Jump to content

Sanjeev Gupta a cumpărat banca lui Umbrărescu


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Banca lui Umbrărescu, cumpărată de indianul care deţine Sidex

Sanjeev Gupta a cumpărat Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI) de la Dorinel Umbrărescu şi vrea să opereze prima majorare de capital, prin conversia împrumuturilor subordonate preluate, scrie profit.ro.

Dorinel Umbrărescu, unul dintre "regii asfaltului" prin UMB Spedition şi Tehnostrade, a cumpărat ATE Bank în 2013 şi în 2014 i-a schimbat numele în BRCI cu ambiţia de a face o bancă universală. Banca a înregistrat, în schimb, doar pierderi şi bilanţul s-a redus de la an la an.

Sanjeev Gupta a finalizat în vara anului trecut preluarea mai multor active ale Archelor Mittal, inclusiv a combinatului siderurgic de la Galaţi, cel mai mare din România. Recent, combinatul a anunţat că va trimite în şomaj o mare parte dintre angajaţi, începând cu jumătatea lunii aprilie.

În toamna anului trecut, Sanjeev Gupta anunţa, cu ocazia preluării colosului siderurgic de la ArcelorMittal,că va face investiţii de 200 de milioane de euro în retehnologizare şi o posibilă redeschidere a unor unităţi de producţie, printre care s-ar putea număra furnalul 3, în următorii 4-5 ani. 

Combinatul de la Galaţi avea atunci cel mai mare număr de angajaţi din industria siderurgică din România (7.500 de salariaţi), iar noul management susţine că numărul acestora ar putea creşte, ţinând cont că unitatea de producţie este una dintre cele mai importante deţinute de Liberty Steel şi se doreşte o poziţionare mai bună pe piaţa europeană.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Miliardarul indian Sanjeev Gupta a cumpărat Banca Română de Credite și Investiții de la Dorinel Umbrărescu și vrea să opereze prima majorare de capital, prin conversia împrumuturilor subordonate preluate. În noiembrie, informația prezentată de Profit.ro era că singurul dosar aflat încă în analiză la BNR pentru preluarea băncii este cel al lui Gupta.

Datele relevă acum că Gupta a preluat împrumuturile subordonate de 35 de milioane de lei de la Dorinel Umbrărescu și fiii săi, care finanțau solvabilitatea băncii din 2015. Împrumuturile vor fi convertite în capital social, care va fi majorat astfel de la aproape 63 de milioane de lei la puțin peste 98 de milioane de lei. Capitalul social al băncii a fost redus cu 31,4 milioane de lei în 2017 și cu 31,5 milioane de lei în 2018 pentru acoperirea pierderilor cumulate, care la finele anului 2018 totalizau 28 de milioane de lei.

Dorinel Umbrărescu, unul dintre "regii asfaltului" prin UMB Spedition și Tehnostrade, a cumpărat ATE Bank în 2013 și în 2014 i-a schimbat numele în BRCI cu ambiția de a face o bancă universală. Banca a înregistrat, în schimb, doar pierderi și bilanțul s-a redus de la an la an. În 2016, într-un interviu pentru Profit.ro, Umbrărescu sugera că ar fi acceptat să vândă dacă i s-ar fi plătit măcar capitalul social de 126 de milioane de lei de la acel moment, ceea ce ar fi însemnat ca noul proprietar să asume pierderile. BRCI avea active de 120,3 milioane de lei la sfârșitul anului 2018, dintre care plasamentele în credite reprezentau doar 10 milioane de lei, față de active totale de 393 de milioane de lei în 2015, dintre care credite de 167 de milioane de lei.

profit.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Premierul Ludovic Orban va participa mâine la inaugurarea sucursalei Galați a Băncii Române de Credite şi Investiţii

Premierul Ludovic Orban va participa mâine la inaugurarea Sucursalei Galați a Băncii Române de Credite şi Investiţii, potrivit programului transmis de Guvern. De asemenea, Ludovic Orban va vizita Combinatul Siderurgic Liberty Galați şi va asista la ceremonia de semnare a Memorandumului  de colaborare între Liberty S.A. Galați (fosta Sidex) și Romgaz S.A.

Potrivit informaţiilor postate pe site-ul băncii, Gupta Sanjeev, preşedintele executiv al GFG Liberty Steel, care are în portofoliu şi combinatul siderurgic de la Galaţi, are un aport la capitalul social al băncii de 99,3570%. 

Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI) a fost o bancă foarte discretă în peisajul financiar autohton. Ea a fost înfiinţată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, cunoscut pe vremuri ca fiind regele asfaltului, patronul firmelor de construcții Spedition UMB și Tehnostrade. Acesta a înființat BRCI pe structura fostei bănci grecești ATE Bank, pe care a cumpărat-o în primăvară lui 2013, în schimbul a 10 milioane de euro.

Unii bancheri spun că BRCI nu are un portofoliu consistent de clienţi, că agenţiile băncii au fost desfiinţate, mai rămânând una singură în Bucureşti, că banca are foarte puţine produse şi servicii. Momentan, Gupta Sanjeev a păstrat şi conducerea băncii de pe vremea lui Umbrărescu, potrivit informaţiilor postate pe site-ul băncii.

La începutul anului, șeful supravegherii băncilor din Banca Națională a României (BNR), Nicolae Cinteză, declara pentru Hotnews.ro: “Săptămâna trecută s-a aprobat tranzacția BRCI, s-a aprobat investitorul Sanjeev Gupta și firmele lui. El mai are bănci autorizate în Marea Britanie. Să sperăm că banca va crește, pentru că până acum nu prea făcea nimic”.

Grupul Liberty Steel estimează o reducere a producţiei de oţel de 20-30%, pentru o perioadă de minimum trei luni şi maximum un an, reducere care va afecta şi România, a anunţat, recent,  la Galaţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al GFG Liberty Steel, care are în portofoliu şi combinatul siderurgic de la Galaţi. “Ne aşteptăm la o reducere de 20-30%. Şi România este deja impactată de acest lucru. Ne aşteptăm ca pentru următoarele nouă – 12 luni acest fenomen să continue. Ne-am adaptat producţia la acest nivel redus al cererii şi nu cred că situaţia se va schimba în perioada imediată”, a spus Sanjeev Gupta, citat de Agerpres.

Preşedintele executiv al GFG Liberty Steel şi-a exprimat încrederea în susţinerea Guvernului şi pe mai departe, în condiţiile în care investiţiile la Galaţi vor continua în perspectiva creşterii vânzărilor pe plan intern, dar a afirmat că pentru menţinerea unei producţii de minimum două milioane de tone de oţel pe an la Galaţi şi în perspectiva creşterii la trei milioane de tone este nevoie inclusiv de ajutorul Executivului din România. “Sunt câteva lucruri care trebuie făcute pentru Galaţi. Avem nevoie de îmbunătăţiri pe partea de infrastructură. Desigur, am fi foarte bucuroşi dacă Guvernul ar reuşi să găsească soluţii, pentru că nu este treaba noastră să creăm infrastructură pentru combinatul de la Galaţi, dar dacă este nevoie de participarea noastră, o putem face, pentru că dacă combinatul de la Galaţi trebuie să crească, şi noi vrem să crească, şi infrastructura trebuie”, a subliniat Gupta.

În vara anului 2019, Grupul Liberty Steel a plătit 740 de milioane de euro pentru cumpărarea combinatului de la Galaţi şi a altor şase unităţi de producţie siderurgică şi cinci centre de servicii din şapte ţări europene, achiziţie de la grupul ArcelorMittal, obligat de Comisia Europeană să le vândă, pentru a primit aprobarea de a cumpăra, în schimb, combinatul siderurgic Ilva din Italia. La momentul preluării, Sanjeev Gupta a anunţat investiţii în valoare de un miliard de euro, în termen de 10 ani, în combinatul de la Galaţi.

financialintelligence.ro

Link to comment
Share on other sites

O nouă bancă în rețeaua financiară a Galațiului: Banca Română de Credite și Investiţii a lui Sanjeev Gupta

De miercuri, Combinatul Siderurgic „Liberty” are și o sucursală bancară, al cărui sediu este în una din clădirile de la intrarea în combinat pe la Poarta Est. Este singura sucursală din țară a băncii patronului combinatului, Sanjeev Gupta, președintele executiv al GFG Alliance.

Cu prilejul venirii sale la Galați pentru lansarea Strategiei „Green Steel”, Sanjeev Gupta a inaugurat și sediul sucursalei din Galați a Băncii Române de Credite și Investiţii (BRCI), pe care a preluat-o în nume propriu în luna aprilie.

Potrivit prezentării de pe propriul site, este o bancă cu capital 100% românesc, administrată în sistem dualist, cu cel mai mic nivel de credite neperformante din sistemul bancar și se adresează preponderent Companiilor şi unui segment selectiv Retail şi Private Banking.

Pentru persoane fizice, BRCI are o ofertă de Credite pentru nevoi personale, Overdraft și Depozite la termen.

Sanjeev Gupta a cumpărat BRCI de la asfaltatorul Dorinel Umbrărescu

Banca Română de Credite Şi Investiţii a fost cumpărată de Sanjeev Gupta de la omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, cu­nos­cut în spe­cial pen­tru afa­ce­rile cu statul la construcţia și asfaltările de drumuri.

Umbrărescu a vrut să devină și bancher, dar acesată afacere nu i-a mers la fel de bine ca asfaltările pe bani publici. Din 2014, primul an complet de func­ţio­nare a băncii, şi pâ­nă anul trecut, BRCI a ajuns la pier­deri de aproape 90 mi­­lioane de lei. Po­trivit datelor de la Ministerul Finanţelor, BRCI a închis anul 2018 cu o pierdere de 9,2 mi­lioa­ne de lei, în scădere cu aproximativ 6% faţă de anul 2017. Intuind falimentul acestei afaceri, în 2016 Umbrărescu a închis toate su­cursalele din teritoriu, păstrând o sin­gură uni­tate teri­to­rială la București.

Miliardarul Sanjeev Gupta a cumpărat BRCI de la Dorinel Umbrărescu în nume propriu și deține 99,35% din capitalul băncii. Potrivit specialiștilor, Sanjeev Gupta a preluat împrumuturile subordonate de 35 de milioane de lei de la Dorinel Umbrărescu și fiii săi, care finanțau solvabilitatea băncii din 2015. Împrumuturile vor fi convertite în capital social, care va fi majorat astfel de la aproape 63 de milioane de lei la puțin peste 98 de milioane de lei.

Sanjeev Gupta controlează deja Wyelands Bank, o bancă din Marea Britanie înființată în 2017 și axată pe finanțări pentru IMM-uri.

galati365.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Banca Română de Credite şi Investiţii reintră pe piaţa de retail financiar şi vrea să deschidă zece agenţii în oraşele mari din ţară în viitorul apropiat

Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI) a anunţat miercuri că vrea să deschidă zece agenţii în oraşele mari din ţară în viitorul apropiat, banca deschizând prima sa nouă agenţie, în Galaţi, în urma reluării activităţii comerciale pe piaţa de retail bancar.

”BRCI deschide prima sa nouă agenţie, în Galaţi, în urma reluării activităţii comerciale pe piaţa de retail bancar. Alegerea oraşului nu este întâmplătoare, BRCI fiind parte a GFG Alliance, grup care a cumpărat combinatul siderurgic ArcelorMittal din oraş, redenumit acum Liberty Steel”, a anunţat banca.

BRCI şi-a redus activităţile cu publicul în 2016, ca urmare a unui context economic nefavorabil, păstrându-şi însă activele esenţiale şi licenţa de activitate bancară.

”BRCI îşi propune să fie o bancă de nişă, care se va adresa clienţilor persoane fizice, în principal cu soluţii bancare digitale. Pentru clienţii persoane juridice, BRCI va furniza mai ales soluţii de finanţare a nevoilor de creditare pe termen scurt, prin servicii de factoring domestic şi de export, linii de credit şi alte produse similare”, a declarat George Ciobănaşu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al BRCI.

Următoarea etapă din planurile băncii include deschiderea a 10 agenţii in oraşele mari din ţară în viitorul apropiat şi facilităţi noi pentru clienţii săi, inclusiv opţiunea de deschidere de cont online, cu produse de economisire şi creditare facile dar la costuri foarte competitive, precizează banca.

Redeschiderea vine ca urmare a intrării bănci în GFG Alliance în februarie 2020 şi în contextul mai larg al unui plan de activităţi şi investiţii al grupului în România, totalizând mai bine de 1 miliard de euro – plan care include modernizarea viitoare a Liberty Steel Group în România şi construcţia de noi facilităţi energetice care să deservească zona. BRCI este parte integrată a strategiei de investiţii a GFG în una dintre cele mai dinamice economii ale Europei, după achiziţia platformei siderurgice de la Galaţi în iulie 2019, ca vârf de lance a unei tranzacţii cu Arcellor Mittal ce a inclus 7 obiective siderurgice pentru suma de 750 milioane de euro. ”GFG consideră că România oferă oportunităţi semnificative de creştere pentru activităţile sale şi în domeniul bancar, dimensionat la aproximativ 24 miliarde de euro pentru împrumuturi destinate sectorului de afaceri şi activităţi comerciale nefinanciare”, informează comunicatul.

Deschiderea agenţiei a fost anticipată de vizita prim-ministrului României, care a inaugurat la începutul lunii iunie, împreună cu Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al GFG Alliance, clădirea viitorului sediu al BRCI în oraş. „Am fost onorat să îl avem ca invitat pe premierul României la inaugurarea viitoarei agenţii a BRCI la Galaţi. Acum, odată ce începem oficial operaţiunile bancare, marcăm o etapă importantă pentru GFG Alliance in România. Această dezvoltare, împreună cu planul nostru de transformare a Liberty Steel Galaţi intr-un producător Greensteel, demonstrează angajamentul şi încrederea noastră în viitorul economic al României. Suntem încântaţi să primim o echipă atât de calificată şi dedicată cum e cea a BRCI în familia GFG Alliance", a declarat Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al GFG.

Agentia din Galaţi a BRCI a fost deschisă miercuri, 1 iulie, clienţilor persoare fizice şi juridice.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Miliardarul indian Sanjeev Gupta a devenit proprietar cu acte în regulă al BRCI

Sanjeev Gupta, miliardarul indian cu cetăţenie britanică, proprietarul Sidex Galaţi, a devenit proprietar cu acte în regulă şi al Băncii Române de Credite şi Investiţii (BRCI), pe care a cumpărat-o de la Dorin Umbrărescu, având o participaţie de 99,5869% din capitalul băncii.

Capitalul social al băncii a fost majorat în luna iunie 2020 cu 35 mil. lei (7,24 mil. euro), ajungând la peste 98 mil. lei, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

La sfârşitul anului 2019, BRCI avea un capital social de 62,9 mil. lei. „Capitalul social al Băncii Române de Credite şi Investiţii, subscris şi vărsat, este de 98.011.508,7 lei. Structura acţionariatului este următoarea: Gupta Sanjeev deţine un aport la capitalul social al băncii de 99,5869%, alţi acţionari, persoane juridice, deţin un aport la capitalul social al băncii de 0,0360% şi alţi acţionari, persoane fizice, deţin un aport la capitalul social al băncii de 0,3771%“, conform informaţiilor publicate de bancă.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

BRCI este solidă şi până acum nu sunt probleme de expunere

Miliardarul din domeniul oţelului Sanjeev Gupta, care deţine printre altele şi Sidex Galaţi a cumpărat acum un an o bancă în România – BRCI de la omul de afaceri Dorinel Umbrărescu.

Sanjeev Gupta se află în acest moment într-o situaţie tensionată în Marea Britanie, având în vedere că unul dintre principalii finaţatori ai grupui pe care îl deţine, fondul Greensill a intrat în insolvenţă. De trei săptămâni Financial Times, The Wall Street Journal şi Bloomberg, principalele surse de informaţii de business din lume discută insolvenţa Greensill şi impactul ei pentru clienţi. Conform Bloomberg, Sanjeev Gupta a angajat deja una dintre cele mai mari firme de restructurare din lume să discute o rearanjare a liniilor de finanţare pentru grupul GFG Alliance pe care îl conduce.

Ce impact are asupra României probelemele lui Sanjeev Gupta?

Într-o discuţie cu ZF, Dan Suciu, directorul de comunicare al BNR a menţionat că după apariţia informaţiilor externe, Banca Naţională a efectuat o analiză la BRCI să vadă expunerea băncii din România, pe Sanjeev Gupta şi grupul pe care-l deţine: „Din analizele noastre BRCI este solidă, nu are probleme, iar expunerile sunt la zi cu plăţile.”

BRCI este o bancă foarte mică pe care Sanjeev Gupta a cumpărat-o de la Dorinel Umbrărescu în nume personal. La finalul anului 2019, BRCI avea active de 165 mil. de lei cu un capital social de 62,9 mil. de lei.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Miliardarul Gupta majorează capitalul BRCI

Capitalul social al Băncii Române de Credite și Investiții urmează să fie majorat cu un sfert, potrivit unei propuneri ce urmează să fie votată în 8 mai. Este cea de a doua majorare de capital la BRCI după preluarea băncii de către Gupta de la Dorinel Umbrărescu. Anul trecut au fost convertite împrumuturi subordonate în capital în valoare de 63 de milioane de lei, până la un total al capitalului social de 98 de milioane de lei. Acum, directoratul băncii propune majorarea capitalului cu încă 24,7 milioane de lei, la 122,7 milioane de lei.

Banca a deschis anul trecut o agenție în Galați și a reluat activitatea pe piața retail. În 2019, BRCI a încheiat cu o pierdere de 8,2 milioane de lei, ușor redusă de la 9,2 milioane de lei în 2018, și cumula pierderi de 36,2 milioane de lei. Activele băncii erau de doar 165,8 milioane de lei, plasate aproape integral în depozite la alte bănci comerciale, la BNR și în titluri de stat. Situațiile financiare pe 2020 nu au fost încă publicate.

Gupta mai deține în Galați și combinatul siderurgic Liberty Steel, parte a GFG Alliance. Recent, presa europeană scria că GFG are probleme de finanțare, în condițiile în care unul dintre creditorii săi principali s-a prăbușit. Grupul are nevoie de 100 de milioane de euro pentru a acoperi certificatele de emisii de carbon pentru fabricile din Europa de Est.

profit.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.