dcp100168 Posted August 24, 2020 Share Posted August 24, 2020 Doi producători de cătină din Caraş-Severin şi Galaţi investesc 2,5 milioane lei în procesare Ionuţ Adrian Andon din judeţul Caraş-Severin şi Adrian Leica din judeţul Galaţi, ambii cultivatori de cătină, au luat fonduri europene de 1,1 milioane de lei, respectiv 1,4 milioane de lei pentru a construi spaţii de condiţionare şi procesare a cătinei, asfel încât să poată desface într-un timp scurt materia primă pe piaţă, fiind un produs perisabil. „Numărul producătorilor de cătină creşte de la an la an, dar consumul nu a crescut. Cătina nu se mănâncă în stare brută, iar unităţile de procesare ne lipsesc, dar şi piaţa de desfacere. Avem materie primă, dar ne lipsesc produsele finite. Noi acum investim într-o hală de selectare şi condiţionare a cătinei, dar apoi o dăm vrac către procesatori din străinătate, căci în România se procesează foarte puţin“, spune Ionuţ Adrian Andon, care deţine o afacere de tip întreprindere individuală. Totodată, Adrian Leica, un marinar din Galaţi, ce deţine 6 hectare de cătină în localitatea Malu Alb, acum investeşte 1,4 milioane de lei în construirea unei hale pentru condiţionarea materiei prime şi îşi propune să semneze un contract cu un mare procesator în următorul an. Acesta estimează o producţie de 40-60 de tone de cătină în anul 2020. Producătorul susţine că preţul unui kilogram de cătină porneşte de la 6 lei, în timp ce în Mega Image, de exemplu, un suc bio de cătină şi fructe de pădure de 0,33 ml costă 12 lei, potrivit datelor de pe site-ul companiei. zf.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now