Jump to content

Comisia Europeană anunţă vremuri grele, dar şi finanţări pentru Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Green Deal: Nu doar minerii își vor pierde locurile de muncă în viitor, ci și angajați din industrie din Dolj, Galați, Prahova și Mureș

Alte patru județede din România se estimează că vor avea de suferit în urma tranziției energetice, după cum estimează Comisia Europeană. Și aici, nu doar în zonele miniere, ar putea fi concedieri masive, și de aceea este posibilă finanțarea din Fondul de Tranziție justă și a investițiilor în producție ale companiilor de mari dimensiuni, nu doar susținerea IMM-urilor.

În ultima ediție a raportului de țară al Comisiei Europene pentru România există un capitol special dedicat tranziției energetice și a finanțării costurilor ei din Fondul de Tranziție Justă al Comisiei, destinat zonelor care vor fi cele mai afectate de ambițiosul program "Green Deal", prin care UE ar uma să devină neutră climatic până în 2050.

Dacă știam că cei mai afectați de tranziție vor fi minerii din Vales Jiului și cei din Oltenia – lucru care este reiterat în raport- noutatea este estimarea Comisiei că în această situație vor fi și alți angajați români, din alte județe mai industrializate ale țării. Iată ce scrie în raportul Comisiei: "În județele Dolj, Galați, Prahova și Mureș există un număr semnificativ de angajați în producția energiei termice și energiei electrice pe bază de combustibili fosili și în industria prelucrătoare și industria grea (chimicale, procesarea metalelor,ciment, fertilizatori, etc.), care sunt energointensive. Aceste județe reprezintă aproximativ 35% din emisiile GES ale României care provin din industria minieră și industria prelucrătoare.

Întrucât se preconizează că sectoarele identificate vor trece prin schimbări legate de tranziția energetică, se justifică intervenția FTJ și în aceste zone geografice pentru a sprijini reconversia acestora". Fondul pentru Tranziție Justă este un instrument al Comisiei Europene prin care se vor finanța proiecte în regiunile afectate de tranziția energetică, în special cele miniere. România are alocate 750 de milioane de euro, bani nerambursabili, în acest scop.

Fiecare stat membru UE în care există regiuni care vor fi afectate de tranziţia energetică va trebui să elaboreze un plan teritorial de tranziţie justă, împreună cu autorităţile locale din regiunile afectate. Din acest fond pot fi finanțate investiții în producție ale IMM-urilor sau startup-urilor în zonele afectate, în proiecte energetice din sfera energiei regenerabile, în decontaminarea siturilor afectate, în asistarea celor care își vor pierde locurile de muncă și în reconversia lor.

În raportul de țară, la acest capitol, Comisia arată însă că banii din Fondul pentru Tranziție Justă ar putea finanța și investițiile productive ale companiilor mari, nu doar ale IMM-urilor. "Este de așteptat ca în aceste patru județe să apară concedieri semnificative, care ar putea să nu fie absorbite în totalitate prin crearea de noi IMM-uri sau dezvoltarea lor, așa că ar putea fi luată în considerare și sprijinirea investițiilor productive ale companiilor mari", mai arată Comisia.

economica.net

Link to comment
Share on other sites

Galaţiul, prioritar în alocările Comisiei Europene

Comisia Europeană a inclus judeţul Galaţi în rândul regiunilor prioritare ca zone de investiţii în cadrul alocărilor din Fondul pentru o Tranziţie Echitabilă, menit să faciliteze punerea în aplicare a Pactului Ecologic European (The European Green Deal), ce are drept obiectiv tranziţia, până în 2050, către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Potrivit evaluărilor Comisiei, cuprinse în primul raport al Semestrului European 2020, din România, alături de Galaţi mai sunt avute în vedere încă cinci judeţe, respectiv Gorj, Hunedoara, Dolj, Prahova şi Mureş. Investițiile din Fondul pentru o Tranziție Echitabilă vor completa finanţarea pusă la dispoziţia României în cadrul politicilor europene de coeziune.
”Pactul Ecologic European este o oportunitate de dezvoltare și diversificare economică pentru Galați, în condițiile în care României îi revin 757 de milioane de euro din Fondul pentru Tranziție Echitabilă, care însumează 7,5 miliarde de euro. Suntem între primii trei beneficiari ai mecanismului european de susținere a trecerii la economia neutră climatic, după Polonia și Germania. Acestui buget i se vor adăuga sume importante din bugetele politicilor europene de coeziune, sociale și pentru dezvoltare regională”, a declarat europarlamentarul gălăţean Dan Nica, coordonator al europarlamentarilor socialiști din Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European.
Acesta a precizat că Executivul din România trebuie să iniţieze cât mai repede proiecte care să valorifice oportunităţile de investiţii din fonduri europene.
Comisia Europeană a identificat o serie de acţiuni-cheie ce ar putea fi finanţate în regiuni precum Galaţiului din Fondul pentru o Tranziţie Echitabilă: investiții în IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care să conducă la diversificarea economică și reconversie; incubatoare de afaceri şi servicii de consultanţă; investiții în activități de cercetare și inovare și încurajarea transferului de tehnologii avansate; investiții în desfășurarea de tehnologii și infrastructuri pentru energie curată, eficiență energetică și energie regenerabilă la prețuri accesibile; investiții în digitalizare; perfecționarea și recalificarea lucrătorilor; asistență tehnică.
Nu în ultimul rând, dat fiind faptul că există riscul ca IMM-urilor să nu poată compensa potenţiala pierdere a unor locuri de muncă, Comisia Europeană ia în considerarea acordărea de sprijin şi pentru investiţiile productive în întreprinderile mari.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Parlamentul European a votat crearea fondului pentru finanţarea regiunilor cele mai afectate de trecerea către o economie verde. Banii vor putea fi utilizaţi de România pentru proiectele de gaze naturale

Parlamentul European a votat pentru crearea fondului destinat finanţării regiunilor cele mai afectate de trecerea către o economie verde, anunţă Alianţa USR-PLUS, într-un comunicat de presă. Europarlamentarii Alianţei au introdus amendamente prin care a fost mărit bugetul pentru zonele afectate din România şi pentru a extindde domeniile eligibile pentru finanţare. Printre cele mai afectate regiuni sunt judeţul Gorj şi Valea Jiului, care vor beneficia de sume consistente din fondul de tranziţie justă. Alte patru judeţe - Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş vor beneficia de fonduri. Astfel, România poate utiliza aceşti bani pentru proiectele de gaze naturale.

„Printre obiectivele delegaţiei USR PLUS, care au fost votate, se regăsesc: Creşterea bugetului alocat Fondului pentru o tranziţie justă de la 7,5 miliarde de euro la 25 de miliarde de euro, la care se adaugă încă 10 miliarde din Planul UE de relansare Next Generation. României îi vor reveni, potrivit raportului votat de Parlamentul European, aproximativ 3.5 miliarde de euro. Introducerea în categoria de proiecte finanţabile a: investiţiilor în infrastructura ecologică, mobilitate, transport, investiţiile în proiecte de combatere a sărăciei energetice, în special în locuinţe sociale, şi de promovare a eficienţei energetice.

De asemenea, Fondul va putea finanţa şi proiecte bazate pe gaze naturale în regiunile dependente de cărbune cu scopul de a asigura tranziţia ecologică şi reducerea emisiilor la mai puţin de jumătate din valorile actuale. Asigurarea unei cofinanţări a proiectelor eligibile prin Fondul de tranziţie justă de 85%”, au transmis reprezentanţii Alianţei USR-PLUS, într-un comunicat de presă remis News.ro.

Europarlamentarul Cristian Ghinea spune că decizia PE aduce un avantaj major pentru România. „Includerea proiectelor de gaz între cele eligibile pentru finanţare, ca alternativă de tranziţie de la cărbune la economia verde, este un avantaj major pentru România. Am luptat pentru acest amendament şi faptul că azi avem un vot final favorabil este o veste excelentă pentru regiunile afectate, unde tranziţia va fi mai realistă, mai blândă şi va fi atenuat şocul socio-economic”, a explicat Cristian Ghinea, eurodeputat USR-PLUS, vicepreşedinte al Comisiei REGI, unde a fost dezbătut acest regulament.

La rândul său, eurodeputatul Vlad Botoş a precizat că reprezentanţii USR-PLUS au depus „eforturi politice serioase de a negocia şi a obţine ce e mai bun şi pentru ţările încă dependente de cărbune, cum e România, şi asigurând o tranziţie suportabilă spre noua economie”. „Am fost aleşi să facem treabă pentru România şi arătăm că se poate”, a completat Vlad Botoş, membru în Comisia REGI.

Pentru a beneficia de aceste fonduri, România trebuie să realizeze planurile teritoriale pentru o tranziţie justă în care să detalieze nevoile de finanţare prin acest fond. Prin urmare, delegaţia USR- PLUS din Parlamentul European cere Guvernului „să elaboreze în cel mai scurt timp aceste planuri teritoriale, în consultare cu autorităţile locale şi societatea civilă din zonele afectate şi să ofere informaţii potenţialilor beneficiari pentru a pregăti încă de pe acum absorbţia eficientă a acestor fonduri”, conchide sursa menţionată.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Galațiul, în cursa pentru 2,2 miliarde de euro

Șase dintre județele cel mai puternic afectate de tranziția la o economie bazată pe Pactul ecologic european, dependente de utilizarea și producția combustibililor fosili, ori cu niveluri ridicate de emisii de gaze cu efect de seră, intră într-o „bătălie” a proiectelor pe energie verde, prin Mecanismul pentru Tranziție Justă, finanțat cu o sumă totală de 2,239 miliarde de euro din fonduri europene, la care se adaugă încă 301 milioane de euro reprezentând cofinanțarea națională. Ne place sau nu, printre aceste județe defavorizate de tranziție, care au cunoscut un pronunțat declin economic și social, se numără și Galațiul, care va intra în cursa proiectelor alături de Hunedoara, Dolj, Gorj, Prahova și Mureș.

Selecția celor șase regiuni a fost făcută de Comisia Europeană. Banii nu se vor împărți în mod egal între cele șase județe, ci pe baza eligibilității proiectelor depuse de acestea în planurile lor teritoriale. Se are în vedere, totuși, ca fondurile să nu fie acaparate de unul sau două județe, iar altele să nu primească nimic.

Mecanismul pentru Tranziție Justă (MTJ) va mobiliza fonduri pentru investiții pentru perioada 2021-2027 și se va implementa prin trei piloni: - Fondul pentru o Tranziție Justă – implementat prin gestiune partajată; - O schemă dedicată în cadrul InvestEU pentru atragere de investiții private; - O facilitate de împrumut pentru sectorul public, în cadrul căreia Banca Europeană de Investiții va mobiliza investiții suplimentare pentru regiunile în cauză. Fondul pentru o Tranziție Justă (cu o alocare de 2,239 miliarde euro plus 0,3 miliarde cofinanțare națională) va reprezenta un instrument esențial pentru sprijinirea teritoriilor celor mai afectate de tranziția către neutralitatea climatică și evitarea adâncirii disparităților regionale. Fondul va fi implementat prin gestiune partajată, în strânsă cooperare cu autoritățile naționale, regionale și locale și cu părțile interesate. Mecanismul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) este coordonator național, CJ-urile sunt coordonatori județeni, susținute de ADR-uri.

Vestea rea: suntem printre județele rămase puternic în urmă

„Viața liberă” a mai scris despre subiectul MTJ. Acesta a fost readus în discuție recent, după o întâlnire, la sediul MIPE, cu ministrul Ghinea, la care au participat și doi gălățeni: Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați, și Marian Filimon, președintele Patronatului IMM-urilor Galați, în calitate de unic reprezentant la nivelul Regiunii Sud-Est al Coaliției pentru Dezvoltarea României – inițiativă privată alcătuită din 20 de asociații ale oamenilor de afaceri și camere de comerț. De altfel, autoritățile locale – Consiliul Județean, dar și Primăria Galați – și antreprenorii sunt printre principalii „pioni” ai implementării MTJ. La fel de importante sunt, însă, și ONG-urile, marile firme (Liberty, Damen etc.) și universitățile, pe partea de cercetare.

Într-un dialog centrat pe acest subiect și, respectiv, într-o conferință de presă, președinții CJ și PIMM ne-au oferit mai multe detalii. Practic, MTJ se aplică pentru șase județe care au fost puternic industrializate, sau monoindustriale, cu unități recunoscute ca mari poluatori cu emisii de dioxid de carbon. Sunt județe care au pierdut capacități de producție și au ajuns în dezechilibru față de celelalte județe. Este pentru prima dată când sunt finanțate și marile întreprinderi, iar proiectele depuse trebuie să vizeze trei aspecte importante: reducerea noxelor și emisiilor de carbon, crearea de locuri de muncă și producerea de energie verde, competitivă.

În urma consultărilor cu mediul de afaceri și cel academic, Consiliul Județean a făcut un plan cu caracter general, pe care l-a trimis la MIPE, de unde va merge la Comisia Europeană, unde va aștepta verdictul consultanților CE. După verificarea de către aceștia, planul se va întoarce la minister, vor fi făcute ghidurile, se vor stabili criteriile și punctajele, după care va fi scos la finanțare, fiind așteptați să aplice cât mai mulți antreprenori.

Vestea bună: putem spera la unul din cele mai mari „poturi” europene

Cum spuneam mai sus, cele peste 2,2 miliarde de euro nu se vor împărți egal între cele șase județe, ci pe baza proiectelor acceptate la finanțare. Putem spera însă la unul din cele mai mari „poturi” europene care au ajuns în Galați după aderarea la Uniunea Europeană.

Printre măsurile sprijinite de MTJ se numără: investiții productive în IMM-uri, inclusiv microîntreprinderi și întreprinderi noi, care să conducă la diversificare economică, modernizare și reconversie; investiții în crearea de noi firme, inclusiv incubatoare de afaceri și servicii de consultanță, care conduc la crearea de locuri de muncă; investiții în utilizarea tehnologiei, precum și în sisteme și infrastructuri pentru energie curată la prețuri accesibile, inclusiv tehnologii de stocare a energiei; investiții în mobilitate locală inteligentă și durabilă, inclusiv în decarbonizarea sectorului transporturilor și infrastructura acestuia la nivel local.

Conform președintelui Costel Fotea, cele aproximativ 100 de cereri de proiecte din Galați ar depăși lejer, numai ele, suma de 2,5 miliarde de euro, adică întreg bugetul alocat celor șase județe. Combinatul Liberty s-ar putea califica cu investițiile anunțate recent de Sanjeev Gupta (panouri fotovoltaice, eoliene, ecologizarea haldei de zgură), Damen ar putea merge pe eficiență energetică pentru clădiri și linii de producție. Primăria este și ea eligibilă, cu proiecte pentru transportul public urban cu energie verde. Vor fi acceptate în MTJ doar proiecte care nu beneficiază de alte programe de finanțare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Parteneriat unic în România între Consiliul Județean și mediul de afaceri

Consiliul Județean Galați și Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii au încheiat un parteneriat de cooperare, pentru a sprijini IMM-urile gălățene în accesare de fonduri europene în cadrul Mecanismului de Tranziție Justă.

"Galațiul este primul județ care încheie un astfel de parteneriat cu reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii din România. Vom lucra împreună pentru a sprijini firmele gălățene în accesarea de bani europeni pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, retehnologizarea și digitalizarea activității. Firmele au nevoie de investiții pentru modernizarea, extinderea și diversificarea producției, astfel încât să devină competitive și să fie create noi locuri de muncă. Programul Operațional de Tranziție Justă este un program de finanțare al Uniunii Europene în valoare de aproape 2 miliarde de euro pentru țară noastră, iar pe acest program sunt eligibile doar șase județe din România, inclusiv Galațiul. Practic, acest program este o gură de oxigen atât pentru marile firme din județ, cât și pentru IMM-urile gălățene, care pot beneficia de finanțări europene nerambursabile de până la 60% din proiect sau de împrumuturi cu dobândă avantajoasă de la Banca Europeană de Investiții. Am transmis deja Planul Teritorial al Galațiului către Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, iar în acest moment așteptăm acordul Comisiei Europene, astfel încât specialiștii din minister să lanseze ghidurile de finanțare pe acest program"”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Mecanismul pentru o Tranziție Justă, parte a Pactului Verde European, acordă sprijin financiar pentru implementarea de proiecte care vor reduce costurile socio-economice pentru comunitățile din întreaga Uniune Europeană, care depind în mare măsură de combustibilii fosili sau de sectoare industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră și care au nevoie să își diversifice economia locală.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Planul Teritorial pentru o Tranziţie Justă în judeţul Galaţi, pus în dezbatere

Pe data de 26 aprilie 2022, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a publicat versiunile actualizate ale Planurilor Teritoriale pentru o Tranziţie Justă (PTTJ) în judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj, Mureş, Prahova şi Galaţi. Documentele se găsesc şi pe site-ul Consiliului Judeţean Galaţi, unde se indică şi perioada în care propunerile şi observaţiile pot fi transmise: 26 aprilie – 10 mai 2022. Aceste documente strategice vor sta la baza elaborării Programul Operaţional Tranziţia Justă 2021-2027.

Comisia Europeană a adoptat, în 2019, Pactul ecologic european, care vizează obiectivele climatice şi de mediu. În concordanţă cu obiectivul realizării neutralităţii climatice a UE până în 2050 într-un mod echitabil, Pactul ecologic european a propus un Mecanism pentru o Tranziţie Justă, care include un Fond pentru o Tranziţie Justă. Mecanismul pentru o tranziţie justă se axează pe regiunile şi sectoarele cele mai afectate, având în vedere dependenţa lor de combustibilii fosili, sau procesele industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră. Sprijinul financiar acordat prin Fondul pentru o tranziţie justă se concentrează asupra diversificării economice a teritoriilor celor mai afectate de tranziţia climatică şi asupra recalificării şi a incluziunii active a lucrătorilor şi a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din aceste teritorii.

„Avem a treia mare alocare ca stat. România va beneficia de 1,11 miliarde până în 2026 şi alţi 834 milioane euro pentru întreaga perioadă financiară 2021-2027. Aşadar, trebuie pregătite şi adoptate urgent planurile teritoriale pentru o tranziţie justă”, a declarat europarlamentarul Dan Nica la momentul alocării fondurilor. „Am obţinut tot ceea ce se putea ca suport financiar de la Bruxelles. Mingea e în terenul Guvernului, pentru a pregăti economia pentru impactul social, ocupaţional, economic şi de mediu al tranziţiei către o economie neutră din punct de vedere climatic, cu obiectivele deja asumate la nivel naţional şi european, pentru 2030, respectiv 2050”, spunea Dan Nica, în luna mai 2021.

În cadrul acestui program, în România au fost selectate ca fiind cele mai afectate, 6 judeţe: Gorj, Hunedoara, Dolj, Prahova, Galaţi şi Mureş. Cele 6 judeţe, pentru a putea beneficia de banii europeni alocaţi trebuie să aibă la bază planuri teritoriale de tranziţie justă.

Planul Teritorial pentru o Tranziţie Justă în judeţul Galaţi

Documentul are 33 de pagini şi cuprinde prezentarea procesului de tranziţie, evaluarea provocărilor legate de tranziţie, necesităţile şi obiectivele de dezvoltare până în 2030 în vederea realizării unei economii neutră din punct de vedere cliamtic până în 2050, tipuri de operaţiuni preconizate, mecanismul de guvernanţă etc.

Severitatea impactului tranziţiei la nivelul judeţului Galaţi este determinată de interacţiunea următorilor factori:

- Declinul populaţiei
Populaţia rezidentă a fost în 2019 de 499.650 locuitori şi a prezentat o tendinţă accentuată de scădere de 6,5% în perioada 2012 – 2020 a populaţiei globale, în vreme ce tendinţa de scădere a populaţiei de vârstă activă a fost în aceeaşi perioadă de 10,5%.
- Venituri constant sub media naţională şi sărăcia energetică
În perioada 2010-2020, salariul mediu net a fost, în fiecare an, sub media naţională cu aprox. 11% dar tendinţa de scădere este clară. Între 2016 şi 2020, diferenţa faţă de media naţională a fost de -14%. Teritoriul înregistrează o rată a sărăciei energetice de 55% în timpul iernii şi de 40% raportat la întregul an.
- Nivelul şomajului
În decembrie 2021, la nivelul teritoriului erau înregistraţi 10.626 de şomeri, dintre care 4.681 femei. Rata şomajului a fost de 5,65% în decembrie 2021, faţă de media naţională de 2,69%.
- Ponderea mare a forţei de muncă expuse în industrie şi nivelul tehnologic modest al producţiei de bunuri şi servicii
Forţa de muncă angajată în industrie reprezintă 19,2%, cu o tendinţă de scădere (-27,2%) în perioada 2008 – 2019. În ceea ce priveşte nivelul tehnologic al producţiei de bunuri la nivel judeţean, în 2019, tehnologia înaltă a fost utilizată în 0,28% din totalul producţiei, iar tehnologia mediu înaltă a fost utilizată în 1,92% din producţie.
- Concentrare de industrii mari consumatoare de energie şi nivel ridicat de poluare a aerului
Judeţul Galaţi concentrează o serie de activităţi industriale cu mare consum de energie, precum construcţii metalice şi produse din metal, fabricarea de produse din minerale nemetalice şi activitatea de componente pentru producţia de automobile. Deşi impactul asupra mediului al acestor activităţi nu se reflectă, acestea contribuie la degradarea calităţii aerului la nivelul întregului judeţ, dar cu precădere la nivelul Municipiului Galaţi, pentru care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a stabilit obligaţia de elaborare a planului de calitate a aerului, având în vedere depăşirile înregistrate la la dioxidul de azot şi oxizii de azot (NO2/NOX).
- Insuficienta dezvoltare a capacităţilor de producţie de energie regenerabilă faţă de potenţial
Conform ultimelor date publicate de către Transelectrica în mai 2020, în judeţul Galaţi, capacitatea de producţie de energie eoliană în funcţiune cumula doar 172,75 MW, respectiv 5,68% din întreaga capacitate instalată de energie eoliană. La aceasta, se adaugă o capacitate extrem de redusă de producţie de energie fotovoltaică în funcţiune (puteri cu PIF, conform emitenţi) de 1,35 MW.
- Pierderea de locuri de muncă
5300 de locuri de muncă aferente Combinatului Siderurgic Liberty Galaţi sunt expuse riscului de pierdere la orizontul anului 2025 în lipsa implementării Planului de decarbonare a producţiei de oţel la nivelul companiei Liberty Galaţi S.A. în perioada 2022 – 2031.
La acest impact direct, se adaugă impactul indirect. Din totalul de 868 de furnizori din România, 255 sunt din judeţul Galati. În 2020, au fost identificaţi 27 de furnizori din Galaţi cu cu o dependenţă de peste 50% de combinat. Companiile identificate au raportat un număr total de 1700 de angajaţi pentru 2020. Din cele 27 de companii, 10 companii sunt dependente în proporţie de peste 90% de Liberty Galaţi, cu un număr total de 820 de angajaţi în 2020. Modelul indică faptul că pierderea de locuri de muncă este substanţial mai mare decât generarea de locuri de muncă.
- Impactul social
Dintr-un total de 5300 de angajaţi în siderurgie, 49,4% (2500 persoane) au vârsta de până la 50 de ani, iar cei cu vârsta cuprinsă între 51 şi 60 de ani reprezintă 50,5%, respectiv 2900 persoane care se află la vârsta maturităţii, cei mai mulţi fiind susţinători de familie şi care pot întâmpina dificultăţi în procesul de adaptare la cerinţele unor noi locuri de muncă. Deşi impactul va fi resimţit cel mai acut la nivelul celor care sunt unici întreţinători de familie, se poate aprecia că fiecare loc de muncă pierdut are potenţialul de a afecta cel puţin alte 1,5 persoane, ceea ce face ca impactul pierderii locurilor de muncă să fie resimţit de cel puţin 7900 de persoane.

Potenţialul de dezvoltare

Documentele strategice identifică următoarele domenii a căror dezvoltare ar putea contribui în perioada 2021 – 2027 la diversificarea economiei judeţului şi la atenuarea impactului procesului de tranziţie la neutralitatea climatică:
- inginerie şi transport naval (dezvoltarea navelor cu propulsie prietenoasă mediului pentru transportul fluvial de containere / tiruri, dezvoltarea de soluţii pentru rezolvarea problemelor de hidrodinamică în transportul naval, digitalizarea fluxurilor informaţionale din comunitatea portuară),
- industria confecţiilor (fabricarea fibrelor sintetice şi artificiale, valorificarea superioară a deşeurilor rezultate din activitatea de producţie, dezvoltarea unor tehnologii avansate pentru îmbrăcăminte inovativă, dezvoltarea de textile inteligente şi dezvoltarea de textile tehnice),
- industria agro-alimentară (instrumente, procese şi asistenţi robotici inteligenţi pentru susţinerea agriculturii tradiţionale), acvacultura şi pescuitul,
- turismul şi tehnologia informaţiei (sprijinirea evoluţiei digitale în educaţie, stimularea firmelor de outsourcing pentru crearea de proprietate intelectuală, dezvoltarea centrelor de inovare digitală, dezvoltare de software de gestiune al documentelor).

Date demografice

Judeţul Galaţi a pierdut aproape un sfert din populaţie (22 %) în timpul deceniilor postcomuniste, o rată de scădere demografică semnificativ mai mare decât rata naţională din aceeaşi perioadă (15,3 %). Populaţia de vârstă activă a scăzut într-un ritm mult mai rapid decât populaţia totală, semnalând îmbătrânirea populaţiei şi emigraţia selectivă. Acest proces este mai pronunţat decât media naţională.

Drafturile PTTJ asumate la nivelul grupurilor de lucru judeţene vor face obiectul negocierilor informale cu serviciile de specialitate ale Comisiei Europene, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene urmând să transmită aceste documente către Comisia Europeană.

Propunerile şi observaţiile pe marginea documentelor pot fi transmise în perioada 26 aprilie – 10 mai 2022 aici: https://www.cjgalati.ro/index.php/ro/164-/6784-consultare-240222.

Documentele sunt publicate şi aici: https://mfe.gov.ro/minister/perioade-de-programare/perioada-2021-2027/.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Economia Galațiului, în așteptarea unei tranziții juste. Întârziere specific românească

Combinatul Siderurgic Liberty Galați ar putea fi unul dintre marii câștigători ai finanțărilor de aproximativ 2,2 miliarde de euro acordate prin Fondul pentru Tranziție Justă, de care vor beneficia șase județe din România, printre care și Galațiul. Însă...

Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă este în întârziere, a confirmat ministrul Economiei, Florin Spătaru, vineri, la Galați. "Minimum doi ani", a completat primarul Ionuț Pucheanu.
Președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, a dat mai multe detalii. "A început în ianuarie 2021, este un plan în valoare de 2,1 miliarde de euro, pe care Consiliul Județean Galați îl derulează împreună cu celelalte cinci CJ-uri. S-au făcut consultări cu agenții economici, planul a fost prezentat Comisiei Europene, care l-a acceptat, iar în momentul de față este în dezbatere publică. Combinatul este unul dintre cei mai mari beneficiari și ne dorim să ia suma cea mai mare. Echipa tehnică de la Combinat a lucrat și lucrează intens în acești doi ani, cu specialiștii din cadrul CJ și cu cei din Ministerul Fondurilor Europene, astfel încât să poată depune proiecte pentru a accesa fonduri pe pilonul I. Așa cum știți, Planul pentru Tranziție Justă are trei piloni, iar pilonul I înseamnă grant de până la 60 la sută și 40 la sută cofinanțare. Nu este o întârziere foarte mare, dar au trebuit parcurși toți pașii, au trebuit consultați toți agenții economici mari din cele șase județe (Mureș, Prahova, Dolj, Gorj, Hunedoara și Galați)", a spus Costel Fotea.
"Am promisiunea ministrului Boloș că vom lucra împreună la acest proiect, pentru a recupera din timpul pierdut și pentru a veni cu aceste fonduri cât mai repede posibil", a completat și ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Poluare, sărăcie, șomaj, salarii mici, tehnologii modeste...

Am selectat câteva dintre motivele pentru care Galațiul a fost inclus printre județele care vor beneficia de aceste fonduri, din documentul pus în dezbatere publică. "Județul Galați este centrul producției de oțel din România, o industrie angajată într-un proces de reducere graduală a emisiilor de CO2. Combinatul siderurgic de la Galați a emis în anul 2020 întregul volum de 3,89 milioane tone CO2 emisii ETS verificate la nivelul județului, reprezentând un procent de 12,21% din totalul emisiilor CO2 la nivel național. Transformarea procesului tehnologic va fi realizată în intervalul 2023-2025 și va permite evitarea în medie, între 2025 și 2035, a unui volum de emisii de 4,88 milioane tone CO2/an.
Transformarea producției de oțel este un demers care va fi realizat într-un context în care în ultimii zece ani evoluțiile tehnologice și condițiile de piață au determinat un declin al gradului de ocupare în industria metalurgică a județului. Astfel, numărul de angajați a scăzut cu mai mult de 36% din 2010 și până astăzi.
Populația rezidentă a fost în 2019 de 499.650 de locuitori. Teritoriul a prezentat o tendință accentuată de scădere, de 6,5%, în perioada 2012-2020, a populației globale, în vreme ce tendința de scădere a populației de vârstă activă a fost în aceeași perioadă de 10,5%.
În perioada 2010-2020, salariul mediu net a fost, în fiecare an, sub media națională cu aproximativ 11%, dar tendința de scădere este clară. Între 2016 și 2020, diferența față de media națională a fost de -14%.
Teritoriul înregistrează o rată a sărăciei energetice de 55% în timpul iernii și de 40% raportat la întregul an.
În decembrie 2021, la nivelul teritoriului erau înregistrați 10.626 de șomeri, dintre care 4.681 de femei. Rata șomajului a fost de 5,65% în decembrie 2021, aproape dublă față de media națională de 2,69%".
În ceea ce privește economia Galațiului, raportul citat mai menționează ponderea mare a forței de muncă expuse în industrie și nivelul tehnologic modest al producției de bunuri și servicii, concentrarea de industrii mari consumatoare de energie și nivelul ridicat de poluare a aerului, precum și insuficienta dezvoltare a capacităților de producție de energie regenerabilă față de potențial.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

S-a urnit Mecanismul pentru Tranziție Justă

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că a fost aprobată metodologia de alocare a bugetelor către cele șase județe afectate de decarbonizarea industriei, în cadrul Mecanismului pentru Tranziție Justă.

Programul are un buget total de 2,1 miliarde de euro, de care vor beneficia numai șase județe, cele mai afectate: Galați, Gorj, Hunedoara, Dolj, Mureș și Prahova. Mecanismul vizează măsuri de reconversie a locurilor de muncă și recalificare a oamenilor ce vor fi afectați de măsurile de tranziție justă. "Va fi lansat în consultare publică acest program operațional. Asigurăm bugetele necesare pentru a asigura tranziția către economia cu emisii reduse de CO2 și a avea o integrare socială a forței de muncă afectate", a spus, joi, ministrul Boloș.

Așa cum "Viața liberă" a mai scris, cele șase județe au fost selectate de Comisia Europeană. Banii nu se vor împărți în mod egal între ele, ci pe baza eligibilității proiectelor depuse de acestea, în planurile lor teritoriale. Se are în vedere, totuși, ca fondurile să nu fie acaparate de unul sau două județe, iar altele să nu primească nimic.

Conform unei declarații recente a președintelui Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, Combinatul Siderurgic Liberty Galați ar putea fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai acestor fonduri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Peste 2 miliarde de euro, la dispoziția Galațiului, prin decizia Comisiei Europene

Comisia Europeană a adoptat Planul Teritorial pentru o Tranziţie Justă (PTTJ), prin care șase județe din România, printre care și Galațiul, vor beneficia de 2,14 miliarde de euro, din fondurile europene de coeziune, pentru facilitarea tranziției către o economie mai atractivă și mai prietenoasă cu mediul.

    Fondul pentru o tranziție justă (FTJ) este menit să sprijine regiunile cele mai afectate de tranziția energetică, precum zonele carbonifere sau cu industrii energofage, precum industria siderurgică de la Galați. De fondurile alocate vor beneficia șase județe: Galați, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mureș și Prahova.

Fondul pentru tranziție justă "va sprijini lucrătorii afectaţi de tranziţia energetică actuală în efortul de a se orienta către noi calificări şi noi locuri de muncă, fără a lăsa pe nimeni în urmă. De asemenea, fondul va oferi sprijin întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) şi, în cazuri specifice, întreprinderilor mari, pentru a crea locuri de muncă şi a diversifica economia în regiunile de producţie a combustibililor fosili şi în regiunile cu emisii ridicate de dioxid de carbon", potrivit informațiilor comunicate de Comisia Europeană.

    Aprobarea PTTJ deschide calea către acordarea de finanţare din partea FTJ, precum şi de fonduri specifice în cadrul celorlalţi doi piloni ai Mecanismului pentru o tranziţie justă (MTJ): o schemă pentru o tranziţie justă în cadrul InvestEU şi o facilitate de împrumut pentru sectorul public pentru o tranziţie justă, care combină granturi acordate de Comisie cu împrumuturi din partea Băncii Europene de Investiţii.

În mod particular, potrivit documentelor care au stat la baza elaborării Planului Național pentru o Tranziție Justă, județul Galați este centrul producției de oțel din România, o industrie angajată într-un proces de reducere graduală a emisiilor de CO2. Combinatul Siderurgic Liberty Galați a emis în anul 2020 întregul volum de 3,89 milioane tone CO2 emisii ETS verificate la nivelul județului, reprezentând un procent de 12,21 la sută din totalul emisiilor CO2 la nivel național. Transformarea procesului tehnologic va fi realizată în intervalul 2023-2025 și va permite evitarea în medie, între 2025 și 2035, a unui volum de emisii de 4,88 milioane tone CO2/an.

    Transformarea producției de oțel este un demers care va fi realizat într-un context în care în ultimii zece ani evoluțiile tehnologice și condițiile de piață au determinat un declin al gradului de ocupare în industria metalurgică a județului. Astfel, numărul de angajați a scăzut cu mai mult de 36 la sută din 2010 și până astăzi.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", Combinatul Liberty Galați, prin strategia Greensteel, va trece printr-un proces de retehnologizare în vederea producerii "oțelului verde", dar are în vedere și proiecte de energie regenerabilă, menite să ducă la reducerea amprentei de carbon. De asemenea, derulează o serie de programe de formare profesională menite să asigure tranziția la o tehnologie mai prietenoasă cu mediul.

    Galațiul are nevoie de o relansare industrială, în condițiile în care și demografic, dar și ca nivel al veniturilor este în urma altor județe. Potrivit datelor din PTTJ, populația rezidentă a județului Galați a fost în 2019 de 499.650 de locuitori. Teritoriul a prezentat o tendință accentuată de scădere, de 6,5 la sută, în perioada 2012-2020, a populației globale, în vreme ce tendința de scădere a populației de vârstă activă a fost în aceeași perioadă de 10,5 la sută.

În perioada 2010-2020, salariul mediu net a fost, în fiecare an, sub media națională cu aproximativ 11 la sută, dar tendința de scădere este clară. Între 2016 și 2020, diferența față de media națională a fost de -14 la sută.

În ceea ce privește economia Galațiului, rapoartele citate mai menționează ponderea mare a forței de muncă expuse în industrie și nivelul tehnologic modest al producției de bunuri și servicii, concentrarea de industrii mari consumatoare de energie și nivelul ridicat de poluare a aerului, precum și insuficienta dezvoltare a capacităților de producție de energie regenerabilă față de potențial.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Gorj - Alocarea stabilită este de 537.205.843,00 Euro (alocare UE: 456.624.966,00 Euro + contribuție națională: 80.580.877,00 Euro)
Hunedoara - Alocarea stabilită este de 525.733.831,00 Euro (alocare UE: 446.873.756,00 Euro + contribuție națională 78.860.075,00 Euro)
Dolj - Alocarea stabilită este de 412.029.766,00 Euro (alocare UE: 350.225.301,00 Euro + contribuție națională: 61.804.465,00 Euro)
Galați - Alocarea stabilită este de 387.585.139,00 Euro (alocare UE: 329.447.368,00 Euro + contribuție națională: 58.137.771,00 Euro)
Prahova - Alocarea stabilită este de 277.032.659,00 Euro (alocare UE: 235.477.760,00 Euro + contribuție națională: 41.554.899,00 Euro)
Mureș - Alocarea stabilită este de 277.032.659,00 Euro (alocare UE: 235.477.760,00 Euro + contribuție națională: 41.554.899,00 Euro)

Link to comment
Share on other sites

Ce prevede concret „Tranziția Justă” în județul Galați

Așa după cum am arătat în paginile cotidianului nostru, joi, 15 decembrie, la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, a avut loc un eveniment dedicat aprobării de către Comisia Europeană a Programului Operațional Tranziție Justă (PTJ). Cu această ocazie, ministrul Marcel Boloș a semnat, împreună cu reprezentanți ai autorităților locale, printre care și vicepreședintele Consiliului Județean Galați, Doina Cucu, o declarație comună de colaborare pentru susținerea tranziției la neutralitatea climatică. Cu o alocare de 2,5 miliarde de euro, PTJ va finanța măsuri pentru atenuarea impactului închiderii sau transformării unor activități economice dominante în economia locală a șase județe din România – Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș și va facilita tranziția acestora la neutralitatea climatică.

Mai concret, pentru județul nostru alocarea este de 387 milioane de euro pentru investiții în reducerea emisiilor producției de oțel și dezvoltarea activității productive a IMM-urilor în domenii economice cu potențial de creștere. Rezultatele preconizate au în vedere 1.941 locuri de muncă directe, create în entitățile care beneficiază de sprijin, 939 de întreprinderi ce urmează să își diversifice activitatea pentru a crea locuri de muncă durabile și de calitate, dar și programe de reconversie profesională pentru ocuparea locurilor de muncă într‑o economie cu emisii reduse pentru 4.078 de persoane. În plus, 22 de hectare din județ vor beneficia de acțiuni de decontaminare și reconversie, iar 2.800 de gospodării vor fi sprijinite pentru dobândirea statutului de prosumator energetic.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Fonduri europene de 387 de milioane de euro pentru tranziția energetică a Galațiului

Oportunitățile de finanțare prin Planul Teritorial pentru Tranziție Justă, ce pune la dispoziția beneficiarilor din județul Galați nu mai puțin de 387 de milioane de euro, au făcut obiectul unui eveniment de prezentare organizat de Patronatul IMM-urilor Galați, în colaborare cu Consiliul Județean (CJ) Galați, eveniment la care au fost prezenți și specialiști din cadrul Ministerului Fondurilor Europene și Comisiei Europene/ DG Regio.

Acest eveniment marchează trecerea la perioada de implementare a Programului Operațional Tranziție Justă, în cadrul căruia au fost elaborate Planurile Teritoriale pentru Tranziție Justă aferente celor șase județe - Galați, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mureș și Prahova, cele mai expuse în procesul de trecere la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. La modul practic, sunt vizate regiunile cele mai afectate de tranziția energetică, precum zonele carbonifere sau industrii energofage, precum industria siderurgică de la Galați.

Se au în vedere proiecte la nivelul autorităților publice, dar cea mai mare parte este orientată spre mediul de afaceri, atât către o serie de întreprinderi mari, cât și IMM-uri.

”Cu o alocare totală de 2,53 miliarde de euro, din care 2,13 miliarde euro fonduri europene, programul sprijină dezvoltarea sustenabilă a antreprenoriatului, pentru a se crea noi locuri de muncă durabile și cu un nivel atractiv de salarizare, în județele cele mai afectate de implementarea măsurilor prin care România își va îndeplini angajamentul de tranziție la neutralitatea climatică. Tranziția la neutralitatea climatică este favorizată în egală măsură și de investiții care îmbunătățesc calitatea vieții și combat sărăcia energetică. Alături de necesitatea alimentării durabile cu energie electrică și căldură a locuințelor, programul va sprijini și extinderea transportului interurban verde”, au precizat organizatorii evenimentului.

Strict la nivelul județului Galați, alocația financiară totală va fi de 387 milioane de euro, sumă ce a fost defalcată pe un set de priorități. Primele ghiduri de aplicare pentru aceste fonduri vor fi disponibile din luna aprilie, după parcurgerea etapei de dezbatere publică.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cum se împart 387,5 milioane de euro la nivelul județului Galați

Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă, care va mobiliza la nivelul județului Galați fonduri europene în valoare totală de 387,58 milioane de euro, va fi o oportunitate de relansare a mediului de afaceri local, prin instrumentele de finanțare pe care le aduce.

După cum v-am informat în paginile ziarului ”Viața liberă”, în cursul săptămânii trecute a avut loc, la Galați, un eveniment de prezentare a principalelor instrumente pe care Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă (PTTJ) le pune la dispoziția antreprenorilor. Evenimentul a avut loc în prezența a doi secretari de stat din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Andreea Anamaria Naggar și Ovidiu Cîmpean, precum și a reprezentanților administrației publice și ai mediului de afaceri gălățean.

PTTJ Galați este parte a mai amplului Program de Tranziție Justă, prin care șase județe, respectiv Galați, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mureș și Prahova, beneficiază de o alocație financiară de 2,53 miliarde de euro, din care 2,13 miliarde de euro fonduri europene, pentru sprijinirea tranziției la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Mize economice la nivelul Galațiului

În acest context, miza la nivelul mediului de afaceri din județul Galați nu este deloc mică. Printre rezultatele așteptate în urma implementării PTTJ Galați se numără: 490 de întreprinderi nou-înființate; 1.941 de locuri de muncă create în entitățile care beneficiază de sprijin; 937 de întreprinderi beneficiare de sprijin; 4.078 de șomeri beneficiari de sprijin; 2.800 de gospodării sprijinite pentru a dobândi statutul de prosumator; 39 MW - capacitate de producție suplimentară pentru energie din surse regenerabile.

”Acest program este un instrument de trecere la o economie «verde», mai prietenoasă cu mediul și mai puțin poluantă, dar va avea și rolul de «motor» al economiei locale, prin facilitățile de retehnologizare la nivelul marilor întreprinderi, precum Combinatul Liberty Galați, dar și pentru inițierea de noi afaceri sau introducerea unor tehnologii mai avansate”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, instituție care a avut și rol de coordonator al Grupului teritorial care a realizat PTTJ. De asemenea, CJ Galați va avea în viitor și rolul de integrator al derulării și monitorizării modului de implementare a planului la nivel teritorial.

”Galațiul avea nevoie de un astfel de program. Este o șansă de dinamizare a afacerilor la nivel local, de eliminare, măcar în parte, a unor disparități economice și sociale care se manifestă între regiunea noastră și alte zone ale țării”, ne-a declarat, la rândul său, Marian Filimon, președintele Patronatului IMM-urilor Galați.

Alocări financiare

Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă Galați este organizat pe o serie de măsuri prioritare. Cele mai multe dintre acestea permit finanțarea afacerilor strict la nivelul mediului privat, dar există și oportunități de derulare a unor proiecte în colaborare cu o serie de instituții publice.

În cadrul măsurii ”Dezvoltare întreprinderi și antreprenoriat”, ce are drept beneficiari IMM-urile, sunt alocate 122 de milioane de euro la nivelul județului Galați, pentru proiecte ce au drept scop diversificarea, extinderea, modernizarea sau reconversia economică, inclusiv întreprinderi sociale. Prin aceeași măsură vor putea fi acordate subvenții pentru angajarea de personal.

Printr-o altă măsură a PTTJ Galați s-au alocat 39 de milioane de euro pentru dezvoltarea de incubatoare de afaceri, start-up-uri și întreprinderi de tip spin-off, ce pot fi dezvoltate de IMM-uri inclusiv în parteneriat cu autoritățile publice.

De asemenea, printr-o măsură ce vizează sprijinirea forței de muncă au fost alocate 38 de milioane de euro ce pot fi accesate de AJOFM Galați, IMM-uri și firme de formare profesională, pentru dezvoltarea și dotarea centrelor de formare profesională sau derularea unor programe de reconversie și formare a unor categorii de angajați.

De o alocare generoasă - 114 milioane de euro - vor beneficia prin PTTJ Galați și autoritățile publice, în cadrul unei măsuri ce prevede realizarea de proiecte privind energia verde și mobilitatea nepoluantă (ex: instalarea de surse de energie regenerabilă, transport public ecologic etc.).

Nu în ultimul rând, în cadrul PTTJ Galați, 26,8 milioane de euro au drept beneficiari marile întreprinderi desemnate în cadrul programului, pentru derularea unor investiții productive. Mai exact, la nivelul județului Galați, este vorba de Combinatul Siderurgic Liberty Galați, Șantierul Naval Damen Galați și CNFR Navrom Galați. ”Trebuie precizat că există reguli speciale pentru programele marilor întreprinderi. Ele nu vor intra pe finanțările pentru IMM-uri, ci va fi o schemă de ajutor de stat individuală pentru fiecare mare întreprindere, care va trebui să obțină avizul Consiliului Concurenței și apoi avizul Comisiei Europene”, a arătat Ovidiu Cîmpean, secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

În ceea ce privește fondurile dedicate microîntreprinderilor și IMM-urilor, oficialul a precizat că ”în prezent lucrăm la finalizarea ghidurilor de aplicare, am avut corespondență și cu Consiliul Concurenței, în perioada imediat următoare le vom lansa în dezbatere publică. Astfel, după ce vom avea eventuale observații şi sugestii de îmbunătățire, în luna aprilie vom lansa ghidul pentru microîntreprinderi, iar în mai ghidul pentru IMM-uri”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.