de astăzi, luni, 10 februarie 2020, cu încă 4. Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a anunţat că a mai plasat sub supraveghere la domiciliu, în carantină, încă patru persoane întoarse din China. Este vorba despre patru cetăţeni români, care însă nu prezintă semne clinice ale infecţiei cu Coronavirus. În afară celor patru, în judeţul Galaţi, sub supraveghere la domiciliu, mai sunt încă 13 persoane, din care cinci de naţionalitatea chineză, întoarse din China de pe data de 29 ianuarie.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Cinci din cele 17 persoane venite din China au ieşit din carantină

Cinci din cele 17 persoane venite din China şi monitorizate de autorităţi au ieşit din carantina la domiciliu, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, Liliana Iordăchescu.

Potrivit sursei citate, persoanele în cauză nu prezintă semne clinice ale infecţiei cu coronavirus. Primele persoane venite din China şi puse sub supraveghere au început să sosească în judeţul Galaţi pe 29 ianuarie.

Iniţial au fost plasate în carantină la domiciliu 13 persoane, dintre care cinci de naţionalitate chineză, la care s-au adăugat alte patru, începând cu 10 februarie.

"Nicio persoană dintre cele monitorizate nu prezintă deocamdată semne de boală. Totuşi, aşa cum prevăd procedurile, ele sunt ţinute la domiciliu", a precizat reprezentanta DSP Galaţi.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

În Galaţi, spaţiile de carantină vor fi la Liceul de Marină

Ca urmare a solicitării primite de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, cu privire la identificarea unor spaţii în care să poată fi asigurată carantinarea persoanelor care se întorc din zonele afectate de infecţia cu noul Coronavirus (persoane ce au intrat în contact cu pacienţi infectaţi cu Coronavirus -2019-nCoV), Instituţia Prefectului Galaţi în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a făcut demersuri pentru a găsi un spaţiu care să corespundă normelor de igienă (apă potabilă, căldură, grupuri sanitare, curent electric).

Acest spaţiu este la Liceul Tehnologic „General de Marină Nicolae Dumitrescu Maican” Galaţi, unde vor fi puse la dispoziţie 5 camere cu un număr de 20 de paturi (un izolator cu 6 paturi şi baie proprie, o cameră cu 3 paturi şi baie proprie, o cameră cu 2 paturi şi baie proprie, o cameră cu 5 paturi, fără baie proprie) şi un cabinet medical.

În funcţie de numărul persoanelor cu risc pentru transmiterea infecţiei, capacitatea de cazare poate fi extinsă. Direcţia de Sănătate Publică va asigura personalul medical, materialele dezinfectante, precum şi hrana, atunci când situaţia o va impune.

Reamintim că în prezent, în Galaţi erau monitorizate 17 persoane, iar potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, astăzi 12 februarie,din totalul persoanelor sosite în Galaţi din Republica Populară Chineză, au ieşit din perioada de monitorizare un număr de 5 persoane. Acestea nu au prezentat simptome de boală, nici în perioada monitorizării nici la finalul acesteia.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Încă trei persoane sosite din China, scoase din carantină

Încă trei persoane aflate în carantină în județul Galați, după ce au sosit din China, au fost scoase de sub monitorizarea Direcției de Sănătate Publică Galați. Ele nu au prezentat semne de boală în cele 14 zile de izolare la domiciliu. Nouă persoane au mai rămas în județul Galați, în carantină, după  ce s-au întors din China.

 Între timp, autoritățile caută spații de carantinare ce sunt destinate celor care sosesc din China. ”Propunerea noastră, a Instituției Prefectului și a Inspectoratului Școlar a fost în cadrul Liceului de Marină. Mai fusese identificat un spațiu, dar acela nu corespunde din punctul de vedere al normelor de sănătate. Nici spațiul pe care îl avem la Marină nu îndeplinește 100% condițiile necesare, dar ținând cont de lipsa de spații de cazare din municipiul Galați, este unul dintre cele la care ne-am gândit noi că ar putea să fie folosit la un moment dat, în cazul în care ar apărea un risc. Nu este vorba despre o situație generată de o problemă, este vorba doar de pregătiri pentru cazul în care  ar putea să apară persoane care ar prezenta un risc. Noi am identificat spațiile, le-am propus , urmează ca specialiștii să spună dacă ele îndeplinesc condițiile. În cazul în care nu vor îndeplini, vom căuta alte locații, tocmai pentru a crea posibilitatea de cazare pentru persoanele care nu au unde să fie izolate în cele 14 zile pe care trebuie să le parcurgă după sosirea din țară. Spațiul este în perimetrul Liceului de Marină, este identificat un etaj. În cazul în care vor apărea probleme vom lua măsuri să eliberăm spațiile, nu este normal să ținem acolo și copii”, a precizat Gabriel Avramescu, prefectul județului Galați.

Pe lângă această locație, autoritățile se gândiseră și la Liceul Sportiv sau la taberele de la Buciumeni ori Gârboavele, dar prima locație nu respecta deloc criteriile, iar, din păcate, în celelalte două nu mai sunt demult condiții de cazare. Urmează ca Ministerul Sănătății să decidă dacă avizează sau nu locația propusă, cea de la Liceul de Marină, din internat.

”Trebuie identificate spații care sunt destinate carantinării persoanelor care se întorc din zonele afectate în cazul în care situația epidemiologică o impune.  Aceste spații nu sunt destinate persoanelor bolnave sau suspecte, ci persoanelor care trebuie să fie monitorizate 14 zile, în funcție de istoricul de călătorie în China continentală. Instituția Prefectului a propus câteva locații, încă nu s-a luat o hotărâre. Vom analiza propunerile alături de Ministerul Sănătății și vom identifica care sun cele mai bune spații pentru carantinarea acestor persoane. Acestea sunt doar prime propuneri, spațiile nu sunt amenajate, Direcția de Sănătate Publică nu a luat o hotărâre. Vom lua o hotârâre finală după ce vom analiza toate spațiile în funcție de situația epidemiologică. Apoi, când va fi cazul, va fi nominalizat personal de specialitate, îi va monitoriza și se va acționa în funcție de evoluția stării lor de sănătate, se va lua atitudine”, a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galați.

 Reamintim că din data de 29 ianuarie în județul Galați au sosit din China un număr de 17 persoane, dar dintre acestea doar 9 mai sunt în carantină la domiciliu.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Trei persoane din Galați, izolate după ce s-au întors din Italia

Trei persoane din Galați sunt izolate într-un spațiu special amenajat, după ce s-au întors astăzi din Italia, dintr-o zonă unde a fost confirmate mai multe cazuri de infecție cu coronavirus. Doi bărbați și o femeie, aflați într-un microbuz care făcea o cursă Brescia - Galați, au fost preluați de o ambulanță specială, la limita dintre județele Galați și Brăila și duși direct la spital, ca măsură de prevenție. Nu au simptome de boală, li s-au făcut analize și vor fi plasați în carantină, începând de mâine, pentru 14 zile, într-un centru special. Decizia a fost luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în această seară. Microbuzul a intrat în România prin Vama Nădlac. Măsurile de precauție au fost luate după ce o femeie din Buzău, care se afla în același microbuz, a fost sunată de o prietenă din Italia, care a anunțat-o că femeia pe care o îngrijea s-a infectat cu coronavirus, caz confirmat de autoritățile sanitare italiene. Femeia a fost plasată imediat în carantină la Buzău.

Pro Lider FM

Link to comment
Share on other sites

Gălățeni veniți din Italia, izolați de teama coronavirusului

Trei persoane întoarse din Italia sunt izolate într-un spital din Galați după ce au intrat în contact cu o femeie suspectă de infecție cu coronavirus (COVID-19). Este vorba despre doi bărbați și de o femeie sosiți duminică dintr-o regiune unde au fost confirmate mai multe îmbolnăviri provocate de coronavirus.

Cei trei au călătorit din Brescia până în România cu un microbuz în care se afla și o femeie de 52 de ani, din Buzău. Până în prezent, nu se cunoaște dacă și alte persoane au venit în România cu aceeași cursă. Când microbuzul se afla deja în țară, femeia din Buzău a fost sunată de o prietenă din Italia, care a anunțat-o că bătrâna pe care o îngrijea este suspectă de infecție cu coronavirus. Ajunsă la destinație, buzoianca a sunat la 112 și a povestit ceea ce aflase de la colega sa. Ulterior, a fost preluată de un echipaj medical și dusă la Spitalul Județean Buzău, unde este ținută în carantină.

Cele trei persoane care și-au continuat drumul spre Galați au fost preluate de o ambulanță special echipată și duse preventiv la spital, unde au rămas izolate. Potrivit autorităților sanitare, gălățenii nu au simptome de boală. Cu toate acestea, ei vor fi ținuți în carantină, timp de 14 zile, într-un centru special, așa cum a decis, duminică seară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Până în prezent, coronavirusul a făcut deja trei victime în Italia. De asemenea, sunt înregistrate 150 de cazuri de infecție cu COVID-19. Această răspândire fără precedent a temutului virus a determinat ca orașe întregi din peninsulă să fie puse în carantină.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Măsuri pentru prevenirea apariției cazurilor de îmbolnăvire cu noul virus gripal

Comitetul Local pentru Situații de Urgență a decis, luni, 24 februarie, luarea unor măsuri pentru prevenirea apariției cazurilor de îmbolnăvire cu noul virus gripal (coronavirus). Astfel, Primăria municipiului Galați va dota cu soluție dezinfectantă pentru mâini și cu recipientele necesare soluției toate unitățile de învățământ din oraș. Aceeași măsură se va aplica și în cadrul Primăriei Municipiului Galați și în toate unitățile din subordine.

Precizăm că în municipiul Galați nu sunt confirmate cazuri de îmbolnăvire cu acest virus.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor este bine de știut că virusul nu se transmite prin aer, ci prin contact la nivelul suprafețelor. Cea mai bună metodă de prevenire este spălatul cât mai des al mâinilor cu apă și săpun sau cu soluție dezinfectantă. Simptomele în cazul coronavirusului sunt febră, tuse și dificultăți în respirație.

Primăria municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

Prefectul de Galaţi cere demiterea reprezentantului Autorităţii Rutiere Române, pe motiv că nu a putut fi contactat când în judeţ a ajuns un microbuz cu trei persoane din Italia

Prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Avrămescu, solicită demiterea directorului agenţiei locale a Autorităţii Rutiere Române, Nicolae Marin , pe care îl acuză de lipsă de colaborare. Avrămescu spune că Nicolae Marin nu ar fi răspuns la telefon duminică seară, atunci când în judeţ a ajuns un microbuz cu trei persoane din Italia.

”Ne doream să realizăm la prima oră a zilei de luni o întâlnire cu toate societăţile care asigură transferul de la Otopeni sau care operează curse de Italia, dar, din păcate, aseară când eram în centrul de comandă niciun reprezentant al ARR Galaţi nu a răspuns la telefon. Am insistat până la ora 23. Nu am reuşit să-l contactez însă pe directorul instituţiei. Abia în această dimineaţă a venit şeful agenţiei şi ne-a explicat că dacă vrem lista respectivă trebuie să ne adresam ARR Bucuresti ”, a declarat, luni, prefectul de GAlaţi, Gabriel Avrămescu.

Urmare a acestei situaţii, prefectul de Galaţi cere public demiterea directorului ARR Galaţi. ”În situaţii din acestea, toate instituţiile statului sunt responsabile şi cu toţii sunt datori să colaboreze cu instituţiile abilitate în situaţii de urgenţă.  Pe de altă parte, apelăm la conştiinţa civică a tuturor semenilor care vin din Italia să ne informeze atunci când vin şi nu au fost preluaţi de autorităţi la intrarea în ţară. E foarte important să ştim şi modul de deplasare şi traseul parcurs pentru a preîntâmpina orice situaţie de criză”, a mai spus prefectul.

În judeţul Galaţi, patru persoane sunt izolate într-un centru de caranină, după ce au intrat în contact cu femeia din Buzău venită cu un microbuz dintr-o zonă din Italia aflată în carantină. Alte 19 persoane au fost identificate de autorităţi că au venit recent din Italia şi sunt izolate la domiciliu.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Alte trei noi spații de carantinare au fost identificate la Galați

Instituția Prefectului Județul Galați informează că “în cadrul ședinței Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit astazi, au fost adoptate următoarele măsuri:

1.S-au stabilit la nivelul județului Galați, 3 noi spații de carantinare a persoanelor posibil a fi afectate de infecția cu noul coronavirus COVID-19;

2.La activarea spațiilor de carantinare, Direcția de Sănătate Publică Galați va asigura personal specializat pentru monitorizarea persoanelor aflate în carantină și materialele dezinfectante;

3.Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi va asigura paza în locațiile stabilite pentru carantină;

4.În funcție de evoluția epidemiei de gripă cauzate de virusul COVID-19 și situația operativă, Consiliului Județean Galați va analiza și identifica fondurile necesare pentru achiziționarea de bunuri și servicii, în baza necesarului întocmit de către Direcția de Sănătate Publică Galați;

5.În spațiile identificate din municipiile Galați și Tecuci, hrana persoanelor carantinate va fi asigurată prin grija Primăriei Municipiului Galați, respectiv Primăria Municipiului Tecuci;

6.Persoanele care domiciliază în străinătate, în momentul prezentării la ghișeele Serviciului Public Comunitar Local pentru Evidența Persoanelor, Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule, respectiv Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte, vor completa un Chestionar de evaluare și localizare pe teritoriul României.”.

Până în acest moment, patru persoane, trei bărbaţi şi o femeie veniţi din zonele cu coronavirus din Italia se află în carantină, în spaţii special amenajate în acest sens în municipiul Galați.  Trei din aceştia au venit aseară, cu un microbuz, din Brescia, alături de o altă pasageră,  o femeie care a coborât la Buzău şi care a anunţat autorităţile că a intrat în contact cu o persoană care îngrijea o italiancă bolnavă de coronavirus. Conform procedurilor, cei trei au fost carantinaţi într-un spaţiu special, imediat cum au ajuns la Galaţi.

Un al patrulea cetăţean român care a venit din Italia, cu TIR-ul, până la Galaţi s-a prezentat, astăzi, din proprie iniţiativă la Spitalul de Boli Infecţioase, autorităţile luând decizia de a-l pune şi pe acesta în carantină pentru o perioadă de 14 zile, în aceeaşi clădire (dar în camere diferite) în care se află şi celelalte 3 persoane care au venit aseară. Toţi cei carantinaţi sunt supravegheaţi permanent de un reprezentant DSP Galaţi. De asemenea, DSP Galaţi a detaşat personal şi la punctele de trecerea frontierei cu Republica Moldova, în localităţile Oancea şi Giurgiuleşti, unde, de asemenea, cei care intră în România, prin Galaţi, trebuie să completeze chestionare dacă au ajuns în vreuna din zonele afectate de coronavirus.

O altă femeie venită la Galaţi din Milano a sunat, în această după amiază, la ambulanţă, cerând să fie dusă la spital, aceasta din urmă urmând să fie pusă în carantină, la domiciliu.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

Filtre ale Poliţiei Rutiere la intrările în judeţ, pentru depistarea transporturilor ilegale pe ruta Italia

Filtre ale Poliţiei Rutiere vor fi amplasate, începând de luni seara, la intrările în judeţul Galaţi, la Şendreni şi la Tecuci, pentru a depista transporturile ilegale de pasageri pe ruta Italia-Galaţi, dar şi pentru identificarea autovehiculelor care fac astfel de curse în sistem car sharing, a declarat prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Avrămescu. Acesta a avut o întâlnire, luni după-amiază, cu transportatorii cu licenţă care efectuează curse Italia-România sau care transportă pasageri la şi dinspre aeroportul Otopeni, cerându-le acestora să le distribuie pasagerilor chestionare asemănătoare celor care se completează în aeroport, în care persoana spune din ce zonă vine şi dacă ştie să fi luat contact cu o persoană cu coronavirus.

Autorităţile fac apel public la cetăţeni ca aceştia să anunţe inclusiv cursele Italia-România care se desfăşoară fără autorizaţie de transport sau în sistem car sharing, pentru a exista o evidenţă clară a celor care provin din zonele afectate de coronavirus.

În plus, serviciile de eliberare a paşapoartelor şi cărţilor de identitate au primit chestionare pe care le vor distribui solicitanţilor de acte, astfel încât şi aceştia să declare dacă au venit dintr-o zonă cu coronavirus.

De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a detaşat personal şi la punctele de trecerea frontierei cu Republica Moldova, în localităţile Oancea şi Giurgiuleşti, unde cei care intră în România, prin judeţul Galaţi, trebuie să completeze chestionare dacă au ajuns în vreuna din zonele afectate de coronavirus.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

Alertă de coronavirus, şi la Galaţi. Patru persoane, în carantină într-un centru special

Izbucnirea coranavirusului în Italia a alertat şi autorităţile din România, pentru că foarte mulţi conaţionali se întorc din Peninsulă şi sunt potenţiali vectori de transmitere a virusului. Până acum, nici autorităţile italiene, nici cele autohtone nu au confirmat că vreun român ar fi fost infectat cu temutul virus, dar toţi cei care vin din zonele afectate sunt supuşi unor teste amănunţite şi vor fi ţinuţi, timp de 14 zile, în carantină.

Alerta s-a dat, duminică seară, şi la nivelul judeţului Galaţi, după ce o femeie din Buzău a sunt la 112 şi a anunţat că vine din Italia, unde a intrat în contact cu o persoană suspectată de coronavirus. „Am fost informaţi de Prefectura Buzău că o persoană a contactat serviciul 112, unde a povestit că ar fi avut legături cu o persoană din Italia, care, la rândul ei, a intrat în contact  cu o persoană suspectă de coronavirus. La momentul respectiv, la nivelul Instituţiei Prefectului, noi avusesem deja o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, am activat centrul de comandă cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ). S-au organizat filtre la intrarea în judeţ dinspre Buzău şi a fost  preluat microbuzul. Este vorba despre un microbuz, nu un autocar, în care se aflau doi şoferi şi un pasager", ne-a explicat Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi.

Prefectul cere demisia şefului ARR

Tot în şedinţa de duminică a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis să se ia legătura cu toţi operatorii de transport care fac curse regulate între Galaţi şi Italia. „Noi, ca autorităţi, aseară (n.r. - duminică), am încercat să luăm legătura cu Autoritatea Rutieră Română (ARR) - Filiala Galaţi, pentru a depista toate firmele care fac curse în Italia şi la aeroport. Nu mi-a răspuns nimeni din judeţul Galaţi, motiv pentru care solicit, public, demiterea şefului agenţiei judeţene Galaţi de către conducerea ARR. Este inadmisibil şi incalificabil ca, într-o situaţie de criză, nici un reprezentant din judeţul Galaţi să nu-i răspundă la telefon şefilor ISU şi IPJ sau prefectului judeţului”, a adăugat Avrămescu.
În cursul zilei de luni, după ce a reuşit să ia legătura cu ARR, Gabriel Avrămescu a convocat, împreună cu şeful IPJ Galaţi, Cornel Mototolea, o nouă şedinţă. „Am contactat şeful ARR şi urmează să primim o listă cu toţi operatorii care fac curse în şi spre judeţul Galaţi. Am vorbit şi cu inspectorul şef al IPJ pentru a face o întâlnire cu dumnealor, pentru a le transmite că dacă preiau persoane care vin din zone cu risc să ne informeze pentru a putea dispune măsurile necesare”, a conchis Gabriel Avrămescu.

Dezinfectanţi în şcoli şi Primărie

Tot din cauza coronavirusului şi a faptului că sunt gălăţeni care se întorc din Italia în această perioadă, a fost convocat şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea adoptării unor măsuri speciale de prevenire a îmbolnăvirilor. „Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a decis, luni, 24 februarie, luarea unor măsuri pentru prevenirea apariţiei cazurilor de îmbolnăvire cu noul virus gripal (coronavirus). Astfel, Primăria municipiului Galaţi va dota cu soluţie dezinfectantă pentru mâini şi cu recipientele necesare soluţiei toate unităţile de învăţământ din oraş. Aceeaşi măsură se va aplica şi în cadrul Primăriei Galaţi şi în toate unităţile din subordine”, se arată într-un comunicat al municipalităţii.
Deşi au fost persoane care s-au întors, în acest sfârşit de săptămână, din Italia, unele revenind acasă chiar din zone afectate de coronavirus, până acum nu s-a confirmat nici un caz de îmbolnăvire. Cu toate acestea, autorităţile locale au o serie de sfaturi pentru gălăţeni, astfel încât să fie evitate îmbolnăvirile. „Precizăm că în municipiul Galaţi nu sunt confirmate cazuri de îmbolnăvire cu acest virus. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor este bine de ştiut că metoda cea mai bună este spălatul cât mai des al mâinilor cu apă şi săpun sau cu soluţie dezinfectantă. Simptomele în cazul coronavirusului sunt febră, tuse şi dificultăţi în respiraţie”, se mai arată în comunicatul Primăriei Galaţi.
Conform specialiştilor, coronavirusurile se transmit direct pe cale respiratorie (prin picături) sau fecal/orală. Nu există un tratament antiviral specific sau preventiv (vaccin) în infecţiile umane cu coronavirus, tratamentul fiind numai simptomatic.

Patru gălăţeni, în carantină într-un centru special

În doar două zile, mai multe localităţi din Italia au fost afectate din cauza coronaviruslui. Până luni, la ora 15,00, au fost înregistrate şase decese, iar peste 220 de persoane erau infectate. Asta a alertat şi autorităţile din ţara noastră, care au dispus imediat mai multe măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor. Astfel de măsuri au fost dispuse şi la nivelul judeţului Galaţi, mai ales că, încă de duminică seară, trei persoane s-au întors din zonele afectate din Italia.

După ce microbuzul în care se aflau a fost preluat de autorităţile locale şi dus la Spitalul de Boli Infecţioase, cele trei persoane aflate în mijlocul de transport au fost internate în unitatea medicală. Este vorba despre doi bărbaţi, cei doi şoferi ai microbuzului, şi despre o femeie, pasageră în mijlocul de transport. Aceştia au ajuns la spital, dar nu prezentau semne de îmbolnăvire. Cu toate acestea, autorităţile au dispus ca toate cele trei persoane să fie transferate într-un centru special amenajat, pentru a fi izolate în următoarele 14 zile. "Cele trei persoane au fost preluate de autorităţi şi duse într-un centru pentru recoltare, de fapt pentru analizarea stării de sănătate. Cei trei au colaborat cu autorităţile, nu au fost probleme, au înţeles oamenii situaţia şi se află, în momentul acesta, în carantină. Am reuşit să păstrăm un echilibru şi să ne păstrăm luciditatea, pentru că, în momentul de faţă, în judeţul Galaţi nu există nici un risc”, ne-a declarat Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi.

Trei preluaţi de autorităţi, unul venit de bunăvoie

"Cele trei persoane au fost evaluate medical şi nu pun probleme de sănătate. Au fost carantinate la Spitalul de Boli Infecţioase şi vor fi preluate la centrul de carantinare pentru persoanele venite din zonele de risc”, ne-a explicat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
În timp ce gălăţenii reveniţi în oraş duminică seară aşteptau să fie preluaţi la centrul de carantinare, un alt gălăţean s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi. Acesta, care lucrează ca şofer pe TIR, s-a prezentat la spital şi le-a spus medicilor că vine din Italia, dintr-o zonă afectată de coronavirus. A fost imediat preluat de cadrele medicale, care i-au evaluat starea de sănătate. Cum nu prezenta nici un semn de îmbolnăvire, medicii au decis ca şi acest pacient să fie transferat tot la centrul de carantinare pus la dispoziţie de autorităţi.
Astfel, cei patru gălăţeni au fost luaţi de un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, cu autospeciala de transport victime multiple, şi duşi în centrul de carantinare, acolo unde vor sta izolaţi în următoarele două săptămâni.

16 camere şi se suplimentează

Alături de cei patru gălăţeni vor putea fi cazaţi şi alţii, veniţi din zonele de carantină din Italia. „Vorbim de persoane asimptomatice, care vin din zonele de carantină din Italia. În rest, pentru celelalte persoane, care nu vin din zonele afectate, se va lua măsura de izolare la domiciliu. În momentul acesta avem 16 camere de cazare pentru cei care trebuie să stea în carantină. În afară de aceste 16 camere, se lucrează la pregătirea unor spaţii suplimentare, astfel încât să fim pregătiţi dacă numărul gălăţenilor care vin din zonele afectate va creşte”, a adăugat prefectul judeţului Galaţi.
În cursul zilei de luni, cu ajutorul Primăriei Galaţi, alte trei spaţii au fost amenajate, astfel încât să fie pregătite dacă va fi nevoie de carantinarea gălăţenilor întorşi din zonele de risc. „Este posibil să fie mai multe persoane care revin acasă, din Italia. Toate aceste persoane vor trece prin filtrele sanitare, vom discuta cu ele şi le vom izola în spaţiile special amenajate”, a conchis Gabriel Avrămescu.

Monitorizare şi autoizolare

Conform surselor noastre, de pe data de 22 februarie şi până pe 24 februarie, aproximativ 20 de persoane au mers la medic pentru că s-au întors din Italia. Toate aceste persoane vor fi monitorizate şi, dacă nu provin din zone de risc, se vor autoizola ala domiciliu.
Vă reamintim că alte aproximativ 20 de persoane au fost în atenta monitorizare a celor de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, după ce s-au întors din China, prima ţară afectată de coronavirus. Toate aceste persoane au ieşit deja de sub monitorizare, pentru că nu au prezentat, după 14 zile de izolare, simptome ale bolii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Razii în trafic şi spaţii suplimentare de carantinare. Măsuri de protecţie în faţa coronavirusului

Autorităţile locale şi cele judeţene s-au întrunit, luni seară, într-o nouă şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), după ce, în cursul zilei de luni, patru persoane au fost duse într-un centrul special amenajat de carantinare, din cauză că veneau din zonele afectate de coronavirus din Italia.

Conform datelor oficiale, pe lângă cele patru persoane aflate în centrul special de carantinare, alte 21 de persoane sunt izolate la domiciliu, acestea întorcându-se în ţară din zone ale Italiei care nu au încă probleme din cauza temutului virus.

Filtre la intrările din judeţ

În urma şedinţei CJSU, autorităţile au dispus şi instituirea unor filtre la intrarea în judeţ, atât dinspre Brăila, cât şi dinspre Tecuci, filtre organizate de Poliţia Rutieră Galaţi. „Am avut o întâlnire cu transportatorii de persoane şi am decis, împreună cu reprezentanţii Poliţiei Rutiere, instituirea unor filtre prin care să verificăm şi să identificăm acei transportatori care aduc pasageri din Italia şi care nu sunt înregistraţi. Este foarte important să îi identificăm pe toţi cei care vin în ţară, pentru că acestea sunt măsuri care au ca scop protejarea populaţiei. Este vorba despre sănătatea publică şi trebuie să înţelegem că deciziile autorităţile trebuie respectate. Este cunoscut acest fenomen al transportului neautorizat de persoane şi, tocmai de aceea, împreună cu conducerea IPJ am decis aceste filtre. Practic, în momentul de faţă, ne dorim menţinerea calmului şi dăm asigurări că facem toate demersurile ca să nu existe potenţiale riscuri în judeţul Galaţi. Populaţia trebuie să înţeleagă că sunt măsuri de a proteja atât reprezentanţii autorităţilor, cât şi populaţia. Până la urmă nu ştim ce persoane vin şi de unde vin, pot fi chiar şi din cele 11 localităţi din nordul Italiei”, ne-a explicat Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi.
În urma decizie, mai multe autospeciale de poliţie s-au instalat atât la intrarea în Galaţi dinspre Tecuci, cât şi la intrarea dinspre Baldovineşti. Toate maşinile înmatriculate în străinătate au fost oprite de oamenii legii. La fel s-a întâmplat şi cu microbuzele care făceau transport de persoane. Toţi şoferii au primit materiale informative despre coronavirus. „Este o acţiune de informare, împreună cu reprezentanţii SMURD Galaţi, cu privire la pericolele la care se expun persoanele care vin din afara României. Dacă identificăm persoane care vin din Italia, vom anunţa autorităţile competente şi Direcţia de Sănătate Publică, pentru dispunerea măsurilor necesare, în funcţie de fiecare situaţie în parte", ne-a declarat Bogdan Carp, inspector şef al Serviciului rutier Galaţi.
Şoferii opriţi de poliţişti au ascultat sfaturile primite şi ne-au declarat că, dacă au nevoie, vor merge în Italia, în ciuda pericolului. "Eu am venit din Italia în urmă cu două săptămâni. Atunci nu exista niciun pericol. Îmi este teamă de coronavirus, pentru că nu ştiu unde pot fi oprit. Dacă, de exemplu, sunt oprit în Slovenia, ce fac, stau pe banii mei? Nu cred că ne ajută cu ceva aceste campanii, pentru că virusul nu poate fi oprit de nimeni", ne-a spus unul dintre conducătorii auto.

Alte măsuri dispuse

Pe lângă filtrele Poliţiei Rutiere, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au dispus şi alte măsuri în vederea prevenirii îmbolnăvirilor, dar şi pentru a se asigura condiţii optime pentru cei veniţi din zonele afectate de coronavirus.
"S-au stabilit, la nivelul judeţului Galaţi, trei noi spaţii de carantinare a persoanelor posibil a fi afectate de infecţia cu noul coronavirus COVID-19. De asemenea, s-a stabilit că, la activarea spaţiilor de carantinare, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi va asigura personal specializat pentru monitorizarea persoanelor aflate în carantină şi materialele dezinfectante. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi va asigura paza în locaţiile stabilite pentru carantină", ne-au informat cei de la Prefectura Galaţi.
De asemenea, în cadrul şedinţei CJSU s-a stabilit că, în funcţie de evoluţia epidemiei de gripă cauzate de virusul COVID-19 şi situaţia operativă, Consiliului Judeţean Galaţi va analiza şi identifica fondurile necesare pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii, în baza necesarului întocmit de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. "În spaţiile identificate din municipiile Galaţi şi Tecuci, hrana persoanelor carantinate va fi asigurată prin grija Primăriei Municipiului Galaţi, respectiv, Primăriei Municipiului Tecuci", se mai arată în informarea Prefecturii.
Trebuie precizat şi faptul că persoanele care domiciliază în străinătate, în momentul prezentării la ghişeele Serviciului Public Comunitar Local pentru Evidenţa Persoanelor, Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule, respectiv, Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte, vor completa un "Chestionar de evaluare şi localizare pe teritoriul României".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Nemulţumiri după înfiinţarea primului spaţiu de carantinare. Prefectul trimite corpul de control la Direcţia de Tineret şi Sport

Înfiinţarea primului centru de carantinare din Galaţi a iscat nemulţumiri în rândul sindicaliştilor de la Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport (DJTS) Galaţi, pentru că centrul a fost făcut într-una dintre bazele aflate în administrarea instituţiei.

"Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Galaţi a fost obligată abuziv să predea complexul sportiv, fără a se ţine cont că a propus, printr-o adresa oficială, cu o săptămână în urmă, Tabăra Gârboavele, spaţiu funcţional cu o capacitate de aproximativ 46 de locuri, aflat la o distanţă de 15 km de Galaţi. În data de 23 februarie 2020, directorul DJTS Galaţi s-a deplasat la Tabăra Gârboavele, împreună cu reprezentaţi de la Prefectură şi DSP, a fost prezentată tabăra, s-au făcut verificări la instalaţiile de încălzire, electricitate şi alimentare cu apă, rămânând să fie preluată", se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Naţional Tineret şi Sport.

Propunerea este una, realitatea alta

Cu toate acestea, susţin sindicaliştii, autorităţile locale au decis preluarea unui alt spaţiu pentru carantinarea persoanelor venite din Italia, spaţiu care are şi bucătărie proprie. "Menţionăm că în aceeaşi incintă se află bucătăria, care deserveşte zilnic aproximativ 50-100 persoane. Această unitate însemnă baza veniturilor proprii care asigurau desfăşurarea activităţii în lipsa finanţării de la minister. Având în vedere termenul pus la dispoziţie pentru predare (două ore), în urma sigilării restaurantului sub presiunea comisiei de urgenţă, nu s-au putut rezolva anumite situaţii care vor genera pagube nerecuperabile. Ce se va întâmpla cu cei 19 angajaţi, care au plecat acasă plângând, disperaţi că nu se vor mai întoarce în acest loc de munca. Oare au fost luate în seamă toate aceste aspecte pe care directorul DJTS Galaţi le-a arătat în şedinţa comisiei de urgenţă şi Ministerului Tineretului şi Sportului?", se mai arată în comunicatul sindicaliştilor.
Baza DJTS a fost preluată luând în considerare un ordin al ministrului Tineretului şi Sportului, prin care se dispune ca toate direcţiile aflate în subordine să predea de urgenţă orice spaţiu, la solicitarea Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă.

Se va face control

Acest aspect a fost explicat şi de prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Avrămescu, care a ţinut să precizeze că va trimite şi corpul de control la DJTS, pentru a afla cum sunt administrate toate bazele aflate în subordine. "Acolo, în situaţia respectivă, a fost o măsură luată în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Din păcate, reprezentanţii instituţiilor respective nu au înţeles că, atunci când este vorba despre o situaţie de urgenţă, trebuie să ne supunem toţi deciziilor autorităţilor. Drept urmare, o să trimit corpul de control de la Instituţia Prefectului la instituţiile în cauză, să verifice modul în care este administrat şi gestionat patrimoniul respectivelor instituţii, pentru că, din punctul meu de vedere, este inadmisibil ca atunci când sunt situaţii de urgenţă să stăm să ne gândim că nu putem să eliberăm sau mai avem noi alte probleme personale. Ministrul Tineretului şi Sportului a spus foarte clar că instituţiile din subordine trebuie să dea concursul prefecţilor şi Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă, să asigure şi să ne sprijine în luarea tuturor măsurilor pentru sănătatea publică", a explicat Gabriel Avrămescu.
Mai mult, prefectul judeţului Galaţi a spus că vor fi făcute mai multe spaţii pentru carantinarea persoanelor venite din zonele de risc din Italia şi că, pentru asta, a rugat toate instituţiile statului să anunţe ce spaţii au disponibile. "Dacă situaţia o va impune, vor fi luate, pentru carantină, toate spaţiile care se pretează, aşa că noi, pe lângă bazele respective, luăm în calcul şi alte baze, care sunt în proprietatea instituţiilor publice. De altfel, ieri (n.r. - luni), în şedinţa CJSU, i-am rugat pe toţi reprezentanţii instituţiilor publice să ne comunice potenţialele spaţii de cazare pe care ei le au la dispoziţie, tocmai pentru nu fi luaţi prin surprindere. Au fost instituţii care au venit de bunăvoie, şi mă refer aici la Romsilva, APDM etc., şi ne-au oferit spaţii de cazare. În acesta condiţii, aş vrea să aflu de ce acolo nu s-a dorit colaborarea", a conchis prefectul judeţului Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Coronavirus, noi măsuri de prevenire și asigurare. 81 de gălățeni sunt izolați în case

Frontierele de est ale României, una dintre acestea fiind și la Galați, pot fi tranzitate de persoane care au venit din zona de focar din Italia, dar au ajuns întâi cu avionul în Republica Moldova sau Ucraina și apoi vin spre România. De aceea și la zonă de frontieră trebuie luate măsuri speciale. „La nivelul județului Galați sunt două puncte rutiere de trecere a frontierei la Galați și Oancea, dar și punctele de trecere a frontierei Galați portuar și Galați feroviar. Măsurile speciale luate vizează cele două puncte rutiere de trecere a frontierei, dar și punctul de trecere Galați portuar. Pentru protecția personalului acesta are în dotare măști, mănuși și substanță dezinfectantă. La nivelul punctelor s-au pus la dispoziție spații pentru personalul medical din partea DSP Galați. Sunt adresate întrebări participanţilor la trafic cu scopul de a identifica pe cei care vin din acele zone. Apelurile făcute și de la nivel central, dar și din partea noastră merg pentru responsabilizarea cetățenilor pentru a combate acesată situație. Pot există și situații de cetățeni români sau cu ambele cetățenii care să aterizeze pe aeroportul din Chișinău și sunt dispuse aceleași măsuri la intrarea în țară“, a explicat George Secuianu, șeful STPF Galați.

Pe lângă asigurarea frontierelor din punctul de vedere al protejării personalului, al trierii și monitorizării călătorilor, la nivelul Prefecturii Galaţi și al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-au luat şi alte măsuri tot în contextul epidemiei de coronavirus. „Am început să elaborăm o comunicare către toate persoanele care vor veni din străinătate în România să înțeleagă implicațiile nedeclarării la intrarea în țară a locului de plecare precum și a locului de ședere în România. Totodată am arătat și care sunt sancțiunile cu privire la nerespectarea dispozițiilor Comitetului Naţional pentru Situații de Urgență. O dispoziție este legată de faptul că s-a decis ca toate persoanele care vin dintr-o zonă afectată de coronavirus trebuie să între în izolare la domiciliu 14 zile. Le aducem la cunoștință și care sunt implicațiile contravenționale și penale ale nerespectării acestor decizii. Decidem în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență ca prin primarii din județul Galați să se convoace local comitetele locale pentru situații de urgență pentru identificarea tuturor persoanelor care au venit din zona de focar a coronaviruslui. Reamintim că este foarte important ca persoanele care vin în țară din zona afectată să declare cu exactitate locul din care vin. Dacă nu fac asta în primul rând își pun în pericol sănătatea și expun și membrii familiei. În al doilea rând falsul în declarații este o infracțiune și totodată refuzul de a se izola la domiciliu, în momentul de față, constituie infracțiune și este incriminată de codul penal, este vorba despre infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor“, a precizat prefectul județului Galaţi, Gabriel Avrămescu.

Prefectul a mai amintit și faptul că potrivit deciziei Comitetului Național pentru Situaţii de Urgenţă cei veniţi din zonele afectate de coronavirus din Italia trebuie să se izolaze la domiciliu 14 zile împreună cu familiile alături de care domiciliază. Vor fi monitorizați de către specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) și dacă prezintă simptome ale bolii vor anunță autorităţile pentru luarea măsurilor necesare. Pentru perioada de autoizolare se vor acorda concedii medicale. „Toate persoanele care trebuie să se autoizoleze vor primi notificarea emisă de Comitetul pentru Situații de Urgență. Sunt acolo și numerele de telefon unde pot suna dacă prezintă simptome ale bolii sau o problemă de sănătate. În acest moment în județul Galați sunt izolate la domicilii 81 de persoane, este vorba despre persoane sosite din zonele de focar, dar și de membrii familiilor acestora“, a precizat dr. Liliana Moise, director DSP Galați. Cei aflați în izolare la domiciliu pot suna dacă au probleme de sănătate la numerele de telefon 0755.119.171 sau 0236.463.704, unde le va răspunde un epidemiolog. Totodată cei aflați în izolare trebuie să răspundă telefoanelor de monitorizare date de către reprezentanții DSP Galați.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Prefectul cere demisia directorului DJST Galaţi

Măsurile pentru prevenirea şi combaterea infecţiei cu coronavirus luate în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Galaţi scot la suprafaţă deficienţe majore în anumite instituţii care ar trebui să răspundă prompt oricăror solicitări. După ce prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Avrămescu, a cerut demisia directorului Autorităţii Rutiere Române (ARR) Galaţi, Marin Nicolae Cosmin (numit în această funcţie în urmă cu aproximativ două săptămâni de PNL), pentru că nu a răspuns prompt solicitărilor, iată că vine rândul altei instituţii de a fi zguduită din temelii pentru reacţii neadecvate în faţa CJSU.

Prefectul a cerut astăzi (n.r. - miercuri, 26 februarie 2020), în şedinţa Consiliului Judeţean Galaţi, demisia directorului Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret (DJST) Galaţi, Ana Maria Vasiliu (foto), deoarece s-a opus predării unor obiective de patrimoniu (tabăra de la Gârboavele şi Hotel Sport) pentru a se crea, în aceste clădiri, spaţii de carantină, în cazul în care vor exista gălăţeni cu suspiciune de infectare cu coronavirus. „Măsurile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sunt obligatorii. Aici este vorba despre o situaţie de urgenţă. Ministrul Tineretului şi Sportului a spus foarte clar că instituţiile din subordine trebuie să dea concursul prefecţilor şi Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă, să asigure şi să ne sprijine în luarea tuturor măsurilor pentru sănătatea publică“, a declarat Gabriel Avrămescu.

Tot astăzi, Gabriel Avrămescu a spus că are informaţii certe că deja s-a luat decizia demiterii directorului ARR Galaţi şi că deja corpul de control va lua la «bani mărunţi» Direcţia Judeţene de Sport şi Tineret. Cu această ocazia, poate va afla şi opinia publică, dacă este legal ca toţi angajaţii (de la director până la şofer) Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret să primească spor de condiţii vătămătoare de muncă în cotă procentuală de 15% din salariul de bază acordat lunar proporţional cu timpul efectiv lucrat (vezi galeria de imagini), în condiţiile în care conducerea Direcţiei se plânge permanent că instituţia e grav subfinanţată. Rămâne de văzut dacă, după controlul solicitat de prefect, rezultatele vor fi vătămătoare sau nu, cel puţin pentru conducerea DJST Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

CJ Galaţi alocă 1 milion de lei din fondul de rezervă bugetară şi două spaţii de carantină

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi a alocat astăzi, miercuri, 26 februarie 2020, în cadrul unei şedinţe extraordinare, un milion de lei din fondul de rezervă bugetară, în vederea asigurării sumelor necesare pentru implementarea măsurilor de prevenire a eventualelor îmbolnăviri cu noul coronavirus (Covid-19).

„Vom asigura fondurile necesare pentru implementarea măsurilor de prevenţie stabilite în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, pe baza solicitărilor Direcţiei de Sănătate Publică, vom deconta sumele necesare pentru achiziţionarea de materiale sanitare, bunuri şi servicii. În plus, în cazul în care situaţia o va impune, vom suplimenta fondurile necesare. De asemenea, am pus la dispoziţia autorităţilor sanitare două spaţii de carantină pentru persoanele suspecte a fi contaminate cu noul coronavirus. Spaţiile sunt izolate de comunităţi, au toate facilităţile şi utilităţile necesare şi îndeplinesc toate normele de sănătate publică. În cele două spaţii vor putea fi cazate pe perioada carantinei 20 de persoane”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Măştile medicinale, de negăsit în farmacii. Preţurile măştilor pentru spitale au crescut de zeci de ori

Gălăţenii care, în această perioadă, caută măşti medicinale în farmacii se izbesc de acelaşi răspuns: "Nu mai avem!". Încă de acum câteva săptămâni, stocurile farmaciilor au fost repede epuizate, ca urmare a cererii mari. Cum măştile de protecţie lipsesc şi din depozitele furnizorilor, farmaciile nu şi-au mai putut reînnoi stocurile. Mai mult, aceste obiecte lipsesc şi din magazinele online.

Potrivit Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), în momentul de faţă, farmaciile dispun de un stoc minimal pentru cererile curente de măşti de protecţie, fără posibilitatea de a suplimenta, ca urmare a lipsei de stoc la nivel de producători (naţional şi internaţional).
"Datele din piaţă relevă că producţia şi livrarea de măşti de protecţie sunt prioritare pentru Republica Chineză. De asemenea, aceste măşti sunt un produs realizat preponderent în China, care, din cauza răspândirii masive a virusului, nu mai poate onora producţia. În ceea ce priveşte costumele de protecţie, farmaciile nu comercializează astfel de produse. Distribuitorii nu comercializează măşti de faţă şi nici costume de protecţie", se arată într-un comunicat transmis de ADRFR.
Conform sursei citate, membrii ADRFR "au căutat furnizori suplimentari pentru a acoperi cererea fără precedent de măşti de protecţie, dar din păcate producători specializaţi pe această nişă nu au suplinitori", prin urmare nu se poate "discuta despre o producţie suplimentară".
"În plus faţă de protecţia cu ajutorul măştilor de faţă, recomandăm o urmare riguroasă a regulilor de igienă de bază: spălatul pe mâine cât mai des, igienizarea şi dezinfectarea cu produse specifice. În farmacii sunt disponibile stocuri proporţionale cu vânzarea produselor pentru dezinfectarea mâinilor şi a suprafeţelor", se precizează în comunicatul ADRFR.

Preţuri de speculă, stocuri lipsă

O simplă căutare pe internet ne arată că nici în mediul online lucrurile nu diferă cu mult în această privinţă. Un set de 50 de măşti faciale de unică folosinţă costă 350 de lei, mult mai mult decât înainte de izbucnirea isteriei cauzate de coronavirus. În ciuda preţului mult umflat, produsul este însă oricum indisponibil.
Medicii atrag atenţia că măştile clasice de unică folosinţă sunt eficiente pentru persoanele care deja sunt bolnave şi care astfel nu mai răspândesc virusurile în jur cu atât de multă uşurinţă. Pentru cei care vor însă să le poarte în scop preventiv, aceste măşti nu sunt eficiente, deoarece nu împiedică în totalitate microbii să intre în căile respiratorii.

Preţurile măştilor sanitare pentru spitale au crescut de zeci de ori

Furnizorii de măşti medicinale de protecţie au crescut şi de câteva zeci de ori preţurile acestor materiale sanitare, în contextul crizei generate de coronavirus, motiv pentru care spitalele sunt nevoite acum să plătească sume mult mai mari, din veniturile proprii, pentru achiziţia lor.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi este cea mai mare unitate sanitară cu paturi din judeţul Galaţi şi una dintre cele mai mari din Moldova. Necesarul de măşti sanitare de protecţie al spitalului este foarte mare, pe toată durata anului, dar nevoia este cu atât mai mare în sezonul rece.
”În decembrie, pentru fiecare mască sanitară de protecţie plăteam între 0,08 şi 0,1 lei. La ultima achiziţie făcută pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, preţul crescuse deja la 1,39 de lei pentru o mască. Acest lucru se întâmpla săptămâna trecută, iar măştile cumpărate astfel vor acoperi nevoile spitalului pentru următoarele două luni. În prezent însă, preţul pentru aceeaşi mască a crescut chiar şi la zece lei, dar mulţi furnizori nu mai au stocuri nici măcar cu acest preţ, astfel încât nu pot onora comenzile”, a declarat, pentru „Viaţa liberă”, ec. Alina Dobrea, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Andrei” Galaţi.

Bursa măştilor sanitare

Şi alte spitale din Galaţi şi din ţară se confruntă cu probleme similare. Banalele măşti medicinale au ajuns, în doar câteva săptămâni, să coste şi de peste 100 de ori mai mult, la fel cum se întâmplă cu acţiunile la bursă. Măştile medicinale sunt folosite în special în blocurile operatorii şi în secţiile de terapie intensivă. În timpul sezonului gripal, acestea sunt însă utilizate în mai toate secţiile spitalului, de personalul medical, de pacienţi şi de studenţii la medicină.
Criza de măşti sanitare s-a extins deja la nivel internaţional. Estimările arată că 80 la sută dintre măştile medicinale de protecţie sunt produse în China. Acum, din cauza epidemiei de coronavirus, toate măştile care în mod normal mergeau către export rămân în ţară. Mai mult, China a ajuns chiar să importe măşti fabricate în alte ţări.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Numărul gălăţenilor izolaţi de teama coronavirusului a trecut de 100

Creşte în continuare numărul gălăţenilor întorşi din zone de focar sau din ţările unde se manifestă virulent epidemia de coronavirus, Italia şi China, care necesită izolare voluntară la domiciliu. Potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, 115 persoane, cele venite din ţările cu probleme, dar şi familiile lor, sunt izolate la domiciliu 14 zile. Acestea sunt monitorizate de către reprezentanţii DSP Galaţi privind evoluţia stării lor de sănătate. În carantină, la un centru special amenajat, sunt tot patru persoane, aici numărul rămânând constant.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Număr special de telefon pentru cei care vor să afle informații despre Coronavirus

Grupul de Informare Strategică anunță faptul că la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia TELVERDE destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358. Rugăm cetățenii să apeleze numărul unic de urgență 112 doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații să apeleze linia TELVERDE. Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.

Reiterăm faptul că linia telefonică TELVERDE este strict pentru informarea cetățenilor și nu este un număr de urgență! În cazul în care sunt suspiciuni asupra unor persoane care ar fi contactat virusul, aceste situații trebuie anunțate la numărul unic de urgență 112.

Până în acest moment, pe teritoriul României a fost confirmat un singur caz de infectare cu virusul COVID – 19 ( noul coronavirus), astfel că nu se poate vorbi de o epidemie. 
Bărbatul care a contactat virusul a fost transportat la București, la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof.Dr. Matei Balș, este în stare bună și nu prezintă simptome specifice.
Pacientul este total izolat de restul persoanelor din spital și se află în monitorizare, clinic și biologic. De asemenea, a fost extinsă ancheta epidemiologică pentru a identifica și testa persoanele cu care cetățeanul român purtător al virusului a intrat în contact. În prezent, la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof.Dr. Matei Balș sunt în lucru un număr de 17 probe biologice.

În contextul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus, autoritățile naționale cu responsabilități în gestionarea acestui tip de eveniment monitorizează permanent situația la nivel național și internațional. În acest moment, un număr de 99 de persoane se află în carantină, iar 5667 persoane sunt monitorizate la domiciliu.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

Măsuri care te protejează de infecţia cu coronavirus

În contextul în care România a intrat deja în rândul ţărilor afectate de coronavirus şi cum epidemia izbucnită în China s-ar putea transforma în scurt timp într-o pandemie, o serie de reguli simplu de aplicat te pot proteja de o eventuală infecţie cu temutul virus. În acest context, jurnaliştii de la foreignpolicy.com au întocmit o listă cu nouă reguli de urmat pentru a rămâne în siguranţă. Mai mult, aceste sfaturi te pot proteja de mai multe boli infecţioase.

Regulie simple sunt, de multe ori, şi cele mai eficiente

În primul rând, atunci când ieşi din casă, este recomandat să porţi mănuşi. Nu contează că este vorba de mănuşi de iarnă (care oricum iarna asta nu prea ne-au fost utile - n.r.) sau de mănuşi medicinale. Este important să porţi mănuşile şi în mijloacele de transport în comun. În al doilea rând, dacă te afli într-un context social în care eşti nevoit să renunţi la mănuşi, evită să-ţi atingi faţa sau ochii cu mâinile. De asemenea, înainte de a-ţi pune mănuşile înapoi, spală-te bine pe mâini cu apă (de preferat, caldă - n.r.) şi cu săpun din abundenţă. În al treilea rând, încearcă să schimbi mănuşile zilnic.

A patra regulă este că măştile medicinale la mare căutare în această perioadă sunt probabil ineficiente în afară casei şi destul de puţin eficiente în casă. Aceste obiecte nu te protejează de microbii care circulă prin aer. Cel mult, ele împiedică îmbolnăvirea persoanelor din jurul tău, atunci când tu eşti deja răcit. Însă şi acest ultim fapt este discutabil, potrivit medicilor.

A cincea regulă este ca fiecare membru al familiei să aibă propriile prosoape acasă. Acestea trebuie spălate de două ori pe săptămână şi nu trebuie împăturite sau lăsate pliate atunci când sunt încă umede. În caz contrar, prosoapele umede sunt mediul ideal de dezvoltare a virusurilor şi a bacteriilor.

Nu bea din aceeaşi cană cu o altă persoană!

A şasea regulă, fii atent la clanţele uşilor şi la balustrade. În afara casei, foloseşte mănuşi pentru a atinge clanţele uşilor. Dacă nu ai mănuşi la îndemână, încearcă să deschizi uşa apăsând mânerul cu cotul. Dacă o persoană din casă se îmbolnăveşte, spală zilnic mânerele uşilor.

A şaptea regulă, nu folosi paharele sau cănile în comun cu alte persoane. Ai grijă ca această regulă să fie însuşită şi de copiii tăi, atunci când sunt la şcoală, în vizită la prieteni sau ieşiţi în oraş. Tacâmurile pentru masă nu trebuie folosite în comun, iar vasele trebuie spălate după fiecare utilizare cu detergent.

A opta regulă, nu mânca sub nicio formă carne crudă sau produse animale care nu au trecut printr-un proces termic în prealabil.

Nu în ultimul rând, având în vedere faptul că iarna aceasta a semănat mai mult cu o primăvară, profită de vremea frumoasă şi de temperaturile decente pentru a aerisi camerele. Nu doar de câteva ori pe săptămână, nu zilnic, ci de două sau chiar de trei ori pe zi. Microbii, inclusiv coronavirusul, nu se dezvoltă în aer ventilat. Mai mult, aerul curat care intră în cameră este benefic pentru sănătate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Gălățenii își pârăsc la 112 vecinii care vin din Italia

Zeci de gălățeni au sunat la 112 ca să-și reclame vecinii întorși din Italia. Astfel, ei anunță autoritățile că persoanele care locuiesc în vecinătate au revenit în țară. Potrivit ISU Galați, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 10 reclamații la numărul unic de urgență 112. Alte apeluri asemănătoare au fost făcute și pe parcursul săptămânii. Cele mai multe apeluri se dovedesc a fi false, dar autoritățile sunt obligate să le verifice. „În ultimele 24 de ore au fost peste 10 persoane care au sunat la 112 pentru a anunța astfel de situații. Nu se poate vorbi despre isterie. Operatorii iau numerele de telefon ale celor care anunță astfel de situații și le transmit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică. Specialiștii de acolo verifică informațiile sesizate de cetățeni.” (ISU Galați). Peste 160 de persoane sunt izolate la domiciliu în orașul Galați.

regionalpress.ro

Link to comment
Share on other sites

Trei persoane izolate la spital, patru în carantină și 224 izolate la domiciliu

Autoritățile gălățene sunt în alertă după ce trei persoane au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase cu suspiciune de coronavirus. ”Sunt trei persoane internate la Spitalul de Boli Infecțioase, care prezintă o simtomatologie a unei boli de sezon. Avem o persoană care vine din zona Lombardiei, o altă persoană care a intrat în contact cu persoane care vin din Italia, iar cea de-a treia persoană este una care este în cea de-a 14-a zi de izolare, dar pentru că a prezentat simptome am decis să îi prelevăm probe. Probele au fost trimise la București și așteptăm rezultatele”, ne-a declarat Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați.

Una dintre persoanele internate în Spitalul de Boli Infecțioase a creat probleme în momentul în care a aflat care sunt condițiile pe care trebuie să le respecte, fiind suspectat de coronavirus. ”Persoana respectivă a prezentat o simtomatologie respiratorie. A sunat singur la 112. A fost adus de ambulanță de la domiciliu. La început, am putut să obținem informații despre dânsul, ca mai apoi să devină deosebit de recalcitrant. L-am lăsat în camera de internări. Am încercat să îl ducem la pavilionul de izolare, a mers până la ușă, a proferat tot felul de cuvinte necorespunzătoare la adresa personalului, personal care format din trei doamne - infirmiera, asistența și medicul. Nu voia să rămână internat, a refuzat pur și simplu să fie internat, a refuzat să ne dea documentele, buletin, card, ca să îi putem face o formă de internare. Când a auzit care sunt regulile a devenit agitat. L-am adus înapoi în camera în care fusese inițial, pe parcurs nu a intrat în contact decât cu personalul nostru. La un moment dat, a ieșit din camera respectivă, la trei dimineață nu era nimeni în împrejurimi, am chemat jandarmeria și poliția. Până la urmă, am reușit să îl convingem și l-am sedat. Știa că nu avea voie să iasă, dar a ieșit. Era foarte violent”, ne-a explicat medicul Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Galați.

Contactat telefonic, pacientul a explicat că totul a fost o neînțelegere, dar că este bine și că primește tratament de specialitate. ”Sunt bine acum, o să facem un tratament și așteptăm rezultatul. Sunt șofer, fac curse Galați - Otopeni, de trei zile mă simt cam rău, am gripă, tușesc. Când am văzut că nu trece gripa asta, mi-am luat concediu medical, iar când am văzut că nu trece, soția a zis să sunăm la salvare. Am sunat la salvare, eu am crezut că mă duce la Spitalul Județean, nu la infecțioase. Când poliția a întrebat unde muncesc, soția le-a spus că fac curse Galați - Otopeni și de aici s-a interpretat altceva și m-au adus aici. Am fost în contact cu cei veniți din Italia, i-am luat chiar și în față în mașină”, a povestit bărbatul.

Conform medicilor, toți cei trei pacinți izolați la Spitalul de Boli Infecțioase se simt bine și așteaptă rezultatul analizelor de la București.

Autoritățile sunt în continuare în alertă și verifică chiar și marfa care vine din Italia. Așa s-a întâmplat și în cazul unui TIR cu mere, care a ajuns la noi în oraș sâmbătă dimineață. Polițiștii au verificat toate documentele firmei de transport și ale firmei care a primit marfa, urmând să stabilească dacă au fost respectate toate regulile impuse de lege. În cazul în care nu există probleme, marfa va ajunge în magazinele din Galați.

În prezent, la nivelul Galațiului, sunt 224 de persoane izolate la domiciliu, iar alte patru sunt în carantină într-un centru special. De asemnenea, Direcția de Sănătate Publică mai avea 200 de formulare venite din partea gălățenilor întorși din Italia, acestea fiind introduse în baza de date cu ajutorul angajaților de la ANAF.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Copil de cinci ani, suspect de coronavirus, internat la Boli Infecțioase Galați

Un copil de doar cinci ani, întors, vineri seară, 28 februarie 2020, în Galați, a ajuns de urgență la Spitalul de Boli Infecțioase, fiind suspect de infectare cu coronavirus. Copilul s-a întors cu părinții din localitatea Cremona, regiunea Lombardia, acolo unde au fost semnalate zeci de cazuri de coronavirus. Familia a venit din Italia cu avionul, iar pe aeroportul Otopeni au fost luați în evidență de autorități. În cursul zilei de sâmbătă, copilul a început să se simtă rău, motiv pentru care mama a luat legătura cu medicul de familie.

”Este vorba despre un copil de cinci ani, care a ajuns aseară (n.r. vineri) în Galați și astăzi (n.r. sâmbătă) după-amiază am fost informați de medicul de familie că prezintă febră și dureri în gât. Drept urmare, am luat legătura cu autoritățile sanitare și cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și s-a decis trimiterea autospecialei și a izoletei pentru a transporta copilul la spital și pentru a recolta probe, urmând a fi transmise la București. Copilul a venit aseară, împreună cu părinții din Italia, au venit cu avionul, au aterizat pe Otopeni și astăzi au stat toată ziua izolați la domiciliu. Ei au venit din Lombardia, dintr-o localitate de acolo, o localitate afectată de coronavirus”, ne-a declarat Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați.

Imediat ce a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase, copilul a fost preluat de medici, care l-au consultat și i-au prelevat probe. ”La intrarea în țară, la aeroport, părinții au urmat procedura cunoscută pentru declararea simptomatologiei și a contactelor din zona respectivă, dar, în cursul zilei de astăzi, copilul a prezentat febră și o simptomatologie respiratorie minimă, care a impus investigarea și izolarea lui în Spitalul de Boli Infecțioase, unde s-au prelevat probe pentru depistarea coronavirusului, dar și a altor infecții respiratorii. Copilul este venit cu mămica, urmează să stabilim o procedură de izolare a sa”, ne-a explicat medicul Manuela Arbune, șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase Galați.

Tatăl copilului a rămas în izolare la domiciliu, fiind asimptomatic.

Acesta este al patrulea caz de internare la Spitalul de Boli Infecțioase, alte patru persoane fiind, în continuare, în carantină la centrul special. Alte 342 de persoane sunt izolate la domiciliu după ce au revenit din diferite zone ale Italiei.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase așteaptă acum rezultatele de la Institutul Cantacuzino din București, iar până când se va stabili dacă cei patru pacienți au sau nu virusul COVID 19, aceștia vor rămâne internați.

”Facem eforturi foarte mari, mai ales că a trebuit să facem față foarte repede și să ne aprovizionăm cu materiale și toate resursele necesare. Am avut sprijinul Consiliului Județean, care ne-a susținut pentru a dispune de toate facilitățile și materiale pentru a ne putea desfășura toate aceste activități”, a conchis medicul Manuela Arbune.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

De luni, verificări la persoanele izolate voluntar

Prefectul de Galaţi, Gabriel Avrămescu, anunţă că de luni va dispune demararea verificărilor la domiciliile persoanelor izolate în case după ce au venit din zone cu numeroase cazuri de coronavirus. Avrămescu a anunţat că verificările vor fi făcute de poliţişti şi de reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, posibil şi angajaţi ai Prefecturii. Echipele mixte de control vor merge la domiciliile celor izolaţi pentru a verifica dacă ei respect= regula de a nu ieşi din case. Cei prinşi că nu rămân izolaţi se vor alege cu dosare penale, a transmis prefectul de Galaţi.

Pe de altă parte, Avrămescu a menţionat, în contextul numeroaselor situaţii în care persoane care vin din zone afectate de coronavirus intră în evidenţele medicale, că se constată că la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică este personal insuficient. Pentru a înregistra toate chestioarele în baza de date, astfel încât să existe o evidenţă clară a celor care au venit recent din Italia, a fost solicitat sprijinul angajaţilor de la Direcţia Regională de Finanţe Galaţi. 

În judeţul Galaţi, în acest moment, sunt 342 de persoane izolate la domiciliu, 4 în carantină în centrul special identificat de autorităţi, iar internate în spital sunt 4 persoane suspecte, alături de copilul de 5 ani suspect de coronavirus aflându-se şi mama sa.

europafm.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.