Jump to content

Cardiologie intervenţională, la Spitalul Judeţean Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Spitalul de Urgenţă Galaţi va avea secţie de Cardiologie Intervenţională

Implanturile de stent pentru pacienţii care au suferit un infarct miocardic, şi nu numai, vor putea fi realizate şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi, începând de anul viitor. Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi a iniţiat procedurile de avizare pentru înfiinţarea unei secţii de Cardiologie Intervenţională în cadrul Spitalului de Urgenţă Galaţi şi a prevăzut în bugetul local pe anul acesta sumele necesare achiziţionării aparaturii şi dotărilor necesare.

Preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, a declarat că deja doi medici cardiologi din Galaţi urmează cursuri de specializare, astfel încât, de îndată ce sunt obţinute toate avizele şi autorizaţiile necesare, secţia să poată fi funcţională, iar pacienţii care au nevoie de stenturi sau alte intervenţii specifice să nu mai fie transportaţi la Bucureşti, Târgu Mureş sau în alte oraşe.

Cardiologia intervenţională asigură tratamentul prin tehnici minim invazive pentru a soluţiona cazuri care în mod tradiţional ar fi fost tratate cu bisturiul. Comparativ cu chirurgia clasică, riscurile periprocedurale în cardiologia intervenţională sunt minime. Câteva proceduri specifice cardiologiei intervenţionale sunt coronarografia, angioplastia coronariană (adică implantul de stent), etc.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

La Galaţi se vor realiza implanturi de stent

Galaţiul va deveni unul dintre puţinele oraşe din România care va avea, în cadrul Spitalului Judeţean, secţie de Cardiologie Intervenţională în care se vor realiza implanturi de stent. Investiţia Consiliului Judeţean Galaţi în Secţia de Cardiologie Intervenţională şi USTACC (Unitatea de Supraveghere şi Terapie Avansată a Cardiacilor Critici) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi a fost aprobată de aleşii locali în şedinţa de consiliu ce s-a desfăşurat luni, 30 septembrie 2019.

Astfel că, în maxim un an de zile, gălăţenii cu afecţiuni cardiace grave nu vor mai fi nevoiţi să meargă la Bucureşti, Iaşi sau Târgu Mureş pentru a li se monta stenturi, pentru efectuarea unei coronografii sau pentru alte tratamente avansate.

”În cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Galaţi a fost aprobată realizarea unei secţii de cardiologie interventională la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Galaţi. Astfel, se vor putea efectua coronarografii, se vor putea monta stenturi la pacienţii cu infarct miocardic, iar specialiştii vor putea implanta stimulatoare cardiace temporare şi permanente. Avem deja doi specialişti pentru aceste proceduri, alţi doi aflându-se în pregătire. Locuitorii acestei regiuni vor putea beneficia de cele mai bune condiţii de diagnostic şi tratament a afecţiunilor cardiovasculare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea. Investiţia va fi suportată integral din bugetul CJ Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

O şansă în plus pentru gălăţenii care suferă de boli de inimă

Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi şi Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf.Ap.Andrei" au încheiat un protocol de colaborare privind înfiinţare unei Secţii de Cardiologie Intervenţională, precum şi a unei Unităţi de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici (USTACC), o hotărâre în acest sens fiind aprobată în ultima şedinţă a forului judeţean.

În condiţiile în care bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 a mortalităţii premature - peste 50 la sută din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional, înfiinţarea unei Secţii de Cardiologie Intervenţională şi a unei unităţi USTACC (un echivalent al unităţilor de terapie intensivă în domeniul cardiologiei - n.r.) reprezintă o şansă în plus pentru bolnavii de inimă. Asta pentru că diagnosticarea afecţiunilor cardiace şi capacitatea de intervenţie cât mai rapidă, inclusiv chirurgicală dacă este nevoie, pot face diferenţa între viaţă şi moarte.

"Prin acest protocol, am preluat un spaţiu de la Spitalul Judeţean, unde CJ, în baza unui proiect cu finanţare din bugetul propriu, va amenaja această secţie. Astfel, se vor putea pune şi la Galaţi stenturi (dispozitive menite să faciliteze funcţionarea arterelor - n.r.) sau face coronografii (metode de investigare a stării vaselor cardiace - n.r.). În prezent, de la Iaşi până la Bucureşti nu este nici un spital unde să se poată face o operaţie de stent, prin urmare, înfiinţarea unei astfel de secţii de chirurgie intervenţională este un pas spre normalitate şi spre creşterea calităţii serviciilor medicale puse la dispoziţia gălăţenilor şi nu numai", a explicat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.
Acesta a precizat că, în urma documentaţiei depuse la Ministerul Sănătăţii, a fost deja obţinut avizul de funcţionare pentru noua secţie de cardiologie intervenţională a Spitalului Judeţean, urmând ca în perioada imediat următoare să se treacă la realizarea studiului de fezabilitate care va stabili parametrii de bază ai investiţiilor. Proiectul va viza realizarea tuturor circuitelor medicale, cu tot ce este necesar, începând de la mobilierul medical până la aparatura pentru intervenţiile chirurgicale.
"Vrem să începem cu măcar patru, cinci medici specializaţi în cardiologie intervenţională. Avem deja doi specialişti în acest domeniu, iar alţi doi se pregătesc pentru astfel de proceduri. Este un proiect ambiţios, iar dacă lucrurile merg cum ne-am dori, până la finalul lui 2020 secţia ar trebui să fie funcţională", a precizat preşedintele CJ.
Cardiologia intervenţională este o ramură a cardiologiei ce permite tratarea pacienţilor prin soluţii minim-invazive, în care riscurile procedurii sunt reduse semnificativ. Cu ajutorul unor astfel de intervenţii se pot trata afecţiuni cardiologice precum cardiopatia ischemică, malformaţiile congenitale, insuficienţele cardiace, hipertensiunile arteriale, stenozele coronariene sau aortice. Unităţile USTACC sunt specializate în îngrijirea pacienţilor cardiovasculari aflaţi în stare critică sau cu disfuncţii cardiovasculare severe.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Au fost aprobaţi indicatorii pentru amenajarea unei secţii de cardiologie intervenţională la Spitalul Judeţean

În cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Galaţi, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru amenajarea unei secţii de cardiologie intervenţională la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei”. Este vorba despre un proiect în valoare de 8.294.681de lei, bani din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi.

“Am decis să înfiinţăm de urgenţă o secţie de cardiologie intervenţională, astfel încât pacienţilor care au suferit un infarct miocardic să li se monteze stenturi în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi. De asemenea, medicii vor putea realiza implanturi de stimulatoare cardiace şi vor putea efectua coronarografii, astfel încât gălăţenii cu afecţiuni cardiace grave să nu mai fie forţaţi să meargă pentru tratament în marile centre de la Bucureşti, Iaşi sau Târgu Mureş. Avem deja o parte din aparatură, am obţinut avizele necesare de la Ministerul Sănătăţii şi am identificat spaţiul unde va funcţiona această secţie. De asemenea, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă avem medici specializaţi pentru astfel de intervenţii. Ne-am propus să deschidem această secţie până la sfârşitul acestui an”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Secţia de cardiologie intervenţională va fi amenajată la etajul întâi al clădirii în care funcţionează Ambulatoriul de Specialitate. Spaţiul va fi recompartimentat şi dotat corespunzător.  Peste 80% din suma alocată acestui proiect va fi folosită pentru dotarea secţiei cu echipamente medicale (sistem radiologic cu braţ, sistem electrofiziologie cardiacă şi stimulator cardiac, sistem cartografiere color 3D, defibrilatoare, set staţie centrală de monitorizare şi monitoare funcţii vitale, coagulometru, ecograf cardiologic, laringoscop cu trusă de intubare) şi mobilier (paturi,  noptiere, birouri, mese, scaune, dulapuri).

Consiliul Judeţean Galaţi

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Zi istorică în medicina gălăţeană: La Spitalul Judeţean a fost realizată prima procedură de cardiologie intervenţională

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“ Galaţi, miercuri, 09 septembrie 2020, s-au realizat primele proceduri de cardiologie intervenţională. Este vorba despre un pacient, în vârstă de 49 de ani, căruia i s-a montat un stent, după ce în prealabil a fost efectuată o coronarografie. Intervenţia a fost realizată de o echipă medicală condusă de şeful Departamentului de Cardiologie Intervenţională de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, dr. Lucian Câlmâc.

„Este o zi istorică pentru medicina gălăţeană. Se pot monta stenturi şi la Galaţi, la Spitalul Judeţean, ceea ce înseamnă timp preţios pentru salvarea vieţii şi şanse mai mari de recuperare. De asemenea, medicii pot realiza pentru prima oară şi coronarografii, pentru a vedea dacă sunt blocaje la nivelul arterelor inimii. Suntem singurul spital din regiune în care se pot realiza astfel de intervenţii. Până acum, toţi pacienţii cu infarct miocardic sau cu afecţiuni cardiace grave erau trimişi cu ambulanţa sau cu elicopterul SMURD la Bucureşti sau Iaşi. Dezvoltăm la Galaţi un centru puternic de cardiologie intervenţională, unde se vor putea face şi implanturi de stimulatoare cardiace”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Prima procedură de cardiologie intervenţională realizată la Galaţi a fost un succes. „Toate lucrurile au mers corect, procedura a fost o reuşită, iar pacientul va avea o evoluţie favorabilă în continuare. Pe viitor, în măsura în care vor mai fi astfel de solicitări, voi fi încântat să asist aici, la astfel de proceduri”, a declarat Lucian Câlmâc, şeful Departamentului de Cardiologie Intervenţională de la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Din echipa medicală au mai făcut parte şeful secţiei de Cardiologie de la Spitalul Judeţean, dr. Teodor Chiscăneanu, şi Mihai Marinescu, medic primar cardiologie intervenţională la Spitalul Judeţean. În acest moment, două cadre medicale gălăţene efectuează stagii de pregătire în cardiologie intervenţională, la spitale din Târgu Mureş şi Bucureşti. Consiliul Judeţean Galaţi a alocat peste 8 milioane de lei pentru amenajarea unui centru de cardiologie intervenţională la Spitalul Judeţean, subiect despre care cotidianul nostru a relatat în articolul „Spitalul Judeţean Galaţi va avea secţie de cardiologie intervenţională“.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Operaţie complexă realizată în premieră la Galați. Cardiologie intervenţională la Spitalul Județean

Ziua de miercuri, 9 septembrie, a marcat realizarea primei proceduri de cardiologie intervențională efectuate la Galați. Beneficiar a fost un pacient de 49 de ani, care suferea de complicații cardiace severe. Operația complexă a fost realizată de un tânăr medic gălățean, dr. Mihai Marinescu, sub supravegherea șefului Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, dr. Lucian Câlmâc.

Realizată în premieră pentru județul nostru, operaţia de chirurgie intervențională efectuată la Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Andrei” Galați a constat într-o coronarografie, urmată de o montare de stent. Totul a fost posibil datorită faptului că cel mai mare spital din județ a fost dotat, în urmă cu aproape cinci ani, cu un angiograf performant.
"Intervenția de azi este un început bun pentru cardiologia intervențională gălățeană. Este vorba despre o intervenție de montare de stent realizată în cazul unui pacient încă tânăr, aflat la a patra astfel de procedură, primele trei fiind realizate în alte centre universitare din țară. Reușita de astăzi, în ciuda complexității intervenției, ne dă speranța că astfel de proceduri vor deveni o rutină la Galați", a precizat dr. Mihai Marinescu, specialistul care a realizat montarea de stent.

Beneficii multiple pentru pacient

Înființarea unui centru de cardiologie intervențională la Galați este o veste bună pentru numeroși pacienți cardiaci. Până în prezent, toți bolnavii care aveau nevoie de stent erau nevoiți să meargă la București, la Iași sau în alt centru universitar. De acum, odată ce secția de cardiologie intervențională de la Galați va crește, tot mai mulți pacienți vor putea face astfel de proceduri medicale la Spitalul Judeţean. Și mai important, prezența unui astfel de centru medical la Galați va permite intervenții mult mai rapide în cazul urgențelor medicale, cum sunt cele cauzate de infarctul de miocard.
În noiembrie 2015, la Spitalul Județean Galați devenea funcțional un angiograf, un sistem complex în valoarea de două milioane de euro. Dispozitivul a fost achiziționat din fonduri europene, printr-un proiect al Academiei de Științe Medicale din România, în colaborare cu Facultatea de Medicină din Galați. În total, zece astfel de aparate au ajuns în diferite spitale din țară.
"Angiograful este acum proprietatea Spitalului Județean din Galați. Este o veste foarte bună pentru gălățeni și nu numai, deoarece oamenii nu vor mai muri de acum prin salvări sau prin elicoptere. Un infarct poate apărea oricând, iar faptul că montarea de stent va putea fi efectuată la Galați va salva multe vieți", a spus dr. Aurel Nechita, decanul Facultății de Medicină și Farmacie Galați.

O echipă promițătoare de medici

Alături de dr. Mihai Marinescu, medic primar în specialitatea cardiologie intervențională, în secția de Cardiologie intervențională de la Galați vor mai opera alți doi medici, aflați acum la cursuri de specializare la București și Târgu Mureș. "Vrem să mai angajăm alți trei medici, motiv pentru care vom scoate posturile la concurs. Sperăm că vor fi specialiști interesați", a declarat, pentru ”Viața liberă”, Alina Dobrea, managerul Spitalului Județean Galați.
Șeful secției Cardiologie din cadrul Spitalului Județean, dr. Teodor Chiscăneanu, care, de asemenea, a făcut parte din echipa care a operat miercuri, a vorbit și despre modul în care secția de cardiologie intervențională se va dezvolta, pe parcursul următoarelor luni. ”Beneficiem la Galați, în domeniul cardiologiei intervenționale, de o echipă de medici tineri, foarte bine pregătiți și foarte talentați. De anul viitor, în secția de cardiologie intervențională vor putea fi montate și stimulatoare cardiace, o altă veste bună pentru mulți gălățeni”, a apreciat dr. Chiscăneanu.

Un pas mic spre normalitate

Prezent la Galați, dr. Lucian Câlmâc a ținut să precizeze importanța locală și regională a unui astfel de centru pentru Galați. ”Va permite efectuarea procedurilor de cardiologie intervențională în timp util, ceea ce este foarte important pentru pacient. De asemenea, pacientul nu va mai trebui transportat către alt centru medical, ceea ce iarăși este un câștig. Ar trebui ca un astfel de centru de cardiologie intervențională să existe în fiecare spital județean din țară. În România, în comparație cu media europeană, numărul procedurilor de cardiologie intervențională este încă redus, în condițiile în care avem o incidență a bolilor cardiovasculare mai mare decât media europeană. Pe viitor, în măsura în care voi mai fi solicitat, voi fi încântat să asist, la Galați, la astfel de proceduri”, a spus, pentru ”Viața liberă”, dr. Lucian Câlmâc.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...

Galaţiul, în lumea selectă a cardiologiei intervenționale. Interviu cu medicul Mihai Marinescu

Galațiul a fost inclus, recent, pe harta centrelor unde pot fi efectuate proceduri de cardiologie intervențională. Prima operație de acest fel, o montare de stent precedată de o coronarografie, a fost făcută pe 9 septembrie, la Spitalul Clinic de Urgență "Sf. Apostol Andrei", de un tânăr medic gălățean, dr. Mihai Marinescu, unul dintre specialiștii cel mai bine pregătiți, pe plan național, din generația sa. De atunci, alte câteva proceduri asemănătoare au fost efectuate la Galați. Mergând dincolo de bucuria și de euforia prilejuite de o astfel de realizare, am vorbit cu doctorul Marinescu, medic primar cardiolog, despre ce înseamnă prezența unui astfel de serviciu medical modern la Galați, despre ce trebuie făcut pentru a dezvolta, pe plan local, un domeniu de o asemenea importanță, precum și despre curaj, pasiune și pierderile inerente fiecărei alegeri pe care o facem.

- De ce ați ales să studiați medicina și cât au contat, în această alegere, exemplele pe care le-ați avut în familie?
- Părinții mei, care și ei sunt medici, m-au sfătuit să aleg această profesie, dar nu mi-au impus, în niciun caz. Și părinții tatălui meu tot medici sunt, și o soră a tatălui meu este tot medic. Din partea mamei, bunica a fost biolog. Practic, în afară de bunicul din partea mamei, care este inginer, toți din familie au avut legătură cu partea de biologie, de medicină, de genetică, cu științele vieții. Probabil că acest lucru a contat, într-un fel, în alegerea pe care și eu am făcut-o. Dar îmi aduc aminte că, odată, tatăl meu chiar mi-a spus că sunt pe lume și alte lucruri mai simplu de făcut decât să fii medic. Eu am oscilat, la un moment dat, în liceu, pentru că am cochetat și cu matematica. Totuși, eram prin clasa a X-a, când am decis că vreau să urmez medicina.

- Unde ați făcut facultatea?
- Am urmat cursurile Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București.

- De ce ați ales centrul universitar din București?
- Am ales această facultate pentru că, acum, sincer vorbind, medicina trebuie făcută cu seriozitate, nu este un domeniu în care poți spune că mai înveți pe parcurs. Iașiul era o variantă, pentru că părinții mei au făcut facultatea acolo, dar am decis să merg totuși la București.

- Cum ați ales cardiologia?
- Fiecare student, pe parcursul facultății, capătă anumite afinități, mai ales pe în perioada stagiilor practice pe care le desfășoară vara. Îți cam faci astfel o idee despre ce se întâmplă în fiecare specialitate. Alegerea efectivă vine după ce-ți dai licența și ai diploma de medic, lucru care nu-ți conferă însă dreptul de liberă practică. După facultate, dai examenul de rezidențiat, care este un concurs național, și, în funcție de medie, îți alegi specialitatea.
În anul meu, eu am luat al 18-lea pe țară rezidențiatul, dar am căzut două sau trei poziții, pentru că o grilă era greșită de la ei. Eu răspunsesem corect la acea grilă, dar ei au anulat-o. Oricum, cu punctajul obținut, am luat al doilea cardiologia pe țară. Am ținut să am un punctaj mare la rezidențiat, pentru că am vrut să prind centrul de pregătire de la Spitalul "Floreasca".

- De ce "Floreasca" și nu alt spital sau institut din București?
- Am ales "Floreasca", în primul rând, datorită cazuisticii întâlnite acolo, care este mult mai variată. Mulți absolvenți nu vor să facă rezidențiatul acolo pentru că e considerat greu, fiind spital de urgență. Alți colegi au ales Fundeni sau alte institute, unde specificul este altul, mai înclinat spre cercetare. Dar nu acesta este genul meu. Și am vrut să merg pe ideea aceasta, de spital de urgență, pentru că e mai aproape de modul meu de lucru. Și cercetarea este însă o parte importantă a medicinei.

- Dar ce v-a atras la cardiologie?
- Cardiologia m-a atras pentru că, din punctul meu de vedere, are unele avantaje față de alte specialități medicale. În primul rând, progresul făcut în cardiologie este uriaș. S-au făcut foarte multe studii, iar acest lucru a contribuit la dezvoltarea domeniului.
Totodată, cardiologia beneficiază și de ghiduri destul de clare și de stricte și se apropie foarte mult de profilul meu de gândire, de tip, să-i spunem, matematic. Cardiologia are o logică mult mai mare, zic eu, față de alte specialități. Așa mi s-a părut din facultate. Și pentru că am și înțeles-o foarte bine și am considerat că e și o disciplină în care ai foarte multe perspective, există foarte multe ramuri, m-a determinat să mă îndrept către această specialitate.

- Cum ați luat prima oară contact cu chirurgia intervențională?
- Ideea de cardiologie intervențională m-a interesat pe parcursul anilor de rezidențiat. Undeva prin anul al IV-lea am pătruns în laboratorul de cardiologie intervențională. Ulterior, în România a fost introdusă și competența de cardiologie intervențională, un fel de anomalie a sistemului. Un om care știe să facă astfel de intervenții trebuie să mai facă și un curs, pentru a obține o diplomă, o chestiune pur birocratică.
Pentru că trebuia să fiu medic specialist ca să mă înscriu la competență, eu și alți doi colegi am fost nevoiți să mai așteptăm un an, noi fiind atunci în ultimul an de rezidențiat (după rezidențiat, medicul devine specialist - n.red.), pentru a face competența, care se organiza la fiecare doi ani. Dar noi eram operatori principali, făceam singuri operațiile. Așa că am venit în Galați în 2015 și abia prin 2017 m-am înscris la competență. Am făcut naveta Galați - București timp de doi ani, pentru a obține acea competență.

- Aveți mulți colegi de generație care au plecat să profeseze în alte țări. Ce v-a făcut să reveniți, ca medic, în orașul natal, Galați?
- Nu m-am gândit niciodată să plec în altă parte, deși am avut un stagiu în Franța, care a durat cam un an, la Paris și la Spitalul Universitar din Strasbourg. Unii colegi au plecat să profeseze în străinătate, o parte dintre ei s-au întors. Recunosc că, mulțumesc lui Dumnezeu, spre deosebire de mulți dintre colegii mei, eu am alte condiții aici. Nu pot nega lucrul acesta. Singura opțiune ar fi fost cel mult să rămân și să profesez la București, lucru pentru care am și primit ofertă. Inclusiv la clinici private puteam rămâne să profesez, dar nu mi-am dorit.

- Ce înseamnă pentru Galați și pentru gălățeni faptul că unele proceduri de cardiologie intervențională pot fi făcute acum și aici?
- Consider că aceste intervenții sunt o normalitate pentru Galați. Noi ne bucurăm, sincer, de o chestiune care este firească. Măcar fiecare reședință de județ ar trebui să aibă angiograf (dispozitiv complex necesar pentru procedurile de cardiologie intervențională - n.r.), pentru că sunt foarte mulți pacienți cu boli cardiovasculare.
În infarct, timpul de când l-ai suferit până la procedura de cardiologie intervențională este esențial. De aceea, e important că avem această posibilitate și la Galați, pentru a reduce acel timp pe care pacientul îl petrece pe drum între Galați și București sau până la Iași. Acum, e cale lungă de la stadiul în care ne aflăm în momentul de față și până la a face noi toate urgențele pe care le face Iașiul, Bucureștiul sau alte centre mari.

- Ce ne trebuie pentru a ajunge acolo?
- În primul rând, ne trebuie mai mult decât un singur medic. Mai urmează să vină un coleg de-al meu, care e încă în pregătire, la Fundeni, dar acolo pregătirea pentru competență este întreruptă în momentul de față, din cauza COVID.
Vor mai veni alți doi colegi, dar ei vor fi pe partea de electrofiziologie, adică pe partea de stimulatoare cardiace. Sperăm să înceapă de anul viitor și astfel de proceduri. E nevoie și de asistente medicale, care însă trebuie formate pentru partea de cardiologie intervențională.
Chiar și doi medici ar fi prea puțini pentru a putea susține, zilnic, urgențele pe cardiologie. Deocamdată, euforia e bună, că s-a început și că am așteptat să începem. Dar, gândind realist, ne mai trebuie doctori, ne mai trebuie personal mediu, pentru a numi doar două dintre condiții.
Mulți medici tineri vor să rămână și să profeseze în centrele mari. Este oarecum firească această dorință, dar nici loc să te dezvolți foarte mult nu ai în centrele mari. Ai aparatură, dar nu ajungi neapărat să o și folosești. Aici, dacă am materialele necesare, pot folosi angiograful oricând, chiar și la 2,00 dimineața, ceea ce este un mare plus.
Ceea ce vreau să mai subliniez este faptul că secția de Cardiologie intervențională de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați este normată, dar funcționează dependent de secția de Cardiologie clinică. Vom fi medici care vom avea competențe de cardiologie intervențională, dar nu vom face doar acest lucru. Vom îngriji orice tip de pacient, nu neapărat pe cel care are nevoie de cardiologie intervențională.

Cu toate că discuția pe care am avut-o cu medicul Mihai Marinescu nu a atins și următorul subiect, un aspect deosebit de important trebuie totuși subliniat în legătură cu mediul de lucru din cardiologia intervențională. Cardiologul intervenționist și restul personalului care participă la aceste proceduri medicale sunt nevoiți să lucreze într-un mediu periculos. Pe lângă stresul din timpul fiecărei intervenții, medicul și asistentele medicale sunt supuși și unor doze crescute de radiații ionizante, dăunătoare organismului. De regulă, în ciuda costumelor de protecție de care personalul medical dispune, unele părți ale corpului, cum ar fi capul și mâinile, rămân expuse radiațiilor foarte puternice.

Ce este coronarografia

Coronarografia este o modalitate de diagnostic în cardiologia intervențională prin care medicul poate verifica starea arterelor care alimentează inima. Este vorba despre o modalitate de diagnostic invaziv. Iată în ce constă această investigație medicală, potrivit doctorului Mihai Marinescu.

"Prin artera radială, cel mai frecvent, dacă nu prin artera femurală, se înțeapă un ac și se introduce o teacă, un fel de țevușcă din teflon steril și care îți oferă calea de acces. Din această teacă, rămâne o porțiune în exterior, care este prevăzută cu o supapă și prin care introduci ce materiale ai nevoie ca să-ți faci procedura. În cazul în care în cadrul acestei proceduri se observă că pacientul are leziuni care se pretează montarea la stent (în cazul arterelor înfundate, spre exemplu - n.red.), acest dispozitiv poate fi introdus pe aceeași cale în porțiunea îngustată", explică dr. Mihai Marinescu.

"Cărțile adevărate în domeniu sunt scrise în engleză"

În comparație cu media europeană, în România sunt efectuate încă puține proceduri de cardiologie intervențională. Se întâmplă acest lucru în condițiile în care incidența bolilor cardiovasculare este mai mare în România decât în majoritatea statelor din UE. Astfel, la noi, domeniul cardiologiei intervenționale se află încă la început de drum. La nivel mondial, primele stenturi au fost introduse la începutul anilor 1980. În România, procedura a devenit disponibilă abia aproape două decenii mai târziu. Din păcate, tinerii specialiști care aleg acest domeniu sunt nevoiți să studieze după tratate scrise în limba engleză, deoarece în limba română nu există încă nu există încă volume similare.

"Până la introducerea Programului național de cardiologie intervențională în caz de infarct miocardic acut, colegii mei veneau de acasă, din timpul lor liber, pentru că erau rugați de alți colegi. Bineînțeles, nici nu erau plătiți. Cam așa se făcea cardiologia intervențională înainte de programul de infarct. Și pacienții cronici care aveau indicație pentru cardiologie intervențională erau nevoiți să își procure singuri stenturile", a explicat dr. Mihai Marinescu.

Primele stimulatoare cardiace montate la Galați

Din anul 2021, în secția de cardiologie intervențională a Spitalului Județean Galați ar putea fi implantate și stimulatoare cardiace moderne.

În acest context, trebuie amintit faptul că primele electrostimulatoare cardiace externe au fost implantate la Galați acum aproape patru decenii, de medicul cardiolog Radu Grigore. Începând din 1982, doctorul Grigore a implantat astfel de dispozitive, temporar, în regim de urgență, pacienților aflați în stare critică, care sufereau de frecvență cardiacă lentă.

"Cred că eram singura secție de cardiologie neuniversitară din țară care implanta electrostimulatoare temporare. Cazurile care necesitau electrostimulare permanentă le trimiteam la Fundeni. Eu făcusem un schimb de experiență, trimis de Ministerul Sănătății, în Franța (Paris, Strasbourg, Bordeaux, Marsilia), în Germania (la Freiburg) și în Iugoslavia (Belgrad), după care am aplicat, în secția de cardiologie din Galați, electrostimularea cu sondă electrod în ventriculul drept (una dintre ultimele inovații în domeniul cardiologiei la acea vreme - n.r.)", a explicat, pentru "Viața liberă", dr. Radu Grigore, medicul care a înființat cardiologia, ca disciplină clinică, la Galați.

Din păcate, munca de pionierat a doctorului Grigore în privința cardiologie intervenționale nu a fost continuată la Galați, fiind nevoie să mai treacă aproape încă patru decenii pentru efectuarea primei coronarografii și pentru montarea primului stent în județul nostru.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

23 de proceduri de cardiologie intervenţională, în această primăvară.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" este singura unitate medicală din regiune unde se pot realiza coronarografii şi se pot monta stenturi pacienţilor cu boli de inimă sau care au suferit un infarct miocardic acut.  

“De la începutul acestei primăveri, echipa medicului Mihai Marinescu a realizat 23 de proceduri de cardiologie intervenţională. În aproape 70% din cazuri a fost nevoie şi de montarea unor stenturi, cu ajutorul cărora sunt deblocate vasele de sânge ale inimii. De asemenea, au fost deja achiziţionate şi stimulatoare cardiace, astfel încât, în curând, la Spitalul Judeţean vor putea fi realizate şi astfel de intervenţii medicale. Mai mult, avem în implementare o investiţie de peste 8 milioane de lei pentru amenajarea unui centru de cardiologie intervenţională şi dotarea lui cu aparatură medicală performantă”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Spitalul Judeţean Galaţi are doi medici specialişti pe cardiologie intervenţională, unul specializat pe tratarea patologiilor coronariene şi celălalt pe patologii de ritm cardiac. În plus, Spitalul Judeţean va organiza concurs pentru angajarea a încă doi specialişti.

Consiliul Judeţean Galaţi

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Implanturi de stimulatoare cardiace, realizate în premieră la Galați, la Spitalul Județean de Urgență

O premieră medicală a avut loc marți, 18 mai 2021, la Spitalul Județean Galați. Doi gălățeni cu probleme cardiace grave au primit o nouă șansă la viață, după ce medicii le-au implantat stimulatoare cardiace. Procedurile au fost efectuate pentru prima oară la Galați de medicul cardiolog Luiza Nechita, sub coordonarea prof. dr. Dan Dobreanu, de la Târgu Mureș.

Pacienții care au fost supuși ieri procedurilor de chirurgie intervențională sunt doi bărbați, din Galați, de 86 și 70 de ani. ”S-a realizat cu succes implantul a două stimulatoare cardiace permanente pentru doi pacienți cu aritmii simptomatice, pentru care această intervenție este una salvatoare de viață. Sperăm ca, pe viitor, să reușim să creăm, la Galați, un centru cu experiență în realizarea acestor proceduri medicale și să nu mai fim nevoiți să-i punem pe pacienți pe drumuri, către centre medicale aflate la distanță, cu riscul pierderii vieții lor pe parcurs, până ajung acolo. Din păcate, aceasta este o boală în care implantul de stimulator cardiac este singura soluție”, a precizat dr. Luiza Nechita, medicul care a realizat procedurile în premieră pentru Galați.

Până acum, gălățenii a căror viață depindea de montarea unui stimulator cardiac trebuiau transferați la Iași sau la București. Datorită procedurilor efectuate ieri, Galațiul a devenit acum singurul centru din sud-estul țării unde pot fi făcute astfel de intervenții. ”Este nevoie de astfel de centre, pentru că patologia căreia i se adresează implantul de stimulatoare cardiace este o patologie cu risc vital imediat. Asta înseamnă că este o categorie de pacienți pentru care ar trebui să se intervină în decursul minutelor, pentru a nu fi pierduți. Astăzi, Galațiul a devenit un pol local, pentru că aici deja se pot adresa pacienți din câteva județe înconjurătoare”, a explicat prof. dr. Dan Dobreanu, coordonatorul Programului Național de Implant Stimulatoare și Defibrilatoare Cardiace.

Costul unui stimulator cardiac se ridică la aproximativ 4.700 de lei. Consiliul Județean (CJ) Galați a alocat până acum 60.000 de lei pentru acest program. ”CJ va mai aloca bani pentru a asigura montarea acestor stimulatoare cardiace, până la sfârșitul anului”, a spus președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Totuși, pentru realizarea acestor proceduri în mod constant, Alina Dobrea, managerul Spitalului Județean Galați, a precizat că unitatea medicală va intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru a beneficia de fondurile din programul național special dedicat acestui scop.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Un an de cardiologie intervențională la Galați, zeci de vieți salvate

În urma cu un an, la Spitalul Județean din Galați a avut loc o premieră. O echipă condusă de șeful Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București, dr.Lucian Câlmâc, a montat 𝗽𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹 𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 unui pacient cu afecțiuni cardiace grave.

De atunci, zeci de vieți au fost salvate la Galați cu ajutorul 𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗲𝗶 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲. În plus, de câteva luni, la Galați se fac și 𝗶𝗺𝗽𝗹𝗮𝗻𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗶𝗺𝘂𝗹𝗮𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗰𝗲 pentru pacienții cu grave probleme de ritm cardiac.

Astfel, în ultimul an s-au făcut 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝟭𝟯𝟬 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗿𝗼𝗻𝗮𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗳𝗶𝗶 și au fost montate 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝟭𝟬𝟬 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁𝘂𝗿𝗶 𝘀̦𝗶 𝘀𝘁𝗶𝗺𝘂𝗹𝗮𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗮𝗰𝗲.

”Întreaga procedură este 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁𝗮̆ pentru pacienți, deoarece Consiliul Județean asigură costurile acestor dispozitivele medicale care salvează vieți. De asemenea, lucrăm intens și la 𝗮𝗺𝗲𝗻𝗮𝗷𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘂𝗻𝗲𝗶 𝘀𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗶 dedicată cardiologiei intervențională, pe care o vom dota cu 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝟭𝟲𝟬 𝗱𝗲 𝗲𝗰𝗵𝗶𝗽𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹𝗲. Spitalul Județean este 𝘀𝗶𝗻𝗴𝘂𝗿𝗮 𝘂𝗻𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹𝗮̆ din regiunea noastră unde se realizează astfel de intervenții. Mulțumesc întregii echipe medicale care, prin ceea ce face, salvează viața pacienților”, a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Vieți salvate în ultima clipă la Spitalul Județean Galați

La Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Ap. Andrei” Galați, zilele trecute, doi bărbați de 35 și 46 de ani, cu infarct masiv, au fost salvați de urgență de către echipa medicală specializată în cardiologie intervențională. Au fost realizate proceduri medicale complexe, care au necesitat coronarografii, tromboaspirații pentru deblocarea vasului principal al inimii și montarea de stenturi. Riscul de deces era foarte mare, iar echipa medicală a reacționat prompt, astfel încât, astăzi, cei doi bărbați sunt în viață, alături de familiile lor.

Potrivit unei postări făcută pe rețelele de socializare de către dr. Mihai Marinescu, medic specialist cardiolog, membru al Societății Europene de Cardiologie și al Societății Europene de Cardiologie Intervențională, cazul pacientului C.M., în vârstă de 35 ani, fumător, a fost un caz rar de infarct miocardic acut, asimptomatic până la momentul producerii infarctului, care s-a prezentat la UPU la câteva ore de la debutul unei dureri retrosternale constrictive.

Dinf ericire, intervențiile au fost posibile și s-au realizat cu succes, în ambele situații.

Conform președintelui Consiliului Județean (CJ), Costel Fotea ”acesta este motivul pentru care am luptat ca și la Galați să fie făcute astfel de proceduri, pentru că, în cazul unui infarct, timpul face diferența între viață și moarte. În urmă cu nici doi ani, la Galați se montau primele stenturi, apoi acum aproape un an au fost implantate și primele stimulatoare cardiace”.

Între timp, având în vedere investițiile în aparatură medicală, realizate cu sprijinul financiar al CJ s-au făcut sute de astfel de proceduri - coronarografii, la care se adaugă montarea de stenturi și stimulatoare cardiace.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Intervenție pe cord realizată cu succes la Galați

Fumatul, stresul, munca excesivă, sunt doar câțiva dintre factorii de risc care favorizează apariția bolilor de inimă. Medicii cardiologi spun că din ce în ce mai multe persoane tinere dezvoltă boli de inimă care duc la apariția infarctului miocardic. Așa s-a întâmplat și cu o gălățeancă de 48 de ani care a avut nevoie de specialiștii cardiologi de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din oraș, după ce a fost la un pas să își piardă viața.

Practic, femeia a suferit două stopuri cardio-respiratorii, din care a fost resuscitată și datorită priceperii și devotamentului medicilor pe mâna cărora ajunsese. Se pare că primii care au intervenit pentru salvarea vieții acesteia au fost medicii de la UPU, care au reușit resuscitarea ei după primul stop cardiac.  

Doctorul Mihai Marinescu, medic cardiolog gălățean cu specializare în cardiologie intervențională, i-a montat un stent care i-a salvat viața. Pacienta a făcut al doilea stop cardio-respirator pe masa de angiografie. ”Am intervenit în câteva zeci de secunde cu șoc electric. Acest lucru este foarte important. Câteva zeci de secunde durează până se încălzesc padelele cu care se efectuează șocul și, deci, timpul în care se intervine este practic unul foarte scurt și inima repornește fără a lăsa sechele. Am continuat intervenția și am reușit montarea stentului fără probleme suplimentare. S-a intervenit prompt prin coronarografie de urgență: s-a evidențiat ocluzia arterei coronare interventriculare anterioare (principala arteră a inimii). S-a realizat tromboaspirație intracoronariană cu extragerea unei cantități impresionante de cheaguri. Ulterior, s-a implantat un stent farmacologic activ, de ultimă generație la nivelul coronarei, cu rezultat extrem de favorabil", ne-a povestit dr. Mihai Marinescu de la Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Ap. Andrei" din Galați. În cazul unor intervenții care presupun montarea unui stent, pacientul este conștient, fiind practic anesteziat local. Sunt însă și cazuri în care, de frică sau din alte cauze, se impune sedarea ușoară a acestuia.  Pacienta a avut o evoluție favorabilă și  nu a avut complicații, iar după o monitorizare de câteva zile, femeia a fost externată.

Atenție la dureri

Doctorul Marinescu atrage atenția asupra faptului că o presupusă durere de stomac poate fi semnul producerii unui infarct. ”De obicei ne atrage atenția o durere puternică și persistentă în zona toracică. Aceasta este însoțită de transpirație abundentă și de oboseală, o stare generală de rău. Se impune intervenția de urgență a unui medic în acest caz”, ne-a mai spus dr. Mihai Marinescu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.