Jump to content

Jaf cu explozibil la un bancomat din Galați


dcp100168

Recommended Posts

Jaf cu explozibil la un bancomat din Galați / A fost folosită aceeași metodă ca în cazul altor șase jafuri comise în acest an

Un bancomat din localitatea Tuluceşti din județul Galați a fost detonat de hoți, care au reușit să dispară cu o sumă de bani. Reamintim că aceeași metodă de jaf a fost folosită și săptămâna trecută în Otopeni, unde au fost jefuite două bancomate.

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi, marţi, în jurul orei 4.00, Poliția a fost sesizată prin 112 că în comuna Tuluceşti bancomatul din incinta unei societăţi comerciale are urme de distrugere, scrie Agerpres. Poliţiştii ajunşi la faţa locului au constatat că persoane necunoscute ar fi forţat mecanic fanta de eliberare a bancnotelor de la acest bancomat. În urma deflagraţiei, partea din spate a bancomatului a fost distrusă, iar din interior a fost sustrasă o sumă de bani. În acest caz a fost întocmit un dosar penal pentru furt calificat, cercetările având loc sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Săptămâna trecută, au fost jefuite, tot prin detonare, două bancomate de la parterul unui bloc din Voluntari. Autorii atacului aveau fețele acoperite cu măști chirurgicale și erau îmbrăcați în pelerine verzi când au comis atacul. Anchetatorii au stabilit și metoda folosită pentru a arunca în aer bancomatele: "pizza slide”, adică introducerea materialului exploziv prin fanta pentru bani a bancomatului, care îi permite autorului să se îndepărteze înainte de explozie. Comisarul șef adjunct al Direcției de Investigatii Criminale Cristian Gheorghe spunea atunci că de la începutul anului au avut loc șase astfel de jafuri la bancomate.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Jaf ratat la Lieşti, săptămâna trecută

Săptămâna trecută, persoane neidentificate până acum au încercat să spargă un bancomat la Lieşti, în judeţul Galaţi.

Potrivit IPJ Galaţi, vineri, în jurul orei 4.00, Secţia 3 Poliţie Rurală Lieşti a fost sesizată prin 112 de către un angajat de la o agenţie bancară din comuna Lieşti, cu privire la faptul că a fost declanşată alarma din interiorul agenţiei. Ajunşi la faţa locului. Poliţiştii au constatat faptul că persoane necunoscute au încercat forţarea mecanică a fantei de eliberare a bancnotelor de la bancomatul amplasat la sediul acestei agenţiei bancare din comuna Lieşti, judeţul Galaţi iar apoi au incendiat această fantă. ”Nu au fost descoperite în zonă sau în apropierea bancomatului substanţe explozive sau detonante”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, agent şef principal Ciprian Stoica.

În cauză a fost deschis dosar penal în care se desfăţoară cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de „distrugere”, cercetările fiind derulate de poliţişti din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Galaţi, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Lieşti. La acest moment, indivizii care nu au fost prinşi nu au reuşit să fure nici un ban.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Alertă la Tulucești, după ce un bancomat a fost aruncat în aer

Alertă în comuna Tulucești, după ce persoane necunoscute au aruncat în aer un bancomat și au fugit cu banii din interiorul acestuia. Totul s-a întâmplat marți dimineață, în jurul orei 4,00, zgomotul produs de deflagrație atrăgând atenția paznicului de la primărie, care a și dat alarma la 112. Polițiștii au ajuns imediat la fața locului, dar indivizii au reușit să fugă cu prada. Oamenii legii fac acum cercetări pentru identificarea hoților.

Alarma a fost dată de paznicul de la Primăria Tulucești, bancomatul fiind situat într-o clădire aflată vizavi de instituția publică. Angajatul primăriei a auzit zgomotul produs de deflagrație și a ieșit imediat să vadă ce se întâmplă. ”În jurul orei patru, după ce îmi făcusem rondul, am intrat în cabină și am auzit o bubuitură. Mi-am dat seama că ceva se întâmplă, m-am uitat pe geam și am văzut fum, alte bubuituri, probabil de la spartul geamurilor, unul a intrat înăuntru, unul a rămas afară. Totul a durat cam un minut. Aveau mașina parcată în zonă, au trecut prin fața căminului și au plecat spre Bârlad. Erau îmbrăcați în negru, unul era scund, nu erau nici grași, nici slabi”, își amintește Grigore Iamandi, paznicul de la Primăria Tulucești.

Imediat ce s-a dat alarma, la fața locului au ajuns de urgență mai multe echipe din cadrul IPJ Galați. ”Polițiștii ajunși la scurt timp la fața locului au constatat faptul că persoane necunoscute ar fi forțat mecanic fanta de eliberare a bancnotelor de la acest bancomat. În urma deflagrației, partea din spate a bancomatul a fost distrusă, iar din interior a fost sustrasă o sumă de bani”, ne-a declarat Ciprian Stoica, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

Mai exact, hoții au pus explozibilul în fanta bancomatului, explozia deteriorând partea din spate a acestuia. Ulterior, au fost sparte două geamuri, unul de la intrarea principală și unul de la intrarea în bancă, astfel ca hoții să ajungă la bani. Totul a fost surprins de camera de supraveghere postată la intrarea în bancă, așa că polițiștii au luat imaginile și încearcă acum să îi identifice pe autori.

Până la identificarea și prinderea acestora, localnici se tem și spun că există riscul să se trezească cu hoții și peste ei în case. ”Sunt veniți de prin afară, au experiență. Cu pandemia asta au venit toți acasă și acum ne este frică să mai stăm în case pentru că riscăm să ne trezim cu ei peste noi”, ne-a spus o localnică. 
Mai mult, aceștia cred că hoții au acționat la pont, bancomatul fiind alimentat în cursul zilei de luni, fiind perioada în care se plătesc pensiile. ”Ieri dimineață bancomatul nu avea bani. Fiica mea a venit pe la ora 11,00 și a scos bani de aici, abia atunci a fost alimentat bancomatul. Știau că are bani în el și de aia au acționat”, ne-a spus o altă localnică.

Polițiștii continuă acum cercetările pentru identificarea și prinderea autorilor, dar și pentru a stabili prejudiciul. ”În cauză a fost întocmit un dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „Furt calificat”, faptă prevăzută și pedepsită de art.229 Cod Penal, de către polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale din cadrul IPJ Galați, care au preluat cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați”, a conchis purtătorul de cuvânt al IPJ.

Acesta este al doilea bancomat din județul Galați atacat de hoți. Săptămâna trecută, hoții au încercat să fure bani dintr-un alt automat similar, situat pe raza localității Liești.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Patru bărbaţi suspectaţi că au detonat mai multe bancomate, prinşi în flagrant în judeţul Vrancea

Patru bărbaţi din judeţul Galaţi, suspectaţi că au detonat mai multe bancomate, au fost prinşi în flagrant în judeţul Vrancea, după o operaţiune de o lună a Poliţiei Române şi DIICOT. Suspecţii fliseau dspozitive artizanale, confecţiomate cu praf din cartuşe de vânătare. Poliţiştii au folosit armamentul din dotare pentru prindrea suspecţilor, fără ca cineva să fie rănit.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, secretarul de stat Bogdan Despescu şi purtătorul de cuvânt al DIICOT, procurorul Mihaela Porime, au susţnut, joi, o declaraţie de presă şi au anunţat destructurarea unei grupări de persoane care se ocupau cu furtul din bancomate, prin detonarea ATM-urilor. ”În ultimele săptămâni, colegii mei, sub coordonare a procurorilor DIICOT, au desfăşurat investigaţiicu privire la mai multe furturi şi tentative de furt din bancomate. Modul de operare folosit de autori a fost prin utilizarea unor mecanisme artizanale, cu substanţe explozibile, provenite din sursă de aprovionarea internă. (...) Noaptea trecută au fost prinşi în flagrant, în judeţul Vrancea, patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 29 şi 34 de ani, din judeţul Galaţi, care încercau să sustragă o sumă de bani dintr-un bancomat. Pe parcursul interveţiei s-a folosit armamentul din dotare întrucât persoanele suspectate încercau să fugă. Se deplasau cu un autoturism cu numere false, iar urmare a intervenţiei operative cei patru au fost prinşi imediat. Nu au rezultat victime”, a anunţat Bogdan Despescu în declaraţia de presă.

Despescu a precizat că cei patru bărbaţi au folosit acelaşi mod de operare, un dispozitiv artizanal în care se introducea praf de puşcă  din cartuşe de vânătoare. ”În momentul comiterii faptei cei patru erau echipaţi în combinezoane de protecţie şi pe cap aveau elemente de vestimentaţie pentru a-şi acoperi faţa”,  mai precizat Despescu.

Ulterior flagrantului, s-au făcut 12 perhziţii domiciliare la locuinţele suspecţilor şi ale complicilor. ”Doi dintre cei patru autori sunt cercetaţi  cu privire la alte fapte comise anterior pe teritoriul naţional. De asemenea, deţinem date cu privire la implicarea acestora  în săvâştirea de fapte cu acelaşi mod de operare, comise pe teritoriul altor state din UE”, a mai precizat Despescu.

Procurorul Mihaela Porime a precizat că activitatea infracţională a grupării a fost documentată în doar o lună de zile, anchetatorii administrând un probatoriu suficiant pentru ca persoanele suspectate să poată fi trase la răspundere penală. ”În acest moment au loc audieri la  sediul DIICOT Galaţi, iar în cauză se  efectuează cercetări pentru consttuirea unui grup infracţioal organizat, urt calificat şi nerespectarea regimului materialelor explozive”, a declarat procurorul DIICOT.

news.ro

Detonatorii bancomatelor din Galaţi, prinşi după o lună. Flagrant realizat de DIICOT

La mai bine de o lună de la cele două spargeri de bancomate comise pe raza judeţului Galaţi, la Lieşti şi la Tuluceşti, autorităţile au reuşit să dea de urma autorilor. Patru bărbaţi din Tecuci au fost capturaţi în timp ce încercau să detoneze, prin acelaşi mod de operare, un bancomat din comuna vrânceană Vulturu. 12 percheziţii şi tot atâtea persoane aduse la audieri constituie bilanţul operaţiunilor ulterioare flagrantului.

Presupuşii hoţi care au spart prin detonare două bancomate în judeţul Galaţi în cursul lunii septembrie au fost capturaţi în urma unei operţiuni complexe, coordonate de procurorii DIICOT Galaţi, la care au participat ofiţeri de informaţii şi poliţişti din două judeţe. Un bancomat din comuna Vulturu, judeţul Vrancea, a fost punctul în care gruparea din Tecuci a fost reţinută, în noaptea de 21 spre 22 octombrie, în timp ce încerca să detoneze ATM-ul pentru a fura bani. Anchetatorii se aşteptau ca indivizii să dea o nouă lovitură, după ce, la începutul acestei luni, în noaptea de 2 spre 3 octombrie, un alt bancomat, din localitatea vrânceană Păuneşti, a fost spart într-un mod similar cu cel utilizat la Lieşti, în noaptea de 10 spre 11 septembrie, şi la Tuluceşti, trei zile mai târziu. Doar din ultimul, susţin anchetatorii, au reuşit să fure bani. "Ca urmare a exploziei produse, ATM-ul unităţii bancare a fost adus în stare de degradare, astfel că au devenit accesibile sertarele destinate păstrării bancnotelor, acestea fiind eliberate în sediul profesional. În vederea însușirii bancnotelor, o parte dintre autorii faptelor au pătruns în interiorul agenției, de unde au preluat bancnotele eliberate ca urmare a deflagrației, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 120.000 de lei", precizează procurorii DIICOT care au coordonat instrumentarea cazului.

Gruparea a trecut graniţele judeţului în noaptea de 2 spre 3 octombrie, pentru a ataca un bancomat din comuna Păuneşti. Încercarea de a sustrage bani nu a avut efectul scontat, operaţiunea eşuând, la fel ca în cazul bancomatului de la Lieşti. "La ATM-ul de pe raza comunei Păunești, au introdus materiale explozive în fanta acestuia, dar din motive independente de voința lor, deflagrația produsă nu a avut efectul scontat, astfel că dispozitivul electronic nu a eliberat suma de bani, însă a fost adus în stare de nefuncționare", explică anchetatorii.

Tecucenii nu au renunţat şi, trei săptămâni mai târziu, în noaptea de miercuri spre joi, au atacat din nou, de data aceasta la Vulturu, foarte aproape de graniţa cu judeţul Galaţi. "În noaptea de 21 spre 22 octombrie, în jurul orei 3,10, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galați împreună cu polițiști din cadrul Direcției Operațiuni Speciale au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a unui număr de patru persoane care au introdus materiale explozive în fanta unui bancomat din localitatea Vulturu, județul Vrancea, pe care intenționau să le detoneze, în scopul sustragerii sumelor de banilor aflate în interiorul acestuia. Pe parcursul intervenției, s-a folosit armamentul din dotare, cu muniție neletală pentru somație, întrucât persoanele bănuite au încercat să fugă de la fața locului, cu un autoturism, fiind blocate chiar la locul faptei", concluzionează anchetatorii.

La operaţiunea de prindere în flagrant au participat poliţişti de investigaţii criminale din Galaţi şi Vrancea, dar şi de la Direcția de Investigații Criminale a IGPR. Imediat după ce au fost reţinuţi cei patru suspecţi, 12 percheziţii domiciliare au fost făcute pentru depistarea de probe şi a altor eventuali complici. 12 persoane au fost duse la audieri, la sediul DIICOT Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cei patru bărbaţi prinşi în flagrant când încercau să detoneze un bancomat din Vrancea, reţinuţi pentru 24 de ore

Cei patru bărbaţi care au fost prinşi în flagrant când încercau să detoneze un bancomat din Vranceaau fost reţinuţi pentru 24 de ore.

”În urma probatoriului administrat în cazul celor 4 persoane bănuite de detonarea mai multor bancomate, prinse de poliţiştii de investigaţii criminale şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Galaţi au dispus au dispus reţinerea pentru 24 de ore acestora. Astăzi, cei patru urmează să fie prezentaţi Tribunalului Galaţi, cu propunere de arestare preventivă”, a transmis, vineri, Poliţia Română.

Cei 4 bărbaţi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat în formă continuată, nerespectarea regimului materiilor explozive în formă continuată şi distrugere.  

Ancheta în acest caz arată că membrii grupării şi-ar fi asumat şi executat roluri bine stabilite în activitatea infracţională. ”Astfel, unul dintre ei şi-ar fi asumat rolul de lider al grupării infracţionale, acesta fiind, de altfel, cel care ar fi avut legătura directă cu persoana care i-ar fi furnizat dispozitivele explozive improvizate sau care îi împărtăşea cunoştinţele necesare pentru construirea acestora. Totodată, acesta ar fi decis participarea celorlalţi membri la comiterea faptelor, atribuindu-le acestora rolurile diferite şi ar fi stabilit cum să împartă banii obţinuţi fraudulos”, au mai transmis autorităţile. Tot liderul era cel care ar fi ales traseele de deplasare de la locurile de întâlnire spre locurile unde erau amplasate bancomatele.

Cei patru au fost prinşi în urma unei operaţiuni flagrate şi sunt bănuiţi de detonareamai multor bancomate în România şi Uniunea Europeană.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Cristian Gheorghe (IGPR): Hoţii de bancomate prinşi în flagrant reuşeau să dispară în patru minute de la locul faptei

Cei patru autori de furturi din bancomate, prinşi în flagrant şi cercetaţi, în arest preventiv, pentru fapte ce ar fost comise în ultima lună şi jumătate, au acţionat profesionist, reuşind să acţioneze şi să dispară de la locul faptei în maximum patru minte, a declarat sâmbătă, comisar-şef Cristian Gheorghe, director adjunct al Direcţiei de Investigaţii Criminale.din cadrul IGPR.

"Procedeul de introducere a dispozitivului artizanal dura undeva de la un minut şi jumătate - două minute, cu sustragerea banilor - 40 de secunde - un minut -, deci undeva la patru minute cu totul de la intrarea în dispozitiv a hoţului până la ieşirea acestuia", a precizat Gheorghe.

Potrivit acestuia, cei patru au vârste cuprinse între 29 şi 33 de ani, doi dintre ei au antecedente penale, fiind reţinuţi după ultima tentativă la un bancomat din comuna Vulturul, judeţul Vrancea.

"O grupare infracţională specializată în asemenea genuri de fapte, furturi din bancomate prin utilizare de substanţe explozive. La această faptă, ultima, din comuna Vulturul, judeţul Vrancea, s-a reuşit prinderea în flagrant a celor patru autori. Autorii foloseau un autoturism înmatriculat în afara graniţelor României, pe care aplicau plăcuţe sustrase de la un autovehicul de pe raza judeţului Galaţi", a arătat oficialul IGPR.

El a adăugat că indivizii au acţionat ca nişte "infractori care îşi făcuseră studiile în străinătate". "Au acţionat profesionist, erau nişte infractori care îşi făcuseră 'studiile' în străinătate. De altfel, sunt anchetaţi, cercetaţi şi acolo pentru fapte similare. Şi-au luat toate măsurile de protecţie pentru a nu fi prinşi. Îşi alegeau dispozitive ATM care erau montate în localităţi retrase, evitau traseele care erau monitorizate cu camere de supraveghere, era genul de infractori foarte atenţi cu ceea ce se întâmplă în jurul lor", a menţionat Gheorghe.

Cât priveşte modul de operare, directorul adjunct al Direcţiei de Investigaţii Criminale a confirmat că acesta seamănă cu ceea ce s-a întâmplat la Otopeni, "este folosit acelaşi dispozitiv pizza - slide, un dispozitiv metalic care se introduce pe fanta de eliberare a numerarului şi care se iniţiază pentru explozie prin fitil - ardere prin fitil".

Cercetările în acest caz vizează toate cele patru bancomate, inclusiv cel la care au fost prinşi în flagrant. Este vorba de fapta de la Lieşti Tuluceşti, judeţul Galaţi, şi cele două din judeţul Vrancea, a mai precizat ofiţerul.

La acţiunea de prindere în flagrant au participat poliţişti din cadrul IPJ Galaţi şi Vrancea, din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale, ai Unităţii Centrale de Analiză a Informaţiilor.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Lovește în patru minute și fugi! - strategia spărgătorilor de bancomate. Hoţii erau organizați profesionist

Tecucenii cu vârste cuprinse între 29 și 33 de ani, arestați săptămâna trecută pentru patru atacuri la bancomate de pe raza județelor Vrancea și Galați, erau organizați profesionist, susțin anchetatorii, care, ulterior flagrantului, au dat publicității noi detalii privind modul de operare al hoților. Deși nu au fost făcute publice informații și probe concrete privind implicarea în alte lovituri similare date pe teritoriul României, polițiștii au lăsat să se înțeleagă că gruparea din județul Galați ar putea fi artizana loviturilor similare date la Otopeni, pornind de la faptul că  a fost folosit același mod de operare.

O structură piramidală, cu atribuții bine stabilite și moduri de operare trasate până la cel mai mic detaliu sunt ingredientele scoase al lumină de anchetatorii care instrumentează dosarul celor patru tecuceni acuzați că au format o bandă specializată în spargere de bancomate. Polițiștii și procurorii DIICOT, care săptămâna trecută au pus la cale un flagrant de prindere a tecucenilor în timpul unei lovituri la un ATM de pe raza comunei vrâncene Vulturu, au ajuns la concluzia că hoții își stabiliseră o "rețetă" care era menită să le asigure succesul printr-o organizare riguroasă în interiorul grupării, iar, pe de altă parte, reușita "misiunilor" o urmăreau prun aplicarea unei tactici care ar fi trebuit, teoretic, să îi țină departe de ochii poliției.

Anchetatorii au stabilit că dispozitivul folosit în detonare a bancomatelor - pizza-slide, un dispozitiv metalic care se introduce pe fanta de eliberare a numerarului şi care se iniţiază pentru explozie prin fitil - era alimentat cu explozibil procurat dintr-o singură sursă, prin intermediul unui singur om: liderul grupului.

"Unul dintre inculpați şi-a asumat rolul de lider al structurii infracţionale, acesta fiind, de altfel, cel care avea legătura directă şi exclusivă cu persoana care îi furniza dispozitivele explozive improvizate sau care îi împărtăşea cunoştinţele necesare pentru construirea acestora. Inculpatul nu a divulgat secretul asupra modului în care obţinea și construia dispozitivele explozive, tocmai cu scopul de a-şi păstra rolul de lider şi de a avea puterea de decizie în cadrul structurii infracţionale. De altfel, a rezultat faptul că acest inculpat era cel care decidea participarea celorlalţi membri ai structurii infracţionale la comiterea faptelor, atribuindu-le acestora rolurile pe care trebuiau să le joace pentru asigurarea succesului și care a stabilit algoritmul după care trebuiau împărţite sumele de bani", se arată în concluziile procurorilor DIICOT Galați.

De la procurarea explozibilului, la stabilirea teoretică a destinațiilor pentru lovituri - bancomate din mediul rural, puțin frecventate - stabilirea atribuțiilor fiecărui membru și trecerea efectivă la treabă era astfel un singur pas. Gruparea se deplasa la locurile unde urma să dea lovitura cu o mașină înmatriculată în străinătate, dar pe care aplicaseră plăcuțe cu numere de Galați, furate de la o altă mașină. Rutele alese erau trasee nemonitorizate cu camere de supraveghere. Odată ajunși la bancomat, acționau fulgerător, întreaga operațiune durând mai puțin de cinci minute.

"Procedeul de introducere a dispozitivului artizanal dura undeva de la un minut şi jumătate - două minute, cu sustragerea banilor, 40 de secunde - un minut, deci undeva la patru minute cu totul, de la intrarea în dispozitiv a hoţului până la ieşirea acestuia", a precizat cms. șef Cristian Gheorghe, directorul adjunct al Direcției de Investigații Criminale din cadrul IGPR.

Potrivit oficialului din cadrul IGPR, cei patru tecuceni ar fi mai comis astfel de fapte și în străinătate, unde s-ar fi "perfecționat", ei fiind de altfel anchetați pentru lovituri similare şi în afara granițelor. Mai mult, cele două atacuri de la bancomatele de la Otopeni ar fi fost comise prin folosirea unei metode identice, ceea ce îi determină pe anchetatori să creadă că tecucenii ar putea fi artizanii acestor lovituri. Poliția nu a oferit însă alte detalii cu privire la posibila implicare a gălățenilor în loviturile din apropierea Capitalei. În cauză sunt continuate cercetările, cu autorii arestați pentru constituirea de grup organizat, furt calificat, distrugere și nerespectare regimului armelor și munițiilor, toate în formă continuată.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Detonatorii de bancomate din Galaţi, trimişi în judecată

Autorii jafurilor explozive de la bancomatele din Lieşti şi Tuluceşti, din luna septembrie 2020, au fost trimişi în judecată.

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 5 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat în formă continuată, nerespectare a regimului materiilor explozive în formă continuată, distrugere în formă continuată, furt calificat, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare în formă continuată, instigare la conducere a unui autovehicul pe drumurile publice cu număr fals de înmatriculare în formă continuată, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere în formă continuată, instigare la conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere în formă continuată, punere în circulaţie a unui autovehicul pe drumurile publice cu număr fals de înmatriculare în formă continuată, încredinţare spre conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere în formă continuată, toate în concurs real.

Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, pe raza judeţului Galaţi, inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de furt calificat, nerespectare a regimului materiilor explozive şi distrugere, structură infracţională care a activat până la momentul depistării în flagrant, respectiv până la data de 22.10.2020. Astfel, având aplicate măşti pentru disimularea fizionomiei, prin distrugere, folosind un dispozitiv de tip “pizza slide”, prin scoaterea din funcţiune a sistemelor de supraveghere precum şi prin violarea sediului profesional, inculpaţii au sustras sau au încercat să sustragă din ATM-urile unor agenţii bancare de pe raza localităţilor Lieşti, Tuluceşti - judeţul Galaţi şi Vulturu - judeţul Vrancea sume de bani, prejudiciul cauzat fiind de peste 117.590 lei.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Galaţi. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie“, se arată în comunicatul DIICOT.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hoții care au aruncat în aer mai multe bancomate au fost trimiși în judecată

Suspecții de furt calificat și distrugere au folosit materiale și substanțe explozibile pentru a detona trei ATM-uri de pe raza județelor Galați și Vrancea

Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi a trimis în judecată, pe 17 februarie, patru persoane suspectate că au comis mai multe furturi din bancomate prin detonarea acestora folosind materiale și substanţe explozibile. Ionuţ-Nicuşor Ciuciu, Marian-Viorel Bulmău, Victor Marin şi Cristian Anton sunt acuzați de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectare a regimului materiilor explozive în formă continuată, distrugere în formă continuată și instigare la conducere a unui autovehicul pe drumurile publice cu număr fals de înmatriculare în formă continuată. La acestea se adaugă și punerea în circulaţie a unui autovehicul pe drumurile publice cu număr fals de înmatriculare în formă continuată, încredinţare spre conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere în formă continuată, instigare la conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere în formă continuată şi furt calificat în formă continuată.

Totul a început pe 11 septembrie 2020, când poliţiştii IPJ Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în noaptea de 10/11.09.2020,  patru persoane neidentificate, având măşti pe faţă pentru disimularea fizionomiei, au pătruns prin efracţie în curtea unei agenţii bancare de pe raza localităţii Lieşti, judeţul Galaţi, unde au scos din folosinţă sistemul de supraveghere video și au forţat fanta de eliberare a bancnotelor ATM-ului, în  care au introdus materii explozive. Din motive independente de voinţa hoților, materiile explozive nu au detonat, astfel că ATM-ul nu a eliberat sertarele de păstrare a bancnotelor, iar cei patru tineri au părăsit locul faptei.

Nu s-au descurajat, iar după patru zile au încercat din nou să arunce în aer un ATM și au reușit. ”La data de 15.09.2020, lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în noaptea de 14/15.09.2020 un număr de patru persoane neidentificate, având aplicate măşti pentru disimularea fizionomiei s-au deplasat la o altă agenţie bancară de pe raza localităţii Tuluceşti, judeţul Galaţi, unde după scoaterea din folosinţă a sistemului de supraveghere video, au forţat fanta de eliberare a bancnotelor ATM-ului, în  care au introdus materii explozive pe care le-au detonat”, au stabilit anchetatorii. În urma exploziei produse, ATM-ul băncii a fost degradat substanţial, astfel că au devenit accesibile sertarele destinate păstrării bancnotelor, acestea fiind eliberate în sediul profesional. Ca să fure banii, o parte din autorii faptelor au pătruns în interiorul sediului profesional al agenţiei, de unde au preluat bancnotele eliberate în urma deflagraţiei, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 120.000 de lei.

În noaptea de 02/03.10.2020, membrii grupului infracţional organizat s-au deplasat la un alt ATM de pe raza comunei Păuneşti, judeţul Vrancea, au introdus materiale explozive în fanta acestuia, dar deflagraţia produsă nu a avut efectul scontat, astfel că dispozitivul electronic nu a eliberat suma de bani.

În noaptea de 21 spre 22 octombrie 2020, în jurul orei 03.10, procurorii DIICOT Galaţi, împreună cu poliţiştii Direcţiei Operaţiuni Speciale, i-au prins în flagrant pe cei patru tineri, care introduseseră materiale explozive în fanta unui bancomat din localitatea Vulturu, judeţul Vrancea, pe care intenţionau să îl detoneze, în scopul sustragerii sumelor de banilor aflate în interiorul acestuia. Pe parcursul intervenţiei, poliţiştii au folosit armamentul din dotare, cu muniţie neletală (bile de cauciuc) pentru somaţie, întrucât hoții au încercat să fugă de la faţa locului, cu un autoturism. Au fost blocaţi chiar la locul faptei și reținuți.

Pe 15 februarie, Tribunalul Galați a prelungit arestarea preventivă a celor patru suspecți de constituire a unui grup infracțional organizat, furt calificat și distrugere.

libertatea.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Banda care a aruncat în aer bancomate a fost condamnată. Ce pedepse au primit hoţii şi la ce daune uriaşe au fost obligaţi

Timp de aproape o lună de zile, cinci tineri au pus pe jar Poliţia şi CEC Bank. Hoţii au aruncat în aer trei bancomate, provocând distrugeri serioase şi la sediile unde se găseau ATM-urile, de unde au reuşit să plece cu 120.000 de lei. Au fost prinşi cu focuri de armă în timp ce se pregăteau să dea o nouă lovitură.

Tribunalul Galaţi i-a condamnat la sfârşitul acestei săptămâni pe cei cinci tineri care au comis mai multe furturi din bancomate în judeţele Galaţi şi Vrancea prin detonarea acestora folosind materiale sau substanţe explozibile.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o Marian-Viorel Bulmău, care va avea de executat 8 ani de închisoare. Partenerii săi de fărădelegi au fost condamnaţi astfel: Victor Marin (5 ani de închisoare), Cristian Anton (4 ani şi 8 luni de închisoare), Nicuşor-Ionuţ Ciuciu (4 ani şi 4 luni de închisoare) şi Iordache-Adrian Niţu (4 ani de închisoare).

Lista infracţiunilor comise de banda de hoţi este una foarte lungă: constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, nerespectarea regimului muniţiilor explozive, distrugere, instigare la conducerea unui autovehicul pe drumurile publice cu numere false de înmatriculare şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere.

Daune şi cheltuieli judiciare record

Judecătorii i-au obligat pe cei cinci tineri să plătească daune consistente pentru distrugerile provocate bancomatelor şi sediilor CEC unde au dat loviturile, dar şi să restituie banii furaţi. În plus, trebuie să achite şi cheltuieli judiciare record, ce depăşesc 125.000 de lei.

”Obligă inculpaţii Bulmău Marian-Viorel, Ciuciu Nicuşor Ionuţ şi Niţu Iordache-Adrian, în solidar, la plata către partea civilă CEC BANK – prin serviciul contencios - Bucureşti a sumei de 1.000 lei reprezentând valoarea francizei care nu a putut fi recuperată de la firma de asigurare ASIROM şi la plata către partea civilă (asigurător) Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group- Bucureşti a sumei de 4.056,30 lei reprezentând contravaloarea pieselor deteriorate, a manoperei de schimbare a acestora ca urmare a distrugerii din noaptea de 10/11.09.2020 a ATM CEC BANK, Agenţia Lieşti, jud. Galaţi. Obligă inculpaţii Bulmău Marian-Viorel, Ciuciu Nicuşor-Ionuţ, Marin Victor şi Niţu Iordache-Adrian, în solidar, la plata către partea civilă CEC BANK- prin serviciul contencios - Bucureşti a sumei de 9.954,27 lei reprezentând daune materiale careu nu au fost recuperate de la asigurător şi la plata sumei de 150.590 lei către partea civilă (asigurător) Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group- Bucureşti reprezentând sumele de bani achitate ca urmare a distrugerii ATM CEC Tuluceşti, a clădirii şi a furtului de numerar din noaptea de 14/15.09.2020 de la ATM CEC BANK, Agenţia Tuluceşti, jud. Galaţi. Obligă inculpaţii Bulmău Marian-Viorel, Marin Victor şi Anton Cristian, în solidar la plata sumei de 3.849,67 lei către partea civilă CEC BANK – prin Serviciul Contencios – Bucureşti reprezentând contravaloarea unor lucruri minime pentru limitarea pagubelor şi valoarea francizei care nu a putut fi recuperată de la firma de asigurare Asirom şi la plata către partea civilă (asigurător) Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group - Bucureşti a sumei de 36.643,98 lei reprezentând contravaloarea distrugerii ATM Păuneşti şi clădirii agenţiei bancare (geamuri, tâmplărie, uşi) din noaptea de 2/3.10.2020 de la ATM Păuneşti, jud. Vrancea. Obligă inculpaţii Bulmău Marian Viorel, Ciuciu Nicuşor Ionuţ, Marin Victor şi Anton Cristian în solidar, la plata sumei de 1.000 către partea civilă CEC BANK – prin Serviciul Contencios – Bucureşti reprezentând valoarea francizei care nu a putut fi recuperată de la firma de asigurare Asirom şi la plata către partea civilă Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group - Bucureşti a sumei de 8.382,02 lei reprezentând contravaloarea despăgubirilor achitate CEC BANK ca urmare a distrugerii ATM Agenţia Vulturu, jud. Vrancea, din noaptea de 21/22.10.2020. Conform art. 274 alin. 1 C.proc.pen. obligă pe inculpaţii Bulmău Marin-Viorel, Ciuciu Nicuşor-Ionuţ şi Marin Victor la câte 85.000 lei fiecare dintre inculpaţi, pe inculpaţii Niţu Iordache-Adrian şi Anton Cristian la câte 40.170 lei fiecare dintre inculpaţi, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, au stabilit judecătorii. Decizia instanţei, pronunţată pe 25 noiembrie, nu este definitivă.

Au plecat cu mâna goală după prima spargere

Seria de furturi prin detonarea bancomatelor a început pe 11 septembrie 2020, când poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în noaptea de 10/11.09.2020, patru persoane neidentificate, având măşti negre pe faţă, au pătruns prin efracţie în curtea unei agenţii bancare de pe raza localităţii Lieşti, judeţul Galaţi, unde după scoaterea din folosinţă a sistemului de supraveghere video, au forţat fanta de eliberare a bancnotelor ATM-ului în care au introdus materiale explozive. Acestea nu au detonat, însă, astfel că ATM-ul nu a eliberat sertarele de păstrare a bancnotelor, iar cei patru hoţi au părăsit locul faptei cu mâna goală.

Câteva zile mai târziu, hoţii au repetat scenariul la un alt bancomat dintr-o localitate gălăţeană, reuşind atunci să dea lovitura. ”La data de 15.09.2020, lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în noaptea de 14/15.09.2020 un număr de patru persoane neidentificate, având aplicate măşti pentru disimularea fizionomiei s-au deplasat la o altă agenţie bancară de pe raza localităţii Tuluceşti, judeţul Galaţi, unde după scoaterea din folosinţă a sistemului de supraveghere video au forţat fanta de eliberare a bancnotelor ATM-ului în  care au introdus materii explozive pe care le-au detonat”, au stabilit anchetatorii. În urma exploziei produse, ATM-ul unităţii bancare a fost degradat substanţial, astfel că au devenit accesibile sertarele destinate păstrării bancnotelor, acestea fiind eliberate în sediul profesional. Ca să fure banii, o parte din hoţi au pătruns în interiorul sediului agenţiei, de unde au preluat bancnotele eliberate în urma deflagraţiei, fiind vorba de aproximativ 120.000 de lei.

În noaptea de 02/03.10.2020, hoţii s-au deplasat la un alt ATM de pe raza comunei Păuneşti, judeţul Vrancea, au introdus materiale explozive în fanta acestuia, dar explozia pe care au provocat-o nu a fost suficient de puternică, astfel că dispozitivul electronic nu a eliberat suma de bani.

În noaptea de 21 spre 22 octombrie 2020, în jurul orei 03,10, procurorii DIICOT Galaţi, împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei Operaţiuni Speciale, i-au prins în flagrant pe cei patru membri ai bandei de hoţi. Infractorii introduseseră materiale explozive în fanta unui bancomat din localitatea Vulturu, judeţul Vrancea, şi intenţionau să le detoneze, dar în acel moment au intervenit poliţiştii, care i-au somat să se predea. Oamenii legii au fost nevoiţi să foloseacă armamentul din dotare, în condiţiile în care hoţii s-au urcat într-o maşină şi au încercat să fugă, fiind blocaţi de autospecialele de poliţie.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.