Jump to content

Sezonul gripelor şi virozelor, la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Prima tranşă de doze de vaccin antigripal gratuit a ajuns la Galaţi

Este vorba deocamdată doar de 11.160 de doze de vaccin antigripal, iar acestea sunt destinate în primă faza imunizării cadrelor medicale şi apoi se va începe distribuţia către medicii de familie. În acest an, imunizarea antigripală este mult mai importantă, deoarece în perioada rece vor circula atât noul coronavirus, cât şi virusurile gripale. Vaccinarea antigripală va ajuta organismul să nu se infecteze în acelaşi timp şi cu virusul gripal.

„A ajuns în judeţul Galaţi prima tranşă de vaccin antigripal cu distribuire gratuită, care a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii. Prima tranşă pentru judeţul Galaţi este de 11.160 de doze dintr-un total solicitat de 101.365. Celalte doze de vaccin vor ajunge în tranşe în perioada următoare“, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Vaccinul antigripal gratuit este achiziţionat de Ministerul Sănătăţii şi distribuit în ţară către medicii de familie pentru începerea campaniei naţionale de imunizare antigripală ce ar trebuie să înceapă de la sfârşitul acestei luni. Cu acest vaccin se imunizează categoriile la risc în a face boală, este vorba despre cadre medicale şi de îngrijire, angajaţii ai M.A.I. şi MApN, dar şi bolnavii cronici şi persoanele trecute de 65 de ani.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Cine se poate vaccina gratuit împotriva gripei

O primă tranșă de vaccin antigripal destinat imunizării populației la risc a ajuns, zilele trecute, la Galați. Campania anuală de vaccinare antigripală va începe după ce dozele de vaccin vor fi distribuite către medicii de familie. Pacienții cronici, gravidele și alte câteva categorii de persoane beneficiază de vaccinare antigripală gratuită.

Datele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați arată că peste 100.000 de gălățeni au dreptul, prin lege, să se vaccineze gratuit împotriva gripei, în sezonul rece 2020-2021. Pentru moment, Ministerul Sănătății (MS) a trimis către DSP Galați un număr de 11.160 de doze de vaccin antigripal, dintr-un total de 330.000 de doze distribuite pe plan național. Alte două tranșe de vaccin vor mai veni în lunile următoare, însă încă nu se știe cu exactitate dacă vor acoperi tot necesarul.
Pentru sezonul 2020-2021, MS a anunțat că a achiziționat trei milioane de doze de vaccin antigripal, o cantitate de două ori mai mare față de cea cumpărată anul trecut. Numărul mare de doze achiziționat anul acesta este destinat ”imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire”, informează MS.
Tot MS a anunțat și faptul că restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie și în noiembrie, pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației la risc.

Cine are prioritate la vaccinare

Potrivit legii, de vaccinare antigripală gratuită beneficiază persoanele cu vârsta peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice (în special cei cu boli respiratorii, cu afecțiuni cardiovasculare și metabolice), copiii și bătrânii instituționalizați, personalul medical, dar și gravidele. Aceste categorii au fost stabilite în funcție de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.
În cadrul campaniei, pacienții sunt vaccinați la cabinetele medicilor de familie și în unitățile sanitare cu paturi.

Va trebui să trecem, simultan, peste două epidemii

Medicii spun că vaccinarea este singura metodă cu adevărat eficientă de imunizare în fața virusurilor gripale sezoniere. Având în vedere răspândirea noului coronavirus, specialiștii în medicină îi sfătuiesc pe cât mai mulți oameni să se vaccineze împotriva gripei. Astfel, poate fi evitată infecția cu ambele virusuri, aspect care îi îngrijorează acum pe experți.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

A doua tranşă de vaccin antigripal gratuit a ajuns la Galaţi

Ministerul Sănătăţii a trimis pentru judeţul Galaţi către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galați cea de-a doua tranşă de vaccin antigripal care li se administrează gratuit persoanelor din categoriile devaforizate. „Au fost primite la Direcția de Sănătate Publică prin Ministerul Sănătăţii, 16.920 de doze de vaccin antigripal. Aceasta reprezintă a doua tranșă de vaccin antigripal alocată judeţului nostru (Citește și Prima tranşă de doze de vaccin antigripal gratuit a ajuns la Galaţi). Per total, până acum de la Ministerul Sănătăţii au fost primite, combinat prima şi a doua tranşă, 28.080 de doze de vaccin antigripal. Aceste doze vor fi folosite pentru vaccinarea gratuită a persoanelor incluse în categoriile de risc“, a precizat Ani Nistor, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Însă, potrivit datelor rezultate din catagrafierea făcută de DSP Galaţi, înainte de sezonul rece, în judeţ sunt circa 100.000 de persoane care fac parte din categoriile care au dreptul la vaccinarea gratuită. Mai urmeză însă ca judeţul nostru să primească încă trei tranşe de vaccin antigripal, treptat, ultima fiind programată să ajungă la începutul lunii decembrie. Vaccinarea antigripală gratuită este accesibilă categoriilor cu risc în a face boală, este vorba despre cadrele medicale şi cele ale MAI, dar şi cele din instituţiile sociale de îngrijire, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, pacienţii cu boli cronice, dar şi persoanele din instituţiile de îngrijire.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

A început sezonul răcelilor

Institutul Național de Sănătate Publică, prin direcțiile de sănătate publică (DSP-uri) din fiecare județ, a început monitorizarea infecțiilor respiratorii acute din acest sezon rece. Săptămâna trecută, în județul Galați, au fost înregistrate oficial 1.244 de cazuri de viroze respiratorii, potrivit DSP Galați. Dintre acești pacienți, 24 au avut nevoie de spitalizare. Cei mai afectați de răcelile de sezon sunt copiii cu vârste între 5 și 14 ani, zece dintre ei fiind și spitalizați.

În ceea ce privește pneumoniile, tot săptămâna trecută s-au înregistrat 55 de noi cazuri, cele mai multe, la grupa de vârstă 15-49 de ani. 11 pacienți cu pneumonie au urmat tratamentul în spital, din cauza formelor mai severe de boală.

Până în prezent, în județul Galați nu a fost confirmat niciun caz de gripă.

Măsurile de protecție sanitară luate de autorități pentru limitarea infecției cu noul coronavirus au efect, așa cum era și de așteptat, și asupra răspândirii celorlalte virusuri care provoacă răcelile obișnuite. Totuși, medicii vă recomandă să evitați aglomerațiile, să vă îmbrăcați în funcție de temperatura aerului, să mâncați multe fructe și legume și să beți suficiente lichide. Astfel, sistemul imunitar al organismului poate lupta mai eficient cu microbii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Aproape 900 de pacienți cu viroze respiratorii

871 de gălățeni au fost diagnosticați cu viroze respiratorii, pe parcursul săptămânii trecute, conform Direcției de Sănătate Publică Galați. Copiii cu vârste între cinci și 14 ani au fost cei mai afectați de răcelile de sezon, cu 252 din totalul îmbolnăvirilor. 23 de bolnavi au fost spitalizați, din cauza formelor mai severe de boală. Cel mai adesea, pentru că nu au un sistem imunitar pe deplin format, bebelușii sunt cei mai predispuși să facă răceli însoțite de complicații care necesită tratament sub supraveghere medicală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Aproape 1.000 de gălăţeni cu viroze respiratorii

Numărul gălățenilor diagnosticați cu infecții respiratorii acute crește, de la o săptămână la alta. Cu toate acestea, faptul că elevii învață de acasă, dar și măsurile de distanțare socială pe care trebuie să le respectăm pentru a împiedica răspândirea SARS-CoV-2 au condus, anul acesta, la o scădere importantă a numărului virozelor respiratorii, față de perioadele corespunzătoare din anii trecuți.

Săptămâna trecută, spre exemplu, 931 de gălățeni au fost diagnosticați cu răceli de sezon, 30 dintre ei fiind și spitalizați pentru tratament, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați. Vorbim doar despre cifrele oficiale, deoarece numărul real al celor bolnavi, dar care se tratează fără a veni la medic este, în realitate, mult mai mare.

În privința pneumoniilor, săptămâna trecută au fost depistate 44 de noi cazuri, iar o treime dintre pacienți au fost internați în spital.

Până în prezent, în județul Galați nu au fost raportate cazuri de gripă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Încă 16.920 de doze de vaccin antigripal au ajuns la Galaţi

Este vorba despre vaccinul antigripal trimis prin Ministerul Sănătăţii către Direcţia de Sănătate Publică pentru campania naţională de imunizare antigripală a categoriilor la risc. „A sosit a treia tranşă de vaccin antigripal, 16.920 de doze, acestea sunt distribuite către medicii de familie“, a precizat Ani Nistor, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Până acum, în total, judeţul Galaţi a primit prin Ministerul Sănătăţii, 44.920 de doze de vaccin antigripal, deşi catagrafierea inițială, necesarul de doze în judeţ, ar fi de circa 100.000 de doze. Ar mai urma să ajungă şi o a patra tranşă de vaccin. Cea mai bună formă de protecție împotriva afecţiunilor de sezon, a celor respiratorii, rămâne vaccinarea antigripală.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

O nouă tranşă de vaccin antigripal gratuit a ajuns la Galaţi

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a informat că a ajuns cea de-a patra tranşă de vaccin antigripal gratuit din campania de vaccinare antigripală derulată de Ministerul Sănătăţii. Este vorba despre încă 16.800 de doze de vaccin antigripal. Astfel, numărul dozelor de vaccin antigripal gratuit primit de judeţul Galaţi în acest sezon rece se ridică la aproximativ 61.800 de doze, pentru tot atâtea persoane. La nivelul judeţului Galaţi, necesarul de vaccin antigripal era de circa 100.000 de persoane.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Peste 41.000 de gălăţeni, vaccinaţi antigripal

Cea de-a şasea tranşă de vaccin antigripal cu distribuţie gratuită pentru grupele la risc, vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii în cadrul campaniei naţionale de vaccinare antigripală gratuită, prin Direcţiile de Sănătate Publică, a ajuns miercuri la Galaţi. „Este vorba de încă 30.902 doze de vaccin antigripal. De la începutul campaniei naţionale de vaccinare antigripală, în judeţul Galaţi au fost trimise în total 95.152 de doze vaccin antigripal. Până pe data de 6 decembrie, la nivelul judeţului Galaţi au fost vaccinate 41.006 persoane care fac parte din grupele la risc“, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Afecţiunile respiratorii, în scădere

La nivel Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi continuă monitorizarea afecţiunilor respiratorii. Astfel, în ultima săptămână de raportare a situaţiei epidemiologice, la nivelul judeţului Galaţi s-au raportat 533 de cazuri de viroze respiratorii, cu aproape 500 mai puţin decât era normal în această perioadă. Categoria de vârstă cea mai afectată este cea de 15-49 de ani, unde s-au înregistrat 168 de cazuri. 21 de persoane au necesitat internarea din pricina complicaţiilor. 36 de gălăţeni au fost diagnosticaţi a avea pneumonii, cele mai multe la categoria de vârstă 15-49 de ani, 11 cazuri. 10 persoane au necesitat internarea.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Primul caz de gripă înregistrat în județul Galați

Un bărbat în vârstă de 43 de ani este primul gălățean diagnosticat cu gripă în actualul sezon rece. Purtarea măștii medicale și regulile de distanțare socială au avut ca efect indirect și o scădere importantă a numărului cazurilor de gripă. În alți ani, vârful sezonului gripal era atins exact în această perioadă.

Gălățeanul a mers la un laborator de analize medicale pentru a-și face testul RT-PCR pentru diagnosticarea COVID-19. La recomandarea personalului medical, și-a făcut însă și un test pentru depistarea virusurilor gripale sezoniere. Așa a aflat că nu suferă de COVID-19, ci de gripă.

"Testele au arătat că este vorba de o infecție cu virus gripal de tip B. Starea de sănătate a pacientului era una bună, el urmând tratamentul pentru gripă acasă", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați. Cazul a fost diagnosticat săptămâna trecută.

Normele sanitare impuse de actuala epidemie de COVID-19 au ca efect și scăderea circulației altor virusuri sezoniere, printre care se numără și virusurile gripale. De asemenea, și campania de vaccinare antigripală din acest sezon rece a fost mult mai extinsă decât în sezoanele precedente. Medicii atrag atenția că vaccinarea este singurul mijloc eficient prin care poate fi prevenită gripa. Un pacient vaccinat dezvoltă forme mult mai ușoare de boală, cu riscuri foarte mici de apariția a complicațiilor.

Recent, Ministerul Sănătății a luat decizia ca toată populația să beneficieze de vaccin antigripal gratuit. În cazul în care vrei să primești acest vaccin, întreabă-ți medicul de familie!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Zeci de mii de gălățeni, așteptați să se vaccineze gratuit împotriva gripei

"De ce să ne temem de COVID-19, când este doar o simplă gripă?". În ultimii doi ani, ne-a fost dat să auzim de nenumărate ori această afirmație. Dincolo de absurdul comparației, deoarece COVID-19 a dovedit până acum că nu este doar o "simplă gripă", însăși alăturarea termenilor "simplă" și "gripă" dovedește ignorarea unei realități cât se poate grave.
Gripa nu este o simplă răceală. În urmă cu doi ani, unu din trei adulți diagnosticați în România cu gripă a avut nevoie de spitalizare, pentru tratament. La fel ca în cazul COVID-19, și când vine vorba de gripă, vaccinul este cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea. Zeci de mii de gălățeni din categoriile de risc pot beneficia de vaccinare antigripală gratuită, în acest sezon rece.
Județul Galați a primit marţi 22.655 de doze de vaccin antigripal. În total, de la începutul sezonului rece, Ministerul Sănătății a trimis către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați 64.475 de doze de vaccin antigripal. "În urma catagrafierii făcute în județul Galați, au fost solicitate de la Ministerul Sănătății (MS) 76.934 de doze de vaccin antigripal. Acest vaccin poate fi folosit pentru imunizarea împotriva gripei a persoanelor din categoriile de risc. Mai ales în contextul în care, în această perioadă, virusurile gripale circulă alături de SARS-CoV-2, vaccinarea antigripală este foarte importantă, deoarece ne ferește de infecția concomitentă cu cele două tipuri de virusuri", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătoarea de cuvânt a DSP Galați.
Campania de vaccinare antigripală gratuită se desfășoară prin rețeaua cabinetelor de medicină de familie din județul Galați. Potrivit legii, copiii, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, femeile gravide, bolnavii ce suferă de afecțiuni cronice, personalul sanitar şi persoanele instituționalizate pot beneficia de vaccinare gratuită împotriva gripei, în fiecare sezon rece.
Gripa este o boală care adesea duce la complicații. În unele cazuri, infecția poate fi mortală, iar principalele grupe de risc sunt reprezentate de bătrâni, bolnavi cronic, femei gravide şi copii, avertizează medicii. Vaccinul antigripal este cea mai eficientă modalitate de protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cinci copii confirmaţi cu gripă la Galaţi; unul este internat

În ultima săptămână, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a confirmat primele cinci cazuri de gripă din acest an. Toți sunt copii.
Potrivit datelor DSP Galaţi, este vorba despre patru cazuri cu virus gripal de tip A, înregistrate la un adolescent de 16 ani, un copil de 8 ani, un altul de 5 ani şi la un bebeluş de 11 luni. Al cincilea caz înregistrat este cu virus gripal de tip B, la un copil de 4 ani.
Doar copilul în vârstă de 5 ani, cu virus gripal de tip A, este internat, dar starea lui de sănătate este bună.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

32 de cazuri de gripă de la începutul sezonului, cele mai multe în judeţul Galaţi

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat, joi, că, în perioada 24 – 30 ianuarie, s-au înregistrat 58.592 infecţii respiratorii, cu peste 33% mai multe decât în săptămâna precedentă. De la debutul sezonului s-au confirmatcu laboratorul 32 de cazuri de gripă.

”La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 58.592, de 1.8 ori mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (31.259) şi cu 33.5% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (43.885). Au fost raportate la nivel naţional 101 cazuri de gripă clinică comparativ cu 9 cazuri înregistrate in S 04/2021”, a transmis INSP.  

Potrivit sursei citate, de la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 32 cazuri de gripă, cele mai multe, respectiv 9, în judeţul Galaţi. Şapte cazuri s-au confirmat în judeţul Prahova, câte patru în Bucureşti şi Ilfov, câte trei în Iaşi şi Vrancea şi câte unu în Olt şi Teleorman.  

”Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal. Până la data de 30.01.2022 au fost vaccinate antigripal 1.333.502 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii”, a mai transmis sursa citată.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Galațiul, pe primul loc în țară la numărul cazurilor de gripă

Ultimele date publicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) arată că, în județul Galați, au fost confirmate cele mai multe cazuri de gripă, de la începutul sezonului rece. Vorbim strict despre cazurile confirmate în laborator, prin tehnica RT-PCR. În realitate, numărul îmbolnăvirilor este mult mai mare.

Potrivit INSP, în actualul sezon rece au fost confirmate în laborator 32 de cazuri de gripă, cele mai multe, nouă la număr, în județul Galați (șase cu virus gripal de tip A, subtipul H1, și trei cu virus gripal B – n.r.). Alte șapte cazuri au fost înregistrate în Prahova, câte patru în București și în Ilfov, câte trei în Iași și în Vrancea și câte un caz în Olt și Teleorman. Din fericire, nu a fost comunicat niciun deces provocat de infecția cu virusul gripal. „Până pe 30 ianuarie 2022, au fost vaccinate antigripal 1.333.502 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății”, mai arată INSP.

„În ultima săptămână, au fost confirmate în laborator patru noi cazuri de gripă în județul Galați. Este vorba despre trei copii, de doi, cinci și 13 ani, și de un adult de 31 de ani. La doi pacienți a fost depistat virusul gripal de tip A, iar la ceilalți virusul de tip B. Toți cei patru pacienți au dezvoltat forme ușoare de boală, neavând nevoie de internare”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătoarea de cuvânt a Direcției de Sănătate Publică Galați.

Măsurile luate de autorități pentru încetinirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 au avut efect și în împiedicarea răspândirii celorlalte virusuri care circulă în sezonul rece. Așa se explică de ce numărul cazurilor de gripă este semnificativ mai mic decât cel din iernile de dinaintea pandemiei de COVID-19.

Totuși, medicii atrag atenția că gripa nu este o boală ușoară. În unele cazuri, virusurile gripale pot cauza complicații pe termen mediu sau lung, gripa putând fi chiar fatală pentru persoanele din grupele de risc. Spre exemplu, în sezonul rece 2018-2019, unu din trei adulți diagnosticat cu gripă a avut nevoie de spitalizare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

32.553 de doze de vaccin antigripal la medicii de familie

Direcția de Sănătate Publică Galați atrage atenția faptului că luna octombrie reprezintă, în general, perioada de debut a sezonului gripal. Pentru a limita răspândirea virusului și pentru a limita numărul de cazuri, specialiștii DSP recomandă vaccinarea, chiar și la copii, începând de la șase luni.

DSP Galați a primit un număr de 32.553 de doze de vaccin care au fost distribuite spre medicii de familie.

”Am primit prima tranșă de vaccin și am distribuit-o deja la medicii de familie. Recomandăm vaccinarea întâi a personalului medical din spitale și din ambulatoriu, personalul MAI, MAPN, SRI, personalul din centrele de asistență, adică persoanele din zonele vulnerabile. Vom mai primi și alte doze și sperăm să vaccinăm cât mai mult”, ne-a declarat Ani Nistor, reprezentant Direcția de Sănătate Publică  Galați. Până în acest moment, la nivelul județului Galați nu s-a înregistrat niciun caz de gripă. Specialiștii spun că vaccinare ne ajută să facem forme mai ușoare de gripă în cazul infectării, dar și că riscul de a contacta boala este scăzut.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

(26 octombrie 2022)

Mii de gălățeni suferă din cauza virozelor respiratorii

Direcția de Sănătate Publică Galați a reînceput monitorizarea cazurilor de infecții respiratorii. Astfel, potrivit datelor DSP, în săptămâna 17-23 octombrie s-au înregistrat 2528 cazuri de viroze respiratorii, dintre care 56 au necesitat internarea. Categoria de vârstă cea mai afectată este cea de la 5 la 14 ani, unde se înregistrează 906 cazuri.

În ceea ce privește pneumoniile, s-au înregistrat 124 de cazuri, iar 52 dintre acestea au necesitat internarea în spital. Grupa de vârstă cea mai afectată este cea cuprinsă între 2 și 4 ani, unde au fost semnalate 39 de cazuri. Din fericire, nu s-a înregistrat niciun caz de gripă.

Județul Galați a primit, în două tranșe, 48. 938 doze de vaccin antigripal gratuit prin programul național de vaccinare al Ministerului Sănătății. Acestea au fost distribuite medicilor de familie pentru categoriile expuse la risc. Aproape 25 000 de seruri au fost deja administrate . 

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

Peste 2.500 de gălăţeni, cu viroze şi pneumonii

Peste 2.500 de gălăţeni au viroze şi pneumonii, iar cei mai afectaţi sunt copiii şi adolescenţii, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Astfel, în săptămâna 17-23 octombrie s-au înregistrat 2.528 de cazuri de viroze respiratorii, dintre care 56 au necesitat internarea. Categoria de vârstă cea mai afectată este cea de la 5 la 14 ani, cu 906 cazuri. În ceea ce priveşte pneumoniile, aici s-au înregistrat 124 de cazuri, 52 au necesitat internarea. Grupa de vârstă cea mai afectată este cea de la 2 la 4 ani, cu 39 de cazuri.

În acest nou început de sezon rece, nu s-a înregistrat niciun caz de gripă la nivelul judeţului Galaţi. Important de precizat este că DSP Galaţi a reînceput monitorizarea cazurilor de infecţii respiratorii.

Județul Galaţi a primit în două tranşe 48.938 de doze vaccin antigripal gratuit, prin programul naţional de vaccinare al Ministerului Sănătăţii. Acestea au fost distribuite medicilor de familie pentru categoriile expuse la risc, 24.232 de doze fiind deja administrate.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

În ultima săptămână, peste 1.900 de cazuri de viroze și pneumonii, la Galaţi

Sezonul virozelor și al pneumoniilor este în toi şi la Galaţi. Cel puțin așa reiese din raportarea făcută de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați, care contabilizează săptămânal persoanele cu astfel de afecțiuni. Conform specialiștilor în sănătate publică, în săptămâna 31 octombrie - 6 noiembrie, medicii au raportat către DSP un număr de 1.778 de persoane care suferă de viroze. Dintre acestea, 45 de persoane au necesitat internarea în spital. 664 de cazuri au fost raportate, în aceeași perioadă, în eșantionul de vârstă 5-14 ani. Numărul mare de îmbolnăviri în rândul copiilor este cauzat de faptul că aceștia intră în colectivitate și nu respectă corespunzător regulile de igienă.

Conform reprezentanților DSP Galați, 168 de persoane au fost diagnosticate cu pneumonii, dintre care 63 au avut nevoie de îngrijiri medicale în unitățile spitalicești de profil, unde au fost internate. Alți 53 de copii, cu vârste între 2-4 ani, au primit de la medicul pediatru tratament pentru pneumonie.

Reprezentanții DSP Galați spun că, până la data raportării, nu a fost înregistrat niciun caz de gripă la nivelul județului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Spitalul de Pediatrie Galați, aproape plin. Peste 120 de copii cu viroze și pneumonii, zilnic la UPU

Situație disperată pentru medicii de la Spitalul pentru Copii „ Sf. Ioan” Galați, după ce numărul micuților care le trec zilnic pragul a sărit de 120. Aceștia au probleme respiratorii grave și foarte grave, unii dintre ei având nevoie de spitalizare.
Managerul spitalului, ec. Laura Cloșcă, își susține colegii medici în munca permanentă a acestora și trage un semnal de alarmă referitor la conștientizarea părinților care ar trebui să fie primii care să fie mai atenți la protecția celor mici.
Doctorul Ginel Baciu, medic specialist pediatru, ne-a vorbit despre situația alarmantă în care se află, în prezent, Spitalul de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan” Galați.

Creștere alarmantă de cazuri în doar 10 zile

Deși Direcția de Sănătate Publică Galați transmitea ieri un număr de 935 de cazuri de viroze la copii, pentru perioada 7-13 noiembrie, medicii pediatri și cei de la triajul Spitalului pentru Copii spun că, în ultimele zece zile, creșterea numărului de cazuri este îngrijorătoare. „Avem în fiecare zi cel puțin 120 de copii care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe. Dintre aceștia, o parte semnificativă rămâne internată. Este foarte greu pentru noi, pentru că un pacient internat azi nu se externează a doua zi. El are nevoie de câteva zile de tratament pentru că fiecare copil are propriul ritm de însănătoșire. Nu poți să îl externezi până nu este complet vindecat. Ziua următoare alți copii au nevoie de internare. În ultimele zece zile, cazurile de afecțiuni respiratorii au crescut de la numărul zecilor la sute”, ne-a povestit cu îngrijorare medicul pediatru.
Acesta ne-a explicat că fluxul mare de îmbolnăviri în rândul copiilor are mai multe cauze. În primul rând, toamna atipică din ultimele zile a favorizat întâlnirile în spațiile publice, atât ale copiilor, cât și ale părinților, ceea ce înseamnă un contact epidemiologic amplu, care a avut ca efect dezvoltarea virusurilor și bacteriilor. Cu toate acestea, însă, până acum, nu s-a înregistrat niciun caz de gripă. Specialistul în medicină pediatrică ne spune că, în acest moment, există posibilitatea de a face analize de laborator amănunțite (pentru determinări moleculare) pentru a descoperi factorul cauzant al bolii, astfel încât să nu se folosească antibiotice nejustificat.

Febra „prăjește microbii”

Doctorul Ginel Baciu a transmis câteva mesaje părinților, care, din exces de zel sau din prea multă protecție, acordă greșit tratament copilului. „Febra este o reacție de autoapărare a organismului la boală. Este normal să apară. Ceea ce este greșit e modul în care părinții reacționează în momentul în care cel mic are febră. Trebuie știut, în primul rând, că aceasta este periculoasă după valori foarte mari și dacă durează câteva zile. La fel, febra îngreunează lucrurile la un organism care are și alte afecțiuni. Însă, în cazuri normale, aceasta trebuie privită cu calm și combătută după mai multe metode. Febra vrea să prăjească microbii. Părinții fac tratament după ureche sau după rețeta vecinului sau după internet, fără a avea nimic legat de boala celui mic. Acest lucru nu face decât să dăuneze. Un rest de antibiotic, pe care mama îl are în casă rămas de la tratamentul anterior, dat după ureche, nu face decât să scadă imunitatea copilului și constatăm că este unul nepotrivit, administrat greșit. De aceea recomandat este ca, la apariția primelor simptome, părintele să se adreseze medicului de familie și apoi la spital, dacă lucrurile se complică”, susține dr. Baciu.

Cum combatem febra acasă

Este știut faptul că, în general seara, copilul face febra. Primul lucru recomandat este hidratarea corectă și abundentă a copilului bolnav. Specialiștii spun că acesta trebuie să primească lichide cât mai des  pentru a evita deshidratarea. Apoi cel mic trebuie îmbrăcat lejer și supus unor masaje termoizolante (acest lucru presupune ștergerea corpului de transpirația produsă de febră). Un alt lucru foarte important este buretajul. Prin acest procedeu, bolnavul este frecționat cu spirt sau oțet și apă călduță. Abia apoi se intervine chimic, prin administrarea de medicamente antitermice.
Foarte important este ca micuțul să fie izolat, să evite intrarea în colectivitate înainte de vindecarea completă. „În acest moment copilul este ca o casă cu ușa deschisă, iar imunitatea este cu garda jos. Pe lângă faptul că intrarea în colectivitate presupune îmbolnăvirea celorlalți copii, copilul nevindecat complet poate lua alte virusuri, de la alți copii cu care interacționează și poate dezvolta alte tipuri de virusuri. De aceea, trebuie să găsim o posibilitate să îl ținem acasă pentru a evita alte complicații”, spune medicul.
Joi, 17 noiembrie, în jurul prânzului, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Ioan” Galați activitatea era în toi. Medicul de gardă, dr. Sorin Sacagiu – medic primar pediatru, competență medicină de urgență prespitalicească, ne-a spus că au foarte multe cazuri zilnic și cu forme de boală care necesită atenție sporită și timp de consultație mai îndelungat, ceea ce face ca, uneori, sala de așteptare a unității spitalicești să devină neîncăpătoare. „Trebuie să acordăm timpul necesar fiecărui copil și să îl consultăm așa cum se cuvine. Nu ne asumăm riscul să fim superficiali. Ne aflăm într-un moment cu aflux mare de cazuri, de la nou-născuți până la adolescenți. Sunt pacienți cu simptomatologie diferită, unele dintre ele necunoscute încă. Acum e un moment de liniște, însă în cinci minute lucrurile se pot schimba”, ne-a spus medicul UPU.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Săptămâna cu cel mai mare număr de viroze respiratorii

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați a centralizat din nou, pentru perioada cuprinsă între 14-20 noiembrie, numărul gălățenilor suferinzi de viroze respiratorii și pneumonii. "În perioada amintită, la nivelul DSP Galați au fost înregistrate 3.001 cazuri de viroze respiratorii, dintre care 63 de persoane au avut nevoie de internare în spital. Grupa de vârstă cea mai afectată a fost cuprinsă în segmentul de vârstă 5-14 ani, cu un număr de 1.122 de cazuri", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Galați, Liliana Iordăchescu.

La capitolul pneumonii, săptămâna trecută a fost marcată de 272 de cazuri, dintre care 87 de persoane au fost internate în spital. Grupa de vârstă cea mai afectată a fost reprezentată de segmentul de vârstă cuprins între 2 şi 4 ani, unde s-au înregistrat 76 de cazuri.
Din fericire, conform reprezentanților DSP Galați, nici în oraș și nici în județ, până la data de 20 noiembrie, nu au fost înregistrate cazuri de gripă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Aproape 1.000 de viroze și pneumonii la copiii din Galaţi

Directoarea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" din Galați, Laura Cloșcă, a transmis un mesaj către părinții micuților bolnavi să nu îi mai ducă în colectivitate până la vindecarea completă, pentru a limita în acest fel înmulțirea virusurilor și pentru a reduce numărul de cazuri de îmbolnăvire.

"În săptămâna 14 - 20 noiembrie 2022, am raportat 178 de cazuri IACRS (infecții acute de căi respiratorii superioare) cu tratament la domiciliu și alte 25 de cazuri de IACRS care au necesitat internare. Am avut 54 de cazuri de pneumonii tratate la domiciliu, plus 41 de internări", ne-a declarat ec. Laura Cloșcă, managerul Spitalului de Copii din Galați.

"În perioada 3 octombrie - 20 noiembrie 2022 (de când a început monitorizarea virozelor și pneumoniilor şi până în prezent), la spitalul nostru s-au înregistrat 987 de cazuri de IACRS, dintre care 858 de cazuri la domiciliu și 129 de cazuri internate. Nici la capitolul pneumonii în rândul copiilor nu stăm bine. La unitatea noastră s-au înregistrat 478 de cazuri, din care 294 de cazuri tratate la domiciliu și 184 de cazuri internate", a completat managerul Spitalului de Copii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Peste 3.500 de viroze respiratorii în judeţul Galaţi

Din ce în ce mai multe persoane suferă de simptome de răceală în această perioadă. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați a raportat, pentru săptămâna 21-27 noiembrie, 3.536 de cazuri de viroze respiratorii, dintre care 48 de cazuri au fost spitalizate pentru investigații și tratamente suplimentare. Segmentul de vârstă cel mai afectat s-a înregistrat la copiii între 5 și 14 ani. Pentru acest segment de vârstă, DSP Galați raportează un număr de 1.517 cazuri. „În ceea ce privește pneumoniile, acestea au fost în număr de 262, tot în perioada amintită. Dintre acestea 68 de cazuri au avut nevoie de spitalizare, iar segmentul de vârstă cu cea mai mare incidență de îmbolnăviri a fost cuprins între 2 și 4 ani, aici fiind înregistrate un număr de 68 de cazuri. Din fericire, la nivelul DSP Galați nu avem confirmat niciun caz de gripă”, ne-a declarat Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt al DSP Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Val de viroze la copii, începând din minivacanţa de 1 Decembrie

Încă de la începutul lunii, numărul micuţilor pacienţi care au ajuns la Spitalul pentru Copii Galaţi cu viroze sau complicaţii ale acestora a crescut foarte mult. Nu toţi au nevoie de internare, unii dintre ei sunt doar consultaţi şi merg acasă cu reţete, în timp ce, acum, deja unii au trecut de faza mai grea a bolii şi vin din nou la control. "Sunt foarte multe viroze, în această perioadă a crescut numărul de prezentări cu aproximativ 40 la sută faţă de luna trecută, patologia predominantă fiind respiratorie. În aceste zile libere am avut peste 650 de copii prezenţi în unitatea noastră, sunt timpi mari de aşteptare, spitalul este plin, este la capacitate maximă, colegii noştri din spital lucrează 24 din 24 de ore pentru a ne ajuta, să facă locuri libere pentru noi internări, aşa că avem paturi libere, avem grijă de toţi pacienţii", a precizat dr. Roxana Bogdan Goroftei, şef UPU Spitalul pentru Copii Galaţi.
La ultima raportare privind situaţia epidemiologică făcută de către DSP Galaţi, peste 3.500 de gălăţeni aveau viroze, dintre care cele mai multe cazuri, peste 1.500, se înregistrau la categoria de vârstă 5-14 ani.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Mai puțini bolnavi de viroze și pneumonii

Numărul virozelor respiratorii din ultima săptămână a scăzut dramatic. Acest lucru se observă din datele făcute publice de Direcția de Sănătate Publică Galați (DSP Galați) pentru săptămâna 28 noiembrie - 4 decembrie. Liliana  Iordăchescu, purtător de cuvânt al DSP Galați, ne-a declarat că, în săptămâna amintită, la nivelul județului s-au înregistrat doar 1.308 cazuri de viroze respiratorii, cu doar 39 de internări. "Segmentul de vârstă cel mai afectat a fost cel cuprins între 5 şi 14 ani, cu 498 de cazuri. În ceea ce privește pneumoniile, în săptămâna 20 noiembrie - 4 decembrie s-au înregistrat 260 de cazuri, cu 86 de internări, iar pe segmentul de vârstă 2-4 ani s-au înregistrat 81 de cazuri", a spus reprezentanta DSP Galați. Până marţi, 6 decembrie, la nivelul Galațiului și municipiului nu s-a înregistrat nici un caz de gripă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Peste 2.900 de cazuri de viroze respiratorii

Dacă ultima raportare a DSP Galați arăta un număr ușor scăzut al cazurilor de viroze respiratorii, din nou, la Galați, numărul persoanelor infectate se apropie de 3.000.
Săptămâna cuprinsă în intervalul 5-11 decembrie a adus o nouă creștere a numărului de persoane infectate cu viroze respiratorii. Direcția de Sănătate Publică Galați (DSP) a dat publicității un total de 2.942 din care 44 de persoane au rămas internate, iar segmentul de vârstă cel mai afectat a fost cuprins între  5-14 ani. Astfel 1.140 de copii au manifestat simptome de viroze respiratorii în perioada amintită. „În ceea ce privește numărul  pneumoniilor, pentru intervalul din decembrie avem înregistrate 255 de cazuri, 94 de internări, iar segmentul de vârstă cel mai afectat a fost cel cuprins între 2-4 ani, cu 60 de îmbolnăviri. Până pe 11 decembrie, atât în municipiul Galați, cât și în județul Galați nu s-a înregistrat niciun caz de gripă”, ne-a declarat Liliana Iordăchescu, reprezentant DSP Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.