Jump to content

O clădire monumentală de pe strada Bălcescu va fi demolată


dcp100168
 Share

Recommended Posts

O clădire monumentală de pe strada Bălcescu va fi demolată

Una dintre puţinele clădiri monumentale care mai amintesc de imaginea de odinioară a vechii străzi Mavromol (astăzi, strada Nicolae Bălcescu), va dispărea în foarte scurtă vreme. Conform datelor de pe panoul de şantier, până cel târziu pe 30 aprilie 2020, monumentala clădire de la numărul 17 va fi pusă la pământ, iar imaginea îi va mai rămâne doar în fotografiile de arhivă.

„Da, doamnă, va fi demolată în întregime!”, mi-a spus unul dintre muncitorii care lucrau ieri dimineaţă la îngrădirea monumentalei clădiri ruinate de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17. Îl întrebasem pentru că, în ciuda panoului de şantier pe care scria clar „demolare construcţii”, tot mai speram ca măcar faţada să poată fi salvată şi pusă în valoare într-o nouă construcţie.
„Demolare construcţii C1 (P+2E); C2 (P+1E); C3 (P+1E), C4 (P) imobil strada Nicolae Bălcescu nr. 17 Galaţi. Proiectant: Biroul de arhitectură Dan Ujeucă. Constructor: SC ICMRS SA Galaţi. Numărul autorizaţiei de demolare eliberată de Primăria Galaţi nr. 1049 din 11.12.2019. Termen de execuţie a lucrărilor: data începerii - 09.03.2020; data finalizării - 30.04.2020”, sunt datele care pot fi citite pe panoul de şantier prins pe gardul de protecţie care înconjoară deja una dintre laturile imobilului. La împrejmuirea imobilului se lucrează de la finele săptămânii trecute, iar unii gălăţeni au sperat să nu fie vorba despre o demolare, ci despre consolidarea şi reabilitarea construcţiei.

Ce spune Direcţia pentru Cultură Galaţi

Verificând Lista Monumentelor Istorice din Galaţi, am constatat că „Ansamblul urban strada Nicolae Bălcescu” se întinde, pe partea stângă a arterei de azi, de la nr. 19 până la nr. 61 (strada Gării), iar pe partea dreaptă, de la intersecţia cu strada Eroilor până la strada Gării.
Am solicitat, însă, lămuriri Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi. „Clădirea nu este inclusă în zona protejată stabilită prin Planul Urbanistic Zonal - zone construite protejate din municipiul Galaţi, prin urmare, Direcţia Judeţeană pentru Cultură nu poate interveni. Primăria, prin serviciile de specialitate, decide ce şi cum”, ne-a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.
„Este foarte trist pentru că dispare una dintre puţinele clădiri care au mai rămas de pe vechea stradă Mavromol, cea care se întindea până la strada Tecuci, dincolo de care era Uliţa Viilor Vechi. Împreună cu clădirea care are balconul căzut, cea în care a fost «Bistro Peştera», imobilul de la numărul 17 aminteşte de istoria de altădată a străzii Mavramol vechi. În rest, lăsăm contemporaneitatea să-şi spună cuvântul. Probabil că nici nu le merităm! Nu avem estetica şi simţul valorilor dezvoltat”, ne-a mărturisit consilierul Marius Mitrof. Dacă proprietarul clădirii l-ar fi întrebat, i-ar recomandat ca măcar faţada să fie păstrată sau reconstruită.

Ce spune Primăria

Primăria municipiului Galaţi ne-a transmis, prin Biroul de Presă, că în decembrie anul trecut a eliberat autorizaţie de demolare pentru imobilul de pe strada Bălcescu nr. 17 şi că proprietarul are la dispoziţie şase luni pentru a o pune în executare. Conform autorităţilor, clădirea este proprietate privată, nu are valoare istorică şi nu este inclusă în zona construită protejată a oraşului. Nu a fost supraimpozitată din cauza degradării şi va fi demolată în întregime.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Demolarea clădirii de pe strada Bălcescu nr. 17 a fost oprită

Demolarea monumentalei clădiri de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17 a fost sistată, ne-a comunicat, ieri, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, prin consilierul Marius Mitrof. Clădirea va rămâne, deocamdată, în picioare pentru că, la solicitarea Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", Direcţia pentru Cultură a declanşat procedura de clasare de urgenţă a acestui imobil, potrivit dispoziţiilor Legii privind protejarea monumentelor istorice. Săptămâna viitoare, reprezentanţii instituţiei de cultură şi ai proprietarului se vor întâlni pentru a căuta împreună cele mai bune soluţii.

Articolul publicat în ediţia de ieri a ziarului "Viaţa liberă", "O clădire monumentală va fi demolată", a declanşat puternice reacţii în rândul gălăţenilor. Asociaţia "Galaţi, oraşul meu" a solicitat Direcţiei Judeţene pentru Cultură, printr-o adresă oficială, "întreprinderea tuturor măsurilor pentru sistarea urgentă a lucrărilor de demolare a imobilului de la adresa strada Nicolae Bălcescu nr. 17". În documentul pus la dispoziţie cu amabilitate de Bogdan-Radu Brînzan se mai solicită "demararea de urgenţă a procedurii de clasare a clădirii de la adresa strada Nicolae Bălcescu nr. 17, în vederea sistării lucrărilor de demolare şi introducerea acesteia în lista monumentelor istorice, precum şi conservarea sa, conform art. 21 din Legea monumentelor istorice". Asociaţia precizează că imobilul este localizat în interiorul zonei de protecţie a monumentului istoric Palatul Poştei, din strada Iacob Lahovary nr. 6.

Procedură excepţională

"Clasarea de urgenţă este procedura excepţională, prin care un bun imobil aflat în pericol iminent de distrugere sau de alterare fizică este clasat în grupa A sau B, după caz, în vederea luării măsurilor urgente necesare pentru salvarea sa", prevede Legea monumentelor istorice. Serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor pot declanşa această procedură din oficiu sau la solicitarea oricărei persoane interesate. Conform legii, proprietarului imobilului i s-a comunicat în scris declanşarea procedurii de clasare de urgenţă în Lista monumentelor istorice. "De la data comunicării către proprietar a declanşării procedurii de clasare şi până la publicarea ordinului de clasare sau până la comunicarea neclasării, după caz, dar nu mai mult de 12 luni, bunului imobil în cauză i se aplică regimul juridic al monumentelor istorice", stipulează actul normativ.

Clasarea a fost declanşată

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a comunicat ieri, atât Primăriei Galaţi, cât şi reprezentantei proprietarului, că a fost declanşată procedura de clasare de urgenţă a imobilului de pe Bălcescu nr. 17.

"Având în vedere vechimea imobilului, arhitectura acestuia şi faptul că aparţine unei perioade de glorie a oraşului, fiind prezentat în câteva cărţi poştale ilustrate din perioada ante şi interbelică a oraşului, potrivit dispoziţiilor art. 21 din Legea 422 din 2001, republicată, privind protejarea monumentelor istorice, vă comunicăm declanşarea procedurii de clasare de urgenţă a imobilului din Galaţi, strada Nicolae Bălcescu nr. 17", se arată în documentul Direcţiei pentru Cultură. Acesta a fost afişat şi pe gardul de protecţie ridicat în jurul imobilului, chiar lângă panoul de şantier.
Ieri după-amiază, muncitorii, ajutaţi de un utilaj, mutau panourile gardului mai aproape de clădire.

În căutarea unei soluţii salvatoare

Ieri am încercat, fără succes, să obţinem un punct de vedere din partea proprietarului, prin reprezentanta domniei sale. Conform legii, împotriva declanşării procedurii de clasare de urgenţă sau a ordinului de clasare de urgenţă, proprietarul se poate adresa instanţei de contencios administrativ. Însă până la soluţionarea litigiului, bunului imobil în cauză i se aplică regimul juridic al monumentelor istorice.

Vestea bună pe care Marius Mitrof ne-a dat-o este aceea că proprietarul clădirii, prin avocata sa, a manifestat deschidere faţă de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi. Săptămâna viitoare ar urma să aibă loc o întâlnire între reprezentanta proprietarului şi instituţia de cultură. Se încearcă identificarea celei mai bune soluţii pentru salvarea acestui crâmpei din istoria Galaţiului.

Important este că monumentala construcţie a scăpat, deocamdată, de pericolul iminent al demolării.

Istoria clădirii, dezvăluită de Asociaţia Mila 80

Cornişa cu flori, balcoanele tip bovindou, tâmplăria originală sau jardinierele din fier forjat, elemente care amintesc de farmecul de odinioară al clădirii, pot fi admirate pe pagina de Facebook a Asociaţiei Mila 80. Sunt imagini surprinse în timpul unui tur pietonal ghidat de acum câţiva ani, când gălăţenii au putut afla istoria clădirii care "a aparţinut acum un secol Anei Corvissianu (membră a unei familii de vază a comunităţii gălăţene din secolele XIX şi XX şi care a deţinut şi o altă casă care se află azi în colaps, str. Cuza nr. 44)".

Conform Mila 80, "în perioada dintre războaie funcţiona la parterul clădirii de pe strada Mavromol/ Berthelot (azi, Nicolae Bălcescu) un magazin de pălării şi postavuri, dar şi un magazin de blănuri al lui Marcus Beniamin (acest lucru poate fi observat şi pe geamul superior al vitrinei clădirii, acolo unde de sub stratul de vopsea a ieşit la iveală reclama interbelică)".

Din păcate, după 1990, construcţia a intrat într-un evident proces de degradare, continuat şi după ce a fost revendicată şi retrocedată proprietarului de drept. "În 2017, când am reuşit să intrăm în ea, avea deja spart tot peretele vestic (cel dinspre sinagogă) şi foarte multă cărămidă era luată spre a fi vândută", consemnează Mila 80.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Clădirea din Bălcescu nr. 17, analizată de voluntari, în vederea clasării ca monument istoric

Monumentala clădire de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17 a fost salvată de la iminenta demolare, în luna martie a acestui an, după ce, la solicitarea Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", Direcţia pentru Cultură a declanşat procedura de clasare de urgenţă ca monument istoric. Începând de joi, 16 iulie, tineri voluntari, studenţi la Arhitectură, trimişi la Galaţi de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), efectuează măsurători pentru realizarea documentaţiei tehnice necesare încadrării imobilului în categoria monumentelor.

"Una dintre puţinele clădiri monumentale care mai amintesc de imaginea de odinioară a vechii străzi Mavromol (astăzi, Nicolae Bălcescu), va dispărea în foarte scurtă vreme. Conform datelor de pe panoul de şantier, până cel târziu pe 30 aprilie 2020, impresionantul imobil de la numărul 17 va fi pus la pământ, iar imaginea îi va mai rămâne doar în fotografiile de arhivă", scriam, în ediţia din 11 martie 2020 a ziarului "Viaţa liberă". Articolul a declanşat puternice reacţii în rândul gălăţenilor. O zi mai târziu, demolarea a fost sistată pentru că, la solicitarea Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", Direcţia pentru Cultură a declanşat procedura de clasare de urgenţă a acestui imobil, potrivit dispoziţiilor Legii privind protejarea monumentelor istorice. 

Numai că acest demers nu se poate face bătând din palme. "După un «asediu» de multe luni de zile al Direcției pentru Cultură Galați la Institutul Național al Patrimoniului, astăzi am primit vestea cea mare: săptămâna aceasta demarează faza «pe teren» a acțiunii de clasare ca monument istoric a clădirii de pe strada Bălcescu nr. 17. INP va acorda întregul concurs pentru finalizarea demersului nostru", a anunţat, într-o postare pe Facebook, Direcţia pentru Cultură Galaţi.

Amănunte despre această acţiune am aflat de la Marius Mitrof, consilier în cadrul acestei instituţii. "Întrucât realizarea documentaţiei tehnice pentru clasarea de urgenţă a clădirii ca monument istoric este costisitoare, iar Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi nu are fonduri suficiente pentru un asemenea proiect, am apelat la Institutul Naţional al Patrimoniului, în vederea întocmirii documentaţiei. După câteva demersuri, am obţinut sprijin. Institutul ne pune la dispoziţie cinci voluntari, studenţi ai Institutului de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti, care vor efectua măsurători în vederea întocmirii releveelor clădirii", ne-a declarat Marius Mitrof. Voluntarii vor colecta toate datele necesare în vederea întocmirii proiectului tehnic.

Aceasta este doar o primă etapă, care va fi urmată de sosirea la Galaţi a unui specialist atestat de Ministerul Culturii, care să efectueze cercetările în vederea întocmirii studiului istorico-arhitectural al imobilului. "Pentru toate acesta, Direcţia Judeţeană pentru Cultură va sprijini INP prin punerea la dispoziţie a datelor disponibile, dar şi asigurarea accesului la imobil şi la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale, în condiţiile în care acesta este închis din cauza pandemiei. Specialistul va trage concluziile şi va formula o serie de recomandări, iar Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, în baza recomandărilor, va propune emiterea avizului pentru clasare sau nu, urmând ca în funcţie de acesta să fie emis sau nu ordinul ministrului Culturii", ne-a explicat Marius Mitrof.

Direcţia pentru Cultură Galaţi speră ca acest demers să se încheie într-un timp rezonabil şi este convinsă că va avea finalitatea pe care ne-o dorim cu toţii, salvarea clădirii sau măcar a faţadei sale spectaculoase.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Soarta unei clădiri monumentale, veche de 120 de ani, la Curtea de Apel

Completul Tribunalului Galaţi a dispus anularea procedurii de clasare de urgenţă în categoria monumentelor istorice a imobilului din strada Nicolae Bălcescu nr. 17. Clasarea salvează clădirea, veche de peste 120 de ani, de la demolarea dorită de proprietar, care intenţionează să construiască în loc un alt imobil, din temelie. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă şi a fost deja atacată cu recurs de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi.

Câteva capoate înflorate, o cămaşă de noapte şi o rochie de mireasă îşi flutură poalele în adierea vântului, aşteptându-şi clienţii, expuse pe umeraşe prinse în gardul metalic ce împrejmuieşte monumentala clădire de pe strada Bălcescu nr. 17. Atmosferă de bazar românesc, risipită de anunţurile lipite pe acelaşi gard, care avertizează în van „OCOLIŢI! NU PARCAŢI! PERICOL PRĂBUŞIRE”. Gălăţenii nu le prea bagă în seamă. Nici nu-i de mirare, la câte clădiri în ruină avem şi pe lângă câte asemenea avertismente trec zilnic. Poate, însă, dacă ar ridica privirile peste tencuiala căzută şi balcoanele şubrede ar vedea frumuseţea aparte şi distincţia a aceea ce a mai rămas din „Casa cu margarete”, după cum o numeşte Asociaţia Mila 80. Iminenta ei demolare a adus-o în atenţia gălăţenilor în martie anul trecut.

„Una dintre puţinele clădiri monumentale care mai amintesc de imaginea de odinioară a vechii străzi Mavromol (astăzi, strada Nicolae Bălcescu nr. 17), va dispărea în foarte scurtă vreme”, scriam în ediţia din 11 martie 2020 a ziarului „Viaţa liberă”. Primăria Galaţi eliberase autorizaţie de demolare şi susţinea că imobilul, proprietate privată, nu are valoare istorică şi nu este inclus în zona construită protejată a oraşului. Articolul a stârnit reacţii puternice în rândul gălăţenilor.

Pe 12 martie 2020, demolarea a fost sistată deoarece, la solicitarea Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", Direcţia Județeană pentru Cultură a declanşat procedura de clasare de urgenţă a acestui imobil, potrivit dispoziţiilor Legii privind protejarea monumentelor istorice. „Clasarea de urgenţă este procedura excepţională, prin care un bun imobil aflat în pericol iminent de distrugere sau de alterare fizică este clasat în grupa A sau B, după caz, în vederea luării măsurilor urgente necesare pentru salvarea sa", prevede Legea monumentelor istorice.

Proprietarul clădirii s-a adresat, însă, Tribunalului Galaţi şi a solicitat anularea procedurii de clasare de urgență a imobilului în categoria monumentelor istorice. Conform datelor de pe portalul instanțelor, magistrații Tribunalului au admis acțiunea formulată de proprietar și au dispus anularea procedurii de clasare de urgenţă a imobilului în categoria monumentelor istorice. Hotărârea nu este definitivă și a fost deja atacată la Curtea de Apel de către Direcția pentru Cultură. Însă este interesant ceea ce a reținut instanța în Hotărârea nr. 75, pronunțată în 5 martie 2021, disponibilă pe www.rolii.ro, document în care sunt nominalizate și titlurile articolelor publicate în ziarul „Viaţa liberă” despre imobilul din strada Bălcescu nr. 17.

Ce a arătat proprietarul

Instanţa a reţinut că proprietarul a dobândit imobilul din strada Bălcescu nr. 17 prin reconstituirea dreptului de proprietate în baza Legii 10/2001.

„Construirea imobilului a avut loc în anul 1900, iar din constatările expertizei tehnice în rezistență și stabilitate rezultă că este formată din corpuri realizate la momente diferite în timp, alipite și fără rost între ele (…).

Lăsarea imobilului în stare totală de neîngrijire s-a datorat faptului că, începând cu anul 1945 până la finalizarea procedurii de retrocedare în decembrie 2011, acesta a fost administrat de autoritățile locale, care nu au făcut altceva decât să încaseze chirii de la spațiile care mai puteau fi folosite”, a arătat proprietarul.

După cum a reţinut instanţa, începând cu anul 2012 întreaga responsabilitate pentru administrarea imobilului i-a revenit proprietarului care, în urma notificărilor primite de la Poliția Locală și de la Primărie, a analizat opțiunea reabilitării construcției. Dar aceasta s-a dovedit excesiv de costisitoare. Motiv pentru care a optat pentru desființarea construcției, urmând procedura legală.

Proprietarul a mai explicat că imobilul, vechi de peste 120 de ani, prezintă risc de autodemolare, iar răspunderea pentru desprinderea unor elemente din construcție îi revine. De asemenea, conform expertizelor tehnice, „se impune în regim de urgență desființarea clădirii, întrucât nu asigură un minim de stabilitate și prezintă risc I de prăbușire în cazul unui seism de intensitate medie”.

„Intenția reclamantului este de a demola imobilul și de construi altul nou din temelie", a reţinut instanţa.

Ce a arătat Direcţia Judeţeană pentru Cultură

Reprezentanţii instituţiei au amintit că, în jurul datei de 9 martie 2020, au fost interpelați telefonic de către un ziarist de la cotidianul „Viața liberă” pentru a exprima un punct de vedere cu privire la desființarea imobilului din Bălcescu nr. 17.

Direcţia pentru Cultură a precizat că nu doar Asociația ,,Galaţi, orașul meu”, ci şi ONG-uri, precum Asociația „Dați-mi România înapoi!” şi Asociaţia Civică Pact pentru Galaţi au solicitat sistarea lucrărilor de desființare și clasarea ca monument istoric a imobilului în cauză.

„La o primă evaluare a proiectului care a stat la baza obținerii autorizației de desființare, a constatat că acesta este tratat într-un mod cât se poate de lacunar: fără descrierea constructivă a clădirii, fără a descrie starea fizică actuală, fără descrierea compoziției arhitecturale a fațadei principale, a elementelor decorative, releveele au fost tratate la nivel de schițe fără cote, fără precizări de materiale, fără grosimi de ziduri, fără elemente decorative pe fațade (friza decorativă de sub cornișă lipsind), nefiind marcate pe planșete de releveu degradările”, a reţinut instanţa.

Motivele invocate de către Direcţia pentru Cultură pentru clasarea de urgență a imobilului ca monument istoric sunt „vechimea, arhitectura acestuia și faptul că aparține unei perioade de glorie a orașului Galați, fiind prezentat în câteva cărți poștale ilustrate din perioada ante și interbelică a orașului".

„Existența elementelor valoroase privind vechimea, unicitatea, concepția, plastica arhitecturală, stilul, apartenența la vreun program arhitectural, încadrarea urbanistică, importanța memorial-simbolică, acestea sunt criterii care vor fi tratate în detaliu în studiul istoric și se vor acorda calificative de către un specialist sau expert atestat de către Ministerul Culturii, în cadrul studiului istoric, document care se află în faza de documentare și întocmire de către un reprezentant al Institutului Naţional al Patrimoniului”, a argumentat Direcţia pentru Cultură.

Ce a decis instanţa

În opinia instanţei, procedura de clasare a clădirii a fost în mod nelegal declanșată, „deoarece lipsește nota de constatare privind situația imobilului”. Este vorba despre un înscris prevăzut de Legea privind protejarea monumentelor istorice, care ar fi trebuit să fie întocmit de către Direcţia pentru Cultură. Din acest motiv, a admis acţiunea formulată de proprietar şi a dispus anularea procedurii de clasare de urgență a imobilului.

Rămâne de văzut ce vor decide magistraţii Curţii de Apel. Deocamdată, până la o decizie definitivă a instanţei sau până la clasarea ca monument istoric, imobilul de pe Bălcescu nr. 17 este ocrotit de demolare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Şanse pentru salvarea de la demolare a "Casei cu margarete"

Veche de peste 120 de ani, monumentala clădire de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17 a primit, săptămâna trecută, două şanse importante de a fi salvată. Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au dat dreptate Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi şi au casat sentinţa prin care Tribunalul dispusese anularea procedurii de clasare de urgenţă, în categoria monumentelor istorice, a imobilului. Clasarea salvează clădirea de la demolarea dorită de proprietar, care intenţionează să construiască în loc un alt imobil, din temelie. Mai mult, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a dat un prim aviz favorabil în vederea clasării ca monument istoric.

Una dintre puţinele clădiri care mai amintesc de imaginea de odinioară a vechii străzi Mavromol - astăzi, strada Nicolae Bălcescu - este casa de la numărul 17. Cu tencuiala căzută şi balcoanele şubrede, "Casa cu margarete" - după cum o numeşte Asociaţia "Mila 80" - este în pericol de demolare din luna martie a anului trecut.
Aşa cum aţi putut afla din "Viaţa liberă", proprietarul ei obţinuse o autorizaţie de demolare de la Primăria Galaţi şi se pregătea să o pună la pământ. Demolarea a fost sistată, deoarece, la solicitarea Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", Direcţia Județeană pentru Cultură a declanşat procedura de clasare de urgenţă a acestui imobil, potrivit dispoziţiilor Legii privind protejarea monumentelor istorice. "Clasarea de urgenţă este procedura excepţională prin care un bun imobil aflat în pericol iminent de distrugere sau de alterare fizică este clasat în grupa A sau B, după caz, în vederea luării măsurilor urgente necesare pentru salvarea sa", prevede Legea monumentelor istorice.
Proprietarul clădirii s-a adresat Tribunalului Galaţi şi a obţinut câştig de cauză, magistraţii dispunând, prin sentință civilă, anularea procedurii de clasare. Direcţia Judeţeană pentru Cultură a atacat sentinţa civilă cu recurs.

Decizie definitivă

Pe 6 iulie 2021, completul de trei judecători al Curţii de Apel a admis recursul, constatând că prima instanță a pronunțat o hotărâre nelegală: "Curtea de Apel apreciază că declanșarea procedurii de clasare în regim de urgenţă în cauză nu poate fi anulată", se arată în hotărârea disponibilă pe site-ul www.rolii.ro.
La dosarul cauzei a fost prezentată documentația de clasare, întocmită de specialiștii Institutului Naţional al Patrimoniului. Instanţa a reţinut, de asemenea, argumentele formulate în privinţa clasării: "vechimea imobilului, arhitectura acestuia și faptul că aparține unei perioade de glorie a orașului Galaţi, fiind prezentat în câteva cărți poștale ilustrate din perioada ante și interbelică a orașului".
Prin Decizia nr. 702/2021, Curtea de Apel a casat sentinţa recurată şi, în rejudecare, a respins ca nefondată acțiunea formulată de proprietar. Hotărârea este definitivă. Cu alte cuvinte, procedura de clasare a imobilului poate continua. Cu succes!

Un pas important

Tot săptămâna trecută, la Buzău, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a dat un prim aviz favorabil în vederea clasării clădirii din Bălcescu nr. 17 ca monument istoric. Este adevărat, avizul final pentru clasare îl dă Comisia Naţională, dar şi acesta este un pas important, după cum am aflat de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi. O etapă necesară pentru ca dosarul imobilului din Bălcescu nr. 17 - dosar ce va cuprinde procesul verbal al şedinţei de la Buzău, dar şi studiul istoric făcut de Institutul Naţional al Patrimoniului - să poată fi înaintat Comisiei Naţionale de la Bucureşti. Iar auspiciile sunt din cele mai bune.
Este adevărat, clasarea ca monument istoric pune la adăpost clădirea de o iminentă demolare. Din păcate, nu-l poate determina pe proprietar să ia măsuri pentru salvarea imobilului sau măcar a elegantei sale faţade, înainte de a fi prea târziu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

"Casa cu margarete" de pe Bălcescu nr. 17, monument istoric

Galaţiul se îmbogăţeşte cu un nou monument istoric: clădirea veche de 120 de ani, de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17. Cu tencuiala căzută şi balcoanele şubrede, "Casa cu margarete" - după cum o numeşte Asociaţia "Mila 80" – aştepta să fie demolată în martie 2020, dar lucrările au fost sistate pentru că s-a declanşat procedura de clasare de urgenţă, potrivit dispoziţiilor Legii privind protejarea monumentelor istorice. După doi ani de lupte, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a obținut clasarea definitivă a clădirii ca monument istoric. Acum începe misiunea cea mai dificilă: aceea de a impulsiona proprietarul clădirii, pentru găsirea unei soluții, în vederea redării farmecului de altădată a monumentului istoric.

"O clădire monumentală va fi DEMOLATĂ", era titlul articolului publicat pe prima pagină a ediţiei din 11 martie 2020 a ziarului „Viaţa liberă”, despre unul dintre puţinele imobile care mai amintesc de imaginea de odinioară a vechii străzi Mavromol – astăzi, strada Nicolae Bălcescu nr. 17. Proprietarul ei obţinuse autorizaţie de demolare de la Primăria Galaţi şi se pregătea să o pună la pământ pentru a construi, în loc, un alt imobil, din temelie. O zi mai târziu, pe 12 martie 2020, anunţam că demolarea a fost sistată, deoarece, la solicitarea Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", Direcţia Județeană pentru Cultură a declanşat procedura de clasare de urgenţă a acestui imobil, potrivit dispoziţiilor Legii privind protejarea monumentelor istorice. "Clasarea de urgenţă este procedura excepţională prin care un bun imobil aflat în pericol iminent de distrugere sau de alterare fizică este clasat în grupa A sau B, după caz, în vederea luării măsurilor urgente necesare pentru salvarea sa", prevede Legea monumentelor istorice.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, proprietarul clădirii s-a adresat Tribunalului Galaţi şi, în primă instanţă, a obţinut câştig de cauză, magistraţii dispunând anularea procedurii de clasare. Direcţia Judeţeană pentru Cultură a atacat sentinţa civilă cu recurs şi a câştigat. În iulie anul trecut, magistraţii Curţii de Apel Galaţi au dat dreptate Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi şi au clasat sentinţa prin care Tribunalul dispusese anularea procedurii de clasare de urgenţă, în categoria monumentelor istorice, a imobilului. La acel moment, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice dăduse un prim aviz favorabil în vederea clasării ca monument istoric.

„După doi ani de lupte, după un proces pierdut la fond și câștigat la recurs, după avizele a trei comisii - Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Buzău, Secțiunea Evidență a Comisiei Naționale și Comisia Națională a Monumentelor Istorice - am obținut clasarea definitivă a clădirii monumentale din strada Nicolae Bălcescu nr. 17, ca monument istoric. Urmează ordinul de ministru care să certifice acest statut”, a declarat Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Trebuie spus că a durat atât de mult pentru că procesul în sine al clasării de urgenţă este unul îndelungat – imobilul trebuind să treacă prin trei comisii. Iar pe parcursul litigiului cu proprietarul clădirii, procesul de clasare a fost blocat. „Membrii Comisiei Naționale ne-au felicitat pentru perseverență, pentru că se întâmplă foarte rar în România ca un astfel de proces să fie dus până la capăt. Împărțim felicitările cu Asociația <Galați, orașul meu> și cu Institutul Național al Patrimoniului, fără de care nu ajungeam la acest rezultat.

Pentru noi, cei de la Direcția Județeană pentru Cultură Galați, lupta continuă. Am depășit faza administrativă. Acum urmează să impulsionăm proprietarul clădirii, pentru găsirea unei soluții, în vederea redării farmecului de altădată a monumentului istoric”, ne-a declarat Cătălin Negoiţă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.