Sari la conținut

Un administrator de firmă a mituit-o pe șefa Inspecției Fiscale


dcp100168

Postare recomandata

Fost şef de serviciu de la Direcţia Finanţelor Publice Galaţi, trimis în judecată de DNA după ce ar fi cerut şi primit bani de la reprezentantul unor firme, pentru a trece cu vedea unele nereguli

Un fost şef de serviciu de la Direcţia Finanţelor Publice Galaţi a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru două fapte de luare de mită, după ce ar fi cerut şi ar fi primit bani de la reprezentantul unor firme pentru a trece cu vederea nereguli constatate în urma unor controale făcute la două societăţi comerciale. Banii ar fi fost remişi prin intermediul unei subordonate, trimisă şi ea în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Mariana Ion-Cozma, la data faptei şef Serviciu Inspecţie Fiscală din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi, pentru două infracţiuni de luare de mită, Roxana-Cristina Grigorescu, la data faptei inspector principal la serviciul menţionat, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, totodată, au fost trimişi în judecată reprezentantul unor societăţi comerciale, pentru dare de mită şi evaziune fiscală în formă continuată, şi alte două persoane fizice, pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriu, procurorii arată că, în calitate de şef al Serviciului de Inspecţie din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Galaţi, inculpata Ion-Cozma Mariana ar fi pretins şi ar fi primit de la reprezentantul de fapt al unor societăţi comerciale, prin intermediar, sumele de 4.500 lei şi 2.900 lei, în anii 2013, respectiv 2014, pentru ca în schimb să favorizeze două societăţi comerciale, cu ocazia unor controale inopinate.

Într-una din cele două situaţii, pretinderea şi primirea s-a făcut şi cu ajutorul inculpatei Grigorescu Roxana-Cristina, subordonata lui Cozma.

"Concret, sumele de bani ar fi fost primite sub aparenţa a două contracte de acordare de burse private ce figurează a fi încheiate între cele două societăţi comerciale şi o persoană din familia inculpatei Ion-Cozma Mariana, pentru ca în schimb aceasta să avizeze actele de control ale societăţilor respective, din care să fie trecute cu vederea unele nereguli constatate. Independent de faptele descrise anterior, reprezentantul societăţilor comerciale ar fi înregistrat în evidenţa contabilă a uneia dintre societăţile pe care le controla, cu ajutorul altor două persoane, achiziţii nereale de bunuri (cereale şi îngrăşăminte chimice), respectiv ar fi declarat fiscal achiziţii nereale, pentru a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale în sumă totală de 484.362 lei", arată DNA.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 484.362 lei, reprezentând prejudiciu în dauna statului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galaţi.

news.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

Un administrator de firmă a mituit-o pe șefa Inspecției Fiscale

Faptele au fost comise în 2013 și 2014, dar dosarul a ajuns pe masa judecătorilor abia în 2020. O parte din fapte s-au prescris, dar protagoniștii acestei povești cu iz penal sunt în continuare judecați pentru dare și luare de mită.

Tribunalul Galați a constatat în 22 martie 2023 că faptele de evaziune fiscală de care fusese acuzat Cătălin Dan Crihană, administrator al unor firme din Galați, s-au prescris, așa cum s-a întâmplat și în cazul a doi complici de-ai săi, Liviu Dan Roman și Nuți Răutoiu, judecați pentru complicitate la infracțiunea amintită.

Chiar dacă faptele s-au prescris, legea prevede recuperarea prejudiciului creat statului, care în acest caz a fost estimat de către DNA Galați la 484.362 de lei. Cătălin Dan Crihană va fi judecat în continuare pentru dare mită, în timp ce Mariana Ion-Cozma, la data faptelor șef Serviciu Inspecție Fiscală din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, și Roxana-Cristina Grigorescu, la data faptelor inspector principal la serviciul amintit, vor răspunde pentru acuzațiile de luare de mită și complicitate la aceeași faptă. Decizia instanței nu este definitivă.

Procurorii anticorupție din Galați au stabilit că, în calitate de șef al Serviciului de Inspecție din cadrul Direcției Finanțelor Publice Galați, Mariana Ion-Cozma ar fi pretins și ar fi primit de la Cătălin Dan Crihană, prin intermediar, sumele de 4.500 lei și 2.900 lei, în anii 2013, respectiv 2014, pentru ca în schimb să favorizeze două societăți comerciale, cu ocazia unor controale inopinate.

Într-una din cele două situații, pretinderea și primirea s-a făcut și cu ajutorul Roxanei-Cristina Grigorescu (subordonata șefei Serviciului de Inspecție Fiscală). Potrivit anchetatorilor, sumele de bani ar fi fost primite sub aparența a două contracte de acordare de burse private ce figurează a fi încheiate între cele două societăți comerciale și o persoană din familia Marianei Ion-Cozma, pentru ca în schimb aceasta să avizeze actele de control ale societăților respective, din care să fie trecute cu vederea unele nereguli constatate.

Cu ocazia verificărilor, procurorii Anticorupție au descoperit că Dan Cătălin Crihană ar fi înregistrat în evidența contabilă a uneia dintre societățile pe care le controla, cu ajutorul altor două persoane, achiziții nereale de bunuri (cereale și îngrășăminte chimice), respectiv ar fi declarat fiscal achiziții nereale, pentru a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale în sumă totală de 484.362 lei. 

adevarul.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 9 months later...

Fostă șefă la Fisc, condamnată pentru luare de mită

Mariana Ion Cozma, fosta șefă a Serviciului Inspecție Fiscală din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, a primit cinci ani de închisoare cu executare pentru că a cerut și a primit mită ca să favorizeze două firme cu ocazia unor controale inopinate.

Tribunalul Galați a condamnat-o în 25 ianuarie 2024 pe Mariana Ion Cozma, la data faptelor șef Serviciu Inspecție Fiscală din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, la cinci ani de închisoare cu executare pentru mai multe fapte de luare de mită.

Roxana-Cristina Grigorescu, la data faptelor inspector principal la serviciul amintit, a primit trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită.

Cătălin Dan Crihană, administrator al unor firme din Galați, a primit doi ani de închisoare pentru dare de mită, la care s-au adăugat 733 de zile de închisoare dintr-o pedeapsă de 7 ani la care fusese condamnat anterior.

Decizia instanței nu este definitivă.

Tribunalul Galați a constatat că faptele de evaziune fiscală de care fusese acuzat Cătălin Dan Crihană, administrator al unor firme din Galați, s-au prescris, așa cum s-a întâmplat și în cazul a doi complici de-ai săi, Liviu Dan Roman și Nuți Răutoiu, judecați pentru complicitate la infracțiunea amintită. Chiar dacă faptele de evaziune fiscală s-au prescris, legea prevede recuperarea prejudiciului creat statului, care în acest caz a fost stabilit de judecători la peste 480.000 de lei, bani pe care Cătălin Dan Crihană, Liviu Dan Roman și Nuți Răutoiu trebuie să îi returneze ANAF în contul TVA dedusă nelegal și impozitului pe profit suplimentar de plată, la care se adaugă dobânzi și penalități.

Procurorii anticorupție din Galați au stabilit că, în calitate de șef al Serviciului de Inspecție din cadrul Direcției Finanțelor Publice Galați, Mariana Ion Cozma ar fi pretins și ar fi primit de la Cătălin Dan Crihană, prin intermediar, sumele de 4.500 lei și 2.900 lei, în 2013 și 2014, pentru ca în schimb să favorizeze două societăți comerciale, cu ocazia unor controale inopinate. Într-una din cele două situații, pretinderea și primirea s-a făcut și cu ajutorul Roxanei-Cristina Grigorescu (subordonata șefei Serviciului de Inspecție Fiscală la acea vreme). Potrivit anchetatorilor, sumele de bani ar fi fost primite sub aparența a două contracte de acordare de burse private ce figurează a fi încheiate între cele două societăți comerciale și fiul Marianei Ion Cozma, pentru ca în schimb aceasta să avizeze actele de control ale societăților respective, din care să fie trecute cu vederea unele nereguli constatate. Cu ocazia verificărilor, procurorii anticorupție au descoperit că Dan Cătălin Crihană ar fi înregistrat în evidența contabilă a uneia dintre societățile pe care le controla, cu ajutorul altor două persoane, achiziții nereale de bunuri (cereale și îngrășăminte chimice), respectiv ar fi declarat fiscal achiziții nereale, pentru a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale în sumă totală de peste 480.000 de lei.

adevarul.ro

Șefă din Fiscul gălățean, condamnată la cinci ani de închisoare

Fosta șefă a Serviciului Inspecție Fiscală din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare pentru că a pretins și a luat șpagă ca să ”ierte” două firme cu datorii mari la bugetul de stat. Decizia Tribunalului, prin care mai sunt trimiși după gratii un inspector și patronul celor două firme, nu este definitivă și a fost deja atacată la Curtea de Apel. 

Sentința prin care Mariana Ion-Cozma, fosta șefă a Serviciului Inspecție Fiscală din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită a fost dată de Tribunalul Galați zilele trecute. Decizia, dată în primă instanță, vizează fapte petrecute în urmă cu circa zece ani și care au ca obiect primirea de mită de către funcționara care avea, printre altele, atribuții de control. Odată cu Mariana Ion-Cozma a fost condamnată și Roxana-Cristina Grigorescu, care, la acel moment, era inspector principal la serviciul amintit. Aceasta a primit trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, în timp ce Cătălin Dan Crihană, administratorul unor firme din Galați, a primit doi ani de închisoare pentru dare de mită, la care s-au adăugat 733 de zile de închisoare dintr-o pedeapsă de șapte ani la care fusese condamnat anterior. În ceea ce îl privește pe acesta din urmă, nu pedeapsa închisorii este cea mai grea, ci obligațiile fiscale de aproape 100.000 de euro pe care va trebui să le achite, conform deciziei instanței. Tribunalul a hotărât că afaceristul va trebui să vireze în conturile Fiscului, aferente celor două firme vizate de controale pentru că a dat mită, TVA-uri deduse nelegal și impozite neachitate în valoare totală de 481.319 lei. Aceste sume, Crihană va trebui să le achite în solidar cu alți doi complici, Liviu Dan Roman și Nuți Răutoiu, judecați în același dosar.

Conform rechizitoriului prin care a fost trimisă în judecată, Mariana Ion-Cozma ar fi pretins și ar fi primit de la Cătălin Dan Crihană, prin intermediar, sumele de 4.500 lei și 2.900 lei, în ianuarie 2013 și în septembrie 2014, pentru ca în schimb să favorizeze două societăți comerciale, cu ocazia unor controale inopinate. La una dintre cele două ”înțelegeri”, intermediară ar fi fost Roxana-Cristina Grigorescu, la acea dată inspector la Fisc. Pentru a nu da de bănuit, cele două sume au fost ”mascate” prin două contracte prin care firmele administrate de Crihană acordau burse private fiului Marianei Ion-Cozma. În schimbul acestora, mama-șefă la Fisc ar fi urmat să avizeze favorabil controalele la cele două societăți ale lui Crihană, în ciuda faptului că acestea aveau nereguli în acte și mari datorii la bugetul de stat. Realitatea care se dorea a fi trecută cu vederea consta în faptul că administratorul înregistrase în evidențele contabile achiziții nereale de mărfuri, pentru a se sustrage de la plata de taxe și impozite în valoare de 481.319, exact suma stabilită de Tribunal spre a fi restituită. 

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.