Jump to content

Lege privind ştergerea penalităţilor la întreţinere


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Alianţa PSD-PC propune proiect de lege privind ştergerea penalităţilor la întreţinere

Deputatul conservator, Bogdan Ciucă, a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă susţinută la Galaţi, că Alianţa PSD-PC va depune săptămâna viitoare un proiect de lege prin care cei cu datorii la întreţine vor putea scăpa de penalităţi, în cazul în care vor achita baza datoriilor într-un interval de şase luni de la promulgarea legii, transmite corespondentul AMOS News. Potrivit lui Bogdan Ciucă, acest proiect a apărut după ce s-a consultat cu mai mulţi gălăţeni, care s-au plans de datoriile uriaşe la întreţinere. “De foarte multe ori s-a constatat că penalităţile sunt mai mari decât baza. Întrucât aceasta este problema care o ridică cei mai mulţi dintre pensionari, ne-am gândit, împreună cu colegii din PSD, şi am croit un proiect de lege prin care dorim ca cei care-şi plătesc baza în termen de şase luni de zile de la data promulgării legii să fie scutiţi de plata penalităţilor. Am discutat acest proiect şi cu deputaţii PSD Dan Nica şi Aurel Nechita, care au fost de acord.

Vrem să dăm un orizont de speranţă celor aflaţi într-o astfel de situaţie disperată”, a declarat deputatul conservator, Bogdan Ciucă. În plus, Bogdan Ciucă consideră că această lege va rezolva şi problema furnizorilor, care vor avea încasări uriaşe într-un timp foarte scurt. “Sunt convins că un asemenea proiect de lege va fi apreciat şi de către furnizori. Eu cred că un manager serios va cântări ce e de preferat : să aibă bani pe hârtie, pe care niciodată nu îi va putea recupera sau să-i crească veniturile într-un timp foarte scurt? Proiectul acesta de lege rezolvă problema tuturor: a furnizorilor care nu încasează în momentul de faţă nimic, dar şi a cetăţenilor care plătesc datoriile la zi dar rămân fără toate utilităţile pentru că alţii n-au plătit”, a explicat Bogdan Ciucă. Potrivit lui Ciucă acest proiect de lege va fi depus săptămâna viitoare, însă va intra în dezbare abia din septembrie.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Deputatii juristi sustin scutirea datornicilor la intretinere de la plata penalitatilor, daca au venituri sub 1.000 lei

Persoanele care au datorii la intretinere si au venituri pe familie de sub 1.000 lei isi vor putea plati datoriile, fara penalitati, intr-un interval de un an, potrivit unui amendament elaborat de deputatul PSD+PC Bogdan Ciuca si adoptat marti de Comisia juridica a Camerei Deputatilor. Potrivit Agerpres, este vorba de un amendament adus proiectului de modificare a Legii 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

Bogdan Ciuca a afirmat ca proiectul este sustinut de toate grupurile parlamentare si el va trece si de plenul Camerei Deputatilor. "Cei care au venituri medii pe familie de sub 10 milioane (lei vechi - n. red.) - initial era de 6 milioane (lei vechi - n. red.), dar comisiile au ridicat plafonul -, daca isi platesc datoria cu titlul de baza in termen de un de la aparitia si publicarea in Monitorul Oficial a actualei modificari legislative, vor fi scutiti de plata penalitatilor, dar trebuie sa-si plateasca integral datoria cu titlu de baza. (...) Datoria asta este stearsa si din relatia asociatie-furnizor de serviciu, pentru ca altfel scutim locatarul si ramane asociatia incarcata cu penalitatile catre furnizor. Furnizorul isi primeste datoria cu titlul de baza. Ei sunt foarte fericiti, pentru ca scriptic au de primit bani de la locatori, dar practic nu or sa primeasca niciodata", a declarat Ciuca. Acesta considera ca cei aflati in situatia de a avea datorii la intretinere vor vedea termenul de un an acordat de lege pentru plata datoriilor fara penalitati ca fiind o oportunitate, motiv pentru care vor incerca sa gaseasca solutii pentru a plati sumele restante in intervalul respectiv.

Bogdan Ciuca a mai spus ca furnizorii vor fi multumiti daca o astfel de prevedere legislativa va fi pusa in practica, afirmand ca a discutat deja subiectul cu o parte dintre acestia, dar si cu reprezentanti ai asociatiilor de proprietari. "Sunt oameni care au 20 de milioane (lei vechi - n.r.) datoria cu titlul de baza si care nu au avut de unde iar printr-un mod de calcul aberant trebuie sa plateasca penalitati de 30 de milioane la datoria de baza. Cand face rost de un milion de lei i se spune ca trebuie sa plateasca din penalitati, nu din datoria de baza care produce in continuare penalitati. In situatia asta, omul nu mai plateste nimic. Pe cand asa, va incerca sa beneficieze de anul asta de gratie pentru a-si plati datoriile si sa scape de penalitati. Daca ajunge cu plata la zi, i se sterg penalitatile. Asociatia de locatari face dovada ca i s-au sters datoriile, iar furnizorii isi primesc integral sumele restante. Acum furnizorii nu primesc nimic, iar oamenii sunt disperati ca li se vor scoate casele la licitatie pentru datorii", a explicat Ciuca.

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7392423-deputatii-juristi-sustin-scutirea-datornicilor-intretinere-plata-penalitatilor-daca-venituri-sub-1-000-lei.htm

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

A trecut „Legea Ciucă”!

* Datornicii serioşi au o şansă: dacă plătesc întreţinerea în 12 luni, scapă de penalităţi! *

Ieri după-amiază, deputatul gălăţean Bogdan Ciucă ne-a declarat că este fericit: a trecut în sfârşit de votul Camerei Deputaţilor şi merge la promulgare iniţiativa sa de iertare a penalităţilor datoriilor la întreţinere pentru cei care câştigă sub 1.000 lei pe lună pe membru de familie şi care îşi iau angajamentul să plătească datoria de bază în 12 luni, iniţiativa privindu-i inclusiv pe chiriaşii la stat. „Acum vor fi fericiţi nu numai aceştia, ci şi vecinii bun-platnici, cărora li se taie căldura din pricina datoriilor celorlalţi. Se bucură asociaţiile de proprietari, care vor fi şi ele scutite de penalităţi pe acelaşi principiu. Se va bucura şi furnizorul, că îi vor veni lichidităţi”, spune deputatul.

Propunerea legislativă, semnată de parlamentari din toate grupurile politice, a fost adoptată ieri cu 254 voturi pentru, unul împotrivă şi două abţineri.

http://www.viata-libera.ro/articol-A_trecut_%E2%80%9ELegea_Ciuca%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

Sincope în privinţa scutirilor de penalităţi la întreţinere

Legea adoptată miercuri în Camera Deputaţilor privind scutirea de la plata penalităţilor la întreţinere în cazul proprietarilor care îşi achită datoria de bază în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare, nu este privită cu ochi buni de conducerea Apaterm Galaţi. Directorul societăţii, George Cubasa, spune că fără să existe simultan o scutire de penalităţi şi în cazul furnizorilor, legea nu se poate aplica fără ca populaţia să suporte majorări de tarife. Deputatul PSD, Florin Pâslaru, afirmă însă că reprezentanţii Guvernului au dat asigurări că imediat după promulgarea legii se va da o ordonanţă de urgenţă prin care şi furnizorii vor fi scutiţi de penalităţi.

În momentul de faţă societatea ”Apaterm” are de încasat de la gălăţeni 190 de milioane de lei. Potrivit directorului ”Apaterm”, George Cubasa, din această sumă, aproximativ 90 de milioane de lei reprezintă penalităţi. Pe de altă parte, societatea are de plătit către ”Electrocentrale” o datorie de 219 milioane lei, din care 50 de milioane de lei sunt penalităţi. În aceste condiţii, George Cubasa s-a arătat nemulţumit de faptul că nu există o simultaneitate în ceea ce priveşte scutirile de la plata penalităţilor în relaţia cu populaţia şi cele dintre furnizori. ”Trebuia făcut în aşa fel încât să existe o simultaneitate între acte, altfel nu va fi eficienţă. Nu se poate aplica pentru că noi rămânem să plătim penalităţile ceea ce înseamnă că am putea majora tarifele ca să ne plătim datoriile. În rest sunt poveşti politice. Nu pot să comentez mai mult până nu văd actul”, a declarat Cubasa.

Deputatul PSD, Florin Pâslaru, unul dintre susţinătorii legii, afirmă însă că a primit asigurări că Guvernul va da o ordonanţă în ceea ce-i priveşte şi pe furnizori. ”A fost o întrebare ce se va întampla cu penalităţile unui furnizor de servicii. Spre exemplu ”Apaterm” cu penalităţile care i se pun. Am întrebat membri ai Guvernului şi au spus ca în momentul în care acest proiect va deveni lege, care va fi promulgată de preşedinte, în acel moment vor da o ordonanţă de urgenţă prin care vor scuti de plata penalităţilor furnizorii de servicii”, a declarat Florin Pâslaru.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Politic&articol=7

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Legea Ciucă a intrat în vigoare

Vicepreşedintele PC Bogdan Ciucă a anunţat, luni, intrarea în vigoare a unei legi iniţiate de PC privind scutirea de la plata penalităţilor la întreţinere generate de suma restantă a proprietarilor care îşi achită integral cotele de contribuţie în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii. Ciucă a precizat, într-o conferinţă de presă, că aceste prevederi se vor aplica familiilor al căror venit net lunar pe membru de familie, respectiv al unei persoane singure, nu depăşeşte suma de 1.000 lei. Potrivit legii, prin cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari se înţelege datoria cu titlu de bază fără suma rezultată din penalităţi.

Vicepreşedintele PC a mai precizat că iniţiativa legislativă a intrat în vigoare în data de 23 iulie.

http://www.monitoruldegalati.ro/societate/persoanele-cu-venituri-mici-scutite-de-la-plata-penalitatilor-la-intretinere.html

Link to comment
Share on other sites

Încurajate de "Legea Ciucă", asociaţiile plătesc doar datoriile curente

Legea 175 pe 2010, care prevede ştergerea penalităţilor de întârziere acumulate la întreţinere de populaţia nevoiaşă, a fost primită cu entuziasm de administratorii asociaţiilor de proprietari. Legea a intrat în vigoare luna trecută şi, de atunci, mulţi dintre administratorii celor 703 asociaţii din municipiul Galaţi nu mai dau niciun leu în contul penalităţilor atunci când se duc să facă plăţi la casieriile Apă-Canal şi Apaterm.

Nemulţumiri la Apă-Canal şi Apaterm

De partea cealaltă, oficialii celor două unităţi edilitare sunt scoşi din sărite de "Legea Ciucă", pe care au catalogat-o nu o dată drept o lege populistă. Principala nemulţumire este aceea că legea le provoacă găuri imense în bugetul societăţilor. „În momentul de faţă, Apă-Canal are de recuperat de la populaţie creanţe în valoare totală de 29 de milioane de lei, dintre care nouă milioane reprezintă penalităţile de întârziere aplicate debitului de bază. Eu mi-am achitat debitele către furnizorii de apă brută (ArcelorMittal Galaţi) şi de energie electrică (Electrica), însă, la rândul meu, am de plătit penalităţi de 1,1 milioane de lei către ArcelorMittal şi de 3,1 milioane către Electrica. Pe astea cine le plăteşte, dacă penalităţile populaţiei sunt şterse?”, a declarat directorul Apă-Canal, Gelu Stan.

Situaţia nu e roz nici la Apaterm. Directorul Apaterm, George Cubasa, a sesizat deja prefectului judeţului şi Comisiei de Dialog Social situaţia penalităţilor faţă de Electrocentrale pe care riscă să nu le poată plăti. Potrivit managerului, la ora actuală nu mai puţin de 500 de asociaţii au datorii la Apaterm şi datorază în plus şi penalităţi. În momentul de faţă, datoria de bază este mai mică decât cuantumul penalităţilor: 580 faţă de 790 de miliarde (lei vechi). Cubasa se întreabă cine va verifica dacă proprietarii care cer ştergerea penalităţilor au într-adevăr veniturile mai mici de 1000 de lei şi în ce măsură cei care se înhamă la plata datoriilor într-un an vor şi reuşi acest lucru: „În ţară mai sunt doar trei situaţii asemănătoare Galaţiului, cu întreprinderi care produc agent termic independent de sistemul de distribuţie - Craiova, Constanţa şi Bucureştiul, şi ele ar fi trebuit puse la socoteală. Legea prevede că asociaţiilor care îşi plătesc în 12 luni datoriile li se anulează majorările şi penalităţile în raport cu mine. Dar nu se spune ce fac eu mai departe în raport cu producătorul de agent termic şi de unde scot aceşti bani ca să-i dau mai departe. Sunt necesare nişte adăugiri la lege altfel furnizorul îmi închide uşa în nas. Deja asociaţiile cer stoparea majorărilor şi a penalităţilor şi eu nu ştiu ce să fac”, ne-a declarat George Cubasa.

Oficialii celor două societăţi edilitare spun că vor respecta legea. Nu fără luptă, însă. „Patronatul Apei (care apără interesele societăţilor de alimentare cu apă din România) s-a reunit săptămâna trecută la Buzău şi, printre alte subiecte, s-a discutat şi despre Legea 175. S-a decis ca Patronatul o să atace la Curtea Constituţională şi la Avocatul Poporului pentru că această pomană electorală nu este corectă. Nu poţi să îi faci un bine unuia şi să îl omori pe celălalt”, a spus Gelu Stan. În cazul în care legea va rezista atacului, Patronatul Apei va cere ca măcar operatorii să beneficieze de aceeaşi facilitate, în raport cu furnizorii de materie primă. „Vom cere să se aplice principiul reciprocităţii, adică să ne şteargă şi nouă penalităţile acumulate către furnizori. În acest caz, însă, şi furnizorii trebuie să fie compensaţi cu ceva. Va fi un tăvălug”, a spus directorul Apă-Canal, Gelu Stan.

Legea e greu de pus în aplicare

În afară de faptul că le provoacă pierderi uriaşe, furnizorii de utilităţi spun că Legea 175 este dificil de pus în practică. „Legea asta este extraordinar de greu de aplicat fără norme de aplicare. Administratorii de asociaţii vor fi nevoiţi să verifice dacă locatarii se încadrează în parametrii de venit pentru a beneficia de ştergerea penalităţilor, ce volum de penalităţi au către Apă-Canal şi ce volum către Apaterm etc. Este o muncă de Sisif”, a declarat directorul Apă-Canal, Gelu Stan.

http://www.viata-libera.ro/articol-Asociatiile_platesc_doar_datoriile_curente_2.html

Link to comment
Share on other sites

Mda, nici nu ma asteptam din partea respectivilor la altceva!

1. Eu unul am dubii serioase in privinta modului in care s-au calculat penalitatile, stiu cel putin 2 cazuri in care suma "calculata" era aproape dubla fata de suma reala, motivata, "convenabil" ca o "greseala". Ma intreb cum de toate aceste "greseli" sunt numai in beneficiul celor doua societati, cum de nu am auzit vreun caz in care sa se fi calculat, tot din greseala evident, penalitati cu 50% mai mici decat ar fi trebuit.

2. De bine de rau multe asociatii fac eforturi sa-si plateasca facturile curente, cei de la Apa-Canal si Apaterm ar trebui sa fie multumiti macar cu atat. Prin atitudinea lor aroganta nu fac decat sa-i descurajeze chiar si pe cei care platesc. Daca facturile curente sunt la zi dar tot nu beneficiem de utilitati se va ajunge in situatia in care nu se vor mai plati nici macar facturile curente. Ok, vor opri apa rece, apa calda, caldura, etc. Asa, si? Vor ramane fara "obiectul muncii".Daca se apuca acum "sa-si arate muschii" vor avea surprize extrem de mari mai spre toamna si iarna cand criza se va adanci si oameni vor avea din ce in ce mai putini bani

3. Poate ar trebui si noi sa-l tragem la raspundere pe dl. Stan pentru eternele lucrari ISPA. De ce nu ne-ar plati si dansul "penalitati" pentru piesele de la masina stricate pe "ulitele de tara" in care a transformat strazile Galatiului pentru "monumentala" lucrare.

Edited by Garett
Link to comment
Share on other sites

Apă-Canal pregăteşte un război birocratic pe Legea 175

După apariţia, la 23 iulie, a Legii 175 privind ştergerea penalităţilor acumulate la întreţinere de populaţia cu venituri lunare mai mici de 1.000 de lei pe membru de familie, cu condiţia achitării debitului de bază în termen de un an, majoritatea asociaţiilor de proprietari din Galaţi a încetat să mai plătească penalităţile aplicate de distribuitorii de apă rece şi apă caldă, Apă-Canal şi Apaterm. La Apă-Canal, de exemplu, încasările s-au diminuat cu 35-40 la sută în ultimele două săptămâni, a anunţat, ieri, directorul general al societăţii, Gelu Stan.

La ora actuală, unitatea pe care o conduce are de recuperat de la populaţie penalităţi de întârziere în valoare totală de 7,9 milioane de lei. Pentru a scăpa de aceste „pietre de moară”, cetăţenii trebuie să arate că se încadrează în prevederile legii, adică au venituri mai mici de 1.000 de lei pe lună de persoană, trebuie să-şi achite debitul de bază în 12 luni şi apoi să se adreseze Apă-Canal – fie direct, dacă stau la casă, fie prin intermediul asociaţiei de proprietari, dacă stau la bloc – şi să-i ceară ştergerea penalităţilor. La fel vor proceda şi pentru a scăpa de penalităţile datorate societăţii Apaterm. Teoretic, asta înseamnă că primele ştergeri de penalităţi vor fi operate în vara anului viitor. Practic, însă, procesul nu va fi atât de simplu, căci distribuitorii de utilităţi au de gând să opună rezistenţă.

După ce Patronatul Apei a anunţat că va ataca Legea 175 la Curtea Constituţională şi la Avocatul Poporului, Apă-Canal anunţă un altfel de atac. Unul birocratic. „Atunci când un administrator de asociaţie va veni să-mi ceară să şterg penalităţile de întârziere pentru – să zicem – 99 dintre cei 100 de proprietari, îi voi cere să-mi dovedească faptul că toţi cei 99 de locatari au avut venituri mai mici de 1.000 de lei pe lună în întreaga perioadă în care au acumulat penalităţile de întârziere: luni, ani. Să-mi aducă adeverinţe de venit! Eu nu merg pe declaraţii de propria răspundere”, a afirmat Gelu Stan. „Dacă nu-mi vor justifica penalităţile până la ultimul leu, nu le voi şterge”, a avertizat directorul Apă-Canal.

În condiţiile în care peste 100.000 de gălăţeni sunt clienţi ai societăţii şi mulţi dintre ei se încadrează în prevederile Legii 175, justificarea veniturilor fiecăruia pe perioade atât de îndelungate reprezintă o misiune imposibilă pentru administratorii de asociaţii. „N-am aruncat eu piatra-n apă”, a replicat, sec, Gelu Stan, reiterând faptul că legea este neclară şi, deci, interpretabilă.

De partea cealaltă, administratorii asociaţiilor de proprietari spun că au suficient timp la dispoziţie să se judece cu distribuitorii de apă şi căldură pentru a scăpa de plata penalităţilor. „Dacă Apă-Canal sau Apaterm nu-mi vor aproba ştergerea penalităţilor pentru potenţialii beneficiari ai acestei legi, le voi da în judecată. Dar să nu mai aştepte de la mine vreun leu cu titlu de penalităţi”, ne-a declarat administratorul unei asociaţii de proprietari din Micro 40, care a refuzat să-şi dezvăluie identitatea.

http://www.viata-libera.ro/articol-Apa-Canal_pregateste_un_razboi_birocratic_pe_Legea_175_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Ştergerea penalităţilor la întreţinere iscă nelămuriri

Deputatul PC de Galaţi, Bogdan Ciucă, cel care a iniţiat Legea 175, a organizat ieri o conferinţă de presă în care a ţinut să aducă o serie de precizări şi de lămuriri pe marginea actului normativ care i-ar putea purta numele. Cum în România aproape orice lege este făcută în aşa fel încât să fie interpretabilă şi să lase loc la întrebări, aşa se pare că se întâmplă şi cu legea 175, deşi deputatul Ciucă afirmă că prevederile legii sunt clare din punctul lui de vedere şi că aplicarea acesteia se face din momentul publicării în Monitorul Oficial al României, lucru care s-a şi întâmplat. „Vreau să fiu foarte clar şi să aş vrea să înţeleagă toată lumea că Legea 175 a intrat în vigoare din momentul publicării ei în Monitorul Oficial al României şi nu este necesară apariţia normelor metodologice de aplicare. Părerea mea este că prevederile legii sunt clare, dar în urma discuţiilor cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, ai furnizorilor de utilităţi, a reieşit că trebuie aduse o serie de precizări. Din acest motiv voi iniţia un nou act normativ care să cuprindă clarificările respective şi pe care îl voi introduce în Parlament”, a spus deputatul conservator.

Acesta a spus că cele mai multe din problemele ridicate de reprezentanţii asociaţiilor sau ai furnizorilor de utilităţi sunt întemeiate. „Mă refer aici, de exemplu, la faptul că în cazul furnizorilor locali de servicii, cum este Apaterm sau Apă Canal, nu le sunt şterse penalităţile de întârziere pe care ele le datorează la rândul lor din cauza neachitării facturilor. Reprezentanţii Guvernului au promis că vor da un act normativ prin care vor rezolva această problemă, dar dacă nu o vor face voi introduce acest aspect în iniţiativa mea legislativă”, a mai spus deputatul PC.

Ciucă mai susţine că se va aduce o clarificare legislativă şi referitor la modul în care locatarii vor face dovada faptului că au un venit mediu net pe membru de familie de cel mult 10 milioane de lei vechi, pentru a putea astfel beneficia de facilitatea respectivă. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au reclamat faptul că nu este foarte limpede modul în care locatarii trebuie să dovedească ce venituri au, în schimb în opinia deputatului Ciucă lucrurile sunt limpezi. „Modul în care se dovedeşte este simplu. Locatarul vine cu fluturaşii prin care arată ce venituri au avut membrii familiei lui şi mai dă o declaraţie pe propria răspundere referitoare la veniturile obţinute”, a mai spus Bogdan Ciucă.

http://www.monitoruldegalati.ro/politica/stergerea-penalitatilor-la-intretinere-o-initiativa-buna-dar-care-isca-nelamuriri.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Cum să pui piedică legii pentru ştergerea penalităţilor

* Pretenţiile Apaterm: 22 de acte justificative * Sacoşe cu dovezi pentru Apă Canal *

Pentru ştergerea penalităţilor acumulate la întreţinere, conform Legii 175, populaţia cu venituri mici trebuie să se organizeze ca la armată. Atât Apă Canal cât şi Apaterm, furnizorii de servicii, cer asociaţiilor şi locatarilor să aducă, vorba unui cititor, o roabă de acte justificative. N-am calculat cât ar costa copierea acestora, autentificarea lor la notariat, sau pur şi simplu munca de a le aduna, pentru că efortul nu ne-ar duce nicăieri. Este clar că furnizorii, care nu se bucură şi ei de ştergerea penalităţilor, fac tot ce pot pentru a pune beţe în roate aplicării legii. Dar, pentru a veni în sprijinul celor care vor, totuşi, să încerce să se lupte pentru drepturile lor, vă prezentăm, concret, solicitările celor două societăţi. După ce le veţi citi, vă veţi putea lua singuri cu mâinile de cap.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cum_sa_pui_piedica_legii_pentru_stergerea_penalitatilor_2.html

Ce solicită Apă Canal

După mai bine de trei luni de la apariţia Legii 175 privind ştergerea penalităţilor acumulate la întreţinere de populaţia cu venituri mici, distribuitorul de apă potabilă din Galaţi, Apă Canal, a intrat pe câmpul de luptă cu muniţia de război, în încercarea disperată de a-şi conserva integritatea creanţelor. Strategia de luptă a societăţii gravitează în jurul unei singure, dar periculoase, arme: descurajanta birocraţie românească.

Principiul de funcţionare al acestei arme este genial. Ea le creează asociaţiilor de proprietari şi de locatari senzaţia că vor scăpa, într-adevăr, de penalităţile istorice, însă nu este decât un miraj, căci, pentru asta administratorii de asociaţii şi proprietarii sau locatarii vor fi nevoiţi să străbată un hăţiş birocratic extrem de neprietenos. Vorbim de un teanc de documente pe care ei va trebui să îl prezinte Apă Canal doar pentru ca societatea să le analizeze cererile de ştergere a penalităţilor.

„Viaţa liberă” vă prezintă, în exclusivitate, componenţa setului de documente. Pe de o parte, administratorii de asociaţii vor fi nevoiţi să ataşeze la dosar:

- „o copie legalizată după fişa locatarului, ştampilată şi semnată de preşedinte (al asociaţiei, n.r.), acceptată de locatar prin semnătură;

- o copie legalizată după defalcarea soldului restant datorat pe toată perioada de calcul a penalităţilor la energia termică, apă-canal, energie electrică, gaze şi alte cheltuieli;

- copii legalizate după listele cheltuielilor lunare din perioada de vechime a debitului de bază existent în sold la data de 20.07.2010;

- dovada achitării debitului restant”.

De partea cealaltă, proprietarii şi locatarii va trebui să completeze dosarul cu un set propriu de acte:

- „actul de proprietate în copie legalizată;

- actele doveditoare privind veniturile proprii constând în:

· lista persoanelor care locuiesc la adresa respectivă, însoţită de copii ale buletinelor de identitate pentru adulţi şi copii peste 14 ani şi ale certificatelor de naştere pentru copii cu vârsta sub 14 ani;

· adeverinţa de venit, de la locul de muncă, pentru anul 2010 şi pentru anii aferenţi perioadei de calcul al penalităţilor (în cazul salariaţilor, n.r.);

· adeverinţă eliberată de Administraţia Finanţelor Publice că nu realizează venituri şi din alte activităţi diverse, pentru aceeaşi perioadă;

· cupon de pensie, pentru aceeaşi perioadă (în cazul pensionarilor, n.r.);

· adeverinţă de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru aceeaşi perioadă (în cazul şomerilor, n.r.)”, se arată în scrisoarea-tip pe care Apă Canal o va trimite automat tuturor asociaţiilor care îi vor cere să le şteargă penalităţile.

De asemenea, societatea punctează ferm în scrisoare că nu acceptă declaraţii pe propria răspundere pentru justificarea veniturilor.

Misiune imposibilă

Să luăm cazul unui salariat care a schimbat mai multe slujbe în ultimii ani. Îşi achită datoria de bază către Apă Canal şi cere apoi, în baza Legii 175 din 2010, să i se şteargă penalităţile. Pentru asta, omul va trebui să îi ceară administratorului asociaţiei de care aparţine să scoată catastiful şi să îi spună de când a început să acumuleze penalităţi. Cu acea dată în minte, omul va trebui să alerge apoi pe la toate societăţile la care a lucrat de atunci şi să ceară adeverinţe de venit, pe fiecare an în parte. Pe scurt, un calvar. Şi aceasta e numai una dintre cerinţele Apă Canal.

Directorul general al distribuitorului de apă potabilă, Gelu Stan, ridică din umeri. „Nu pot să iau de bun ceea ce spune unul sau altul. Pentru a şterge penalităţile cuiva, am nevoie de dovezi. Cei care aduc toate documentele pe care noi le cerem scapă de penalităţi”, a declarat, vineri, Gelu Stan.

Temerarii

De la apariţia Legii 175, adică din 23 iulie, doar opt asociaţii de proprietari din Galaţi i-au cerut societăţii Apă Canal să le şteargă penalităţile.

Este vorba de:

· Asociaţia nr. 534, care a acumulat penalităţi în valoare de 47.219,64 de lei către distribuitorul de apă potabilă,

· Asociaţia nr. 278 (40.231,77 de lei),

· Asociaţia nr. 280 (38.734,53 de lei),

· Asociaţia nr. 832 (11.522,22 de lei),

· Asociaţia nr. 506 (4.692,51 de lei),

· Asociaţia nr. 713 (3.004,75 de lei),

· Asociaţia nr. 590 (2.809,54 de lei),

· Asociaţia nr. 562 (924,72 de lei).

Fiecare va primi, în zilele următoare, de la Apă Canal, scrisoarea-tip prin care va fi înştiinţată ce trebuie să conţină sacoşele de acte în schimbul cărora va scăpa de penalităţi.

Apă Canal nu este singurul furnizor de utilităţi care i-a declarat război legii privind ştergerea penalităţilor de la întreţinere. Patronatul Apei, care reuneşte toţi distribuitorii de apă potabilă din ţară, i-a cerut, în septembrie, Avocatului Poporului să atace Legea 175 la Curtea Constituţională deoarece actul ar încălca unele articole din Legea Fundamentală.

Legea 175 din 23 iulie 2010, iniţiată de deputatul gălăţean Bogdan Ciucă, prevede ştergerea penalităţilor acumulate la întreţinere (pentru apa potabilă, apa caldă şi căldura consumate) de consumatorii cu venituri mai mici de 1.000 de lei pe membru de familie, dacă aceştia îşi achită întreg debitul de bază în termen de 12 luni de la apariţia legii. Pentru că legea nu explică, însă, suficient de clar procesul de ştergere a penalităţilor, iniţiatorul ei vrea să îi aducă modificări şi completări. Una dintre ele dă solicitanţilor posibilitatea să prezinte doar adeverinţa de venit din luna anterioară achitării debitului de bază şi să completeze o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că nu au şi alte venituri.

http://www.viata-libera.ro/articol-Ce_solicita_Apa_%E2%80%93_Canal_Sacose_cu_dovezi_pentru_stergerea_penalitatilor_2.html

Pretenţiile Apaterm: 22 de acte justificative

În vederea aplicării Legii 175/2010 asociaţiile de proprietari vor prezenta următoarele:

I. Lista cu proprietarii/chiriaşii titulari de contracte de închiriere care beneficiază de prevederile art. II din legea 175/2010;

Pentru fiecare potenţial beneficiar se va prezenta un dosar cu următoarele acte:

1. Documente justificative pentru datoria de bază la data de 23.07.2010:

a) copie după actul de proprietate/contractul de închiriere; Copia va purta viza asociaţiei de proprietari de „conform cu originalul” acordată prin semnătură în original a preşedintelui şi ştampila asociaţiei.

b) copie conform cu originalul (vizată prin semnătură şi ştampilă de preşedintele asociaţiei de proprietari) după fişa locatarului aferentă perioadei de vechime a debitului pentru care se solicită scutirea de penalităţi;

ATENŢIE!

· Nu vor fi acceptate cereri de scutire a penalităţilor pentru debite mai vechi de 3 ani;

· Nu vor fi acceptate cereri de scutire a penalităţilor pentru alte persoane decât titularii contractelor de proprietate/închiriere.

c) defalcarea debitului restant în categorii de cheltuieli: energie termică, apă şi canalizare, energie electrică, gaze, alte cheltuieli; Nota de defalcare va purta semnătura şi ştampila preşedintelui asociaţiei şi a administratorului precum şi viza cenzorului.

ATENŢIE!

· Vor fi acceptate cereri de scutire a penalităţilor numai pentru partea din debitul restant reprezentând contravaloarea energiei termice;

· Dacă datoria cu titlu de bază este considerată ca fiind integral c/v energie termică, pentru întreaga perioadă de vechime a debitului se va face dovada cu înscrisuri (copii ale chitanţelor) că locatarul a achitat restul cheltuielilor de întreţinere cu excepţia c/v energiei termice consumate;

d) copii conform cu originalul ale listelor de plată din perioada de vechime a debitului de bază;

2. Documente justificative pentru calculul venitului net minim lunar pe membru de familie:

a) lista persoanelor care locuiesc la adresa respectivă însoţită de copii ale buletinelor de identitate şi copii ale certificatelor de naştere pentru copii minori ai familiei. Pentru alte persoane adulte sau minore care locuiesc la aceeaşi adresă, dar care nu fac parte din structura de bază a familiei (bunic, nepot, noră, ginere etc) se vor prezenta acte doveditoare ale dreptului de a locui la adresa în cauză;

b) pentru persoanele adulte se vor prezenta următoarele acte de venit:

- adeverinţă cu venitul mediu pentru anul 2010;

- pentru anii anteriori se vor prezenta adeverinţe de venit de la Administraţia Finanţelor Publice (numai în cazul în care debitul de bază cuprinde şi perioade din anii anteriori);

- cupon de pensie;

- certificat de atestare fiscală de la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale:

- pentru familiile monoparentale vor fi prezentate copii după hotărârea de divorţ însoţită de adeverinţa privind cuantumul pensiei alimentare sau, după caz, decizia de pensie de urmaş însoţită de ultimul cupon de pensie de urmaş;

- pentru adultul şomer va fi prezentată adeverinţă de venit de la AJOFM;

- pentru adultul beneficiar de venit minim garantat, se va prezenta adeverinţă de la plătitorul de venit;

- pentru copii minori în vârstă de până la 18 ani va fi luată în calcul alocaţia de stat fără alte acte justificative;

- pentru studenţii cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani vor fi prezentate adeverinţe justificative de la instituţia de învăţământ în care să se precizeze dacă primeşte bursă,

ATENŢIE!

· Nu vor fi acceptate cereri de scutire a penalităţilor de la proprietarii care deţin în proprietate mai mult de o locuinţă;

· Nu vor fi acceptate cereri de scutire a penalităţilor de la proprietarii/chiriaşii care deţin în proprietate terenuri;

· Nu vor fi acceptate cereri de scutire a penalităţilor de la proprietarii/chiriaşii care au calitatea de administrator SRL;

II. Adeverinţă eliberată de asociaţia de proprietari care să cuprindă sumele achitate de proprietar/chiriaş, numărul documentului de plată, data eliberării.

III. Nota de calcul a penalităţilor aferente sumei restante cu titlu de bază.

IV. Solicitarea scrisă a asociaţiei de proprietari, de anulare a c/v penalităţilor aferente energiei termice furnizate de SC APATERM SA în cuantumul egal cu valoarea penalităţilor de care au fost scutiţi locatarii, aferente cheltuielilor cu energia termică.

ATENŢIE!

· Nu vor fi acceptate cereri de anulare a c/v penalităţilor dacă, din analiza actelor depuse la dosar se va constata că au fost încasate sume de la locatari reprezentând energie termică şi au făcut obiectul altor plăţi decât c/v facturilor emise de SC APATERM SA.

· În cazul în care asociaţia de proprietari practică un procent de penalitate mai mare decât cel aplicat de APATERM, scutirea va fi acordată în limita procentului practicat de societate

Precizări

· Actul normativ nu produce efecte asupra hotărârilor judecătoreşti definitive şi executorii pronunţate anterior intrării în vigoare a Legii 175/2010

· Actul normativ nu produce efecte asupra penalităţilor calculate pentru debitele deja achitate la data intrării în vigoare a Legii 175/2010

http://www.viata-libera.ro/articol-Pretentiile_Apaterm_22_de_acte_justificative_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

S-a găsit o soluţie la ştergerea penalităţilor

În lupta disperată pentru a scăpa de plata penalităţilor de întârziere aplicate de furnizorii de utilităţi, asociaţiile de proprietari din municipiul Galaţi au găsit, se pare, o soluţie care împacă şi capra, şi varza. Încheie acorduri de mediere cu Apă Canal şi Apaterm, pe de o parte, dar şi cu proprietarii restanţieri, de partea cealaltă. De la primii obţin promisiunea că vor respecta Legea 175 din 2010 privind ştergerea penalităţilor, iar de la ultimii – că vor plăti datoria de bază.

Acordurile de mediere sunt aproximativ egale în rang cu o sentinţă definitivă şi irevocabilă pronunţată de o instanţă de judecată şi pot genera o hotărâre de expedient care are titlu executoriu, aşa că fiecare dintre părţile semnatare are siguranţa că nu va pierde nimic pentru că cealaltă parte îşi va onora angajamentele asumate.

Un document numit acord

În primul rând, o asociaţie de proprietari poate recurge la semnarea unui acord de mediere cu furnizorul de utilităţi doar dacă acesta din urmă a deschis un proces în instanţă pentru a-şi recupera penalităţile de întârziere aplicate debitelor neachitate până la data scadentă. Acordul este încheiat în prezenţa unui mediator autorizat şi pune capăt procesului aflat pe rol. Cu ajutorul documentului, părţile îşi recuperează taxa de timbru şi scapă de plata cheltuielilor de judecată, iar acestea nu sunt nici pe departe marile câştiguri.

„Marile avantaje pe care asociaţiile de proprietari le câştigă încheind acest acord de mediere este că, în primul rând, furnizorul îşi ia angajamentul că anulează penalităţile, deci că aplică Legea 175 din 2010 – un aspect care nu era deloc clar până acum, căci furnizorii spuneau tot timpul că nu sunt de acord, că nu-i o lege bună ş.a.m.d.”.

„În al doilea rând, furnizorul îşi ia angajamentul că, de la momentul încheierii acestui acord şi până la plata ultimei rate prevăzute în graficul de eşalonare, furnizează neîntrerupt servicii, ceea ce este foarte important pentru că, până acum, una-două, sistau furnizarea”, a explicat prim-vicepreşedintele Federaţiei Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari (FJAP) din Galaţi, Antoneta Magdalena Gafiţuc. Organizaţia le acordă asociaţiilor de proprietari, la cerere, asistenţă în procesul de încheiere a acordului de mediere cu furnizorii de utilităţi. Până acum, FJAP a ajutat la semnarea câtorva zeci de asemenea acorduri, toate cu distribuitorul de apă caldă şi căldură Apaterm. „Circa 60-70 de acorduri de mediere între asociaţiile de proprietari şi Apaterm au fost făcute cu sprijinul Federaţiei. Sunt, însă, multe altele pe care asociaţiile le-au semnat fără sprijinul nostru”, a spus Antoneta Magdalena Gafiţuc.

Amânarea, o soluţie

Prin acordul de mediere, asociaţia de proprietari îşi asumă angajamentul că va achita, în tranşe, penalităţile aplicate de furnizor, în timp ce acesta din urmă îşi ia angajamentul că, pe durata plăţii eşalonate, nu va sista furnizarea de servicii către asociaţia în cauză şi, cel mai important, va respecta prevederile Legii 175 din 2010 privind ştergerea penalităţilor acumulate la întreţinere de populaţia cu venituri lunare mai mici de 1.000 de lei pe membru de familie.

Cum va fi posibil ca asociaţia să facă plăţi către furnizor şi, în acelaşi timp, să scape şi de penalităţi? FJAP a găsit soluţia: amână momentul începerii plăţilor până după expirarea termenului de aplicare a Legii 175, adică 23 iulie 2011. „De obicei, un acord între furnizorul de utilităţi şi asociaţia de proprietari se încheie cam aşa: «De comun acord, am stabilit următoarele: suma reprezentând penalităţi de întârziere aferente facturilor neachitate în perioada X va fi plătită în Y tranşe lunare, în cuantum de Z pe lună, începând cu data de W». Acolo unde am asistat asociaţiile de proprietari, noi am reuşit să negociem un termen: nu mai devreme de 1 septembrie 2011. În acest fel, în perioada care se scurge de la momentul încheierii acordului de mediere şi până la momentul primei plăţi, adică septembrie 2011, asociaţia poate şterge penalităţile proprietarilor restanţieri în condiţiile Legii 175 din 2010 şi poate merge la furnizor pentru a solicita anularea acelor penalităţi, urmând ca, din septembrie 2011, asociaţia să plătească restul din restanţa iniţială, adică ce nu a putut fi şters conform Legii 175”, a explicat prim-vicepreşedintele FJAP Galaţi.

După ce a încheiat acest acord de mediere cu furnizorul de utilităţi, asociaţia trebuie să încheie câte un acord similar cu fiecare dintre proprietarii cu datorii la întreţinere. „Proprietarul restanţier îşi ia angajamentul că îşi achită datoria de bază, iar asociaţia îşi ia angajamentul că, în momentul în care soldul proprietarului este zero, îi şterge acestuia penalităţile. Atenţie! Proprietarul trebuie să-şi plătească baza mai devreme de 1 iulie 2011, ca să aibă timp şi asociaţia să îi înainteze furnizorului solicitarea de anulare a penalităţilor în termenul prevăzut de Legea 175 (23 iulie 2011, n.r.)”, a precizat Antoneta Magdalena Gafiţuc.

http://www.viata-libera.ro/articol-S-a_gasit_o_solutie_la_stergerea_penalitatilor.html

Link to comment
Share on other sites

Dacă sentința nu e definitivă, încearcă să dai la pace cu președintele și administratorul. Adică îți plătești debitul restant „instantaneu”, acțiunea în instanță rămâne fără obiect iar pe mai departe rămâne ca asociația să lupte pentru scutirea ta de penalități.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Bun gasit!Am fost ieri sa duc consumul de apa la asociatia de locatari,si am intrebat ce acte imi trebuiesc sa beneficiez de hotararea legii 175.Presedintqa de asociatie mi-a comunicat ca trebuie sa completez 2 formulare la munca cu venitul,dar trebuie sa achit integral intretinerea.Am si eu o intrebare ca sincer nu am inteles:Ce angajament imi mai asum ca platesc restanta in 12 luni si atata valva pe aceasta lege daca ma puna sa achit toata suma restanta odata?E corect?Eu am inteles practic ca am la dispozitie 12 luni in care sa achit restanta si sa nu mi se mai aplice restantele...Ori si asta e o lege cu portite si mai multe subintelesuri?Daca cineva poate sa imi ofere un raspuns,daca presedinta de asociatie a avut dreptate sau nu...Va multumesc anticipat!

Edited by LIVIO70
Link to comment
Share on other sites

Bun gasit!Am fost ieri sa duc consumul de apa la asociatia de locatari,si am intrebat ce acte imi trebuiesc sa beneficiez de hotararea legii 175.Presedintqa de asociatie mi-a comunicat ca trebuie sa completez 2 formulare la munca cu venitul,dar trebuie sa achit integral intretinerea.Am si eu o intrebare ca sincer nu am inteles:Ce angajament imi mai asum ca platesc restanta in 12 luni si atata valva pe aceasta lege daca ma puna sa achit toata suma restanta odata?E corect?Eu am inteles practic ca am la dispozitie 12 luni in care sa achit restanta si sa nu mi se mai aplice restantele...Ori si asta e o lege cu portite si mai multe subintelesuri?Daca cineva poate sa imi ofere un raspuns,daca presedinta de asociatie a avut dreptate sau nu...Va multumesc anticipat!

Legea nr. 175 prevede scutirea de la plata penalitatilor aferente debitului principal daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

- platiti integral cotele de contributie restante la asociatia de proprietari (fara penalitati);

- venitul net minim pe membru de familie nu depaseste suma de 1000 lei.

Plata trebuie sa se faca insa in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a legii (care este 23.07.2010). Deci, calculand din acest moment, nu mai aveti chiar 12 luni...

Link to comment
Share on other sites

Buna dimineata! Stiti cumva daca mai pot beneficia de scutire la plata penalitatilor daca am fost actionata in judecata de catre Asociatia de proprietari?

Sigur ca da. Puteti solicita esalonarea platii daca va incadrati in acele conditii. Judecatorii sunt intelegatori in asemenea procese, iar asociatia nu se prea prezinta.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

„Legea Ciucă” privind ştergerea penalităţilor la întreţinere este blocată la Galaţi

Conducerea Apaterm susţine că nu poate acorda ştergerea penalităţilor, aşa cum prevede Legea 175/2010, din cauza faptului că penalităţile datorate de asociaţiile de proprietari pentru neplata la termen a energiei termice consumate, calculate de societatea de furnizare a apei calde şi căldurii, se regăsesc în penalităţile pretinse de către SC Electrocentrale.

SC Apaterm informează toţi locatarii Asociaţiilor de Proprietari că, în 23 iulie 2010, a fost somată de către SC Electrocentrale SA să plătească suma de 16.792.154,29 de lei, reprezentând penalităţi pentru neplata în termen a facturilor de energie termică livrată populaţiei gălăţene.

“În luna noiembrie 2010 au fost poprite toate conturile societăţii şi a fost încasată suma de 16.792.154,29 de lei. În luna martie 2011, furnizorul SC Electrocentrale Galaţi SA a poprit din nou conturile societăţii, pentru suma de 55.474.480,79 de lei, reprezentând penalităţi pentru neplata în termen a facturilor de energie termică livrată gălăţenilor”, spune George Cubasa.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

SC Apaterm informează toţi locatarii Asociaţiilor de Proprietari că, în 23 iulie 2010, a fost somată de către SC Electrocentrale SA să plătească suma de 16.792.154,29 de lei, reprezentând penalităţi pentru neplata în termen a facturilor de energie termică livrată populaţiei gălăţene.

“În luna noiembrie 2010 au fost poprite toate conturile societăţii şi a fost încasată suma de 16.792.154,29 de lei. În luna martie 2011, furnizorul SC Electrocentrale Galaţi SA a poprit din nou conturile societăţii, pentru suma de 55.474.480,79 de lei, reprezentând penalităţi pentru neplata în termen a facturilor de energie termică livrată gălăţenilor”, spune George Cubasa.

adevarul.ro

sa mai cante la alte garduri nenea cubasa. Obligatiile unei societati fata de alta societate nu-mi sunt imputabile mie. eu nu am nici un raport juridic cu electrocentrale, astfel incat, penalitatile apaterm catre electrocentrale o privesc personal.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Am auzit cum ca ar fi fost demisi cei de la conducerea Apaterm si Termocentrale; e pe bune ?

In consecinta, acum ar fi posibila stergea penalitatilor pentru cei care isi achita integral datoria curenta.

Ce stiti de lucrul asta ?

A trecut cineva, cu succes, prin procedura de stergere a penalitatilor ?

Link to comment
Share on other sites

Apaterm a contracarat prin acționarea în instanță a asociațiilor, prin Tribunalul Comercial, în scopul recuperării penalităților. Iar prin Tribunalul Comercial, lucrurile merg mai repede ca la judecătorie...

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Ştergerea penalităţilor se aplică la Galaţi

Conducerea Apaterm a decis să pună în aplicare „Legea Ciucă”, care prevede ştergerea penalităţilor la întreţinere în cazul locatarilor care îşi achită datoria de bază şi care au în familie un anumit venit pe fiecare membru. Mai exact, este vorba de Legea 175, care a intrat în vigoare încă de anul trecut şi care prevede că locatarii care au venituri mici aveau la dispoziţie un an de zile pentru a beneficia de această facilitate.

Pe ultima sută de metri, gălăţenii pot beneficia de acest lucru, şi asta după ce noua conducere a Apaterm, formată din directorul general şi reprezentanţii administratorului judiciar, au decis să aplice legea în speranţa că nivelul încasărilor societăţii va creşte. Termenul limită pe care îl au gălăţenii care doresc să profite de această facilitate este 23 iulie, dată până la care pot fi depuse la asociaţiile de locatari sau proprietari cererile respective, prin care se solicită acest lucru, şi asta cu condiţia ca datoria de bază să fi fost plătită.

Condiţia de bază cerută de SC Apaterm este ca locatarii să depună o cerere la asociaţia de proprietari şi să-şi achite, până pe 23 august, datoria de bază. Dosarul care urmează să fie completat cu toate actele cerute de Apaterm, şi nu sunt puţine, trebuie depus la sediul societăţii până la data de 23 august, când expira valabilitatea actului normativ. În termen de 30 de zile de la primirea solicitării Apaterm va analiza dosarele şi va stabili dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru aplicarea legii.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Continutul dosarului este cel din posturile anterioare ?

Presedintele asociatiei mele va face tot posibilul sa ma induca in eroare, deci trebuie sa fiu pregatit.

Sa inteleg ca trebuie sa platesc datoria pina la data de 23 Iulie, dar dosarul trebuie facut pina la 23 August, da ?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.