Jump to content

Un gălăţean, împotriva României, la CEDO


dcp100168

Recommended Posts

Un gălăţean, împotriva României, la CEDO

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) va solutiona, azi, inca trei cauze impotriva Romaniei. Acestea vizeaza in principal incalcarea dreptului la proprietate si a dreptului la un proces echitabil.

Balcan vs Romania

Reclamantul, Ilie Balcan, este cetatean roman, s-a nascut in anul 1958 si locuieste in Galati. In iulie 2002 casa lui a fost afectata de lucrarile de canalizare efectuate de autoritatile locale. El a dat in judecata Consiliul Local al orasului Galati, Inspectoratul de Stat in Constructii si companiile care s-au ocupat de lucrarile de canalizare, in vederea obtinerii unui ordin pentru reconstruirea casei. Reclamantul s-a adresat Curtii, invocand durata indelungata a procesului din Romania si esecul instantei de a da un verdict in favoarea sa. Plangerea sa se bazeaza pe alineatul 1 al articolului 6 ( dreptul la procesul echitabil intr-un termen rezonabil ) si pe articolul 1 al Protocolului nr.1 ( dreptul la protectia proprietatii ).

http://www.avocatnet.ro/content/article ... aniei.html

Link to comment
Share on other sites

Statul roman, obligat sa plateasca despagubiri

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronuntat marti in sase cauze impotriva Romaniei, vizand, in principal, dreptul la protectia proprietatii si interzicerea discriminarii.

Balcan vs Romania

Reclamantul, Ilie Balcan, este cetatean roman, s-a nascut in anul 1958 si locuieste in Galati. In iulie 2002 casa lui a fost afectata de lucrarile de canalizare efectuate de autoritatile locale. El a dat in judecata Consiliul Local al orasului Galati, Inspectoratul de Stat in Constructii si companiile care s-au ocupat de lucrarile de canalizare, in vederea obtinerii unui ordin pentru reconstruirea casei. In martie 2005, Curtea de Apel Galati s-a pronuntat in favoarea reclamantului. Cateva luni mai tarziu, in septembrie, Ilie Balcan s-a adresat din nou Curtii in vederea obligarii partilor reclamate la plata unor despaguburi pentru neindeplinirea hotararii instantei din luna martie. Conform deciziei instantei, casa a fost reconstruita si data inapoi in folosinta reclamantului pe data de 29 mai 2007.

Reclamantul s-a adresat Curtii Europene pentru Drepturile Omului, invocand durata indelungata a procesului din Romania si esecul instantei de a da un verdict definitiv in favoarea sa. Plangerea sa se bazeaza pe alineatul 1 al articolului 6 ( dreptul la procesul echitabil intr-un termen rezonabil ) si pe articolul 1 al Protocolului nr.1 ( dreptul la protectia proprietatii ).

In ceea ce priveste decizia Curtii de Apel din martie 2005, CEDO a constat ca nu a fost incalcat dreptul la un proces echitabil intr-un termen rezonabil. De asemenea, pentru decizia din septembrie 2005, Curtea considera ca atat compania care s-a ocupat de lucrarile de canalizare, cat si Inspectoratul de Stat in Constructii si-au platit datoriile fata de reclamant. Singura parte reclamata care nu a respectat decizia este Consiliul Local al municipiului Galati, si ca urmare, Curtea a constat, in aceasta situatie, incalcarea drepului la un proces echitabil intr-un timp rezonabil .

Conform deciziei CEDO reclamantul Ilie Balcan va fi despagubit de catre statul roman cu suma de 2400 euro.

http://www.avocatnet.ro/content/article ... ubiri.html

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.