Jump to content

Veniturile conducătorilor de instituții din Galaţi


 Share

Recommended Posts

Ce averi şi ce interese au primarul Galaţiului şi preşedintele judeţului

Înainte de a ajunge în fotoliul de primar al oraşului, Ionuţ Pucheanu încasa un salariu anual de 38.088 de lei, ca director general la Serviciul Public Ecosal * Preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, a câştigat, în funcţia de administrator public (county manager), un venit anual de 55.510 lei

Declaraţiile de avere şi de interese, pe care aleşii noştri sunt obligaţi să le depună, reprezintă o oglindă cât se poate de clară a ceea ce au realizat până să ajungă în posturile publice: cum şi-au câştigat traiul de zi cu zi, ce au agonisit până acum şi mai ales cât de chivernisiţi s-au dovedit a fi în viaţa privată. Sau, pe scurt, cum ar spune bunicii noştri, „ce hram poartă”.

Dacă preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), social-democratul Costel Fotea, şi-a făcut deja publice declaraţiile de avere şi de interese pe portalul instituţiei pe care o conduce, nu acelaşi lucru se poate spune despre primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. Ce-i drept, termenul până la care documentele trebuie depuse este 27 iulie, aşa că mai e vreme. Într-o conferinţă de presă, primarul a dat asigurări că, de la data depunerii declaraţiilor pentru candidatura la Primărie, aprilie 2016, nu s-a schimbat nimic în documentele de avere şi de interese, prin urmare, le vom detalia pe cele publicate pe portalul Agenţiei Naţionale de Integritate.

Primarul Ionuţ Pucheanu

Iată ce a agonisit tânărul primar PSD Ionuţ Pucheanu, până la vârsta de 35 de ani. În declaraţia de avere depusă odată cu candidatura, la capitolul imobile, Ionuţ Pucheanu a trecut două terenuri agricole, de 262,5 (bănuim, pentru că nu se precizează unitatea de măsură) metri pătraţi şi, respectiv, 337,5 (bănuim) metri pătraţi, cumpărate în 2014, în satul Costi, comuna Vânători, judeţul Galaţi, al căror titular este soţia acestuia, Mirela Pucheanu cu o cotă-parte de 1/2.

Potrivit mărturiilor de avere şi de interese, politicianul este asociat la trei firme. La SC Steel Trade SRL deţine 1.737 de acţiuni sau părţi sociale, cu o valoare totală la zi de 17.370 de lei. La SC Unigal Group SRL are 20 de acţiuni sau părţi sociale, în valoare de 200 de lei. Iar la SC C House Lounge Cafe SRL, Pucheanu are şapte acţiuni sau părţi sociale, în valoare totală de 70 de lei.

În ceea ce priveşte veniturile, Ionuţ Pucheanu a câştigat ca director general al Serviciului Public Ecosal un salariu anual de 38.088 de lei. Veniturile anuale încasate de soţia lui sunt: 1.128 de lei ca educatoare la Grădiniţa Nanny SRL, 2.670 de lei ca asistent manager la Metnav Prest SRL şi 4.532 de lei ca administrator la C House Lounge Cafe SRL.

În declaraţia de interese, Ionuţ Pucheanu precizează că este preşedintele Organizaţiei Municipale de Tineret a PSD Galaţi şi vicepreşedinte al Organizaţiei Municipale PSD Galaţi.

Preşedintele CJ, Costel Fotea

Iată ce a agonisit până la cei 41 de ani pe care îi are preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, social-democratul Costel Fotea. În declaraţia de avere, la capitolul „imobile”, preşedintele a trecut un teren intravilan de 460 de metri pătraţi în Galaţi, cumpărat în 2007, al cărui titular este Costel Fotea (cotă-parte sută la sută), un teren, tot intravilan, de 2009 metri pătraţi, cumpărat în 2008, la Bereşti-Meria, titular fiind soţia sa, Silvia Ghimpu (cotă-parte sută la sută). De asemenea, mai apar: un apartament de 69 de metri pătraţi în Galaţi, cumpărat în anul 2010, şi unul la Târgu Bujor, de 46 de metri pătraţi, cumpărat în 2011, ambele avându-l drept titular pe Costel Fotea (cotă-parte sută la sută). Pe numele Silviei Ghimpu (cotă-parte sută la sută) se află o casă de locuit de 880 de metri pătraţi, cumpărată în 2008, la Bereşti-Meria.

Preşedintele CJ nu a trecut nimic la bunuri mobile. În schimb, a precizat că, în iulie 2015, i-a vândut un autoturism lui Constantin Boşneagă şi a încasat 7.800, cel mai probabil euro, pentru că nu precizează moneda.

Costel Fotea are de plătit două debite. Un credit de 30.000 de euro, contractat în 2010, scadent în 2035, la Banca Italo Romena, şi un altul, de 40.000 de euro, contractat în anul 2015, scadent în 2025, pentru care este coplătitor pentru împrumutul contractat de Profira Fotea, tot la Banca Italo Romena.

Ca administrator public al judeţului, Costel Fotea a încasat un venit anual de 55.510 lei. Soţia preşedintelui, medic la Spitalul de Copii „Sf. Ioan”, declară un venit anual de 43.090 de lei. Tot la capitolul venituri, mai este trecută şi suma de 3.198 de lei, alocaţie copii.

În declaraţia de interese, singurele precizări făcute vizează calitatea de preşedinte al organizaţiei orăşeneşti PSD Târgu Bujor şi cea de preşedinte executiv al organizaţiei judeţene PSD Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cât de avuţi sunt vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Galați

Dintre cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, Gigel Istudor (PSD) şi Florinel Gasparotti (ALDE), doar cel din urmă şi-a făcut publice declaraţiile de avere şi de interese pe portalul instituţiei.

Gigel Istudor (PSD)

Potrivit declaraţiei de avere depuse la înscrierea candidaturii, vicepreşedintele PSD Gigel Istudor, în vârstă de 51 de ani, deţine două apartamente, unul de 55 metri pătraţi cumpărat în 1999, şi unul de 85 metri pătraţi, cumpărat în 2005 - ambele imobile avându-i drept titulari pe Gigel şi Iuliana Istudor - dar şi un autoturism Nissan, fabricat în 2007, cumpărat.

Vicepreşedintele are de plătit un credit de 40.900 de euro, scadent în 2025, şi un credit de 80.200 de lei, scadent în anul 2021.

Veniturile anuale ale lui Gigel Istudor sunt: 43.200 de (bănuim) lei dintr-un contract cu SC Navrom Port Service SA, 11.020 (de lei) dintr-un contract cu Navrom Ship Yard SRL şi 18.000 (de lei) dintr-un contract cu Navrom Port Service SA. La acestea se mai adaugă indemnizaţia anuală de consilier judeţean, de 9.120 de lei.

Din declaraţia de interese nu aflăm decât că Gigel Istudor este membru în Comitetul Executiv al PSD.

Florinel Gasparotti (ALDE)

Vicepreşedintele Florinel Gasparotti (ALDE) are 56 de ani şi şi-a trecut în declaraţia de avere: două apartamente, unul de 60 metri pătraţi, cumpărat în 1990, titular (cotă parte sută la sută) Florinel Gasparotti, şi unul de 85 metri pătraţi, cumpărat în 2001, titular (cotă parte sută la sută) Carmen Gasparotti, soţia politicianului, o Skoda fabricată în 2006 şi un Cielo din 2003, ambele cumpărate.
Veniturile anuale ale politicianului sunt de 9.107 lei din indemnizaţia de consilier judeţean şi 12.000 de lei de la SC Laserom Consulting, unde este asociat (deţine sută la sută din acţiuni sau părţi sociale, în valoare de 200 de lei).

Soţia vicepreşedintelui, Carmen Gasparotti, conferenţiar universitar la Universitatea „Dunărea de Jos”, a obţinut un venit anual de 45.600 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cât de bogaţi sunt viceprimarii Galaţiului

Chiar dacă declaraţiile de avere ale viceprimarilor Galaţiului, Cristian-Sorin Enache (PSD) şi Picu Apostol Roman (UNPR), nu sunt încă publice pe portalul Primăriei, noi vă spunem ce anume au scris în documentele din aprilie, de la depunerea candidaturilor la alegerile locale.

Cristian Sorin Enache, viceprimar PSD

În declaraţia de avere, la capitolul „imobile” sunt trecute: un teren intravilan, de 1.070 (probabil) metri pătraţi, cumpărat în 2004, în satul Costi, comuna Vânători, şi un apartament de 66,95 metri pătraţi, cumpărat în anul 2002, proprietăţi la care titulari sunt, cu câte o cotă parte de 50 la sută, viceprimarul şi soţia lui, Sorin şi Mioara Enache.

La capitolul „bunuri sub formă de metale preţioase”, Sorin Enache precizează că deţine bijuterii şi ceasuri în valoare estimată de 6.000 de euro, dobândite în anul 2000.

Viceprimarul numără 93.890 de lei în conturile curente de la bănci, şi, respectiv, 15.189 de euro şi 151.856 de lei în depozitele bancare.

La venituri anuale, Sorin Enache declară că a încasat 8.680 de lei din indemnizaţia de consilier local, 22.727 de lei din funcţia de director la SC Izonav SRL, dar şi dividende de 231.998 de lei de la aceeaşi firmă. La capitolul „venituri din investiţii”, viceprimarul trece dividende de 170 de lei de la SIF Transilvania.

Din declaraţia de avere aflăm că soţia lui, Mioara Enache, este nu numai inspector general şcolar - viceprimarul nu precizează care este venitul anual al acesteia din această funcţie - dar şi jurist la Izonav, de unde încasează anual 2.520 de lei, profesor la Colegiul Economic „Virgin Madgearu”, de unde încasează 18.982 de lei (asta dacă am reuşit să ghicim noi corect a doua cifră) şi coordonator POS-DRU, misiune care îi mai aduce un venit anual de 69.928 de lei. Şi asta nu e tot. Potrivit declaraţiei de avere, un proiect POS-DRU la Liceul Tehnologic Căi Ferate i-a mai adus doamnei Enache un venit de 3.596 de lei, la care se adaugă dividende în valoare de 231.997 de lei de la SC Izonav.

În declaraţia de avere a politicianului sunt precizate şi veniturile anuale ale copilului, Mihnea Enache: 782 de lei - alocaţia, 180 de lei - bursa.

Din declaraţia de interese a lui Enache aflăm că este asociat la SC Izonav SRL, la care deţine 6.750 de părţi sociale sau acţiuni în valoare totală de 67.500 de lei, dar şi asociat la SC Navprest Partener SRL, unde are nouă părţi sociale sau acţiuni, în valoare totală de 90 de lei. De asemenea este membru în comitetul director al CAR UNIC IFN, dar şi membru în Asociaţia de Dezvoltare Civică Galaţi - Brăila, poziţii din care nu obţine nici un fel de beneficiu.

În vârstă de 48 de ani, politicianul este vicepreşedinte al organizaţiei municipale PSD Galaţi.

Picu Apostol Roman, viceprimar UNPR

Conform declaraţiei de avere, viceprimarul UNPR Picu Apostol Roman (48 de ani) deţine: un teren intravilan de 1.225,22 metri pătraţi, cumpărat în 2005, un apartament cu extindere, în suprafaţă totală de 143,28 metri pătraţi, dobândit în 1986, prin schimb de locuinţă, şi o casă de locuit de 139,30 metri pătraţi, construită în regie proprie în 2011, toate trei imobilele fiind, cu câte o cotă-parte de ½, coproprietatea soţilor Picu Roman şi Tina Roman.

În ceea ce priveşte datoriile, Picu Roman are de plătit, până în 2018, suma de 15.000 de euro, refinanţarea unui credit.

Din postura de director la Cantina de Ajutor Social şi de manager al proiectui european „Help” (aprilie - decembrie 2015), Picu Apostol Roman a încasat venituri totale de 31.292 de lei net.

Soţia lui, profesor-educator la Şcoala Specială „Constantin Pufan”, a obţinut venituri de 16.079 de lei net. La capitolul „venituri din alte surse”, pe numele soţiei viceprimarului apare suma de 43.250 de lei, din contractul de vânzare a apartamentului moştenit.

În declaraţia de interese, singura precizare a viceprimarului este funcţia de prim-vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene UNPR Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Veniturile conducătorilor de instituții din Galaţi. Nu toate declarațiile de avere sunt actualizate

Conform Agenției Naționale de Integritate (ANI), luni, 15 iunie 2020, a fost termenul-limită de depunere a declarațiilor de avere și de interese de către persoanele ce au această obligație, conform prevederilor Legii 176 din 2010. Demersul nostru în plan local de a afla și de a înfățișa cititorilor noștri care sunt veniturile anuale ale conducătorilor celor mai importante instituții gălățene nu a fost în totalitate sortit succesului. Și veți vedea și de ce.

Am pornit pe urmele banilor chiar de la cei care îi aduc la buget. Relativ proaspăt reîntors la șefia fiscului regional cu sediul la Galați, Eugen Ciorici a realizat pe parcursul anului 2019 venituri de 105.264 de lei, atât de la AJFP Vrancea, cât și de la DGRFP Galați. În același timp, șefa AJFP Galați, Daniela Carp, a câștigat "doar" 99.376 de lei, în condițiile în care nu a ocupat această funcție pe tot parcursul anului trecut. Și prefectul Gabriel Avrămescu se apropie de un miliard de lei vechi, fiind plătit în 2019 de către structurile fiscale din care a făcut parte, ANAF București și DGRFP Galați, cu 99.686 de lei.

În lumea "greilor la pungă" îl găsim mai întâi pe primarul Ionuț Pucheanu. Acesta a "ridicat" în 2019, potrivit propriei declarații de avere, 131.412 lei. Și primarul Tecuciului, Cătălin Hurdubae, bate suta de mii, cu un venit declarat de 116.581 de lei, dar cei doi sunt întrecuți de președintele Consiliului Județean, Costel Fotea. Acesta din urmă a avut anul trecut un salariu de 164.267 de lei.

Zona crepusculară a unor declarații de avere

De aici încolo, trecând către zona unor instituții deconcentrate, lucrurile se complică. O declarație de avere completată în acest an de directoarea Casei de Pensii, Ana Denis Aramă, nu a fost de găsit. Cea veche, de anul trecut ne arată un venit pentru 2018 de 71.544 de lei.

Și în cazul Iuliei Simona Petcu, șefa Casei de Asigurări de Sănătate, e un oarecare mister, atâta vreme cât câmpul cu venitul realizat în 2019 e gol. Cel puțin așa se vede pe site-ul instituției. În 2018, venitul său, de această dată lizibil, a fost de 81.347 de lei.

În zona crepusculară a declarațiilor de avere este şi site-ul Direcției Agricole, acolo unde ne întâmpină mesajul: "Vom reveni cu informații în curând!". Totuși, în cazul directorului Floricel Dima, am identificat declarația de avere depusă anul trecut. În calitate de subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii, acesta a avut un salariu în 2018 de 93.360 de lei.

Și mai veche este ultima declarație de avere pe care am găsit-o în cazul directorului APIA Galați, Alexandru Sîntion, care datează din 2017. Conform acesteia, veniturile sale raportate pentru anul 2016 erau de 102.251 de lei.

La ANIF, noua directoare Iulia Hîrleșteanu vine din mediul privat și declarația sa de avere, cu 36.000 de lei câștigați în 2019 este cumva relevantă pentru o stare de fapt ce credem că nu mai este cazul să o dezbatem.

Cam aceeași situație ar putea fi și în dreptul noului conducător al ITM Galați. Am folosit condițional-optativul cu referire la Laurențiu Asaftei, pentru că nu am reușit să identificăm nicio declarație de avere a sa. De altfel, site-ul instituției pare neactualizat la acest capitol tocmai din 2017.

"Perete în perete", directorul AJPIS, Răzvan Avram, a câştigat în 2019, din patru surse, 105.395 de lei.

Tot din vechime ne putem raporta și la veniturile directorului AJOFM, Cezar Năstase. Acesta a completat ultima declarație de avere identificată de noi în 2018, iar veniturile sale din anul anterior erau de 56.294 de lei.

Recent plecată din postul de director executiv al DSP Galați, Liliana Moise a declarat în 2019 venituri de 88.609 lei.

Site-ul DSVSA cuprinde o secțiune rezervată declarațiilor de avere și de interese goală, asupra căreia se pare că nu s-a mai intervenit din 2017. Pe cale de consecință, nu cunoaștem veniturile directorului Vasile Ștefan.

Știm, în schimb, că Emilia Manon Cristoloveanu, director al DGASPC Galați, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean, a realizat anul trecut venituri de 92.194 lei.

Semne diez și Error 404

În fine, în zona instituțiilor de forță ne-am lovit din nou de necunoscute. Declarația de avere a inspectorului șef al IPJ Galați, Cornel Mototolea, prezintă în secțiunea rezervată salariului de la funcția de bază niște semne diez alăturate, deși un alt venit, de mai mici dimensiuni este înfățișat în document.

În cazul inspectorului șef al IJJ Galați, Dănuț Vasilică, linkul de pe site-ul instituției către declarația sa de avere ne trimitea, la momentul clickului, către "Eroare 404 - Pagina accesată nu există". Verificând mai târziu, pagina devenise... goală. Poate, în cazul ultimilor doi, să existe prevederi specifice referitoare la necesitatea anonimizării acestor informații, cu care să nu fim la curent.

Încheiem aici, fără a avea pretenția unei prezentări exhaustive a situației și fără a comenta. Cifrele, acolo unde există, sunt seci și aprecierile rămân, ca de obicei, la latitudinea cititorilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Veniturile conducătorilor de instituții gălățene, în creştere în 2020

Legea nr. 176/2010 menţine obligativitatea în ceea ce priveşte declararea averii şi a intereselor pentru aleşii locali, persoanele cu funcţii de conducere şi de control, precum şi funcţionarii publici, inclusiv cei cu statut special, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul tuturor autorităţilor publice centrale ori locale sau, după caz, în cadrul tuturor instituţiilor publice. În mod obișnuit, persoanele prevăzute de lege au obligaţia să depună sau să actualizeze declaraţiile de avere anual, cel mai târziu la data de 15 iunie, acestea fiind întocmite pentru anul fiscal anterior, încheiat la 31 decembrie.

La Galați, "campionul" veniturilor realizate în 2020 este noul primar al Tecuciului, liberalul Lucian Costin. Activând în mediul privat, acesta a realizat peste 300.000 de lei anul trecut, mare parte din acest câștig revenindu-i, conform declarației de avere, din închirierea unui imobil, mai exact 209.334 lei, dar și din dividende.
În top se află și fostul director al RA AFDJ, Sorin Crețu, cu aproape 227.000 de lei, în timp ce actualul conducător al regiei autonome, Cătălin Ciupercă, a trecut în declarația de avere un venit de circa 99.000 de lei, obținut, anul trecut, în sectorul bancar. La vecinii de la APDM, recent înlocuit din funcție, fostul șef al companiei naționale, Alexandru Șerban, a realizat 182.647 de lei, puțin sub președintele Consiliului Județean, Costel Fotea. Acesta din urmă a "ridicat" anul trecut 183.183 de lei, în timp ce în dreptul primarului Ionuț Pucheanu se află suma de 153.130 de lei, ambii lideri social-democrați fiind pe plus cu circa 20.000 de lei fiecare, față de anul 2019. Ceva mai puțin i-a revenit actualului prefect, Gabriel Panaitescu. În calitate de inspector guvernamental, veniturile sale au fost de "doar" 74.817 lei.

"Blank-uri" la Casa de Sănătate și la ANIF

Noul director general, cu delegație, al DGRFP Galați, brăileanul Cătălin Picuș, a obținut anul trecut 103.352 de lei, sub actuala șefă a AJFP Galați, Daniela Carp. Aceasta a trecut în declarația de avere un salariu net de 115.147 de lei.
Mergând către zona altor instituții deconcentrate, am identificat, de această dată, o declarație de avere actualizată a directoarei Casei Județene de Pensii, Ana Denis Aramă. În anul 2020, veniturile sale au fost de 82.943 de lei. Nu am reușit, în schimb, să găsim declarația de avere a tânărului șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, George Toderașc. Un alt proaspăt lider de deconcentrată, Marius Nicula, a obținut în 2020 din două surse, Ministerul Agriculturii și AJOFM Galați, instituție pe care o "păstorește" în prezent, suma de 63.029 lei. La rândul său, Răzvan Avram, directorul AJPIS, a obținut, din trei surse, circa 94.600 de lei, în timp ce vecinul de imobil, inspectorul-șef al ITM Galați, Laurențiu Asaftei, are "numai" 61.315 de lei câștigați în 2020.
Odată cu schimbarea directorului Direcției Agricole, pe site-ul instituției a apărut declarația de avere actualizată a noului șef, Ionel Nicula. Acesta a obținut anul trecut 114.060 de lei, fiind de puțin întrecut de fostul coleg de la APIA, Alexandru Sîntion. Acesta din urmă a câștigat, conform ultimei declarații de avere, ceva peste 117.000 de lei. Nu am reușit, în schimb, să ne lămurim care au fost veniturile obținute în 2020 de noul director al ANIF, Sorin Dănăilă. Tot ceea ce știm este că acesta a activat în mediul privat, pe tot parcursul anului trecut.
Similar, nici noua declarație de avere a șefului DSVSA, medicul Vasile Ștefan, nu este găsită pe site-ul instituției. Totuși, în cea depusă anul trecut, acesta a menționat venituri obținute în 2019 de 80.588 de lei. Altfel, în pandemie, veniturile salariale ale directorului executiv al DSP Galați, Liliana Moise, au ajuns la 191.691 lei, conform declarației de avere depuse în luna mai a acestui an.

Eroare de server la Protecția Mediului, site învechit la ISJ

Trecând către "sectorul" instituțiilor cu atribuții în protecția mediului și a consumatorilor, am notat că fostul prefect și subprefect, Eugen Hristache, actual comisar șef regional al CRPC Galați are, în 2020, venituri de aproape 81.000 de lei. Datorită unei erori a site-ului instituției, declarația de avere a directorului executiv al Agenției pentru Protecția Mediului, Gina Alina Radu, nu poate fi accesată, în timp ce comisarul-șef al Gărzii de Mediu, Marius Daniel Mocanu, a obținut anul trecut salarii ce însumează 64.212 lei.
Site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) nu are actualizată secțiunea declarațiilor de avere. În schimb, o recentă prezentare a nivelului de salarizare schițează posibilele venituri anuale ale inspectorului general, Gina Brînzan, în jurul valorii a 90.000 de lei. Altfel, în martie 2021, aceasta declara 79.715 lei obținuți anul trecut în calitate de directoare a Școlii Gimnaziale "Mihail Sadoveanu". Peste suta de mii este şi Emilia Manon Cristoloveanu, director al DGASPC Galați, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean. Aceasta a realizat în 2020 venituri de 119.455 de lei, din nu mai puțin de șase surse.
În fine, în zona instituțiilor de forță ne-am lovit de aceleași necunoscute ca și anul trecut. Este limpede de acum că absența veniturilor din declarația de avere a inspectorului șef al IPJ Galați, Cornel Mototolea, și din cea a colonelului Florin Simionel, împuternicit ca inspector-șef al Inspectoratului de Jandarmi, prezintă aspecte legale privind necesitatea anonimizării acestor informații.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

"Radiografia" veniturilor șefilor de instituții gălățene. Declarații de avere actualizate

Legislația în vigoare prevede că, anual, aleşii locali, persoanele cu funcţii de conducere şi de control, precum şi funcţionarii publici, inclusiv cei cu statut special, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul autorităţilor publice centrale ori locale sau, după caz, în cadrul instituţiilor publice au obligația depunerii declarațiilor de avere și de interese. Depunerea sau actualizarea acestor documente are loc anual, cel mai târziu la data de 15 iunie, acestea fiind întocmite pentru anul fiscal anterior, precum și ori de câte ori apar modificări relevante sau schimbarea locului de muncă.

În topul județean întocmit de noi, pe primul loc se află în prezent actualul director al RA AFDJ, Angela Ivan, aceasta având, din diverse surse, inclusiv activitate didactică și pensii, venituri ce cumulează 262.740 de lei.
Venituri consistente au fost realizate și în 2021 de primarul din Tecuci, liberalul Lucian Costin, dar în scădere față de 2020. Edilul-șef a obținut peste 259.000 de lei anul trecut, grosul acestui câștig provenind, conform declarației de avere, din închirieri de imobile, mai exact peste 143.000 de lei.
La APDM, noua șefă a companiei naționale, Marcela Daniel Costea, a realizat 114.841 de lei, tot din mai multe surse de venit, mare parte de la Administrația Piețelor.
La rândul său, președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, a câștigat, în 2021, 165.436 de lei, fiind depășit, de această dată, de primarul Ionuț Pucheanu, în dreptul căruia se află venituri în valoare de 176.903 lei. Din urmă vine puternic actualul prefect de Galați, Gabriel Panaitescu. Cumulate, veniturile acestuia, inclusiv cele din pensie, au ajuns la valoarea de 149.528 de lei.

Șefi noi de instituții, dar și site-uri încremenite în timp

Brăileanul Cătălin Picuș, în continuare director general, cu delegație, al DGRFP Galați, a obținut anul trecut 110.347 de lei. Ceva mai mult a realizat Cristian Mirică, revenit la șefia AJFP Galați. În 2021, acesta a obținut venituri din mai multe surse ce totalizează 111.936 de lei, inclusiv dobânzi bancare, funcția de bază fiind cea de șef serviciu în cadrul organului fiscal județean.
Venituri oarecum similare comparativ cu anul 2020 a trecut în declarația sa de avere șefa Casei Județene de Pensii, Ana Denis Aramă. În anul 2021, acestea au totalizat 84.067 de lei. O creștere semnificativă am constatat în dreptul tânărului director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, George Toderașc, care a obținut, tot în 2021, suma de 122.988 de lei. La AJOFM, Marius Nicula a fost remunerat cu 80.222 de lei, în vreme ce directorul AJPIS, Răzvan Avram, a obținut, din mai multe surse, un total de 114.589 de lei. Schimbat recent din funcția de inspector-șef al ITM Galați, Laurențiu Asaftei a avut 78.600 de lei câștigați în 2021. În dreptul noului conducător al instituției, Bogdan Trandafir, am identificat salarii de "doar" 51.808 lei.
Pe site-ul Direcției Agricole nu am găsit actualizarea declarațiilor de avere. Pe cale de consecință, știm doar că actuala șefă, Doina Ragea, a obținut, ca adjunctă, 59.854 de lei în anul 2020, mult sub directorul APIA, Alexandru Sîntion. Acesta din urmă a câștigat, conform ultimei declarații de avere, ceva peste 111.000 de lei. La ANIF (FTIF) Galați, sursele de venit cumulate ale directorului Adrian-Sorin Pîrvu i-au adus acestuia în 2021 venituri de 56.708 lei.
Din nefericire, pe site-urile DSVSA și DSP Galați nu am reușit să identificăm declarații de avere actualizate ale conducătorilor celor două instituții, medicii Vasile Ștefan și Liliana Moise. E limpede că nu aceasta este preocuparea de bază, însă, un mic "refresh" din când în când ar fi deosebit de util, mai ales în relația cu cetățenii.
În "sectorul" instituțiilor cu atribuții în protecția consumatorilor, ultimele rocade la conducerea CRPC Galați nu au oferit și transparența veniturilor. Dacă în dreptul Monei Fătu, actuala șefă a instituției, am găsit doar o declarație de avere de anul trecut, cu venituri de 53.882 de lei obținute în 2020, brașoveanul Sorin Susanu declara tot atunci 186.702 lei, mare parte fiind însă venituri din chirii. Noul director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului, Robert-Mihai Rusu, are în declarația de avere doar 25.368 de lei, "grosul" fiind din mediul privat, în vreme ce, proaspăt numit la șefia Gărzii de Mediu, Sorin Dănăilă a declarat venituri de 64.352 de lei, cea mai mare parte din zona îmbunătățirilor funciare.
Site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) nu are nici de această dată actualizată secțiunea declarațiilor de avere. În iunie anul trecut, inspectorul general Gina Brînzan declara 79.715 lei obținuți tocmai în 2020, în calitate de directoare a Școlii Gimnaziale "Mihail Sadoveanu". În schimb, directorul DGASPC Galați, Emilia Manon Cristoloveanu, a realizat în 2021 venituri de 117.696 de lei, în ușoară scădere față de 2020.
În fine, în zona instituțiilor de forță nici nu mai are rost să cercetăm, atâta vreme cât declarațiile de avere ale conducătorilor acestora prezintă aspecte legale privind anonimizarea informațiilor. Nu ne rămâne decât să ne întrebăm, retoric desigur, dacă, într-adevăr, scopul scuză mijloacele.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Top 10 venituri 2021, conducători de instituţii Galaţi

1.Angela Ivan, directoare AFDJ - 262.740 de lei
2.Lucian Costin, primar Tecuci - 259.000 de lei
3.Ionuț Pucheanu, primar Galaţi - 176.903 lei
4.Costel Fotea, preşedinte CJ - 165.436 de lei
5.Gabriel Panaitescu, prefect - 149.528 de lei
6.George Toderașc, director CJAS - 122.988 de lei
7.Manon Cristoloveanu, directoare DGASPC Galați - 117.696 de lei
8.Marcela Daniela Costea, directoare APDM - 114.841 de lei
9.Cristian Mirică, şef AJFP Galați - 111.936 de lei
10.Alexandru Sîntion, director APIA - 111.000 de lei

(Evident, în buna tradiţie românească, există mulţi "speciali", în general din "miliţii", care nu îşi publică declarațiile de avere şi pe care nu-i trage nimeni la răspundere)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.