Jump to content

Bienala de artă "Camil Ressu", la Galați


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Bienala de artă ”Camil Ressu”, la Galați

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat recent că "timp de aproape o lună, Galaţiul va fi capitala artelor plastice din România. Iubitorii artelor frumoase vor putea admira creaţiile celor mai importanţi pictori, graficieni şi sculptori din România. Prima ediţie a Bienalei Naţionale de Artă «Camil Ressu» va avea loc în perioada 23 aprilie - 17 mai, iar creaţiile artiştilor plastici vor fi expuse la Muzeul de Artă Vizuală şi Galeria de Artă «Nicolae Mantu». În plus, toate operele de artă care vor fi premiate în cadrul acestei bienale vor rămâne la Galaţi, în patrimoniul Muzeului de Artă Vizuală".

Pictorul român Camil Ressu (născut pe 28 ianuarie 1880, la Galați) a fost una din personalitățile marcante ale artei românești, membru titular al Academiei Române până la decesul său din 1962.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Cea mai mare expoziție de artă din România începe vineri la Galați

Una dintre cele mai importante expoziții naționale de artă începe vineri la Galați. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la ora 19.00, în aer liber, în fața Muzeului de Arte Vizuale. Participa peste 200 de artiști din toată țara, iar cele mai reușite creații vor rămâne în patrimoniul județului Galați. Premiile vor fi oferite de Consiliul Județean.

Expoziția se numește Bienala Naţională de Artă „Camil Ressu” și se va desfășura în weekend la Muzeul de Arte Vizuale. Duminică, premiile vor fi oferite de Consiliul Județean. Creațiile premiate vor rămâne la Galați, au anunțat organizatorii. „Oferim premii pentru cele mai bune opere. Am mai spus-o, va fi o festivitate, dar cel mai important este faptul că sculpturile și picturile premiate vor rămâne la Galați. Vor fi parte a patrimoniului județean”, a declarat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

La evenimentul organizat în premieră la Galați vor participa 260 de artiști din toată țara. „La această primă ediție, organizată de Muzeul de Artă Vizuală Galați, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Galați, intră în concurs 260 de lucrări de pictură, grafică și sculptură, create de artiști din toată țara, iar câștigătorii vor fi stabiliți de un juriu format din academicianul Răzvan Theodorescu, criticul și istoricul de artă Pavel Șușară, sculptorul Cristian Paul Bedivan, David Sava, președintele UAP Galați și Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală Galați. Premiile sunt oferite de Consiliul Județean Galați”, au anunțat reprezentanții Muzeului de Arte Vizuale din Galați.

Expoziția va fi deschisă pentru public până la jumătatea lunii octombrie. În interiorul Muzeului de Arte Vizuale se respectă regulile privind distanțarea socială și se intră doar cu mască de protecție.

regionalpress.ro

Link to comment
Share on other sites

Plasticieni din toată țara, premiați de Galați

Prima bienală națională de artă la Galați a premiat sâmbătă seară mari talente din mai toată țara! Cu o pregătire de multe luni, în organizarea Muzeului de Artă Vizuală, în colaborare cu filiala gălăţeană a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR), bienala a avut sprijinul Consiliului Județean (CJ) - care a alocat 149 mii de lei, inclusiv pentru premierea (nu doar diplome, ci și în bani, valoarea unui premiu variind între 6.000 și 11.000 lei!) celor mai buni pictori, sculptori și graficieni. 

Juriul, de mare prestigiu, a fost format din academicianul Răzvan Theodorescu, teoretician al Artei, remarcabilul critic și istoric de artă Pavel Șușară, cunoscutul sculptor Cristian Paul Bedivan, pictorul și designerul David Sava, președintele filialei UAPR Galați și dr. Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală Galați.

Cele trei secțiuni au avut câte zece nominalizări fiecare, cu o selecție greu de făcut printre atâtea talente concurente! De panotarea expoziţiei s-a ocupat plasticianul gălăţean Gheorghe Miron.

Nouă învingători, din 30 de talente

Iată și premiile finale. Secțiunea Pictură: Premiul I - Marilena Murariu, Filiala București, “Undeval” 120x130 cm, ulei pe pânză; Premiul II - Carmen Poenaru, Fil. Bacău, “Rezonanță” 120x120 cm, acrilic pe pânză; Premiul III - Dalina Bădescu, Fil. București, “Întunecare” 90x90 cm, ulei pe pânză.

La secțiunea Sculptură: Premiul I - Mihail Botnari, Fil. București, “Metamorfoză”, 90x160x55 cm, lemn; Premiul II - Ana Rus, aceeași filială, “Reverie”, 79x30x25 cm, bronz/piatră și Premiul III - Marian Petre, aceeași filială, “Homo Virtualis”, 70x40x25 cm, lemn/metal.

La secțiunea Grafică, Premiul I a fost cucerit de Zuzu Caratănase, Fil. București, pentru “Imago Mundi”, 70x50 cm, xilogravură, Premiul II - Suzana Fântânariu, Fil. Timișoara, pentru “Manuscris pentru Ovidius”, 60x80 cm, xilogravură , iar Premiul III i-a revenit lui Adrian Corcăcel, Filiala Galați, “Reflexions ephemeres”, 100x80 cm, un superb desen în grafit pe hârtie.

Un eveniment de mare clasă!

Președintele CJ, Costel Fotea, care a înmânat diplome învingătorilor, a promis că prin Consiliu vor fi achiziționate opere ale plasticienilor gălățeni. Vorbitorul a marcat evenimentul special: “Este o mare bucurie faptul că la Galați are loc un eveniment cultural de o asemenea amploare. Până pe 18 octombrie, gălățenii vor putea admira 260 de creații ale celor mai importanți sculptori, pictori și graficieni din România. Această bienală poartă numele unei personalități a artei românești, gălățeanul Camil Ressu. Consiliul Judeţean a investit şi investeşte în continuare în cultura gălăţeană”.

“O premieră în orașul nostru, o premieră binemeritată pentru Muzeul de Artă Vizuală, primul muzeu de artă contemporană din România. În Galați se construiește cel mai modern și mai impresionant muzeu de artă din România, astfel că cea de-a doua ediție a acestei bienale va avea loc în noul sediu, grație susținerii Consiliului Județean”, a declarat managerul Dan Nanu.

Printre cei care ni s-au adresat cu căldură a fost și academicianul  Răzvan Theodorescu.

Academicianul Răzvan Theodorescu, distins cu "Vrednicia andreiană" de către ÎPS Casian

Vineri, 21 august 2020, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, i-a oferit academicianului Răzvan Theodorescu distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“, aflăm de la părintele Rareş Bucur. Răzvan Theodorescu s-a aflat în aceste zile la Galaţi pentru a juriza lucările primei ediţii a Bienalei Naționale de Artă ,,Camil Ressu”, organizată de Muzeul de Artă Vizuală.
Chiriarhul Dunării de Jos i-a acordat distincţia eparhială domnului Răzvan Theodorescu în Salonul principal al Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine la Dunărea de Jos. Cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop Casian a oferit distinsului invitat şi câteva volume apărute în ultima perioadă la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi i-a prezentat acestuia Capela cu hramul ”Întâmpinarea Domnului şi Sfinţii Martiri Brâncoveni”, precum şi colecţia de exponate din domeniile istoriei, culturii, învăţământului şi spiritualităţii creştin-ortodoxe din arealul Dunării de Jos, aflate în cadrul Muzeului eparhial. 
Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea expoziţiei internaţionale „Spații fluente. Hărți ale spațiului dunărean, 1650-1800“, care este disponibilăpentru public în Sala „Sergiu Dumitrescu” din cadrul Muzeului eparhial, în perioada 30 iulie – 15 septembrie 2020.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Bienala Națională de Artă "Camil Ressu"

Sâmbătă, 1 octombrie, ora 17, la Galați, se va deschide Bienala Națională de Artă “Camil Ressu”, ediția a doua. Până pe 27 noiembrie, în cadrul Muzeului de Artă Vizuală, vor putea fi admirate creații artistice unice ale celor mai importanți pictori, graficieni și sculptori din România.

“Avem mare nevoie de cultură, iar copiii noștri au nevoie să descopere această fascinantă lume a artei și a frumosului. De aceea, ne-am implicat total pentru a organiza la Galați această Bienală Națională de Artă, care poartă, în semn de omagiu și recunoștință, numele pictorului gălățean Camil Ressu.  

Consiliul Județean a alocat fondurile necesare pentru desfășurarea acestui eveniment extraordinar aici, la Galați, unde există primul muzeu de artă contemporană înființat în România, și pentru premierea celor mai bune opere de artă”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Anul acesta, la Bienala Națională de Artă “Camil Ressu” s-au înscris peste 200 de pictori, graficieni și sculptori din România.

Consiliul Județean Galați

 

La această ediție organizată de Muzeul de Artă Vizuală Galați, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Galați, intră în concurs 200 de lucrări de pictură, grafică și sculptură, create de artiști din toată țara. Câștigătorii vor fi stabiliți de un juriu format din profesor universitar doctor Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, Gheorghe Dican, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Aurel Vlad, sculptor, Gheorghe Andreescu, președinte U.A.P. Galați și Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală Galați. Invitați de onoare: Nicolae Alexi, Sorin Ilfoveanu și Neculai Păduraru. Premiile sunt oferite de Consiliul Județean Galați.

Muzeul de Artă Vizuală Galați

Link to comment
Share on other sites

Cine sunt artiştii câştigători ai Bienalei "Camil Ressu"

A doua ediţie a Bienalei Naţionale de Artă "Camil Ressu" şi-a desemnat premianţii. Dintre cele 200 de lucrări trimise din toată ţara, juriul, alcătuit din profesor universitar doctor Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România, Gheorghe Dican, pictor, vicepreședinte UAP România, Aurel Vlad, sculptor, Gheorghe Andreescu, președinte UAP filiala Galați și Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală Galați, a decernat câte trei premii pentru fiecare dintre cele trei secţiuni ale concursului: Pictură, Grafică şi Sculptură.
La Pictură, Premiul I a fost câştigat de Bogdan Mateiaş, Premiul al II-lea de Florin Mocanu, iar Premiul al III-lea de Ion Alexandru Antonescu.
La Grafică, Premiul I i-a revenit lui Răzvan Petrişor Dragoş, Premiul al II-lea a mers la Alina Aldea, iar Premiul al III-lea la Aliona Sâmburic.
Aurel Cucu s-a clasat pe primul loc la Sculptură, pe locul al II-lea - Liviu Bumbu, în timp ce locul al III-lea a fost adjudecat de gălăţeanul Sorin Purcaru.
Lucrările premiate, dar şi cele nominalizate în concurs la cele trei secţiuni vor putea fi admirate până pe 27 noiembrie, în expoziţia deschisă la Muzeul de Artă Vizuală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.