Jump to content

Recommended Posts

Posted

M-am gandit să centralizez cumva, propunerile, dorinţele noastre, ale gălăţenilor, pentru îmbunătăţirea vieţii citadine, a imaginii oraşului, a desfăşurării activităţilor sociale, culturale, administrative din Galaţi. Ideile noastre pot fi bune şi pot ajuta autoritaţile să perceapă mai bine situaţia din oraş. Poate, cine ştie, prin dominaţia clară a Internetului, ca sursă de informare, aceste propuneri, idei vor deveni Hotărâri ale Consiliului Judeţean şi Local, decizii ale Primarului, sau Hotarări de Guvern. Aici, pe forum, suntem cei care am votat, cei care plătim impozite, cei care respirăm zi de zi aerul Galaţiului. Cu căt ideile, propunerile sunt argumentate, cu atât mai bine.

Primele propuneri:

1. Asa cum am scris şi pe topicul Galaţi - oraşul fără debarcader reiterez propunerea de preluare cheului de la km 155,5. unde cu minime amenajari, ma refer aici la 2,3 pontoane de acostare, ceva şcondri şi parâme şi se poate folosi cheul de acostare, unde a fost Unitatea Militară de Marină cu navele (la Plaja Ţiglina - sau Dunarea). Adâncime este, utilităţi: energie electrica, apă potabila sunt şi pot fi amenajate şi depozitele, magaziile de la mal pentru combustibili. Drum de acces, loc de parcare, rampa de lansat barcile sau de ridicat pe mal este, garduri sunt, Punct de Control Acces este. Trebuie doar să-l preia in administrare Consiliul Judeţean şi sa relansăm sporturile nautice şi turismul la Galaţi.

2. Scoaterea în afara oraşului, la o distanţă sigură a tuturor benzinăriilor, depozitelor de carburanţi şi produse petroliere, cu excepţia celor de la Poliţie, Salvare, Pompieri şi Unităţi Militare. Motive: pericole de explozie, poluare cu vapori de benzină, motorină etc. Toate staţiile de carburanţi sunt la mai puţin de 100m de zone locuite, trafic auto, pietonal. Nu trebuie să aşteptăm ca inevitabilul să se producă pentru ca să luăm măsuri.

3. Firmele transportatoare (marfa, persoane- interurban sau local) să aibă autorizaţie de funcţionare numai dacă asigură parcarea autovehiculelor din dotare (sau inchiriate) în locuri special amenajate (parcări private) sau să aibă contracte de inchiriere spaţii parcare cu firme specializate (sau amenajate de Primărie). Astfel gălăţeanul, turistul, călătorul prin Galaţi să nu mai vadă camioane, autobuze, autocare, tir-uri, maxi-taxi (chiar dacă deţinătorul este persoană fizică şi este afiliat la un operator, doar mijlocul de transport il foloseşte pentru trasee de călători) în parcările publice, pe trotuare, pe trecerile de pietoni sau în intersecţii. Imaginaţi-vă că s-ar goli intr-o noapte Galaţiul de dube de marfă, remorci de camioane, maxi-taxi, tir-uri, autoutilitare, autocare, autobuze.

4. Curăţenia oraşului, ridicarea gunoiului, amenajări spaţii verzi, lucrări de reabilitare, etc. ce presupun utilaje de peste 3,5 t şi cu gabarit depăşit, care pot incurca circulaţia rutieră, să se facă noaptea. La fel accesul autovehiculelor de mare tonaj pentru aprovizionare.

5. Să fie interzisă operaţiunile de vânzare/cumpărare a autovehiculelor în alte locuri decât cele amenajate dar şi afişarea de etichete, bannere, etc. cu semnificaţie de vânzare/cumpărare pe orice auto din oraş.

6. Poliţia comunitară să fie responsabilă de orice maşina, auto, remorci, rulote lăsate (nu pot să spun parcate) pe trotuare, spaţii verzi, locuri de joacă (orice loc în afară de carosabil). In acest sens poate să fie dotată cu aparate foto şi imprimante portabile (pe maşini) cu formulare presetate (autoadezive) completate cu baza legală a contravenţiei, nume agent, căi de contestare. Astfel agentul face poza, introduce data, ora, poza, nume prenume în formular, lipeşte sticker-ul pe parbriz şi gata, suma se trimite la Administraţia Financiară.

7. Să fie înfiinţat un număr verde 0800800xxx apelabil nonstop în cadrul Primăriei unde cetăţeanul să reclame: autoturisme abandonate, autoturisme lăsate pe trotuare, spaţii verzi, probleme legate de viaţa de zi cu zi, probleme cu ridicatul gunoaielor, modul de executare a atribuţiunilor de către autorităţile locale, poliţia comunitară, tulburarea liniştii publice, funcţionari publici deficitari, abuzuri ale acestora, funcţionarea utilităţilor publice iluminat, apă-canal, gaze, copii ai strazii, caini fara stapan, cersetori şi tot ceea ce afectează direct sau indirect cetăţeanul (excepţie apelurile de urgenţă catre 112), să primească număr de înregistrare iar apelurile urgente să fie redirecţionate către servicii sau reţinute şi prelucrate de către Primărie. Şi ce este mai important cu feedback: plătitorul de impozite să fie sunat (informat în scris) despre soluţionare.

8. Desfiinţarea tuturor garajelor şi reamenajarea locurilor în: parcări publice (sau private în scopul propus la pct. nr 3), locuri de joacă, spaţii verzi, monumente, etc.

9. Infintarea unui Centru de Monitorizare Trafic Urban dotat cu camere video de supraveghere trafic pe principalele artere de circulatie care traverseaza orasul (Brailei, Domneasca, Faleza, Siderurgistilor, Cosbuc, intrarile in oras, drumul de centura, intersectiile General, Giratoriu, etc) cu atributii complexe: monitorizarea traficului stradal si pietonal, gestionarea blocajelor de trafic (in cazul accidentelor, fluxului mare de masini, constructii, reabilitari complexe) si a functionarii semaforizarii, asigurarea unui flux informational catre Politiei Rutiere pentru asigurarea fluiditatii traficului (blocaje de trafic, accidente, coloane oficiale, parcari in intersectie, pe trotuare), adaptarea semaforizarii in functie de orele de varf din trafic, monitorizarea prin programe de flotă a transportului urban (toate maxi-taxi, autobuze sa fie dotate cu instalatii de localizare GPS si introduse in program), verificarea normalizarii transportului de calatori prin supravegherea pozitiei date de GPS a autovehiculelor Transurb si ale operatorilor, semnalizarea catre Primarie, operatori si Transurb a neîncadrării mijloacelor de transport in graficele/traseele stabilite si a parcarii acestora peste noapte in garajele/spatiile operatorului. Sa vezi atunci civilizatie si munca pe politisti, operatori de transport, soferi !!!

Iata 9 propuneri care sper că ne vor imbunătăţi viaţa.

Posted

Pentru ca decalogul sa fie complet, daca imi este permisa expresia, mai postez o propunere din domeniul fierbinte al sanatatii:

10. Propun sa facem din Galati un model in ceea ce priveste sistemul de sanatate publica. Potential avem: universitate cu specializari in medicina si farmacie, Spital Clinic de Urgenta, Spital Militar, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, Farmacii, pacienti, doctori de familie, idei noi. Cu sprijinul C.J. Galati, al Primariei, al CJAS, Inspectoratul Scolar Judetean, al Ministerului Sanatatii Publice si institutiile subordonate sa realizam un proiect pilot de informatizare a sistemului de sanatate publica, poate ajungem si un model european.

Cazul 1: plec de la premisa ca am o usoara viroza, deci sunt pacientul. Sun la doctorul de familie pentru programare, daca e urgenta ma duc direct la el. Ma prezint la cabinet imi introduce CNP-ul (sau imi solicita cardul pe care sunt memorate) in baza de date a Ministerului Sanatatii si ii apare pe ecran fisa mea de pacient ce contine: date de identificare, situatia asigurarilor sociale la zi, istoricul vaccinelor, alergii la medicamente, al operatiilor, istoricul problemelor de sanatate cu diagnosticele si medicatia recomandata. Si ma consulta, pune diagnosticul, completeaza formularul electronic cu situatia in care ma aflu, completeaza medicamentele recomandate si imi spune: "Aveti rezervate aceste medicamente la farmaciile XX, XY, XZ deoarece le-am gasit cu cel mai mic pret, sunt compensate 50% aveti de platit inca 10 lei. In termen de 24 ore va prezentati sa le ridicati". Eu spun: "Multumesc, dar sunt in varsta, o farmacie de prin Micro 21 nu le are?" "Ba da, dar pretul este un pic mai ridicat si trebuie sa platiti 12,5 lei". Eu:"Mai bine asa, ca farmacia YY este chiar langa blocul meu, decat sa ma duc pe Domneasca la farmacia XX, la revedere" si iau copia printata si parafata a retetei.

Cazul 2: plec de la premisa ca am un accident de circulatie si sunt in inconstienta. SMURD soseste, Politia deja sosita ii da datele mele de pacient, doctorul de pe amblanta solicita incarcarea fisei mele medicale (sau introduce numarul unic de pe cardul pe care il am asupra mea): pacientul are alergie la analgezice de tip x, a suferit operatie la coloana, are reactie la nustice antibiotice, asa ca vom proceda in felul urmator: nu vom folosi substanta aia ci cealalta. Rasuflu usurat: viata imi este salvata, iar eventualele erori medicale eliminate.

Cazul 3: copilul face o usoare febra si se prezinta la medicul scolii. Acesta acceseaza baza de date, citeste fisa electronica si observa ca micul pacient suferea de..., a fost tratat de... cu medicamentele ...., este alergic la... Astfel in cateva minute pune diagnosticul si ofera medicatia corespunzatoare, anunta parintii, etc.

Cazul 4: ajung la spital cu Salvarea (poate in alt oras), medicul de garda in loc sa-mi puna 100 de intrebari sa-mi afle istoricul, incarca fisa pacientului din baza de date si isi da seama ce nu sufar de stomac ci, cel mai probabil de altceva cu simptome similare si imediat in urma unui consult avizat de istoricul medical, imi pune diagnosticul exact, ma interneaza la sectia X si nu la Y, cu medicatia cea buna.

Cazuri sunt, viata le creeaza pe cele mai surprinzatoare asa ca de ce sa nu fim pregatiti?

Concret: crearea unei baze de date electronice cu fisele de pacienti, cu date de identificare, situatia asigurarilor sociale la zi, istoricul vaccinelor, alergii la medicamente, al operatiilor, istoricul problemelor de sanatate cu diagnosticele si medicatia recomandata, istoricul controalelor anuale, al vizitelor la medici, datele medicului de familie, telefoane la sotie, copii, undeva cel mai bine pe serverele C.J.A.S. sau M.S. Toti cetatenii (sau dupa vointa fiecaruia) sa posede un card cu chip pe care sunt memorate datele de pacient. Cardul sa poata fi citit in toate situatiile si locurile (chiar si international) care presupun o vizita medicala, urgenta sau incheierea unei asigurari.

Accesul si completarea fiselor de pacient, ce sunt confidentiale, sa poate fi facut de: medicul de familie, medicul de garda, medicul de pe ambulanta, medicul scolar, cei de la medicina muncii, cei de la CJAS, cei de la firmele de asigurari. Undeva, dupa punerea diagosticului si stabilirea medicatiei sa se incarce automat o lista de farmacii ce au medicamentele respective in ordinea crescatoare a pretului, iar in urma preferintei pacientului (vezi cazul 1) sa fie rezervate timp de 24 ore. Daca

acesta le ridica bine, daca nu e problema lui pentru o noua reteta sa se prezinte din nou la medic.

Cine este in avantaj: populatia, pacientii, platitorii de asigurari, CJAS - controlul plafoanelor de compensatie la farmacii va fi mai exact, avand o gramada de statistici la indemana, Ministerul Sanatatii, asiguratorii, farmaciile.

Cine este in dezavantaj: Galatiul, pentru ca celelalte orase vor privi cu invidie cum sistemul sanitar si de sanatate publica al nostru este un model european.

Posted

Micutii prescolari de la Gradinita nr.59 Galati asteapta ca d-l Primar Dumitru Nicolae, sa se tina de cuvant, promitandu-le amenajarea terenului de joaca din incinta curtii, cu ocazia unei vizite de lucru! Asteptam ca pana la inceperea noului an scolar sa se intample aceasta "minune"!

Va multumim!

Posted

Decalogul lui Vincentiu este foarte bun. Excelent. De bun simt, fundamentat, realizabil.

Ideea este cum sa fie pus in aplicare.

Doar aduse la cunostinta celor care ar trebui sa-si faca treaba, nu cred ca ar avea vreun rezultat. Mi-e o sila de n-am cuvinte de cit de harnici si grijulii sint alesii nostri.

Eu ma intreb: este posibil ca noi, cei de pe acest forum, sa ne organizam in vreun fel? Sa incercam sa avem o activitate sustinuta si sa facem lobby pentru ideile noastre?

Vreau sa fac ceva mai mult decit sa stau la vorbe. Nu imi place sa stau sa privesc peste gard.

Aveti vreo solutie, idee, propunere? Sau bat cimpii?

Posted

sa ne scape de cainii maidanezi, sa ne asigure un transport local civilizat (implicand automat desfiintarea marlaniilor maxi-taxi), sa ne scape de garajele cu muraturi, gaini, vin, etc: ,sa facatot posibilul ca galatiul sa ajunga acolo unde trebuie, adica un frumos oras turistic!!!

Posted

Dar daca desfiinteaza maxi-taxi sa preia Transurb-ul traseele. Nu sa lase oamenii cu ochii in soare astfel incat sa schimbi vreo 2 sau 3 autobuze pana la destinatie.

Posted

Pentru fundamentarea punctului 8, un exemplu, pe care domnul primar il vede zi de zi: zona Ancora. Acolo de la prima ora aglomeratie, tarabe pe trotuar, masini parcate pe trotuare, pe strada, ambele benzi ocupate, scoala 28, cabinete medicale, terenuri de tenis, micropiata Ancora, magazine ALCOM si ARCADA, zona superaglomerata in permanenta. La nici 50 metri, o "mare de garaje" intinsa pe jumatate de hectar, sfideaza orice bun simt si orice plan urbanistic. De ce nu se face o parcare civilizata, cu bancute, copacei, in care sa aiba loc cateva sute de masini si nu doar 50, cate cutii de beton sunt acum?54_d3165f138853d3f682cc629262047a0a_thum

Posted

Daca pe acest loc s-ar face o parcare supraetajata cu 2 nivele Subsol, Parter, mezanin si 5 nivele ar rezulta 50 masini/nivel x 8 nivele = 400 masini parcate in loc de 50 si mezaninul si cateva boxe la cele 2 nivele de subsol folosite ca loc de depozitare pentru cei 400 de proprietari.

Posted

Tot pentru sustinerea punctului 8: in Tiglina 2, in spate la blocurile B3 (Liceul Pedagogic) sunt 100 de garaje (vorba mea "o mare de garaje", nu am avuit obiectiv sa le cuprind pe toate), in timp ce in fata blocurilor, strada Brailei este in permanenta cu banda 1 ocupata inclusiv trotuarele. Vezi pozele cu Orange Shop. Suprafata de valorificat: 1 hectar. Tot o parcare simpla sau supraetajata, un magazin, un mall, un parc, un loc de joaca, se pot face, cartierul Tiglina 2 suferind de asa ceva. Garajele or fi fost bune dupa Revolutie, raspunzand unei "necesitati" ceausiste, de a pastra masinile cat mai mult timp, pentru cine, mostenire??? Vremurile s-au schimbat, parcul de masini a crescut de zeci de ori iar locurile de parcare si parcurile au fost reduse.

Posted

Aveti cu totii dreptate! Dar eu am o dorinta si mai mare si foarte realista: sa se canalizeze si strada pe care locuiesc: BULEVARDUL Ing. Anghel Saligny!!! Vorbesc despre inceputul strazii, o zona cu case dar si cu vile (cu toaleta unde???) dar care arata ca o ulita: vara plina de praf si iarna, primavara, toamna de noroi. In secolul XXI??? Cel mai tare ma amuza (un umor negru, desigur!) ca unele dintre casele care stateau sa se darame, au fost inlocuite de vile frumoase, unele cu piscina (gonflabila, ce credeati??) in curte. La porti domnesc masini de fite de ultima generatie, eventual cate una pentru fiecare locuitor al imobilului, unii au pentru copii ATV-uri si iar ma intreb: Da' toaleta??? toaleta, unde-i??? Dusul se vede ca e in strada: stii ca s-a spalat vecinul dupa jetul de apa care curge pe sub gard printr-o teava. Daca se spala doar pe dinti apa e mai putina dar daca face dus... Si uite asa, radem noi sau mai bine ne/radem, ca radem de noi insine asa cum fac si autoritatile: rad de noi!

  • 2 weeks later...
Posted

Pentru sustinerea punctului 3, cu transportatorii: o zi normala de duminica, 24 august, la cumparaturi la Billa 39. Tot spatiul verde din fata este o bataie de joc. Nu mai putin de 12 (douasprezece) camioane, tir-uri, capete tractoare se odihneau gramada, in oras, pe spatiul verde si in intersectii. Nu stiam ca intersectiile si spatiile verzi au devenit parcari pentru tir-uri.54_a2dce48af7c1171789d4989e051541a9_thum

  • 4 weeks later...
Posted

Un nou simbol al Galatiului: Viaductul de la Dunăre. Construit intre anii 2009-2011, după o idee apăruta pe forumul http://www.galateni.net, noul viaduct a devenit imediat o atractie pentru pasionatii de plimbari pe jos sau cu bicicleta. Are patru benzi pentru circulaţia autovehiculelor, doua pentru pietoni şi una pentru biciclete. Îşi dovedeşte utilitatea unind două regiuni economice importante ale oraşului: sud-estul oraşului unde sunt mari intreprinderi, depozite şi şantiere navale cu sud-vestul oraşului asigurând legătura cu capacităţile de transport rutiere către Tecuci şi către Brăila pe podul peste Siret, dar şi cu Portul Mineralier. De asemenea proiectul prevede şi joncţiunea cu noul pod peste Dunăre a cărui construcţie va începe anul viitor. Astfel Galaţiul, unul din polii economiei îşi realizează unul din punctele strategiei de dezvoltare pe termen mediu concepută de autorităţile locale gălăţene.54_969e8a50a1d01371867effc093a52edf_thum

Posted

Alte detalii:

1. Prin constructia noului viaduct ce porneşte de la curba falezei superioare, locul preferat de plimbare al galatenilor, aceasta s-a dublat ca lungime.

2. Biciclistii au o noua rută, ferită de circulatia citadină, pista pentru biciclişti fiind prelungită până la ieşirea din oraş, putând fi dezvoltată ulterior către Brăila.

3. Transportul între Port Bazinul Nou, Docuri şi în general din centrul oraşului este deviat pe această nouă arteră, ocolind zonele locuite: Micro 19, Micro 21 reducându-se poluarea şi traficul infernal al camioanelor prin oraş.

4. Gălăţenii din jumătatea de est oraşului au acces direct spre magazinele Real, Selgros sau spre Brăila şi Tecuci.

5. Se intenţionează construirea unui pod ce va fi joncţionat cu acest viaduct, fluxul de maşini şi camioane dinspre Constanţa/Tulcea fiind dirijat direct către centura oraşului, către Brăila, Tecuci sau către unităţile economice din aval de Galaţi.

6. Locuitorii din Cartierul Cantemir, Micro 20, Micro 21, Micro 19 au acces rapid către utilităţile din centrul oraşului: Prefectură, Primărie, Gară, Universitate, Bibliotecă.

7. Traficul aglomerat din oraş a fost redus cu 50%, cu efecte directe în ceea ce priveşte:timpul de acces, poluarea şi zgomotul.

8. Tot strategia de dezvoltare a Galaţiului prevede realizarea unei comunicaţii moderne de patru benzi între Viaductul de peste calea ferată şi Faleza Superioară realizându-se astfel o nouă rută de transport între est şi vest, între Vama Giurgiuleşti, Gara Fluvială, docuri, şi ieşirile din sud-vestul oraşului.

Acest lucru a fost posibil pentru că noi, autorităţile locale, susţinute de candidaţii colegiilor gălăţene ne-am implicat în viaţa oraşului şi am realizat o strategie viabilă pe termen mediu şi lung a Galaţiului. Asta înseamnă viziune, dragoste pentru Galaţi, pol al economiei româneşti. Banii au fost luati de aici:

http://www.fonduri-u...GS_1.1mai08.pdf

Posted

Gata, m-ai dat pe spate! :d:d:d

Aştept să văd care din candidaţii din toamna asta vor îndrăzni măcar să facă aluzie la aşa ceva :P;)

  • 2 weeks later...
Posted

Pentru ca Urbanistii sa-si dea seama, m-am gandit sa ma exprim mai bine in viziunea lor "bidimensionala" (acasa-servici) :d si sa prezint celor interesati situatia Galatiului privita "de sus". Postul nr. 8 face referire la aceasta situatie.54_d77e903875f8812d0fa395d6654d5fc8_thum

Posted

Cum ar fi ca atunci cand ajung in zona bancilor sa vad indicatoare de parcare, care ma ghideaza la 200 m de institutii unde, in sfarsit vad o treaba bine organizata de Primarie, locuri de parcare. Chiar daca nu rezolva total criza, aici pot fi amenajate cam 100 locuri in ambele locatii?54_01854b66af9c9f940699dad99c08f090_thum

Posted

Palatul Justitiei partea 1: zona aglomerata, masini pe trotuar, soferi nervosi, amenzi cu nemiluita, injuraturi, masini parcate pe trecerea de pietoni, pe banda intai, peste tot haos. Dar garajele dorm linistite, conservand spatiul verde pentru generatiile urmatoare. Multumim, multumim de grija pe care ne-o purtati, stimati urbanisti, arhitecti cu viziune ai orasului Galati.54_48314e380af659f57e8813778ba37990_thum

Posted

O alta zona unde in loc sa fie parcare, sunt garaje. De parca cei care vin in vizita la cineva aflat in suferinta, trebuie sa innebuneasca sa caute un loc de parcare, sa-si dea alte batai de cap in loc sa le fie usurata suferinta prin grija "celor cu viziunea". Oare ei cand vin pe aici unde isi lasa masinile? Sau "Vezi ca's de la Primarie... " ;)54_9cea33e50754409a034fad5682f5fea0_thum

Posted

Scumpe autoritati locale, va rugam sa scoateti carutele din oras! Ati reparat centura, multumim foarte mult; acum tirurile merg tiptil din cauza carutelor. Parca erau interzise in oras, ca si clacsonatul de-aiurea. Cand vor disparea din peisaj carutele celor care cauta in pubelele de gunoi? Cat vor mai rezista containerele cu gunoi selectat? Deja am vazut cum se da iama la cele cu plastice. Carutele(sau cei din ele) va strica o mare parte din ceea ce faceti bun....

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.