Jump to content

Primăria Galaţi se joacă de-a ”monitorizarea presei”


dcp100168

Recommended Posts

Primăria Galaţi se joacă de-a ”monitorizarea presei”. Contract atribuit direct unei firme de apartament

Pentru "servicii de monitorizare media", Primăria municipiului Galaţi a atribuit joi, 26 martie 2020, prin cumpărare directă, un contract în valoare de 130.000 de lei fără TVA (26.877,83 de euro fără TVA), firmei gălăţene SC Nicioproblema SRL. Misiunea firmei care era aceea de a monitoriza zilnic presa scrisă, audio-vizuală şi electronică, centrală şi locală, pentru informarea rapidă şi corectă a conducerii Primăriei.

"Servicii de monitorizare zilnică a presei scrise, audio-vizuale şi electronice, centrală şi locală, în vederea asigurării suportului informaţional al activităţii Biroului de presă şi pentru informarea rapidă şi corectă a conducerii Primăriei municipiului Galaţi, cu privire la apariţia materialelor cu caracter jurnalistic pe domeniile de responsabilitate ale Primăriei municipiului Galaţi (interviuri, declaraţii, mesaje, comunicate de presă, drept la replică, puncte de vedere etc.)". Asta îşi dorea Primăria municipiului Galaţi pe 25 martie 2020, la ora 17,28, când a publicat anunţul achiziţiei în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Ofertantul, SC Nicioproblemă SRL, a răspuns a doua zi, pe 26 martie 2020 la ora 10,19, iar la scurt timp, 12,49, contractul a fost atribuit. Valoarea era de 130.000 de lei fără TVA (26.877,83 de euro fără TVA).

Cine este "Nicioproblemă SRL"

Potrivit informaţiilor fiscale şi bilanţurilor de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, SC Nicioproblema SRL are sediul într-o cameră a unui apartament dintr-un bloc de pe strada Gheorghe Asachi.

Conform datelor din Registrul Comerţului, numărul său de ordine J17/1428/2016 i-a fost atribuit pe 3 octombrie 2016, capitalul social subscris este de 210 lei, iar asociat unic şi administrator este Slobodnic Paul-Tiberiu.

Domeniul de activitate principal, consemnat în Registrul Comerţului este "Activităţi ale agenţiilor de publicitate", iar tipul de activitate conform clasificării CAEN, cu care figurează în bilanţurile contabile de pe Ministerul Finanţelor, este "comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet".

Din bilanţurile contabile publicate de minister aflăm că firma şi-a reluat activitatea pe 16 ianuarie 2020. La 31 decembrie 2018, înregistra zero salariaţi şi zero venituri şi cheltuieli. La 31 decembrie 2017, înregistra o pierdere netă de 1.483 de lei şi zero salariaţi, iar la 31 decembrie 2016, un profit net de 13.624 de lei şi zero salariaţi.

În catalogul achiziţiilor directe, firmei i-a mai fost atribuit, pe 28 februarie 2020, un contract în valoare 29.500 de lei fără TVA (6.137,14 de euro fără TVA) pentru "servicii de consultanţă", de către SC Transurb SA. "Pachetul lunar este de 2.950 de lei fără TVA şi constă în servicii de consultanţă marketing/ publicitate online şi analiză presă/ web", se arată în datele SEAP.

De ce era necesar un astfel de contract

Intrigaţi de nevoia nestăvilită de monitorizare a presei resimţită de Primăria municipiului Galaţi în plină pandemie de coronavirus, chiar în ziua în care a fost instituită carantina totală, am încercat să obţinem mai multe informaţii.

În primul rând, de ce era atât de necesar un asemenea contract, în condiţiile în care în cadrul Primăriei există un Birou de Presă în care, conform, datelor noastre, sunt angajate, în prezent, patru persoane. Mai mult, Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al Primarului municipiului Galaţi prevede, la articolul 142, litera m, între atribuţiile Biroului de Presă că: "Realizează monitorizări şi sinteze de presă, pe care le comunică direct primarului şi, după caz, viceprimarilor şi city-managerului".

De asemenea, am fost curioşi să aflăm dacă în locul unei achiziţii directe din catalogul electronic nu s-ar fi putut organiza o procedură simplificată proprie, prin care să fie găsit un contractor la jumătate din acest preţ.

În cursul zilei de ieri, am încercat să obţinem un răspuns oficial din partea primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, la toate aceste aspecte.

Amânare

După circa o oră de aşteptare, ne-a parvenit, pe e-mail, următoarea declaraţie de presă din partea primarului Ionuţ Pucheanu: "Sunt proiecte pe care Primăria le avea stabilite de la începutul anului, erau programate. Mai mult chiar, investim sume de bani în astfel de activităţi în fiecare an. Totuși, în contextul epidemiei, momentul nu este potrivit. De aceea, am decis să amânăm investiţiile prevăzute pentru biserici, activităţi sportive și servicii de monitorizare a presei. Vom trece împreună peste criză și apoi vom discuta din nou despre viaţa noastră normală, despre biserici, despre presă și despre cluburi sportive".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Achiziţia pentru monitorizarea presei, anulată

Potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, pe 30 martie 2020, Primăria  Galaţi a anulat cumpărarea directă realizată pentru „Servicii de monitorizare zilnică a presei scrise, audio-vizuale și electronice, centrală și locală”. Aşa cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, administraţia locală atribuise direct, pe 26 martie, un contract de 130.000 de lei fără TVA (26.877,83 de euro fără TVA), firmei Nicioproblemă SRL. În prezent, în dreptul achiziţiei scrie că oferta a fost refuzată.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Primăria monitorizează presa printr-o firmă de apartament. Contract de peste 13.000 de euro fără TVA

Nu mai puțin de 65.000 de lei fără TVA, adică peste 13.200 de euro, va plăti Primăria Galați pentru „prestări servicii privind monitorizarea presei (media)”, contract atribuit prin cumpărare directă unei firme înființate în august anul trecut. Cel puțin așa reiese din datele Sistemului Electronic de Achiziții Publice, conform căruia achiziția a fost finalizată pe 1 iunie 2021, dar publicarea notificării s-a făcut abia pe 13 august 2021.

Deși are cel mai numeros birou de presă pe care l-a avut vreodată municipalitatea, Primăria Galați își dorește, încă de anul trecut, servicii de monitorizare a presei. 
„Contract atribuit direct unei firme de apartament. Primăria Galaţi se joacă de-a «monitorizarea presei»” era titlul articolului publicat în ediția din 28 martie 2020, în care relatam că, pentru "servicii de monitorizare media", Primăria municipiului Galaţi atribuise, în 26 martie 2020, prin cumpărare directă, un contract în valoare de 130.000 de lei fără TVA (26.877,83 de euro fără TVA), firmei gălăţene SC Nicioproblema SRL. Misiunea firmei era aceea de a monitoriza zilnic presa scrisă, audio-vizuală şi electronică, centrală şi locală, „pentru informarea rapidă şi corectă a conducerii Primăriei”.

Intrigaţi de nevoia nestăvilită de monitorizare a presei resimţită de Primăria Galaţi în plină stare de urgenţă instituită la nivel naţional din cauza pandemiei, am cerut explicații autorităților. După circa o oră de aşteptare, ni s-a transmis o declarație de presă conform căreia aceasta era o achiziție programată, dar momentul era nepotrivit: „De aceea, am decis să amânăm investiţiile prevăzute pentru (...) servicii de monitorizare a presei. Vom trece împreună peste criză și apoi vom discuta din nou despre viaţa noastră normală, despre presă".

În portalul achizițiilor publice, pe 30 martie 2020, Primăria Galaţi a anulat cumpărarea directă pentru „Servicii de monitorizare zilnică a presei scrise, audio-vizuale și electronice, centrale și locale”.

Contract atribuit

Ceea ce nu a izbutit Primăria anul trecut a reușit acum. A atribuit direct un contract de 65.000 de lei fără TVA firmei Data Trustmedia Sistem SRL pentru „prestări servicii privind monitorizarea presei (media)”. Valoarea este jumătatea celei de anul trecut, dar și contractul a fost atribuit la 1 iunie, deci la jumătatea anului!

Firma își are sediul într-un apartament de bloc de pe bulevardul Siderurgiștilor, a fost înființată pe 21 august 2020 și, conform clasificării CAEN, se ocupă de „activități ale agențiilor de publicitate”. Conform situației financiare la 31 decembrie 2020, de pe site-ul Ministerului Finanţelor, a avut o cifră de afaceri netă de 32.500 de lei, reprezentând venituri totale, zero cheltuieli, zero salariați și un profit net de 31.525 de lei.

Și Transurb are contract de monitorizare media

Curioși să aflăm dacă mai sunt și alte instituții publice gălățene care plătesc firme pentru monitorizare media, am descoperit, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, că și SC Transurb are nevoie de asemenea servicii. „Contract de monitorizare media” - achiziție inițiată din catalogul electronic – a fost atribuit de operatorul public de transport firmei gălățene Haimedia PR System SRL, pe 4 ianuarie 2021, cu valoarea de 34.800 de lei fără TVA (7.146,67 de euro).

Firma a fost înregistrată pe 7 octombrie 2020 într-un apartament de bloc de pe strada Blaj. Până la 31 decembrie 2020, a izbutit o cifră de afaceri netă de 120.000 de lei și un profit net de 115.840 de lei, cu zero salariați, având, conform clasificării CAEN, activități ale agențiilor de publicitate.

Revenind la contract, conform datelor din portal, „pachetul lunar este de 2.900 lei și constă în servicii de monitorizare media ce urmează a fi transmise beneficiarului într-un raport de monitorizare care poate fi zilnic, săptămânal sau lunar. Pachetul va cuprinde monitorizarea zilnică a presei scrise, audiovizuale și social media”.

Și alții au contracte

Pentru a avea un termen de comparație, aflați că și Primăria Cluj Napoca are un contract de 40.000 de lei fără TVA pentru „Servicii de monitorizare de presă scrisă, online, radio și TV”, atribuit, pe 29 iunie 2021, firmei Trend Communication SRL, cu o experiență de peste zece ani în domeniu. Obiectul monitorizării sale îl reprezintă: toate programele de știri – jurnale, emisiuni, talk-show-uri - ale posturilor TV locale din Cluj și ale posturilor TV naționale, ale posturilor de radio cu specific local, presa scrisă cu apariție și interes local și site-uri de știri de interes local. Firma livrează rapoarte zilnic și, la cerere, pune la dispoziție în termen de două ore, pe suport DVD, emisiuni monitorizate și arhivate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Primăria Galați continuă să monitorizeze presa printr-o firmă de apartament

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, Primăria municipiului Galați a atribuit prin cumpărare directă un nou contract pentru "prestări servicii privind monitorizarea presei". Firma este aceeași de anul trecut - Data Trustmedia Sistem SRL, dar valoarea este ceva mai modestă: 59.400 de lei fără TVA ((12.011 euro), față de 65.000 de lei fără TVA (13.225 de euro), cât a fost anul trecut.

Deși are cel mai numeros birou de presă pe care l-a avut vreodată municipalitatea, Primăria Galați atribuie, pentru al doilea an consecutiv, un contract pentru servicii de monitorizare a presei. Modalitatea este aceeași - cumpărare directă, firma este aceeași, doar valoarea este cu 5.600 de lei mai mică decât anul trecut. Achiziția a fost finalizată pe 31 mai 2022, dar abia pe 1 iulie a fost publicată în portalul achizițiilor publice.

Așa cum arătam și anul trecut, Data Trustmedia Sistem SRL își are sediul într-un apartament de bloc de pe bulevardul Siderurgiștilor, a fost înființată pe 21 august 2020 și, conform clasificării CAEN, se ocupă de "activități ale agențiilor de publicitate". Conform situației financiare la 31 decembrie 2020, de pe site-ul Ministerului Finanţelor, a avut o cifră de afaceri netă de 32.500 de lei, reprezentând venituri totale, zero cheltuieli, zero salariați și un profit net de 31.525 de lei. Iar la 31 decembrie 2021 a raportat o cifră de afaceri netă de 77.621 de lei, din care venituri totale - 77.627 de lei, cheltuieli totale de 17 lei și un profit net de 75.329 de lei, cu zero salariați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.