Jump to content

Consiliul Județean Galați (2020-2024)


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Noul Consiliu Județean depune jurământul vineri

Vineri, 16 octombrie 2020, la ora 10, va avea loc ceremonia de depunere a jurământului de către președintele (re) ales al Consiliului Județean Galați, Costel Fotea și de către consilierii județeni care și-au obținut mandatele în urma scrutinului de pe 27 septembrie. Ședința se va desfășura în aer liber, pe esplanada sediului Consiliului Județean, din strada Eroilor nr.7B.

viata-libera.ro

Noul Consiliu Judeţean va fi format din: 17 consilieri PSD – cu doi mai mult decât în mandatul care se încheie, 12 aleşi PNL – cu trei mai mult decât în 2016, trei consilieri PMP - la fel ca în mandatul care se încheie şi doi consilieri ALDE – jumătate din cei izbutiţi în 2016.

Link to comment
Share on other sites

Consiliul Judeţean Galaţi, primul consiliu constituit din ţară, după alegerile din 27 septembrie

Preşedintele ales al Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, şi 31 din cei 34 de consilieri judeţeni au participat, vineri, 16 octombrie 2020, la ceremonia de depunere a jurământului şi de constituire a Consiliului Judeţean Galaţi.

Şedinţa de constituire a fost convocată de Prefectul judeţului Galaţi, Eugen Hristache, şi s-a desfăşurat în aer liber, pe esplanada sediului Consiliului Judeţean, fiind condusă de cel mai în vârstă consilier judeţean al cărui mandat a fost validat, Constantin Grosu (PSD), ajutat de doi dintre cei mai tineri consilieri judeţeni ale căror mandate au fost validate, Alexandru Nechifor (PSD) şi Iulian Iosif (PNL).

Potrivit celor mai noi prevederi legislative, madatele aleşilor au fost validate de instanţa judecătorească, iar în şedinţa de constituire, consilierii au depus doar jurământul: „Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor Judeţului Galaţi. Aşa să îmi ajute Dumnezeu!“.

Trei dintre cei 34 de consilieri locali nu au fost validaţi de instanţă pentru că au renunţat la mandat. Primul dintre cei trei este preşedintele CJ Galaţi, care a renunţat, firesc, la mandatul de consilier judeţean. Al doilea consilier care a renunţat la mandat este, ca şi preşedintele CJ, tot de la PSD şi este vorba despre Viorica Sandu. Potrivit surselor politice, aceasta va candida pe un loc eligibil la Parlament. Al treilea consilier care a renunţat la mandat este de la PNL. Viorel Cristovici a avut de ales între funcţia de consilier judeţean şi calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al CN APDM SA.

În acest context, consilierii judeţeni care au depus jurământul sunt: de la PSD - Polinschi Mihai, Cucu Doina, Stanciu Silviu, Enache Mioara, Şapira Violeta, Naggar Andreea-Anamaria, Nechifor Alexandru, Cambanache Liliana, Sandu Mitică, Porumb Cătălin-Nicolae, Grosu Elena, Stoian Claudiu-Codrin, Mănăilă Valeriu, Adumitroaie Răzvan-Ionuţ şi Grosu Constantin; de la PNL - Moroşan Cătălin, Atanasiu Onuţ Valeriu, Oprea Radu Adrian, Antofi Eugenia Simona, Iosif Iulian, Manoliu Tiberiu Codruţ, Costea Tudorel, Radu Valentin, Mocanu Georgia Cornelia, Diaconu Vasile și Popa Octavian; de la PMP - Işfan Dumitru, Stan Ionel şi Constandachi Constantina şi de la ALDE - Dima Cristian şi Cosca Radu.

Reamintim că CJ Galaţi va fi compus din 17 consilieri PSD, 12 consilieri PNL, 3 consilieri PMP şi 2 consilieri ALDE. Cei trei consilieri invalidaţi urmează să fie înlocuiţi de supleanţii de pe listele partidelor după ce vor fi validaţi şi aceştia de instanţă şi, probabil, în următoarea şedinţă de consiliu vor depune jurământul.

Potrivit declaraţiilor preşedintelui Costel Fotea, Consiliul Judeţean Galaţi este primul consiliu constituit din ţară, după alegerile din 27 septembrie 2020, iar graba cu care s-a constituit este dată de situaţia generată de pandemia de COVID-19, Costel Fotea afirmând că este necesar ca CJ Galaţi să înceapă lucrul în cel mai scurt timp posibil pentru a putea susţine activitatea spitalelor din subordine şi pentru a putea continua proiectele importante aflate în derulare.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Două doamne vor deține vicepreședinția Consiliului Județean

Astăzi, luni, 26 octombrie, în cadrul unei ședințe extraordinare, au fost aleși cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Galați. Este vorba despre Doina Cucu și Elena Grosu.

Doina Cucu este jurist de profesie şi a fost administratorul public al Consiliului Județean în perioada 2016 - 2020, iar Elena Grosu este inginer de profesie şi este la cel de-al doilea mandat de consilier Judeţean.

“Sunt oameni implicați, cu experiență administrativă și cu o mare capacitate de muncă. Le mulțumesc pentru că sunt alături de mine şi că fac parte din echipă. Avem multe investiţii în implementare, trebuie să continuăm să luptăm cu această pandemie de coronavirus și pregătim deja proiectele pe care le vom depune pe noul exercițiu financiar european. În concluzie, avem multă treabă de făcut”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

De asemenea, au fost constituite și comisiile de specialitate. Astfel, din Comisia de specialitate nr.1 – Comisia buget–finanţe,   strategii,   studii   şi prognoză economico-sociale fac parte Vasile Diaconu Vasile (PNL), Iulian Iosif (PNL), Mitică Sandu (PSD), Ionel Stan (PMP), Silviu Stanciu (PSD), Claudiu Codrin Stoian (PSD) și un reprezentant ALDE (supleant al lui Cristian Dima).

Din Comisia de specialitate nr. 2 – Comisia pentru promovarea programelor integrate de dezvoltare partenerială locală, judeţeană, regională şi Europeană fac parte Liliana Cambanache (PSD), Georgia Cornelia Mocanu (PNL), Radu Adrian Oprea – (PNL), Mihai Polinschi (PSD) și Cătălin Nicolae Porumb (PSD).

Comisia de specialitate nr. 3 – Comisia pentru dezvoltare urbană şi rurală, agricultură, conservarea şi protecţia mediului şi de servicii publice este constituită din: Constantina Constandachi (PMP), Tudorel Costea (PNL), Constantin Grosu (PSD), Valeriu Mănăilă (PSD) și Octavian Popa (PNL).

Comisia de specialitate nr. 4 – Comisia pentru asistenţă şi protecţie socială,învăţământ, sănătate, cultură, activităţi ştiinţifice, sportive şi de agrement are în componența pe Simona Eugenia Antofi (PNL), Dumitru Işfan (PMP), Cătălin Moroșan (PNL), Alexandru Nechifor (PSD) și Violeta Şapira (PSD).

Comisia de specialitate nr. 5 – Comisia juridică, pentru administraţie publică locală, de respectare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, de cooperare interinstituţională este formată din Răzvan Ionuţ Adumitroaei (PSD), Onuţ Valeriu Atanasiu (PNL), Anghel Costel Caluean (PNL), Mioara Enache (PSD) și Andreea Anamaria Naggar (PSD). În fine, din

Comisia de specialitate nr. 6 – Comisia de analiză privind administrarea şigestionarea patrimoniului, investiţii, lucrări publice şi de refacere a monumentelor istorice şi de arhitectură fac parte: Radu Cosca (ALDE), Gigel Istudor (PSD), Codruţ – Tiberiu Manoliu (PNL), Valentin Radu (PNL), Georgiana Rusu (PSD).

În plus, Comisiile nr. 3, 5 şi 6 şi-au ales şi preşedinţii, aceștia fiind Constantin Grosu la comisia nr. 3, Răzvan Ionuț Adumitroaei la comisia nr. 5 şi Gigel Istudor Ia comisia nr. 6. Celelalte comisii nu şi-au putut alege conducerea din lipsă de cvorum.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Continuă investițiile pe fonduri europene ale Consiliului Județean

Propunerea de buget a Consiliului Județean (CJ) Galați pentru anul în curs, aflată în prezent în consultare publică, prezintă o estimare a veniturilor până la suma de 672,16 milioane de lei, ceva mai puțin decât în anul 2020, când execuția bugetară efectivă a veniturilor instituției a fost de 677,81 milioane de lei. Din totalul anului 2021, mai bine de două treimi, mai exact 455,53 milioane de lei, ar urma să revină secțiunii de dezvoltare, iar restul de 216,63 milioane de lei celei de funcționare.

Privind zona de continuare a investițiilor deja începute pe programele de finanțare cu fonduri europene nerambursabile, am identificat o serie de alocări semnificative pentru aceste proiecte și în anul 2021. Astfel, cele mai însemnate sume se află în dreptul Sistemului de management integrat al deșeurilor (SMID) din județ, în valoare de 117,713 milioane de lei, iar alte 89 milioane de lei sunt destinate continuării lucrărilor de reabilitare și modernizare pe șase drumuri județene.

Variantei de ocolire a municipiului Galați, DJ 251M, mai cunoscută sub denumirea de Centura mică, i-ar reveni 66,357 milioane de lei, iar pentru lucrările în derulare în vederea creșterii eficienței energetice la Spitalul Clinic Județean de Urgență fondurile europene alocate sunt de 23,852 milioane de lei. Tot la unitatea sanitară fanion a județului, pentru extinderea UPU sunt prevăzute 4,555 milioane de lei, iar pentru lucrările de la ambulatoriul de specialitate, 6,871 milioane de lei. Rămânând în zona investițiilor în sănătate, extinderea ambulatoriului de la Spitalul de Pneumoftiziologie ar urma să beneficieze de 6,301 milioane de lei, iar Spitalului Orășenesc din Târgu Bujor îi revin 7,894 milioane de lei, din care 6,871 milioane de lei pentru extinderea și modernizarea ambulatoriului, iar diferența pentru creșterea eficienței energetice.

În fine, pe segmentul cultural și de divertisment, pentru reabilitarea fostei Farmacii Ținc sunt alocate 2,232 milioane de lei, la Casa Cuza Vodă - 1,915 milioane de lei, alte 1,646 milioane de lei urmând a fi destinate lucrărilor de amenajare ale parcului de aventuri Escapeland din Pădurea Gârboavele, cu mențiunea că toate aceste valori reprezintă strict finanțarea externă nerambursabilă.

Bugetul CJ Galați a fost pus în consultare publică în data de 24 martie, iar aprobarea acestuia este foarte posibil să aibă loc în viitoarea ședință ordinară a instituției.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

A fost aprobat bugetul general al judeţului Galaţi

Astăzi, în şedinţă ordinară, a fost aprobat bugetul general al judeţului Galaţi pentru anul în curs. Astfel, Consiliul Judeţean Galaţi va avea, în 2021, un buget de 855.691.920 de lei, cu 11% mai mare faţă de anul precedent.   

“Bugetul de anul acesta este construit în mare parte cu ajutorul fondurilor europene pe care Consiliul Judeţean a reuşit să le atragă. Avem astfel cel mai mare buget pentru dezvoltare din istoria judeţului, în condiţiile în care, din păcate, fără nicio explicaţie, Galaţiul a primit de la bugetul de stat cu 6 milioane de euro mai puţin faţă de 2020. Este al doilea an când judeţului nostru i se alocă o sumă mai mică. Astfel, faţă de 2019, Galaţiul a primit de la Guvernul României cu aproape 30 de milioane de euro mai puţin. Nu este normal ca banii care vin din contribuția tuturor cetățenilor țării să fie repartizaţi discreţionar de către cei de la guvernare. Din păcate, deşi este cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată judeţul Galaţi, consilierii PNL au votat împotrivă”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

În 2021, bugetul general al judeţului Galaţi este configurat astfel: 74% pentru dezvoltare şi 26% pentru funcţionare.

“Anul acesta, peste 630 de milioane de lei, aproape trei sferturi din buget, înseamnă investiţii pentru judeţul Galaţi. Faţă de anul trecut, avem în plus peste 70 de milioane de lei la secţiunea dezvoltare. Cea mai mare creştere este în zona de protecţie a mediului. Sumele alocate anul acesta sunt de 138 de ori mai mari faţă de 2020, de la 1.145.000 de lei la 157.828.000 de lei. Este vorba despre implementarea proiectului de management al deşeurilor, o investiţie unică în România. Bani mai mulţi au fost alocaţi şi pentru sănătate, respectiv 179.167.000 de lei, cu aproape 20 de milioane de lei mai mult faţă de anul trecut. De altfel, aproximativ 50 de milioane de lei vor fi cheltuiţi doar pentru dotarea spitalelor gălăţene (Spitalul Județean, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul Orășenesc din Târgu Bujor) cu aparatură medicală performantă”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

În 2021, vor fi continuate toate investiţiile aflate în plin proces de implementare, atât cele cu fonduri europene, cât şi cele finanţate cu fonduri proprii sau de la bugetul de stat. Principalele investiţii de anul acesta vizează implementarea sistemului de management al deşeurilor, reabilitarea de la zero a peste 100 de km de drum judeţean, modernizarea spitalelor şi dotarea lor cu aparatură medicală modernă, continuarea lucrărilor la Drumul de Centură, la noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală şi la sera de plante exotice. De asemenea, anul acesta vor fi finalizate mai multe investiţii, cum ar fi cele de la noua Unitate de Primiri Urgenţe, de la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului de Pneumoftiziologie sau de la Centrul de Diagnosticare a Cancerului, iar la Tecuci şi Târgu Bujor vor demara noi investiţii în zona de mediu. În plus, în lunile următoare vor fi semnate noi contracte cu finanţare europeană.

Consiliul Judeţean Galaţi

1.png

2.png

Link to comment
Share on other sites

Peste 630 milioane de lei pentru investițiile din județ. Buget record, contre politice pe măsură

În şedinţa ordinară de marți, 20 aprilie, a fost aprobat bugetul general al judeţului Galaţi pentru anul în curs. Astfel, Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi va avea, în 2021, un buget de circa 855,7 milioane de lei, cu 11% mai mare faţă de anul precedent, în condițiile în care instituția se îndestulează și dintr-un excedent anterior de peste 173 milioane de lei.

Pe marginea acestuia, dar și pe subiectul alocărilor reprezentând cote și sume defalcate din impozitul pe venit și din TVA pentru unitățile administrativ-teritoriale au existat dezbateri destul de aprinse și contre între consilierii PNL și președintele CJ, Costel Fotea. În final, acesta din urmă a declarat, printre altele, că "Galaţiul a primit de la bugetul de stat cu 6 milioane de euro mai puţin faţă de 2020. Din păcate, deşi este cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată judeţul Galaţi, consilierii PNL au votat împotrivă".

La rândul lor, liberalii, printr-un comunicat semnat de liderul PNL Galați, deputatul George Stângă, reclamă că împărţirea sumei de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2021 făcută de CJ Galați către primării a fost una politică, ce nu ține cont de nevoile tuturor comunităților. "17 localități gestionate de către primari liberali au primit suma «fabuloasă» de 170.000 lei din totalul de 20.640.000 lei!!! Adică, 10.000 de lei către fiecare localitate cu conducere liberală. Mai mult, solicitările primarilor liberali nu au fost luate în seamă, dar nici amendamentele pe care consilierii județeni PNL le-au depus", se mai arată comunicatul PNL.

Revenind efectiv la buget, președintele CJ Costel Fotea a mai precizat că "anul acesta, peste 630 milioane de lei, aproape trei sferturi din buget, înseamnă investiţii pentru judeţul Galaţi, cea mai mare creştere fiind în zona de protecţie a mediului. Sumele alocate anul acesta sunt de 138 de ori mai mari faţă de 2020, de la 1.145.000 de lei la 157.828.000 de lei, pentru implementarea proiectului de management al deşeurilor. Bani mai mulţi au fost alocaţi şi pentru sănătate, respectiv 179.167.000 de lei, cu aproape 20 milioane de lei mai mult faţă de anul trecut. De altfel, aproximativ 50 milioane de lei vor fi cheltuiţi doar pentru dotarea spitalelor gălăţene cu aparatură medicală performantă".

Alte investiţii avute în vedere de CJ în acest an se referă la reabilitarea de la zero a peste 100 de kilometri de drum judeţean, continuarea lucrărilor la Drumul de Centură, la noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală şi la sera de plante exotice.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Un nou consilier judeţean a depus jurământul

În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Galaţi de astăzi, 27 mai 2021, un nou consilier judeţean PNL a depus jurământul. Este vorba despre Mărioara Artemis Gătej care vine astfel în locul lui Onuţ Valeriu Atanasiu. Acesta a renunţat la funcţia de consilier judeţean din partea PNL după ce a fost ales ca deputat. Mărioara Gătej şi-a dat demisia, de curând, din funcţia de comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu ca urmare protocolului guvernamental dintre PNL şi USR, în locul acesteia fiind numit Octavian Berceanu din partea USR.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Şedință furtunoasă la Consiliul Județean Galați

Întâlnire cu ”scântei” la Consiliul Județean Galați. Ceea ce se anunța o ședință ordinară, pe a cărei ordine de zi se aflau 33 de proiecte de hotărâri, s-a transformat într-o gâlceavă politică, în care reprezentanții PSD s-au ”luptat” în declarații cu cei ai PNL. Nemulțumirea a pornit de la faptul că o serie de proiecte care vizau investiții în sănătate, infrastructură sau reabilitarea unui monument istoric nu au fost votate de consilierii județeni liberali.

Președintele CJ Galați, Costel Fotea a catalogat votul negativ al liberalilor ca ”un gest de iresponsabilitate politică şi de pedepsire fără motiv a gălăţenilor, o atitudine de neconceput”. ”Nu au votat în favoarea unor proiecte majore şi extrem de necesare pentru judeţul Galaţi şi pentru gălăţeni. Vorbim aici despre investiţii ample pe fonduri europene la care reprezentanţii PNL s-au abţinut. Oare cum vor explica medicilor care luptă de mai bine de un an cu pandemia de coronavirus că nu au votat pentru dotarea  spitalelor cu echipamente de protecţie? Oare cum vor explica bolnavilor de Covid că nu au votat pentru extinderea reţelei de oxigen la secţia ATI? Sau că s-au abţinut la proiectele de implementare în spitalele gălăţene a unor sisteme de detecţie a oxigenului sau de securitate la incendiu. 

Vorbim de fonduri europene de peste 50 de milioane de lei, pentru siguranţa pacienţilor şi a personalului medical din spitalele gălăţene.

 Oare ce le vor spune medicilor de la Tecuci, care au mare nevoie de sprijin din partea noastră, că s-au abţinut la proiecte cu fonduri europene de peste 13 milioane de lei pentru unitatea medicală de acolo? Oare ştiu domniile lor cât s-a muncit pentru aceste proiecte? Oare ştiu că aceste investiţii înseamnă fonduri europene de care Galaţiul are mare nevoie pentru a progresa? Mai mult, inexplicabil, s-au abţinut şi la proiectul prin care îi sprijineam pe cei de la Asociaţia Nevăzătorilor din Galaţi în organizarea unui concurs de pescuit destinat celor cu deficienţe de vedere. S-au abţinut şi la proiectul care viza sprijin financiar pentru Crucea Roşie Galaţi. (…) Dragi consilieri judeţeni PNL, nu vă răzbunaţi pe Galaţi şi încetaţi să-i pedepsiţi pe gălăţeni. Rolul nostru este să lucrăm împreună pentru binele lor”, a comentat pe pagina sa de Facebook, Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi. 

Consilierii județeni liberali și-au justificat votul negativ prin faptul că nu au avut toate informațiile pentru proiectele care s-au aflat pe ordinea zi. Mai mult, supărarea liberalilor gălățeni s-a declanșat și din cauză că niciun consilier județean PNL nu a fost desemnat ca reprezentant într-o serie de comisii si asociaţii.

”Aroganța Președintelui Consiliului Județean Galați devine din ce în ce mai înfloritoare. După frustrarile exprimate în celebra ședința în care s-a repartizat bugetul după bunul plac al “marelui șef de județ”, domnul Fotea continuă să ignore opoziția din CJ. Fără sa se consulte cu toți consilierii, numește membri în tot felul de comisii, membri PSD, bineînțeles, astfel :
1.Adunarea Generală a Asociației SMURD – Cucu Doina;
2.Comisia de evaluare a secretarului gen. a CJ Galați – Nagar Andreea și Sandu Mitică;
3.Comisia de concurs/ examen pentru ocuparea funcției de director medical a Spitalului Tg. Bujor – Polinschi Mihai și Șapira Violeta;
4. Adunarea reprezentanților CNAS – Cucu Doina;
5. Adunarea Generală a Asociației pentru Dezvoltare Durabilă “Prut-Dunare” Galați – Cucu Doina, învârte treburile după bunul plac!

Deși consilierii PNL s-au arătat dispuși la discuții în interesul comunității, li s-a tăiat avântul, amintindu-li-se că sunt doar o minoritate”, se arată într-un comunicat de presă, transmis de consilierii județeni ai Partidul Național Liberal Galați.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Un nou consilier județean, de la PSD

Locul rămas vacant prin încetarea de drept, prin demisie, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de consilier judeţean al social-democratului Claudiu-Codrin Stoian, a fost ocupat de către Octav Buțurcă. Acesta din urmă a depus jurământul în ședința ordinară a Consiliului Județean (CJ) Galați din data de 29 septembrie. Octav Buțurcă (tehnician AMC/administrator) s-a aflat pe locul 20 pe lista cu care PSD s-a prezentat în alegerile locale de anul trecut și va face parte și din Comisia de specialitate nr. 1 - Comisia buget-finanţe, strategii, studii şi prognoză economico-socială a CJ.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Consiliul Județean a făcut alocări uniforme de fonduri

Vineri, 17 decembrie, în ședință extraordinară, Consiliul Județean Galați a decis aprobarea repartizării pe unităţi administrativ-teritoriale (UAT) a cotei de 6% din impozitul pe venit încasată suplimentar în anul 2021, faţă de planul anual repartizat, având loc, totodată, o rectificare a bugetului local al județului Galați pe anul 2021 şi a estimărilor pentru anii 2022-2024.
Sumele au fost repartizate pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, a celor de infrastructură care necesită cofinanţare locală şi pentru cheltuielile de funcţionare care, în mod justificat, nu pot fi finanţate din veniturile proprii sau din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.
De această dată, alocările au fost uniforme în toate cele 64 de UAT-uri din județ, excepție făcând municipiul reședință de județ, care dispune de fonduri din alte surse de finanțare. Astfel, 61 dintre acestea, inclusiv municipiul Tecuci și orașele Berești și Târgu Bujor, au primit câte 27.000 de lei, în timp ce comunele Bălășești și Fârțănești au avut alocări de câte 33.000 de lei, iar la Gohor "merg" 34.000 de lei.
Suma totală alocată în ședința Consiliului Județean a fost de 1,747 milioane de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Noi decontări în județ, pentru lucrările prin PNDL

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a virat, în ultima perioadă, mai exact în ultimele trei săptămâni, suma de 378,26 milioane de lei, în vederea decontării facturilor pentru 430 de obiective de investiții realizate prin etapele I și II ale Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).
În județul Galaţi au "intrat" astfel 8,39 milioane de lei pentru decontarea lucrărilor efectuate în primele două etape ale PNDL. De departe, cele mai consistente alocări au ajuns la Corod, unde viramentele se cifrează la 3,03 milioane de lei. Alte comune gălățene beneficiare ale unor viramente semnificative, de peste un milion de lei, sunt Piscu, Drăgușeni și Liești. Celelalte unități administrativ-teritoriale din județ care au beneficiat de sume pentru decontarea lucrărilor locale de modernizare a infrastructurii sunt Matca, Nicorești, Valea Mărului și Slobozia Conachi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Bilanţ 2021

În 2021, la nivelul Consiliului Județean Galați au fost finalizate mai multe investiții cu fonduri europene în infrastructura rutieră, a fost inaugurată noua Unitate de Primiri Urgențe, a fost depus spre finanțare proiectul unui nou spital la Galați și s-a achiziționat aparatură medicală unică în România.

“A fost un an dificil din cauza pandemiei, însă în care am reușit să finalizăm mai multe investiții extrem de importante pentru dezvoltarea acestui județ. În 2021, s-au modernizat peste 100 de km de drum județean, în cadrul unor investitii cu bani europeni de peste 40 de milioane de euro”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În acest moment, în infrastructura rutieră județeană sunt în implementare investiții de modernizare a altor aproape 60 de kilometri de drum județean, o parte dintre lucrări urmând să fie finalizate în prima parte a anului viitor, gradul de implementare fiind de peste 95%.

“Anul acesta am pregătit noi investiții pe drumurile județene de peste 140 de milioane de euro. Sunt proiecte complexe, care vizează modernizarea completă a aproximativ 215 kilometri de drum județean. Deja la unele dintre ele lucrăm la partea de proiectare, iar altele sunt depuse spre finanțare. 2021 a fost anul în care s-a lucrat cel mai mult la proiectul de gestionare a deșeurilor din județul Galați, unele lucrări, cum sunt cele de la noul depozit de deșeuri menajere de la Valea Mărului, fiind aproape finalizate. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că anul acesta au fost și câteva investiții la care am avut probleme din cauza unor constructori, astfel că în unele cazuri a trebuit să reluăm anumite proceduri”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.  

În 2021, a fost inaugurată noua Unitate de Primiri Urgențe, au fost achiziționate noi echipamente medicale și au continuat lucrările de modernizare a infrastructurii sanitare.

“Noua Unitate de Primiri Urgențe, care acum are o suprafață dublă (de la 700 la 1400 de mp), este dotată cu aparatură medicală modernă, inclusiv cu un computer tomograf. În plus, am achiziționat și o nouă autospecială de intervenție, dotată cu toate echipamentele necesare pentru medicina de urgență. În 2021, am reușit să finalizăm primul centru din această regiune de diagnosticare a cancerului cu ajutorul PET-CT-ului, un echipament medical ultraperformant. Acest centru va fi inaugurat în perioada următoare, imediat ce vor fi finalizate și ultimele proceduri administrative”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În 2021, Consiliul Județean Galați a investit aproximativ 10 milioane de euro pentru dotarea spitalelor din subordine cu aparatură medicală nouă.

“Aș menționa doar sistemul de tomografie optică coerentă de la Spitalul de Boli Infecțioase, un echipament unic în România, care este folosit pentru diagnosticarea cancerului de piele. În plus, împreună cu Universitatea <Dunărea de Jos>, am pus bazele unui centru de excelență în domeniul dermatologiei. Mai mult, în premieră pentru medicina gălățeană, în 2021, la Spitalul Județean s-au montat primele stimulatoare cardiace, iar la începutul lui 2022, în cadrul Centrului de Radioterapie de la Galați va fi instalat cel de-al doilea accelerator liniar de particule, lucrările de amenajare a buncărului fiind avansate. De asemenea, anul acesta am depus spre finanțare prin PNRR un proiect de aproximativ 200 de milioane de euro pentru construirea unui nou spital la Galați”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În domeniul social, în 2021, Consiliul Județean a organizat o serie de evenimente, de la caravane de donare de sânge până la diverse competiții la Balta Zătun și festivaluri de folclor.

“Anul acesta, în parteneriat cu alte instituții, am organizat caravane mobile de donare de sânge și de vaccinare. De asemenea, au fost organizate competiții naționale de pescuit pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau cu handicap locomotor și au avut loc diverse festivaluri, cum ar fi cel de fanfare, de folclor și de datini de iarnă. Cu mare bucurie, am reușit și anul acesta să premiem 117 elevi din mediul rural care au avut rezultate foarte bune la admiterea în liceu.

Mai mult, în 2021, la Galați au început lucrările de amenajare a primului Centru Respiro pentru persoanele adulte cu handicap grav”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În acest moment, la nivelul Consiliului Județean sunt în implementare, în diferite etape, investiții în valoare de aproximativ 900 de milioane de lei (aprox. 180 de milioane de euro). De asemenea, anul acesta au fost depuse spre finanțare proiecte de peste 1,75 miliarde de lei (aprox. 350 de milioane de euro).

Consiliul Județean Galați

 

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

A fost aprobat bugetul general al judeţului Galaţi pe 2022

Astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare, a fost aprobat bugetul general al judeţului Galaţi pentru anul în curs. Astfel, Consiliul Judeţean Galaţi va avea, în 2022, un buget de 924.262.820 de lei, cu 8% mai mare faţă de anul precedent. 

“Am aprobat astăzi cel mai mare buget pe care l-a avut Consiliul Județean în ultimele decenii. De asemenea, anul acesta, județul Galați va avea un buget record pentru investiții, de aproximativ 670 de milioane de lei, adică aproape trei sferturi din tot bugetul pe 2022. Cea mai mare parte din acest buget de dezvoltare sunt fonduri europene atrase de către Consiliul Județean, adică nu mai puțin de 450 de milioane de lei”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

În 2022, bugetul general al judeţului Galaţi este configurat astfel: 72% pentru dezvoltare şi 28% pentru funcţionare. “Am reușit, în mai puțin de șase ani de mandat, să creștem bugetul de investiții de aproape 60 de ori, de la 12 milioane la aproximativ 670 de milioane de lei. Astfel, în 2016 investițiile reprezentau undeva la 6% din buget, iar astăzi am reușit să ajungem la 72% din totalul bugetului.

Anul acesta, cele mai mari sume, adică peste 300 de milioane de lei,  vor fi investite în infrastructura rutieră. Bugete mari de investiții avem și pentru protecția mediului și sănătate, respectiv 180 de milioane de lei pentru sistemul de management al deșeurilor și 162 de milioane de lei pentru spitalele gălățene", a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În bugetul pe 2022 sunt prevăzute sume pentru demararea studiilor de specialitate în vederea realizării unui aeroport internațional la Galați, precum și pentru realizarea expertizelor și a documentației tehnice necesare construirii unui corp nou de clădire la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați. De asemenea, deoarece se lucrează deja la pregătirea mai multor proiecte de investiții la Spitalul Municipal “Anton Cincu” din Tecuci, au fost prevăzute fonduri pentru studii de teren, expertize, studii de fezabilitate și alte documente tehnice, astfel încât, în momentul în care spitalul va trece prin hotărâre de Guvern în administrarea Consiliului Județean Galați, să fie demarate imediat toate aceste proceduri.

Bugetul de investiții prevede și fonduri pentru realizarea unui centru de îngrijiri paleative, demararea mai multor investiții de modernizare a drumurilor județene, fonduri pentru restaurarea Bibliotecii “V.A Urechia” sau construirea unei baze de agrement în Pădurea Gârboavele.

De asemenea, vor fi continuate toate investiţiile aflate în plin proces de implementare, atât cele cu fonduri europene, cât şi cele finanţate cu fonduri proprii sau de la bugetul de stat.

Consiliul Județean Galaţi

foto 3.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Demisie neaşteptată la CJ Galaţi: Unul dintre vicepreşedinţi a renunţat la funcţie

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Elena Grosu, a renunţat la această funcţie deşi nu au existat semnale care să arate că ar exista această intenţie. Elena Grosu a candidat la alegerile locale din 27 septembrie 2020 pe listele Partidului Social Democrat – Organizaţia Judeţeană Galaţi şi i s-a atribuit un mandat pentru funcţia de consilier judeţean, iar în luna octombrie 2020, a fost aleasă în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi. În data de 18 iulie 2022, Elena Grosu a înaintat o cerere prin care a solicitat să se ia act de renunţarea la calitatea sa de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi din motive personale. 

În cadrul următoarei şedinţe ordinare, ce se va desfăşura joi, 28 iulie 2022, Consiliul Judeţean Galaţi va lua act de demisia Elenei Grosu şi va trebui să aleagă un nou vicepreşedinte.

Potrivit legii, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean se aleg prin vot secret, cu majoritate absolută.

Până acum ambii vicepreşedinţi ai CJ Galaţi erau din partea PSD. Rămâne de văzut cine şi din ce partid va fi propus şi dacă va întruni la vot majoritatea absolută.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Un nou vicepreședinte al Consiliului Județean Galați

Astăzi, în cadrul ședinței ordinare, a fost ales un nou vicepreședinte al Consiliului Județean Galați, în persoana domnului Mitică Sandu, consilier județean al Partidului Social Democrat. Alegerile au fost organizate ca urmare a demisiei doamnei Elena Grosu, care a ocupat funcția de vicepreședinte în perioada octombrie 2020-iulie 2022.

“Îi mulțumesc doamnei Elena Grosu pentru munca depusă alături de echipa Consiliului Județean și îi urez bun venit noului vicepreședinte, un om de echipă, cu experiență administrativă și foarte implicat în tot ceea ce face. Împreună avem mult de lucru pentru binele oamenilor, de dus mai departe investițiile începute și de pregătit noile proiecte de care județul Galați are nevoie”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Mitică Sandu este inginer de profesie și fost ofițer specialist, aflat la cel de-al treilea mandat de consilier judeţean.

Consiliului Județean Galați

Link to comment
Share on other sites

MITICĂ SANDU ESTE NOUL VICEPREȘEDINTE AL CONSILIULUI JUDEȚEAN GALAȚI. CE AFACERI ÎNVÂRTE ȘI CE AVERE ARE POLITICIANUL

Pe 28 iulie 2022, în cadrul ședinței ordinare, Mitică Sandu, consilier județean al Partidului Social Democrat, a fost ales un nou vicepreședinte al CJ, semn că ceva-ceva s-a schimbat în „geopolitica” din PSD. Alegerile au fost organizate ca urmare a demisiei doamnei Elena Grosu, care a ocupat funcția de vicepreședinte în perioada octombrie 2020-iulie 2022.

„Mitică Sandu este inginer de profesie și fost ofițer specialist, aflat la cel de-al treilea mandat de consilier judeţean”, a transmis sec biroul de presă al CJ, parcă fără vlagă, parcă pentru că n-avea chef să ne spună mai multe.

De fapt, Mitică Sandu, la cei 64 de ani ai săi, este un cetățean uns cu toate alifiile, pe care apropiații îl cam laudă că-i „inteligent și descurcăreț”. Este inginer electronist (a absolvit Facultatea de Electrotehnica din cadrul Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” Iași, promoția 1982 și este deja pensionar. Primul loc de muncă a fost la Combinatul Siderurgic Galați, apoi din 1988 s-a transferat ca ofițer-inginer in Grupul de pompieri al județului Galați, (astăzi ISU „General Eremia Grigorescu”) unde a lucrat până în 2004, când s-a pensionat la frumoasa vârstă de 46 de ani.

Proaspătul și tânărul pensionar MAI (pensie slăbuță, însă, nu se compară cu „specialii”, ia doar 3.800 de lei pe lună) n-a stat însă nicio secundă pe tușă. Chiar în 2004 și-a înființat o firmă de consultanță (evident, pe chestiuni de țin de Pompieri, PSI, ISU), respectiv Mar Ina Prosper SRL Galați, iar afacerile au început să meargă. Nu de alta, dar cine te putea ajuta cel mai bine să te descurci cu birocrația avizelor din domeniu dacă nu un fost angajat al instituției? În plus, firma s-a profilat pe întreținerea sistemelor PSI ale firmelor și instituțiilor (încărcare stingătoare, furnizare de sisteme samd).

Din 30 septembrie 2011, însă, a trecut la un alt nivel, în sensul că și-a făcut pompierii lui, odată cu înființarea firmei Fire Stop Solutions SRL Galați, care are ca obiect principal de activitate codul CAEN 8425 – Activități de lupta impotriva incendiilor si de prevenire a acestora.

Cifra de afaceri a fost de 1.759.781 RON în anul 2021, cu un profit de 422.443 RON. Fire Stop Solutions SRL a raportat un număr de 24 angajați în anul 2021. Treburile merg foarte bine după cum se poate vedea, iar familia Sandu a reușit să strângă o agoniseală frumușică, după cum rezultă din declarația de avere a noului vice al CJ: un teren intravilan în Galați, altul în Brăila, două case în Galați, una la Brăila și una la Năvodari, un spațiu comercial de 190mp în Galați, depozite bancare de circa 900.000 de lei (aproximativ 180.000 de euro).

Nici nu-i de mirare, căci veniturile soților Sandu sunt frumușele, conform declarației de avare pe 2021: dividende – 426.110 lei; chirii – 81.600 lei; expertiză tehnică – 35.000 lei; pensii – 100.000 lei; dobînzi și indemnizații – 29.000 lei.

Firesc, Mitică Sandu n-a putu sta deoparte nici de politică și, după ce o vreme a mers în siajul lui Picu Roman, a decis să treacă la PSD, partid care, iată, i-a oferit și prima funcție politică importantă. Restul rămâne de văzut.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Parteneriat între Consiliul Judeţean Galaţi şi raionul Străşeni din Republica Moldova

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, şi preşedintele raionului Străşeni, Viorel Jardan, au semnat, joi, un acord de cooperare între judeţul Galaţi şi raionul Străşeni din Republica Moldova, informează Biroul de presă al instituţiei. Potrivit sursei citate, evenimentul a avut loc la sediul CJ Galaţi şi are scopul de a pregăti diverse activităţi şi viitoare proiecte cu fonduri europene.
'Avem o relaţie foarte bună cu reprezentanţii administraţiei locale din Republica Moldova, alături de care derulăm deja mai multe proiecte transfrontaliere importante, cum ar fi construirea unei clădiri noi pentru Secţia de Pediatrie a Spitalului Orăşenesc Târgu Bujor sau amenajarea unei săli noi de spectacole la Centrul Cultural 'Dunărea de Jos'. Astfel, după Cahul, Hînceşti, Anenii Noi şi Cantemir, am semnat un parteneriat şi cu autorităţile din raionul Străşeni, alături de care vom pregăti diverse activităţi şi viitoare proiecte cu fonduri europene', a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.
Raionul Străşeni este situat în partea centrală a Republicii Moldova, la doar 23 de kilometri de Chişinău, are 39 de localităţi şi o populaţie de peste 80.000 de locuitori.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Bani în plus pentru localitățile din județul Galaţi

Conform unei hotărâri recent aprobate, Consiliul Județean (CJ) Galați a decis, în ședința din 29 noiembrie, repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale (UAT) a cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2022. Sumele repartizate, ce totalizează 3,84 milioane lei, se utilizează pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru proiectele de infrastructură ce necesită cofinanţare locală, dar şi pentru cheltuielile de funcţionare care, în mod justificat, nu pot fi finanţate din venituri proprii. Alocarea a vizat, conform legii, toate localitățile din județ, mai puțin municipiile Galați și Tecuci, majoritatea comunelor, dar și orașele Berești și Târgu Bujor beneficiind de câte 58.000 de lei fiecare. Excepție au făcut Bălăbănești, Independența, Jorăști și Smulți, unde viramentele au fost stabilite la câte 100.000 de lei.

Totodată, în aceeași ședință ordinară de marți a CJ, a fost decisă și repartizarea sumei de 5,605 milioane lei din fondul de rezervă al instituției pentru suplimentarea cheltuielilor de personal şi a transferurilor către UAT-uri. Astfel, 2,66 milioane lei merg către localitățile din județ, cu câte 100.000 de lei repartizate municipiilor Galați și Tecuci. De această dată, alocarea medie pentru comunele și orașele din județ a fost de câte 42.000 de lei, cu excepția celor patru UAT-uri menționate mai sus ce nu beneficiază de suplimentări.
În plus, diferența de 2,945 milioane lei revine unor instituții aflate în subordinea CJ, cele mai consistente viramente revenind Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, UMS Gănești și Bibliotecii Județene ”V. A. Urechia”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Fonduri europene de peste 4,1 miliarde lei în investiţiile şi proiectele Consiliului Judeţean din 2022

Președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, a enumerat joi, 29 decembrie, pe pagina sa de Facebook, proiectele finalizate și demarate în acest an, pe care le-a denumit ”investițiile Galațiului, pentru oameni și pentru dezvoltarea județului nostru”.

Astfel, în zona sanitară președintele CJ reamintește finalizarea noului Ambulatoriu al Spitalului Județean, noua clădire, dotată cu toate echipamentele medicale necesare, a Spitalului TBC, în care va funcționa Ambulatoriul acestei unități medicale, la care se adaugă noua bucătărie a aceleiași unități sanitare, deschiderea singurului centru regional de diagnosticare a cancerului cu ajutorul PET-CT-ului, în paralel cu punerea în funcțiune a celui de-al doilea accelerator de particule pentru tratarea teribilei maladii, amenajarea primului centru din județ pentru tratarea sclerozei multiple, preluarea în administrare a Spitalului Municipal din Tecuci, unde deja au fost aduse mai multe echipamente medicale, inclusiv un computer tomograf, fiind demarate procedurile pentru a construi un corp de spital nou, investiție de peste 170 de milioane de lei. Tot la acest capitol, se menţionează depunerea unui proiect cu fonduri europene pentru dotarea tuturor spitalelor din subordine cu aparatură medicală performantă pentru combaterea infecțiilor nosocomiale, construirea unei noi secții de Pediatrie la Spitalul din Târgu-Bujor, dotarea cu sisteme ultraperformante de tratare a aerului a Spitalului TBC, pentru eliminarea microbilor și evitarea contaminării, sau deschiderea primului centru RESPIRO din județ, destinat persoanelor adulte cu handicap.

În materie de infrastructură, pe lângă primii pași concreți pentru construirea unui aeroport la Galați, prin semnarea recentă a contractului pentru studiul de fezabilitate, trebuie amintit că există în acest moment, în lucru, studii pentru modernizarea a 40 de kilometri de pe DN 25 Galați-Tecuci, pentru construirea unui drum de legătură între Drumul Expres Galați-Brăila și viitoarea Centură Mare a Galațiului și pentru un drum de viteză care să conecteze Galațiul de Autostrada Soarelui. A fost finalizată, totodată, proiectarea pentru tronsonul de drumuri județene Bălăbănești-Bălășești-Cerțești-Corod-Valea Mărului-Slobozia Conachi-Smârdan-Braniștea, fiind obținută finanțare pentru: DJ 240 Munteni-Negrilești-Ghidigeni, DJ 251A Matca-Corod, DJ 242D Băneasa-Suceveni-Rogojeni, DJ 253 Umbrărești-Cudalbi-Băleni-Fârțănești, DJ 242H Jorăști-Rădești, DJ 252G Țepu-Tecucelu Sec și DJ 240A Cârlomănești-Gârbovăț, în vreme ce pe alte 13 drumuri județene au avut loc, efectiv, lucrări de modernizare. În plus, a fost depus spre finanțare cu bani europeni un proiect pentru amenajarea unei piste moderne de biciclete până la Pădurea Gârboavele și un altul pentru dotarea cu 40 de microbuze școlare electrice.

Trecând către partea de mediu, reamintim finalizarea depozitului ecologic de deșeuri de la Valea Mărului, urmată de o licitație unică în România pentru construirea la Galați a celei mai performante stații din țară de tratare a deșeurilor, dar și depunerea de proiecte cu fonduri europene pentru construirea a opt centre de colectare și valorificare a deșeurilor inerte, cum ar fi mobila veche sau molozul din demolări, inclusiv în municipiul reședință de județ. Alte investiții ”verzi” au în vedere modernizarea clădirii principale a Complexului Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță" cu peste trei milioane de euro, modernizarea Planetariului și realizarea de alei cu pavaj solar la Grădina Botanică, precum și atragerea altor fonduri europene pentru modernizarea Palatului Comisiei Europene a Dunării, actualul sediu al Bibliotecii "V.A. Urechia".

Nu în ultimul rând, președintele CJ aduce în discuție finalizarea Parcului de Aventură din Pădurea Gârboavele, ce va fi deschis anul viitor, în momentul în care vremea o va permite, organizarea de concursuri de pescuit pentru persoanele cu deficiențe de vedere și pentru cele cu handicap locomotor, o nouă ediție a Bienalei Naționale de Artă “Camil Ressu”, organizarea în premieră a Galei Scriitorilor, a vizitelor gratuite pentru aproximativ 5.000 de copii din mediul rural în muzeele gălățene, sau construirea unei moderne săli de spectacole pentru copiii și artiștii de la Centrul Cultural “Dunărea de Jos”, precum și modernizarea Conacului Micii Uniri de la Costache Negri (Mânjina).

”În spatele acestor proiecte, parteneriate, colaborări și investiții se află munca unei întregi echipe, cea a Consiliului Județean Galați. Fondurile europene sunt principala sursă de finanțare a investițiilor pe care le derulăm. Astfel, valoarea proiectelor cu bani europeni finalizate deja, depuse spre finanțare sau care sunt în plin proces de implementare, este de peste 4,1 miliarde de lei, la care se adaugă alte câteva sute de milioane de lei investiții din fonduri guvernamentale și fonduri proprii”, a mai precizat Costel Fotea, în bilanțul anului 2022.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Cheltuieli de 840 de milioane de lei, în bugetul Consiliului Județean

În acest an, Consiliul Județean (CJ) Galați își propune să investească aproape 600 de milioane de lei, după cum se prezintă proiectul de buget publicat recent pe site-ul instituției. Astfel, cheltuielile totale sunt prevăzute să atingă suma de 839,75 milioane de lei, din care circa 240 de milioane de lei revin secțiunii de funcționare, fiind vorba practic despre cheltuielile curente ale CJ și ale instituțiilor din subordine.

Cele mai mari bugete le revin unităților sanitare aflate în coordonarea CJ, mai exact Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Ap. Andrei", aproximativ 299 milioane de lei, Spitalului de Boli Infecțioase, cu un buget prevăzut de 74,85 milioane de lei, și Spitalului Municipal "Anton Cincu" Tecuci, cu o "repartizare" de 73,85 milioane de lei, acesta din urmă fiind preluat anul trecut de la municipalitatea locală.

Cu mențiunea că aceste valori includ atât sumele prevăzute pentru funcționare, cât și pentru secțiunea de dezvoltare, alte bugete consistente se află în dreptul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, 68,6 milioane de lei, și Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC), acolo unde au fost estimate cheltuieli totale de 62,7 milioane de lei. Pe listă se mai află Spitalul Orășenesc din Târgu Bujor, cu un buget de 12,9 milioane de lei, UMS Gănești - 9,8 milioane de lei, sau Complexul Muzeal de Științe ale Naturii "Răsvan Angheluță", unde au fost planificate cheltuieli totale de 7,65 milioane de lei. De aproximativ cinci milioane de lei fiecare ar urma să beneficieze alte trei structuri din subordinea CJ, Biblioteca Județeană "V.A. Urechia", Centrul Cultural "Dunărea de Jos" și Serviciul Public Județean de Administrare a Domeniului Public și Privat.

Fonduri europene pentru realizarea investițiilor

Revenind la secțiunea de dezvoltare, am identificat fonduri europene de aproape 390 milioane de lei drept sursă de finanțare a investițiilor județene, din care 344,6 milioane de lei sunt proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, iar 43,3 milioane de lei reprezintă proiecte cu finanțare din sumele aferente componentei de împrumut din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Intrând în detalii, discutăm despre alocări estimate de 159,6 milioane de lei pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din județ, alte 78,5 milioane de lei pentru extinderea Variantei de Ocolire a municipiului Galați ("centura mică") sau 29,9 milioane de lei pentru creșterea eficienței energetice a Spitalului Județean. Alte 21,8 milioane de lei sunt prevăzute pentru modernizarea DJ 242A, în vreme ce pentru Spitalul Orășenesc din Târgu Bujor se vor aloca, în cadrul a trei proiecte, aproximativ 18,7 milioane de lei. Nu în ultimul rând, amintim necesitatea înființării Centrului de colectare selectivă a deșeurilor prin aport voluntar din municipiul Galați, o investiție estimată la 15,77 milioane de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Cătălin Moroșanu spune „adio!” Consiliului Județean Galați

Cătălin Moroșanu a demisionat din funcția de consilier județean PNL pe 23 decembrie 2023, dar aleșii vor lua act de încetarea mandatului său abia la ședința de joi, 26 ianuarie 2023.

„Motivele demisiei sunt de natură personală precum timpul dedicat familiei, sălii de arte marțiale, emisiunilor tv și promoției Dynamite Fighting Show. Toate acestea însumate mă limitează să exercit această funcție la un nivel normal. Vă mulțumesc pentru toată înțelegerea și sper ca pe viitor Galațiul să renască și să stea în fruntea celor mai puternice județe din România”, scrie „Moro” în demisie, document care a ajuns pe masa colegilor săi din Consiliul Județean Galați.

Actul, datat 23 decembrie 2022, este atașat la proiectul de hotărâre privind constatarea încetării de drept, prin demisie, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de consilier judeţean al lui Cătălin Moroșan – numele din acte al celebrului luptător. Prin acest proiect se declară vacant locul de consilier judeţean pe care îl ocupa „Moro”.

Hotărârea CJ va fi comunicată de îndată instanţei de judecată competente – în speță, Tribunalului Galați – în vederea validării mandatului următorului supleant de pe lista PNL.

Reamintim că Moroșanu a fost ales consilier județean în septembrie 2020, când a deschis lista candidaților PNL la Consiliul Județean Galați. La începutul anului 2021 a petrecut câteva luni la „Survivor România”, departe de problemele Galațiului. De altfel, politicianul a participat la ședințele CJ doar on-line.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

A fost aprobat bugetul judeţului Galaţi pe 2023

A fost aprobat bugetul general al judeţului Galaţi pentru anul în curs. Astfel, Consiliul Judeţean Galaţi va avea, în 2023, un buget de 1.021.923.400 de lei, cel mai mare buget din istoria instituției. Față de 2022, bugetul de anul acesta este mai mare cu 10%.

“Suntem primul județ din țară care aprobă bugetul pe anul acesta. Este un buget record, de peste un milliard de lei, din care aproape 750 de milioane de lei înseamnă investiții în județul Galați. Cu ajutorul fondurilor europene, am reușit, an de an, să creștem substanțial bugetul de dezvoltare al județului. De altfel, aproximativ 65% din bugetul de investiții, respectiv 483 de milioane de lei, înseamnă fonduri europene atrase de către Consiliul Județean Galați”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

În 2023, bugetul general al judeţului Galaţi este configurat astfel: 73% pentru dezvoltare şi 27% pentru funcţionare.

“Cele mai mari sume, adică peste 260 de milioane de lei,  vor fi investite în infrastructura rutieră, unde vom demara ample lucrări de modernizare pe mai multe drumuri județene. Chiar în această primăvară vom începe lucrările de reabilitare completă a aproximativ 100 de kilometri de drum județean. Investiții majore avem și în domeniul protejării mediului, mai exact în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, precum și în sănătate. Bugete mari sunt și la capitolele cultură și asistență socială”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Pe lângă continuarea proiectelor aflate deja în implementare, anul acesta, în buget sunt prevăzute sume pentru demararea lucrărilor la noul spital de la Tecuci, realizarea studiului de fezabilitate în vederea construirii unui aeroport internațional la Galați, începerea lucrărilor de eficientizare energetică la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță”, Biblioteca “V.A. Urechia” și UMS Gănești, modernizarea drumurilor județene, precum și pentru reluarea lucrărilor la noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală, proiect realizat deja în proporție de 50%.

În acest moment, Consiliul Județean Galați are depuse mai multe proiecte cu fonduri europene, aflate în diverse stadii de evaluare, care vor fi incluse în bugetul de anul acesta doar după semnarea contractelor de finanțare.

Consiliul Județean Galați

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.