Jump to content

Învăţământul gălăţean în anul şcolar 2020-2021


dcp100168

Recommended Posts

Clasele modulare ar putea rezolva lipsa spaţiilor din şcoli

Una dintre problemele care determină dezbateri intense la ora actuală este cea legată de modul în care va putea începe şcoala din toamnă, în condiţiiile în care criza coronavirusului impune condiţii speciale de desfăşurare a cursurilor. Deşi vorbim de o lună şi o săptămână până la debutul noului an şcolar, nu se ştie cum se vor putea desfăşura cursurile cu efective de elevi reduse la jumătate, în condiţiile în care Galaţiul se confruntă cu o criză acută de spaţii în şcoli.

Deşi sună neprietenos, amenajarea unor clase în aşa-numitele containere sau construcţii modulare este o soluţie deloc de neglijat de către autorităţile gălăţene. Respectivele module sunt dotate cu toate utilităţile la standarde europene, nu arată deloc a containere şi sunt adoptate cu succes de către unităţi de învăţământ din întreaga lume, dar şi din România.
Încă de anul trecut, când nu se punea problema riscului de infectare cu coronavirus, Primăria Bucureşti a achiziţionat containere pentru şcoli cu ştaif, unde elevii învăţau în mai multe schimburi, din cauza multelor solicitări ale părinţilor pentru a-şi înscrie copiii acolo. Liceul "Jean Monet", o şcoală din Drumul Taberei, dar şi Şcoala "Nicolae Iorga" din sectorul 6 au fost dotate încă din 2019 cu construcţii modulare, pentru ca elevii să poată face ore cu durată normală. Cum soluţia este pentru Româmia destul de nouă, unii părinţi, speriaţi de denumirea "container", şi-au retras copiii de la şcolile respective, însă, după ce s-au lămurit care sunt condiţiile, i-au adus înapoi.
Clasele modulare sunt gata în câteva zile, sunt izolate fonic şi termic şi conectate la utilităţi şi curent. Chiar şi celebra Şcoala Americană din Bucureşti, unde oamenii cu bani plătesc între 5.000 şi 20.000 de euro pentru a-şi înscrie copiii, funcţionează în astfel de construcţii modulare, care le oferă posibilităţi să desfăşoare ore de calitate cât mai bună.
În Timişoara, primarul s-a gândit încă din luna aprilie să achiziţioneze astfel de containere pentru trei dintre unităţile supraaglomerate, conştient fiind de faptul că anul şcolar sub auspiciile crizei coronavirusului nu va mai putea începe în aceleaşi condiţii ca şi până acum. Containerele au costat aproximativ 1,6 milioane de lei, fără TVA, anunţa edilul oraşului, pe pagina sa de Facebook, încă dinainte de a se încheia anul şcolar precedent.
Din nefericire, timpul este foarte scurt, iar autorităţile trebuie să acţioneze rapid, pentru că soluţia va fi adoptată de mai multe judeţe, fiind singura care poate salva începerea anului şcolar în condiţii de siguranţă. Pe fondul pandemiei şi al solicitărilor multiple, preţul acestor module ar putea creşte, dacă nu se acţionează din timp. Iar firmele ar putea să nu facă faţă solicitărilor, ajungându-se astfel ca o amplasare care durează în medie câteva zile să întârzie cu lunile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Peste un milion de euro alocaţi pentru deschiderea şcolilor în condiţii de siguranţă, la Galaţi

Consilierii locali au aprobat, joi, la propunerea primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, sumele necesare pentru funcţionarea în bune condiţii a unităţilor de învăţământ, în contextul pandemiei.

În urma rectificării bugetare, s-au suplimentat cheltuielile de funcţionare a unităţilor de învăţământ cu suma totală de 5.637.000 de lei, pentru achiziţionarea de laptopuri şi camere web necesare derulării activităţii şcolare, precum şi pentru materiale (măşti şi dezinfectanţi) în vederea combaterii răspândirii COVID -19.

Astfel, se vor aloca 2.785.000 de lei pentru laptopuri şi camere web, precum şi 2.500.000 de lei pentru măştile necesare celor 33.213 de elevi din cele 48 de şcoli şi licee de la nivelul municipiului Galaţi, precum şi 352.000 de lei pentru materiale sanitare şi dezinfectanţi în 18 grădiniţe, cu un total de 4.656 de copii. 

Pentru fiecare sală de clasă se va putea asigura câte un laptop şi o cameră web, iar pentru fiecare copil şi profesor câte o mască pe zi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cum va începe noul an şcolar în judeţul Galaţi

La Suhurlui, copiii vor învăţa deocamdată doar online din cauza numărului de infectări cauzate de noul coronavirus, număr care a dus la creşterea indicelui de infectare. În Galaţi însă, mai multe şcoli încep cursurile tot oline, dar nu din cauza indicelui de infectare, ci a faptului că sunt în reabilitarea. Tot online vor începe grădiniţa şi preşcolarii care sunt înscrişi la câteva dintre grădiniţele situate la parter de bloc (vezi galeria foto). Este vorba despre acele grădiniţe care au intrare comună cu blocul la parterul căruia se află.

În scenariul «roşu» de începere a şcolilor se vor face doar cursuri online, în cazul celor care intră pe scenariul «galben», procesul de învăţământ se va derula combinat, preşcolarii, elevii din învăţământul primar, clasele a VIII-a, dar şi cei de a XII-a vor merge la şcoală fizic, cu respectarea traseelor, a purtării măştii, dezinfecţie, spaţiere. Restul elevilor, cei de la celelalte clase de gimnaziu, nu cele terminale, deci mai puţin clasa a VIII-a, vor învăţa prin rotaţie, una, două săptămâni online şi apoi revenirea la şcoală.

„Confortm legislaţiei, la două săptămâni se calculează incidenţa cazurilor de îmbolnăvire, comunicăm Inspectoratului Şcolar, la rândul lor dumnealor către şcolile din zonele respective şi directorii decid un plan, plan care este avizat şi de Inspectorat şi de noi, dar şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Deocamdată, pe ceea ce am calculat noi, au ieşit nişte localităţi care depăşesc incidenţa de 1%. Este vorba despre oraşul Târgu Bujor, despre Cuza Vodă, Schela, Suhurlui, Tuluceşti, Vânători. Noi vom face săptămânal după începerea anului şcolar această analiză şi, probabil, joia sau vinerea vom comunica datele la Inspectoratul Şcolar şi la CJSU şi se va decide maniera în care se va continua derularea procesului  de învăţământ. Şcolile vor începe, dar cele nominalizate, cu incidenţă uşor peste indicele peste unu, cu măsurile de rigoare şi conform unuia dintre scenarii. Suhurluiul ar trebui să înceapă şcoala doar online, celelalte cinci vor începe în scenariul «galben»“, a precizat dr. Mihaela Ghiurcă, DSP Galaţi.

În zona rurală a judeţului Galaţi deja există recomandările privind începerea şcolii în scenariul «roşu» şi «galben». „În cazul de faţă sunt cinci localităţi care nu pot începe decât pe «galben» sau pe «roşu» şi una singură care va începe doar pe «roşu», este vorba despre Suhurlui, unde numărul de cazuri este de 7,8 la mia de locuitori. Am făcut un demers din momentul în care am primit de la DSP aceste informaţii, am luat legătura cu şcolile, cu directorii, respectiv cu primarii din aceste localităţi.
La Târgu Bujor, la liceu există în curs de  achiziţie, din ce mi-a spus atât directorul, cât şi primarul, 150 de tablete, dezinfectanţii îi aveau pentru două, trei săptămâni, primarul va prinde în buget bani pentru a merge mai mult de trei săptămâni şcoala şi numărul de măşti era destul de limitat. Au rămas de la examenele organizate de Inspectoratul Şcolar, 150.000 de măşti şi le voi da către unităţile de învăţământ, acolo unde sunt necesare, în cazul de faţă este vorba despre liceul şi şcoala de la Târgu Bujor unde voi trimite un număr de măşti ca să fie acoperită perioadă până când vor reuşi să îşi achiziţioneze.
La Schela este o problemă, dar vom căuta soluţii în perioada următoare, pentru că acolo conturile primăriei sunt blocate şi vor trebui, având în vedere că nu mai există posibilitatea de a intra în scenariul «verde», adică cu toată lumea la şcoală, să aibă un număr minim de dispozitive pentru a putea să le folosească pentru învăţământul online.
La Tuluceşti va avea loc luni achiziţia, sunt contractate deja 400 de tablete. I-am sesizat şi doamnei ministru că există o cerere foarte mare pe piaţă şi sper ca cei care au promis că respectă un contract să respecte şi termenele pe care le au.
La Cuza Vodă aveau doar 250 de măşti, dar le putem pune noi la dispoziţie, şi pregăteau caietele de sarcini pentru achziţionare de tablete. Le-am indicat că pe site-ul ONAC există un proiect pe care îl pot folosi primarii pentru a putea achiziţiona.
La Suhurlui mi s-a spus că au contractul semnat şi tabletele trebuie doar să vină.
La Vânători nu alocase încă sumele, dar se va face o şedinţă de Consiliu Local miercuri şi m-au asigurat că se vor aloca sumele necesare astfel încât şcoala să înceapă, aşa cum se poate în condiţiile date“, a explicat Onuţ Atanasiu, inspector şcolar general, IŞJ Galaţi.

Decizia finală este luată însă de consiliile de administraţie ale şcolilor şi de către părinţi.  Astfel, în funcţie de ce au propus consiliile de administraţie şi părinţii, în judeţul Galaţi sunt 247 de unităţi de învăţământ care şi-ar dori să înceapă pe «verde», în momentul în care am cerut aceste scenarii nu aveam încă de la DSP datele statistice, s-ar putea să nu fie cifrele exacte, cinci unităţi vor începe pe «roşu» şi 72 vor începe pe «galben». Şi în oraşul Galaţi vor fi unităţi de învăţămănt care încep şcoală fie în scenariul «roşu» fie în cel «galben», dar nu din cauza indicelui de infectare.

„În Galaţi vor începe şcoala în scenariul «roşu», deci online, mai multe şcoli şi grădiniţe la parter de bloc. Primele, pentru că sunt în reabilitare. Este vorba despre Şcoala nr. 11, Şcoala 41 «Grigore Teologu», Şcoala «Carol Davila» (postliceală sanitară), funcţionează la parter de bloc, mai sunt şi două grădiniţe la parter de bloc şi intrarea este aceeaşi cu cea a locatarilor - acestea nu au avut niciodată autorizaţie de la DSP - Grădiniţa 34 «Scufiţa Roşie» şi Grădiniţa «Ciprian Porumbescu», care este cu program prelungit, acestea vor începe pe «roşu». Copiii nu pot veni la grădiniţa de la parter de bloc, este o ilegalitate, care persistă de foarte mult timp, pentru că dacă vorbim despre o pandemie, riscul creşte, şi trebuia rezolvată de mult. Decizia nu este a noastră, conducerea unităţii de învăţământ şi asociaţia de părinţi face propunerea, ISJ va aviza şi apoi se merge la CJSU, unde noi vom recomandă să nu înceapă. Sunt 14 grădinţe la parter de bloc, dar o parte dintre ele pot începe pentru că au intrare separată, dar nu vor putea începe pe «verde» pentru că spaţiul pus la dispoziţie nu poate permite distanţarea fizică. Vor putea începe pe «galben», recomandarea noastră este să înceapă 14 zile cu 14 zile, dacă ar fi să facă o zi cu o zi s-ar complica situţia. Este doar o recomandare, dar unităţile de învăţământ decid. 10 ar putea să înceapă pe «galben», iar patru ar trebui să  fie pe «roşu». Nu au autorizaţie sanitară, nicio unitate de învăţământ care nu are autorizaţie nu poate începe pe «verde»“, a mai precizat Onuţ Atanasiu.

Se speră că problema măştilor, dar mai ales ce a tabletelor, să fie cât mai repede rezolvată. Deocamdată există cam jumătate din necesar. „8.100 de tablete ar mai trebui în judeţ, aceasta ar fi cererea. Primarii cu care am discutat spun că le rezolvă pe toate. Contractele sunt semnate, dar nu au fizic tabletele. Undeva la 3.000-4.000 de tablete sunt contractate. Achiziţiile sunt lansate, mai puţin Schela, şi pentru restul de tablete. Primarii s-au temut că nu vor veni banii, care ar trebui rambursaţi din fonduri europene, această teamă s-a transformat într-un lucru nu foarte bun. Au promisiuni“, a mai spus Onuţ Atanasiu.

Problema dezinfectanţilor şi cea a măştilor este mai uşor de rezolvat, mai ales că există şi stocuri rămase la Inspectoratul Şcolar după examenele recente care vor fi distribuite acolo unde sunt probleme.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Ce școli încep cursurile pe scenariul roșu

Conform Inspectoratului Școlar, pe 14 septembrie, dacă va rămâne această dată pentru revenirea elevilor în bănci, cinci unități de învățământ din municipiul Galați vor debuta anul școlar pe scenariul roșu. Și asta nu din cauza situației epidemiologice, ci pentru că în respectivele școli sunt lucrări de reabilitare. Este vorba despre Școala Gimnazială "Mihail Sadoveanu", Școala Gimnazială "Grigore Teologul", Colegiul de Trasnporturi Auto ”Traian Vuia”, Școala Postliceală "Carol Davila" și Școala Postliceală Coman.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Incidenţa cazurilor de Covid-19 în localitaţile din Galaţi. Unde se ţin cursuri normale şi unde vor fi online

Potrivit un comunicat al Ministerului Sănătăţii , analiza situaţiei epidemiologice cuprinde numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile (inclusiv 6  septembrie 2020) realizată la nivel naţional de către direcţiile de sănătate publică şi Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În scenariul 1, sau scenariul verde, toţi elevii merg la şcoală (începând cu data de 14 septembrie), cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

Scenariul 2, sau scenariul galben, prevede participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, pe de o parte, şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

În scenariul 3, sau scenariul roşu, toţi elevii vor face cursuri online.

„Fiecare unitate şcolară va decide şi îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susţinem necesitatea începerii activităţii în unităţile de învăţământ şi, atât Ministerul Sănătăţii, cât şi direcţiile de sănătate publică şi INSP sprijinim demersurile pentru demararea noului an şcolar în condiţii de siguranţă epidemiologică”, a spus ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Cum arată situaţia în judeţul Galaţi

Situaţia din judeţul Galaţi se prezintă destul de bine în acest moment, Cele mai multe dintre localităţile gălăţene, incluzând aici şi municipiile Galaţi şi Tecuci, sunt pe scenariul verde, în sensul că se pot începe cursurile în format fizic.

Există însă şi excepţii. Cea mai grea situaţie - de fapt singura din scenariul roşu - din judeţ este la Suhurlui, unde rata de incidenţă a cazurilor de îmbolnăvire depăşeşte 5 la mia de locuitori, deci este necesar ca elevii să înceapă şcoala la modul online. Asta până incidenţa va coborî.

Pe scenariul galben se află comunele Valea Mărului, Tuluceşti, Vânători, Piscu, Schela, Cuza Vodă şi oraşul Târgu Bujor. Aici se impune, cum spuneam mai înainte, participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, pe de o parte, şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Şcoala începe fără medici şi apă în sute de unităţi de învăţământ din judeţ

Reţeaua de medicină şcolară a judeţului Galaţi este prezentă în oraşul Galaţi şi parţial în oraşul Tecuci. În rest, nu există reţea de medicină şcolară, iar acum, în acest context al pandemiei cauzată de noul coronavirus, aspectul este şi mai important deoarece medicii şi asistenţii şcolari sunt cei care fac acele controale de triaj epidemiologic la început de an.

Din păcate, cea mai mare parte a zonei rurale a judeţului Galaţi nu are cabinet şcolar şi personal de specialitate în unităţile de învăţământ. Şi nu de azi de ieri. „227 de unităţi de învăţământ nu au medici şcolari şi 97 au cabinet medical cu asistent sau cu medic. Nu sunt medici şcolari în zona rurală a judeţului. Medicii ar trebui să încheie un contract cu primăriile, dar unii cer nişte preţuri prea mari pentru aceste contracte, iar primarii nu îşi permit să plătească 100 de lei ora pentru triajul epidemiologic. Pentru ancheta epidemiologică am luat medicina şcolară şi medici rezidenţi, iar în Galaţi vor reveni la munca lor pe 13 septembrie. Acolo unde medicul de familie a înţeles că elevul este pacientul lui, merge şi îl vede“, a precizat dr. Mihaela Ghiurcă, DSP Galaţi.

O posibilă rezolvare a situaţiei ar exista, dar şi aici sunt mai multe lucruri de pus în balanţă. „Şcolile postliceale au anual absolvenţi. Ei trebuie să facă o practică în spital pentru a intra în ordinul asistenţilor, iar acum această practrică nu se poate face. Ei ar putea face această practică la medici de familie sau la medici şcolari pentru a putea ajuta la triajul epidemiologic. Nu ştiu dacă este posibil asta, dar este o soluţie. Dacă cineva i-ar anunţa ar putea face asta pentru că ei nu îşi pot practica acum meseria“, crede Onuţ Atanasiu, inspector şcolar general. Numai că şi acestora ar trebui să li se asigure posibilitatea de a ajunge în acele comune, la acele unităţi şcolare care nu au personal medical specializat.

Pe lângă lipsa reţelei de medicină şcolară, în mediul rural mai apare şi o altă problemă, la fel de veche, dar nerezolvarea ei este mai periculoasă din pricina pandemiei. Vorbim de lipsa alimentării cu apă. „S-a schimbat legislaţia privind autorizarea sanitară şi a apărut că acolo unde nu avem alimentări cu apă, îi autorizăm cu termen de trei luni de zile în care se poate asigura apa din rezervor. Noi am mai permis cu contract cu apă îmbuteliată pentru apa potabilă. Pe legislaţie, toaleta în curte nu a fost problemă pentru autorizare. Zona Drăguşeni este o zonă fără alimentare cu apă, dar şi acolo doar pe ici pe colo, în sate mici ale marilor comune care şi-au tras apă potabilă, iar şcoala şi grădiniţa au fost prioritare la racordare. Zona Bereşti-Meria, Aldeşti, în nord au probleme cu alimentarea cu apă, dar vor funcţiona cu rezervor“, a mai spus dr. Mihaela Ghiurcă, DSP Galaţi.

Chiar dacă această problemă afectează o parte mai mică a unităţilor de învăţământ decât în anii anteriori, odată ce e combinată şi cu lipsa reţelei medicale şcolare, este cu atât mai periculoasă în actualul context cauzat de pandemie.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Peste 20 de şcoli şi grădiniţe din judeţul Galaţi au toalete în fundul curţii

24 de grădiniţe şi şcoli, ba chiar şi un liceu din judeţul Galaţi figurează pe lista Ministerului Fondurilor Europene ca fiind instituţii de învăţământ care au toalete în fundul curţii şi care pot depune solicitări pentru dotarea cu "containere sanitare", după data de 5 octombrie 2020.

Anul trecut, chiar înainte de începerea anului şcolar, la videoconferinţa cu prefecţii din judeţele ţării, Galaţiul raporta 25 de unităţi de învăţământ cu toaleta în fundul curţii. Pentru acestea se alocaseră fonduri de la Ministerul Educaţiei, între 57.000 şi 200.000 de lei, astfel încât situaţia să fie remediată. Acum, pe lista unităţilor eligibile care pot obţine finanţare pentru containere sanitare de la Ministerul Fondurilor Europene apar alte 24 de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi, despre care se specifică faptul că nu au primit finanţare de la Ministerul Educaţiei. Documentul este o anexă la Ghidul solicitantului pentru programul de finanțare "Consolidarea capacităţii unităților de învățământ preuniversitar de stat în vederea gestionării situației de pandemie generată de virusul SARS-COV-2", pus în consultare publică. Ghidul se adresează școlilor și autorităților locale care pot depune cereri de finanțare pentru a cumpăra "containere sanitare", după data de 5 octombrie 2020, adică după trei săptămâni de la începerea cursurilor.
Prin urmare, putem trage concluzia că numărul unităţilor de învăţământ cu toaleta în fundul curţii nu este niciodată raportat aşa cum ar trebui. Datele sunt cosmetizate şi informaţiile apar disparate, atunci când se deschide câte o linie de finanţare.
Trist este că printre instituţiile de învăţământ care vor începe anul şcolar cu toaleta în curte pe timp de pandemie se numără un liceu dintr-o comună mare - Liceul "Costache Conachi" din Pechea, dar şi unităţi din comune aflate foarte aproape de Galaţi, Smârdan, cu Şcoala din Mihail Kogălniceanu şi Şcoala din Cişmele, şi Vânători, cu Grădiniţa din Odaia Manolache, comună aflată în "scenariul galben". Tot cu toaleta în fundul curţii este şi Şcoala din Suhurlui, singura comună din judeţ în care anul şcolar va începe după "scenariul roşu" (exclusiv online). Măstăcani este comuna cu număr record de unităţi  de învâtământ cu toalete în fundul curţii, având două şcoli şi două grădiniţe în această situaţie. Tot şcoli şi grădiniţe cu toalete demne de vremurile mileniului trecut sunt şi la Vârlezi, Corod, Umbrăreşti, Buciumeni, Cerţeşti, Corni, Cavadineşti, Brăhăşeşti, Cosmeşti, Negrileşti, Frumuşiţa, Rădeşti şi Nicoreşti.
Rămâne de văzut dacă primarii din toate aceste comune vor aplica măcar acum pentru a obţine fondurile necesare achiziţionării containerelor respective sau se vor ocupa doar de propriile campanii electorale.
La fel cum rămâne de văzut cât de utile sunt aceste containere sanitare, atâta vreme cât ele vor fi amplasate tot în curte, elevii fiind nevoiţi să iasă din clădirea şcolii pentru a avea acces la apă curentă şi la toaletă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

26 de unităţi de învăţământ din judeţ nu-şi vor deschide porţile, şi nu din cauza coronavirusului

În cadrul ședinței de lucru a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Galați s-au decis scenariile de deschidere și funcționare a unităților școlare din județ, ținând cont de evaluarea situației epidemiologice a localităților în care se află grădinițele, școlile sau liceele. Din nefericire, sunt 26 de unităţi de învăţământ din judeţ care nu-şi vor deschide porţile, şi nu din cauza coronavirusului.

233 de unități școlare de stat vor începe activitatea pe "scenariul verde", 149 pe "scenariul galben" și două pe "scenariul roşu". 18 unități școlare nu îndeplinesc condițiile sanitare pentru a primi copiii la cursuri, în timp ce opt unități nu fac obiectul autorizării, fiind în proces de reabilitare. Prin urmare, sunt în total 28 de unităţi de învăţământ care nu-şi vor primi elevii la cursuri, din diferite motive. Numai două dintre acestea sunt închise din cauza coronavirusului, restul de 26 de unităţi fie sunt în reabilitare, fie nu îndeplinesc condiţiile sanitare.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean susţine că a trimis către aprobare la CJSU o listă după alt scenariu, stabilită de comun acord cu directorii unităţilor de învăţământ, însă aceasta nu a fost aprobată în totalitate.

Sunt 18 unităţi de învăţământ care nu vor putea desfăşura decât cursuri online, deoarece nu îndeplinesc condiţiile sanitare. Cele mai multe sunt grădiniţe, multe chiar din mediul urban. E vorba de Grădiniţele "Ciprian Porumbescu", nr. 19, 10, 34, 40, 13, 17, dar şi un corp al Grădiniţei nr. 64. În aceeaşi situaţie sunt cinci grădiniţe din comuna Drăguşeni, din satele Adam, Fundeanu, Nicopole, Căuieşti şi Ştieţeşti. Tot închise din cauza condiţiilor sanitare precare vor ramâne şi grădiniţele din Priponeşti, Vârlezi, Toflea şi Viezureşti (Buciumeni). De asemenea, închisă pe acelaşi motiv al lipsei condiţiilor sanitare este şi Şcoala din Vârlezi.

Cele opt unităţi de învăţământ care vor desfăşura doar cursuri online, deoarece sunt în reabilitare sunt: Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu", Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, Liceul Tehnologic "Sf. Maria", Şcoala Nr. 33, Şcoala "Sf. Grigore Teologul", Şcoala Nr. 11, Grădiniţa din Dobrineşti (Nicoreşti) şi Grădiniţa din Băneasa.

Cele două unităţi care vor începe anul şcolar pe "scenariul roşu" sunt Şcoala Specială "Constantin Păunescu" din Tecuci şi Grădiniţa cu Program Săptămânal Nr. 32. Pentru Şcoala din Suhurlui, care ar fi trebuit să înceapă cursurile după "scenariul roşu", pentru că în comună sunt mai mult de trei bolnavi de coronavirus la mia de locuitori, s-a decis de la Prefectură ca anul şcolar să înceapă pe galben, adică eleviii vor putea veni prin rotaţie la ore.

În învățământul privat, 11 unități școlare vor primi copiii pe "scenariul verde", cinci pe "scenariul galben" și tot cinci pe "scenariul roşu", adică cu cursuri exclusiv online. Cele pe "scenariu roşu" sunt Şcoala Postliceală "Carol Davila", Liceul Teoretic "Marin Coman", Colegiul "Danubius", Şcoala Postliceală "Marin Coman" şi Şcoala Postliceală FEG, ultimele două instituţii fiind marcate în lista de la Prefectură ca aflându-se în renovare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

30 de profesori de la două licee din Galaţi, trimişi în izolare

30 de profesori au fost trimişi în izolare după ce au intrat în contact cu directoarea unui liceu, pozitivă COVID, la un consiliu profesoral ținut în aer liber. Este vorba despre cadre didactice de la liceul „Anghel Saligny“ și liceul particular „Marin Coman“. Potrivit datelor confirmate de inspectorul școlar general Onuţ Atanasiu, din cele 30 de cadre didactice trimise în izolare în urma anchetei epidemiologice a Direcţiei de Sănătate Publică, 25 sunt profesori de la „Anghel Saligny“, 4 de la liceul „Marin Coman“ și un inspector școlar. Mâine (n.r. - sâmbătă, 12 septembrie), Comitetul Judeţean pentru Situații de Urgenţă se va întruni pentru a stabili dacă la liceul „Anghel Saligny“ cursurile vor începe în scenariul roșu și nu în scenariul galben cum era propus. La liceul „Marin Coman“ cursurile oricum începeau online.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Doua licee din Galati incep luni scoala doar online, dupa ce o profesoara a fost confirmata cu noul coronavirus

Cu doar doua zile inainte de inceperea scolii, doua licee din Galati vor incepe cursurile doar online dupa ce, directoarea unui liceu privat, profesoara si la un liceu de stat, a fost confirmata cu Covid 19. Anterior, aceasta a participat la o sedinta cu alti 25 de colegi. Cele doua licee au trecut la scenariul rosu, iar elevii vor invata de luni doar online.

Directoarea liceului privat din Galati, o femeie insarcinata, s-a simtit rau inca de miercuri. Joi a fost internata cu covid 19 la un spital din oras. Iar colegii ei, inclusiv de la liceul de stat unde preda, au intrat in alerta, relateaza StirileProTV. "In urma cu 7 zile am intrunit consiliul profesoral in urmatoarele conditii: activitatea s-a desfasurat in curtea scolii cu toate masurile de preventie, cu respectarea distantarii, toata lumea purta masti de protectie, s-au folosit dezinfectanti. Doamna profesoara despre care s-a dovedit ca este pozitiva a stat foarte putin timp", a declarat Nicoleta Constantin, director Liceul Marin Coman din Galati.

"Avand in vedere ca au fost in preajma doamnei momentan decizia managementului de la Anghel Saligny a fost de a intra pe scenariul rosu. Liceul Marin Coman a cerut si el un scenariu de acelasi tip", a precizat si Ionut Atanasiu, inspector scolar general in judet.

Toti profesorii aflati la sedinta de consiliu impreuna cu directoarea au ales sa se autoizoleze.

"Daca au stat la 2 metri, daca n-au stat mai mult de 15 minute si daca au purtat masca nu sunt considerati contact direct", a precizat Liliana Moise, director DSP Galati.

Gabriel Avramescu, prefectul judetului ca ancheta epidemiologica este in desfasurare. "Ancheta epidemiologica nu a fost finalizata pana in acest moment. Persoana a nominalizat un numar de 33 de persoane ca fiind contacti. In momentul de fata DSPul inca stabileste ce persoane vor fi izolate si ce persoane vor intra in carantina."

Elevii de la cele doua licee au aflat astfel ca de luni vor invata exclusiv online, cel putin pentru moment. In Galati 5 unitati de invatamant vor incepe anul scolar pe scenariul rosu. Alte 25 de scoli si gradinite vor avea si ele cursuri exclusiv online, dar din motive administrative.

ziare.com

Link to comment
Share on other sites

Părinţi tensionaţi, copii cu mască, festivităţi online la începutul anului şcolar

După săptămâni de pregătiri şi griji şi scenarii peste scenarii, cadrele didactice şi-au întâmpinat ieri elevii. A început un nou an şcolar altfel, sub semnul pandemiei de coronavirus, cu multe reguli şi restricţii în plus, faţă de anii şcolari anteriori. 

Dacă în anii din urmă tot auzeai pe unii şi pe alţii că s-au săturat de "veşnicul careu" de la festivitatea de deschidere a anului şcolar, acum nici vorbă de aşa ceva. În cele mai multe cazuri, elevii mari de gimnaziu şi liceenii "copţi" şi-au întâlnit colegii şi diriginţii pe Google Classroom sau Zoom sau alte platforme. Normal, că nu a prea fost loc de impresii de vacanţă depănate în soaptă, în timpul discursurilor directorilor. A fost o festivitate în care s-au transmis reguli, orare stricte după care se desfăşoară cursurile. Unii au aflat că clopoţelul care suna de obicei de pauză va fi înlocuit cu ceasul cu alarmă al fiecărei clase. Pentru că fiecare clasă va intra în pauză pe rând, astfel să nu se poată întâlni prea mulţi elevi pe coridoare. Intratul la toaletă va fi cronometrat strict de către profesori, aşa cum cronometrate au fost ieri şi scurtele întâlniri care au avut loc în curtea şcolilor cu elevii claselor primare, în special cu bobocii de la pregătitoare şi elevii de-a cincea. Mulţi nici nu au apucat bine să-şi vadă colegii, că au şi fost nevoiţi să plece.

Părinţii care, de regulă, înconjurau protectori careurile festive de elevi, acum au rămas lângă gardurile şcolilor, privind destul de îngrijoraţi de la distanţă.
"Am găsit, de exemplu, la Şcoala nr. 38 o atmosferă chiar tensionată. Un părinte striga prin gard de mama focului că nu este de acord ca, la activităţile în aer liber, copilul lui să poarte mască. Cum devenise destul de recalcitrant, am fost nevoiţi să chemăm jandarmii ca să se potolească. De altfel, am primit şi la Inspectoratul Şcolar câteva scrisori prin care părinţii se declarau nemulţumiţi de purtarea măştii la şcoală. Le-am răspuns că acestea sunt regulile care trebuie respectate, că trebuie să avem grijă de siguranţa şi sănătatea a zeci de mii de elevi, profesori şi părinţi. Am înţeles că s-a înfiinţat Poliţia Şcolară şi voi ruga să intervină în astfel de cazuri care riscă să pună în pericol mulţi oameni", a precizat inspectorul şcolar general, Onuţ Atanasiu, care a mers prin câteva unităţi de învăţământ pentru a vedea cum a început noul an şcolar.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Unii primari au achiziţionat tablete pentru elevi, alţii nu

Conform informaţiilor primite de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), anul nou şcolar a început pentru 73.000 de elevi şi preşcolari în judeţul Galaţi. Dintre aceştia au fost prezenţi fizic, în prima zi de şcoală, în unităţile de învăţământ doar 51.768, pentru că sunt câteva unităţi care nu şi-au deschis porţile, dar şi unele care au preferat să ţină festivităţile de deschidere online, pentru a evita aglomeraţia.

Tot ieri, conform datelor de la ISJ, erau 253 de unităţi de învăţământ din judeţ pe scenariul verde, 150 pe scenariul galben şi 28 pe roşu (două din motive epidemiologice, restul de 26 din cauza renovărilor sau a lipsei avizelor de funcţionare). Însă situaţia se poate schimba de la o oră la alta, oricare dintre unităţile de învăţământ putând să intre în scenarii în care să fie nevoie de lecţii online. Din şcolile care învaţă în prezent în scenariul galben sunt peste 800 de elevi care nu dispun de mijloace tehnice pentru a participa la cursuri, iar la şcolile din scenariul roşu sunt 25 de copii (de la Grădiniţa din Priponeşti). În realitate, sunt mult mai multe nevoi, însă nimeni nu a reuşit să ne spună un număr exact, deoarece situaţia se schimbă şi aici de la o zi la alta.

Cum sunt pregătite şcolile din judeţ pentru a trece de la scenariul verde la galben sau roşu am încercat să aflăm printr-un sondaj, dar şi de la inspectorul general Onuţ Atanasiu, care a făcut un periplu pe linia Cavadineşti - Tuluceşti. "La Cavadineşti, unde, deocamdată, se învaţă în scenariu verde, Primăria nu a achiziţionat nicio tabletă pentru elevii care nu au. De la profesori am înţeles că primăriţa s-ar teme că nu-şi va primi banii înapoi de la Guvern. Voi discuta şi eu cu ea, pentru a găsi o soluţie. La Oancea, elevii tocmai primiseră tabletele de la Primărie, iar la Vlădeşti, deşi acestea erau achiziţionate, încă nu ajunseseră la elevi. La Frumuşiţa s-au plâns că au toalete în fundul curţii, dar cred că au fost prinşi într-o hotărâre de Guvern să se rezolve acest lucru. La Tuluceşti ştiu că Primăria achiziţionat 400 de tablete, pentru că acolo s-a început pe scenariu galben", ne-a spus inspectorul general.

La Corod, directoarea Adriana Masgras ne-a declarat că Primăria nu a achiziţionat tablete pentru elevi şi că, în cazul în care se va trece la un scenariu cu lecţii online, sunt 50 de copii care ar avea nevoie de device-uri.

Directoarea Şcolii din Smârdan, Violeta Chircă, susţine de asemenea că nu au primit tablete, deocamdată, deşi a înţeles că Primăria ar fi primit 250.000 de lei de la Guvern, din care speră să se achiziţioneze aceste device-uri. "Avem familii cu câte trei copii, care împart acelaşi laptop şi nu se pot desfăşura astfel lecţii online cu toţi, mai ales că programul este acelaşi. Avem nevoie de aceste tablete, care sper că vor ajunge la copii, dacă se va intra pe scenariul galben", declară Violeta Chirica.

La Piscu abia ajunseseră 170 de tablete la şcoală şi directoarea Anişoara Vrânceanu le împărţea familiilor care aveau nevoie. "Noi suntem de ieri pe scenariu verde, dar avem clase unde cursurile se desfăşoară hibrid, pentru că sunt colective mari de elevi. În plus, am avea nevoie de tablete şi pentru profesori. Nu am auzit pe nimeni, la nicio bancă, primărie sau altă instituţie că-şi pune angajaţii să muncească cu laptopurile şi calculatoarele proprii, aşa cum se întâmplă cu profesorii", spune Anişoara Vrânceanu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Elevi obligați să învețe în sistem on-line

Se înmulțesc cazurile de infectare cu coronavirus printre elevi, motiv pentru care din ce în ce mai mulți elevi sunt plasați în izolare la domiciliu și obligați să învețe în sistem on-line. De asemenea, în urma unei decizii a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a decis schimbarea, din galben în roșu, a scenariului în care învață elevii de la Liceul "Anghel Saligny".

După ce în cursul zilei de luni au fost confirmate două cazuri de infectare cu coronavirus printre elevi, Direcția de Sănătate Publică anunță că a apărut și un al treilea caz. De data aceasta este vorba despre un elev de clasa a XII-a de la Liceul ”Mircea Eliade”. Și în acest caz, s-a decis ca toți elevii din clasa respectivă să rămână acasă în următoarele 14 zile, urmând să învețe în sistem on-line, Direcția de Sănătate Publică urmând să facă și o anchetă epidemiologică. După ce se vor finaliza anchetele epidemiologice de la cele trei școli, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se va întruni, dar doar dacă Consiliile de Administrație din respectivele unități de învățământ vor cere schimbarea scenariului de învățare. ”Școala din Cuza Vodă și Liceul Mircea Eliade erau pe scenariul galben, iar Școala nr. 22 era pe scenariul verde. Va trebui să reanalizăm situația la fiecare dintre aceste trei unități de învățământ, în funcție de ancheta epidemiologică”, ne-a explicat Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați.

Până una alta, CJSU a luat decizii cu privire la alte trei unități de învățământ din oraș și județ. ”Am decis ca, de luni, Liceul Anghel Saligny să se desfășoare cursurile în scenariul roșu, ca urmare a imposibilității  desfășurării cursurilor în scenariul galben, așa cum a fost aprobat inițial. S-a aprobat ca la Grădinița din Lungești să se desfășoare cursurile în scenariul verde, ca urmare a depunerii documentației către DSP, iar la Grădinița nr. 40 cu program prelungit din municipiul Galați, una dintre grădinițelor situate la parter de bloc, în urma amenajării unor grupuri sanitare și a unei intrări separate, s-a decis să avem scenariul galben începând de luni”, a adăugat Gabriel Avrămescu.

Apariția primelor cazuri de infectare cu coronavirus printre elevi îi sperie pe părinți. ”Este normal ca părinții să fie îngrijorați, dar mesajul meu este că trebuie să rămânem parteneri în această activitate pentru a putea menține cât mai mult acest sistem de învățământ față în față. Trebuie să respectăm niște reguli. Este ca pe terenul de fotbal, dacă nu respectăm regulile, primim cartonaș roșu. Câteodată sunt eliminați, pe rând, câte unul sau doi jucători, iar la un anumit număr de jucători meciul se întrerupe și câștigă echipa adversă cu 3-0. Cam același lucru se întâmplă și la noi. Dacă depășim trei cazuri la o școală, intrăm cu toții în on-line, lucru pe care nici noi, nici părinții și nici elevii nu și-l doresc”, ne-a declarat Onuț Atanasiu, inspectorul școlar general.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Peste 60.000 de elevi gălăţeni vor învăţa doar online de alegeri

Școlile din România unde vor funcționa secții de votare pentru alegerile locale de duminică vor fi închise începând din 25 și până în 29 septembrie, inclusiv, perioadă în care ar urma să fie făcute cursuri online, a decis Comitetul Național pentru Situații de Urgență. În judeţul Galaţi, din cele peste 400 de unităţi de învăţământ existente, nu sunt secţii de votare în 197 (dintre care 66 cu personalitate juridică), în care învaţă peste 12.000 de elevi. Pentru aceştia, cursurile se pot desfăşura la fel ca şi până acum. Restul elevilor gălăţeni, în jur de 60.000, care învaţă în şcoli în care sunt secţii de votare, vor face vineri, luni şi marţi doar cursuri online.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Scenarii schimbate pentru 22 de unități de învățământ din județul Galați

Comitetul pentru Situații de Urgență Galați, prin Grupul de Suport Tehnico-Științific privind Gestionarea Bolilor Înalt Contagioase la nivelul județului Galați, a emis o serie de hotărâri ce privesc schimbarea scenariilor în care se vor desfășura orele de curs, în contextul apariției cazurilor de infectări cu Covid-19, la nivelul unităților școlare, în rândul elevilor sau al cadrelor didactice.

Astfel, având în vedere asigurarea măsurilor de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență determinate de manifestarea noului virus SARS-CoV-2 și organizarea activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul mai sus menționat, s-au adoptat următoarele hotărâri:

- Se aprobă scenariul II (GALBEN) de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ ȘCOALA GIMNAZIALĂ "MIHAIL SADOVEANU", municipiul Galați;

- Se aprobă scenariul II (GALBEN)  de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.22, municipiul Galați;

- Se aprobă scenariul II (GALBEN) de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 33, municipiul Galați;

- Se aprobă scenariul II (GALBEN) de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ COLEGIUL NAȚIONAL "MIHAIL KOGĂLNICEANU, municipiul Galați;

- Se aprobă scenariul II (GALBEN) de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ LICEUL TEORETIC "SFÂNTA MARIA", municipiul Galați;

- Se aprobă scenariul I (VERDE) de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL NR.1, comuna Piscu, județul Galați;

- Se aprobă scenariul I (VERDE)  de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ ȘCOALA GIMNAZIALĂ "ȘTEFAN CEL MARE", comuna Piscu, județul Galați;

- Se aprobă scenariul I (VERDE) de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL NR. 2, comuna Piscu, județul Galați;

- Se aprobă scenariul I (VERDE) de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1, comuna Rediu, județul Galați;

- Se aprobă scenariul I (VERDE) de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1, sat Fântânele, comuna Scânteiești, județul Galați;

- Se aprobă scenariul II (GALBEN) de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1, comuna Slobozia Conachi, județul Galați;

- Se aprobă scenariul I (VERDE) de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1, comuna Tulucești, județul Galați;

- Se aprobă scenariul I (VERDE) de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ GRăDINIȚA CU PROGRAM NORMAL NR. 1, comuna Tulucești, județul Galați;

- Se aprobă scenariul I (VERDE) de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1, sat Șivita, comuna Tulucești, județul Galați;

- Se aprobă scenariul I (VERDE) de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ GRăDINIțA CU PROGRAM NORMAL  NR. 1, sat Șivița, comuna Tulucești, județul Galați;

- Se aprobă scenariul I (VERDE)  de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ ȘCOALA GIMNAZIALĂ "SFÂNTUL NICOLAE", comuna Vânători, județul Galați;

- Se aprobă scenariul I (VERDE) de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL "SF. NICOLAE", comuna Vânători, județul Galați;

- Se aprobă scenariul I (VERDE) de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL NR. 1,  sat Costi, comuna Vânători, județul Galați;

- Se aprobă scenariul I (VERDE) de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ ȘCOALA GIMNAZIALĂ "MARIA GRECU", sat Odaia Manolache, comuna Vânători, județul Galați;

- Se aprobă scenariul I (VERDE) de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL NR. 1, sat Odaia Manolache, comuna Vânători, județul Galați;

- Se aprobă scenariul I (VERDE) de funcţionare, începând cu data de 23.09.2020, pentru unitatea de învăţământ ȘCOALA GIMNAZIALĂ SPECIALĂ "CONSTANTIN PĂUNESCU", municipiul Tecuci, județul Galați.

- Se aprobă scenariul III (ROȘU) de funcționare, începând cu data de 24.09.2020, pentru unitatea de învățământ Colegiul Național “Costache Negri”, municipiul Galați;

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

În județul Galați, nici acum nu au ajuns tabletele de la Guvern

Nici acum nu au ajuns în județul Galați tabletele de la Guvern care ar trebui să ajungă în posesia elevilor, în situația în care în multe școli se desfășoară procesul de învățământ în scenariul roșu.

Potrivit informațiilor furnizate de către inspectorul școlar general Onuț Atanasiu, deocamdată nu ar exista pobleme printre elevi din cauza lipsei acestor dispzitive, deoarece, acolo unde acestea nu au existat, s-a rezolvat situația prin alte metode.

Pentru a exista soluții, Inspectoratul Școlar General a lansat în SEAP o licitație pentru achiziționarea a 100 de tablete, acestea urmând a fi date elevilor care vor avea nevoie de ele și apoi luate înapoi când vor sosi tabletele de la Guvern.

În jur de 6.000 de tablete ar trebui să ajungă de la Guvern la elevii gălățeni.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Peste 8.000 de elevi gălăţeni, în vacanţă forţată

Pene de curent, reţele de internet nefuncţionale, lipsa tehnologiei adecvate, dezinteresul unor cadre didactice sau al autorităţilor locale sunt motive care îi ţin pe o parte dintre elevii gălăţeni departe de şcoală, chiar şi la câteva luni bune de la declanşarea pandemiei, când cele mai multe dintre aceste situaţii ar fi trebuit rezolvate.

Dintr-un total de peste 73.000 de elevi din judeţul Galaţi, în jur de 8.000, conform unei statistici efectuate la trei zile după intrarea tuturor şcolilor în scenariul roşu, nu au putut participa la cursurile online în primele zile, aflăm de la inspectorul general Onuţ Atanasiu. Cei mai mulţi dintre ei se află în vacanţă forţată pentru că nu dispun de tablete, calculatoare sau de posibilitatea de a se conecta la internet. Sunt însă şi situaţii unde şcoala online a fost sabotată de neprevăzut.

"Luni la Lieşti, Iveşti şi Umbrăreşti nu s-au ţinut cursurile pentru că au fost lucrări la reţeaua de internet. Au fost doar câteva cadre didactice care s-au logat de pe altă reţea şi au putut să se întâlnească online cu elevii. Marţi, la Cerţeşti, a fost pană de curent. Profesorii de aici s-au străduit să facă în aşa fel încât să trimită lecţii elevilor. Au făcut nişte mape, au mers în localitatea vecină să xeroxeze lecţiile şi le-au trimis fiecărui elev acasă cu microbuzul. Sunt de lăudat că s-au străduit să facă ceva şi nu au lăsat pur şi simplu lucrurile aşa", mai spune inspectorul general.

Acesta susţine că, în condiţiile în care se vorbeşte de şcoală online încă din martie, este inadmisibil că, acum, la opt luni după declanşarea pandemiei, încă există probleme nerezolvate în legătură cu device-urile de pe care ar trebui să intre elevii la cursuri de acasă.

"Statistici s-au tot făcut. Dar e greu de aflat situaţia exactă celor care nu au mijloacele tehnice de a se conecta la cursuri. De exemplu, în luna mai, aveam puţin peste 6.000 de elevi care aveau nevoie de tablete sau computere. Pe 20 octombrie, am mai cerut o situaţie de la şcoli, fără să ştiu că se va intra pe scenariul roşu. Şi am avut surpriza să contabilizez un necesar de 23.000 de astfel de device-uri. M-am uitat pe liste. Am văzut acolo şi şcoli care nu au elevi din familii nevoiaşe. Am discutat cu directorii respectivi. Chiar nu au? Au. Dar s-au trecut pe liste pentru că vor să aibă rezerve. Cel puţin asta a fost explicaţia. De ce să nu primească şi ei, dacă se dau tablete? Vin la Inspectorat acum, din tabletele cumpărate din bani europeni, 200 de bucăţi, cu tot cu cartele. Eu cum le împart? Am început să discut cu primarii, de ce nu s-au mişcat până acum. Am vorbit cu câteva firme, să ne dea calculatoare recondiţionate. Şi la Inspectoratul Şcolar am găsit câteva care merg folosite după reformatare. Cei care pot ajuta sunt bineveniţi", mai spune inspectorul general Onuţ Atanasiu.

Acesta mai explică că, pe lângă aceste probleme, sunt şi situaţii în care cadrele didactice refuză să facă cu adevărat lecţii online cu elevii, cursurile fiind limitate la a trimite două vorbe şi câteva hârtii de copiat pe Whatsapp. "Din nefericire, legal, nu se poate face nimic în aceste situaţii, deoarece în Legea Educaţiei readaptată învăţământului online, sunt acceptate lecţiile în regim asincron. Şi nu ai ce face", spune şeful învăţământului gălăţean.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Finanţare europeană de peste 11 milioane de euro pentru dotarea şcolilor din Galaţi cu echipamente IT

Primăria municipiului Galaţi accesează fonduri europene pentru dotarea celor 48 de unităţi de învăţământ preuniversitar din municipiu cu laptop-uri, proiectoare, routere wireless, camere web, tablete, etc, destinate atât elevilor, cât şi profesorilor.

În acest sens, municipalitatea va depune proiectul ”Îmbunătăţirea infrastructurii TIC în domeniu e-educaţie prin achiziţia de echipamente IT pentru unităţile şcolare din Municipiul Galaţi, în contextul crizei pandemice create de coronavirusul SARS-CoV-2”, în cadrul Programului Operaţional Competitivitate, Axa prioritară 2 - Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă.

Valoarea totală a proiectului este în cuantum de 55.357.174,16 lei cu TVA (peste 11 milioane de euro). Contribuţia proprie de la bugeul local al municipiului Galaţi este în cuantum de 1.107.143,49 lei cu TVA reprezentând 2% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Şcoală online, până la vacanţa de Crăciun

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât luni seară, prin Hotărârea nr. 57, prelungirea școlii online pe perioada 9-23 decembrie din cauza creșterii cazurilor de Covid-19.

Astfel, cei peste 70.000 de elevi din judeţul Galaţi vor învăța exclusiv online. Toate școlile și grădinițele rămân închise până când începe vacanța de Crăciun. Concret, elevii mai au două săptămâni de școală online. Structura anului școlar 2020-2021 prevede că vacanța de iarnă durează două săptămâni și jumătate, în perioada 23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021. Elevii se întorc apoi la cursuri de pe 11 ianuarie până pe 29 ianuarie 2021, când se încheie semestrul I.

”Având în vedere creșterea numărului de persoane infectate la nivel național, precum și creșterea zilnică a numărului de cazuri nou confirmate, implementarea deficitară a măsurilor de prevenire, interacțiunea intensă și mobilitatea persoanelor, aspecte care generează o presiune constantă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ-teritoriale și a sistemului sanitar... Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prelungirea suspendării activităților care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților în sistemul on-line, pentru perioada 9-23.12”, se arată în conținutul Hotărârii nr. 57.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Galaţiul, codaş la primirea tabletelor pentru elevi

Deşi în cursul acestei săptămâni ar fi trebuit să ajungă la Galaţi şi restul de 3.528 de tablete din programul "Şcoala de acasă", acest lucru nu s-a întâmplat, aflăm de la inspectorul general Onuţ Atanasiu. Galaţiul se numără, astfel, printre cele 18 judeţe codaşe, din cauză că Ministerul Educaţiei nu a terminat livrarea tabletelor. Săptămâna trecută au fost distribuite elevilor 3.000 de astfel de dispozitive, ceea ce înseamnă doar 46 la sută din necesarul cerut de directori în luna mai a acestui an.

"Sunt judeţe cu un număr mai mic de elevi decât Galaţiul, care a cerut în luna mai un număr de aproape trei ori mai mare decât a cerut judeţul nostru. Bacăul, de exemplu, a cerut şi a primit în jur de 15.000 de tablete. Nu ştiu de ce atunci directorii gălăţeni s-au sfiit să ceară, dar acum ne spun că sunt elevi care rămân fără dispozitive", spune Onuţ Atanasiu.

Acesta a mai adăugat că sunt sate în care, chiar dacă se dau tablete cu cartelă telefonică, nu există semnal, iar elevii nu se pot conecta. Prin urmare, profesorii sunt nevoiţi să facă pentru aceşti copii plicuri cu lecţiile pe care le distribuie cu microbuzul şcolar.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Peste 3.000 de tablete distribuite în şcolile din judeţul Galaţi

Potrivit unui raport de activitate privind activitatea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Galaţi, în perioada august 2020 – decembrie 2020, şi prezentat, în ultima zi de mandat, de inspectorul şcolar general, Onuţ Valeriu Atanasiu, de la Ministerul Educaţiei pentru judeţul Galaţi s-au primit 3.000 de tablete cu internet 4G Vodafone care au fost imediat distribuite integral în şcoli. 1.000 de tablete au ajuns la şcolile din Tecuci, iar alte 2.000 au fost distribuite către o parte din comunităţile rurale. Tabletele au fost distribuite elevilor doar dupa ce acestea au fost înrolate in aplicaţia de monitorizare a proiectului ''Şcoala de acasă''.

În plus, IŞJ Galaţi a achiziţionat 200 de tablete, care de asemenea au fost distribuite deja în şcoli. Însă solicitările venite din partea şcolilor însumează un număr dublu de tablete faţă de cele primite pentru ca toţii elevii din medii defavorizate să poată participa la şcoala on-line. De altfel, Ministerul Educaţiei, ar trebui să mai trimită încă aproximativ 3.500 de tablete pentru ca necesarul să fie acoperit. 

Onuţ Valeriu Atanasiu, care părăseşte fotoliul de inspector şcolar general după ce a fost ales deputat la alegerile din 06 decembrie 2020. a mai declarat că în privinţa materialelor necesare prevenirii răspândirii noului coronavirus, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a distribuit în unităţile şcolare, încă de la începutul anului şcolar, 190.000 de măşti din cele 440.000 buc. primite de la minister în perioada 30.05.2020 – 25.06.2020. În plus, IŞJ Galaţi a achiziţionat 353.000 de măşti protecţie în valoare de 160.000 de lei. Până în prezent, au fost distribuite unităţilor şcolare un număr de 197.000 de măşti, restul constituind o rezervă pentru eventuale situaţii neprevăzute, mai ales că elevii învaţă, deocamdată, tot în sistem online. De asemenea, Inspectoratul Şcolar Galaţi a achiziţionat şi 5.900 litri dezinfectant de mâini, în valoare de 158.000 de lei. Au fost distribuiţi 3.860 de litri până în prezent,  2.040 litri fiind păstraţi pentru situaţii neprevăzute. Nu în ultimul rând, s-au cumpărat 250 de lămpi UV, în valoare de 113.000 de lei, care au fost deja distribuite în şcoli.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Măști și dezinfectanți în unitățile de învățănânt

Primăria Galați informează că în unitățile de învățământ din oraș există în prezent stocuri suficiente de măști de protecție pentru copii și profesori, precum și dezinfectanți pentru mâini, după ce municipalitatea a alocat fondurile necesare.

Astfel, școlile și grădinițele din oraș au achiziționat aproximativ 1,1 milioane de măști și mai au în stoc peste 680.000. În ceea ce privește cantitatea de dezinfectant pentru mâini, unitățile de învățământ au cumpărat 10.740 de litri de substanță activă de dezinfectant care se poate dilua, iar în stoc mai sunt peste 6.000 de litri. De asemenea, școlile și grădinițele au achiziționat pentru suprafețe aproape 6.000 de litri de substanță activă de dezinfectant și mai au în stoc peste 3.200 de litri.

Primăria municipiului Galați a alocat, în 2020, de la bugetul local, peste 20 de milioane de lei pentru școlile și grădinițele din oraș. Din această sumă, 5,3 milioane de lei au fost destinați direct pentru gestionarea, prevenirea și combaterea COVID-19. Astfel, fiecare copil și profesor poate beneficia de câte o mască pe zi.

În municipiul Galați sunt aproximativ 36.000 de copii în cele 66 de unități cu personalitate juridică.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

De luni, unii elevi din Galaţi merg fizic la şcoală

Decizia redeschiderii școlilor, începând de săptămâna viitoare, a fost luată în urma unei ședințe la Palatul Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că majoritatea copiilor vor merge fizic la școală, din data de 8 februarie.

Pentru municipiul Galați, care se află în scenariul galben din punct de vedere epidemiologic, școlile se vor redeschide fizic doar pentru o parte dintre elevi. Concret, de lunea viitoare, copiii de grădiniță, cei din clasele primare și elevii din clasele terminale (a VIII-a și a XII-a) vor merge din nou la grădiniță și la școală. Pentru elevii de gimnaziu și de liceu din anii intermediari, cursurile școlare se vor ține, în continuare, online, până ce rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 va scădea și va permite trecerea municipiului Galați în scenariul verde.

Scenariile în funcție de care se redeschid școlile

În scenariul verde, toți copiii merg la școală, inclusiv grădinița. În localitățile din scenariul galben, copiii de grădiniță și clasele I - IV merg la școală, precum și clasa a VIII-a și clasa a XII-a.

În localitățile din scenariul roșu, merg fizic la cursuri doar copiii la grădiniță și cei din clasele I-IV. Restul copiilor fac școala online.

”În localitățile carantinate, toată lumea stă acasă”, a concluzionat Klaus Iohannis.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

În judeţul Galaţi, toate şcolile îşi deschid porţile de luni, 8 februarie

În şedinţa Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, care s-a desfăşurat vineri, 5 februarie 2021, au fost avizate scenariile de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Galaţi, se arată într-un comunicat de presă al IŞJ Galaţi.

În baza informărilor Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi privind rata incidenţei din data 05.02.2021 cumulate la nivelul fiecărei localităţi şi luând în considerare hotărârile consiliilor de administraţie din unităţile şcolare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a înaintat spre aprobare Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi scenariile avizate, astfel:

- 251 unităţi de învăţământ în scenariul 1 (verde) - participarea fizică a tuturor preşcolarilor/elevilor;

- 179 unităţi de învăţământ în scenariul 2 (galben) - participarea fizică a tuturor preşcolarilor/elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele VIII, XII, XIII şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional/postliceal; participarea în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu;

- 4 unităţi de învăţământ în scenariul 3 (roşu) - participarea fizică a tuturor preşcolarilor/elevilor din învăţământul primar; participarea în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

„În perioada 03-05.02.2021, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a desfăşurat, în unităţile de învăţământ, activităţi care au vizat monitorizarea pregătirii acestora pentru începerea cursurilor cu prezenţa fizică a preşcolarilor/elevilor, în condiţii de siguranţă determinate de contextul epidemiologic. Pentru 7 unităţi de învăţământ aflate în proces de reabilitare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a identificat şi a aprobat relocarea colectivelor de elevi în unităţi şcolare din proximitate, cu respectarea condiţiilor igienico-sanitare. S-au luat măsurile necesare pentru reînceperea cursurilor din semestrul al II-lea al acestui an şcolar cu prezenţa fizică a preşcolarilor/elevilor în unităţile de învăţământ preuniversitar“, se arată în comunicatul de presă al Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi.

Cum vor fi asigurate celelalte prevederi ale ordinului comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii, rămăne să vadă părinţii de luni, 08 februarie 2021, când îşi vor duce copiii la şcoală.

monitoruldegalati.ro

În judeţul Galaţi, avem o singură localitate aflată în scenariul ROŞU. Este vorba despre comuna Vârlezi unde incidenţa la mia de locuitori este 3,10. Aici, vor veni la şcoală toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, cu participarea în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

În scenariul GALBEN sunt 15 localităţi din judeţul Galaţi: Iveşti (2.94), Băneasa (2.38), Bălăbăneşti (2.07), Şendreni (2.05), Slobozia Conachi (1.92), Tuluceşti (1.82), Municipiul Galaţi (1.77), Frumuşiţa (1.48), Piscu (1.47), Rediu (1.45), Târgu Bujor (1.41), Cavadineşti (1.40), Folteşti (1.26), Municipiul Tecuci (1.21) şi Vânători (1.09).

În scenariul VERDE sunt toate celelalte localităţi din judeţul Galaţi care nu au fost menţionate.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

În municipiul Galați, școlile se redeschid în scenariul galben

După neclaritățile evidente de joi dimineață, spre seară, Ministerul Educației și cel al Sănătății au reușit să finalizeze ordinul comun privind măsurile pentru redeschiderea școlilor cu începere de luni, 8 februarie, în contextul pandemiei de Covid-19. Acesta a fost publicat vineri în Monitorul Oficial. Ulterior, tot vineri, la orele prânzului, cei doi miniștri, Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu, au organizat o conferință de presă comună pe acest subiect.

În cele din urmă, a fost păstrată rata de infectare locală de 1 la mie ca limită maximă pentru scenariul verde, cel în care elevii de la toate clasele participă fizic la ore. Varianta finală face referire și la faptul că, în scenariul galben, în care se află și municipiul Galați, vor participa zilnic, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, toți preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, cei din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a și cei din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, în timp ce elevii din celelalte clase/ani de studiu vor participa la ore, ca și până acum, în sistem on-line.

Principalele prevederi ale ordinului comun ce trebuie menționate se referă, în primul rând, la recomandarea distanțării de un metru între elevi acolo unde este posibil, iar aceștia vor purta masca în permanență, exceptați de la această normă sanitară fiind doar preșcolarii. La fel de importantă este aerisirea sălilor de clasă înainte și după terminarea cursurilor, precum și în pauze. Totodată, orele de curs în format fizic într-o clasă se suspendă la apariția unui caz de infectare cu SARS-CoV-2, în cazul grădinițelor și claselor primare și a două cazuri pentru gimnaziu și liceu. Închiderea întregii școli se decide punctual de către DSP împreună cu conducerea unității de învățământ dacă apar cazuri în rândul profesorilor și se pot face teste la cabinetele medicale școlare, dacă există acordul scris al părinților.

În Galați, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca redeschiderea unităților de învățământ să se facă în funcție de rata de infectare cu noul coronavirus calculată vineri, 5 februarie 2021. Astfel, potrivit acesteia, școlile, liceele și grădinițele din 49 de unități administrativ-teritoriale vor deschide porțile în scenariul verde. Totuși, în alte 15 localități, printre care și municipiile Galați și Tecuci, reluarea cursurilor se va face în scenariul galben în toate unitățile de învățământ primar, gimnazial și liceal. Conform aceleiași rate de infectare cu SARS-CoV-2, doar în comuna Vârlezi (peste 3 la mie) redeschiderea școlilor ar urma să se facă în scenariul roșu, cel care presupune prezența fizică în clase doar a preșcolarilor și a elevilor din ciclul primar. Pentru cei interesați, incidența îmbolnăvirilor, actualizată zilnic, poate fi consultată pe site-ul Instituției Prefectului - Județul Galați, la secțiunea situații de urgență. În județul Galați sunt, potrivit Inspectoratului Școlar Județean, 251 de unități de învățământ care se redeschid în scenariul verde, 179 - în cel galben  și patru - din localitatea Vârlezi - în scenariul roşu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.