Sari la conținut

Un informatician din Tecuci, în Silicon Valley


dcp100168

Postare recomandata

Din Tecuci, în Silicon Valley, un informatician cu suflet mare: ”Vreau să creez tehnologii care ajută oamenii”

Dependenţi, în mare măsură, de tehnologie, am ajuns să trăim într-o lume a aplicaţiilor de tot felul, de la cele care ne numără paşii, orele de somn sau caloriile din farfurie, până la cele complexe, care ne pot face viaţa mai uşoară. Dar ce-aţi spune de o aplicaţie care să vă analizeze în timp real postura pe care o aveţi în faţa calculatorului? Iar la fiecare oră, să vă amintească să vă ridicaţi, să faceţi câţiva paşi sau câteva exerciţii fizice care să vă ajute să vă corectaţi postura şi să vă scape de chinuitoarele dureri de spate, umeri şi nu numai? O asemenea aplicaţie - care poate folosi camera calculatorului sau orice cameră ataşată - este creaţia unui tânăr de excepţie, născut în Tecuci, judeţul Galaţi: Ion-Alexandru Secară.

Născut în 1998, la Tecuci, Ion-Alexandru Secară a ales, încă din copilărie, drumul către o carieră în inginerie software. „Dezvoltarea de software, ce poate schimba viaţa oamenilor în bine, este cea mai mare pasiune a vieţii mele”, ne-a mărturisit din San Francisco, California. Aici locuieşte de aproximativ un an, pentru că face parte din Silicon Valey Internship Program, o asociaţie foarte competitivă care îi aduce laolaltă pe cei mai buni ingineri în informatică din întreaga lume. Merită să-i aflaţi povestea pe care a avut amabilitatea să ne-o împărtăşească.

Tecuci, Iaşi, Bucureşti, Tbilisi

„Am 21 de ani și m-am născut în Tecuci, dar mi-am petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Iaşi și Bucureşti”, îşi începe povestea Ion-Alexandru Secară. Pentru că ziarul “Viaţa liberă” este gălăţean, prima noastră curiozitate a fost legată de locul naşterii lui şi mai ales dacă mai există ceva ce-l leagă de acest oraş.

„Mama mea este din Tecuci şi a vrut ca şi eu să mă nasc acolo. Am locuit în Tecuci timp de doi ani, când eram foarte mic, şi, în continuare, bunica mea şi câţiva verişori locuiesc acolo”, ne-a mărturisit tânărul. 

A locuit patru ani în Iaşi, apoi în Bucureşti, iar la vârsta de 13 ani s-a mutat cu părinţii în Tbilisi, Georgia. La momentul plecării din ţară, era elev la Colegiul „Tudor Vianu”, din Bucureşti, iar la Tbilisi a început clasa a IX-a şi a terminat studiile liceale: „Georgia e o ţară cu adevărat specială, oamenii sunt foarte primitori, au o mâncare foarte bună, au nişte peisaje absolut incredibile, iar educaţia pe care am primit-o acolo a fost foarte bună”, a povestit Ion-Alexandru Secară, într-un interviu difuzat de Radio România Internaţional.

Tecuceanul a urmat un liceu privat, unde a studiat în limba engleză, dar a luat şi câteva cursuri de georgiană şi rusă, depăşind nivelul de bază al acestor limbi.

Student la St. Andrews

În 2015, deşi primise oferte din partea unor universităţi din SUA şi Europa de Vest, a ales să meargă la Universitatea St. Andrews, din Scoţia, Marea Britanie, cunoscută pentru că aici au studiat personalităţi ca ducele şi ducesa de Cambridge, Prințul William și Kate Middleton. 

Ion-Alexandru Secară a făcut această alegere pentru renumitul departament de informatică al universităţii, dar nu numai: „Educaţia este plătită de guvernul scoţian, efectiv nu există o taxă de şcolarizare. Lumea este foarte primitoare, iar departamentul de informatică este recunoscut la nivel mondial. Am avut sentimentul că mă va ajuta să-mi aprofundez cunoştinţele în domeniul informaticii şi de acolo să mă propulsez mai departe în lume”, spune tânărul.

Întrebat despre traseul profesional urmat până acum, Ion-Alexandru Secară ne-a declarat: „Am lucrat, anterior, ca inginer de software, la Iron Sheep Tech (un startup românesc din Bucureşti), Adobe şi Intuit. Am ales o cale către o carieră în inginerie software, deoarece dezvoltarea de software ce poate schimba viaţa oamenilor în bine este cea mai mare pasiune a vieţii mele”.

Alături de cele mai sclipitoare minţi din lume

„În ultimul meu an de universitate, am fost acceptat într-un program foarte competitiv, numit Silicon Valley Internship Program, care îi aduce pe cei mai buni ingineri software să lucreze pentru start-up-uri în Silicon Valley. Procesul de recrutare a durat aproximativ cinci luni, aşa că a trebuit să rămân concentrat permanent, pentru a-mi îndeplini unul dintre visele vieţii mele, acela de a ajunge în California. 

Viaţa în Silicon Valley este diferită de orice am experimentat înainte. Oamenii de aici muncesc foarte mult. Mediul este extrem de competitiv, deoarece lucrez alături de unele dintre cele mai inteligente și mai creative minţi din lume. Mai sunt multe de învăţat, dar, de asemenea, cred ca am şi multe de oferit”, afirmă tecuceanul.

Soluţii la probleme reale

Ion-Alexandru Secară şi-a dorit întotdeauna să-şi folosească informaţiile şi cunoştinţele dobândite, pentru a rezolva probleme reale, cu care atât el, cât şi cei din jurul lui, se confruntă.

„De când eram copil, lucram la mici proiecte care rezolvau probleme pe care eu le observam în jurul meu. Primul software pe care l-am dezvoltat a fost o aplicaţie de mobil pentru persoane cu Alzheimer care nu mai ţineau minte cum să ajungă acasă. Vecinul familiei mele, la acea vreme, suferea de această problemă şi mă gândisem că pot să îl ajut folosind cunoştinţele mele în informatică”, îşi aminteşte informaticianul.

Au urmat proiecte legate de diabet, analize de sânge şi dietă, pe care le-a dezvoltat, dar despre care afirmă că nu s-au ridicat aşteptărilor. Dar asta nu l-a descumpănit! „În ciuda faptului că aceste proiecte nu au funcţionat, eram mulţumit că am învăţat foarte multe pentru a dezvolta aplicaţii de calitate şi mai înaltă şi am rămas încrezător că pot dezvolta ceva care să aducă cu adevărat valoare vieţii oamenilor. Întotdeauna îmi bazez ideile pe aspectele şi problemele pe care oamenii din jurul meu le întâmpină. Atunci când rezolvi o problemă cu care o persoană se confruntă, ai şanse mult mai mari ca acea persoana să folosească tehnologia pe care o creezi”, spune Ion-Alexandru Secară.

PostureHealth

Aşa se numeşte aplicaţia care ne-ar putea scuti de chinuitoarele dureri de spate şi nu numai, pe care le resimţim din plin atunci când petrecem ore în şir în faţa calculatorului. Mai ales acum, pe timp de pandemie!

„În timp ce studiam la St. Andrews, am început să îmi dau seama ca postura mea este groaznică şi începeam să simt dureri de spate după ce stăteam în faţa unui calculator pentru perioade îndelungate de timp. Privind în jurul meu, mi-am dat seama că nu sunt singurul care suferă din această cauză. Prin urmare, în urmă cu aproape doi ani, m-am alăturat unui proiect open-source care dezvolta software pentru a recunoaște întregul corp al unei persoane, sub forma unei structuri scheletice. După trei luni, am părăsit proiectul open-source, fiind încrezător că am acumulat suficiente cunoștinţe pentru a putea dezvolta propriul algoritm de recunoaştere a corpului, pe care doream să-l folosesc pentru a-mi îmbunătăţi propria postură.

În ultimul meu an de universitate, am putut dezvolta un prototip de bază, care îmi evaluează postura în timp real şi îmi aduce aminte să fac o pauză şi să mă ridic la fiecare oră. Unii dintre prietenii mei au văzut proiectul şi au vrut şi ei să-l folosească, pentru că şi ei se confruntau cu aceeaşi problemă. Văzând valoarea din software-ul pe care l-am dezvoltat, am decis să îl brevetez când am ajuns în SUA”, ne-a declarat Ion-Alexandru.

După cum explică, respectiva aplicaţie foloseşte camera calculatorului sau orice cameră ataşată.

Pentru invenţia sa, tecuceanul a primit deja o ofertă generoasă din partea unei cunoscute companii internaţionale de telefonie. „Eu am ales să nu-mi vând ideea, pentru că vreau să aduc o valoare în plus în viaţa oamenilor, decât o valoare financiară mie. Planul meu este să îmi deschid o companie în jurul acestei invenţii. Compania aş deschide-o aici, în San Francisco. Deocamdată mă preocupă interfaţa programului, astfel încât să fie cât mai uşor de folosit”, a spus tecuceanul, la Radio România Internaţional. 

Pasiuni: sport, lectură şi pasteluri

Ce interese ar putea avea, în timpul liber, un tânăr pasionat de mic de informatică şi care a participat la diferite competiţii şi olimpiade naţionale de profil, inclusiv la un concurs de eseuri pe teme spaţiale, organizat de NASA, unde a câştigat locul al doilea? Ei bine, aflaţi că lui Ion-Alexandru Secară îi place să alerge zinic, să meargă la sală, dar mai ales să citească.

După cum mărturisea la Radio România Internaţional, două cărţi l-au impresionat în special: “Prima se numeşte «The One Minute Manager» - «Managerul de un minut», care explică foarte bine că totul trebuie să fie concis şi să fie explicat cât mai repede şi mai uşor pentru persoanele pe care le manageriezi. A doua carte, «Zero to One» - «De la zero la unu» scrisă de Peter Thiel, care are o experienţă enormă în domeniul antreprenorial şi al afacerilor şi a explicat foarte bine probleme cu care s-a confruntat de-a lungul vieţii lui şi ce soluţii a găsit”. De asemenea, este interesat şi de egalitatea socială, cu privire la care îşi desăvârşeşte educaţia.

Însă activitatea care, după cum mărturiseşte informaticianul, "îi ia mintea de la muncă" este desenatul cu pasteluri. Desenează, în general, peisaje, dar şi orice vede şi îl impresionează atunci când călătoreşte. 

Perspectivă internaţională asupra lumii 

Adolescenţa petrecută în Georgia, studenţia în Scoţia şi acum experinţa din California şi-au pus amprenta asupra lui Ion-Alexandru Secară. A învăţat mai multe limbi străine şi creează mai uşor conexiuni cu persoane din alte ţări.

„Locuind în aşa de multe ţări, m-a ajutat foarte mult să am o perspectivă internaţională asupra culturilor. M-a făcut să înţeleg că fiecare popor are diferite probleme, diferite superstiţii, tradiţii şi m-a făcut să preţuiesc nu doar valorile fiecărei ţări, ci valorile umane în general”, spune, cu emoţie. Chiar dacă în fiecare zi petrecută departe de România îi este dor de părinţii cu care vorbeşte zilnic, dor de spiritul românesc, de români, de a vorbi limba română zilnic, de a-şi vedea prietenii şi de a fi acasă.

Tocmai de aceea planul lui este să se întoarcă în Romînia: „Vreau să înţeleg exact modelul american de a vinde, de a face marketing, de a crea invenţii, de a înţelege cu adevărat problemele care există şi cum să creez soluţiile adecvate. Iar când voi considera că am căpătat suficientă experienţă vreau să mă întorc în România ca să pot să ajut. Vreau să educ persoanele din România interesate de a crea propria afacere, de a înţelege problemele comunităţii din care fac parte şi de a veni cu soluţii practice".

Despre România, la superlativ

„Unde şi cum vă vedeţi peste 20 de ani?”, a fost penultima dintre întrebările pe care i le-am adresat tecuceanului. „Este incredibil să mă gândesc că atunci o să am 41 de ani! Sunt încrezător că în 20 de ani voi reuşi să creez şi să aplic tehnologii care să ajute cât mai multe persoane din jurul meu şi din această lume. Potenţialul informaticii este infinit, iar eu vreau să folosesc o parte din acest potenţial pentru a face vieţile oamenilor şi mai bune”, ne-a răspuns Ion-Alexandru Secară.

Am lăsat pentru final întrebarea cheie pe care o adresăm fiecăruia dintre românii invitaţi în pagina de Diaspora, oameni care, prin munca şi valoarea lor, şi-au câştigat locul în lume: „Ce-i mai leagă de România?”.

„Fără niciun dubiu, România este ţara mea de suflet. Familia mea se află în continuare acolo şi vreau să mă întorc acasă atunci când voi putea să aduc o valoare majoră societăţii din România. Vreau să ajut cât mai mulţi antreprenori şi tineri care vor cu adevărat să dezvolte şi să creeze inovaţii tehnologice”, ne-a răspuns Ion-Alexandru Secară.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.